Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέχεια διαπραγματεύσεων για ευρωστρατό
  • [02] Διάλυση του ΚΕΠ από Αβραμόπουλο
  • [03] Συνεδρίαση Ε.Γ ΠΑΣΟΚ
  • [04] Συνέντευξη Τύπου Παπαντωνίου
  • [05] Συνάντηση Παπανδρέου-Χριστοδουλάκη
  • [06] Γόνιμες συζητήσεις Καραμανλή-Τσέινι-Πάουελ
  • [07] Απεργούν τραπεζοϋπάλληλοι-ταχυδρόμοι
  • [08] Αναβάθμιση ΗΣΑΠ ενόψει 2004
  • [09] Επέστρεψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [10] Εμφανίστηκε ο Ρωχάμης
  • [11] Οχι πια αυτοκίνητα στην Αναγνωστοπούλου
  • [12] Αποζημίωση λόγω αντισυνταγματικού νόμου
  • [13] Συνάντηση Παπανδρέου-Παπαδόπουλου για Κύπρο
  • [14] Σπίτι-οπλοστάσιο είχε επιχειρηματίας
  • [15] Ισραηλινά αντίποινα
  • [16] Πιέσεις για εκτόνωση της κρίσης
  • [17] Μετ΄εμποδίων η δίκη Μιλόσεβιτς
  • [18] Αγωγή κατά Μπους
  • [19] Ενταση στην αφγανική εθνοσυνέλευση
  • [20] Φονικές πλημμύρες στην Κίνα
  • [21] Βελτιώνεται η υγεία του Ετσεβίτ
  • [22] Συνελήφθη ο ηγέτης της Τζαμάα Ισλαμίγια
  • [23] Επίθεση σε λεωφορείο στην Αλγερία
  • [24] Εφορία: Κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων
  • [25] Αύριο το ασφαλιστικό στη Βουλή
  • [26] Don't cry for me Argentina...
  • [27] Νέο επαναστατικό ''όπλο'' κατά καρκίνου
  • [28] Στα γονίδια κρύβεται το μυστικό μακροζωίας
  • [29] Χρηματοδότηση για τον πύργο της Ρω
  • [30] Η μικρότερη ιστοσελίδα του κόσμου...
  • [31] Αιγύπτια είχε τρεις συζύγους!
  • [32] Εσείς προτιμάτε τα ψώνια ή το σεξ;

    [01] Συνέχεια διαπραγματεύσεων για ευρωστρατό

    12/6/2002 8:22:00 πμ

    Ταύτιση απόψεων στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση, που είχε ο πρωθυπουργός με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Το φαινόμενο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από κάθε χώρα ξεχωριστά, τόνισε ο κ. Σημίτης και ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς η Ελλάδα είναι η πιο εκτεθειμένη χώρα στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και χρειάζεται ανάλογη ενίσχυση. Σχετικά με το θέμα του ευρωστρατού, οι δύο πρωθυπουργοί δήλωσαν ούτε αισιόδοξοι ούτε απαισιόδοξοι και αρνήθηκαν να εισέλθουν σε λεπτομέρειες για όσα συζήτησαν.

    Αθνάρ: Σύντομα θα βρεθεί λύση

    Ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι εφ' όσον υπάρχει καλή θέληση και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αργά ή γρήγορα θα εξευρεθεί λύση, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα η λύση αυτή να βρεθεί σύντομα.

    Ο κ. Αθνάρ δήλωσε πως η ισπανική προεδρία προσπαθεί να βρεί συμβιβαστική λύση που θα ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, "και επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο Μουντιάλ, ελπίζουμε να βάλουμε γκολ", κατέληξε χαριτολογόντας.

    Ο Κώστας Σημίτης, από την πλευρά του υποστήριξε πως δεν υπάρχει θέμα χωρίς λύση, καθώς όλοι προσπαθούν για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής.Η Αθήνα, όπως είναι γνωστό, απορρίπτει κατηγορηματικά τις θέσεις που διατυπώνονται στο "Κείμενο της Αγκυρας". Την ίδια στιγμή, έχει αφήσει περιθώρια προς την ισπανική προεδρία να επιχειρήσει ελιγμούς που θα ικανοποιούσαν τις ελληνικές θέσεις.

    Οσον αφορά τη λαθρομετανάστευση ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι "ελπίζουμε η πρωτοβουλία της ισπανικής Προεδρίας να οδηγήσει σε συγκεκριμένες αποφάσεις και χρονοδιαγράμματα" και ανέφερε ειδικότερα ότι η Αθήνα ζητά να απαντηθούν στη Σεβίλη τα ερωτήματα που αφορούν: τη χρηματοδότηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, την κατανομή των βαρών και το καθεστώς ένταξης των μεταναστών που ήδη βρίσκονται στις χώρες φιλοξενίας. "Ζητούμε την υιοθέτηση μιας εφαρμόσιμης πολιτικής", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης. Ο κ. Αθνάρ ανέφερε ότι στη Σεβίλη θα συζητηθεί η πρόταση της προεδρίας για τη μεταρρύθμιση των λειτουργιών του ευρωπαϊκού συμβουλίου ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό, η διεύρυνση της ΕΕ, "με την ελπίδα να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα", το έργο της συνέλευσης, που θα παρουσιαστεί από τον πρόεδρό της Ζισκάρ Ντ' Εστέν και οι προσανατολισμοί της οικονομικής πολιτικής στο πνεύμα των αποφάσεων της Βαρκελώνης.

    Η επίσκεψη του Χοσέ Μαρία Αθνάρ στη χώρα μας εντάσσεται στον κύκλο των καθιερωμένων του επαφών, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σεβίλλη.

    Μετανάστευση, άσυλο και σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ στη διυπουργική

    Χθες το μεσημέρι, ενόψει και της Συνόδου της Σεβίλλης, πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη στην οποία καθορίστηκε η στάση της χώρας μας σε ό,τι αφορά τα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου, της διεύρυνση της ΕΕ, αλλά και τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφορικά με τη λειτουργία της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης.

    Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών και Γεωργίας, καθώς επίσης και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

    Από το Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να αποδεχθεί μία συμβιβαστική πρόταση από την ισπανική προεδρία για το θέμα του Ευρωστρατού. Τέλος, πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μαδρίτη.

    [02] Διάλυση του ΚΕΠ από Αβραμόπουλο

    12/6/2002 3:10:00 μμ

    Η αναστολή λειτουργίας του κόμματος του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αναζωπυρώνει τα σενάρια για ενδεχόμενο επιστροφής του στη ΝΔ. Αιτία για την απόφασή του ήταν αντικειμενικές δυσκολίες και οι υπέρογκες οικονομικές απαιτήσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα μετατρέπεται σε κίνηση πολιτικού προβληματισμού και παρέμβασης, η οποία θα είναι πάντοτε σε ετοιμότητα και με σκοπό ένα χρήσιμο ρόλο στο όνομα της δημοκρατίας και της πολιτικής.

    Μετατροπή του κινήματος σε κίνηση

    Δεκαεννέα μήνες μετά την τηλεοπτική ανακοίνωση ότι προχωρεί στην ίδρυση πολιτικού κόμματος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανακοίνωσε με τον ίδιο τρόπο ότι αναστέλλει τη λειτουργία τού Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών. Ως λόγο επικαλέστηκε το ασφυκτικό πλαίσιο του δικομματισμού, που δεν αφήνει, όπως είπε, ανοικτό πεδίο για την ανάπτυξη ζωτικού χώρου στη νέα πολιτική πρόταση. Επίσης, αναφέρθηκε τις υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις, καθώς η ύφεση αλλά και η άρνηση του ΚΕΠ να στηριχθεί από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα επιβάλλουν την αναστολή της λειτουργίας του.

    Το κόμμα, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, αναστέλλει τη λειτουργία του, η πολιτική μας πρόταση όμως παραμένει αυτόνομη και θα συνεχίσει να συνεισφέρει στην πολιτική μας ζωή μακριά από παρασκηνιακές διεργασίες, παζαρέματα και μεθοδεύσεις.

    Μητσοτάκης: Αναμενόμενη απόφαση

    Πάντως, ο κ. Αβραμόπουλος δεν αποκάλυψε τι θα πράξει στο μέλλον, σημειώνοντας "τα μελλοντικά μας βήματα και οι όποιες επιλογές ή αποφάσεις μας θα τις κρίνουμε με γνώμονα την αξιοπιστία, τη σοβαρότητα, την ειλικρίνεια και το όραμα για το μέλλον της πατρίδας και της κοινωνίας, ευρισκόμενοι πάντα στην πρώτη γραμμή".

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αβραμόπουλος χθες το πρωί συναντήθηκε με τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για μισή ώρα και δεν αποκλείεται να τον ενημέρωσε για την απόφασή του. Ο πρώην πρωθυπουργός, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, χαρακτήρισε αναμενόμενη την απόφαση του κ. Αβραμόπουλου και είπε ότι η θέση του είναι στη Νέα Δημοκρατία.

    Αντιδράσεις στην απόφαση Αβραμόπουλου

    "Η προσπάθειά μας να διεμβολίσουμε το δικομματισμό απέτυχε", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο εκπρόσωπος του ΚΕΠ Χρήστος Ροϊλός, και πρόσθεσε ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν σαφής. Ο ίδιος είπε ότι "συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία μας, δεν έχει γίνει καμία συζήτηση συνεργασίας και οι όποιες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ, προέρχονται από δική τους ανάγνωση των δηλώσεων του δημάρχου Αθηναίων".

    Είναι σαφές ότι η ανυπαρξία πολιτικής, η ανυπαρξία προγραμματικού λόγου, η αδυναμία παρέμβασης πάνω στα μεγάλα προβλήματα οδήγησαν σε αδιέξοδα το κόμμα του κ. Αβραμόπουλου, τόνισε, σε δηλώσεις του, ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι δεν μπόρεσε να δώσει μια πειστική πρόταση στον κόσμο που τον πίστεψε.

    "Το ΚΕΠ έσβησε όπως όλοι οι διάττοντες αστέρες", δηλώνει ο Κώστας Λαλιώτης.

    Μια εξέλιξη που δεν εκπλήσσει τη Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε την κίνηση του Δημάρχου ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θοδωρής Ρουσόπουλος. "Ο ίδιος θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του στην πολιτική σκηνή", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ θα αξιολογήσει και θα συνεκτιμήσει την όλη υπόθεση σε βάθος χρόνου.

    Ωφέλιμο για τη Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε το ενδεχόμενο επιστροφής του κ. Αβραμόπουλου στο κόμμα με δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι ο κ. Αβραμόπουλος θα πρέπει να επιστρέψει στη ΝΔ, σημειώνοντας ''και για τον ίδιο είναι καλύτερα και για τη ΝΔ είναι ωφέλιμο''. Ο κ. Μητσοτάκης είπε, απαντώντας σε ερώτηση, αν η επόμενη κίνηση είναι του κ. Αβραμόπουλου, "αυτό είναι δική του απόφαση, θα το προσδιορίσει ο ίδιος".

    Είναι θλιβερό για την πολιτική ζωή του τόπου να γεννιούνται και να διαλύονται κόμματα στη βάση δημοσκοπήσεων και προσωπικών πολιτικών, δήλωσε ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ Νίκος Βούτσης.

    [03] Συνεδρίαση Ε.Γ ΠΑΣΟΚ

    12/6/2002 4:25:00 μμ

    Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα διαμορφώσει την εισήγηση εν όψει της Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο. Η όλη διαδικασία αφορά στην προετοιμασία για την Οργανωτική Συνδιάσκεψη του Ιουλίου, όπου θα εξεταστούν οι προτάσεις για τις καταστατικές αλλαγές του Κινήματος και για τον τρόπο εκλογής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

    Συνάντηση Σημίτη-Λαλιώτη

    Η προετοιμασία της αποψινής συνεδρίασης του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσε το αντικείμενο σημερινής συνάντησης του Πρωθυπουργό με τον Γραμματέα της Κ.Ε. του Κινήματος Κώστα Λαλιώτη.

    Η όλη διαδικασία εντάσσεται στην προετοιμασία για την Οργανωτική Συνδιάσκεψη του Ιουλίου, όπου θα εξεταστούν οι προτάσεις για τις καταστατικές αλλαγές του Κινήματος και δη για τον τρόπο εκλογής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

    "Το ΚΕΠ έσβησε όπως όλοι οι διάττοντες αστέρες και με το χθεσινό διάγγελμα του ο κ. Αβραμόπουλος επικύρωσε το προαναγγελθέν τέλος του κόμματος του", τόνισε πριν από λίγο ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Πρωθυπουργό. Ο ίδιος επεσήμανε ότι μετά από ώριμη σκέψη ο κ. Αβραμόπουλος επιστρέφει στις ρίζες απ' όπου ξεκίνησε, δηλαδή τη ΝΔ.

    Ο κ. Λαλιώτης σημείωσε ότι ο Δ. Αβραμόπουλος όλο αυτό το χρονικό διάστημα λειτούργησε με όρους προσκηνίου και παρασκηνίου και το θέμα του αποτελεί ουσιαστικά μια οικογενειακή υπόθεση της ΝΔ και υπογράμμισε ότι καλό θα ήταν ο κ. Αβραμόπουλος να θυμάται ότι έλεγε για τη ΝΔ και ότι έλεγε η ΝΔ και ο Κ. Καραμανλής γι' αυτόν.

    Ερωτηθείς για το πως θα αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ τη συσπειρωμένη, απ' ότι φαίνεται πλέον ΝΔ, ο κ. Λαλιώτης απαντώντας υπενθύμισε ότι και στις εκλογές του 2000 ήταν απολύτως συσπειρωμένη η ΝΔ καθώς υπήρξαν σχετικές δηλώσεις από τους κ.Αβραμόπουλο, Σαμαρά, Μάνο και Ανδριανόπουλο που στήριζαν τη ΝΔ.

    [04] Συνέντευξη Τύπου Παπαντωνίου

    12/6/2002 4:19:00 μμ

    Στα εθνικά θέματα και στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε με την ευκαιρία της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο και τον ΟΚΑΝΑ για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Με αφορμή τη μεταφορά 5.000 Τούρκων στρατιωτών στην Αμμόχωστο ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι είναι λάθος να εμφανίζεται η κυβέρνηση με κυμαινόμενη ανησυχία.

    Συνεργασία Yπ. Εθνικής Αμυνας με ΟΚΑΝΑ

    Μνημόνιο συνεργασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ναρκωτικών υπεγράφη σήμερα ανάμεσα στο Yπουργείο Εθνικής Αμυνας και τον ΟΚΑΝΑ, στο πλαίσιο του εθνικού σχέδιου δράσης για την καταπολέμηση της μάστιγας αυτής.

    Το πρόβλημα στο Στρατό εμφανίζεται κατ'αρχήν ως αιτία αναβολής στράτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία τριετία 3.500 άτομα παρουσιάστηκαν στις επιτροπές απαλλαγών και παραδέχτηκαν ότι είναι χρήστες ναρκωτικών.

    Το 65% έλαβε αναβολή από έξι μήνες έως δύο χρόνια, για θεραπευτικούς λόγους, το 11% υπηρέτησαν ως βοηθητικοί και το 24% κρίθηκαν ως ακατάλληλοι για στράτευση και έλαβαν οριστική απαλλαγή. Εξάλλου, στην τριετία 1998-2000 συνελήφθησαν από όργανα του στρατού 1.130 στρατεύσιμοι για κατοχή ή εμπορία ναρκωτικών.

    Ενώ, το 94% αφορά οπλίτες, ενώ σε ποσοστό 70% η κύρια ουσία ήταν το χασίς ή η ινδική κάνναβη.

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ελαστικοποίηση των κριτηρίων για απαλλαγή από το Στράτευμα, αλλά θα υπάρξει πολύ στενή παρακολούθηση των τοξικομανών.

    Ο κ. Παπαντωνίου σχολίασε ότι πρόκειται για μια αμοιβαίου χαρακτήρα συνεργασία με σκοπό να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και στον τομέα της αντιμετώπισης της μάστιγας των ναρκωτικών.

    Η Υφυπουργός Υγείας κ. Τσουρή, με αφορμή και το τελευταίο συμβάν στον ΟΚΑΝΑ, σχολίασε ότι υπάρχει μια τάση γενικής απαξίωσης που δεν βοηθά την πολιτεία και τους φορείς να ανταποκριθούν στη μεγάλη πρόκληση αλλά αντίθετα οδηγεί σε ανέξοδες και αδιέξοδες αντιπαραθέσεις.

    Πάντως, συμπλήρωσε, μέσα από το εθνικό σχέδιο δράσης προβλέπονται υπερδιπλασιασμοί των κονδυλίων προς τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ και η πρόσληψη άλλων 400 ειδικών επιστημόνων και κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες να στηρίξουν την προσπάθεια και να μην αντιδρούν στη δημιουργία μονάδων απεξάρτησης στις περιοχές τους.

    Η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Αννα Κοκκέβη, χαρακτήρισε τυχαίο το περιστατικό της περασμένης Κυριακής και εξέφρασε την πικρία της για το γεγονός ότι στη διαμάχη που ξέσπασε μπήκαν και θεραπευτές, απαξιώνοντας την προσπάθεια.

    Εξάλλου, η κ. Τσουρή διευκρίνισε ότι το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει τρόπους ώστε να είναι μικρότερες οι ποινές για τους τοξικομανείς, ανεξάρτητα από την ουσία χρήσης. Υπενθύμισε δε ότι η Βουλή ομόφωνα απέρριψε το αίτημα συναδέλφων της για αποποινικοποίησης του χασίς.

    Στο μνημόνιο προβλέπονται τα εξής:

    Οργάνωση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στελεχών. Συνεργασία των αρμοδίων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων με τον ΟΚΑΝΑ ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση της μάστιγας.

    Επίσης, ο κ. Παπαντωνίου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διαπιστώνει μια εντεινόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας και δεν προβαίνει σε καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ψυχραιμία και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο.

    Για το θέμα του ''Ευρωστρατού'' ανέφερε ότι δεν υπάρχει εξέλιξη, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

    Για την παραίτηση του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου και την τοποθέτηση του κ. Κ. Στεφανή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι ο ανασχηματισμός είναι θέμα του πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί δεν πρέπει να σχολιάζουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού.

    Για την αναστολή της λειτουργίας του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών ο κ. Παπαντωνίου σχολίασε ότι το ΚΕΠ είναι το μόνο κόμμα που δεν άντεξε ούτε μια εκλογική αναμέτρηση.

    Το ΚΕΠ σε αντίθεση με άλλα κόμματα όπως το ΔΗΚΚΙ, είχε μόνο ένα χρόνο ζωής.

    Αυτό τόνισε είναι ενδεικτικό ότι δεν μπορούν να δημιουργούνται κόμματα με ατομικές πρωτοβουλίες, όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένο πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο.

    Ο κ. Παπαντωνίου παρέπεμψε στον κ. Αβραμόπουλο για την εξέλιξη του τελευταίου.

    Τέλος, ο κ. Παπαντωνίου ξεκαθάρισε ότι επιμένουμε σε αυτή την πολιτική επειδή θα απαλλάξει τους στρατεύσιμους από δραστηριότητες μη σχετικές με τη θητεία όπως καθαριότητα, σίτιση, μαγειρεία, μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση και καθιστά εφικτό το στόχο της μείωσης της θητείας.

    [05] Συνάντηση Παπανδρέου-Χριστοδουλάκη

    12/6/2002 3:37:00 μμ

    Τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2003 και την προώθηση της συνεργασίας στα Βαλκάνια με τη συμμετοχή της χώρας μας συζήτησαν στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών οι Υπουργοί Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης και Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Έμφαση δόθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αξιοποίηση των ελληνικών τραπεζών για τον περαιτέρω συντονισμό τους στην ανάπτυξη των Βαλκανίων και τη συμμετοχή τους στην αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος της αναπτυξιακής βοήθειας.

    Στην συνάντηση δεν συζητήθηκε μόνο η χρηματοδότηση των υποδομών στις γειτονικές χώρες αλλά και η ανάδειξη και δημιουργία ενός "επιχειρηματικού ιστού" στις χώρες αυτές.

    Επίσης, η συμμετοχή των τραπεζών στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στις χώρες αυτές με στόχο τη δημιουργία συγχρόνων επιχειρήσεων σε όλα τα Βαλκάνια.

    Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των δυο υπουργείων με στόχο την περαιτέρω παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Ενόψει της προεδρίας μας στην ΕΕ, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου θα δοθεί προτεραιότητα και στην ενίσχυση των χωρών αυτών τόσο διοικητική όσο και οικονομική.

    [06] Γόνιμες συζητήσεις Καραμανλή-Τσέινι-Πάουελ

    12/6/2002 9:52:00 πμ

    Η συνεργασία για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας, η λειτουργία της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης, η επίλυση του Κυπριακού, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η κατάσταση στα Βαλκάνια, απασχόλησαν τις συναντήσεις που είχε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής χθες (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ''γόνιμη'' τη συζήτηση που είχε με τους Αμερικανούς αξιωματούχους και σημείωσε ότι του δόθηκε και πάλι η ευκαιρία να εκφράσει τη διαφωνία του κόμματός του ως προς το κείμενο της Αγκυρας για τον ευρωστρατό.

    Καραμανλής: Χρειάζεται αλλαγές το κείμενο της Αγκυρας

    Ο ίδιος τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ναι μεν υποστηρίζει τη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ, αλλά για να αποδεχθεί το συγκεκριμένο κείμενο, θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Λίγο νωρίτερα πάντως, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί ''πολύ καλή'' τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Βρετανίας-ΗΠΑ και Τουρκίας και το ''κείμενο της Αγκυρας'', που προέκυψε από αυτή.

    Για το Κυπριακό, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Κύπρος, είπε, θα ενταχθεί στην ΕΕ στο πρώτο κύμα διεύρυνσης, ακόμη και αν δεν έχει προηγουμένως υπάρξει λύση.

    Τέλος, εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η σταθερότητα θα είναι προϊόν του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του απαραβίαστου των συνόρων, όπως και της προοπτικής υλοποίησης του ονείρου των χωρών της περιοχής για ένταξη στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ.

    Στη συνάντηση, τον κ. Καραμανλή συνόδευαν ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον Αλέξανδρος Φίλων, η συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρέσβης ε.τ. κ. Μολυβιάτης, ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ καθηγητής κ. Βαληνάκης και ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών κ. Παυλίδης.

    [07] Απεργούν τραπεζοϋπάλληλοι-ταχυδρόμοι

    12/6/2002 9:23:00 πμ

    Σε 48ωρη απεργία προχωρούν τελικά από σήμερα οι τραπεζοϋπάλληλοι, ενώ χωρίς ταχυδρόμους θα μείνει σήμερα το Λεκανοπέδιο, καθώς οι ταχυδρομικοί διανομείς πραγματοποιούν 24 απεργία. Οι τραπεζοϋπάλληλοι προειδοποιούν ότι στην περίπτωση που δεν συμπεριληφθούν οι προτάσεις τους στο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, θα πραγματοποιήσουν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες.

    Σε λίγη ώρα, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα γραφεία της ΟΤΟΕ, στην οδό Σίνα. Το μεσημέρι το προεδρείο της ομοσπονδίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Οι ταχυδρομικοί διανομείς ζητούν την πρόσληψη 500 μόνιμων ταχυδρόμων και 300 εποχικών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν για την διανομή της αλληλογραφίας.

    Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών έχει ήδη ανακοινώσει την πρόσληψη 300 ταχυδρομικών υπαλλήλων, εκ των οποίων η πλειοψηφία θα είναι ταχυδρόμοι, αλλά, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σε έλλειψη προσωπικού.

    [08] Αναβάθμιση ΗΣΑΠ ενόψει 2004

    12/6/2002 9:21:00 πμ

    Το πιο σύγχρονο επίγειο τρένο της Ευρώπης, θα είναι ο ΗΣΑΠ έως το τέλος του 2003, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, στην διάρκεια παρουσίασης της πορείας των έργων αναβάθμισης του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Όπως είπε ο κ. Βερελής, οι σταθμοί του ΗΣΑΠ αναβαθμίζονται, ενώ αποκτώνται νέα, πιο σύγχρονα τρένα. Έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του σταθμού της Ομόνοιας. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ο σταθμός θα διαθέτει συστήματα εξαερισμού, δυνατότητα ηχητικών αναγγελιών κ.λπ. Έπονται οι υπόλοιποι 23 σταθμοί, ενώ δημιουργείται καινούργιος σταθμός στη Νεραντζιώτισα, όπου και θα υπάρχει μετεπιβίβαση στον Προαστιακό σιδηρόδρομο.

    [09] Επέστρεψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Πηγή: ΑΠΕ 12/6/2002 4:33:00 μμ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, επέστρεψε σήμερα στις 14.30 στην ΑΘήνα, μετά την ολοκλήρωση της πολυήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διανυκτέρευσε στη Σιγκαπούρη.

    [10] Εμφανίστηκε ο Ρωχάμης

    12/6/2002 2:16:00 μμ

    Παραδόθηκε στην εισαγγελία της Αθήνας ο Βαγγέλης Ρωχάμης, ο οποίος από την περασμένη Πέμπτη καταζητούνταν γιατί πυροβόλησε συγχωριανό του στο Λευκαντί της Εύβοιας. Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οδηγήθηκε στα κρατητήρια της ασφάλειας Χαλκίδας.

    [11] Οχι πια αυτοκίνητα στην Αναγνωστοπούλου

    12/6/2002 2:15:00 μμ

    Μεγάλο τμήμα της οδού Αναγνωστοπούλου, όπου βρίσκεται η πρωθυπουργική κατοικία αποκλείστηκε από σήμερα με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορούν πλέον αυτοκίνητα. Πρόκειται για το τμήμα από την συμβολή της Αναγνωστοπούλου με την οδό Ηρακλείτου. Αυτό προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των καταστηματαρχών της περιοχής καθώς τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει και η πεζοδρόμηση του τμήματος αυτού.

    [12] Αποζημίωση λόγω αντισυνταγματικού νόμου

    12/6/2002 12:44:00 μμ

    Προ των ευθυνών της θέτει η Δικαιοσύνη τη Βουλή των Ελλήνων για τους αντισυνταγματικούς νόμους που ψηφίζει και με τους οποίους ζημιώνονται οι Έλληνες πολίτες κατά την εφαρμογή τους. Το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας καταδίκασε το ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει 16,5 εκ. ευρώ υπέρ ιδιώτη ως αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστη από αντισυνταγματικό νόμο που αφορούσε παράνομη πολεοδομική άδεια.

    [13] Συνάντηση Παπανδρέου-Παπαδόπουλου για Κύπρο

    12/6/2002 12:42:00 μμ

    Αρνητική κίνηση χαρακτήρισε την παρουσία τουρκικών δυνάμεων στα κατεχόμενα της Κύπρου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κυπριακής Βουλής Τάσο Παπαδόπουλο. Ταύτιση απόψεων στις εκτιμήσεις για την επίλυση του Κυπριακού και της ενταξιακής προοπτικής της Κύπρου στην Ε.Ε. διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους. Ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι "κατοχές δεν έχουν χώρο στη διεθνή σκακιέρα σε περιοχή που δύο χώρες θέλουν να ζουν ειρηνικά".

    Ο κ.Παπαδόπουλος από την πλευρά του ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη συμπαράσταση της στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού.

    Σοβαρή ενίσχυση του τουρκικού στρατού κατοχής κατά 5.500 στρατιώτες και κινητές νοσοκομειακές μονάδες παρατηρείται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Η κυβέρνηση της Λευκωσίας εκτιμά ότι η ενίσχυση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο άσκησης πιέσεων κατά της ελληνοτουρκικής πλευράς.

    [14] Σπίτι-οπλοστάσιο είχε επιχειρηματίας

    12/6/2002 12:14:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Χθες, στις 21:00, στον Αλμυρό Βόλου συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας, 56χρονος επιχειρηματίας, διότι ύστερα από νομότυπη ερεύνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν: ένα πιστόλι μάρκας TOKAREF, ένα περίστροφο κρότου, ένα αεροβόλο πιστόλι, ένα πολεμικό τυφέκιο τύπου αραβίδας, ένα τόξο με είκοσι βέλη, ένα κυνηγετικό μαχαίρι μήκους 38 εκατοστών, μία διόπτρα μήκους 32 εκατοστών, ένα στιλέτο μήκους 24 εκατοστών, εκατόν εβδομήντα έξι φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και έντεκα γεμιστήρες.

    Τα ανευρεθέντα κατασχέθηκαν και ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου.

    [15] Ισραηλινά αντίποινα

    12/6/2002 10:26:00 πμ

    Οι Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τα ξημερώματα τρεις ένοπλους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ, νωριτερα, ένα αγόρι σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά. Αυτά συνέβησαν μετά τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας σε εστιατόριο της Χερζιλίγια, κοντά στο Τελ Αβίβ, που προκάλεσε το θάνατο μιας Ισραηλινής και τον τραυματισμό 14 συμπατριωτών της.

    Συνελήφθη στη Ραμάλα ο δεύτερος στην ιεραρχία του FPLP

    Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP), Αμπντελραχίμ Μαλούχ, συνελήφθη σήμερα στη Ραμάλα από τον ισραηλινό στρατό. Ο Μαλούχ, που είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), συνελήφθη στο σπίτι του. ''Επιβεβαιώνουμε τη σύλληψη'' είπε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής συνελήφθησαν άλλα δύο άτομα, οι Μούσα Αμπεντ και Μοχάμεντ Αμράν.

    Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφόρησης Αμπεντ Ράμπο κατήγγειλε τις συλλήψεις που, όπως υποστήριξε, αποτελούν ''επικίνδυνο προηγούμενο''. ''Καλούμε το Ισραήλ να απελευθερώσει αμέσως τον Αμπντελραχίμ Μαλούχ και να σταματήσει την επιθετικότητα του απέναντι στους Παλαιστίνιους'' είπε.

    Να σημειωθεί ότι ο ηγέτης του FPLP, Αχμλαντ Σααντάτ, κρατείται υπό διεθνή επιτήρηση. Ήταν μεταξύ των έξι Παλαιστινίων που μεταφέρθηκαν από το γενικό επιτελείο του Αραφάτ στις φυλακές της Ιεριχούς την 1η Μαΐου με βάση τη συμφωνία για την άρση της πολιορκίας του Παλαιστίνιου προέδρου. Το Ισραήλ ζητούσε τη σύλληψη του Σααντάτ αφότου η ένοπλη πτέρυγα του FLPL ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού Ρεχαβάμ Ζεεβί τον Οκτώβριο του 2001.

    Εξάλλου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εργάζονται με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ και εξακολουθούν να προωθούν τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Μεσανατολικό εντός του καλοκαιριού, διαβεβαίωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ σε συνέντευξή του στην αραβική εφημερίδα αλ Χάγιατ.

    Μπαράζ επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων

    Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στο Ισραήλ χθές το βράδυ, κατά την οποία σκοτώθηκαν ο δράστης και μία έφηβη ενώ τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ο δράστης προσπάθησε να εισβάλει σε εστιατόριο της πόλης Χερτζίλια, βορείως του Τελ Αβίβ και σύμφωνα με την αστυνομία ο απολογισμός των θυμάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος εάν πυροδοτούνταν όλοι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που έφερε πάνω του ο δράστης.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή αμέσως εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, η οποία, όμως, είπαν ότι οφείλεται εν μέρει και στην πολιτική των αντιποίνων που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ισραήλ.

    Νωρίτερα, τρεις Ισραηλινοί έφηβοι τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης, στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε ένα σημείο του δρόμου, ενώ την ώρα που εξερράγη περνούσε ένα λεωφορείο που μετέφερε Ισραηλινούς φοιτητές. Η επίθεση έλαβε χώρα νοτίως της Χεβρώνας, κοντά στον εβραϊκό οικισμό Κιργιάτ Αρμπά, κοντά σε ένα παλαιστινιακό χωριό. Συνεχίστηκαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις Οι Ισραηλινοί εν τω μεταξύ συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους σε παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Όχθης.

    Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ένα οκτάχρονο παιδί και δύο ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κοντά στο εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ. Για δεύτερη συνεχή ημέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους τη Ραμάλα, όπου συνεχίζουν να πολιορκούν το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ. Επίσης, έχουν πραγματοποιήσει επιδρομές και στις πόλεις Τουλκαρέμ, Χεβρώνα και Βηθλεέμ.

    [16] Πιέσεις για εκτόνωση της κρίσης

    12/6/2002 12:18:00 μμ

    Η Ινδία έχει λάβει εποικοδομητικά μέτρα για την εκτόνωση της έντασης με το Πακιστάν δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ στο Νέο Δελχί μετά τις συνομιλίες του με τον Ινδό ομόλογό του Τζορτζ Φερνάντες, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για το Ισλαμαμπάντ. ''Είμαι σίγουρος ότι οι συνομιλίες που είχαμε και η κατανόηση που επιδείξαμε για τον τρόπο αντιμετώπισης ορισμένων εκ των άμεσων προβλημάτων, θα αποδώσει καρπούς και θα συμβάλουν στη δημιουργία καλύτερης ατμόσφαιρας στην περιοχή'', τόνισε από την πλευρά του ο Φερνάντες. Εν τω μεταξύ, την ανάπτυξη των ειδικών δυνάμεων της στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ πρότειναν οι ΗΠΑ στην Ινδία και στο Πακιστάν, όπως αναφέρει σήμνερα η εφημερίδα Τάιμς της Ινδίας.

    Αποθαρρυντικές οι εκτιμήσεις του Ράμσφελντ

    Εχθές πάντως ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, εκτίμησε πως δεν υπάρχει βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις της Ινδίας και του Πακιστάν ήταν ''ενθαρρυντικές'' για μια αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. ''Δεν μπορώ να πω ότι βλέπουμε μια τάση βελτίωσης ή μείωσης της έντασης" δήλωσε στον Τύπο ο κ. Ράμσφελντ μέσα στο αεροσκάφος που τον οδηγούσε από το Κατάρ στην Ινδία όπου σήμερα έχει συνομιλίες με Ινδούς αξιωματούχους πριν επιστρέψει στο Πακιστάν. ''Ορισμένες από τις λέξεις που ειπώθηκαν ήταν πράγματι λίγο ενθαρρυντικές, αλλά αυτό που πραγματικά συμβαίνει εκεί είναι πιο σημαντικό από τις λέξεις'', πρόσθεσε ο κ. Ράμσφελντ.

    Παράλληλα, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας εκτίμησε ότι μαχητές, περιλαμβανόμενων και μελών του δικτύου της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, μπορεί να επιχειρήσουν την πρόκληση επεισοδίων στο Κασμίρ. Σε ερώτηση, εάν υπάρχουν μέλη της Αλ Κάιντα στο Κασμίρ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας απάντησε ότι υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

    Ο κ. Ράμσφελντ θα συναντηθεί σήμερα στο Νέο Δελχί με τον Ινδό πρωθυπουργό Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγί και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, ενώ την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Πακιστάν στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ στο Ισλαμαμπάντ.

    Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα η Ινδία ανακοίνωσε ότι αίρει τις αεροπορικές κυρώσεις κατά του Πακιστάν και αποσύρει τα πολεμικά της πλοία από τις πακιστανικές ακτές. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα στείλει προσεχώς στο Ισλαμαμπάντ νέο πρεσβευτή. Η Ινδία πήρε τις αποφάσεις αυτές μετά την ανακοίνωση του Πακιστάν ότι μειώνονται οι παράνομες διεισδύσεις μαχητών από το Πακιστάν στο ινδικό Κασμίρ. Στην πραγματικότητα όμως επί τόπου η ανταλλαγή πυρών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και με ανθρώπινες απώλειες και από τις δύο πλευρές.

    [17] Μετ΄εμποδίων η δίκη Μιλόσεβιτς

    Πηγή: ΑΠΕ 12/6/2002 3:00:00 μμ

    Στην παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής της δικής του Μιλόσεβιτς προχωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες διατυπώνοντας την αξίωση να δοθεί κεκλεισμένων των θυρών η κατάθεση ενός από τους βασικότερους μάρτυρες, του Aμερικανού διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αρχιτέκτονα της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον που έθεσε τέρμα στον πόλεμο της Βοσνίας.

    Οι ΗΠΑ φοβούνται δεδικασμένο

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς του Λονδίνου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ασκεί πιέσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ), όπου συνεχίζεται η δίκη του πρώην ισχυρού άνδρα της Γιουγκοσλαβίας, ώστε να τηρηθεί μυστική η μαρτυρική κατάθεση του Χόλμπρουκ.

    Η βρετανική εφημερίδα προσθέτει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΠΔ και της Ουάσινγκτον έχουν φτάσει σε τόσο δύσκολο σημείο, ώστε η γενική εισαγγελέας του δικαστηρίου Κάρλα ντελ Πόντε εξετάζει το ενδεχόμενο να αποφύγει την κλήτευση του Χόλμπρουκ στη δίκη του Μιλόσεβιτς, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Βοσνία, την Κροατία και το Κόσοβο.

    Η εμμονή της Ουάσινγκτον στην αξίωσή της αυτή αποδίδεται στον φόβο της μήπως δημιουργήσει ''δεδικασμένο'' στην κατάθεση Aμερικανών αξιωματούχων σε διεθνή δικαστήρια, ενόψει της έναρξης λειτουργίας, την 1η Ιουλίου, του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, στην ύπαρξη του οποίου αντιτίθεται. Σε περίπτωση που ο Χόλμπρουκ δεν κλητευθεί από το δικαστήριο, ο Μιλόσεβιτς ο οποίος είναι συνήγορος του εαυτού του, θα έχει τη δυνατότητα να τον καλέσει να καταθέσει ως μάρτυρας, πράγμα που θα του δώσει μεγαλύτερη ευχέρεια να χρησιμοποιήσει τη μαρτυρία υπέρ του.

    [18] Αγωγή κατά Μπους

    12/6/2002 1:24:00 μμ

    Τριάντα ένα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου κατέθεσαν δικαστική αγωγή κατά του προέδρου Τζορτζ Μπους για την πρόθεσή του να αποδεσμευθεί από την αντιβαλλιστική συνθήκη ΑΒΜ του 1972 με την πρώην Σοβιετική Ενωση. "Ζητήσαμε από το δικαστήριο να αποφανθεί πως ο πρόεδρος δεν έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει από την συνθήκη ΑΒΜ, ή οποιαδήποτε άλλη συνθήκη, δίχως τη συμφωνία τοη Κογκρέσου", τόνισε ο δημοκρατικός βουλευτης Ντένις Κούσινιτς. Οι ΗΠΑ πρόκειται να αποδεσμευθούν επισήμως την Πέμπτη από την αντιβαλλιστική συνθήκη του 1972 για την μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων στις δύο χώρες.

    Η αποχώρηση ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη του σχεδίου για το νέο αντιβαλλιστικό σύστημα της αμερικανικής άμυνας. Σύμφωνα με τους μηνυτές, μόνον το Κογκρέσο διαθέτει τη δυνατότητα να ακυρώνει τις διεθνείς συνθήκες και ο Μπους παραβιάζει το Σύνταγμα πράττοντάς το μονομερώς.

    [19] Ενταση στην αφγανική εθνοσυνέλευση

    12/6/2002 1:24:00 μμ

    Δεκάδες αφγανοί σύνεδροι αποχώρησαν από τη συνέλευση της Λόγια Ζίργκα εξοργισμένοι και καταγγέλλοντας την απουσία ελευθερίας της ψήφου στην εκλογή του επόμενου ηγέτη της χώρας. Η Λόγια Ζίργκα, η αφγανική εθνοσυνέλευση, προετοιμάζεται για τη διαδικασία ψηφοφορίας με μόνον υποψήφιο τον μεταβατικό πρόεδρο και ευνοούμενο των ΗΠΑ Χαμίντ Καρζάι. Το δεδομένο αυτό προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες για αντιδημοκρατικότητα της διαδικασίας. Ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν Μοχάμεντ Ζάχερ Σαχ δήλωσε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ότι δεν έχει την πρόθεση παλινόρθωσης της μοναρχίας και έδωσε την υποστήριξή του προς τον Χαμίντ Καρζάι.

    Οι δηλώσεις του Ζάχερ Σαχ έγιναν δεκτές με ένα κύμα χειροκροτημάτων , τα οποία εξελήφθησαν από τον Καρζάι ως σημάδι ότι εξελέγη στην ηγεσία της χώρας. Αργότερα παραδέχθηκε το λάθος του.

    Νωρίτερα συμπλοκές είχαν ξεσπάσει ανάμεσα σε Γερμανούς στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης, Αφγανούς αστυνομικούς και σωματοφύλακες αντιπροσώπων στην Λόγια Ζίργκα, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της βουλής για την εκλογή της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Αυτόπτες μάρτυρες και αστυνομικοί ανέφεραν ότι οι γερμανοί στρατιώτες της ISAF συνεπλάκησαν αρχικά με τους σωματοφύλακες του πολέμαρχου Αχμάντ Γοταλί Μασούντ, όταν αυτοί αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους πριν εισέλθουν στο κτίριο.

    Στα επεισόδια επενέβησαν και Αφγανοί αστυνομικοί που ξυλοκόπησαν τους σωματοφύλακες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα. Να σημειωθεί ότι η Λόγια Τζίργκα, η παραδοσιακή συνέλευση όλων των φυλών του Αφγανιστάν, συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά έπειτα από 40 χρόνια για να εκλέξει την νέα κυβέρνηση της χώρας.

    Θερμή υποδοχή στον Ζάχερ Σαχ

    Οι περίπου 2.000 συμμετέχοντες στη σύσκεψη επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στο Ζάχερ Σαχ, ο οποίος επέστρεψε στο Αφγανιστάν έπειτα από 29 χρόνια εξορίας στην Ιταλία. Η συνεδρίαση της Λόγια Τζίργκα πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 25 ωρών, μετά τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ των μελών της εθνοσυνέλευσης στην επιλογή του ηγέτη της νέας μεταβατικής κυβέρνησης. Ο Ζάχερ Σαχ απηύθυνε εκκλήσεις για ενότητα, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του νυν ηγέτη της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει.

    Η συνεδρίαση συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα σε τεταμένο κλίμα, μετά την χθεσινή ανακοίνωση του επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, ότι το σώμα τον εξέλεξε πρόεδρο του Αφγανιστάν. ''Ήταν εντελώς ψέμα'', τόνισε ένας αντιπρόσωπος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία και πρόσθεσε: ''Το ότι τον υποστήριξε ο πρώην βασιλιάς Ζάχερ Σαχ, δεν σημαίνει και ότι εξελέγη''. Ο Ζάχερ Σαχ ανακοίνωσε κατά την έναρξη των εργασιών της Λόγια Ζίργκα ότι δεν επιθυμεί να αποκαταστήσει τη μοναρχία στο Αφγανιστάν και ότι δίδει την υποστήριξή του στον νυν πρωθυπουργό Χαμίντ Καρζάι. Η Λόγια Ζίργκα θα αποφασίσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν μέχρι τη διενέργεια των γενικών εκλογών που προβλέπεται να γίνουν σε 18 μήνες.

    [20] Φονικές πλημμύρες στην Κίνα

    Πηγή: ΕΡΑ sport 12/6/2002 4:36:00 μμ

    Τουλάχιστον 205 άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλα αγνοούνται μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη βορειοδυτική Κίνα, τις χειρότερες εδώ και έναν αιώνα. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς το έργο των σωστικών συνεργείων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Στην περιοχή σημειώθηκαν ισχυρές καταιγίδες για περισσότερο από μία εβδομάδα, ενώ στην περιοχή νοτίως της πόλης Ζιάν - μία σχετικώς άνυδρη περιοχή, η στάθμη των νερών στα σπίτια ξεπέρασε το μισό μέτρο. Τα ποτάμια της περιοχής τα οποία ήταν ξεραμένα για πολλά χρόνια έχουν πλέον μετατραπεί σε χείμαρρους, καταστρέφοντας χιλιάδες σπίτια, γέφυρες και δρόμους στην περιοχή.

    Επιχείρηση διάσωσης

    Μία τεράστια επιχείρηση διάσωσης λαμβάνει χώρα στην περιοχή. Σε αυτήν συμμετέχουν ειδικές δυνάμεις του στρατού και ειδικά εκπαιδευμένα σωστικά συνεργεία.

    Οι περισσότεροι από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν αγρότες, οι οποίοι είχαν φυτεύσει σπόρους κάτω από τους ξηραμένους ποταμούς, σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευθούν την ξηρασία που έπληττε την περιοχή για χρόνια.

    Από τις πλημμύρες έχει καταστραφεί το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής, ενώ προβλήματα έχουν προκύψει και στην ηλεκτροδότηση. Τουλάχιστον 180 νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη βορειοδυτική Κίνα τις χειρότερες εδώ και έναν αιώνα.

    Το 1998 είχαν χάσει την ζωή τους πάνω απο 4.000 ανθρωποι σε εκτεταμένες πλημμύρες.

    [21] Βελτιώνεται η υγεία του Ετσεβίτ

    12/6/2002 2:36:00 μμ

    Δεν χρειάζεται πλέον να υποβάλλεται καθημερινά σε ιατρικές εξετάσεις ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, αλλά θα βλέπει τους γιατρούς του μόνο κάθε δύο με τρεις ημέρες, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του. Ο 77χρονος πρωθυπουργός της Τουρκίας απουσιάζει από το γραφείο του από τις αρχές Μαΐου έχοντας εισήχθη δυο φορές στο νοσοκομείο τον μέσα στον ίδιο μήνα, ενώ ακόμα δεν έχει αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του, προκαλώντας φόβους για κενό εξουσίας το οποίο είναι πιθανό να υπονομεύσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Το πρόβλημα της υγείας του Ετζεβίτ έχει προκαλέσει αναστάτωση στις χρηματαγορές εξαιτίας φόβων ότι τυχόν προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα επηρεάσει την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει με βοήθεια συνολικού ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ετζεβίτ: ''Η ένταξή μας στην ΕΕ είναι ένα εθνικό θέμα''

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ κάλεσε σήμερα την αντιπολίτευση να τον υποστηρίξει ψηφίζοντας στο κοινοβούλιο την κατάργηση της θανατικής ποινής, μια μεταρρύθμιση που είναι απαραίτητη για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, αλλά στην οποία αντιτίθεται ο υπερεθνικιστής εταίρος του Ετζεβίτ στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    ''Η ένταξή μας στην ΕΕ είναι ένα εθνικό θέμα'', υπογράμμισε ο κ. Ετζεβίτ απαντώντας γραπτά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από την ιδιωτική κατοικία του όπου αναπαύεται υπό ιατρική παρακολούθηση λόγω της κατάστασης της υγείας του.

    Ο Ετζεβίτ διευκρίνισε πως ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγός του υπερεθνικιστικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), δεύτερου εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό του, ''δεν αντιτίθεται σε ένα διάλογο με τα άλλα κόμματα'' της αντιπολίτευσης όσον αφορά την κατάργηση της θανατικής ποινής.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι δεν θα είναι ''δύσκολο'' να επιτευχθεί ένας ''συμβιβασμός'' στους κόλπους της κυβέρνησης για τις άλλες μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι Δεκαπέντε για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, κυρίως την εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα και τη μετάδοση τηλεοπτικών εκπομπών στα κουρδικά.

    ''Δεν θα είναι αρκετό να υπερβούμε το εμπόδιο της θανατικής ποινής για να μπορέσουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ. Πρέπει και να σεβαστούμε τις προϋποθέσεις για τα πολιτισμικά δικαιώματα'', δήλωσε ο Ετζεβίτ.

    Το MHP, το οποίο μπλοκάρει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα συμφωνούσε σε μια συμμαχία μεταξύ του DSP (Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς) του Ετζεβίτ και του ANAP (Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας) του Μεσούτ Γιλμάζ με την αντιπολίτευση όσον αφορά την κατάργηση της θανατικής ποινής, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί στην Τουρκία από το 1984.

    Τέλος, την Παρασκευή ο Μπαχτσελί απείλησε να παραιτηθεί αν οι εταίροι του στηρίζονται ''υπερβολικά συχνά'' στην αντιπολίτευση για να περάσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο.

    [22] Συνελήφθη ο ηγέτης της Τζαμάα Ισλαμίγια

    12/6/2002 12:59:00 μμ

    Ο ηγέτης της ένοπλης αιγυπτιακής ισλαμικής οργάνωσης Τζαμάα Ισλαμίγια συνελήφθη το Σάββατο στη νότια Αίγυπτο, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας. Ο Σάλεχ Χασέμ συνελήφθη στο σπίτι του στο Σοχάγκ, περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας και σήμερα πρόκειται να παρουσιαστεί στην εισαγγελία του Καΐρου όπου θα του απαγγελθεί άγνωστη--μέχρι στιγμής--κατηγορία. Υπενθυμίζουμε ότι η Τζαμάα Ισλαμίγια -- η οποία αποτελεί μια από τις κύριες αιγυπτιακές ισλαμικές οργανώσεις μαζί με την Τζιχάντ-- είχε αναλάβει την ευθύνη για τη σφαγή 58 τουριστών και τεσσάρων Αιγυπτίων στο Λούξορ το Νοέμβριο του 1997. Ο Σάλεχ Χασέμ θεωρείται από τις υπηρεσίες ασφαλείας ως ο ιδρυτής της οργάνωσης, αλλά ο πνευματικός ηγέτης της Τζαμάα Ισλαμίγια είναι ο Ομαρ Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος εκτίει από το 1996 ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠΑ.

    [23] Επίθεση σε λεωφορείο στην Αλγερία

    12/6/2002 2:08:00 πμ

    Έντεκα ταξιδιώτες σκοτώθηκαν στην Αλγερία και δέκα τραυματίσθηκαν χθες το βράδυ, όταν το τουριστικό λεωφορείο στη Μεντέα, νοτίως του Αλγερίου, δέχθηκε πυρά πυροβόλου. Για επίθεση ισλαμιστών κάνουν λόγο οι αρχές, καθώς στην περιοχή δρά η οργάνωση Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα (GIA). Πάνω από τριάντα είναι οι νεκροί από ανάλογα βίαια επεισόδια στην Αλγερία, σύμφωνα με τον απολογισμό των αρχών.

    [24] Εφορία: Κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων

    12/6/2002 12:26:00 μμ

    Από την Εφορία θα περάσουν 750.000 επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι καλούνται από τις 26 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου να κλείσουν εκκρεμείς υποθέσεις της περιόδου 1993 - 1998. Η ρύθμιση, η οποία αφορά 4.500.000 υποθέσεις, δεν προβλέπει καταβολή προστίμων και προσαυξήσεων.

    [25] Αύριο το ασφαλιστικό στη Βουλή

    12/6/2002 9:13:00 πμ

    Μετάθεση για αύριο πήρε η συζήτηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, καθώς η κατάθεση του νομοσχεδίου έγινε χωρίς να συνοδεύεται από την έκθεση του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Η αντιπολίτευση έθεσε θέμα μη συμβατής με το Σύνταγμα διαδικασίας και ζήτησε την αναβολή της συζήτησης. Ωστόσο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ΝΔ δεν έχει να αντιτάξει επιχειρήματα.

    [26] Don't cry for me Argentina...

    12/6/2002 12:16:00 μμ

    Πήγε στην Απω Ανατολή σαν ένα από τα μεγάλα φαβορί. Η λάμψη των παικτών της, εκτυφλωτική, στο... πηλίκο όμως μηδέν. Η Αργεντινή αποχαιρέτησε νωρίς το μουντιάλ, μετά το 1-1 με τη Σουηδία στο Μιγιάγκι, ενώ οι Σκανδιναβοί πήραν την πρώτη θέση του ΣΤ' Ομίλου και στη δεύτερη φάση θα αντιμετωπίσουν τη Σενεγάλη. Η "μπιανκοσελέστε" είχε την απόλυτη υπεροχή στον αγώνα, δεν είχε όμως την απαραίτητη ψυχραιμία στην τελική προσπάθεια. Στην επόμενη φάση πέρασε και η Αγγλία μετά την ισοπαλία 0-0 που έφερε με τη Νιγηρία.

    [27] Νέο επαναστατικό ''όπλο'' κατά καρκίνου

    12/6/2002 2:58:00 μμ

    Η είδηση της δημιουργίας ακόμη ενός αποτελεσματικού φαρμάκου δίνει νέες ελπίδες στους πάσχοντες από καρκίνο. Τα ευχάριστα έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου επιστήμονες σε έρευνά που δόθηκε στη δημοσιότητα κάνουν λόγο για μια νέα ουσία που "επιτίθεται" στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα νεοπλάσματα, και τα καταστρέφει με αποτέλεσμα τη σταδιακή συρρίκνωση των καρκινικών όγκων. Πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ουσίες που δρουν με αυτόν τον τρόπο αποτελούν μια νέα ελπιδοφόρα οδό στην αντικαρκινική έρευνα, στην οποία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση τα τελευταία χρόνια, καθώς παρακάμπτει ένα κύριο πρόβλημα της χημειοθεραπείας: την ικανότητα των όγκων να κάνουν μεταστάσεις και να γίνονται ανθεκτικοί στα φάρμακα.

    Σύντομα δοκιμές και σε ανθρώπους

    Το φάρμακο που δοκιμάστηκε με επιτυχία στα ποντίκια καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία που ''σιτίζουν'' τους όγκους, χωρίς να αγγίζει τα αγγεία των υγιών κυττάρων, εξήγησε ο δρ. Μάικλ Ρόσενμπλουμ, κύριος συντάκτης της μελέτης που δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η ουσία που δοκιμάστηκε (VEGF121/r.Gelonin) ''χρησιμοποιεί τον ενδοθηλιακό αγγειακό παράγοντα της ανάπτυξης για να στείλει τον τοξικό παράγοντα επιλεκτικά στην τροφοδότηση με αίμα του όγκου, με αποτέλεσμα να στερεί από τον όγκο την τροφή", συνέχισε ο καθηγητής Ιατρικής στο Κέντρο Αντικαρκινικής Ερευνας M.D. Anderson του πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον.

    Ο παράγοντας της αύξησης που χρησιμοποιείται ως φορέας λοιμογόνου παράγοντα είναι μια πρωτεΐνη ικανή να συμβάλλει στην αύξηση των αγγειακών ενδοθηλιακών κυττάρων που καλύπτουν την καρδιά, τα αιμοφόρα και τα λεμφαγγεία. Για τη δοκιμή αυτή, διοχετεύτηκαν με ένεση στα ποντίκια, ανθρώπινα κύτταρα με καρκίνο προστάτη και μελανώματος. Οι όγκοι στα ποντίκια που χορηγήθηκε το φάρμακο μειώθηκαν, είπε ο δρ. Φίλιπ Θορπ, καθηγητής Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου του Τέξας που μετείχε στη μελέτη.

    Κλινική δοκιμή του φαρμάκου σε καρκινοπαθείς αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στη χρονιά αυτή στο κέντρο M.D. Anderson, διευκρίνισε ο δρ. Ρόζενμπλουμ.

    [28] Στα γονίδια κρύβεται το μυστικό μακροζωίας

    12/6/2002 4:11:00 μμ

    Τα αδέλφια των αιωνόβιων ατόμων έχουν μεγάλη πιθανότητα να τα "εκατοστίσουν", σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δείχνει ότι η μακροβιότητα είναι συχνά οικογενειακό χαρακτηριστικό, στοιχείο που ενισχύει την εκδοχή της ύπαρξης γονιδίων που ευνοούν τα γηρατειά. Για παράδειγμα ο αδελφός ενός αιωνόβιου έχει 17 φορές περισσότερες πιθανότητες να φτάσει στην ηλικία των εκατό, σε σχέση με το μέσο όρο ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα πάντα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 444 οικογένειες, οι οποίες διέθεταν τουλάχιστον ένα μέλος αιωνόβιο, επισημαίνει μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

    Η αδελφή ενός αιωνόβιου, μόλις περάσει την εφηβεία και ενηλικιωθεί, έχει τουλάχιστον οκταπλάσιες πιθανότητες να τα εκατοστίσει, και 50% πιθανότητες να ξεπεράσει κατά πολύ το μέσο όρο ζωής των Αμερικανών, τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης: Τόμας Περλς, διευθυντής Κέντρου Ερευνας για τη Μακροζωία της Νέας Αγγλίας στη Βοστόνη και Τζον Ούιλμοθ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

    Το 2001 ο δρ. Περλς και οι συνεργάτες του ανακοίνωσαν ότι βρήκαν μέρος της γενετικής αλληλουχίας στο χρωμόσωμα 4 που δείχνει έντονα μια γενετική προδιάθεση σε εξαιρετική μακροζωία.

    Αλλες μελέτες δείχνουν ήδη ότι τα άτομα που ζουν πολλά πολλά χρόνια μπορούν να μεταφέρουν στα παιδιά τους μια καλή προστασία από ασθένειες που έχουν σχέση με τη γήρανση.

    ''Τα συμπεράσματα αυτά δείχνουν ότι οι αιωνόβιοι και οι οικογένειές τους αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα που εμφανίζεται πιο ανθεκτική στις αρρώστιες ή επιβιώνει καλύτερα στις ασθένειες κατά τη διάρκεια της ζωής. Το πλεονέκτημά τους αυτό οφείλεται σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά ο ρόλος του καθενός από τους συγκεκριμένους παράγοντες δεν είναι ακόμη σαφής'', εκτιμά ο Ιβαν Χάντλεϊ, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση (NIA) και υπεύθυνος του τμήματος Γεροντολογίας.

    [29] Χρηματοδότηση για τον πύργο της Ρω

    12/6/2002 4:31:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ο πύργος της Ρω, ένα μνημείο που χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο, όταν το Καστελόριζο και η Ρω ανήκαν στο Ροδιακό κράτος, πρόκειται να αποκατασταθεί με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους το Yπουργείου Πολιτισμού. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν, όπως ανακοίνωσε το Yπουργείο Πολιτισμού άμεσα, από την αρμόδια ΚΒ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, ενώ έχει ήδη εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη της αρχιτεκτονικής αποκατάστασής του, έχει γίνει ο απαραίτητος καθαρισμός του πύργου και των εξωτερικών περιβόλων, και αποτυπώθηκαν λεπτομερώς τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, ώστε να γίνει δυνατή η επανατοποθέτησή τους.

    Oι εργασίες αποκατάστασης περιλαμβάνουν άμεσες σωστικές επεμβάσεις σε σημεία που αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάρρευσης.

    Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου (σήμανση, διαδρομές για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών).

    Ο πύργος είχε κτιστεί σύμφωνα με το ισοδύναμο σύστημα τοιχοποιΐας, από μεγάλες λιθοπλίνθους σε κορυφή του λόφου, με σκοπό τον έλεγχο των θαλασσίων δρόμων από και προς την απέναντι μικρασιατική ακτή.

    Σε ορισμένα σημεία ο κύριος πύργος σώζεται σε ύψος επτά δομών και στο εσωτερικό του βρίσκεται κτιστή δεξαμενή με κουρασάνι (διαμέτρου 4 μ.) που παρείχε το απαραίτητο νερό.

    Σύμφωνα με τους ιστορικούς το μνημείο χρησίμευσε ως καταφύγιο και οχυρό του Λάμπρου Κατσώνη στα 1788, ενώ πρέπει να χρησιμοποιήθηκε στη Βυζαντινή και την ιπποτική περίοδο.

    [30] Η μικρότερη ιστοσελίδα του κόσμου...

    12/6/2002 1:08:00 μμ

    H μικρότερη -ίσως- ιστοσελίδα στον κόσμο, έχει προσελκύσει πάνω από 100.000 επισκέπτες σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Ο τόπος http://www.guimp.com μπορεί να μην είναι μεγαλύτερος από ένα εικονίδιο αλλά είναι θαυματουργός, καθώς προσφέρει στους επισκέπτες τέσσερα παιχνίδια περιλαμβανομένων των "pong" και "Space invaders" και ένα παιχνίδι τύπου formula 1. Διαθέτει επίσης πέντε πινακοθήκες -συμπεριλαμβανομένης μιας πινακοθήκης τέχνης και μιας πινακοθήκης με διάσημα πρόσωπα- μια σελίδα ειδήσεων, ένα μουσικό πληκτρολόγιο, μια ...φρουτομηχανή, μια μηχανή αναζήτησης, κι ακόμα, μία webcam.. Η ιστοσελίδα κατασκευάστηκε από ένα σχεδιαστή ονόματι Αλαν Αιτεν ο οποίος λέει ότι ενημερώνει συνεχώς και υποστηρίζει ότι τη δημιούργησε με σκοπό να δοκιμάσει την ευκρίνεια της νέας οθόνης του.

    [31] Αιγύπτια είχε τρεις συζύγους!

    12/6/2002 5:48:00 μμ

    Μια 36χρονη Αιγύπτια συνελήφθη γιατί βρέθηκε παντρεμένη με τρεις συζύγους. Η τολμηρή γυναίκα, συνελήφθη την Κυριακή στο συνοικισμό Αϊν Χαμς, βόρεια του Καΐρου, μόλις ο τελευταίος της σύζυγος ανακάλυψε ότι η αγαπημένη του ήταν παντρεμένη με άλλο άνδρα και είχε αποκτήσει μαζί του δύο παιδιά! Σύμφωνα με το Ισλάμ, ένας άνδρας μπορεί να έχει έως και τέσσερις συζύγους, αλλά μια γυναίκα μόνο ένα σύζυγο. Μια άλλη Αιγύπτια συνελήφθη τον Αύγουστο με την κατηγορία ότι ήταν παντρεμένη με πέντε συζύγους, χωρίς ποτέ να χωρίσει κάποιον από αυτούς.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο τρίτος σύζυγος που εργαζόταν σε χώρα του Κόλπου ανακάλυψε ότι ο δεύτερος γάμος της γυναίκας του έγινε πριν από τρία χρόνια από τον οποίο μάλιστα η σύζυγος απέκτησε ένα παιδί, παρότι η ίδια τον διαβεβαίωνε πως τις νύχτες έμενε σπίτι με την οικογένειά της. Η αστυνομία ανακάλυψε ότι η γυναίκα είχε και μια κόρη από τρίτο άνδρα.

    Η νεαρή γυναίκα που κατηγορείται για πολυγαμία αλλά και για παραποίηση εγγράφων, αφού χρησιμοποιούσε ψευδή στοιχεία για τους διαφορετικούς συζύγους της, θα δικαστεί την προσεχή εβδομάδα.

    Εάν κριθεί ένοχη, θα αντιμετωπίσει ποινή τριετούς φυλάκισης.

    [32] Εσείς προτιμάτε τα ψώνια ή το σεξ;

    12/6/2002 5:10:00 μμ

    Στην ερώτηση που απηύθυνε αυστραλέζικο γυναικείο περιοδικό στις αναγνώστριες του ως προς το τί θα προτιμούσαν περισσότερο: να πάνε για ψώνια ή να κάνουν έρωτα, ένα μεγάλο ποσοστό απάντησε το πρώτο!Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το γυναικείο περιοδικό New Woman στην οποία έλαβαν μέρος πάνω από 1500 γυναίκες από όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας το 41% απάντησε ότι προτιμά να κάνει ψώνια παρά ...σeξ! Πάντως οι πιο ερωτικές γυναίκες ζουν στην πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας αφού το 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι κάνει έρωτα πάνω από έξι φορές το μήνα ενώ στην πολιτεία της Βικτώριας το αντίστοιχο ποσοστό είναι 48%. Το 11% των γυναικών δήλωσε ότι δεν κάνει καθόλου έρωτα ενώ το 4% κάνει έρωτα δυο φορές την ημέρα.

    Στην ερώτηση αν προτιμούν αγάπη ή σεξ το 100% των γυναικών απάντησε "αγάπη". Και κάτι που θα ικανοποιήσει τους περισσότερους άνδρες αφού το 58% των γυναικών δήλωσε ότι δεν κάνει σεξ όσο συχνά θα το επιθυμούσε.

    Επίσης το 22% των γυναικών δηλώνει ότι δεν έχει πρόβλημα να κάνει έρωτα με κάποιο συνάδελφό τους στο χώρο εργασίας αρκεί να είναι σίγουρο ότι "δεν θα μαθευτεί" ενώ ένα ποσοστό 27% δήλωσε ότι έχει κάνει έρωτα στο χώρο εργασίας.

    Οι περισσότερες γυναίκες δηλώνουν ότι αυτό που απαιτούν από τους συντρόφους τους, για να τους δοθούν ολοκληρωτικά, είναι "αφοσίωση" και "εμπιστοσύνη" και το 94% προτιμά να κάνει έρωτα "παραδοσιακά" στην κρεβατοκάμαρα ενώ το 6% προτιμά το σαλόνι.

    Οι περισσότερες γυναίκες κάνουν ερωτικές φαντασιώσεις με τον διάσημο ηθοποιό Μπραντ Πιτ με δεύτερο τον Αυστραλό ηθοποιό Χιθ Λόντζερ.

    Στην ίδια έρευνα το 70% των γυναικών δήλωσε ότι έκανε για πρώτη φορά έρωτα σε ηλικία μεταξύ 16 και 20 ετών ενώ η πλειοψηφία δήλωσε ότι ερωτεύτηκε μια έως τρεις φορές στη ζωή τους. Ένα 3% δήλωσε ότι δεν ερωτεύτηκε ποτέ.

    Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι πολλές γυναίκες κάνουν φαντασιώσεις ότι συμμετέχουν σε ομαδικό έρωτα ή ότι κάνουν έρωτα με κάποιο συνάδελφό τους ενώ ένα 27% δήλωσε ότι θεωρεί το σεξ πιο σημαντικό από το ...φαγητό!


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 12 June 2002 - 16:54:47 UTC