Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίστηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
  • [02] Εργασίες Συνόδου Κ.Ε ΠΑΣΟΚ
  • [03] Φέτα: γεννηθείσα εν Ελλάδι
  • [04] Ομαδική ασφάλιση των Ορθόδοξων μοναχών
  • [05] Παραμονή ελαφρών αεροσκαφών στο Ελληνικό;
  • [06] Μετεγκατάσταση των βυρσοδεψών στη ΒΙΠΕ Σίνδου
  • [07] Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κρήτη
  • [08] Νέοι λεωφορειόδρομοι σε Αθήνα και Πειραιά
  • [09] Φωτιά κοντά στο ρέμα Χελιδονούς
  • [10] Αναχωρούν οι Αμερικανοί από το Πακιστάν
  • [11] Επικίνδυνη ουσία σε τσάι
  • [12] Η Παραδοσιακή Ορχήστρα της Κίνας στο Ηρώδειο
  • [13] Μακάβριες ''ασφαλιστικές'' ακρότητες

    [01] Ψηφίστηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

    14/6/2002 7:02:00 μμ

    Με αλλαγές σε πολλά άρθρα ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και την Τρίτη αρχίζει η συζήτησή του στην Ολομέλεια του Σώματος. Από τη συζήτηση επί των άρθρων αποχώρησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και πρόχειρο. Για πολιτική ένδεια κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας.

    Τα αίτια αποχώρησης της ΝΔ

    Ο εισηγητής του κόμματος Γεράσιμος Γιακουμάτος, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να λύσει το ασφαλιστικό αλλά μόνο να το κουκουλώσει και να το μεταθέσει.

    Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο βαθιά αντισυνταγματικό και πρόσθεσε ότι η ΝΔ περιμένει αλλαγές από την κυβέρνηση και θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε επίσης την απόσυρση του άρθρου 1 του νομοσχεδίου, που αναφέρεται στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

    Σημειώνεται ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του μετά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και τις 11 τροπολογίες που επέφερε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας.

    Οι αντιδράσεις για την αποχώρηση

    Η ΝΔ αποχώρησε γιατί δεν είχε θέσεις, πρόγραμμα και απόψεις, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαπας.

    ΚΚΕ και ΣΥΝ δήλωσαν ότι θα παραμείνουν στην συζήτηση, επιδιώκοντας βελτίωση διατάξεων του νομοσχεδίου.

    Θέσεις της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΟΤΟΕ επί των τροποποιήσεων

    Θετικές χαρακτήρισε τις χθεσινές τροποποιήσεις του κ. Ρέππα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8,σημειώνοντας πως η αξιολόγηση του νομοσχεδίου πρέπει να γίνει στη βάση του περιεχομένου του κι όχι μιας γενικόλογης αντιπολιτευτικής τακτικής.

    Αντίθετος με τις ρυθμίσεις για το δημόσιο εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, η οποία μαζί με τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις της ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την ημέρα της συζήτησης στην ολομέλεια.

    Ανεπαρκείς κρίνονται οι αλλαγές από την ΟΤΟΕ, η οποία συνεχίζει και σήμερα τις κινητοποιήσεις της. Με το νομοσχέδιο δεν καλύπτεται το θέμα του εφάπαξ κι αυτό του ενιαίου ταμείου ασφάλισης των τραπεζοϋπαλλήλων, δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Τσουκαλάς.

    Εντός της ημέρας θα υπάρξει συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους συναρμόδιους υπουργούς, το αποτέλεσμα της οποίας αναμένεται να καθορίσει και το μέλλον των κινητοποιήσεων του κλάδου.

    Aντιδράσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: γενική απεργία στις 18/6

    Η διαφωνία της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών παρατάξεων στη διοίκηση της ΓΣΕΕ με τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, επισημαίνεται σε κείμενο που κατέθεσαν σήμερα οι συνδικαλιστές στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Στο κείμενο αναφέρεται ότι η ΓΣΕΕ εξέτασε και απέρριψε τις κυβερνητικές ρυθμίσεις γιατί δεν διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του συστήματος και τονίζεται ότι η συνομοσπονδία επιμένει στην υλοποίηση των προτάσεων που περιέχονται στην απόφαση του συνεδρίου της.

    ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη γενική απεργία την Τρίτη και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως.

    Κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων των τραπεζοϋπαλλήλων με νέα 24ωρη απεργία τη Δευτέρα, αποφάσισε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, ενώ εκκρεμεί η συνάντηση που έχει ζητήσει με τους συναρμοδίους υπουργούς Εργασίας και Οικονομίας.

    Εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων των τραπεζοϋπαλλήλων σημειώθηκαν και σήμερα προβλήματα στις συναλλαγές κυρίως με τις κρατικές τράπεζες.

    Απεργούν και ΟΑΣΑ-ΗΣΑΠ-ΟΣΠΑ-ΟΣΥΠΑ

    Χωρίς λεωφορεία και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο θα μείνει η Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη 18 Ιουνίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ και του ΗΣΑΠ, την ερχόμενη Τρίτη οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό. Την Τετάρτη 19 Ιουνίου οι εργαζόμενοι του ΗΣΑΠ θα πραγματοποιήσουν τετράωρη στάση εργασίας από τις 13.00 έως 17.00.

    Προβλήματα και στις πτήσεις αναμένονται την ερχόμενη Τρίτη, καθώς η ΟΣΠΑ συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Συμμετέχει επίσης και η ΟΣΥΠΑ με τρίωρη στάση εργασίας.

    [02] Εργασίες Συνόδου Κ.Ε ΠΑΣΟΚ

    14/6/2002 4:19:00 μμ

    Στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία, στην πορεία του κυβερνητικού έργου καθώς και στις εξελίξεις γύρω από τα εθνικά θέματα εν όψει και της Συνόδου Κορυφής στη Σεβίλλη, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ που συνεδριάζει σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο. Ο Κώστας Σημίτης, αναφέρθηκε επίσης και στην κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, στιγματίζοντας προσωπικές στρατηγικές που συντηρούν και εντείνουν το κλίμα της εσωστρέφειας και απηύθυνε κάλεσμα για συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ. "Με συλλογική και συντονισμένη δράση και με κύριο στόχο την προώθηση των κυβερνητικών στόχων για ισχυρή Ελλάδα, ισχυρή κοινωνία και οικονομική και κοινωνική σύγκλιση το ΠΑΣΟΚ μπορεί να χαράξει νικηφόρο πορεία", τόνισε ο Πρωθυπουργός. Εξαπέλυσε δε σκληρή επίθεση στη ΝΔ κατηγορώντας την για μηδενισμό και πολιτική ένδεια.

    Περί εσωστρέφειας ο λόγος - Προβληματισμός για τις δημοσκοπήσεις

    Οι πολίτες αντιπαθούν μια παράταξη που κατατρύχεται από εσωτερικές διαμάχες, τόνισε στην ομιλία του προς την ΚΕ ο Κ. Σημίτης, σημειώνοντας ότι όλοι έχουν χρέος να σπάσουν τον αυτοτροφοδοτούμενο φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας, υπογραμμίζοντας ότι όσοι νομίζουν πως η αρνητική εικόνα δεν τους θίγει κάνουν λάθος γιατί το ρεύμα τους παρασύρει όλους.

    Με αφορμή τις δημοσκοπήσεις είπε ότι φαίνεται από αυτές μια δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωσε όμως ότι η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα τετραετίας, γιατί το έργο γίνεται σε βάθος χρόνου.

    Τέλος ο κ. Σημίτης και ζήτησε την πλήρη στήριξη των υποψηφίων που έχει επιλέξει το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές.

    Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΕ Κώστας Λαλιώτης τόνισε ότι το μήνυμα της συνδιάσκεψης πρέπει να είναι "αντεπίθεση τώρα" και ότι δημιουργικές πολιτικές πρέπει να πείθουν και να εμπνέουν τους πολίτες.

    Τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το αρνητικό κλίμα που καταγράφεται για την κυβέρνηση μέσα από τις δημοσκοπήσεις.

    Ο Πέτρος Ευθυμίου τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αντεπίθεση για την αναδιάταξη της πολιτικής ατζέντας με βάση τα προβλήματα της χώρας,ενώ ο Θεόδωρος Πάγκαλος εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι η διαφορά με τη ΝΔ παραμένει μεγάλη και πρότεινε την αναβολή της οργανωτικής συνδιάσκεψης.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος εμφανίστηκε απαισιόδοξος υπογραμμίζοντας, ότι δεν αρκεί η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, λόγω της συμπεριφοράς ορισμένων στελεχών.

    Τολμηρό άνοιγμα ΠΑΣΟΚ προς την κοινωνία - Σκληρή κριτική στη ΝΔ

    Ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις προτάσεις για τις καταστατικές αλλαγές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η εκλογή προέδρου από τη βάση ενώ του γραμματέα και των άλλων οργάνων του κόμματος από το συνέδριο εκφράζει τη βούληση για ένα τολμηρό άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία με πιο άμεση, ενεργητική και αποφασιστική συμμετοχή των μελών του ΠΑΣΟΚ στη διαμόρφωση της πολιτικής πρότασης του Κινήματος προς την κοινωνία.

    Αναφερόμενος στην ΝΔ την κατηγόρησε για έλλειψη πολιτικής πρότασης και προγράμματος καθώς και για ανικανότητα λήψης πρωτοβουλιών.Δίψα για εξουσία, εμμονή για αξιώματα αυτό μόνο κομίζουν στην πολιτική ζωή" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

    Σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος δήλωσε ότι "είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση του κ. Σημίτη βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης". Οι εργασίες της Συνόδου θα συνεχιστούν αύριο.

    [03] Φέτα: γεννηθείσα εν Ελλάδι

    14/6/2002 7:48:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την υποβολή προς το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ μιας νέας πρότασης κανονισμού για τη "Φέτα" που την κατοχυρώνει -ουσιαστικά-ως αποκλειστικά παραγόμενο στην Ελλάδα τυρί. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Επιτροπής προβλέπει την καταχώρηση της Φέτας στα τυριά "προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης" (ΠΟΠ) και αναφέρει ότι "το τυρί υπό την ονομασία ''Φέτα'' μπορεί να παράγεται μόνο σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας" και "με αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών του προϊόντος". Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισηγηθεί προς το Συμβούλιο νέα πρόταση κανονισμού για τη "Φέτα" αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της Ελλάδας, η οποία εδώ και οκτώ χρόνια προσπαθεί να εντάξει τη "Φέτα" στον κατάλογο των προϊόντων των οποίων η ονομασία προστατεύεται.

    Η Φέτα δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση από τον κανόνα

    Παράλληλα αναφέρεται ότι στους παραγωγούς των άλλων κρατών μελών ή σε αυτούς που δεν τηρούν αυτές τις προδιαγραφές θα δοθεί ανώτατη προθεσμία πέντε ετών για να αλλάξουν την ονομασία ή για να σταματήσουν την παραγωγή τυριού υπό την ονομασία "Φέτα".

    Παρουσιάζοντας τη νέα πρόταση Οδηγίας ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας Φραντς Φίσλερ τόνισε ότι ''η προστασία των γεωγραφικών ονομασιών αποτελεί τη βάση για την προώθηση των ποιοτικών προϊόντων και για την αύξηση της διαφάνειας στην ΕΕ'' και συμπλήρωσε ότι "η Φέτα δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση απ' αυτόν τον κανόνα".

    "Η διάθεση της Φέτας στην αγορά όταν δεν παράγεται σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές του προϊόντος παραπλανεί τους καταναλωτές" ανέφερε ακόμη ο Φ. Φίσλερ συμπληρώνοντας ότι "αυτές οι προδιαγραφές απαιτούν το τυρί να παράγεται κατά το γνωστό παραδοσιακό τρόπο και εντός της σαφώς καθορισμένης αρχικής περιοχής παραγωγής''.

    Δανία και Γερμανία εποφθαλμιούν την φέτα μας

    Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θέσπισε νομοθεσία σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις και τις ονομασίες προέλευσης τον Ιούλιο του 1992 στην προσπάθειά της να εναρμονίσει την προστασία των ειδών διατροφής σε κοινοτικό επίπεδο, να κάνει διαφανέστερη την αγορά και να προστατεύσει τα συμφέροντα των παραγωγών και των καταναλωτών. Σήμερα περίπου 600 γεωργικά προϊόντα και είδη διατροφής προστατεύονται βάσει αυτού του κανονισμού.

    Σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες της Ελλάδας για να κατοχυρώσει τη "Φέτα", ως αποκλειστικά παραγόμενο στην Ελλάδα τυρί, έχουν ως εξής: Η Ελλάδα για πρώτη φορά ζήτησε να καταχωρηθεί η ''Φέτα'' ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) το 1994. Μετά από μακροχρόνιες συζητήσεις, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία στο Συμβούλιο των Υπουργών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε τελικά, τον Ιούνιο του 1996 και με δική της πρωτοβουλία, μέτρα για την προστασία της ''Φέτας''.

    Όμως ορισμένα κράτη (κυρίως η Δανία και η Γερμανία) είχαν αντιρρήσεις γι αυτή την προστασία ισχυριζόμενα ότι η "Φέτα" δεν πληρούσε τους όρους για να υπαχθεί στις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης. Οι χώρες αυτές ισχυρίστηκαν ότι η γεωγραφική περιοχή που εμπίπτει στο πεδίο προστασίας της καταχωρημένης ονομασίας ''Φέτα'' περιλαμβάνει ολόκληρη την Ελλάδα και θεώρησαν τη λέξη ''Φέτα'' ως ένα γενικό όρο ο οποίος δεν θα μπορούσε να προστατευθεί ως ΠΟΠ.

    Το θέμα παρεπέμφθη στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε το Μάρτιο του 1999 να ακυρώσει εν μέρει την προστασία της ''Φέτας'' με το αιτιολογικό ότι οι πληροφορίες που διέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν επαρκείς για να καταχωρηθεί ως ΠΟΠ. Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να της διαθέσουν λεπτομερείς πληροφορίες ειδικά όσον αφορά την παραγωγή, την κατανάλωση και τις διαθέσιμες γνώσεις σχετικά με την ονομασία της ''Φέτας''. Τις πληροφορίες αυτές της διαβίβασε στην επιστημονική επιτροπή για εξέταση. Η επιστημονική επιτροπή απεφάνθη ομόφωνα ότι ο όρος αυτός (δηλαδή η ονομασία "Φέτα") είναι κατά κύριο λόγο ένας μη γενικός όρος. Έκρινε επίσης ότι η ''Φέτα'' παράγεται και καταναλώνεται κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα και ότι το γνήσιο ελληνικό προϊόν είναι αυτό που κυριαρχεί στην αγορά της ΕΕ. Η επιστημονική επιτροπή κατέληξε, επίσης, στο συμπέρασμα ότι τα προϊόντα που φέρουν την ίδια ονομασία σε άλλα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας παρασκευάζονται κατά κύριο λόγο από γάλα αγελάδας με τη χρησιμοποίηση διαφορετικής τεχνολογίας.

    Τέλος, στα συμπεράσματά της η επιστημονική επιτροπή ανέφερε ότι για τους καταναλωτές η ονομασία ''Φέτα'' δείχνει ότι πρόκειται για προϊόν που κατάγεται από την Ελλάδα και ότι δεν είναι ένας γενικός όρος που αφορά ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ. Βασιζόμενη σε αυτή την εκτενή έρευνα και στη γνώμη της επιστημονικής επιτροπής η Επιτροπή πρότεινε την επανένταξη της ονομασίας ''Φέτα'' στις ΠΟΠ, η δε πρότασή της αυτή υπεβλήθη για γνωμοδότηση στη ρυθμιστική επιτροπή γεωγραφικών ενδείξεων και ονομασιών προέλευσης το Μάιο του 2002. Δεδομένου όμως ότι στην εν λόγω επιτροπή δεν επετεύχθη έκτοτε η απαραίτητη ειδική πλειοψηφία για τη διατύπωση θετικής γνώμης, η Επιτροπή αποφάσισε, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία ( και ειδικότερα με βάση τη λεγόμενη διαδικασία της επιτροπολογίας) να διαβιβάσει την πρότασή της στο Συμβούλιο των Υπουργών.

    Από δω και στο εξής (και σύμφωνα με τη διαδικασία επιτροπολογίας) το Συμβούλιο διαθέτει προθεσμία τριών μηνών για να λάβει μια απόφαση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, ενώ αν δεν ληφθεί απόφαση εντός αυτής της προθεσμίας, θα τεθεί σε ισχύ η πρόταση της Επιτροπής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις καλά ενημερωμένων επί του θέματος κοινοτικών παραγόντων το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι ότι το Συμβούλιο δεν θα καταφέρει τελικά να λάβει απόφαση, αφού δεν αναμένεται να υπάρξει η απαραίτητη "ειδική πλειοψηφία" που θα επέτρεπε είτε την έγκριση είτε την απόρριψη της πρότασης της Επιτροπής. Στην περίπτωση αυτή η πρόταση της Επιτροπής θα τεθεί, όπως αναφέρθηκε σε ισχύ, δικαιώνοντας ουσιαστικά τις ελληνικές επιδιώξεις.

    [04] Ομαδική ασφάλιση των Ορθόδοξων μοναχών

    14/6/2002 6:43:00 μμ

    Παρουσία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ Χριστόδουλου και του πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank κ. Γιάννη Κωστόπουλου, υπεγράφη το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την ομαδική ασφάλιση των μοναχών και μοναζουσών των Ιερών Ορθοδόξων Μοναστικών Καθιδρυμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Κ. Πυλαρινό, Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών, και της Alpha Ασφαλιστικής κ. Δ. Παλαιολόγο, Διευθύνοντα Σύμβουλο. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

    Τί καλύπτεται

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Alpha Ασφαλιστικής, η εταιρία ανταποκρινόμενη στο ενδιαφέρον της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανέλαβε την κάλυψη με ομαδικό ασφαλιστήριο, των μοναχών και μοναζουσών των Ιερών Καθιδρυμάτων της Ελλαδικής Εκκλησίας. Το πρόγραμμα ομαδικής ασφαλίσεως καλύπτει όλους τους μοναχούς και τις μονάζουσες ηλικίας έως 75 ετών και προβλέπει :

    κάλυψηεξόδων νοσοκομειακής περιθάλψεως, κάλυψη χειρουργικού επιδόματος καθώς και επείγουσας αερομεταφοράς.

    [05] Παραμονή ελαφρών αεροσκαφών στο Ελληνικό;

    14/6/2002 7:12:00 μμ

    Tην παραμονή των ελαφρών αεροσκαφών έως τις 26 Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ζητούν έξι Ενώσεις της Γενικής Αεροπορίας. Για την ημέρα αυτή έχει οριστεί η εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) της προσφυγής των εταιριών μικρών αεροσκαφών, οι οποίες αντιδρούν στη μεταφορά τους από το Ελληνικό. Οι κρατικοί φορείς προτείνουν τα αεροσκάφη να μεταφερθούν στην Πάχη και την Τανάγρα, κάτι που οι ενώσεις απορρίπτουν, διότι τα αεροδρόμια αυτά βρίσκονται σε επιχειρησιακή λειτουργία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο τα Σαββατοκύριακα. Οι ενώσεις αντιπροτείνουν τη χρήση του αεροδρομίου στο Τατόι.

    Εν όψει σχετικής απόφασης του ΣτΕ

    Σε σημερινή τους ανακοίνωση, οι έξι Ενώσεις (Σύνδεσμος Χειριστών και Ιδιοκτητών Αεροσκαφών, Ένωση Σχολών Εκπαίδευσης Χειριστών Αεροσκαφών, Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία, Global Air Services SA, Aeroservices SA και Greek Air Ltd) αναφέρουν ότι, με απόφασή του στις 30 Μαίου, το ΣτΕ ανέστειλε προσωρινά την απόφαση του υπουργού Μεταφορών Χ. Βερελή με την οποία το αεροδρόμιο έκλεισε στις 20 Μαΐου και προσθέτουν ότι "ουσιαστικά δικαίωσε τις εταιρίες που είχαν προσφύγει σε αυτό".

    Στην επιστολή τους οι Ενώσεις της Γενικής Αεροπορίας υποστηρίζουν ότι τα Ολυμπιακά έργα, τα οποία πραγματοποιούνται στην περιοχή του Ελληνικού στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας δεν εμποδίζονται από τις δραστηριότητες των αερολεσχών που γίνονται στην περιοχή του πρώην ανατολικού αεροδρομίου.

    [06] Μετεγκατάσταση των βυρσοδεψών στη ΒΙΠΕ Σίνδου

    14/6/2002 6:52:00 μμ

    Αμεσα θα ξεκινήσουν οι βυρσοδέψες της Θεσσαλονίκης να υπογράφουν με την ΕΤΒΑ τις συμβάσεις μετεγκατάστασης στη ΒΙΠΕ Σίνδου, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο, ώστε στους επόμενους μήνες να ξεκινήσει η μεταφορά των επιχειρήσεων τους, καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υποδομές στη βιομηχανική περιοχή. Στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προβλέπεται, όπως είπε ο υπουργός, επιδότηση 30% για την κατασκευή των κτιρίων και είναι εξασφαλισμένα 4,5 δισ. δρχ., τα οποία θα καλύψουν την μετεγκατάσταση βυρσοδεψείων στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και τα Χανιά. Επιπλέον, έχει εξασφαλιστεί η διάθεση των οικοπέδων έναντι 12,5 εκατ. δρχ. ανά στρέμμα, καθώς έχει αφαιρεθεί το σύνολο του διαχειριστικού, απολογιστικού και χρηματοδοτικού κόστους όλων των προηγουμένων ετών για τη δημιουργία της βιομηχανικής ζώνης και αφαιρέθηκε και το ποσοστό της κοινοτικής επιδότησης, περίπου 60% του συνόλου των έως τώρα επενδυμένων κεφαλαίων.

    Μεγάλες πολεοδομικές αλλαγές στην περιοχή

    Αναφερόμενος στη διεκδίκηση ανάληψης διοργάνωσης της EXPO 2008, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι η διεκδίκηση της διεθνούς έκθεσης σηματοδοτεί μεγάλες πολεοδομικές αλλαγές στην περιοχή και κυρίως στην δυτική είσοδο της πόλης και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο διάλογος που αναπτύσσεται αυτήν την περίοδο για τα μεγάλα θέματα που αφορούν την πόλη, θα καταλήξει σύντομα σε τελικές συντονιστικές αποφάσεις.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ακόμη ότι όλη η περιοχή που θα απελευθερωθεί με τη μετεγκατάσταση των βυρσοδεψείων στη ΒΙΠΕ Σίνδου και την επέκτασή της με τη μετεγκατάσταση των πετρελαιακών αποθηκών των ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται εκεί, θα δώσουν ένα χώρο μεγάλης επιφάνειας για τον οποίο το ΥΠΑΝ προβλέπει την προώθηση επιδοτουμένου σχεδίου ανανέωσης και ανάπλασης.

    Στα περσινά επίπεδα η φετινή τουριστική κίνηση

    Αναφερόμενος στην πορεία της τουριστικής κίνησης για φέτος, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι αυτή θα κινηθεί κατά μέσο όρο στα περσινά επίπεδα. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι μέχρι τώρα η τουριστική κίνηση εμφανίζεται μειωμένη και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στους επόμενους μήνες θα υπάρξει αντιστροφή του κλίματος.

    Αμεσα η απόφαση για το καζίνο Πάρνηθας

    Σχετικά με τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του καζίνου της Πάρνηθας είπε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι θέμα χρόνου να ληφθεί η τελική απόφαση, ενώ χαρακτήρισε εκτός διαδικασίας και νομιμότητας την αντιπροσφορά της κοινοπραξίας "Καζίνου Αττικής" για 162,5 εκατ. δολ. ''Σήμερα ή αύριο θα υπάρξουν συνεδριάσεις των θεσμικών οργάνων της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα-ΕΤΑ και της κυβέρνησης και θα πάρουν θέση πάνω στο θέμα. Είναι θέμα χρόνου πότε θα υπάρξει τελική απόφαση'', τόνισε ο υπουργός.

    ''Υπάρχουν προτάσεις που είδα στις εφημερίδες να διαμορφώνονται και να κατατίθενται, υπάρχουν επιστολές προς τους υπουργούς, που δεν έχουν σχέση με τη νόμιμη διαδικασία του διαγωνισμού'' είπε και πρόσθεσε ότι ''είναι απλά προτάσεις που έχουν ενδιαφέρον και σημασία, όμως δεν παύει να υπάρχει ανάγκη υπεύθυνης λειτουργίας για την πολιτεία.

    Η υπεύθυνη λειτουργία πραγματώνεται στο βαθμό που απαρέγκλιτα και χωρίς προσθαφαιρέσεις εφαρμόζεται το θεσμικό πλαίσιο και οι διαδικασίες που έχουν νομιμοποιηθεί να λειτουργήσουν με μια συγκεκριμένη βάση διαγωνισμού''.

    [07] Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κρήτη

    14/6/2002 6:50:00 μμ

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποιεί από αύριο εξαήμερη, ιδιωτικού χαρακτήρα, επίσκεψη στην Κρήτη, φιλοξενούμενος του οικονομολόγου Μίνωα Ζομπανάκη. Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ. Βαρθολομαίου θα είναι το Ηράκλειο, όπου αύριο θα του απονεμηθεί το ετήσιο βραβείο του ΤΕΙ Κρήτης. Την Κυριακή ο κ. Βαρθολομαίος θα αναγορευθεί επίτιμος δημότης Χανίων σε εκδήλωση που θα γίνει στις 8 το βράδυ στο Παλιό Αρσενάλι. Κατά την παραμονή του στο νομό Χανίων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί τη Δευτέρα το Φαράγγι της Σαμαριάς και την Τετάρτη την ακριτική Γαύδο. Την Πέμπτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα βρίσκεται στο Ρέθυμνο, ενώ στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται και επισκέψεις σε χωριά των Χανίων και του Ρεθύμνου.

    [08] Νέοι λεωφορειόδρομοι σε Αθήνα και Πειραιά

    14/6/2002 4:04:00 μμ

    Τέσσερις νέες λεωφορειολωρίδες θα λειτουργήσουν ως τον ερχόμενο μήνα, δύο στις οδούς Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη στην Αθήνα και δύο στον Πειραιά, σε τμήματα των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Ηρώων Πολυτεχνείου. Οι σχετικές αποφάσεις υπογράφηκαν από τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, εκκρεμούν και πρόκειται να εκδοθούν σύντομα οι αποφάσεις για τον καθορισμό λεωφορειολωρίδων στις οδούς Πατησίων και Ακαδημίας καθώς και στις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Μεσογείων και Συγγρού.

    Επίσης, υπεγράφη, η απόφαση για τη δοκιμαστική εφαρμογή φυσικού κινητού ελαστικού διαχωριστικού σε τμήματα των ήδη υφιστάμενων λεωφορειολωρίδων στις λεωφόρους Βασιλίσσης Σοφίας, Μεσογείων και Κηφισίας.

    Με την υλοποίηση των παραπάνω, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το σύνολο του δικτύου των λεωφορειολωρίδων θα ανέλθει σε 38 χλμ. Σαν αποτέλεσμα, αναμένεται να αυξηθεί ουσιαστικά η μέση ταχύτητα των λεωφορείων και των τρόλεϊ, με προφανή θετικά αποτελέσματα στην αύξηση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και στην αντίστοιχη μείωση των ΙΧ που κινούνται στην πόλη.

    [09] Φωτιά κοντά στο ρέμα Χελιδονούς

    14/6/2002 12:49:00 μμ

    Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι, σε δασική έκταση μέσα στο ρέμα της Χελιδονούς, κοντά στο βιολογικό καθαρισμό. Επί τόπου βρίσκονται 10 οχήματα της Πυροσβεστικής με 30 πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο που προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο.

    [10] Αναχωρούν οι Αμερικανοί από το Πακιστάν

    14/6/2002 6:27:00 μμ

    Κλείνουν οι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στο Πακιστάν μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε έξω από το αμερικανικό προξενείο στο Καράτσι, μία μέρα μετά την άφιξη του αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 11 ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες. Πρόκειται για τη δεύτερη πολύνεκρη επίθεση στο Καράτσι τον τελευταίο μήνα. Το Μάιο έξω από το ξενοδοχείο ΣΕΡΑΤΟΝ σκοτώθηκαν 14 άτομα μεταξύ των οποίων και 11 Γάλλοι τεχνικοί. Τότε πολλοί υπάλληλοι των ξένων διπλωματικών αποστολών είχαν απομακρυνθεί από το Πακιστάν.

    Εντεκα νεκροι και μεγάλες καταστροφές από την έκρηξη

    Η έκρηξη, που προκλήθηκε σε ένα παρακείμενο στο προξενείο παγιδευμένο αυτοκίνητο ήταν πολύ ισχυρή με αποτέλεσμα από το ωστικό κύμα να καταστραφεί ένα τμήμα του τοίχου που περιβάλει το προξενείο, να δημιουργηθεί ένας κρατήρας αρκετών μέτρων και να καταστραφούν πέντε αυτοκίνητα.

    Το παγιδευμένο αυτοκίνητο ήταν ένα λευκό Σουζούκι, που εκτινάχτηκε σε απόσταση επτά μέτρων και προσέκρουσε σε ένα δένδρο, όπως ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.

    Η ισχύς της έκρηξης ήταν τόσο μεγάλη ώστε σύμφωνα με ανταποκριτές που βρίσκονται στην περιοχή μέλη από τα σώματα των θυμάτων να έχουν διασκορπιστεί σε απόσταση 200 μέτρων.

    Σύμφωνα με την αστυνομία όλα τα θύματα είναι Πακιστανοί.

    Καταδικάζει και η Ινδία

    Η Ινδία καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση έξω από το αμερικανικό προξενείο στο Καράτσι κατά την οποία σκοτώθηκαν οκτώ άτομα εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της για την "τρομοκρατική ενέργεια".

    "Πρόκειται για ένα πολύ λυπηρό συμβάν το οποίο και καταδικάζουμε πλήρως. Είμαι πραγματικά θλιμμένος που ακόμη μία τρομοκρατική ενέργεια με τη μορφή βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σημειώθηκε στο Καράτσι", δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Ινδίας Τζασβάντ Σινγκ.

    [11] Επικίνδυνη ουσία σε τσάι

    14/6/2002 4:50:00 μμ

    Την προσοχή των καταναλωτών σχετικά με τον κίνδυνο από τη χρήση προϊόντων που περιέχουν Teucrium Polium L, εφιστά ο ΕΟΦ με ανακοίνωσή του. Ειδικότερα, ο ΕΟΦ ενημερώνει για τον κίνδυνο τοξικής ηπατίτιδας από τη λήψη προϊόντων φυτικής προέλευσης που περιέχουν το φαρμακευτικό φυτό Teucrium Polium L (αμάραντο, πόλιο, ασπρόχορτο, λιβανόχορτο, στομαχοβότανο, παναγιόχορτο, βότανο της Παναγιάς, λαγοκοιμηθιά, ύσσωπος), μετά από πέντε περιπτώσεις ασθενών που νοσηλεύθηκαν στη Θεσσαλονίκη για οξεία ικτερική ηπατίτιδα, από το 2000 έως και το 2002.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ, οι ασθενείς ελάμβαναν το Teucrium Polium L ως υπογλυκαιμικό ή υπολιπιδαιμικό. Η διάγνωση της τοξικής ηπατίτιδας από τη λήψη Teucrium Polium L τεκμηριώθηκε και με τις βιοψίες ήπατος στις οποίες υποβλήθηκαν οι τρεις απο τους πέντε ασθενείς. Μετά την άμεση διακοπή της λήψης του Teucrium Polium L, αποκαταστήθηκε σταδιακά η ηπατική λειτουργία.

    Το Teucrium Polium L λαμβάνεται σε μορφή αφεψήματος (τσάι) και διατίθεται ευρέως στις λαϊκές αγορές. Παρότι δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ σκευάσματα που περιέχουν Teucrium Polium L, η κυκλοφορία τους στην ελληνική αγορά δεν μπορεί να αποκλειστεί, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Στη Γαλλία έχει απαγορευθεί από το 1992 η χρήση του παρεμφερούς φαρμακευτικού φυτού Teucrium Chamaedrys (germander), που χρησιμοποιήθηκε για αδυνάτισμα, μετά από 30 περιπτώσεις ηπατίτιδας που αποδόθηκαν στη χρήση του.

    [12] Η Παραδοσιακή Ορχήστρα της Κίνας στο Ηρώδειο

    14/6/2002 7:10:00 μμ

    Το μεγαλύτερο και πιο ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό σύνολο κινεζικής παραδοσιακής μουσικής θεωρείται η Εθνική Παραδοσιακή Ορχήστρα της Κίνας, που εμφανίζεται στο Ηρώδειο, στις 15 και 16 του μηνός, στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ και σε συνεργασία με την πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα. Οι δεξιοτέχνες οργανοπαίχτες της ορχήστρας θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα που παντρεύει την κινεζική παράδοση αιώνων με την κλασική δυτική μουσική και τις παραδοσιακές μουσικές άλλων εθνών, μέσα από κινεζικά μουσικά όργανα, όπως το έρχου-δίχορδο όργανο που παίζεται με δοξάρι, πι-πα-έγχορδο της οικογένειας του λαούτου, σουόνα-παμπάλαιο όργανο, αντίστοιχο του όμποε, γιανγκ-κιν, κρουστό, και μπιαν-τζονγκ ένα από τα αριστουργήματα της κινεζικής μεταλλοτεχνίας και μουσικής, σύμφωνα με τους ειδικούς.

    [13] Μακάβριες ''ασφαλιστικές'' ακρότητες

    14/6/2002 7:25:00 μμ

    Απίστευτο και, όμως, αληθινό. Μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες του κόσμου, η Allianz, που η αξία της ξεπερνάει τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια, ζήτησε από τους γονείς μιας 15χρονης,στην Αυστραλία, που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο, να πληρώσουν τα έξοδα για την επισκευή του αυτοκινήτου που την σκότωσε! Οι γονείς της 15χρονης, Φιόνα Χέρμπστ, δεν πίστευαν τα μάτια τους, όταν, τρεις μόλις εβδομάδες μετά τον τραγικό θάνατο της κόρης τους, έλαβαν το γράμμα από την Allianz, η οποία τους ζητούσε να πληρώσουν τα έξοδα για τη ζημιά που προκάλεσε το σώμα της Φιόνα, όταν προσέκρουσε πάνω στο αυτοκίνητο. Το γράμμα εξηγούσε, ότι για την ζημιά που υπέστη το αυτοκίνητο, υπεύθυνη είναι η 15χρονη, η οποία και έπρεπε να πληρώσει. Αναφερόμενοι στην φοβερή και πρωτάκουστη αυτή ιστορία, οι γονείς της Φιόνα, είπαν ότι, η επιστολή της ασφαλιστικής εταιρίας ήταν μια ακόμα μαχαιριά στην πληγή τους, που ακόμα αιμορραγεί.

    Οργή και αγανάκτηση των γονιών

    Το πρώτο σοκ που υπέστησαν μετετράπη σε οργή και αγανάκτηση, όταν διαπίστωσαν ότι η ασφάλεια επέμενε να πάρει τα χρήματά της. ''Αρχικά, πιστέψαμε, ότι οι άνθρωποι ίσως να μην γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη και γι' αυτό το λόγο έστειλαν την επιστολή'' είπε η μητέρα της Τζένι. ''Όταν τους πληροφορήσαμε για το γεγονός, μας είπαν ότι το γνώριζαν και, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις καταθέσεις που έχουν, την ευθύνη για τη ζημιά τη φέρνει η κόρη μας'', δήλωσε οργισμένη η τραγική μητέρα.

    ''Το μόνο που τους ενδιέφερε'', πρόσθεσε, ''ήταν να πάρουν τα χρήματά τους. Τίποτε άλλο. Ακόμα και όταν εξηγήσαμε στον υπεύθυνο της εταιρίας, με κάθε λεπτομέρεια, τι συνέβη, ο τελευταίος ούτε μας ζήτησε συγγνώμη, ούτε μας είπε ότι λυπάται για το ό,τι έγινε''.

    Το τροχαίο, στο οποίο η 15χρονη Φιόνα έχασε τη ζωή της, συνέβη στο Μούρουλμπακ την παραμονή της γιορτής της μητέρας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 June 2002 - 17:00:21 UTC