Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερευνες για την έκρηξη στον Πειραιά
  • [02] Καραμανλής:Μήνυμα-πρόσκληση για διακυβέρνηση
  • [03] Σε καλοκαιρινούς ρυθμούς ο ΟΑΣΑ
  • [04] Ανεπίκαιρη η συζήτηση περί διαδοχής
  • [05] Πρωτόπαπας: Οχι στα τρομοκρατικά σενάρια
  • [06] Μητέρα κακοποιούσε τον ανήλικο γιο της
  • [07] Τραγωδία στη Λήμνο
  • [08] Συνάντηση Παπανδρέου-Τσοβόλα αύριο
  • [09] Τραυματισμός λαθρομετανάστη σε ναρκοπέδιο
  • [10] Πρόταση Αραφάτ για συνάντηση με Μπους
  • [11] Επίθεση-απάντηση της Νότιας Κορέας
  • [12] Τραγικό τροχαίο στην Ινδία
  • [13] Αναταραχές στο Μπέλφαστ
  • [14] Πρεμιέρα των θερινών εκπτώσεων από αύριο
  • [15] Συνεδρίαση κοινής επιτροπής Ιράκ-Τουρκίας
  • [16] Η Βραζιλία παγκόσμια πρωταθλήτρια
  • [17] Πανελλήνιο ρεκόρ στο τριπλούν από τον Ζαλαγκίτη
  • [18] Νέα νίκη της Εθνικής γυναικών στην υδατοσφαίριση
  • [19] Απέκρυψαν πιθανότητα θανάτου από το Rezulin
  • [20] Πέθανε η Ρόζμαρι Κλούνεϊ
  • [21] Ενας Ιταλός στα βρετανικά ανάκτορα!

    [01] Ερευνες για την έκρηξη στον Πειραιά

    Πηγή: NET 105,8 fm 30/6/2002 6:41:00 μμ

    Φως στο μυστήριο που καλύπτει την έκρηξη βόμβας το βράδυ του Σαββάτου στο λιμάνι του Πειραιά επιχειρούν να ρίξουν οι αρμόδιες αρχές Ασφάλειας. Οι έρευνες στρέφονται προς κάθε κατεύθυνση χωρίς να αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο. Από την έκρηξη στα εκδοτήρια εισιτηρίων της εταιρείας "HELLAS FLYING DOLPΗIN" τραυματίστηκε σοβαρά ένας 35χρονος άνδρας, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στον Ευαγγελισμό και εικάζεται ότι είναι ο δράστης. Τα στοιχεία της ταυτότητάς του ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί.

    Σύμφωνα με κύκλους της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας πρόκειται για άτομο που πιθανότατα συμμετείχε σε τρομοκρατική οργάνωση, η οποία στο παρελθόν έχει απασχολήσει την αστυνομία.

    Η κατάσταση του άνδρα είναι κρίσιμη, καθώς έχει ακρωτηριασθεί στο άνω δεξί άκρο, ενώ φέρει σοβαρά τραύματα στην κοιλιακή χώρα και στο πρόσωπο.

    Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία και το Λιμενικό που ανέλαβαν την υπόθεση εξουδετέρωσαν άλλους δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ εντόπισαν δύο χειροβομβίδες και ένα 38άρι περίστροφο. Επίσης, σε μικρή απόσταση από το σημείο της έκρηξης βρέθηκε Ι.Χ επιβατικό αυτοκίνητο, μάρκας BMW μαύρου χρώματος, το οποίο έφερε κλεμμένες πινακίδες με αριθμό ΚΥ 3582 που ανήκουν σε κρατικό αυτοκίνητο, μάρκας Φορντ και εκτιμάται ότι ανήκει στους δράστες.

    Η αστυνομία επίσης αναζητά ένα νεαρό ζευγάρι, το οποίο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη και τον τραυματισμό του αγνώστου πήγε στο Τζάνειο Νοσοκομείο και ρώτησε για την υγεία του.

    Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας έχει αναλάβει την προανάκριση, για να διερευνηθεί κατά πόσο σχετίζεται και με άλλες υποθέσεις εκρήξεων.

    [02] Καραμανλής:Μήνυμα-πρόσκληση για διακυβέρνηση

    30/6/2002 3:23:00 μμ

    Πρόσκληση προς όλους τους πολίτες που θέλουν την επανίδρυση του κράτους, την αξιοκρατία και τη θέσπιση κοινών κανόνων, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο συνέδριο που το οργανώνει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, με θέμα την αποτελεσματική διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα πρέπει αυτοί που επιζητούν αυτές τις αρχές να συμπορευτούν με τις επιλογές της φιλελεύθερης πολιτικής.

    Περίοδος ανάπτυξης όλων των κρατών

    Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε ότι η ΝΔ είναι περήφανη για τις επιλογές της. ''Σκεφτείτε πόσο βαρύ είναι να έχεις διαλέξει κάτι που μετά από 10-20 χρόνια καταλήγεις να ντρέπεσαι γι' αυτό. Να ντρέπεσαι για τις νεανικές σου επιλογές. Να ντρέπεσαι για τη ιδεολογική κατεύθυνση που πήρες. Ξέρω ότι είναι αυστηρό αυτό, αλλά κάποτε πρέπει να λογαριαστούμε με τέτοιους όρους σε αυτό τον τόπο. Εμείς δεν ντραπήκαμε ποτέ. Διαλέξαμε σωστά και έχουμε βεβαίως ανοχή και αγάπη για όλες τις άλλες επιλογές, αλλά αυτή την περηφάνεια δεν μπορεί κανένας να μας την αφαιρέσει''.

    Ο κ. Καραμανλής προηγουμένως μίλησε για τις διεθνείς εξελίξεις λέγοντας ότι ο κόσμος ολόκληρος έχει εισέλθει σε μια καινούργια εποχή, πως ζούμε τη διαδικασία οικοδόμησης ενός νέου οικονομικού, κοινωνικού, πολιτικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος σε παγκόσμια κλίμακα και ότι τα νέα δεδομένα και οι τάσεις που αναπτύσσονται αφορούν όλα τα κράτη και όλους τους λαούς. Επηρεάζουν όμως ακόμη πιο πολύ χώρες όπως την πατρίδα μας, που ενώ πληγώθηκαν βαριά στα χαρακώματα του παρελθόντος, βρίσκονται τώρα σε συλλογικές προσπάθειες για την κατάκτηση του μέλλοντος.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στην παρουσία μας στην ΕΕ σημειώνοντας ότι "κινητοποίησε το έθνος και έδωσε σε όλους μας στόχο και προοπτική. Συνέβαλε σημαντικά στην υιοθέτηση των κατευθύνσεων της φιλελεύθερης πολιτικής από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Εγινε βάση για μια δυναμική Ελλάδα, βάση για το ελληνικό όραμα στον 21ο αιώνα".

    Και όλα αυτά, σημείωσε, αποτελούσαν βασικούς στόχους του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στόχους που εξακολουθούν να μας καθοδηγούν.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να είναι μικροπολιτική σκοπιμότητα και προσωπική ματαιοδοξία. Δεν μπορεί να ταυτίζεται με μειοψηφίες επιτηδίων που συντηρούν μειωμένες προσδοκίες καταβάλλουν ελάσσονες προσπάθειες και στοχεύουν στη διατήρηση της εξουσίας για την ικανοποίηση ιδιοτελών επιδιώξεων και στενών συμφερόντων. Δεν είναι συμβατή με φαινόμενα αυθαιρεσίας, αλλαζονίας και μιζέριας. Η διακυβέρνηση είναι απάντηση στα προβλήματα και τις προσδοκίες της κοινωνίας. Είναι υπόθεση των πολιτών που έχουν δικαίωμα να επιλέγουν ελεύθερα την πορεία της ζωής τους και μπορούν να κάνουν πράξη τα οράματά τους.

    Επίσης, υπεραμύνθηκε της φιλελεύθερης επιλογής, λέγοντας ότι οι φιλελεύθερες ιδέες σκοπό έχουν να εξασφαλίζουν στην οικονομία τον ανταγωνισμό και την ανάπτυξη, στην κοινωνία την απασχόληση, τη συνοχή και τη δικαιοσύνη, στην πολιτική, τη συμμετοχή και την αξιοπιστία, στα έθνη την ειρηνική συνύπαρξη.

    Αναφερόμενος στο θέμα της Κύπρου τόνισε ότι είναι στο χέρι μας η Κύπρος να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ την Ανοιξη του 2003 και καταλήγοντας σημείωσε ''εμείς -η ΝΔ- δεν είμαστε αντί. Δεν είμαστε κατά. Αυτοπροσδιοριζόμαστε θετικά πάνω απο τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Είμαστε το κόμμα της φιλελεύθερης επιλογής, του μεσαίου χώρου και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Είμαστε περήφανοι για την ιστορία και την προσφορά μας στον τόπο. Εχουμε σαφή ιδεολογική ταυτότητα, χωρίς μεταλλαγμένα και ψευδεπίγραφα στοιχεία, έχουμε ένα όραμα γι αυτόν τον τόπο. Θέλουμε μια ισχυρή κοινωνία, μια δυναμική Ελλάδα και απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες".

    [03] Σε καλοκαιρινούς ρυθμούς ο ΟΑΣΑ

    30/6/2002 2:55:00 μμ

    Ισχύει από αύριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα θερινών δρομολογίων στα μπλε λεωφορεία.

    Τα δρομολόγια προς τις παραλίες της Αττικής, Βούλα, Βάρκιζα και Λούτσα, πυκνώνουν, δρομολογούνται αρθρωτά λεωφορεία στις συγκεκριμένες γραμμές, ενώ τίθεται σε λειτουργία και η θερινή γραμμή εξπρές Ε2 Ακαδημία -Βάρκιζα με συχνότητα δρομολογίων ανά 20 λεπτά.

    Αλλαγές δρομολογίων σε ΗΣΑΠ-ΗΛΠΑΠ

    Επίσης από αύριο αντικαθίσταται η γραμμή τρόλεϊ Σταδίου- Νέα Σμύρνη -Παλαιό Φάληρο από τη λεωφορειακή γραμμή 110 Σταδίου-Νέα Σμύρνη- Παλαιό Φάληρο λόγω των έργων που γίνονται για την κατασκευή των τραμ στις περιοχές Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου.

    Τέλος, στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο από αύριο και μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου δεν θα γίνονται στάσεις στο σταθμό Μοσχάτου στην κατεύθυνση προς Πειραιά λόγω έργων ανάπλασης του σταθμού.

    Οι επιβάτες που επιβιβάζονται από Κηφισιά προς Μοσχάτο θα αποβιβάζονται στο Φάληρο και θα επιστρέφουν στο Μοσχάτο με το ίδιο εισιτήριο.

    [04] Ανεπίκαιρη η συζήτηση περί διαδοχής

    30/6/2002 2:00:00 μμ

    Ούτε επίκαιρη ούτε χρήσιμη είναι αυτή τη στιγμή η συζήτηση περί διαδοχής στο κυβερνών κόμμα, όπως εκτιμά σε συνέντευξή του ο Γ.Παπανδρέου. Ο υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία μυστική συμφωνία με τον πρωθυπουργό για αυτό το ζήτημα. Ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει ότι "δεν υπάρχει μυστική συμφωνία με τον Κ. Σημίτη για τη διαδοχή", ένα θέμα, που, όπως λέει, δεν είναι επίκαιρο.

    ''Κανείς δεν μου πρότεινε τίποτα για να το αρνηθώ''

    Μιλώντας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και στον Τάσο Παππά, ο υπουργός Εξωτερικών, αναφέρεται στο θέμα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ και τονίζει: "Η συζήτηση ούτε επίκαιρη είναι, ούτε χρήσιμη. Με τιμά η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης. Όμως κανείς δεν μπορεί να μιλάει εξ ονόματος μου, γιατί δεν έχει την εξουσιοδότηση να το κάνει". ΄

    Σχολιάζοντας μάλιστα ο κ. Παπανδρέου τα σενάρια που τον φέρουν να έχει έρθει σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό τονίζει ότι πρόκειται για σενάρια που τα χρησιμοποιούν κάποιοι για να πουν ότι όλα πλέον στην πολιτική είναι στημένα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για απώλεια της ευκαιρίας που έχει για εξουσία σημειώνει ότι κανένας δεν του έχει προτείνει κάτι για να το αρνηθεί. Επίσης αναφέρει ότι θέλει "ένα κόμμα εργαστήρι συζητήσεων και προτάσεων, όπου τα μέλη θα συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων με τοπικά δημοψηφίσματα και δημοψηφίσματα μέσω διαδικτύου". Όπως λέει, προτείνει "μία βαθύτατη ριζοσπαστική τομή εκδημοκρατισμού".

    Απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κόμματος, προειδοποιεί ότι "οι αλλαγές δεν πρέπει να δημιουργήσουν μία κατάσταση πολλών οικοπέδων και πολλών φέουδων όπου καθένας θα διαχειρίζεται το δικό του κομμάτι. Τότε δεν θα έχουμε δημοκρατικό, αλλά κόμμα βαρόνων".

    Τέλος, όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές, εκφράζει την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ "θα πάει καλά".

    [05] Πρωτόπαπας: Οχι στα τρομοκρατικά σενάρια

    30/6/2002 12:56:00 μμ

    Διαψεύδει ο υπουργός Τύπου δημοσιεύματα εφημερίδων σύμφωνα με τα οποία οι αρχές βρίσκονται πολύ κοντά στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, καθώς έχουν εντοπίσει τον αρχηγό και τα βασικά στελέχη της οργάνωσης. "Τα σενάρια για την τρομοκρατία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα" σχολίασε ο κ. Πρωτόπαπας. Εξ άλλου η εξάρθρωση της τρομοκρατίας αποτελεί κεντρικό θέμα για την Κυβέρνηση τονίζει σε συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός επισήμανε ότι όταν οι υπηρεσίες θα έχουν να πουν κάτι θα το πουν δημόσια και πολύ περισσότερο η Δικαιοσύνη, που είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός.

    [06] Μητέρα κακοποιούσε τον ανήλικο γιο της

    30/6/2002 6:26:00 μμ

    Αγρια κακοποίηση ανηλίκου αποκαλύφθηκε χθες στα Γλυκά Νερά. Μια 35χρονη Βουλγάρα η Ντένκα Καραβασίλη που συνελήφθη, έδενε τον 14χρονο γιo της από το πόδι με μια αλυσίδα δυόμιση μέτρων σε δένδρο έξω από το σπίτι της, προκειμένου να πάει στην εργασία της. Το παιδί που οδηγήθηκε στο νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις και προσωρινή φιλοξενία, παρουσιάζει υποσιτισμό και νοητική στέρηση. Επίσης φέρει κακώσεις σε διάφορα σημεία του σώματός του, τις οποίες, όπως δήλωσε, του προξένησε η μητέρα του. Η Βουλγάρα οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα.

    [07] Τραγωδία στη Λήμνο

    30/6/2002 5:48:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα χθες βράδυ στη Λήμνο όταν I.X αυτοκίνητο που οδηγούσε η 35χρονη Αναστασία Πεγκλίδου έχασε τον έλεγχο βγήκε από το δρόμο και έπεσε σε γκρεμό βάθους 12 μέτρων. Νεκροί είναι η Πεγκλίδου τα δύο παιδιά της: η Χρυσούλα -Μαρία 3 χρονών και ο Χρήστος 18 μηνών καθώς επίσης και άλλο ένα παιδί, ο Παύλος Σαλαβιάς, που επέβαινε μαζί με την μητέρα του Ελένη, στο αυτοκίνητο. Η 33χρονη Ελένη Κιοσέ-Σαλαβιά νοσηλεύεται ελαφρά τραυματισμένη στο Νοσοκομείο της Μύρινας. Οι δύο οικογένειες που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη έκαναν διακοπές στο νησί.

    [08] Συνάντηση Παπανδρέου-Τσοβόλα αύριο

    30/6/2002 4:48:00 μμ

    Ο υπουργός Εξωτερικών πρόκειται αύριο στις 5.30 το απόγευμα να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα, στο πλαίσιο των επαφών του κ. Παπανδρέου με τους αρχηγούς των κομμάτων.

    [09] Τραυματισμός λαθρομετανάστη σε ναρκοπέδιο

    30/6/2002 7:37:00 μμ

    Ενας λαθρομετανάστης Ιρακινής υπηκοότητας τραυματίστηκε τα ξημερώματα όταν μπήκε σε ναρκοπέδιο στην περιοχή της Γέφυρας Κήπων του Εβρου. Αμέσως επενέβη η τοπική στρατιωτική διοίκηση, καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό του τάγματος εκκαθαρίσεως ναρκοπεδίων ξηράς, οι οποίοι περισυνέλεξαν τον τραυματία. Ο Ιρακινός μεταφέρθηκε στο κρατικό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Το ναρκοπέδιο ήταν σεσημασμένο με φωσφορούχες πινακίδες και διπλής περιφράξεως.

    [10] Πρόταση Αραφάτ για συνάντηση με Μπους

    30/6/2002 7:02:00 μμ

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ επέρριψε σε οργανώσεις εκτός παλαιστινιακών εδαφών την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και επανέλαβε την πρόταση για μία συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν έχει την πρόθεση να συνομιλήσει με τον Γιάσερ Αραφάτ.

    Ανέγερση τείχους γύρω από την Ιερουσαλήμ

    Ο κ. Πάουελ πρόσθεσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή Ουίλιαμ Μπερνς θα μεταβεί στο Λονδίνο για να συναντηθεί με εκπροσώπους του ''Κουαρτέτου'', στο οποίο μετέχουν οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ρωσία και ο ΟΗΕ.

    Σκοπός της συνάντησης θα είναι να συζητηθούν οι προτάσεις που διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα ο Τζορτζ Μπους για την επίλυση του μεσανατολικού προβλήματος.

    Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ κήρυξε σήμερα επίσημα την έναρξη των εργασιών ανέγερσης του προστατευτικού τείχους γύρω από την Ιερουσαλήμ, που φιλοδοξεί να εμποδίσει τη διείσδυση ενόπλων Παλαιστινίων στην πόλη. Ο Ελιέζερ μετέβη στο χώρο έναρξης των εργασιών οικοδόμησης του τείχους, που άρχισε εδώ και μερικές ημέρες μεταξύ του εβραϊού οικισμού Γκίλο, στα όρια της ανατολικής Ιερουσαλήμ και της παλαιστινιακής Μπέιτ Τζάλα, κοντά στη Βηθλεέμ. Το τείχος της Ιερουσαλήμ θα έχει συνολικό μήκος 50 χιλιομέτρων και θα διασχίζει τις νότιες, τις βόρειες και τις ανατολικές περιοχές της πόλης.

    Το πρώτο τμήμα, 20 περίπου χιλιομέτρων, θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο έως τρεις μήνες, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αμυνας Αμος Γιαρόν.

    Παράλληλα οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν σήμερα να απομακρύνουν δύο φυλάκια εβραίων εποίκων στη Δυτική Οχθη, λίγες ώρες αφότου ο Μπεν Ελιέζερ δήλωσε αποφασισμένος να ξηλώσει 10 από αυτά που θεωρούνται αυθαίρετα.

    Οπως εκτιμούν Ισραηλινοί ειρηνιστές, ορισμένοι εβραίοι έποικοι στη Δυτική Οχθη έχουν στήσει αυθαίρετα μερικές δεκάδες τέτοια φυλάκια από τον Σεπτέμβριο του 2000 που άρχισε η παλαιστινιακή εξέγερση κατά της ισραηλινής κατοχής.

    Συγκεκριμένη ημερομηνία ζητούν Αίγυπτος και Παλαιστίνη

    Η Αίγυπτος και οι Παλαιστίνιοι ζητούν να ορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την αποχώρηση των ισραλινών στρατευμάτων στις μεθοριακές γραμμές που ίσχυαν στις 4 Ιουνίου 1967, δήλωσε στο Κάιρο ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Σαέμπ Ερεκάτ μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

    Ο Ερεκάτ προειδοποίησε μεταξύ άλλων ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να καταλύσει την Παλαιστινιακή Αρχή και να την αντικαταστήσει με μία ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση στα παλαιστινιακά εδάφη και περιέγραψε την κατάσταση στα εδάφη αυτά ''πολύ σοβαρή'' και τάχιστα επιδεινούμενη.

    Στο μεταξύ, τρία άτομα τραυματίστηκαν το πρωί από έκρηξη βόμβας σε σιδηροδρομική γραμμή κοντά στην πόλη Λοντ, στο κεντρικό Ισραήλ. Είναι η πρώτη φορά που οι σιδηρόδρομοι γίνονται στόχος των βομβιστών.

    [11] Επίθεση-απάντηση της Νότιας Κορέας

    30/6/2002 4:51:00 μμ

    Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι η Νότια Κορέα προέβη σε μία αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον του ναυτικού της, για να προκαλέσει μία απάντηση και να υπονομεύσει τις σχέσεις κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA, επικαλούμενο εκπρόσωπο του Ναυτικού, μετέδωσε ότι το αίτημα της κυβέρνησης της Σεούλ για συγνώμη για το περιστατικό του Σαββάτου, στο οποίο σκοτώθηκαν τέσσερις νοτιοκορεάτες ναυτικοί, αποτελεί το "αποκορύφωμα του θράσους".

    Η Βόρεια Κορέα απέρριψε πρόταση για συνομιλίες

    "Η σοβαρή στρατιωτική πρόκληση από τις στρατιωτικές αρχές της Νότιας Κορέας αποσκοπεί στην πρόκληση ενός σοβαρού επεισοδίου την ώρα που διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, ώστε να κατηγορηθεί γι' αυτό η DPRK (Βόρεια Κορέα)", ανέφερε ο εκπρόσωπος.

    Εξάλλου, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα απέρριψε την πρόταση για συνομιλίες με τη Νότια Κορέα προκειμένου να χαλαρώσει η ένταση, μετά από τη χθεσινή ναυμαχία στα ανοικτά των δυτικών ακτών της χερσονήσου. Σύμφωνα με το πρακτορείο, με μήνυμά της, η Βόρεια Κορέα απορρίπτει τη πρόταση για συνάντηση στρατιωτικών αξιωματούχων στο χωριό Πανμουντζόμ στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

    [12] Τραγικό τροχαίο στην Ινδία

    30/6/2002 2:13:00 μμ

    Ενδεκα ινδουϊστές προσκυνητές σκοτώθηκαν και τριάντα δύο τραυματίστηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε χαράδρα κοντά στη πόλη Τζόσιμαθ στο ορεινό κρατίδιο Ουτάρανσαλ της βόρειας Ινδίας. Επι τόπου σκοτώθηκαν οι εννέα απο τους επιβάτες και οι δύο υπέκυψαν αργότερα στο νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκαν. Οι προσκυνητές είχαν αναχωρήσει απο το Γκούρντασπουρ στο κρατίδιο Παντζάμπ.Τα αίτια του δυστυχήματος δεν εχουν γίνει προς το παρόν γνωστά, ενώ άγνωστος επίσης παραμένει και ο αριθμός των επιβατών του λεωφορείου.

    [13] Αναταραχές στο Μπέλφαστ

    30/6/2002 12:31:00 μμ

    Eπεισόδια -- ίσως τα σοβαρότερα των τελευταίων ετών-- προκάλεσαν χθες καθολικοί εθνικιστές στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, όταν συγκρούσθηκαν με αστυνομικούς που ακολουθούσαν μια διαδήλωση προτεσταντών. Η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτήρες νερού εναντίον των 300 καθολικών οι οποίοι πετούσαν πέτρες, μποτίλιες, πυροτεχνήματα και βόμβες χρωμάτων.

    Κίνδυνος για την ειρηνευτική συμφωνία

    Το νέο ξέσπασμα βίας απειλεί να τορπιλίσει την ειρηνευτική συμφωνία της "Μεγάλης Παρασκευής του 1998" μεταξύ της πλειοψηφίας των Προτεσταντών που επιθυμούν να διατηρηθούν οι σχέσεις με τη Βρετανίας και της πλειοψηφίας των Καθολικών που τάσσονται υπέρ της Ιρλανδικής ενότητας.

    Τα επεισόδια ξέσπασαν στην οδό Σπρινγκφιλντ κοντά σε μια γειτονιά προτεσταντών και διήρκεσαν περίπου μια ώρα. Η αστυνομία συνόδευε παρέλαση μελών του τάγματος της Οράγης που διέσχιζε την περιοχή.

    [14] Πρεμιέρα των θερινών εκπτώσεων από αύριο

    30/6/2002 4:38:00 μμ

    Αρχίζουν από αύριο οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Θεοδώρου και κατά την περίοδο των εκπτώσεων επιβάλλεται η αναγραφή διπλών τιμών σε όλα τα πωλούμενα είδη.

    Η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδος συμβουλεύει τους καταναλωτές να προχωρούν σε αγορές μετά από έρευνα αγοράς και με βάση λίστα προτεραιοτήτων.

    [15] Συνεδρίαση κοινής επιτροπής Ιράκ-Τουρκίας

    30/6/2002 6:17:00 μμ

    Οι προοπτικές προώθησης των διμερών οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας απασχόλησαν την κοινή επιτροπή συνεργασίας των δύο χωρών. Στην επιτροπή, που συνεδριάζει κάθε έξι μήνες εκ περιτροπής στην Αγκυρα και τη Βαγδάτη, προήδρευσαν από κοινού ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Αμερ Ρασίντ και ο αρμόδιος Τούρκος υπουργός Εντίπ Σαφντέρ Γκαϊνταλί, ο οποίος έφτασε χθες το βράδυ στη Βαγδάτη για τετραήμερη επίσκεψη, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας Τούρκων επιχειρηματιών.

    Οπως δήλωσε ο Ρασίντ στην ιρακινή τηλεόραση, το 2001 το Ιράκ εισήγαγε από την Τουρκία προϊόντα αντί ενός δισ. δολαρίων, εκ των οποίων το 50% στο πλαίσιο του προγράμματος του ΟΗΕ ''πετρέλαιο έναντι τροφίμων''.

    Η Τουρκία υπολογίζει σε 40 εκατομμύρια δολάρια τις οικονομικές απώλειες που έχει υποστεί από το εμπάργκο του ΟΗΕ κατά του Ιράκ.

    Πριν από το 1990 που επιβλήθηκε το εμπάργκο στη Βαγδάτη λόγω της ιρακινής εισβολής στο Κουβέιτ, το Ιράκ ήταν σημαντικός οικονομικός εταίρος της Αγκυρας.

    Σήμερα η Βαγδάτη προσάπτει στην Αγκυρα το γεγονός ότι παρέχει διευκολύνσεις στα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη που επιχειρούν στις ζώνες αεροπορικού αποκλεισμού στο βόρειο Ιράκ.

    [16] Η Βραζιλία παγκόσμια πρωταθλήτρια

    30/6/2002 3:49:00 μμ

    Τα φαινόμενα απατούν ο Ρονάλντο όχι. Η Βραζιλία χάρη στον χαρισματικό αυτό παίκτη για πέμπτη φορά στην ιστορία του Μουντιάλ, είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια. Σ΄ένα τελικό αντάξιο της ιστορίας των δύο ομάδων, με φάσεις ένταση και δυνατές μονομαχίες η Βραζιλία επικράτησε με 2-0 της Γερμανίας σηκώνοντας το τρόπαιο στον ουρανό της Γιοκοχάμα.

    Το πρώτο γκολ του Ρονάλντο

    Η "Σελεσάο" από το πρώτο ημίχρονο έδειξε ότι ήθελε αυτό το κύπελλο στη συλλογή της. Χαμένες ευκαιρίες δοκάρι με τον Κλέμερσον στο 44΄ και τον Καν να σώζει στις καθυστερήσεις την Γερμανία από σίγουρο γκολ, όταν σε τετ α τετ με τον Ρονάλντο έδιωξε με τα πόδια.

    Στο δεύτερο ημίχρονο ο κορυφαίος τερματοφύλακας της διοργάνωσης ήταν και ο μοιραίος παίκτης της ομάδας της Γερμανίας.

    Το ρολόι έδειχνε το 68΄του αγώνα όταν ο Ριβάλντο έκανε το σουτ έξω από την περιοχή και ο Καν απέκρουσε χωρίς να συγκρατήσει τη μπάλα και ο Ρονάλντο που ακολουθούσε τη φάση την έστειλε στα δίχτυα.

    Στο 79΄ το "φαινόμενο" τέλειωσε τον τελικό. Σ΄ ένα περίτεχνο συνδυασμό μεταξύ Κλέμερσον- Ριβάλντο και τελικό αποδέκτη τον Ρονάλντο έστειλε την μπάλα για δεύτερη φορά τη μπάλα στα δίχτυα και την Βραζιλία στον έβδομο ουρανό.

    [17] Πανελλήνιο ρεκόρ στο τριπλούν από τον Ζαλαγκίτη

    30/6/2002 6:12:00 μμ

    Ο Χρήστος Ζαλαγκίτης κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στο τριπλούν, στο διεθνές μίτινγκ στίβου "Βενιζέλεια" στα Χανιά. Ο Ελληνας πρωταθλητής, στην πέμπτη προσπάθειά του, σημείωσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 17.43μ, καταρρίπτοντας το προηγούμενο του Σταμάτη Λένη, το οποίο ήταν 17.20μ που είχε σημειώσει στις 24 Ιουνίου 2000 σε μίτινγκ στην Κωνσταντινούπολη.

    [18] Νέα νίκη της Εθνικής γυναικών στην υδατοσφαίριση

    30/6/2002 3:19:00 μμ

    Εύκολη νίκη με 10-4 επί της Αγγλίας σημείωσε η εθνική μας ομάδα νέων γυναικών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το οποίο διεξάγεται στην πόλη Λουλέ της Πορτογαλίας. Η εθνική μας ξεκίνησε καλά απέναντι στην Αγγλία που και στα δύο προηγούμενα παιχνίδια της έδειξε ότι δεν έχει ευχέρεια στο σκοράρισμα αφού δεν ξεπέρασε τα 4 γκολ, όπως και σήμερα. Τα κορίτσια του Κώστα Πετράκη αφού προηγήθηκαν 6-2 στο πρώτο επτάλεπτο, υπέπεσαν σε πολλά λάθη στο δεύτερο και δεν κατάφεραν να σκοράρουν. Στο τρίτο διόρθωσαν κάποια λάθη με βοήθειες από τον πάγκο και τελικά έφθασαν εύκολα στη νίκη, αφού και η ομάδα της Αγγλίας δεν ήταν και ο αντίπαλος που θα προκαλούσε δέος. Αύριο η εθνική μας παίξει στις 14.30 με τη Γαλλία και την Τρίτη ολοκληρώνει τους αγώνες στον όμιλο με την Ουγγαρία.

    [19] Απέκρυψαν πιθανότητα θανάτου από το Rezulin

    30/6/2002 2:27:00 μμ

    Οι υπεύθυνοι της φαρμακευτικής εταιρείας Warner-Lambert Co. απέκρυψαν από τις αρμόδιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες ελέγχου φαρμάκων των ΗΠΑ και από τους γιατρούς τις ενδείξεις, που υπήρχαν σχεδόν εξαρχής, ότι το φάρμακο κατά του διαβήτη Rezulin μπορεί να σκοτώσει, αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα της Λος Αντζελες Τάιμς. Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα που πραγματοποίησε η εφημερίδα, το Rezulin θεωρείται από γιατρούς και άλλους παράγοντες ως υπεύθυνο για 556 θανάτους από ηπατικές βλάβες.

    [20] Πέθανε η Ρόζμαρι Κλούνεϊ

    30/6/2002 4:59:00 μμ

    Η τραυγουδίστρια Ρόζμαρι Κλούνεϊ πέθανε χθες το βράδυ στο σπίτι της στο Μπέβερλι Χιλς σε ηλικία 74 ετών, από καρκίνο των πνευμόνων. Σύμφωνα με ανακοίνωση, τις τελευταίες στιγμές της ζωής της βρίσκονταν πλάι της ο σύζυγός της -ο ηθοποιός Χοσέ Φερέρ, τα πέντε παιδιά της και τα εγγόνια της.

    Η Ρόζμαρι Κλούνεϊ είχε συμπρωταγωνιστήσει με τον Μπινγκ Κρόσμπι στο κλασικό μιούζικαλ ''White Christmas''. H ξανθιά τραγουδίστρια-μύθος της δεκαετίας του '50, είχε γίνει ευρύτερα γνωστή με τη πρώτη μεγάλη της επιτυχία ''Come on-a My House''(1951) και είχε σύντομη καριέρα στο Χόλιγουντ με ρόλους σε μιούζικαλ. Το πρώτο της συμβόλαιο για ηχογράφηση δίσκου υπέγραψε το 1949.

    Το 1956 και 1957, όταν ήταν στη κορύφωση της καριέρας της, είχε δική της εκπομπή στη τηλεόραση CBS. Ηταν θεία του σταρ του Χόλιγουντ Τζορτζ Κλούνεϊ.

    Ο μουσικοσυνθέτης Μίκαελ Φένστάιν δήλωσε προς το Ρόιτερ ότι η προσφορά της στο αμερικανικό λαϊκό τραγούδι υπήρξε ανεκτίμητη.

    [21] Ενας Ιταλός στα βρετανικά ανάκτορα!

    30/6/2002 5:00:00 μμ

    Ενας Ιταλός κατάφερε να παραβιάσει όλα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας και μπήκε στο ανάκτορο του πρίγκιπα Καρόλου, όπου τον ανακάλυψε μια καθαρίστρια.

    Ο 33χρονος άνδρας, για τον οποίο τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι είχε ιστορικό ψυχασθένειας, πέρασε την εξωτερική περίβολο του ανακτόρου Σεντ Τζέιμς και παρέμεινε στο χώρο επί οκτώ ώρες προτού γίνει αντιληπτός και συλληφθεί, το πρωί της περασμένης Τετάρτης. "Ευτυχώς δεν πέρασε την εσωτερική περίβολο, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας προσθέτοντας ότι αργότερα αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 30 June 2002 - 16:55:27 UTC