Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαξιφισμοί Σημίτη-Παπαρήγα περί ακροδεξιάς
  • [02] Επίσκεψη Β. Παπανδρέου στην Εγνατία Οδό
  • [03] Μήνυμα Παπαντωνίου περί εθνικών θεμάτων
  • [04] Ανήλικη-θύμα κυκλώματος μαστρωπείας
  • [05] Πρώτες συμφωνίες για τους 13 Παλαιστίνιους
  • [06] Συμφωνία για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ
  • [07] ''Προτιμητέος πλειοδότης'' για τα ΕΛΠΕ η PETROLA-LUKOIL
  • [08] Σημίτης - Χριστοδουλάκης για το Γ΄ ΚΠΣ
  • [09] Θράκη: Προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού
  • [10] Η Ανδρος ''στην τροχιά'' του Joan Mirο
  • [11] Πιστοποιητικά ικανότητας για μελλόνυμφους!

    [01] Διαξιφισμοί Σημίτη-Παπαρήγα περί ακροδεξιάς

    17/5/2002 7:01:00 μμ

    Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη βουλή ο Πρωθυπουργός και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, με αφορμή ερώτηση της κ. Παπαρήγα για την παρουσία αστυνομικού με πολιτικά στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς. Η κ. Παπαρήγα τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, έτσι ώστε μαζί με την τρομοκρατία να έχει άλλοθι για περιορισμών των ελευθεριών των πολιτών. "Η μόνη δήλωση ενίσχυσης της δεξιάς στην Ελλάδα, είναι εκείνη του Χαρίλαου Φλωράκη, ότι η ΝΔ θα κερδίσει 100% τις εκλογές", ήταν η απάντηση του κ. Σημίτη, φράση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυρίας Παπαρήγα, η οποία μάλιστα σε δηλώσεις της εκτός βουλής έκανε λόγο για ντροπή.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κατήγγειλε την ύπαρξη και λειτουργία μηχανισμών παρακολούθησης και υπονόμευσης του λαϊκού κινήματος και μίλησε για κατασταλτικούς μηχανισμούς με υπόδειξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.

    Απαντώντας ο κ.Σημίτης τόνισε ότι η αστυνομία χρησιμοποιεί άνδρες και με πολιτικά, για να εξασφαλίσει την ειρηνική διεξαγωγή των διαδηλώσεων και την αποφυγή επεισοδίων και χαρακτήρισε αστεία πράγματα τα περί μηχανισμών κατόπιν εντολής του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

    [02] Επίσκεψη Β. Παπανδρέου στην Εγνατία Οδό

    17/5/2002 6:57:00 μμ

    Αρχισε να υλοποιείται η συνδεση της Εγνατίας οδού με το βασικό οδικό δίκτυο των υπολοίπων βαλκανικών χωρών και της Κεντρικής Ευρώπης.

    Η υπουργός Περιβάλλοντος Βάσω Παπανδρεου επιθεώρησε σήμερα τα έργα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, και τον πρώτο κάθετο άξονα της Εγνατίας που κατασκευάζεται και θα τη συνδέει με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

    Ικανοποίηση για την πορεία των έργων

    ''Στο 1,2 τρις δραχμές φτάνει το σύνολο της δαπάνης για την Εγνατία οδό, η ολοκλήρωση της οποίας προβλέπεται μέχρι το τέλος του 2004. Ετσι, ένας οδηγός, που θα μπαίνει από την Ηγουμενίτσα θα βγαίνει στους Κήπους του Εβρου και το γεγονός αυτό θα διευκολύνει πάρα πολύ και την οδική κυκλοφορία, αλλά θα συμβάλει παράλληλα και στην παραπέρα αναπτυξιακή πορεία όλης της Βόρειας Ελλάδας''.

    Τη δήλωση αυτή έκανε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στα εκτελούμενα έργα, από τη Νέα Πέραμο Παγγαίου μέχρι τον Εβρο.

    Τόνισε πως ''στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, το δίκτυο. Υπάρχουν 256 χλμ και έγιναν τα 155 χλμ, ενώ απομένει, όπως είπε, ένα κομμάτι στην περιοχή του Νέστου, το οποίο δεν είναι ενταγμένο στην αρχική χρηματοδότηση, αλλά οι σχετικές μελέτες γίνονται".

    Για το τμήμα από τον Στρυμώνα ποταμό και μέχρι τον Αγιο Ανδρέα Παγγαίου Καβάλας, δηλαδή σε ένα μήκος δρόμου 48 χλμ, η κ. Βάσω Παπανδρέου είπε πως προβλέπεται αναβάθμιση της υπάρχουσας παραλιακής χάραξης όπως και για το κομμάτι από Μέστη έως Νέα Μάκρη Εβρου, μήκους 17 χλμ..

    Αναφερόμενη στο Γ' ΚΠΣ ανέφερε πως αυτό είναι χρηματοδοτικό ύψους 17,5 τρις δραχμών περίπου. Στο σημείο αυτό τόνισε πως υπάρχουν πάρα πολλά αιτήματα από όλη τη χώρα για έργα υποδομής και χαριτολογώντας είπε ότι ''για να ικανοποιηθούν όλες αυτές οι απαιτήσεις χρειάζονται πέντε Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης''. Και πρόσθεσε: ''Οσο και αν ακούγονται πολλά τα λεφτά του Γ' ΚΠΣ δεν φτάνουν για όλες τις προτάσεις και τα αιτήματα, που δεχόμαστε. Επομένως πρέπει να ιεραρχήσουμε κάποια πράγματα και να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια αυτά σωστά, να βρούμε και άλλες πηγές χρηματοδότησης γι' αυτό και πιέζουμε σε παραχωρήσεις για πολύ μεγάλα έργα που είναι οι αυτοκινητόδρομοι, προκειμένου να ''κινητοποιήσουμε'' και τα ιδιωτικά κεφάλαια και έτσι να δημιουργήσουμε μια αξιόλογη υποδομή σε ολόκληρη τη χώρα".

    [03] Μήνυμα Παπαντωνίου περί εθνικών θεμάτων

    Πηγή: ΝΕΤ 17/5/2002 10:45:00 μμ

    Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να παλέψει για τα εθνικά δίκαια, απέστειλε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου.

    Σε μία συμβολική κίνηση έκανε με μαχητικό F-16 πτήση μέχρι το αεροδρόμιο της Λήμνου. Το μαχητικό απογειώθηκε από τη Λάρισα, όπου γιορτάστηκαν τα 50 χρόνια από την ίδρυση του αρχηγείου της Τακτικής Αεροπορίας.

    Ακλόνητη στις θέσεις της η Ελλάδα

    Ο κ. Παπαντωνίου αφού ολοκλήρωσε την πτήση πάνω από το Βόρειο Αιγαίο εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας ότι η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και είναι σε θέση να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να είναι και το ουσιαστικό συμπέρασμα της σημερινής επίσκεψης.

    Παράλληλα, σχολίασε το γεγονός ότι οι παραβιάσεις της τουρκικής αεροπορίας τον τελευταίο καιρό δείχνουν μια μεγαλύτερη επιθετικότητα.

    Ερωτηθείς για το θέμα του ευρωστρατού ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, οι ελληνικές θέσεις για το θέμα παραμένουν σταθερές και αναμένεται από τον κ. Σολάνα και τους λοιπούς που μεσολαβούν για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, να υποβάλουν τις προτάσεις τους για να δει η ελληνική πλευρά εάν μπορεί να προχωρήσει.

    [04] Ανήλικη-θύμα κυκλώματος μαστρωπείας

    17/5/2002 9:07:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Πολυμελές κύκλωμα μαστροπείας που εκμεταλλευόταν με απάνθρωπο τρόπο 15χρονη Αλβανίδα και άλλες κοπέλες, εξαρθρώθηκε από το τμήμα ηθών. Συνελήφθησαν τρεις Ιρακινοί και αναζητούνται ένας ακόμα ομοεθνής τους, δυο Ελληνες και μια Αλβανίδα που ενέχονται στην υπόθεση. Οπως έγινε γνωστό η Αλβανίδα απήγαγε πριν από οκτώ μήνες τη 15χρονη συμπατριώτισσά της, την οποία παρέσυρε με το πρόσχημα ότι θα πήγαιναν για καφέ, αλλά της έριξε αναισθητικό σπρέι και τη μετέφερε από τη Βάρδα Ηλείας όπου διέμενε με τους γονείς της, σε διαμέρισμα της Αθήνας όπου την πούλησε σε τρεις Ιρακινούς, οι οποίοι αφού την βίαζαν, στη συνέχεια την εξέδιδαν σε πελάτες.

    Συλληφθέντες είναι ο Ρεμπουάρ Αζίζ 27 ετών, Αλαν Αρίφ 23 ετών και Φεριάντ Αμπντούλ 34 ετών, ενώ αναζητούνται ο Αντνάν Χασάν 23 ετών, ο Δημήτριος Φλωρόπουλος 26 ετών, ένας ακόμα Ελληνας με το όνομα Κώστας, αγνώστων λοιπών στοιχείων, και η Αλβανή Αντζελίνα Λικμέϊα 30 ετών.

    Οπως αποκαλύφθηκε οι τρεις Ιρακινοί που συνελήφθησαν και ο Χασάν τη βίαζαν, τη βασάνιζαν, της έδιναν με τη βία ηρωίνη για να την κάνουν πειθήνιο όργανό τους και την εξέδιδαν σε διάφορους πελάτες κρατώντας όλα τα χρήματα που έπαιρνε από τα ραντεβού. Στα ραντεβού την ανήλικη μετέφεραν οι δυο Ελληνες συνεργοί των μαστροπών.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα, ενώ συνεχίζεται η έρευνα και για τη σύλληψη των υπολοίπων.

    [05] Πρώτες συμφωνίες για τους 13 Παλαιστίνιους

    17/5/2002 10:24:00 μμ

    Το Συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες με θέμα την τύχη των 13 Παλαιστινίων κατέληξε σε κατ' αρχήν συμφωνία, για τους όρους παραμονής τους στις χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στους Παλαιστίνιους θα χορηγηθεί ''ειδική άδεια παραμονής'' με ένα ιδιότυπο νομικό καθεστώς ''προσωρινής ανθρωπιστικής προστασίας'', χωρίς δικαίωμα μετακίνησης μέσα στην ΕΕ. Επίσης από τις πρώτες πληροφορίες που έγιναν γνωστές προκύπτει ότι η Ελλάδα θα είναι μεταξύ εκείνων που θα φιλοξενήσουν τους εξόριστους Παλαιστίνιους.

    Την ερχόμενη εβδομάδα οι τελικές αποφάσεις

    Σε περίπτωση αιτήματος έκδοσης από το Ισραήλ, η ικανοποίηση του θα εναπόκειται στην πολιτική βούληση των ''15'' που θα πρέπει να αποφασίσουν από κοινού.

    Οσον αφορά την κατανομή τους στις χώρες της ΕΕ που προσφέρθηκαν να τους φιλοξενήσουν, την τελευταία λέξη θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των ''15'' που βρίσκονται σήμερα και αύριο στη Μαδρίτη για τη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης, Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής. Μία πρώτη ρύθμιση ωστόσο προβλέπει ότι η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα φιλοξενήσουν από έναν, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία από τρεις. Για τον τελικό προορισμό των υπόλοιπων τριών δεν υπάρχει ακόμη πρόβλεψη.

    Το Συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων θα συνέλθει εκ νέου την προσεχή Τρίτη, οπότε αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

    [06] Συμφωνία για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ

    17/5/2002 8:14:00 μμ

    Σε συμφωνία κατέληξαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας με τη ΓΣΕΕ για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναλάβει το δημόσιο την οφειλή του ΙΚΑ ύψους 1,3 τρισ. δρχ. προς τους Οργανισμούς. Η χρηματοδότηση του ΙΚΑ με το 1% του ΑΕΠ κρίθηκε επαρκής αλλά σε κάθε περίπτωση θα προβλέπεται και ρήτρα πλεονασματικής λειτουργίας. Η πρόταση αυτή σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη διασφαλίζει για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος μια μακροχρόνια και αξιόπιστη χρηματοδότηση.

    Χριστοδουλάκης: Λύνουμε οριστικά το ζήτημα της χρηματοδότησης

    Πιο συγκεκριμένα ο κ. Χριστοδουλάκης εξήγγειλε ότι το δημόσιο θα αναλάβει να διαγράψει υποχρεώσεις του ΙΚΑ προς το δημόσιο ύψους 1,7 τρισ. δρχ., ενώ ταυτόχρονα θα χορηγήσει στο ίδρυμα ένα ποσόν της τάξης του 1,3 τρισ. δρχ. ώστε να καλύψει παλαιότερες υποχρεώσεις του δημοσίου. Συνολικά έτσι, κατά τον κ. Χριστοδουλάκη, το ΙΚΑ θα ωφεληθεί από το δημόσιο με ένα ποσόν της τάξης των 3 τρισ. δρχ.

    Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομίας δεσμεύτηκε ότι στον επόμενο προϋπολογισμό θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους του ΙΚΑ προς τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, τον ΟΑΕΔ, τον ΛΑΕΚ κλπ. Πρόκειται για ένα ποσόν που υπερβαίνει τα 500 δισ. δρχ. και που η κάλυψή του αποτελεί βασικό αίτημα των συνδικάτων.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης έκανε λόγο για την προοπτική μιας εθνικής κοινωνικής ασφαλιστικής συμφωνίας. Στην κατεύθυνση αυτή θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα με όλους τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να αποτυπωθεί αυτή η συμφωνία η οποία εν συνεχεία θα πάρει τη μορφή νομοσχεδίου.

    Διίστανται οι απόψεις στα συνδικάτα

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για δημιουργική συζήτηση κατά την οποία τα συνδικάτα ζήτησαν τη διασφάλιση της πλεονασματικής λειτουργίας των ταμείων. Επιμείναμε, είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, στο αίτημα της ρήτρας που θα διασφαλίζει πλεονάσματα και ζητήσαμε να αποδοθούν στο ΙΚΑ εντόκως τα 1,3 τρισ. του κρατικού χρέους αλλά και να καλυφθεί η οφειλή του ΙΚΑ προς τους οργανισμούς.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον κ. Φλωρίδη για διευκρίνιση των οικονομικών μεγεθών αλλά και με τον υπουργό Εργασίας για διευκρίνιση των αλλαγών στις παραμετρικές αλλαγές του συστήματος (όρια ηλικίας, προϋποθέσεις συνταξιοδότησης κλπ). Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσυπογράψει η Συνομοσπονδία τη συμφωνία για το ασφαλιστικό.

    Πάντως, το ασφαλιστικό εξακολυθεί να διχάζει το συνδικαλιστικο κίνημα, καθώς από τη ΓΣΕΕ μόνο η ΠΑΣΚΕ πήγε σήμερα στο ραντεβού με τον υπουργό, ενώ οι άλλες παρατάξεις, μαζί με την ΑΔΕΔΥ προτείνουν να κηρυχθεί 24ωρη απεργία για τις 29 Μαίου.

    [07] ''Προτιμητέος πλειοδότης'' για τα ΕΛΠΕ η PETROLA-LUKOIL

    17/5/2002 8:20:00 μμ

    Ανοίχθηκε η προσφορά της Κοινοπραξία Petrola - Lukoil για την εξαγορά των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) για την εξαγορά ποσοστού 23,17% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας "Ελληνικά Πετρέλαια". Το προσφερθέν τίμημα ανά μετοχή ανέρχεται σε 7,5 ευρώ. Μετά την αξιολόγηση της προσφοράς, το ελληνικό δημόσιο αποφάσισε να αρχίσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού. Κατά την υποβολή της προσφοράς η τιμή της μετοχής της εταιρίας στο ΧΑΑ ήταν 5,8 ευρώ, γεγονός που, όπως σχολίαζαν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, δίνει αυξημένη προσφορά για την τιμή της μετοχής κατά 31%.

    Οπως έγινε γνωστό, ο ανάδοχος πρότεινε στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο η προσφορά της κοινοπραξίας να είναι "προτιμητέος πλειοδότης" και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση της τεχνικής προσφοράς που έχει υποβληθεί.

    [08] Σημίτης - Χριστοδουλάκης για το Γ΄ ΚΠΣ

    Πηγή: NET 105,8 fm 17/5/2002 7:09:00 μμ

    Η πορεία και η εξέλιξη του Γ΄Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ήταν το θέμα της συνεργασίας, που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη αποφασίστηκε η επιτάχυνση των προκηρύξεων έργων ύψους δύο τρισεκατομμυρίων δραχμών που αφορούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον τουρισμό, την μεταποίηση, τη βιομηχανία, τη γεωργία, την αλιεία και την πληροφορική.

    Καθαιρέθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΚΕ

    Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομίας επιβεβαίωσε την καθαίρεση του Κώστα Μπακούρη από την θέση του προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων. Αιτία ήταν οι εκθέσεις του ΕΛΚΕ σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ξένοι επενδυτές λόγω της γραφειοκρατίας.

    [09] Θράκη: Προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού

    17/5/2002 11:01:00 μμ

    Κινητήρια δύναμη και ψυχή των Ολυμπιακών Αγώνων, χαρακτήρισε τους εθελοντές η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου, που σήμερα πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Θράκη. Πρώτος σταθμός της κ. Αγγελοπούλου ήταν το περίπτερο εθελοντισμού στην πλατεία του φάρου της Αλεξανδρούπολης. Όπως αναφέρθηκε, στις τρεις μέρες λειτουργίας του περιπτέρου εθελοντισμού, περισσότεροι από 400 πολίτες έχουν υποβάλει αίτηση για εθελοντική συμμετοχή στην Ολυμπιάδα του 2004, ενώ η κ. Αγγελοπούλου ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση του νομάρχη Εβρου κ. Ντόλιου, να συνδιοργανώσουν το καλοκαίρι του 2003 το Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο, που θα είναι αφιερωμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Ενθουσιώδης η ανταπόκριση της νεολαίας

    Το μεσημέρι η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" επισκέφθηκε το 3ο Γυμνάσιο της Αλεξανδρούπολης όπου οι μαθητές ετοίμασαν μια μικρή γιορτή. Η κ. Αγγελοπούλου έκανε εκτενή αναφορά στην Ολυμπιακή Παιδεία και απαντώντας στις ερωτήσεις των μαθητών, δήλωσε ότι αισθάνεται υπερήφανη που βρίσκεται στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι "η Ελλάδα ξεκινά από τη Θράκη".

    Αναφερόμενη στην προετοιμασία της Ολυμπιάδας, η κ. Αγγελοπούλου είπε ότι δεν υπάρχουν "μαγικά" για να υλοποιηθεί αυτό το τεράστιο έργο, αλλά χρειάζεται μόνο δουλειά και καλός συντονισμός. Σημείωσε δε, ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε, ώθησε επιχειρήσεις, υπουργεία και άλλους φορείς, να δουλέψουν πειθαρχημένα, συντονισμένα και με χρονοδιάγραμμα για την επιτυχία αυτού του σκοπού, τονίζοντας πως τώρα γίνονται αναγκαστικά σημαντικά πράγματα, που σε άλλη περίπτωση δεν θα υλοποιούνταν ποτέ.

    Η κ. Αγγελοπούλου είπε επίσης ότι πανελλαδικά υπάρχει μεγάλη εθελοντική συμμετοχή των νέων, ενώ σημείωσε ότι ο Ολυμπιακός Εθελοντισμός αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στην ανιδιοτελή και ενθουσιώδη προσφορά και συμμετοχή των πολιτών στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Γι' αυτό - πρόσθεσε - και δεν νοούνται υλικά κίνητρα και παροχές για οποιονδήποτε επιθυμεί να βοηθήσει την Ελλάδα και να ζήσει τη μαγεία των Αγώνων, δηλώνοντας εθελοντής για τους Αγώνες του 2004.

    Το απόγευμα η κ. Αγγελοπούλου βρέθηκε στην Κομοτηνή, όπου θα συναντήθηκε με τις πρυτανικές αρχές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και παρέστη στην επίσημη έναρξη του 10ου συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

    Αύριο η κ. Αγγελοπούλου θα επισκεφτεί την Ξάνθη.

    [10] Η Ανδρος ''στην τροχιά'' του Joan Mirο

    17/5/2002 11:23:00 μμ

    Το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή διοργανώνει το φετινό καλοκαίρι έκθεση έργων του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου, γλύπτη και χαράκτη Ζοάν Μιρό (1893-1983) με τον τίτλο ''Joan Miro: Στην τροχιά του φανταστικού''. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος στην Ανδρο από τις 23 Ιουνίου έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2002. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στην Ελλάδα το έργο του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη του 20ού αιώνα, που ενώ υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του σουρεαλισμού στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, δημιούργησε ταυτόχρονα το δικό του, ιδιαίτερο ζωγραφικό ιδίωμα, το οποίο απελευθέρωσε ακόμα πιο έντονα μετά τον πόλεμο, όταν πλέον η αξία του ως καλλιτέχνη είχε αναγνωριστεί.

    Συνολική παρουσίαση του έργου του φημισμένου καλλιτέχνη

    Το μεταπολεμικό του έργο, και ιδιαίτερα αυτό που δημιούργησε μετά το 1957, διακρίνεται για την αγάπη στο χρώμα σε συνδυασμό με την ποιητική και λιτή χρήση της γραμμής, την ευρηματικότητα και το χιούμορ στη χρήση τυχαίων ή και βιομηχανικών αντικειμένων στα γλυπτά του, και γενικότερα για την πίστη στη φύση αλλά και τη χαρά της ζωής που αποπνέει.

    Παράλληλα με την παρουσίαση μερικών ιδιαίτερα σημαντικών έργων της σουρεαλιστικής και γενικότερα της προπολεμικής φάσης του έργου του Μιρό, η εικαστική διοργάνωση της Ανδρου επικεντρώνεται στο μεταπολεμικό έργο του σημαντικού Καταλανού καλλιτέχνη.

    Τα έργα της έκθεσης "Joan Miro: Στην τροχιά του φανταστικού" προέρχονται από το ιδρυμα Maeght του Saint-Paul-de-Vence (Γαλλία), το ιδρυμα Miro της Βαρκελώνης, καθώς και από ευρωπαϊκές ιδιωτικές συλλογές. Συνολικά θα εκτεθούν περίπου 100 έργα (ελαιογραφίες, έργα σε χαρτί, γλυπτά, λιθογραφίες, ταπισερί). Την έκθεση θα προλογίζει αναλυτική βιογραφική παρουσίαση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό γύρω από τη ζωή του Mιρό.

    Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Jean-Louis Prat, διευθυντής του Ιδρύματος Maeght, βαθύς γνώστης του έργου του Μιρό, με τον οποίο είχε μάλιστα την τύχη να συνεργαστεί επί σειρά ετών, όταν ο καλλιτέχνης έμενε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο Saint-Paul, δημιουργώντας έργα ειδικά για το Ιδρυμα Maeght και επιβλέποντας την τοποθέτησή τους εκεί.

    Η έκθεση συνοδεύεται από έναν ιδιαίτερα φροντισμένο κατάλογο, εξαιρετικής σχεδιαστικής και εκτυπωτικής ποιότητας: εκτός από έγχρωμες αναπαραγωγές όλων των έργων που παρουσιάζονται στην Ανδρο, η έκδοση περιέχει άρθρο του Κυριάκου Κουτσομάλλη, διευθυντή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, άρθρο του Jean-Louis Prat, αναλυτικά λήμματα για τα σημαντικότερα έργα του και ανθολογία γραπτών του ίδιου του Μιρό και εκτενές χρονολόγιο με βιογραφικά στοιχεία του μεγάλου Καταλανού καλλιτέχνη συνοδευόμενο από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, και αναλυτική βιβλιογραφία.

    Ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις

    Η έκθεση θα πλαισιωθεί από συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό θέατρο της Ανδρου, το πρωί του Σαββάτου 22 Ιουνίου, ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης. Τη φετινή συζήτηση, που φέρει τον τίτλο ''Οι μύθοι στην τέχνη του 20ού αιώνα'', θα συντονίσει η πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και θα συμμετάσχουν σε αυτήν διακεκριμένοι ομιλητές από το χώρο των τεχνών και των γραμμάτων.

    Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιάζονται καθημερινά στην αίθουσα προβολών του μουσείου ταινίες για τη ζωή και το έργο του Μιρό. Επίσης, με αφορμή την παρουσίαση στην έκθεση 23 σχεδίων του Μιρό για τα σκηνικά και τα κοστούμια του μπαλέτου Jeux d'enfants των Ballets Russes που ανέβηκε στο Μόντε Κάρλο το 1932, θα προβάλλεται καθημερινώς σπάνια ταινία με την κινηματογράφηση της παράστασης αυτής.

    Τέλος, τον Αύγουστο θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στην έκθεση αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής των παιδιών στα εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και γενικότερα για τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Ανδρο στο τηλ. 02820-22444.

    [11] Πιστοποιητικά ικανότητας για μελλόνυμφους!

    17/5/2002 11:15:00 μμ

    Πολλοί Γερμανοί πιστεύουν ότι πριν το γάμο πρέπει να χορηγείται άδεια γάμου, όπως άδεια οδήγησης σ' έναν οδηγό, μόνο αν ο ενδιαφερόμενος περάσει την εξέταση που θα δείχνει ότι είναι ικανός για το σκοπό αυτό. Η έρευνα που διεξήγαγε το έγκριτο Ινστιτούτο Forsa αναφέρει ότι περίπου το 25% των 1.000 ερωτηθέντων εκτιμούν πως οι αρχές πρέπει να εφοδιάζουν τα ζευγάρια με χαρτί ''συζυγικής προγύμνασης και προγαμιαίας εκπαίδευσης'' πριν τους επιτρέψει να προχωρήσουν στο γάμο.

    Η έρευνα που έγινε για λογαριασμό του περιοδικού Marie Claire έδειξε ότι τα 3/4 των ερωτηθέντων συμφώνησαν ότι είναι ωφέλιμη η παροχή συμβουλών σε μια σχέση αλλά πιστεύουν ότι οι αρχές δεν θα πρέπει να επιβάλουν το μέτρο αυτό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 17 May 2002 - 20:54:07 UTC