Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λίγες μέρες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις
  • [02] Ένοπλη ληστεία στα διόδια Μαλγάρων
  • [03] Δίκη για πτώση πρωθυπουργικού Φάλκον
  • [04] Συσκέψεις για κυβερνητικές πρωτοβουλίες
  • [05] Κατάλογος υποψηφίων από τη Νέα Δημοκρατία
  • [06] Στο ΣτΕ προεδρικό διάταγμα για συμβασιούχους
  • [07] Στο Ναό της Γεννήσεως ο Αραφάτ
  • [08] Οχι σε Παλαιστινιακό κράτος λέει το Λικούντ
  • [09] Στη Λευκωσία ο Κ. Ανάν για το Κυπριακό
  • [10] Απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γερμανία
  • [11] Αναρρώνει ο Μπουλέντ Ετσεβίτ στο σπίτι του
  • [12] Βολές Μπλερ εναντίον Ιράκ και Χουσέιν
  • [13] Ευέλικτο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
  • [14] Κέρδισε εντυπώσεις ο Πανελλήνιος στο στίβο
  • [15] Νίκη της Βουλιαγμένης επί του Ολυμπιακού
  • [16] Νέο κρούσμα ''τρελών αγελάδων'' στην Ιαπωνία

    [01] Λίγες μέρες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις

    13/5/2002 10:27:00 πμ

    Την Τρίτη 21 Μαΐου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, θα αρχίσουν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις, για τους μαθητές της Β και Γ λυκείου. Όπως εξηγούν αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας αυτό γίνεται καθώς πλέον δεν υπάρχουν οι Γενικές Εξετάσεις με αποτέλεσμα οι Πανελλήνιες να ξεκινούν νωρίτερα προκειμένου να περιοριστεί το άγχος των μαθητών αλλά και να μην συμπέσουν οι εξετάσεις, όσο αυτό είναι δυνατόν, με τις μεγάλες ζέστες. Στην ταυτότητα των φετινών εξετάσεων αναγράφεται η μείωση κατά περίπου 2000 άτομα του αριθμού των εισακτέων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, με μόνη εξαίρεση τα τμήματα Πληροφορικής.

    Θα εισαχθούν επτά στους 10 υποψηφίους

    Επίσης, διπλασιάσθηκε ο αριθμός των θέσεων στα ΤΕΙ για τους υποψηφίους από τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, ενώ σύμφωνα με την ανάλυση των αριθμητικών δεδομένων, θα εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση επτά στους 10 υποψηφίους.

    Στις Πανελλήνιες Εξετάσεις θα πάρουν μέρος 98.400 υποψήφιοι, τελειόφοιτοι και απόφοιτοι, διεκδικώντας 68.600 θέσεις, ενώ θα διατεθούν 8.306 θέσεις για τους υποψηφίους που θα κάνουν χρήση της ειδικής ρύθμισης του 10% και 6149 θέσεις στα ΤΕΙ για τους υποψηφίους από τα ΤΕΕ.

    Κινητές βιβλιοθήκες σε λεωφορεία

    Εν τω μεταξύ την Κυριακή ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου εγκαινίασε έκθεση Κινητών Βιβλιοθηκών στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Οι Κινητές Βιβλιοθήκες, οι οποίες στεγάζονται σε λεωφορεία απευθύνονται σε μαθητές σχολείων απομακρυσμένων περιοχών. Το σύνολο αυτών των βιβλιοθηκών είναι 26, και όπως είπε ο κ. Ευθυμίου, θα δημιουργηθούν και άλλες έως το 2003.

    [02] Ένοπλη ληστεία στα διόδια Μαλγάρων

    13/5/2002 11:09:00 πμ

    Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, στα διόδια Μαλγάρων, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δύο άγνωστοι κουκουλοφόροι με την απειλή καραμπίνας κατάφεραν και απέσπασαν περί τα 15.000 ευρώ, από υπάλληλο των διοδίων. Οι δύο δράστες επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ληστών.

    [03] Δίκη για πτώση πρωθυπουργικού Φάλκον

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/5/2002 10:46:00 πμ

    Στο εδώλιο του Γ' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών θα καθίσουν οι δύο πιλότοι του μοιραίου πρωθυπουργικού Φάλκον, Γιάννης Ανδρουλάκης και Γρηγόρης Σινένογλου, καθώς και 8 ακόμη άτομα της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Το δικαστήριο θα αναζητήσει τις ευθύνες των πιλότων και των τεχνικών του Φάλκον για το τραγικό δυστύχημα του Σεπτέμβρη του '99, που στοίχισε τη ζωή στον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη και τον γιο του Νικόλα, καθώς και 5 ακόμη ατόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολυμπιακή Αεροπορία, η οποία παρεμβαίνει ως αστικός υπεύθυνος για τις αποδιδόμενες κατηγορίες στους υπαλλήλους της θα ζητήσει εκ νέου την αναστολή της ποινικής διαδικασίας, προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες της κατασκευάστριας γαλλικής εταιρείας ΝΤΑΣΣΟ.

    [04] Συσκέψεις για κυβερνητικές πρωτοβουλίες

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/5/2002 9:48:00 πμ

    Το νέο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης συνεδριάζει στη μία το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα συζητηθούν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και ιδίως η προώθηση κυβερνητικών πρωτοβουλιών στο επόμενο χρονικό διάστημα.

    Αύριο ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των επαφών του με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, θα συναντηθεί με τον Κώστα Σκανδαλίδη, τη Βάσω Παπανδρέου και τον Κώστα Λαλιώτη.

    Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συνεδριάσει το Ε.Γ. του Κινήματος με θέμα την πορεία προς την Οργανωτική Συνδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 5 και 6 Ιουλίου.

    [05] Κατάλογος υποψηφίων από τη Νέα Δημοκρατία

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/5/2002 9:44:00 πμ

    Πιθανότατα σήμερα θα ανακοινωθεί από την Νέα Δημοκρατία ένας ακόμη κατάλογος υποψηφιοτήτων για Δήμους και Νομαρχίες. Σύμφωνα, όμως, με όλες τις πληροφορίες, ανοικτό παραμένει το θέμα των υποψηφιοτήτων σε 10 τουλάχιστον νομαρχίες, όπου εμφανίζονται να διεκδικούν το χρίσμα δύο τουλάχιστον υποψήφιοι από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας. Εντονότατες διαβουλεύσεις έγιναν όλο το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να μην εμφανιστούν αντάρτες σε τόσο μεγάλο αριθμό νομαρχιών. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του υποψήφιου, που θα υποδείξει η Νέα Δημοκρατία στην υπερνομαρχία Αθηνών -Πειραιώς. Μάλιστα σημειώνονται και αντιδράσεις για τα ονόματα αριστερών υποψηφίων, που εμφανίζονται να συζητώνται στη Ρηγίλης ως υποψήφιοι της Ν.Δ.

    [06] Στο ΣτΕ προεδρικό διάταγμα για συμβασιούχους

    13/5/2002 9:05:00 πμ

    Σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις φέρνει προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο, τακτικοί υπάλληλοι θα γίνονται οι εργαζόμενοι, που απασχολούνται με προσωρινές συμβάσεις και έχουν συμπληρώσει 18 μήνες εργασίας. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο αντίστοιχες κοινοτικές οδηγίες, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν κενό μεταξύ δύο συμβάσεων πέραν των 15 εργάσιμων ημερών. Το μέτρο αφορά τόσο τις ιδιωτικές όσο και τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το προεδρικό διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ από τον επόμενο μήνα.

    [07] Στο Ναό της Γεννήσεως ο Αραφάτ

    13/5/2002 10:40:00 πμ

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ επισκέφτηκε το μουσουλμανικό τζαμί και το Ναό της Γέννησης, επιθεώρησε τα κελιά των μοναχών που έχουν υποστεί πολλές ζημιές και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ειρηναίο. Κατόπιν πήγε στο Κυβερνείο όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση από το νομάρχη και αυτή την ώρα μεταβαίνει στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ναμπλούς και της Τζενίν. Ο Αραφάτ έγινε δεκτός με επευφημίες από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί έξω από το ναό.

    Aποφασίζουν οι ''15'' για τους Παλαιστίνιους

    Σήμερα θα αποφασίσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για τους 13 εξόριστους Παλαιστινίους και οι οποίοι φιλοξενούνται προσωρινά στην Κύπρο. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία φαίνονται να είναι οι τελικοί προορισμοί των Παλαιστινίων. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την έκδοση τους.

    Στην Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αποχωρήσουν από το νησί έως την Τετάρτη τηρώντας-όπως είπε-τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί.

    Γιάσερ Αραφάτ: αποδέχομαι ένα εβραϊκό κράτος του Ισραήλ

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ τόνισε σε χθεσινή του συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως θα αποδεχόταν ένα εβραϊκό κράτος του Ισραήλ δίπλα σε ένα παλαιστινιακό κράτος. "Ελπίζουμε πως πρόκειται να δούμε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στο πλάι ενός εβραϊκού κράτους του Ισραήλ", τόνισε ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Αραφάτ τόνισε εξάλλου πως είναι έτοιμος να ζήσει ειρηνικά με το Ισραήλ και ερωτηθείς εάν αποδέχεται το κράτος του Ισραήλ απάντησε καταφατικά. Σύμφωνα με τον ίδιο οι λαοί του Ισραήλ και των Παλαιστινίων βρίσκονται εγγύτερα από οποιουσδήποτε άλλους λαούς. "Ενα τμήμα των Εβραίων είναι Παλαιστίνιοι και αντιπροσωπεύονται στο Νομοθετικό Συμβούλιο μας (Βουλή). Δεν τους αποκαλούμε Εβραίους, αλλά ξαδέλφια μας", τόνισε.

    Στην ερώτηση για την Ιντιφάντα, και τη σειρά των επιθέσεων αυτοκτονίας που προκάλεσαν την στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη, ο Αραφάτ τόνισε πως από την αρχή η πολιτική του στόχευε να παρεμποδίσει τη βία. Ο ίδιος τόνισε πως οι τρομοκρατικές ομάδες που δρουν ενάντια στο Ισραήλ δεν βρίσκονται στο έδαφος που ελέγχεται από την Παλαιστινιακή Αρχή και πως "υποστηρίζονται από κάποιες διεθνείς δυνάμεις". "Δεν πρόκειται να δώσω τα ονόματα" δήλωσε ο Αραφάτ, καίτοι πιέσθηκε από τους δημοσιογράφους για αποκαλύψεις.

    Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη "οι κύριοι ηγέτες των οργανώσεων αυτών δεν βρίσκονται στην Δυτική Οχθη. Βρίσκονται στο εξωτερικό". "Βάζω τα δυνατά μου" για να σταματήσουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας κατά του Ισραήλ, τόνισε ο Αραφάτ, απορρίπτοντας τις ισραηλινές κατηγορίες ότι υποθάλπει τις τρομοκρατικές ομάδες. Τα έγγραφα που παρουσιάζουν οι Ισραηλινοί για να υποστηρίξουν τις κατηγορίες τους είναι "χοντρά ψεύδη". "Τίποτε από αυτά δεν είναι αληθινό", δηλώνει κατηγορηματικά ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

    Βία χωρίς τέλος

    Εν τω μεταξύ, ένας Παλαιστίνιος ο οποίος επιχείρησε τα ξημερώματα να διεισδύσει σε ισραηλινή στρατιωτική βάση στην κοιλάδα της Ιορδανίας, σκοτώθηκε από πυρά των ισραηλινών στρατιωτών, όπως έγινε γνωστό από στρατιωτικές πηγές. Ο Παλαιστίνιος επιτέθηκε εναντίον των φρουρών της βάσης ρίχνοντας εναντίον τους μία χειροβομβίδα και κατάφερε να μπει σε χώρο της βάσης που χρησιμοποιείται για ασκήσεις. Οι στρατιώτες τον καταδίωξαν και άνοιξαν πυρ, με συνέπεια να τον σκοτώσουν. Νωρίτερα από παλαιστινιακές πηγές είχε γίνει γνωστό ότι σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος από πυρά ισραηλινών στρατιωτών κοντά σε μία από τις εισόδους της Βηθλεέμ. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του στρατού.

    [08] Οχι σε Παλαιστινιακό κράτος λέει το Λικούντ

    13/5/2002 9:33:00 πμ

    Το κόμμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, Λικούντ, καταψήφισε την πρόταση του για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, καταλήγοντας σε μια άτυπη νίκη του πρώην πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου για την προεδρία του κόμματος. Μάλιστα, κατά τη συνεδρίαση υπήρξε φραστική αντιπαράθεση μεταξύ Σαρόν και Νετανιάχου, όταν ο δεύτερος περιγέλασε την προθυμία του Σαρόν να δεχθεί την ιδέα μιας διεθνούς διάσκεψης.

    "Σκληρό πλήγμα" στις ειρηνευτικές προσπάθειες χαρακτήρισε την απόφαση του Λικούντ και ο παλαιστίνιος αξιωματούχος Σάαμπ Ερεκάτ.

    ''Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους, παρά την απόφαση του Λικούντ'', ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, Σιν Μακ Κόρμακ. Οσον αφορά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που αντιμετωπίζεται ως πλήγμα για την πορεία της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός αξιωματούχος παρέπεμψε ''στο όραμα του προέδρου Μπους για δύο κράτη, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα ζουν ειρηνικά''.

    Εν τω μεταξύ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ τόνισε σε χθεσινή του συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως θα αποδεχόταν ένα εβραϊκό κράτος του Ισραήλ δίπλα σε ένα παλαιστινιακό κράτος. Παράλληλα, είπε πως είναι έτοιμος να ζήσει ειρηνικά με το Ισραήλ και ότι στόχος του είναι να παρεμποδίσει τη βία.

    Ο Γιάσερ Αραφάτ θα επισκεφθεί σήμερα τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Τζενίν και της Ναμπλούς. Είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι του Αραφάτ εκτός της Ραμάλα μετά την άρση του αποκλεισμού του αρχηγείου του από τις ισραηλινές δυνάμεις.

    Νέες επιθέσεις

    Ενας Παλαιστίνιος ο οποίος επιχείρησε τα ξημερώματα να διεισδύσει σε ισραηλινή στρατιωτική βάση στην κοιλάδα της Ιορδανίας, σκοτώθηκε από πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών, όπως έγινε γνωστό από στρατιωτικές πηγές. Ο Παλαιστίνιος επιτέθηκε εναντίον των φρουρών της βάσης ρίχνοντας εναντίον τους μία χειροβομβίδα και κατάφερε να μπει σε χώρο της βάσης που χρησιμοποιείται για ασκήσεις. Οι στρατιώτες τον καταδίωξαν και άνοιξαν πυρ, με συνέπεια να τον σκοτώσουν.

    Νωρίτερα από παλαιστινιακές πηγές είχε γίνει γνωστό ότι σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κοντά σε μία από τις εισόδους της Βηθλεέμ. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του στρατού.

    [09] Στη Λευκωσία ο Κ. Ανάν για το Κυπριακό

    13/5/2002 11:13:00 πμ

    Στη Λευκωσία μεταβαίνει αύριο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος με τη συνέντευξή του, τονίζει ότι μεταφέρει μήνυμα ελπίδας, επισημαίνει ότι δεν κάνει θαύματα και διαμηνύει προς τους κυρίους Κληρίδη και Ντενκτάς ότι δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού που προσφέρουν οι απευθείας συνομιλίες. Ιδιαίτερα σημαντική την επίσκεψη Ανάν στην Λευκωσίας χαρακτήρισε, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου. Κριτική στον Ραούφ Ντεκτάς άσκησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος τόνισε πως "οι προτάσεις Ντενκτάς για το Κυπριακό είναι ανεπαρκείς" και πρόσθεσε ότι "Η Τουρκία πρέπει να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό''.

    [10] Απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γερμανία

    13/5/2002 9:51:00 πμ

    Στο Βερολίνο επεκτείνεται σήμερα η απεργία της πανίσχυρης Ενωσης εργατών Μετάλλου IG Metall της Γερμανίας, γεγονός που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη γερμανική πρωτεύουσα από τις ημέρες της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη δεκαετία του '20. Οπως ανακοίνωσε η Ενωση, 120.000 εργάτες σε 110 εταιρείες στο νοτιοδυτικό κρατίδιο της Βάδης -Βυρτεμβέργης και 25.000 συνάδελφοί τους σε 25 μονάδες στο Βερολίνο και στο περιβάλλον κρατίδιο του Βραδεμβούργου θα απεργήσουν, καθώς οι κινητοποιήσεις εισέρχονται στη δεύτερη εβδομάδα τους.

    Η σημερινή απεργία ξεκίνησε με τους εργάτες της νυχτερινής βάρδιας στη γραμμή παραγωγής της Daimler-Chrysler και σε άλλα εργοστάσια της περιοχής να εγκαταλείπουν τη θέση τους. Περίπου 100.000 εργάτες σε 88 εργοστάσια της Βάδης -Βυρτεμβέργης συμμετείχαν σε μία σειρά 24ώρων απεργιών κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, στις πρώτες κινητοποιήσεις για τις συλλογικές συμβάσεις σε μία επταετία.

    Η IG Metall επιδικώκει αυξήσεις ύψους 6,5% για 3.6 εκατ. εργάτες. Η εργοδοσία προσέφερε 3,3% και ένα εφ' άπαξ ποσό 190 ευρώ, ενώ η Ενωση είχε χαμηλώσει τις απαιτήσεις της στο 4% προτού οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν τον προηγούμενο μήνα. Η ευαίσθητη πολιτικά για την κυβέρνηση απεργία, πραγματοποιείται μόλις τέσσερις μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές. Οι αναλυτές εκτιμούν πως εάν επεκταθούν θα ανακόψουν την πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη και θα ψαλιδίσουν τις ελπίδες του Γερμανού καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ για επανεκλογή.

    [11] Αναρρώνει ο Μπουλέντ Ετσεβίτ στο σπίτι του

    13/5/2002 11:37:00 πμ

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε ότι θα παραμείνει για δύο ή τρεις ημέρες μακριά από το πρωθυπουργικό γραφείο για να αναρρώσει από τη λοίμωξη, εξαιτίας της οποίας οδηγήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε νοσοκομείο. Η ασθένεια του Μπουλέντ Ετσεβίτ πυροδότησε φήμες για την πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών και προκάλεσε ανησυχίες στην αγορά για το μέλλον της κυβέρνησης συνεργασίας, που έχει αναλάβει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έθεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χορήγηση δανείου ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία. "Η υγεία μου βελτιώνεται κάθε μέρα, αλλά ακόμη δεν είμαι έτοιμος να επιστρέψω στο γραφείο και γι αυτό θα περάσω δύο ή τρεις ημέρες εργαζόμενος στο σπίτι", αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μπουλέντ Ετσεβίτ.

    [12] Βολές Μπλερ εναντίον Ιράκ και Χουσέιν

    13/5/2002 10:03:00 πμ

    Νέες απειλές κατά του Ιράκ εκτόξευσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, μιλώντας στη γερμανική κρατική τηλεόραση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δημοκρατικές χώρες θα πρέπει να απαγορεύσουν στον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσέιν να διαθέτει ''όπλα μαζικής καταστροφής''. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αμερικανο-βρετανικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράκ, τόνισε πως το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον παραμένουν ανοιχτές σε όποια λύση θα έκανε τον Σαντάμ να επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ.

    [13] Ευέλικτο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/5/2002 11:24:00 πμ

    Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα ωφεληθούν από την απλοποίηση των διαδικασιών υποβολής πολύπλοκων φορολογικών δηλώσεων, δηλώνει στο "Εθνος" ο υπουργός οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης. Μέσα στο Ιούνιο η κυβέρνηση θα έχει διαμορφώσει σχέδιο νόμου για τα θεσμικά και οργανωτικά ζητήματα της φορολογικής μεταρρύθμισης, χωρίς κανένα προσδιορισμό νέων φορολογικών συντελεστών. Οι συντελεστές θα καθοριστούν με την κατάθεση του προϋπολογισμού και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον επόμενο Ιανουάριο.

    [14] Κέρδισε εντυπώσεις ο Πανελλήνιος στο στίβο

    Πηγή: ΑΠΕ 13/5/2002 10:17:00 πμ

    Ο Πανελλήνιος πρώτευσε στη β' φάση του διασυλλογικού πρωταθλήματος (Α' κατηγορία) στίβου που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ. Ο σύλλογος των Ολυμπιονικών συγκέντρωσε 134 βαθμούς στους άνδρες και 147 στις γυναίκες και κατέκτησε την πρώτη θέση αφήνοντα στη δεύτερη τον Ολυμπιακό στους άνδρες και τον Τρίτωνα στις γυναίκες. Οσον αφορά τα αγωνίσματα της δεύτερης ημέρας πολύ καλή επίδοση σημείωσε η Μιρέλα Μανιάνι του Ολυμπιακού στο ακόντιο με 60.57, ενώ ο Παναγιώτης Σαρρής του Πανελληνίου πρώτευσε στα 200μ. με 21.03.

    [15] Νίκη της Βουλιαγμένης επί του Ολυμπιακού

    13/5/2002 10:19:00 πμ

    Εντυπωσιακή εκτός έδρας νίκη επί του Ολυμπιακού με 7-4 πέτυχε η Βουλιαγμένη στον τρίτο αγώνα των τελικών της Α1 ανδρών στο πόλο, μειώνοντας έτσι τη σειρά σε 2-1. Οι "μπέμπηδες" που έπαιζαν το τελευταίο τους χαρτί, αφού ο Ολυμπιακός με νίκη έπαιρνε το πρωτάθλημα μπήκαν αποφασισμένοι στον αγώνα, με σκοπό την επίτευξη της νίκης που θα τους έδινε παράταση ζωής για τη συνέχεια κάτι το οποίο και κατάφεραν, σπάζοντας μάλιστα το αήττητο του Ολυμπιακού στην έδρα του μετά από δύο ολόκληρα χρόνια. Ετσι τώρα η σειρά θα μεταφερθεί στο Λαιμό εκεί όπου οι δύο ομάδες την Τρίτη θα δώσουν τον τέταρτο αγώνα ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί και πέμπτος, θα διεξαχθεί στο κολυμβητήριο του Πειραιά την Τετάρτη.

    [16] Νέο κρούσμα ''τρελών αγελάδων'' στην Ιαπωνία

    13/5/2002 9:35:00 πμ

    Το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε σήμερα το τέταρτο κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων, γεγονός που εκφράζονται φόβοι ότι θα προκαλέσει και πάλι ανησυχίες στους καταναλωτές και θα πλήξει την εμπιστοσύνη τους στην βιομηχανία τροφίμων, όπως είχε συμβεί και τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα.

    Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ύστερα από έρευνες ομάδας ειδικών επιβεβαιώθηκε ότι ένα ζώο σε φάρμα του Χοκάιντο, στη βόρειο Ιαπωνία, έχει προσβληθεί από τη νόσο των τρελών αγελάδων.

    Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα στην εικόνα που προσπαθεί να οικοδομήσει η Ιαπωνία ως χώρα όπου η διατροφική αλυσίδα είναι ασφαλής. Πλήγμα που έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου, για το οποίο θα ταξιδέψουν στην Ιαπωνία χιλιάδες άνθρωποι.

    Από τον Οκτώβριο, στην Ιαπωνία γίνονται εξετάσεις σε όλες τις αγελάδες που οδηγούνται στα σφαγεία για να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί από τη νόσο των τρελών αγελάδων. Το πρώτο κρούσμα της νόσου στην Ιαπωνία, αλλά και στην Ασία, εντοπίσθηκε τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, το δεύτερο και το τρίτο τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο και αυτόν το μήνα εντοπίσθηκε το τέταρτο κρούσμα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 13 May 2002 - 8:56:21 UTC