Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωστρατός και Κυπριακό στις επαφές Παπανδρέου
  • [02] Δικαίωμα νιοψίας στα χωρικά μας ύδατα ζητούν οι ΗΠΑ
  • [03] Στον Ευαγγελισμό ο Χ.Λαμπράκης
  • [04] Επικριτικός για την κυβέρνηση ο Καραμανλής από τη Ρόδο
  • [05] Εκσυγχρονίζονται οι φυλακές
  • [06] Και νέους στόχους ''βλεπει'' το FBI
  • [07] Επι ποδός οι Ιταλοί για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
  • [08] Στον τελικό του φάιναλ-φορ του πόλο ο ΟΣΦΠ

    [01] Ευρωστρατός και Κυπριακό στις επαφές Παπανδρέου

    24/5/2002 10:52:00 μμ

    Ο Γ.Παπανδρέου με τον

    αμερικανό αναπληρωτή ΥΠΕΞ

    Ρ.Αρμιταζ

    Οι δυσκολίες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Ευρωστρατού και η κρίσιμη φάση στην οποία εισέρχεται το Κυπριακό, συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον αναπληρωτή Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Αρμιταζ.

    Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε τις ελληνικές ενστάσεις δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια της ισπανικής Προεδρίας της ΕΕ για την εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας για τον Ευρωστρατό. Πάντως η αμερικανική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε αλλαγή του κειμένου της Αγκυρας.

    "Συνεργαζόμαστε στενά με την ισπανική Προεδρία και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει σύντομα λύση", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου κατά την έξοδό του από την ωριαία συνάντησή του με τον κ. Αρμιταζ.

    Παρέμβαση των ΗΠΑ στην Αγκυρα

    Ενα άλλο θέμα που εξετάσθηκε σε βάθος ήταν το Κυπριακό, όπου η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, προσδίδει μια άλλη δυναμική στη διαδικασία των απ΄ ευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η προοπτική ένταξης προσφέρει μια χρυσή ευκαιρία για λύση του προβλήματος, αλλά συμπλήρωσε ότι ακόμη και εάν η Τουρκία δεν επιδείξει την απαραίτητη ευελιξία και δεν συμβάλλει σε λύση, η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να χρησιμοποιήσει η Ουάσιγκτον την επιρροή της προς την Αγκυρα για να συνεργασθεί στην επίτευξη λύσης.

    Εξετάσθηκε επίσης η συνεργασία ΕΕ - ΗΠΑ κατά την ελληνική Προεδρία της ευρωάμυνας και της ευρωζώνης, που αρχίζει από την 1η Ιουλίου, όπως και η νέα σχέση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, και η προσέγγιση της Ατλαντικής Συμμαχίας με την Ουκρανία.

    Αμερικανική πρωτοβουλία για την κρίση στο Κασμίρ

    Στο πλαίσιο αυτό εθίγη και το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ όπου ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε την ελληνική θέση υπέρ της ένταξης Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

    Εγινε επίσης ανάλυση των εξελίξεων στα Βαλκάνια, με έμφαση στη σχέση Αθηνών - Σκοπίων, ενώ συζητήθηκε και το θέμα των συνόρων Γιουγκοσλαβίας - ΠΓΔΜ που, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θωρείται λήξαν μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν πέρσι οι δυο χώρες.

    Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Αρμιταζ και στη διένεξη Ινδίας - Πακιστάν, όπου Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενο ακόμη και πυρηνικής σύρραξης.

    Ο Αμερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στις δυο χώρες στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Ουάσιγκτον για αποτροπή της επιδείνωσης της κατάστασης και του κινδύνου πολεμικής σύρραξης.

    Μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο κ. Παπανδρέου μετέβη στο Κογκρέσο όπου συναντήθηκε με τους ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές Χέιγκελ και Λούγκαρ.

    Αργότερα σήμερα θα αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον για τη Μασαχουσέτη όπου την Κυριακή στο Αμχερστ θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Κολεγίου του Αμχερστ από το οποίο αποφοίτησε.

    [02] Δικαίωμα νιοψίας στα χωρικά μας ύδατα ζητούν οι ΗΠΑ

    Πηγή: NET 105,8 fm 24/5/2002 11:00:00 μμ

    Το δικαίωμα εκτέλεσης νηοψίας,σε "ύποπτα" σκάφη ,ακόμη κι όταν πλέουν εντός των χωρικών υδάτων, διεκδικούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ηδη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης, επιβεβαίωσε σχετικό δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", γνωστοποιώντας πως το αμερικανικό αίτημα έχει υποβληθεί σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η δική μας. Πρόσθεσε ακόμη ότι το το αίτημα θα εξεταστεί σε συνάρτηση με το ελληνικό Σύνταγμα, τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

    [03] Στον Ευαγγελισμό ο Χ.Λαμπράκης

    24/5/2002 10:30:00 μμ

    Στο Ευαγγελισμό μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, λίγο πρις τις 8 το βράδυ, μετά από ξεφνική αδιαθεσία ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, κ. Χρήστος Λαμπράκης. Ο ασθενής είχε επαφή με το περιβάλλον, αλλα παρουσίαζε μερική άπνοια.

    Η πρώτη εκτίμηση των γιατρών ήταν ότι επρόκειτο πιθανότατα για καρδιοαγγειακό επεισόδιο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση του νοσοκομείου, ο ασθενής θα υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις, προκειμένου να διευκρινιστεί ακριβώς η αιτία που προκάλεσε αυτό το ξαφνικό πρόβλημα υγείας και να αντιμετωπιστεί.

    Βασική προτεραιότητα, ωστόσο, των γιατρών παραμένει η σταθεροποίηση της κατάστασης του ασθενούς. Πάντως, οι εκτιμήσεις των γιατρών από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι αρκετά ενθαρρυντικές, καθώς φαίνεται ότι η κατάσταση ελέγχεται.

    Οι γιατροί έχουν αποκλείσει ότι πρόκειται για εγκεφαλικό επεισόδιο και τόνιζαν ότι το πρόβλημα αφορά την καρδιακή λειτουργία.

    [04] Επικριτικός για την κυβέρνηση ο Καραμανλής από τη Ρόδο

    24/5/2002 9:15:00 μμ

    Κριτική στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής άσκησε από τη Ρόδο, όπου περιοδεύει, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι στερείται οράματος για τον τόπο καθώς και για ατολμία στη λήψη των αποφάσεων, με αποτέλεσμα, όπως είπε, η χώρα να μην κυβερνάται.

    Αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είπε πως πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία που μπορεί να σηκώσει τον πήχη πιο ψηλά για όλους μας. "Ωστόσο - τόνισε - τα προβλήματα είναι πολλά και η συσσώρευση χρεών για την επόμενη μέρα των αγώνων γίνονται μόνιμη πρακτική, κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες".

    Σε ό,τι αφορά το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η έως τώρα πορεία του προγράμματος μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί.

    [05] Εκσυγχρονίζονται οι φυλακές

    24/5/2002 7:44:00 μμ

    Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φυλακών και την ανέγερση 17 νέων σωφρονιστικών ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα ανήγγειλε από τα Ιωάννινα ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος. Ο υπουργός τόνισε ότι οι σημερινές φυλακές δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές και ότι το υπουργείο θα διαθέσει 5,7 δισ. δρχ προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Ενώ σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει ήδη το πρόγραμμα μηχανογράφησης των Πρωτοδικείων.

    Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης

    Στόχος του υπουργείου είναι, σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο, η ολοκλήρωση των νέων φυλακών να γίνει μέχρι το 2006. Τα νέα σωφρονιστικά καταστήματα θα φιλοξενούν από 280 μέχρι 300 κρατούμενους, σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές, θα διαθέτουν χώρους επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και οργανωμένα ιατρεία.

    Για την κατασκευή κάθε νέου συγκροτήματος χρειάζεται έκταση τουλάχιστον 80 στρεμμάτων και το υπουργείο θα διαθέσει 5,7 δισ. δρχ. Στην Ήπειρο, έχει προβλεφθεί η ανέγερση νέων φυλακών, προκειμένου να κλείσουν οι σημερινές στην περιοχή Σταυρακίου Ιωαννίνων.

    Ο κ. Πετσάλνικος, το μεσημέρι είχε συναντήσεις στο Δικαστικό Μέγαρο με δικαστές, δικηγόρους και υπαλλήλους, όπου συζήτησαν τα προβλήματα που απασχολούν τις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης στα Ιωάννινα, μεταξύ των οποίων είναι η έλλειψη δικαστών και η μηχανοργάνωση του Πρωτοδικείου.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι διογκώνεται συνεχώς ο αριθμός των υποθέσεων που περιμένουν να εκδικαστούν, ενώ στις νέες υποθέσεις δεν ορίζεται δικάσιμος πριν τα τέλη του 2004. Σε απάντηση στα προβλήματα τους, ο κ. Πετσάλνικός υποστήριξε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η μηχανοργάνωση με χρονικό ορίζοντα την επόμενη τριετία και με εφαρμογή του προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" θα καλυφθούν όλα τα Πρωτοδικεία.

    [06] Και νέους στόχους ''βλεπει'' το FBI

    Πηγή: ΑΠΕ 24/5/2002 10:15:00 μμ

    Το FBI πρόσθεσε σήμερα και ένα νέο φόβο, και πάλι χωρίς αποδείξεις, στους Αμερικανούς πολίτες προειδοποιώντας τους, ότι υπάρχει πιθανότητα χρήσης δυτών από διάφορους τρομοκράτες για να προκληθούν και νέες τρομοκρατικές ενέργειες σε βάρος των ΗΠΑ.

    "Πρόσφατες πληροφορίες δείχνουν με σαφή τρόπο ότι διάφορα τρομοκρατικά στοιχεία προτίθενται να αναπτύξουν μια επιθετική ικανότητα με τη χρήση δυτών'', αναφέρεται σε ενημερωτικό φυλλάδιο, που διένειμε το ομοσπονδιακό γραφείο.

    Στο ίδιο φυλλάδιο ζητείται από τους πολίτες να ενημερώνουν τα τοπικά γραφεία του FBI για οποιεσδήποτε ύποπτες δραστηριότητες που αντιλαμβάνονται.

    Και πάλι ''μη επιβεβαιωμένες'' πληροφορίες

    Εκπρόσωπος του FBI ανέφερε ότι το θέμα της χρησιμοποίησης δυτών για τρομοκρατικές επιθέσεις βασίζεται σε "μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες" και κάλεσε παράλληλα τον κόσμο "να μην πανικοβάλλεται".

    Το ζήτημα χρήσης δυτών για τρομοκρατικές επιθέσεις ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια ημέρα μετά από την προειδοποίηση του αμερικανικού υπουργείου Μεταφορών για πιθανές επιθέσεις σε σιδηροδρομικές οδούς σε όλη τη χώρα η οποία επίσης βασίζεται σε "μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες".

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το FBI προειδοποίησε γενικώς για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και αναφέρθηκε ειδικότερα στο Αγαλμα της Ελευθερίας και στη γέφυρα του Μπρούκλιν.

    [07] Επι ποδός οι Ιταλοί για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

    24/5/2002 8:42:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Το ενδεχόμενο να κλείσει τελείως το διεθνές αεροδρόμιο της Ρώμης, το Φιουμιτσίνο, στις 28 Μαίου, ενόψει της διάσκεψης κορυφής ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην αιώνια πόλη, εξετάζει η ιταλική κυβέρνηση.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υποστηρίζοντας ότι είναι άλλη μία απόφαση ανάμεσα στις τόσες, που πρέπει να ληφθεί.

    Στο μεταξύ τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που έχουν ήδη ανακοινωθεί, από τη διεύθυνση του αεροδρομίου, όπως η παρουσία αντρών των ιταλικών αρχών σε κάθε αεροσκάφος, αλλά και ο σημαντικός περιορισμός του αριθμού των πτήσεων έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αεροπορικές εταιρίες, που προσανατολίζονται στην περαιτέρω μείωση των δρομολογίων τους.

    Ερωτηθείς ο Ιταλός πρωθυπουργός για το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής επίθεσης κατά τη διάσκεψη κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στην στρατιωτική βάση της Πράτικα Ντι Μάρε, στα περίχωρα της Ρώμης, τόνισε ότι "θα γίνει υπό συνθήκες μεγάλης ασφάλειας. Εχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, στον αέρα, στην ξηρά και στη θάλασσα για την αποτροπή ενός τέτοιου κινδύνου".

    Η υπογραφή της πράξης για τη σύσταση ενός Κοινού Συμβουλίου ανάμεσα στις 19 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και τη Ρωσία "είναι ένα ιστορικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας", κατέληξε ο Μπερλουσκόνι

    [08] Στον τελικό του φάιναλ-φορ του πόλο ο ΟΣΦΠ

    24/5/2002 8:31:00 μμ

    Το αίμα του πήρε πίσω ο Ολυμπιακός κερδίζοντας σχετικά εύκολα στη Βουδαπέστη με 8-5 την Γιουνγκ Ντουμπρόβνικ στον ημιτελικό του φάιναλ-φορ του Τσάμπιονς Λιγκ στο πόλο. Οι ερυθρόλευκοι θα αγωνιστούν στον αυριανό τελικό (8:00 μ.μ.), όπου θα αντιμετωπίσουν τη Χόνβεντ. Οι πρωταθλητές Ελλάδας, που είχαν χάσει από τους Κροάτες, στον περσινό τελικό, πήραν σχεδόν από το ξεκίνημα του αγώνα την πρωτοπορία στο σκορ και στο τελευταίο επτάλεπτο διεύρυναν το προβάδισμά τους φτάνοντας στη νίκη.

    Ενα βήμα πριν την κορυφή της Ευρώπης

    Με την νίκη τους αυτή οι παίχτες του Ολυμπιακού θα έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το τρόπαιο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

    Τα γκολ του Ολυμπιακού πέτυχαν οι Ζατζηθεοδώρου (2), Χατζής (2), Θωμάκος (2), Τρμπόγεβιτς (1) και Καλακόνας (1), ενώ σπουδαία εμφάνιση πραγματοποίησε και ο γκολκίπερ Δεληγιάννης, που μάλιστα απέκρουσε και πέναλτι στην τελευταία περίοδο.

    Τα επτάλεπτα: 2-1, 2-1, 2-3, 2-0.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 24 May 2002 - 20:55:15 UTC