Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα των Παθών
  • [02] Μηνύματα ηγετών της εκκλησίας
  • [03] Εορταστικό ωράριο καταστημάτων
  • [04] Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Τύπου
  • [05] Στην εισαγγελέα οδηγήθηκε ο Βουλγαράκης
  • [06] Στιγμές ηρεμίας για τον Πρωθυπουργό
  • [07] Αραφάτ: Προσπάθεια επίτευξης βιώσιμης ειρήνης
  • [08] Αιματηρές συγκρούσεις στο Νεπάλ
  • [09] Μνημόσυνο για τα θύματα της Ερφούρτης
  • [10] Γαλλία: Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών
  • [11] Γαλλία: Ένα Σπίτι για τους Δημοσιογράφους
  • [12] Σταθερή η υγεία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου
  • [13] Αεροπορικό δυστύχημα στην Ινδία
  • [14] Επίσκεψη Ανάν στην Κύπρο
  • [15] Ιταλία: Έκρηξη σε βιοτεχνία πυροτεχνημάτων
  • [16] Σύσκεψη χωρών της Isaf
  • [17] Αφγανιστάν: Μεταφορά κρατούμενων στην Κούβα
  • [18] Δημοτικές εκλογές στην Βρετανία
  • [19] Απαγόρευση θανατικής ποινής
  • [20] Σύνοδος Υπ. Ευρωζώνης-Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ
  • [21] Euroleague: Παναθηναϊκός-Μακάμπι

    [01] Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα των Παθών

    3/5/2002 7:10:00 μμ

    Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, η κατ' εξοχήν Ημέρα των Παθών και ο ορθόδοξος κόσμος, συμμετέχει με κατάνυξη και ευλάβεια στην κορύφωση του Θείου Δράματος. Χιλιάδες πιστοί, το πρωί παρακολούθησαν την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και την Αποκαθήλωση. Οι Επιτάφιοι στολίστηκαν και είναι έτοιμοι για την βραδινή περιφορά τους. Μέσα από την περισυλλογή της σημερινής ημέρας προσδοκάται το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.

    Και φέτος, το Πάσχα των Ελλήνων, αναμένεται να γιορταστεί με λαμπρότητα σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και σε κάθε γωνιά της γης όπου υπάρχουν Έλληνες.

    Με ειδική πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, μεταβαίνει σήμερα στα Ιεροσόλυμα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης, προκειμένου να παρευρεθεί, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, στην Αφή του Αγίου Φωτός.

    [02] Μηνύματα ηγετών της εκκλησίας

    Πηγή: NET 105,8 fm 3/5/2002 11:44:00 πμ

    Το πανανθρώπινο μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού τονίζουν μέσα από τα πασχαλινά μηνύματά τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων-Δυρραχείου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, στέλνοντας παράλληλα τις ευχές τους σε όλους τους πιστούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

    Έκκληση Βαρθολομαίου

    Με την έκφραση "Φθάνει πια!" ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, εξέφρασε τη λύπη του για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Ναό της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ και απηύθυνε έκκληση προς όλους να σεβαστούν την ιερότητα του χώρου και των ημερών. Συγκεκριμένα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε "την βαθείαν λύπην και απογοήτευσιν ημών διότι σήμερον, εις την καρδίαν της Μεγάλης Εβδομάδας, αντί να έχει επανέλθει η ειρήνη εις την Αγίαν Γην, εκδηλώνονται νέες συγκρούσεις εις το Ναό της Γεννήσεως του Κυρίου εν Βηθλεέμ".

    Ο ίδιος ζήτησε από όλους "να σεβασθούν την ιερότητα των χώρων εκείνων και την ιερότητα των ημερών, να σεβασθούν το θρησκευτικόν αίσθημα των Χριστιανών, δια να ημπορούν να αξιούν σεβασμόν και της ιδικής των θρησκείας και των ιδικών των ιερών τόπων".

    [03] Εορταστικό ωράριο καταστημάτων

    3/5/2002 4:27:00 μμ

    Τα κρεοπωλεία θα παραμείνουν σήμερα ανοιχτά έως στις 9 το βράδυ, τα εμπορικά θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα και τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ σε μία ώρα. Ενώ, αύριο Μεγάλο Σάββατο οι καταναλωτές θα πρέπει να προμηθευτούν ψωμί για πέντε μέρες. Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα όλα τα καταστήματα θα είναι κλειστά. Κλειστές από σήμερα έως και την ερχόμενη Πέμπτη οι τράπεζες καθώς η ΟΤΟΕ έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη.

    Αυξημένη ήταν χθες η κίνηση στη Βαρβάκειο αγορά. Όσον αφορά τις τιμές, τόσο οι έμποροι όσο και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου που επισκέφτηκε την αγορά, τόνισαν ότι κυμάνθηκαν σε κανονικά επίπεδα.

    [04] Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Τύπου

    3/5/2002 12:08:00 μμ

    Ο Υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Χρήστος Πρωτόπαπας με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Τύπου στο μήνυμά του επισημαίνει ότι στο βάθρο του εορτασμού και της επικαιρότητας ανεβαίνει η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της ενημέρωσης σε όλη την υφήλιο."Εορτάζουμε αυτά που αποτελούν κορυφαία ποιοτικά στοιχεία της δημοκρατίας. Αυτά που όμως, αλλού είναι ήδη κεκτημένα και αλλού είναι ακόμα όνειρα και στόχοι των αγώνων των λαών" δήλωσε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Πολυφωνία και ελευθεροτυπία στην Ελλάδα

    Σήμερα, τονίζει ο υπουργός, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να είναι υπερήφανη για την ελευθεροτυπία και την πολυφωνία στο χώρο της ενημέρωσης. Εχει το δικαίωμα να είναι υπερήφανη για το επίπεδο των λειτουργών της δημοσιογραφίας.

    Οι αγώνες των Ελλήνων δημοσιογράφων για την ελευθερία του Τύπου και την κατοχύρωση των δημοκρατικών θεσμών ταυτίζονται με τις σύγχρονες κατακτήσεις της χώρας, στα πεδία της πολιτικής, της κοινωνικής και της οικονομικής σταθερότητας.

    Δεν μπορούμε, είπε, όμως να εκφράσουμε την ίδια ικανοποίηση για τα δρώμενα στη διεθνή σκηνή. Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς μπροστά στην ωμή πραγματικότητα της εποχής μας και στη βία, στην καταπάτηση των δικαιωμάτων, ακόμα και στο θάνατο λειτουργών του Τύπου, στα πεδία των συρράξεων στη Βοσνία, στο Αφγανιστάν και πιο πρόσφατα στο Ισραήλ. Ενώνουμε τη φωνή μας με όλα τα κράτη, τους Διεθνείς Οργανισμούς και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων απέναντι σ' αυτά τα θλιβερά φαινόμενα.

    Είμαστε στο πλευρό των λειτουργών του Τύπου, στον αγώνα τους για την προάσπιση όλων των δημοσιογραφικών δικαιωμάτων, της ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της ανεμπόδιστης διακίνησης πληροφοριών και ιδεών σε κάθε χώρα, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, κατέληξε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Θωράκιση της ελευθεροτυπίας

    Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας του Τύπου πραγματοποιείται φέτος κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, επισημαίνει σε σχετική δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος τονίζει ότι η ελευθερία του Τύπου και οι λειτουργοί του δοκιμάζονται σε πολλές περιοχές του κόσμου, όπου μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις και κυριαρχούν ανελεύθερα καθεστώτα. Επιπλέον εκτιμά ότι η θωράκιση της ελευθεροτυπίας και ο σεβασμός του αναφαίρετου δικαιώματος των πολιτών για πολυφωνική και αντικειμενική ενημέρωση αποτελούν όρους επιβίωσης για την ανοικτή και ελεύθερη κοινωνία για την ισχυρή και ποιοτική Δημοκρατία.

    "Δυστυχώς -προσθέτει- στον τόπο μας η κυβέρνηση άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτη η μεγάλη ευκαιρία της πρόσφατης αναθεώρησης του Συντάγματος, με την άρνησή της να θεσμοθετηθούν οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη θεμελίωση της διαφάνειας στο χώρο των ΜΜΕ". "Τιμώντας την προσφορά των λειτουργών του Τύπου, στηρίζοντας τους δίκαιους αγώνες τους για την ελευθεροτυπία και υπηρετώντας το συμφέρον του ελληνικού λαού, η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει νοοτροπίες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Στις αρχές του 21ου αιώνα είναι απαράδεκτες πρακτικές που αντιμετωπίζουν ως αντιπάλους ΜΜΕ και δημοσιογράφους που ασκούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην κριτική και στον έλεγχο της εξουσίας", καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Ρουσόπουλος.

    Αλληλεγγύη των δημοσιογράφων

    "Ο εορτασμός της 3ης Μαΐου θα γίνει φέτος σε συνθήκες κρίσιμες για όλο τον κόσμο, για την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στην πληροφόρηση". Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ και επισημαίνει ότι "τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και ο επονομαζόμενος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, που ακολούθησε, έχουν δημιουργήσει καινούργιες αβεβαιότητες και κινδύνους.

    Στη θέση των προσδοκιών για ειρήνη ολοένα και νέες πολεμικές συγκρούσεις ξεσπούν, τονίζει η ΕΣΗΕΑ και συμπληρώνει ότι διεθνώς διαπιστώνεται ότι οι δημοσιογράφοι γίνονται στόχοι βίας και επιθέσεων κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους.

    Ενδεικτικό είναι ότι στην έκθεση της ΔΟΔ για το 2001 καταγράφονται 103 θανάτους σε 38 χώρες, ο υψηλότερος αριθμός στα τελευταία έξι χρόνια.

    "Ολοι γίναμε μάρτυρες πρόσφατα των άνευ προηγουμένου επιθέσεων, που δέχτηκαν οι δημοσιογράφοι, από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ, αναφέρει η Ενωση. Την ίδια ώρα, το μέλλον της δημοσιογραφίας και των εργαζομένων πλήττεται από τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης στο χώρο της ενημέρωσης, από τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας και τη δημιουργία παγκοσμίων δικτύων ΜΜΕ. Οι διάφορες πιέσεις στους δημοσιογράφους, κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, πληθαίνουν.

    Οι Ελληνες δημοσιογράφοι έχουν ήδη πλούσια αρνητική εμπειρία από αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων, που δημιουργείται στον τομέα της ενημέρωσης.

    Οι απολύσεις, η επίθεση στο εισόδημα, τα προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις, στην εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων, τα φαινόμενα διαπλοκής και εξαρτήσεων, είναι η ωμή πραγματικότητα, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες δημοσιογράφοι στη χώρας μας καθημερινά. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων, όλη την προηγούμενη περίοδο, σε πολλές χώρες του κόσμου και στην Ελλάδα, για τα εργασιακά δικαιώματα, για την ποιότητα της ενημέρωσης, για την αξιοπρέπεια του δημοσιογράφου, την ελευθερία στην έκφραση, την ανεμπόδιστη διακίνηση ιδεών και πληροφοριών, είναι η απάντηση στις προκλήσεις των καιρών.

    Η ΕΣΗΕΑ ενώνει τη φωνή της με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, που δεσμεύεται στην ανακοίνωσή της ''να προάγει την αλληλεγγύη μεταξύ των δημοσιογράφων, που εργάζονται σε όλα τα ΜΜΕ, να καταπολεμήσει τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές που στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων σε αυτά. Θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση την εκστρατεία μας για να επαναφέρουμε την ποιότητα στα ΜΜΕ και τα δικαιώματα στο χώρο της εργασίας''.

    "Τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας αποτελεί η ελευθεροτυπία που μάχεται για την ελεύθερη έκφραση και την ανεμπόδιστη διακίνηση των ιδεών και των πληροφοριών', τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Οπως επισημαίνει, η φετινή 3η Μαΐου βρίσκει τους Ελληνες δημοσιογράφους σε περίοδο έξαρσης των συνδικαλιστικών αγώνων για την ικανοποίηση δικαίων αιτημάτων και για την προστασία στοιχειωδών "κατακτήσεων" που είναι στο στόχαστρο και απειλούνται ευθέως. Εκφράζει την αλληλεγγύη της στους συναδέλφους της Παλαιστίνης και των άλλων χωρών που έπεσαν θύματα στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Καταδικάζει τις όποιες επιθέσεις σε βάρος δημοσιογράφων και διατρανώνει την αγωνιστικότητα της εναντίον της λογικής ενός παγκόσμιου συστήματος που θα δίνει τον έλεγχο της ενημέρωσης στα χέρια ενός προνομιούχου κύκλου των μεγάλων επιχειρήσεων ΜΜΕ".

    [05] Στην εισαγγελέα οδηγήθηκε ο Βουλγαράκης

    Πηγή: ΑΠΕ 3/5/2002 4:12:00 μμ

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οδηγήθηκε σήμερα στην εισαγγελέα Λαμίας, Καλλιόπη Θεολογίδου ο πατέρας της 13χρονης Βασιλικής Βουλγαράκη, που πριν από οχτώ μέρες βρέθηκε δολοφονημένη μέσα στο σπίτι της. Ο 34χρονος Χρήστος Βουλγαράκης που είχε παραδοθεί χθες στον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αυγουστίνου στο Τρίκορφο Φωκίδας, επιμένει να κρατά κλειστό το στόμα του παρά το γεγονός που σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σύγκρισης των δακτυλικών αποτυπωμάτων από την Αστυνομία, προκύπτει ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν στο μαχαίρι είναι δικά του.

    Σήμερα νωρίς το πρωί φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες οδηγήθηκε υπό το βλέμμα ισχυρής αστυνομικής δύναμης στα δικαστήρια της Λαμίας ενώ από χθες το βράδυ του είχε απαγγελθεί η κατηγορία ανθρωποκτονία από πρόθεση και είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του

    [06] Στιγμές ηρεμίας για τον Πρωθυπουργό

    Πηγή: NET 105,8 fm 3/5/2002 4:28:00 μμ

    Τον καλοκαιρινό καιρό στη Ρόδο εκμεταλλεύτηκε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και η σύζυγος του Δάφνη. Περπάτησαν στην παλιά πόλη του νησιού έχοντας συντροφιά τoν καθηγητή Χρήστο Ροζάκη και τη σύζυγό του απόλαυσαν τον καφέ τους σε γνωστό καφενείο της περιοχής. Το βράδυ θα παρακολουθήσουν την περιφορά του Επιταφίου στον Ιερό ναό του Ευαγγελισμού. Ο Πρωθυπουργός αύριο το πρωί θα επισκεφθεί τη Σύμη.

    [07] Αραφάτ: Προσπάθεια επίτευξης βιώσιμης ειρήνης

    3/5/2002 2:21:00 μμ

    Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν ως συνομιλητή στην προσπάθεια επίτευξης βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή, παρά την επιθετική πολιτική που ακολουθεί ο Σαρόν. Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Αραφάτ επισήμανε ότι η πλειοψηφία του ισραηλινού λαού εξακολουθεί να υποστηρίζει την συμφωνία ειρήνης που επιτεύχθηκε στο Όσλο (1993) και εφόσον οι Ισραηλινοί εξέλεξαν τον Σαρόν ως πρωθυπουργό, με εκείνον θα συνομιλήσει η παλαιστινιακή πλευρά.

    Δηλώσεις Αραφάτ

    Επίσης, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δήλωση του αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους ότι θέλει να δει ''ένα Παλαιστινιακό κράτος που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ'', προσθέτοντας ότι "πιστεύουμε σε αυτό. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο Μπους γι' αυτό που ανέφερε".

    "Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ και της Βρετανίας (για την άρση του αποκλεισμού) δεν αφορούσε μόνον το αρχηγείο (στη Ραμάλα), αλλά και στο Ναό της Γεννήσεως (στη Βηθλεέμ)'', επεσήμανε ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

    Τέλος, ο Αραφάτ δήλωσε ''εξοργισμένος'' γιατί δεν έχουν αποσυρθεί ακόμη οι ισραηλινές δυνάμεις από το Ναό της Γεννήσεως.

    Ο Γιάσερ Αραφάτ εξέφρασε εξάλλου τη λύπη του για την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών να μην γίνει η αποστολή των εκπροσώπων του οργανισμού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, όπου οι Παλαιστίνιοι καταγγέλουν σφαγές αμάχων από τους ισραηλινούς στρατιώτες.

    Διέλυσε ο Κόφι Αναν την επιτροπή που επρόκειτο να επισκεφθεί τη Τζενίν

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν ανακοίνωσε επισήμως ότι διαλύεται η επιτροπή η οποία επρόκειτο να μεταβεί στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στη Δυτική Οχθη, με αποστολή να ρίξει φως στις καταγγελίες για τη διάπραξη εγκλημάτων σε βάρος των αμάχων από τους ισραηλινούς στρατιώτες.

    Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο Κόφι Αναν αφού πέρασε το τελευταίο 24ωρο κάνοντας προσπάθειες να πείσει το Ισραήλ να αποδεχθεί την αποστολή, που απέβησαν άκαρπες, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας, την ισραηλινή κυβέρνηση και την Παλαιστινιακή Αρχή για την απόφασή του να διαλύσει την επιτροπή.

    Το Ισραήλ επέμεινε στην άρνησή του να αποδεχθεί την αποστολή στη Τζενίν παρόλο που ο Κόφι Αναν είχε συμφωνήσει στα αιτήματα των Ισραηλινών να συμμετέχουν στην αποστολή ειδικοί σε θέματα στρατιωτικής στρατηγικής και σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

    Πάντως ένας ανεξάρτητος ερευνητής, ο Πίτερ Μπούκαερτ, από την οργάνωση ''Human Rights Watch'', δήλωσε ότι έχει εξακριβωθεί πως τουλάχιστον 51 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στη Τζενίν, μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

    Νεκρός Παλαιστίνιος από πυρά Ισραηλινών στη Νάμπλους

    Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε τα ξημερώματα από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στη Νάμπλους, όπως έγινε γνωστό από παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας.

    Ο Αμπντέλ Καρίμ Αρία, μέλος των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με ισραηλινούς στρατιώτες.

    Τα πυρά προκλήθηκαν όταν περισσότερα από 10 ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην αυτοδιοικούμενη περιοιχή της Νάμπλους, όπως έγινε γνωστό από τις ίδιες πηγές

    [08] Αιματηρές συγκρούσεις στο Νεπάλ

    3/5/2002 6:53:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Τουλάχιστον 90 μαοϊστές αντάρτες, που μάχονται να ανατρέψουν την μοναρχία και να εγκαθιδρύσουν ένα κομμουνιστικό καθεστώς στο Νεπάλ, σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστές συγκρούσεις με κυβερνητικές δυνάμεις, ανακοίνωσε το Υπουργείο Αμυνας στο Κατμαντού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 50 αντάρτες σκοτώθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν σε δύο κέντρα εκπαίδευσης και κρησφύγετα ανταρτών στην περιοχή Ρόλπα, περίπου 450 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας του Νεπάλ, αργά χθες.

    Ακόμη 40 αντάρτες σκοτώθηκαν στην περιοχή Ντότι, 550 χιλιόμετρα δυτικά του Κατμαντού κατά τη διάρκεια επίθεσης κυβερνητικών δυνάμεων την νύκτα.

    Τα τελευταία βίαια επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά την πρόταση του ΚΚ του Νεπάλ (Μαοϊστές) για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Στα έξι χρόνια που οι αντάρτες μάχονται τις κυβερνητικές δυνάμεις έχουν χάσει την ζωή τους περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι.

    Απορρίπτει η κυβέρνηση την πρόταση των ανταρτών

    Ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Σερ Μπαχαντούρ Ντεούμπα απέρριψε σήμερα πρόταση για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους μαοϊστές αντάρτες μετά απο τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών στα δυτικά της χώρας.

    ''Δεν μπορεί να γίνουν συνομιλίες με τους Μαοϊστές εάν δεν καταθέσουν τα όπλα'', τόνισε ο πρωθυπουργός,ο οποίος την Τρίτη αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσινγκτον για να συντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    Θα είναι η πρώτη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο πρωθυπουργού του Νεπάλ.

    Οι αντάρτες ανακοίνωσαν χθες ότι είναι ετοιμοι για συνομιλίες σε μια προσπάθεια εξεύρεσης τρόπου για τον τερματισμό της εξάχρονης εξέγερσής τους που στόχο εχει την ανατροπή της μοναρχίας και την δημιουργία ενός κομμουνιστικού καθεστώτος.

    [09] Μνημόσυνο για τα θύματα της Ερφούρτης

    3/5/2002 5:07:00 μμ

    Δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί, μεταξύ των οποίων και πολιτικοί ηγέτες, έλαβαν μέρος στην επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη μνήμη των 16 θυμάτων που δολοφονήθηκαν πριν από μία εβδομάδα σε λύκειο της Ερφούρτης από ένα πρώην σπουδαστή. Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, πολλά μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, τοπικοί αξιωματούχοι και ηγέτες της αντιπολίτευσης, ήταν παρόντες στη δέηση που έγινε στον καθεδρικό ναό, στην κεντρική πλατεία της πόλης αυτής της ανατολικής Γερμανίας. Η δέηση άρχισε στις 12:00, ώρα Ελλάδας, την ώρα που είχε αρχίσει και το μακελειό.

    Προς τους συγκεντρωμένους έξω από τον ναό θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων,ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Γιοχάνες Ράου και ο Μπέρνχαρντ Φόγκελ, Πρωθυπουργός του κρατιδίου της Θουριγγίας.

    Παρόντες ήταν όλοι οι μαθητές του σχολείου, περίπου 750,ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά.

    Την περασμένη Παρασκευή, ο 19-χρονος Ρόμπερτ Στάϊνχάουζερ εισήλθε στο λύκειο Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ κρατώντας δύο πιστόλια και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον των μαθητών και των δασκάλων.

    Νεκροί από τις σφαίρες έπεσαν 12 καθηγητές, ένας γραμματέας του σχολείου, δύο μαθητές και ένας αστυνομικός. Λίγα λεπτά αργότερα αυτοκτόνησε ο δράστης μέσα στο σχολείο.

    Το περιστατικό προκάλεσε σοκ στην χώρα και έγινε αιτία να γίνουν εκκλήσεις από την τηλεόραση για περιορισμό της βίας και για αυστηρότερους ελέγχους στην κατοχή όπλων.

    [10] Γαλλία: Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών

    3/5/2002 4:47:00 μμ

    Αύριο θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία. Ο απερχόμενος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ αναμένεται να λάβει τουλάχιστον το 75% των ψήφων, ενώ μειώθηκε κατά μία μονάδα το ποσοστό του ακροδεξιού αντιπάλου του Ζάν Μαρί Λε Πέν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

    [11] Γαλλία: Ένα Σπίτι για τους Δημοσιογράφους

    3/5/2002 3:31:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ένα "Σπίτι για Δημοσιογράφους" όπου θα μπορούν να καταφεύγουν δημοσιογράφοι που διώκονται στις χώρες τους και έχουν ζητήσει άσυλο στη Γαλλία. Πρόκειται να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει μέσα στο επόμενο έτος, στο Παρίσι. Στόχος του Σπιτιού θα είναι ''να δέχεται τις γυναίκες και τα παιδιά και φυσικά και τους ίδιους τους δημοσιογράφους όπου θα μπορούν παρά την εξορία τους, να λειτουργούν ως επαγγελματίες του Τύπου'', δήλωσαν οι επίτιμοι πρόεδροι του οργανισμού ''Σπίτι για τους Δημοσιογράφους'', Ζαν Λακουτίρ δημοσιογράφος-συγγραφέας και Σεμπαστιάο Σαλγκάντο.

    Το Σπίτι, το πρώτο τέτοιου είδους στη Γαλλία θα στεγαστεί σε ένα παλαιό εργοστάσιο που θα διαμορφωθεί καταλλήλως, και βρίσκεται στην οδό Κοσί στο 15ο διαμέρισμα.

    Στο οίκημα που ανήκει στο Δήμο του Παρισιού, έκτασης 700 τετραγωνικών θα κατασκευαστούν 15 χώροι όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν 15 οικογένειες δημοσιογράφων.

    Την χρηματοδότηση του οικήματος και της παραμονής των εξόριστων δημοσιογράφων θα αναλάβουν εκτός του Δήμου και πολλές εφημερίδες και περιοδικά της Γαλλίας (Μοντ, Παρί-Ματς, Κανάρ Ενσενέ, Τελεράμα, και τα τηλεοπτικά δίκτυα Μ6 και TF1).

    Θα συμμετέχει οικονομικά και το ευρωπαικό ταμείο για τους Πρόσφυγες. Το οίκημα, παρ' όλο που θα δοθεί σε λειτουργία το 2003, θα εγκαινιαστεί στις 3 Μαίου, διεθνή ημέρα για την ελευθερία του Τύπου.

    [12] Σταθερή η υγεία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου

    3/5/2002 2:23:00 μμ

    Η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου παραμένει σταθερή. Σύμφωνα με νεώτερο ιατρικό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος υποβλήθηκε σε νέα αξονική τομογραφία η οποία δεν έδειξε αλλαγές σε σύγκριση με την προηγούμενη. Το ανακοινωθέν αναφέρει επίσης ότι στον Μακαριώτατο συνεχίζει να παρέχεται η κατάλληλη φαρμακευτική και άλλη θεραπευτική αγωγή.

    [13] Αεροπορικό δυστύχημα στην Ινδία

    3/5/2002 2:18:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 18 τραυματίστηκαν, όταν αεροσκάφος της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή στην πόλη Τζαλαντχάρ. Το αεροσκάφος προσέκρουσε σε μια τράπεζα και ένα παρακείμενο κατάστημα και τυλίχτηκε στις φλόγες, ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια. Ο πιλότος σώθηκε από τη χρήση του εκτοξευόμενου καθίσματος.

    Το αεροσκάφος, ένα παλιό Mig 21, ρωσικής κατασκευής, παρουσίασε βλάβη στον κινητήρα ο οποίος πήρε φωτιά, αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες.

    Το υπουργείο Αμυνας της Ινδίας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι περισσότερα από 100 Mig 21, τα οποία αποτελούν τη ''ραχοκοκαλιά'' της ινδικής πολεμικής αεροπορίας, έχουν χαθεί σε ατυχήματα την τελευταία δεκαετία.

    [14] Επίσκεψη Ανάν στην Κύπρο

    Πηγή: NET 105,8 fm 3/5/2002 2:17:00 μμ

    Την Κύπρο θα επισκεφθεί μεταξύ 15 και 17 Μαΐου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, δήλωσε πως η επίσκεψη έχει στόχο να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα στους κυρίους Κληρίδη και Ντενκτάς για επίσπευση των συνομιλιών. Εν' όψει της επίσκεψης, ο Ραούφ Ντενκτάς θα μεταβεί στις 10 Μαΐου στην Αγκυρα για επαφές με το στρατιωτικό κατεστημένο και με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    [15] Ιταλία: Έκρηξη σε βιοτεχνία πυροτεχνημάτων

    3/5/2002 1:27:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πέντε υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα εξαιτίας έκρηξης που έγινε σε βιοτεχνία πυροτεχνημάτων στην Ιταλία, όπως μετέδωσε η ιταλική τηλεόραση. Τα θύματα είναι ένας ουκρανός, ηλικίας 30 ετών και ένας εξηντάχρονος Ιταλός. Τα αίτια της έκρηξης, που έγινε στην περιοχή Τερζίνιο της Νάπολης, δεν έχουν διευκρινιθεί. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά δυστυχήματα σε βιοτεχνίες πυροτεχνημάτων στην Ιταλία, που έχουν στοιχίσει τη ζωή πολλών ανθρώπων.

    [16] Σύσκεψη χωρών της Isaf

    3/5/2002 12:17:00 μμ

    Οι χώρες που μετέχουν στη Διεθνή Δύναμη Συνδρομής και Ασφάλειας (Isaf), η οποία επιτηρεί την κατάσταση στο Αφγανιστάν, θα συναντηθούν στις 9 και 10 Μαΐου στην Αγκυρα για να συζητήσουν τις δεσμεύσεις τους στη δύναμη, της οποίας τη διοίκηση αναλαμβάνει η Τουρκία στο τέλος Ιουνίου από τη Βρετανία. Η Δύναμη Isaf περιπολεί στην αφγανική πρωτεύουσα και στους δύο άξονες που οδηγούν στην αεροπορική βάση Μπάγκραμ, η οποία χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις της διεθνούς αντιτρομοκρατικής συμμαχίας, 50 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ.

    Η Τουρκία θα ενισχύσει τη συμμετοχή της μετά τη διάσκεψη στην Αγκυρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής δύναμης, η οποία αυτή τη στιγμή αριθμεί 276 στρατιώτες επί 4.582 συνολικά, από 19 εθνότητες.

    [17] Αφγανιστάν: Μεταφορά κρατούμενων στην Κούβα

    3/5/2002 7:05:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ένα ακόμη αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο με κρατούμενους που είναι μέλη του δικτύου "Αλ Κάιντα" και μαχητές Ταλιμπάν, αναχώρησε σήμερα από το Αφγανιστάν με προορισμό την αμερικανική ναυτική βάση στο Γκουαντάναμο, στην Κούβα, στην δεύτερη αποστολή μέσα σε δύο ημέρες, μετά από καθυστέρηση δύο μηνών για την κατασκευή νέας φυλακής, ανακοίνωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.

    Οι αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, ανέφεραν ότι οι κρατούμενοι αναμένεται να φθάσουν αργότερα σήμερα στη βάση, αλλά δεν διευκρίνισε πόσοι είναι ακριβώς.

    Συνολικά βρίσκονται σήμερα στην αμερικανική βάση 331 κρατούμενοι πολέμου από το Αφγανιστάν μετά από τη μεταφορά εκεί προχθές ακόμη 32 κρατουμένων.

    Ένας από τους 300 κρατούμενους πριν από την μεταφορά εκεί των 32, την Τετάρτη εστάλη πίσω επειδή παρουσίαζε διανοητικά προβλήματα ανέφερε ένας αξιωματούχος.

    Οι κρατούμενοι έχουν μεταφερθεί ήδη στη νέα φυλακή στην απομακρυσμένη αμερικανική βάση στη νοτιοανατολική Κούβα.

    [18] Δημοτικές εκλογές στην Βρετανία

    3/5/2002 5:10:00 μμ

    Το ακροδεξιό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (ΒΝP) κερδίζει τρεις έδρες, σε πόλη της βόρειας Αγγλίας, στις τοπικές εκλογές που διενεργήθηκαν χθες στην Βρετανία, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της νέας καταμέτρησης που ανακοινώθηκε σήμερα. Είναι η πρώτη φορά τα εννέα τελευταία χρόνια που το BNP κατορθώνει να εξασφαλίσει εκπροσώπηση σε δημοτικό συμβούλιο στην Αγγλία.

    Η επιτυχία του αυτή σημειώνεται στην πόλη Μπάρνλεϊ, με πληθυσμό περίπου 9.000 κατοίκους, στην επαρχία Λάνκασιρ.

    Σχολιαστές παρατηρούν ότι η επιτυχία αυτή του κόμματος είναι μικρή, σχεδόν ασήμαντη συγκρινόμενη με τα εκλογικά αποτελέσματα της ακροδεξιάς σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Οι έδρες στο δημοτικό συμβούλιο της βιομηχανικής αυτής πόλης είναι συνολικά 15.

    Οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων στις δημοτικές εκλογές σ' ολόκληρη την χώρα είναι περίπου 6.000.Οι υποψήφιοι του BNP είναι 68.

    Σύμφωνα με το BBC, η συμμετοχή ανήλθε σε 35%, ενώ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το ποσοστό ήταν 29,6%.

    Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι περίπου 22 εκατομμύρια. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις του BBC, oι Συντηρητικοί του Ιαιν Ντάνκαν Σμιθ θα εξασφαλίσουν το 34%, οι Εργατικοί του Τόνι Μπλερ το 33% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Τσάρλς Κένεντι το 27%, ενώ οι Πράσινοι αναμένεται να συγκεντρώσουν ποσοστό 7% .

    Οι δημοτικές εκλογές θεωρούνται η πρώτη σημαντική δοκιμασία για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ μετά την επανεκλογή της τον Ιούνιο του 2001.

    [19] Απαγόρευση θανατικής ποινής

    3/5/2002 4:02:00 μμ

    Ένα νέο ευρωπαϊκό κείμενο που καταργεί τη θανατική ποινή "σε κάθε περίσταση", ακόμη και σε καιρό πολέμου, υπογράφηκε σήμερα στο Βιλνιούς από 36 από το 44 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Υπουργοί Εξωτερικών και εκπρόσωποι των 36 χωρών υπέγραψαν σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας το κείμενο που προβλέπει την πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής.

    Παγκόσμια κατάργηση της θανατικής ποινής

    Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμερ το οποίο επιδιώκει την προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι: "το Συμβούλιο της Ευρώπης περιφανευόταν ήδη ότι έχει απαγορεύσει τη θανατική ποινή σε καιρό ειρήνης σε μια ήπειρο όπου ζουν περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι".

    Το Πρωτόκολλο αρ. 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο υπογράφηκε στο Βίλνιους, καταργεί τη θανατική ποινή ακόμη και σε περιπτώσεις πολέμου, απειλής πολέμου ή "εξαιρετικών συνθηκών".

    "Ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα προς την παγκόσμια κατάργηση της θανατικής ποινής και δεν θα φεισθούμε προσπαθειών για να το πετύχουμε", δήλωσε ο Σβίμερ.

    Το Πρωτόκολλο αρ. 13 θα τεθεί σε ισχύ τρεις μήνες μετά την επικύρωσή του από δέκα κράτη μέλη. Εκπρόσωπος του λιθουανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Ελβετία υπέγραψαν και επικύρωσαν επίσης το κείμενο σήμερα.

    Αλλες χώρες που το υπέγραψαν είναι η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και άλλες χώρες της ΕΕ, χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης περιλαμβανομένων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Γεωργίας και της ΠΓΔΜ και οι χώρες της ΚΑΚ Ουκρανία και Μόλδοβας.

    Μεταξύ των χωρών που δεν υπέγραψαν το πρωτόκολλο είναι η Αλβανία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ρωσία, η Τουρκία και η Σλοβακία, αν και αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα το υπογράψουν αργότερα. Σαράντα δύο χώρες έχουν υπογράψει το αρχικό πρωτόκολλο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο απαγορεύει τη θανατική ποινή, παρεκτός σε καιρό πολέμου ή άμεσης απειλής πολέμου και 39 απ' αυτές το έχουν επικυρώσει.

    Η Ρωσία και η Τουρκία είναι τα μόνα κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεν έχουν υπογράψει το αρχικό πρωτόκολλο που απαγορεύει τη θανατική ποινή.

    [20] Σύνοδος Υπ. Ευρωζώνης-Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ

    3/5/2002 4:38:00 μμ

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης τη Δευτέρα 6 και Τρίτη 7 Μαΐου, για τη Σύνοδο των Υπουργών της Ευρωζώνης και του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ. Στη Σύνοδο θα εξεταστούν μεταξύ άλλων και οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2002.

    [21] Euroleague: Παναθηναϊκός-Μακάμπι

    3/5/2002 7:17:00 μμ

    Το 3ο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Πρωταθλητριών στο μπάσκετ διεκδικεί σήμερα ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζοντας στην Μπολόνια της Ιταλίας, την ισραηλινή Μακάμπι, στον 1ο ημιτελικό του Final Four της Euroleague. Στον άλλο αγώνα, που θα διεξαχθεί στις 21.30 και θα βρεθούν αντιμέτωπες δύο ιταλικές ομάδες, η Κίντερ και η Μπενετόν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 3 May 2002 - 17:23:19 UTC