Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μετ' εμποδίων οι αυριανές πτήσεις της ΟΑ
  • [02] Διαμαρτυρία των ιδιοκτητών Ιντερνετ καφέ
  • [03] Μικρά παιδιά ανάμεσα στα θύματα
  • [04] ΗΠΑ: Εξι πολιτείες αναστατώθηκαν από σεισμό
  • [05] Καμπούλ: Εκρήξεις κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ
  • [06] ''Νέα εποχή για την κοινωνική ασφάλιση''

    [01] Μετ' εμποδίων οι αυριανές πτήσεις της ΟΑ

    18/6/2002 8:30:00 μμ

    Μετ' εμποδίων θα πραγματοποιηθούν αύριο οι πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), αλλά και της τετράωρης στάσης εργασίας -μία το μεσημέρι με πέντε το απόγευμα- των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας. Εξαιτίας των κινητοποιήσεων η Ολυμπιακή Αεροπλοϊα ανακοίνωσε ότι ματαιώνονται αύριο 22 πτήσεις, ενώ σε 12 αλλάζει η ώρα αναχώρησης.

    Αλλαγές στα δρομολόγια

    Ειδικότερα ματαιώνονται οι πτήσεις από Αθήνα για Χίο, Σάμο, Σαντορίνη, Μυτιλήνη, Σύρο, Καβάλα, Ζάκυνθο, Ιωάννινα, Κεφαλονιά, Λέρο, Μύκονο, Μήλο και Πάρο, καθώς και οι πτήσεις Θεσσαλονίκη-Ιωάννινα και Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος.

    Επίσης αλλάζουν οι ώρες αναχώρησης των εξής πτήσεων: Από Θεσσαλονίκη για Στουτγκάρδη και Λονδίνο, από Βερολίνο για Θεσσαλονίκη και από Αθήνα για Ιωάννινα, Ρόδο, Ακτιο, Σάμο, Κύθηρα και Σκύρο. Οι ενδιαφερόμενοι καλό θα είναι να επικοινωνήσουν με τα κατά τόπους γραφεία της Ολυμπιακής για να αποφύγουν τυχόν ταλαιπωρία τους.

    Η ΟΣΥΠΑ διεκδικεί την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου, ενώ η στάση εργασιας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας γίνεται σε συννενόηση με τους συναδέλφους τους σε Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ουγγαρία, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αεροναυτιλίας, που προβλέπεται από το σχέδιο "Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός".

    [02] Διαμαρτυρία των ιδιοκτητών Ιντερνετ καφέ

    18/6/2002 8:29:00 μμ

    Ένα τεράστιο, υπαίθριο, Ιντερνετ καφέ αποτελούμενο από 300 υπολογιστές δημιούργησαν σήμερα το απόγευμα, στην πλατεία Ναυαρίνου, μέλη του Πανελληνίου σωματείου ιδιοκτητών καταστημάτων εκμίσθωσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και παροχής υπηρεσιών Ιντερνετ.

    Τα μέλη του σωματείου αντιδρούν στο νομοσχέδιο περί ''Απαγόρευσης παιγνίων'' που καταδικάζει, όπως επισημαίνουν, τον επαγγελματικό κλάδο των Ιντερνετ καφέ αφού απαγορεύει την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για οποιοδήποτε ψυχαγωγικό σκοπό.

    Στην Ελλάδα λειτουργούν περισσότερες από 1500 επιχειρήσεις Ιντερνετ καφέ και απασχολούνται περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι ενώ, όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ η Κατερίνα Κατριτζίδου, γραμματέας του Πανελληνίου σωματείου, κανένας χρήστης των Ιντερνετ καφέ δεν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για παράνομο τζόγο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου, ''η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεχωρίσει την εξέλιξη με την παρανομία και ισοπεδώνει με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τον κλάδο αφού τον μπερδεύει με αυτούς που ασχολούνται με τα ''φρουτάκια'' και τον τζόγο''.

    ''Ζητάμε ρητά την εξαίρεση των επιχειρήσεων Ιντερνετ καφέ από την απαγόρευση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και την αποκατάσταση της επαγγελματικής αξιοπρέπειας των ανθρώπων που ουδέποτε είχαν σχέση με τον τζόγο και παράνομες δραστηριότητες'' αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση.

    [03] Μικρά παιδιά ανάμεσα στα θύματα

    18/6/2002 8:04:00 μμ

    Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος του αίματος και της βίας στη Μέση Ανατολή, με θύματα και θύτες νέους ανθρώπους και μικρά παιδιά. Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις τραγικές εξελίξεις και συνεχίζει να μετράει αθώα θύματα ανάμεσα στους αμάχους. Νεαρός Παλαιστίνιος, ζωσμένος με ισχυρότατα εκρηκτικά, ανατινάχθηκε το πρωί μέσα σε λεωφορείο, στην Ιερουσαλήμ, όπου επέβαιναν και δεκαδες μικροί μαθητές. Δεκαεννέα νεκροί και περισσότεροι από 50 τραυματίες είναι ο μέχρις στιγμής τραγικός απολογισμός, μιας προαναγγελθείσας επίθεσης, την οποία γνώριζαν αλλά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν οι Ισραηλινοί.

    Απέτυχαν να αποτρέψουν την τραγωδία

    Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι ο καμικάζι ανέβηκε στο λεωφορείο, που κατευθυνόταν προς το προάστειο Γκίλο, λίγα λεπτά πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά, την ώρα που το μοιραίο όχημα είχε σταματήσει σε μία διάβαση, μπροστά από ένα εμπορικό κέντρο.

    Η έκρηξη ήταν ισχυρότατη τινάζοντας το λεωφορείο στον αέρα. Επακολούθησαν σκηνές φρίκης. Διαμελισμένα πτώματα μέσα σε λίμνες αίματος πετάχτηκαν γύρω και μέσα στα συντρίμμια του λεωφορείου.

    Δεκάδες ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία.

    "Πρόκειται για μιά πολύ, πολύ άσχημη επίθεση. Υπάρχουν 19 νεκροί", δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ, Μάικι Λεβί.

    "Είμαι σίγουρος ότι υπήρχαν πολλοί μαθητές στο λεωφορείο. Είδα το όχημα να τινάζεται στον αέρα. Ανησυχώ πολύ", δήλωσε ο Ρούθι Αλμαλιάχ, δάσκαλος σε γειτονικό σχολείο.

    Η ισραηλινή αστυνομία στην Ιερουσαλήμ βρισκόταν από νωρίς χθες το βράδυ σε αυξημένη επιφυλακή λόγω των πληροφοριών για επικείμενη επίθεση καμικάζι.

    Ειχαν στηθεί δεκάδες μπλόκα σε όλες τις εισόδους της ιερής πόλης ενώ διενεργούνταν έλεγχοι σε όλα τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Οι φόβοι, όμως, που είχαν εκφραστεί ότι ο Παλαιστίνιος καμικάζι είχε ήδη παρεισφρήσει στην πόλη, επιβεβαιώθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο.

    Βια στη βία στη Μέση Ανατολή

    Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση στην Ιερουσαλήμ από το Φεβρουάριο του 1996, όταν σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι και πάλι σε έκρηξη λεωφορείου.

    Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε με τηλεφώνημα της στο Γαλλικό Πρακτορείο η οργάνωση Χαμάς. Δράστης και αυτόχειρας είναι ο 25χρονος Μοχάμεντ αλ-Γκουλ από τον προσφυγικό καταυλισμό της αλ-Φαράα, κοντά στη Ναμπλούς.

    Ενας από τους αδερφούς του ο Ιαντ αλ-Γκουλ συνελήφθη, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ενώ ο πατέρας του δήλωσε ότι η Χαμάς τον είχε ειδοποιήσει ότι ο γιος του θα πραγματοποιούσε την επίθεση ενώ στο σημείωμα που άφησε πίσω του υποστήριζε ότι "εκδικείται το αίμα των Παλαιστινίων μαρτύρων".

    Εξάλλου οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν σήμερα ανώτερο στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ η οποία είναι μία από τις κύριες οργανώσεις που κρύβονται πίσω από το κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας κατά των Ισραηλινών.

    Είναι η δεύτερη δολοφονία ανώτερου παλαιστίνιου μαχητή στη Δυτική Οχθη σε περίοδο δύο ημερών και έγινε λίγες ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ.

    Ο Παλαιστίνιος που σκότωσαν οι ισραηλινοί στρατιώτες είναι σύμφωνα με τις ισραηλινές πηγές ασφαλείας ο 22χρονος Γιούσεφ Μπισαράτ τον οποίο καταζητούσαν για το φόνο δύο διεθνών παρατηρητών στη Δυτική Οχθη το Μάρτιο, ανακοίνωσαν ισραηλινές πηγές ασφαλείας.

    Οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν τον Μπισαράτ κατά τον έλεγχο των στοιχείων του σε μπλόκο του ισραηλινού στρατού στη βόρεια είσοδο της Χεβρώνας, καθώς αυτός βρισκόταν στο αυτοκίνητό του, και ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν προσπαθήσει τρεις φορές τον περασμένο μήνα να τον συλλάβουν στο σπίτι του στη Χεβρώνα.

    Δύο άνδρες, οι οποίοι επέβαιναν επίσης στο αυτοκίνητό του, συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Χθες δολοφονήθηκε από ελεύθερους σκοπευτές ηγετικό στέλεχος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ-Ακσα, οργάνωσης, που φέρεται ως παρακλάδι της Φατάχ, του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    Ετοιμος για αντίποινα ο Σαρόν

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν καταδίκασε τη νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ και προειδοποίησε ότι θα αντιταχθεί στην "παλαιστινιακή τρομοκρατία" ενώ νωρίτερα δήλωσε ότι με τον Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, υπουργό Αμυνας, αποφάσισαν να δοθεί ''απάντηση'' στην παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας

    " Αυτό το τρομερό πράγμα που βλέπουμε είναι η συνέχιση της παλαιστινιακής τρομοκρατίας και πρέπει να αντιταχθούμε και να την αντιπαλαίψουμε,αυτό πρέπει να κάνουμε", τόνισε ο Σαρόν επισκεπτόμενος τον τόπο της επίθεσης.

    Απέκλεισε μάλιστα κάθε ενδεχόμενο να συναινέσει στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, παίρνοντας ως αφορμή την τελευταία πολύνεκρη τραγωδία.

    Περιφρουρούμενος από σωματοφύλακες και αστυνομικούς ο Σαρόν πέρασε μπροστά από τις σορούς των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης και εξέτασε τα συντρίμμια του λεωφορείου.

    Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι είναι η πρώτη φορά που ο Σαρόν επισκέπτεται τον τόπο, όπου έχει εκδηλωθεί επίθεση αυτοκτονίας.

    Καταδίκασε την επίθεση η Παλαιστινιακή Αρχή

    Το γεγονός ότι οι βομβιστικές επιθέσεις δίνουν την κατάλληλη δικαιολογία στους Ισραηλινούς να κλιμακώσουν την επιθετικότητα τους κατά του παλαιστινιακού λαού επισήμανε ο υπουργός Τύπου και Πληροφοριών της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπέντ Ράμπο.

    Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ καταδίκασε τη νέα επίθεση αυτοκτονίας και τόνισε ότι "δεν υποστηρίζουμε τη δολοφονία αμάχων, είτε Ισραηλινών είτε Παλαιστινίων", ενώ απηύθηνε έκκληση στις ΗΠΑ , στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο Ισραήλ για να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία.

    Ανέβαλε ο Μπους την ανακοίνωση πλαισίου για το παλαιστινιακό

    Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους καταδίκασε με ''τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο'' την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με στόχο λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ.

    ''Ο πρόεδρος καταδικάζει αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο'', τόνισε ο Σκοτ Μακλίλαν, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μπους δεν θα ανακοινώσει σήμερα το πλαίσιο για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με ένα σύνταγμα και μία ενιαία δύναμη ασφαλείας.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, "όταν ο πρόεδρος έχει να πει κάτι θα το κάνει''. Ωστόσο διευκρίνισε ότι η ματαίωση της ανακοίνωσης από τον Αμερικανό πρόεδρο δεν έχει σχέση με την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

    Και ισπανική προεδρία της ΕΕ καταδίκασε "κατηγορηματικά τη νέα ωμή τρομοκρατική επίθεση στην Ιερουσαλήμ", σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε απο το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Στην ανακοίνωση της ισπανικής προεδρίας εκφράζεται λύπη "για το υψηλό αριθμό των αθώων θυμάτων στον ισραηλινό πληθυσμό" καθώς και τα πλέον ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων στην κυβέρνηση και όλο τον ισραηλινό λαό

    [04] ΗΠΑ: Εξι πολιτείες αναστατώθηκαν από σεισμό

    18/6/2002 11:42:00 μμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση, το επίκεντρο της οποίας βρισκόταν κοντά στον ποταμό Οχάιο, συγκλόνισε την Τρίτη τις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν σοβαρές ζημιές. Ο σεισμός, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών, ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγινε στις 20:37 (ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρο του εντοπίστηκε σε απόσταση 15 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Εβανσβιλ της Ιντιάνα, στα νότια του Σικάγο.

    Εγινε αισθητός σε έξι Πολιτείες, την Ιντιάνα, το Ιλινόι, το Κεντάκι, το Μισούρι, το Οχάιο και τη Δυτική Βιρτζίνια.

    [05] Καμπούλ: Εκρήξεις κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ

    Πηγή: ΑΠΕ 18/6/2002 10:03:00 μμ

    φωτο Αρχείου

    Δυο πύραυλοι εξερράγησαν σήμερα κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες αν στόχος ήταν η πρεσβεία. Ο ένας πύραυλος έπεσε και εξερράγη σε απόσταση περίπου 800 μέτρων απο την πρεσβεία και ο άλλος σε πιο κοντινή απόσταση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν το δρόμο που οδηγεί στη αμερικανική πρεσβεία στο προάστειο Μακρόγιαν-3. Σε κοντινή απόσταση ο δεύτερος πύραυλος χτύπησε ένα συγκρότημα κτιρίων με αποτέλεσμα να αποκολληθούν κομμάτια του τοίχου που έπεσαν στο δρόμο. Η διεθνής ειρηνευτική δύναμη κάνει έρευνες για το επεισόδιο.

    [06] ''Νέα εποχή για την κοινωνική ασφάλιση''

    18/6/2002 10:13:00 μμ

    Ξεκίνησε αργά το απόγευμα στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η οποία ολοκληρώνεται την Πέμπτη με την ψήφιση του νέου νόμου. Οι εισηγητές των κομμάτων πραγματοποίησαν επί της ουσίας μια επισκόπηση των μέχρι στιγμής διατυπωμένων επιχειρημάτων τους, αλλά και της πληθώρας των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί. Στην συνεδρίαση, που συνεχίζεται ως αυτή την ώρα, είναι παρόντες και οι πολιτικοί αρχηγοί. Ανεβαίνοντας το βήμα ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ως μια ''νέα εποχή για την κοινωνική ασφάλιση'', προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται με πολιτική και κοινωνική ευθύνη η πρόκληση της αναμόρφωσης του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης. Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για αποσπασματικές και επιλεκτικές ρυθμίσεις, ενώ κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε τόσο το ΚΚΕ και όσο και ο ΣΥΝ.

    ''Βαθιά τομή''

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ακόμα ότι ''κάθε βήμα μπροστά είναι μία κατάκτηση και μία νίκη, εν τούτοις οι κακοτοπιές και οι παγίδες πάντα θα καραδοκούν. Γι' αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση. Η ισχυρή κοινωνία και η ισχυρή Ελλάδα είναι ένα διαρκές διακύβευμα. Η πρόοδος χρειάζεται αγώνα. Μόνο η οπισθοδρόμηση γίνεται αυτόματα''.

    Αναφερόμενος στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας για το νομοσχέδιο επεσήμανε ότι οι κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας δεν τεκμηριώνονται, ότι χαρακτηρίζονται από υποκρισία, ανευθυνότητα και λαϊκισμό και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζεται ''από αδυναμία ολοκληρωμένης πρότασης και ευπρόσωπου αντίλογου''.

    Χαρακτηρίζοντας ''επτασφράγιστο μυστικό'' τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτές προέκυψαν από τη συνάντησή της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κοινωνικούς φορείς στους οποίους αρνήθηκε να εκφράσει τις θέσεις της με το επιχείρημα να μην αντιγραφούν από το ΠΑΣΟΚ.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Σημίτης είπε ότι ''η Νέα Δημοκρατία είτε δεν έχει θέσεις, ή δεν μπορεί να κυβερνήσει'' και πρόσθεσε ότι θέσεις ανομολόγητες της Νέας Δημοκρατίας είναι η μείωση των συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση και η πλήρης ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλειας.

    Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κοινωνία αλλάζει με σχέδιο και όχι με πυροτεχνήματα και εντυπώσεις, ούτε με συνθήματα χωρίς περιεχόμενο και χαρακτήρισε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ''βαθιά κοινωνική μεταρρύθμιση'' με την οποία αίρονται ανισότητες και αδικίες του παρελθόντος, δημιουργείται ένα ενιαίο, σύγχρονο και λειτουργικό σύστημα, που διασφαλίζει τις παροχές και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες.

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι στο πλαίσιο του νομοσχεδίου είναι κορυφαίο το σύστημα των συντάξεων και διευκρίνισε ότι το δημογραφικό πρόβλημα δεν οδηγεί σε αποτυχία του κοινωνικού κράτους, διότι το σύγχρονο κοινωνικό κράτος πρέπει να αγκαλιάζει όλα τα κοινωνικά στρώματα και το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης δεν πρέπει να απαιτεί ανθρωποθυσίες.

    Είπε ακόμα ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν κοινωνικά δικαιώματα και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ''τριπλό κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος, τους πολίτες ίδιας γενιάς και τους πολίτες διαφορετικών γενεών".

    Ειδικότερα αναφερόμενος στη διαδικασία σύνταξης του νομοσχεδίου επισήμανε ότι υπήρξε αποτέλεσμα προτάσεων και συμπερασμάτων που προέκυψαν από ανοικτό δημόσιο διάλογο για ένα χρόνο με συμμετοχή των κοινωνικών φορέων.

    Επίσης, αναφερόμενος στη θέση της αντιπολίτευσης για τη διατήρηση του θεσμού της τριμερούς χρηματοδότησης ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι ''τα ποσά που διαθέτουμε υπερβαίνουν τα αντίστοιχα στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης. Και αυτό γιατί η τριμερής χρηματοδότηση ενόψει και των εκτιμήσεων για τις δημογραφικές εξελίξεις δεν επαρκεί για τις ανάγκες του συστήματος. Η κρατική χρηματοδότηση του ΙΚΑ με το 1% του ΑΕΠ ετησίως συμβάλλει στην αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων και ταυτόχρονα οδηγεί στη σύνδεση της παραγωγικότητας με τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος''.

    Τέλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο σαν εκφραστή του μοντέλου της κοινωνίας που επιλέγει η κυβέρνηση, ενός μοντέλου αλληλεγγύης και όχι αποκλεισμών, όπου το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης αφορά το σύνολο των μισθωτών, που είναι και ο πλέον νευραλγικός χώρος της κοινωνίας.

    Η ΝΔ απειλεί με νέα αποχώρηση - Επικρίσεις από ΚΚΕ και ΣΥΝ

    Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ως εισηγητής της ΝΔ, είχε την ευκαιρία, λόγω καθυστέρησης της άφιξης του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σαλαγιάννη, να ανοίξει πρώτος τη συζήτηση, οδηγώντας εκ των πραγμάτων τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, να αφιερώσει μέρος της ομιλίας του για να απαντήσει στα επιχειρήματά του.

    "Η ΝΔ θα αποχωρήσει καθώς δεν μπορεί να μιλά σε ώτα μη ακουόντων" δήλωσε ο κ. Γιακουμάτος.

    Βασικό επιχείρημα της ΝΔ, ήταν ότι η κυβέρνηση υπήρξε αναξιόπιστη σε ό,τι αφορά την τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, με αποτέλεσμα να έχει ήδη συσσωρεύσει χρέη ύψους 700 δις (1 τρις δρχ. κατά τη ΓΣΕΕ). "Γιατί θα σεβαστείτε το 1% επί του ΑΕΠ που καθιερώνετε, αφού δεν σεβαστήκατε την τριμερή;"

    Το νομοσχέδιο κατά τον κ. Γιακουμάτο είναι "πρόχειρο" αφού δεν κοστολογεί τα μέτρα και αποτελεί "άθροισμα αποσπασματικών ρυθμίσεων". "Αποτελεί", είπε, "παγκόσμια πρωτοτυπία ότι πρώτα θα νομολογήσουμε και μετά θα κοστολογήσουμε. Δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη αναλογιστική μελέτη για την εξέλιξη του ελλείμματος του συστήματος τις επόμενες δεκαετίες". "Δεν έχετε το θάρρος να αναλάβετε τη ρύθμιση των βαρέων και ανθυγιεινών, όπως εμείς. Στην 37ετία δεν αναγνωρίζεται η στρατιωτική θητεία, ο χρόνος σε ταμεία αυτοαπασχολούμενων, η εργασία στο εξωτερικό - άρα δώρον άδωρον" ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Γιακουμάτος.

    Το λόγο πήρε αργότερα ο εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος. "Το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, με την 24ωρη απεργία, απέδειξε ότι είναι αντίθετο με το νομοσχέδιο" σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης και πρόσθεσε: "Μπορεί στη θέση του κ. Γιαννίτση να ήρθε άλλος υπουργός, αλλά το νομοσχέδιο κινείται στις ίδιες κατευθύνσεις. Οι πραγματικές διαθέσεις της κυβέρνησης για προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης είναι ξεκάθαρες".

    Κατά τον εισηγητή του ΚΚΕ, η στάση της κυβέρνησης συνιστά "πολιτική υποκρισία", καθώς όπως είπε "δεν μπορεί να ξεχνάμε τη δέσμευση του Α. Παπανδρέου ότι θα καταργούσε με την πρώτη του κυβέρνηση, τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ".

    Επί της ουσίας του νομοσχεδίου είπε ότι "η χρηματοδότηση του 1% επί του ΑΕΠ είναι στον αέρα, καθώς το ΑΕΠ μπορεί να μειώνεται - κάτι πολύ πιθανό, μετά το πέρας του Γ' ΚΠΣ και των πιστώσεων για την Ολυμπιάδα". Εκτίμησε δε ότι ότι σήμερα, είναι ρεαλιστικές οι συνθήκες, για σύνταξη στην 30ετία με 9000 ένσημα και, ειδικά για τα βαρέα και ανθυγιεινά, σύνταξη στα 55 και στα 50 για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα.

    "Προς τα κάτω και επί τα χείρω εξίσωση της κοινωνικής ασφάλισης" υποστήριξε ότι φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΣΥΝ, Γιώργος Αμπατζόγλου, κάνοντας λόγο για "νομοσχέδιο ανασφάλειας και αβεβαιότητας". Ο κ. Αμπατζόγλου επισκόπησε τις προτάσεις του ΣΥΝ, στα τρέχοντα αιτήματα της ΓΣΕΕ, προτείνοντας και αναγνώριση της υποχρεωτικής και εφεδρικής στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμης με ενιαίο τρόπο.

    Συμπληρωματικά αξίζει να σημειωθεί ο μεγάλος όγκος τροπολογιών που έχει καταθέσει ο ΣΥΝ, με προτάσεις όπως, σύνταξη στα 60 για όλες τις γυναίκες με συμπλήρωση 4500 ημερών ασφάλισης, δικαίωμα στη σύνταξη αποθανόντος συζύγου για τις χηρεύουσες πριν το 40ο έτος της ηλικίας τους, (εάν είναι άνεργες ή μητέρες ανήλικου τέκνου, ή φοιτητή), αναγνώριση για όλα τα ταμεία, του χρόνου κύησης -τοκετού ως συντάξιμου, δικαίωμα σε αναλογική σύνταξη ή επιστροφή εισφορών σε όσους ασφαλισμένους άνω των 65 (60 για τις γυναίκες) δεν έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης κ.ά.

    Από νωρίς οι υψηλοί τόνοι

    Το πρωί, ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι αυτό που προωθεί δεν είναι νόμος για την ασφάλεια, αλλά για την ανασφάλεια του έλληνα πολίτη. Η σημερινή και μόνο απεργία, πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος, αποδεικνύει πως η περίφημη ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης είναι μια ακόμη απορρύθμιση του συστήματος.

    Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ώστε να υπάρχει ένα σύστημα βιώσιμο και δίκαιο, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επέκρινε τη ΝΔ ότι η στάση της δεν ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα του ζητήματος και στο ρόλο της, ως αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Οι εργαζόμενοι δεν θα νομιμοποιήσουν το νομοσχέδιο, ακόμη και αν ψηφιστεί, δήλωσε προσερχόμενη στη συγκέντρωση η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για νεοφιλελεύθερη επιλογή, που αποτελεί δείγμα κοινωνικής αναλγησίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 June 2002 - 20:54:56 UTC