Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νόμος-προάσπισης ανωνυμίας ανηλίκων σε δίκες
  • [02] Στον Μυλότοπο ο Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [03] Πάγωμα δημοτικών τελών υποσχέθηκε ο Χ. Παπουτσής
  • [04] ΚΚΕ και ΣΥΝ κατά σύμβασης για τρομοκρατία
  • [05] Πρόοδος στην ολυμπιακή προετοιμασία της Αθήνας

    [01] Νόμος-προάσπισης ανωνυμίας ανηλίκων σε δίκες

    20/6/2002 10:25:00 μμ

    Στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορά στην παρουσία των τηλεοπτικών καναλιών σε δίκες και στα δικαιώματα των ανήλικων παραβατών αναφέρθηκε, για ακόμη μια φορά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το βράδυ στην Θεσσαλονίκη ο Σύλλογος ασκούμενων δικηγόρων. Όπως δήλωσε ο κ. Πετσάλνικος, το υπουργείο επεξεργάζεται νομοσχέδιο στο οποίο θα κατοχυρώνεται το δικαίωμα των ανηλίκων στην ανωνυμία, δικαίωμα που, σύμφωνα με τον υπουργό, καταπατείται. Επίσης θα υπάρχει ρύθμιση για την τηλεοπτική κάλυψη δικών όπου η παρουσία τηλεοπτικών καναλιών δεν θα είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση. "Η παρουσία καναλιών μέσα στις δικαστικές αίθουσες θα αποφασίζεται από το δικαστήριο με βάση το δημόσιο συμφέρον", εξήγησε ο κ. Πετσάλνικος.

    Βολές εναντίον ''ριάλιτι'' και ''παράθυρα''

    Αναφερόμενος στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, σημείωσε ότι ο πολιτικός λόγος περιορίζεται εξαιτίας του περιορισμένου και πολύτιμου τηλεοπτικού χρόνου προσθέτοντας ότι ο δημόσιος διάλογος κυριαρχείται από το ανούσιο και το πολύ εφήμερο.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε επίσης ότι η ικανοποίηση της περιέργειας, οδηγεί σε βάναυση παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων ενώ αφήνοντας αιχμές για τα "ριάλιτι" τηλεπαιχνίδια δήλωσε ότι εμφανίζονται συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται από αμφίβολη αισθητική.

    Αλλάζει ο τρόπος άσκησης των νέων δικηγόρων

    Μιλώντας για τα προβλήματα των ασκούμενων δικηγόρων, τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος άσκησής τους και να γίνεται για μερικούς μήνες στο πρωτοδικείο, την εισαγγελία, τη δημόσια διοίκηση και τα δικηγορικά γραφεία.

    Τόνισε τέλος ότι θα πρέπει να δίνεται στους ασκούμενους δικηγόρους επίδομα τέτοιο που να εξασφαλίζει ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

    [02] Στον Μυλότοπο ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    20/6/2002 9:10:00 μμ

    Με μπαλωθιές και μαντινάδες έγινε δεκτός αργά το μεσημέρι στα Ανώγεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο κ. Βαρθολομαίος έφθασε στην ορεινή κοινότητα του Μυλοποτάμου συνοδευόμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο για τα εγκαίνια της σχολής ηλεκτρονικών υπολογιστών της ενορίας Αγίου Γεωργίου. Οι κάτοικοι των Ανωγείων έραναν τον Οικουμενικό Πατριάρχη με λουλούδια και του χάρισαν παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης. Οι Ανωγειανοί προσέφεραν στον Οικουμενικό Πατριάρχη πλούσιο γεύμα και του παρουσίασαν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του τυριού. Χόρεψαν προς τιμήν του τον Ανωγειακό χορό και του τραγούδησαν μαντινάδες.

    θερμή υποδοχή

    Ο εφημέριος του Αγίου Γεωργίου πάτερ Ανδρέας Κεφαλογιάννης είπε: ''Το νησί των ηρώων καλωσορίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη που κρατάει ψηλά τη σημαία του Οικουμενικού θρόνου, τη σημαία του Πατριαρχείου, μη επιτρέποντας αμφισβητήσεις και ανιστόρητες προσαρτήσεις που ίσως κάποιοι να ονειρεύονται''.

    Ο κ. Βαρθολομαίος συνοδευόμενος από τον Ακη Τσοχατζόπουλο επισκέφθηκαν και το ναό του Αγίου Υακίνθου. Εκεί τους περίμενε ο Λουδοβίκος των Ανωγείων που τραγούδησε τον Ερωτόκριτο. Η περιοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Μυλοπόταμο ξεκίνησε από το Πέραμα όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή.

    Στην Αξό του δήμου Κουλούκωνα ο κ. Βαρθολομαίος προσκύνησε τα τίμια λείψανα του Αγίου Αθανασίου του Πατελάρου.

    Αύριο το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναχωρεί από τα Χανιά για το Φανάρι.

    [03] Πάγωμα δημοτικών τελών υποσχέθηκε ο Χ. Παπουτσής

    20/6/2002 11:37:00 μμ

    Το πάγωμα των δημοτικών τελών για τέσσερα χρόνια και η ταχεία ρύθμιση των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες είναι δύο από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το απόγευμα ο επικεφαλής του συνδυασμού "Αθήνα όμορφη πόλη", Χρήστος Παπουτσής.

    Προεκλογικές. . . ''επισκέψεις''

    Τα γραφεία δημοτολογίου επισκέφθηκε η επικεφαλής του συνδυασμού "Αθήνα ύριο" Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" Σπύρος Χαλβατζής αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα του δήμου της Αθήνας.

    Τη δημοτική αστυνομία επισκέφθηκε τέλος ο υποψήφιος του συνδυασμού "Αθήνα η πόλη μας" Γιάννης Δημαράς.

    [04] ΚΚΕ και ΣΥΝ κατά σύμβασης για τρομοκρατία

    20/6/2002 9:19:00 μμ

    Την έντονη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την ''κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για την καταστολή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας'' κατέθεσαν ΚΚΕ και ΣΥΝ, απούσης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Κεντρικό επιχείρημα του προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου ήταν ότι ''οι διατάξεις του είναι επικίνδυνες σε ένα κλίμα που ολοένα και περισσότερο φορτίζεται από την υστερία της δήθεν αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και στην πράξη χρησιμοποιείται για την προώθηση της νέας βαρβαρότητας, της νέας τάξης πραγμάτων''. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου με το επιχείρημα ότι ''μετά την 11η Σεπτεμβρίου όλη η συζήτηση σχετικά με τα δικαιώματα και το κράτος δικαίου επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα. Ο διάλογος για τα θέματα αυτά ενοχοποιεί. Δεν γίνεται κυβέρνηση, κοινοβούλιο, οιοσδήποτε επίσημος κρατικός φορέας να μην ευθυγραμμίζεται σήμερα με ότι συζητείται κατά της τρομοκρατίας, χωρίς κόστος στο συνολικό επίπεδο των διεθνών του σχέσεων''.

    Αντιπαραθέσεις

    Στο επιχείρημα αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΝ αντέταξε ότι ''ενοχοποιείται ο διάλογος διότι η πρακτική που επιβάλλεται είναι η πολιτική τρομοκρατία και η υπόθεση της τρομοκρατίας χρησιμοποιείται για την ενοχοποίηση της χώρας και την εισαγόμενη πολιτική κρίση στη χώρα'', ενώ ο Α. Σκυλλάκος του ΚΚΕ συνέστησε ''αντίσταση χάριν του γενικότερου συμφέροντος της χώρας'', αφού αλλιώς, όπως υποστήριξε, ''θα μας πάρουν φαλάγγι''.

    Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός Εξωτερικών επικαλέστηκε το άρθρο 15 της Σύμβασης που προβλέπει περιπτώσεις που μπορούν να κριθούν εξατομικευμένα και τόνισε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ''ο νομικός πολιτισμός της χώρας θα δώσει την απάντηση που πρέπει να δώσει''. Επίσης ο κ. Λοβέρδος δεσμεύθηκε ρητά σε ερώτηση του κ. Σκυλλάκου ότι τους Κούρδους του ΡΚΚ η κυβέρνηση δεν θα τους εκδίδει ως τρομοκράτες και ότι δεν θα πάψει να εφαρμόζεται το άρθρο 5 του Συντάγματος.

    Ας σημειωθεί τέλος ότι από τις ίδιες τις διατάξεις του νομοσχεδίου οι ομιλητές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ κατήγγειλαν ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τη δίωξη προπαρασκευαστικών πράξεων και την θέση ότι η υπόνοια ενοχοποιεί, ενώ παράλληλα επισήμαναν ότι οι ΗΠΑ αρνούνται την εφαρμογή των διατάξεων για τη θέσπιση, συγκρότηση και λειτουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    [05] Πρόοδος στην ολυμπιακή προετοιμασία της Αθήνας

    20/6/2002 8:25:00 μμ

    Ιδιαίτερα επιτυχημένο κρίνεται από την Οργανωτική Επιτροπή το 2ο Χορηγικό Συνέδριο που διοργάνωσε η γενική διεύθυνση Μάρκετινγκ του ''Αθήνα 2004'' και στο οποίο μετείχαν οι Μεγάλοι Εθνικοί Χορηγοί, οι Διεθνείς Χορηγοί καθώς και στελέχη της ΔΟΕ. Οι σύνεδροι είναι εντυπωσιασμένοι από την πρόοδο της προετοιμασίας της Αθήνας, δήλωσε ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της ΔΟΕ Μάϊκλ Πέιν, ο οποίος συνοψίζοντας όσα συζητήθηκαν κατά το διήμερο συνέδριο, είπε μεταξύ άλλων: ''Εξετάσαμε θέματα υλικής οργάνωσης, δώσαμε στους χορηγούς μας και στους συνεργάτες μας πάρα πολλά χρήσιμα στοιχεία και γενικά όλοι εντυπωσιάστηκαν από τις ουσιαστικές προόδους που έχει σημειώσει η Αθήνα τους τελευταίους 12 μήνες, καλύπτοντας πολύ από το χαμένο χρόνο σε πολλούς τομείς. Σήμερα, πολλά από τα έργα και τα προγράμματα, βρίσκονται, μάλιστα, μπροστά σε σχέση με τις προθεσμίες που είχαν τεθεί''.

    Κέρδισαν τις εντυπώσεις ο Φοίβος και η Αθηνά

    Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Μάρτων Σίμιτσεκ, από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για όσα έχουν επιτευχθεί από πλευράς ''Αθήνα 2004'', ενώ ο κ. Πέιν χαρακτήρισε το συνέδριο πολύ σημαντικό για όλους τους χορηγούς. Επίσης, ο κ.Πέιν, τόνισε ότι ''οι προσπάθειες που γίνονται για τον έλεγχο της διαφήμισης στην πόλη είναι πράγματι εντυπωσιακές και οπωσδήποτε θα συμβάλλουν στην προβολή της καλύτερης δυνατής εικόνας της διοργανώτριας πόλης''.

    Για τις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο κ.Πέιν αναφέρθηκε στα ικανοποιητικά σχόλια του διεθνή Τύπου και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι ''είναι οι καλύτερες μασκότ που είδαμε ποτέ, τουλάχιστον από πλευράς μάρκετινγκ''.

    Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Πέιν, εξετάστηκαν και τα θέματα της λαμπαδηδρομίας, της ευρύτερης προβολής και προώθησης των Αγώνων, αλλά και θέματα που ακόμη εκκρεμούν, όπως η φιλοξενία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 20 June 2002 - 20:54:24 UTC