Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: ''Ο πήχης είναι η νίκη''
  • [02] Ευθυμίου: Δεν δικαιολογείται κλίμα όξυνσης
  • [03] Φαντάροι οι επίδοξοι παπάδες;
  • [04] Κατέλαβαν τη Γενική παλαιστινιακή αρχή
  • [05] Διοξίνη με...όριο!

    [01] Σημίτης: ''Ο πήχης είναι η νίκη''

    28/6/2002 10:08:00 μμ

    Σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το ΠΑΣΟΚ ανήκει μόνο στον ελληνικό λαό απέστειλε από την Πρέβεζα σήμερα ο πρωθυπουργός εξαπολύοντας ταυτόχρονα σφοδρή επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας. "Το ΠΑΣΟΚ δεν ανήκει σε στελέχη, δεν ανήκει σε πρόσωπα, δεν ανήκει σε ομάδες", τόνισε χαρακτηριστικά ο κύριος Σημίτης μιλώντας απόψε σε κομματική εκδήλωση, προσθέτοντας ότι αυτό θα σφραγιστεί με τον πιο άμεσο και κατηγορηματικό τρόπο στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη.

    ''Καταγγέλω την αντιπολίτευση''

    Ο κ. Σημίτης στην ομιλία του άσκησε στην αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι όσοι θέλουν να χτυπήσουν το ΠΑΣΟΚ, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν μεθόδους που απειλούν να γονατίσουν τη χώρα. "Καταγγέλλω", επισήμανε ο πρωθυπουργός, "τους κύκλους της αντιπολίτευσης που χωρίς πρόγραμμα και μέσα στη δίψα τους για εξουσία εκμεταλλεύονται με τον πιο απαράδεκτο τρόπο τα αιτήματα πότε της μιας και πότε της άλλης επαγγελματικής ομάδας".

    Όσον αφορά μάλιστα το ασφαλιστικό, σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία αποδείχθηκε ανύπαρκτη. Ο κ. Σημίτης στην ομιλία του υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού έργου και αναφερόμενος ειδικότερα στα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της Σεβίλλης τόνισε ότι ισχυροποιήσαμε τη θέση μας και αντιστρέψαμε τις ισορροπίες.

    Όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., επισήμανε ότι σχεδόν 30 χρόνια μετά την τραγωδία της Κύπρου, φτάνουμε στην αντιστροφή των όσων φαίνονταν αμετάβλητα.

    Εγκαίνια του υποθαλάσσιου τούνελ

    Την υποθαλάσσια ζεύξη Πρέβεζας - Ακτίου εγκαινίασε σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός που, όπως τόνισε, αποτελεί ένα έργο πνοής που αλλάζει το πρόσωπο της Ελλάδας. "Δεν είναι μακέτα αλλά μια ζωντανή πραγματικότητα", επισήμανε και υπογράμμισε ότι αυτό το έργο δείχνει πως μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τις δυσκολίες όχι μόνο με λόγια, συνθήματα και μηδενισμό αλλά με δουλειά πρόγραμμα και αυτοπεποίθηση. Από την πλευρά της, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου τόνισε ότι τα μεγάλα έργα απαιτούν συνεργασία, συνεννόηση, συναίνεση και συνέπεια με τα χρονοδιαγράμματα και το συλλογικό συμφέρον.

    Συνάντηση Σημίτη-Στεφανόπουλου

    Εν τω μεταξύ την αναστροφή του κλίματος αναφορικά με το θέμα του ευρωστρατού επισήμανε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ενημερώνοντας τον για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στη Σεβίλλη, αλλά για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

    Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Τουρκία είναι πλέον μόνη της και πρέπει να εξηγήσει στους "15" τη στάση της, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επόμενη χρονιά για τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Από την πλευρά του ο Κ. Στεφανόπουλος επεσήμανε ότι ίσως η Τουρκία ζητάει τον προσδιορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων, κάτι που όμως δεν πρόκειται να της το δώσει κανείς τώρα.

    [02] Ευθυμίου: Δεν δικαιολογείται κλίμα όξυνσης

    Πηγή: ΝΕΤ 28/6/2002 9:31:00 μμ

    Δεν θα υπάρξει ειδική μισθολογική μεταχείριση για τους πανεπιστημιακούς επανέλαβε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να συζητήσει βελτιωτικές κινήσεις το 2003 για το 2004. Απόψε, αρχίζουν στο Πήλιο, παρουσία του κ. Ευθυμίου, οι εργασίες της 41ης Συνόδου των Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Το πρωί, ο κ. Ευθυμίου έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες από μικρή ομάδα δασκάλων στην 71η τακτική γενική συνέλευση της ΔΟΕ, με αφορμή τον νέο κώδικα καλής συμπεριφοράς εκπαιδευτικών και μαθητών και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

    [03] Φαντάροι οι επίδοξοι παπάδες;

    Πηγή: ΑΠΕ 28/6/2002 8:15:00 μμ

    Την κατάργηση του νόμου που απαλλάσσει όσους επιθυμούν να γίνουν κληρικοί από τα στρατιωτικά τους καθήκοντα πρότεινε σήμερα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, επισήμανε ότι η στρατιωτική θητεία που πλέον δεν έχει μεγάλη χρονική διάρκεια είναι μεγάλο σχολείο, στο οποίο δοκιμάζονται οι νέοι. Τόνισε ότι ορισμένοι κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος και στη συνέχεια "γίνονται παπάδες και μετά ...ξεγίνονται".

    Περί ροζ σκανδάλων

    Οσον αφορά στην υπόθεση του μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, που φέρεται αναμεμιγμένος σε ροζ σκάνδαλο, ο κ. Ανθιμος επανέλαβε ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και η Σύνοδος θα αναμένει ως το τέλος Ιουλίου τον Ιεράρχη να υποβάλει τις σχετικές μηνύσεις στην κοσμική δικαιοσύνη, όπως άλλωστε έχει πει ο ίδιος ο κ. Παντελεήμων.

    Επίσης αναγνώσθηκε επιστολή του μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσοστόμου, εναντίον του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, για διατυπωθείσες "αιρετικές και ανορθόδοξες απόψεις", όπως αυτές δημοσιεύθηκαν σε έντυπα. Κατόπιν εντολής της Συνόδου, επικοινώνησε ο κ. Ανθιμος με τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και μετά από μακρά τηλεφωνική συνομιλία, οι δοθείσες εξηγήσεις ετέθησαν υπ΄ όψιν στον κ. Χριστόδουλο, ο δε μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, τις χαρακτήρισε επαρκείς.

    Περί εκκλησιαστικών επισκευών και...δημοτικής!

    Παράλληλα, συζητήθηκε έκθεση του τ. πρόέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνου Λιάσκα, η οποία ζητήθηκε από την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών, προκειμένου να ορίσει τρεις μηχανικούς, ως Τεχνικούς Συμβούλους για την εκτέλεση έργων επισκευών σε οικοδομήματα της Εκκλησίας και για κατασκευή νέων οικοδομών.

    Η διαδικασία προσλήψεως των τεχνικών συμβούλων για τα συγκεκριμένα έργα θα γίνει με δημόσια προκήρυξη, στην οποία--όπως τόνισε ο κ. Ανθιμος-- θα κληθούν να λάβουν μέρος όσοι επιθυμούν και έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

    Τέλος, η Ιερά Σύνοδος, όρισε να εμφανιστεί ενώπιον της στις 28 Αυγούστου, ο μητροπολίτης Κιλκισίου Απόστολος, για να δώσει εξηγήσεις, καθώς καταγγέλλεται ότι χρησιμοποιεί τη δημοτική γλώσσα στις λειτουργίες. Η Ιερά Σύνοδος, ολοκλήρωσε τις συνεδριάσεις της και θα επανέλθει στο τέλος Αυγούστου.

    [04] Κατέλαβαν τη Γενική παλαιστινιακή αρχή

    28/6/2002 11:27:00 μμ

    Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σήμερα το βράδυ στο κτίριο της γενικής παλαιστινιακής διοίκησης στη Χεβρώνα, στη νότια Δυτική Όχθη, που πολιορκείται από την Τρίτη, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αυτόπτες μάρτυρες. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε αρνηθεί το γεγονός. Στο μεταξύ 15 Έλληνες -- μέλη της καμπάνιας "Ανθρώπινη Ασπίδα για την Παλαιστίνη" --έσπασαν απόψε τον κλοιό του ισραηλινού στρατού στη Ραμάλα και ενώθηκαν με ομάδες άλλων ξένων μελών στο νοσοκομείο της πόλης.

    Διπλωματικές πιέσεις προς Αραφάτ

    Η Δύση εντείνει τις πιέσεις στον Γιάσερ Αραφάτ για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους. Ωστόσο, στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε με την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της G8 (την οποία απαρτίζουν οι Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς, ΗΠΑ και Ρωσία) δεν επαναλαμβάνεται η αμερικανική θέση, ότι πρέπει δηλαδή να αντικατασταθεί ο Γιάσερ Αραφάτ για να αναγνωρισθεί ένα προσωρινό παλαιστινιακό κράτος. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι ''συμφωνήσαμε στην επείγουσα ανάγκη μεταρρυθμίσεων στους παλαιστινιακούς θεσμούς και στην οικονομία, και στην ανάγκη ελεύθερων και δίκαιων εκλογών''.

    Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες φαίνεται πως αποστασιοποιείται από τη σκληρή γραμμή του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να συνεργασθεί με τον Αραφάτ, εφόσον ο Παλαιστίνιος ηγέτης δείξει ότι είναι αποφασισμένος να υιοθετήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Μίκαελ Μελχιόρ εξέφρασε από το Όσλο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, την εκτίμηση ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να γίνουν το επόμενο έτος στα παλαιστινιακά εδάφη, μπορεί να εξελιχθούν σε... φάρσα, λόγω της έλλειψης πραγματικών δημοκρατικών μηχανισμών.

    [05] Διοξίνη με...όριο!

    28/6/2002 7:52:00 μμ

    Από την 1η Ιουλίου θα τεθούν σε ισχύ οι ευρωπαϊκοί κανόνες που καθορίζουν τα ανώτατα όρια για την παρουσία διοξίνης στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, υπενθύμισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ολα τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές, ή οι πρώτες ύλες για ζωοτροφές που θα ξεπερνούν τα αυστηρά όρια που έχουν καθοριστεί θα πρέπει (μετά την ημερομηνία αυτή) να εξαιρούνται από τη διατροφική αλυσίδα.

    Μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός χωρών σε όλον τον κόσμο έχει θέσει σε εφαρμογή νομικούς δεσμευτικούς κανόνες όπως υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, υπεύθυνος για την Υγεία και την προστασία των καταναλωτών, Ντέιβιντ Μπίρν.

    Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν το Νοέμβριο του 2001, αποφασίστηκαν μετά την κρίση της μόλυνσης από τη διοξίνη συγκλόνισε την Ευρώπη την άνοιξη του 1999. Τα μέτρα αυτά αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Μπίρν, "ένα στοιχείο κλειδί της συνολικής στρατηγικής" της Επιτροπής που έχει ως στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών.

    Πάντως, η Σουηδία και η Φιλανδία πέτυχαν να εξαιρεθούν από τα μέτρα αυτά έως το 2006 για τα ψάρια και τα προϊόντα με βάση το ψάρι που καταναλώνονται στην εθνική αγορά


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 June 2002 - 20:54:59 UTC