Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η πρώτη μεγάλη ζέστη του καλοκαιριού
  • [02] Αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη στον Αλιμο
  • [03] Στις ΗΠΑ ο Κώστας Καραμανλής
  • [04] Συνεχίζεται ο κύκλος της βίας
  • [05] Ενταση και πάλι στο Κασμίρ
  • [06] ''Φακέλωμα'' για όσους επισκέπτονται τις ΗΠΑ
  • [07] Τον Δεκέμβριο η ένταξη της Κύπρου στη Ε.Ε
  • [08] Δολοφόνησαν δήμαρχο στη Ν. Κολομβία
  • [09] Ερχονται σε λίγες μέρες οι αλλαγές στη φορολογία

    [01] Η πρώτη μεγάλη ζέστη του καλοκαιριού

    6/6/2002 9:34:00 πμ

    Την ανηφόρα τραβά από σήμερα ο υδράργυρος, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας θα έχουμε την πρώτη μεγάλη ζέστη του καλοκαιριού, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 35 βαθμούς και αύριο τους 36. Τη Δευτέρα αναμένεται και νέο κύμα ζέστης με τη θερμοκρασία να φθάνει στους 37 βαθμούς.

    [02] Αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη στον Αλιμο

    6/6/2002 9:30:00 πμ

    Εκρηξη βόμβας έγινε λίγο μετά τις 10 το βράδυ έξω από το κτίριο της Ιντεραμέρικαν στη διασταύρωση Αλίμου και Ρώμα, στον Αλιμο. Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μικρής ισχύος και είχε τοποθετηθεί έξω από πλαϊνή πόρτα του κτιρίου. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές. Μέχρι αυτή την ώρα ουδεμία οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη.

    [03] Στις ΗΠΑ ο Κώστας Καραμανλής

    6/6/2002 10:37:00 πμ

    Ο πρόεδρος του ΚΕΠ Δημήτρης Αβραμόπουλος απέρριψε χθες την έμμεση πρόσκληση Καραμανλή για επιστροφή στη ΝΔ, υπό τον όρο να διαλυθεί το κόμμα του. Σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ μεταβαίνει από τις Βρυξέλλες στις ΗΠΑ. Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, συναντήθηκε χθες ο Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες. Στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως η λαθρομετανάστευση, η διεύρυνση, όπου συμφωνήθηκε ότι η Κύπρος πρέπει να είναι στο πρώτο κύμα των κρατών-μελών, που θα ενταχθούν στην ΕΕ, ασχέτως με το αν έχει λυθεί το πολιτικό πρόβλημα.

    [04] Συνεχίζεται ο κύκλος της βίας

    6/6/2002 11:49:00 πμ

    Aποχώρησε σήμερα το πρωί o Ισραηλινός στρατός από τη Ραμάλα --όπου είχε εισβάλει κατά τη διάρκεια της νύχτας-- καταστρέφοντας κτίριο του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ. Ενας νεκρός-- μέλος της φρουράς του Παλαιστίνιου προέδρου-- και άλλοι επτά τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι είναι ο απολογισμός της ισραηλινής αυτής επισχείρησης. Εν τω μεταξύ η Παλαιστινιακή αρχή διέταξε τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης Τζιχάντ, ο αρχηγός της οποίας απειλεί και με νέες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ. "Αναποτελεσματικό'' και ''αναξιόπιστο'' χαρακτήρισε τον Γιασέρ Αραφάτ ο Αμερικανός πρόεδρος μετά την τελευταία επίθεση καμικάζι.

    Ισραήλ: Για όλα φταίει ο Αραφάτ

    Ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε σήμερα και από την αυτόνομη παλαιστινιακή πόλη Νάμπλους, στη βόρεια Δυτική Οχθη, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν εισβάλει στην πόλη την περασμένη Παρασκευή και είχαν επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας. Μικρές μονάδες με θωρακισμένα οχήματα περιπολούσαν στην πόλη και στο γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτακ, όπου οι στρατιώτες έκαναν έρευνες στα σπίτια, αλλά και συλλήψεις υπόπτων βάση πληροφοριών.

    Πάντως στη Βηθλεέμ και στη Τζενίν της Δυτικής Οχθης εισέβαλε εχθές το βράδυ ο ισραηλινος στρατος σε αντίποινα για τη επίθεση αυτοκτονίας που προκάλεσε το θάνατο 17 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 40.

    Να σημειωθεί οτι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν ανέβαλε για το Σάββατο την προγραμματισμένη για σήμερα αναχώρηση του για τις ΗΠΑ και τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπους.

    Τέλος, ο Ισραηλινός πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ κάλεσε ''τον ελεύθερο κόσμο να διακόψει τις σχέσεις του'' με τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα ισραηλινών εφημερίδων. ''Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τον ελεύθερο κόσμο:πρέπει να διακόψει τις σχέσεις του με τον Αραφάτ (...)Ο άνθρωπος αυτός είναι επικίνδυνος και για τον ίδιο του τον εαυτό'', δήλωσε ο Κατσάβ. ''Οι άνθρωποι που τον περιστοιχίζουν έχουν κι αυτοί αρχίσει να τον κατηγορούν για τον τρόπο που ενεργεί'', τόνισε ο ισραηλινός πρόεδρος και υπογράμμισε ότι το Ισραήλ δεν έχει εδώ και καιρό αυταπάτες για το άτομό του και ότι ''η διεθνής κοινότητα αρχίζει να καταλαβαίνει το γιατί''.

    Για "φασιστική" νοοτροπία κατηγόρησε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ το Ισραήλ μετά τη νέα εισβολή στη Ραμάλα. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η ισραηλινή εισβολή θα ενισχύσει τους "αδιάλλακτους" στους κόλπους των Παλαιστινίων.

    Δηλώσεις του Παλαιστίνιου ηγέτη

    Η καταστροφή από το Ισραήλ ''μεγάλου μέρους των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας'' εμποδίζουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιθέσεων, δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ABC της Μαδρίτης. ''Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να θέσουμε τέρμα στις επιθέσεις και πολλές φορές είχαμε αποτελέσματα. Αλλά πώς θέλουν να έχουμε τη δυνατότητα να δράσουμε με αποτελεσματικό τρόπο όταν τελούμε υπό κατάσταση πολιορκίας, υπό στρατιωτική επίθεση, συνεχή και βάρβαρη, εκ μέρους του Ισραήλ'', λέει στη συνέντευξη η οποία παραχωρήθηκε την προηγουμένη της επίθεσης της Χάιφας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 17 Ισραηλινοί.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης κατηγορεί το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί απαγορευμένα διεθνώς όπλα, όπως βόμβες ουρανίου και αερίων.

    Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής ο Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε ότι αποτελούν εσωτερική παλαιστινιακή υπόθεση. ''Αλλά είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε τους ευρωπαίους, τους αμερικανούς και τους ρώσους φίλους μας , αλλά όχι και τους ισραηλινούς'', λέει.

    Ο Γιάσερ Αραφάτ δηλώνει επίσης ότι ''δεν θα υπάρξουν εκλογές όσο οι πόλεις και τα χωριά τελούν υπό καθεστώς πολιορκίας, όσο η Δυτική Όχθη θα παραμένει χωρισμένη σε εννέα ζώνες, όσο οι γυναίκες μας δεν θα έχουν πρόσβαση στο νοσοκομείο για να γεννήσουν, όσο οι φοιτητές μας δεν έχουν πρόσβαση στα πανεπιστήμια και τα κολέγια'' προσθέτοντας ότι οι εκλογές είναι πιθανόν διεξαχθούν, εάν αυτό γίνει δυνατόν, τον ερχόμενο Δεκέμβριο ή Ιανουάριο.

    Απαντώντας στον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν ο οποίος ζητεί την απομάκρυνσή του από την παλαιστινιακή ηγεσία ο Γιάσερ Αραφάτ δηλώνει :''Δεν είναι δική του υπόθεση. Δεν μπορεί να επεμβαίνει στις εσωτερικές μας υποθέσεις''. Σχετικά με την πρόταση για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή ο παλαιστίνιος ηγέτης δηλώνει ότι πρέπει να γίνει με βάση ''τις αποφάσεις του ΟΗΕ, το σαουδαραβικό ειρηνευτικό σχέδιο που υιοθετήθηκε κατά την αραβική διάσκεψη κορυφής της Βηρυτού, τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του ΟΗΕ, τα σχέδια Τένετ και Μίτσελ, δηλαδή με βάση όλα όσα έχει αγνοήσει και παραβιάσει συστηματικά το Ισραήλ''.

    [05] Ενταση και πάλι στο Κασμίρ

    6/6/2002 10:42:00 πμ

    Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στην ινδο-πακιστανική μεθόριο στο Κασμίρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο κοριτσάκια ηλικίας 2 ετών και 18 μηνών και να τραυματιστούν πέντε άμαχοι στην πακιστανική πλευρά των συνόρων, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Η Ινδία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι υπήρξε ανταλλαγή πυρών σε 12 σημεία στο νοτιοδυτικό Κασμίρ, αλλά ήταν... ''συνηθισμένη''. Εν τω μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανία κάλεσαν χθες τους υπηκόους τους σε Ινδία και Πακιστάν να εγκαταλείψουν τις δύο χώρες, λόγω της πιθανότητας σύρραξης.

    Η επανάληψη των πυρών συμπίπτει με την άφιξη στο Ισλαμαμπάντ του αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιτατζ, ο οποίος θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον πακιστανό υπουργό Εξωτερικών Αμπντούλ Σατάρ και στη συνέχεια με τον πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ.

    Oι νέες συγκρούσεις ξέσπασαν παρά την έκκληση που απηύθυνε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς και στις δύο πλευρές για αυτοσυγκράτηση. Ο Μπους είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ινδό πρωθυπουργό Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγί και τον πακιστανό πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ και τους ζήτησε "να επιλέξουν το δρόμο της διπλωματίας", όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ο εκπρόσωπος του προέδρου Αρι Φλέισερ δήλωσε ότι ο Μπους τόνισε στους δυο ηγέτες την ανάγκη για διάλογο. Τους ζήτησε μάλιστα στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες "να κάνουν βήματα για να μειωθούν οι εντάσεις και να περιοριστεί ο κίνδυνος πολέμου", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. "Ο πρόεδρος επανέλαβε στον πρόεδρο Μουσάραφ ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από το Πακιστάν να τιμήσει τη δέσμευση που ανέλαβε να σταματήσει κάθε υποστήριξη προς την τρομοκρατία. Ο πρόεδρος τόνισε με έμφαση στον ινδό πρωθυπουργό Βατζπαγί την ανάγκη για την Ινδία να ανταποκριθεί με βήματα που θα αποκλιμακώσουν την ένταση", δήλωσε ο Φλέισερ.

    [06] ''Φακέλωμα'' για όσους επισκέπτονται τις ΗΠΑ

    6/6/2002 11:00:00 πμ

    Οσοι επισκέπτονται τις ΗΠΑ από εδώ και στο εξής θα πρέπει να φωτογραφίζονται να δίνουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της χώρας Τζον Ασκροφτ. Κανείς δεν πρόκειται να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά όσοι προέρχονται από την Μέση Ανατολή δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ξεφύγουν από αυτές τις ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις. Ο σκοπός αυτών των νέων προτάσεων είναι να αντιμετωπισθούν οι πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις. Τα δακτυλικά αποτυπώματα εκείνων που εισέρχονται στις ΗΠΑ θα διασταυρώνονται από τα αρχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές Αρχές από εκείνους που δεν θα έπρεπε να εισέλθουν στη χώρα γιατί θεωρούνται ύποπτοι για τη διοργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Οργή και αντιδράσεις

    Οι προτάσεις αυτές θεωρούνται αναγκαίες, σύμφωνα με τον κ. Ασκροφτ, για να αποφευχθούν ενδεχόμενα νέων επιθέσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ωστόσο, οργανώσεις Αράβων που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την οργή τους για τις εν λόγω προτάσεις. Οι εν λόγω οργανώσεις χαρακτήρισαν τις εν λόγω προτάσεις "ρατσιστικές" και "μη αποτελεσματικές".

    Εκπρόσωπος της Οργάνωσης Υπέρ της Μετανάστευσης συνέκριναν τις εν λόγω προτάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τις τακτικές που χρησιμοποιούνται από ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπως το Ιράκ.

    [07] Τον Δεκέμβριο η ένταξη της Κύπρου στη Ε.Ε

    6/6/2002 11:30:00 πμ

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τόνισε ότι η νήσος περιλαμβάνεται στο πρώτο κύμα των χωρών που θα ενταχθούν, τον προσεχή Δεκέμβριο. Χθες, η ψευδοβουλή του κατοχικού καθεστώτος ενέκρινε ομόφωνα επέκταση των χωρικών υδάτων του ψευδοκράτους, σε 12 ναυτικά μίλια.

    Αρχίζει η τακτική άσκηση ''Θαλασσόλυκος''

    Έως τις 17 Ιουνίου θα διαρκέσει η μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση με την επωνυμία "Ντενίς Γκουρντού" στο Κεντρικό Αιγαίο.

    Εν τω μεταξύ υπερδιπλάσιος αριθμός τουρκικών αεροσκαφών μπήκε χθες στο FIR Αθηνών, τα περισσότερα από τα οποία κινήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Ρόδου. Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις η Τουρκία εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ισχυρίζεται ότι τέσσερα ελληνικά αεροσκάφη παραβίασαν τρεις φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή του ακρωτηρίου της Ντάτσα και του κόλπου του Γκιολούκ.

    Στην Αθήνα, θετικό, χαρακτήρισε ο κ.Χυτήρης το γεγονός της ματαίωσης από τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις της προγραμματισμένης άσκησης ΕΦΕΣ, στο Αιγαίο.

    [08] Δολοφόνησαν δήμαρχο στη Ν. Κολομβία

    6/6/2002 10:26:00 πμ

    Ο δήμαρχος της πόλης Σολίτα, στη νότια Κολομβία, δολοφονήθηκε την Τετάρτη από αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), όπως έγινε γνωστό από στρατιωτική πηγή. Ο Λουίς Κάρλος Κάρο σκοτώθηκε σε μια αγροτική περιοχή κοντά στη Σολίτα, όπου είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τους αντάρτες του μετώπου 49 των FARC προφανώς για να συζητήσουν για τη διοίκηση του δήμου, ανέφερε ο ταγματάρχης Ουίλιαμ Πέρες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο δήμαρχος δέχτηκε τους πυροβολισμούς παρουσία των συνεργατών του που τον συνόδευαν.

    [09] Ερχονται σε λίγες μέρες οι αλλαγές στη φορολογία

    6/6/2002 9:53:00 πμ

    Τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομίας-Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη φορολογία. Μέχρι τότε στο οικονομικό επιτελείο θα αξιολογηθούν οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους κοινωνικούς φορείς στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, που ολοκληρώθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις θα αφορούν σε αλλαγές στη φορολογία ακινήτων στους φόρους υπέρ τρίτων, καθώς και στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι οι αλλαγές θα προβλέπουν αύξηση του αφορολογήτου ποσού εισοδήματος, των εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά, καθώς και αλλαγές για τα τεκμήρια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 6 June 2002 - 9:19:02 UTC