Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε φθίνουσα πορεία ο ''ένοχος'' ιός
  • [02] Σήμερα η συνάντηση Παπανδρέου-Τζεμ με Αραφάτ
  • [03] Στο υπουργικό η απασχόληση και το ασφαλιστικό
  • [04] Δηλώσεις ''βόμβα'' του Χ. Φλωράκη
  • [05] Επί τάπητος οι γαλλικές εκλογές στο Ε.Γ ΠΑΣΟΚ
  • [06] Ποινικές διώξεις για κακοτεχνίες σε γέφυρα
  • [07] Συγκρούσεις και διαπραγματεύσεις στη Μ.Ανατολή
  • [08] Τρεις σεισμικές δονήσεις συγκλόνισαν το δ. Ιράν
  • [09] Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τα παιδιά του πολέμου

    [01] Σε φθίνουσα πορεία ο ''ένοχος'' ιός

    25/4/2002 9:00:00 πμ

    Υπό έλεγχο βρίσκεται η επιδημική έξαρση των επιπλοκών της ίωσης που προκαλεί κρούσματα περικαρδίτιδας και μυοκαρδίτιδας, συμφωνούν ειδικοί και υπουργείο Υγείας. Οι επιστήμονες του Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων, ανακοίνωσαν ότι τα νέα κρούσματα τις τελευταίες 36 ώρες είναι επτά, και εάν δεν αυξηθούν θα μπορούμε να μιλάμε για φθίνουσα πορεία της λοίμωξης. Για ύφεση της επιδημίας έκανε λόγο, μέσω της ΝΕΤ, και ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος ο οποίος διέψευσε τη φημολογία ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει για εκδήλωση επικίνδυνης γρίπης το φθινόπωρο.

    Αισιόδοξοι οι γιατροί

    Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν οι επιστήμονες του Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων, μέσω του προέδρου Γιώργου Σαρόγλου, μετά την έκτατη σύσκεψη που πραγματοποίησαν χθες, με τη συμμετοχή κορυφαίων καρδιολόγων, τονίζοντας ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί είναι ικανά να περιορίσουν τον κίνδυνο διασποράς του ιού, συμβουλεύοντας παράλληλα τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    Απο τα επτά νέα κρούσματα, που καταγράφηκαν χθες, οι έξι ασθενείς νοσηλεύονται ενώ ο ένας που εκδήλωσε τα συμπτώματα τον Μάρτιο έχει ήδη εξέλθει απο το νοσοκομείο.

    Η γεωγραφική κατανομή των επτά νέων περιστατικών έχει ως εξής: τρία στην Αττική, ένα στη Θεσσαλονίκη, ένα στη Στερεά, ένα στην Πελοπόννησο και ένα στην Κρήτη.

    Διερευνάται επίσης άλλη μία περίπτωση στη Θεσσαλονίκη, για την οποία οι επιστήμονες θα γνωρίζουν σήμερα, εάν εντάσσεται στα ύποπτα κρούσματα.

    Απο τα περιστατικά που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα επτά ασθενείς έχουν βγει απο τα νοσοκομεία, οι 14 παρουσιάζουν κλινική βελτίωση και θα πάρουν εξιτήριο τις επόμενες ημέρες, ενω οκτώ περιστατικά παραμένουν σε σταθερή κατάσταση και υπό παρακολούθηση.

    Οι καρδιολόγοι τόνισαν ότι τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο γιατρό ή στο νοσοκομείο είναι αυξημένος πυρετός, έντονη μυαλγία, πόνοι στο στήθος, την πλάτη, ή την κοιλιακή χώρα, καρδιακή αρρυθμία και τάση λιποθυμίας.

    Στο μεταξύ, παραμένουν σε επιφυλακή τα νοσοκομεία για αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού, ενω κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Παρασκευή για προληπτικούς λόγους τα σχολεία όλων των βαθμίδων, τα φροντιστήρια, οι ιδιωτικές σχολές, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

    Βασικά προληπτικά μέτρα

    Ωστόσο οι επιστήμονες συνιστούν σε όλους τους πολίτες να επαγρυπνούν και να παίρνουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η δυνατότητα διασπορά του ιού.

    Τα μέτρα δεν είναι άλλα απ΄αυτά που πρέπει να τηρούνται σε κάθε ανάλογη περίπτωση, όπως η σχολαστική τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, το πλύσιμο των χεριών μετά την τουαλέτα, το καλό πλύσιμο των τροφών, η τήρηση των γενικότερων κανόνων υγιεινής στο σώμα, καθώς και η αποφυγή, όσο αυτό είναι δυνατόν, συγχρωτισμού πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους.

    Σε καθαρά προληπτικό επίπεδο, το υπουργείο θα συνεχίσει την επιτήρηση σε όλη τη χώρα μέχρι το φαινόμενο να υποχωρήσει πλήρως.

    Τέλος ταξιδιωτική οδηγία για τους Γερμανούς τουρίστες, που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα, εξέδωσε η Γερμανία, με αφορμή την ίωση.

    [02] Σήμερα η συνάντηση Παπανδρέου-Τζεμ με Αραφάτ

    25/4/2002 11:44:00 πμ

    Φωτο από τη συνάντηση Παπανδρέου

    Τζεμ και Σολάνα

    Στο Ισραήλ βρίσκονται από χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ, οι οποίοι θα έχουν σήμερα συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, τον ομόλογό τους Σιμόν Πέρες στο Τελ Αβίβ, καθώς και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, που παραμένει αποκλεισμένος στη Ραμάλα. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την ιδιαίτερη συμβολική σημασία της ελληνοτουρικής πρωτοβουλίας για την έναρξη διαλόγου με την παλαιστινιακή πλευρά. ''Είναι πολύ σημαντικό να πάνε στην περιοχή οι υπουργοί δύο χωρών που έχουν ακόμα κάποια θέματα μεταξύ τους, αλλά προχωρούν προς την λύση με τον διάλογο'', τόνισε ο κ. Τζεμ.

    Παρέμβαση Παπανδρέου για το Μεσανατολικό

    "Στη παρέμβασή του για το Μεσανατολικό ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ενεργεί ως εκπρόσωπος της Ελλάδας και όχι της Ε", διευκρίνισε Χρ. Πρωτόπαπας, προσθέτοντας ότι την επίσημη εκπροσώπηση της ΕΕ εκφράζουν ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα και ο απεσταλμένος της ΕΕ Μισέλ Ανχελ Μορατίνος, που ήδη είδαν τον Αραφάτ μάλιστα ο Σολάνα δήλωσε σοκαρισμένος από τις συνθήκες υπό τις οποίες βρίσκεται αποκλεισμένος στο αρχηγείο του.

    Ο Γ. Παπανδρέου συνοδεύεται από δύο βουλευτές, την Ευαγγελία Σχοιναράκη, μέλος της επιτροπής εκκλησιαστικών υποθέσεων της Βουλής, και τον Παναγιώτη Φασούλα, ο οποίος δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στην προώθηση της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Ήδη, η αποστολή συναντήθηκε με προσωπικότητες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων αλλά και με μέλη της οργάνωσης "Συνασπισμός για την ειρήνη".

    Χθες το απόγευμα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο, ο οποίος τον ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία του, ενώ ευχαριστίες εξέφρασε και ο υπουργός για τις προσπάθειες που καταβάλλει το Πατριαρχείο, για να αρθεί το αδιέξοδο με τους εγκλωβισμένους στο ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ.

    Καμία εξέλιξη στις διαπραγματελυσεις για για την άρση του αδιεξόδου στο Ναό

    Οι διαπραγματεύσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων για την άρση του αδιεξόδου στο Ναό έληξαν χωρίς σημαντικό αποτέλεσμα, ενώ προηγουμένως έγινε ανταλλαγή πυρών στην Πλατεία της Φάτνης. Πάντως, οι Παλαιστίνιοι ένοπλοι συμφώνησαν χθες να επιτρέψουν σε 10-15 εφήβους που βρίσκονται στην εκκλησία να την εγκαταλείψουν και να απομακρύνουν τις σορούς δύο ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο ναό.

    [03] Στο υπουργικό η απασχόληση και το ασφαλιστικό

    25/4/2002 10:07:00 πμ

    Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, συνεδριάζει από το πρωί το υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο την πολιτική για την απασχόληση. Μετά το υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας θα παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση. Χθες ο κ. Ρέππας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στη μείωση της ανεργίας θα συμβάλει η αξιοποίηση των πόρων του Γ ΚΠΣ, αλλά και τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Η πρόταση της ΓΣΕΕ

    Χθες πάντως το γενικό συμβούλιο της ΓΣΕΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη συνέχιση της κοινωνικής διαπραγμάτευσης για τη βελτίωση των κυβερνητικών προτάσεων για το ασφαλιστικό. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χρήστος Πολυζωγόπουλος συνόψισε την έμφαση των συνδικάτων στο ζήτημα της χρηματοδότησης, θέτοντας ως προϋποθέσεις την κρατική συμμετοχή κατά 3/9 στα έσοδα των ταμείων και τη θεσμοθέτηση ρήτρας που θα εξασφαλίζει την πραγματικά πλεονασματική λειτουργία του συστήματος.

    Αν δεν ικανοποιηθούν αυτά, σύμφωνα με την απόφαση, μένει ανοικτό το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων υπό την αιγίδα της ΓΣΕΕ.

    Ταυτόχρονα αποφασίστηκε ομόφωνα η απεργία της Πρωτομαγιάς και οι χειρισμοί του προεδρείου της ΓΣΕΕ για την υπογραφή της εθνικής συλλογικής σύμβασης με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

    Οι γυναίκες ζητούν συνταξιοδότηση στα 55

    Την δική τους πρόταση για τον χρόνο συνταξιοδότησης έκαναν χθες το βράδυ 15 γυναικείες οργανώσεις, προτείνοντας ως ώριο ηλικίας 60 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες. Η πενταετής αυτή διαφορά υπέρ των γυναικών, είπαν η εκπρόσωποι τους, είναι απαραίτητη ως ανταπόδοση στις υπηρεσίες, που προσφέρουν, εξ αιτίας του ελλείμματος του κοινωνικού κράτους.

    [04] Δηλώσεις ''βόμβα'' του Χ. Φλωράκη

    Πηγή: ΑΠΕ 25/4/2002 10:38:00 πμ

    Aίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του επίτιμου προέδρου του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη, ότι ο Κώστας Καραμανλής θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο κ. Φλωράκης στη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης για τα τέσσερα χρόνια από το θάνατο του ιδρυτή της ΝΔ. Ο κ. Φλωράκης χαρακτήρισε ως δίλημμα και παγίδα την υπερπροβολή της υπόθεσης Λεπέν, δηλώνοντας ότι είναι γνωστό ποιοί έριξαν το σύνθημα αυτό και ποιοι την πατήσανε κιόλας.

    Αντιδράσεις στελεχών ΠΑΣΟΚ

    Με γραπτή του δήλωση ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, επισημαίνει ότι ο κ. Φλωράκης έχει κάθε δικαίωμα να κάνει τις προβλέψεις του για το μέλλον του Κ. Καραμανλή ως εν αναμονή Πρωθυπουργού. Εύχομαι, συνεχίζει ο κ. Λαλιώτης, με αυτές τις προβλέψεις για τις εξελίξεις και το μέλλον του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μην αποκαλύπτει τους ευσεβείς του πόθους, προεξοφλώντας την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ''ο κ. Φλωράκης ανέλαβε τις δημόσιες σχέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ελπίζω να ξανασκεφτεί αυτά που είπε, διότι ο απλός οπαδός της παραδοσιακής αριστεράς δεν αποδέχεται τέτοια φαινόμενα''.

    [05] Επί τάπητος οι γαλλικές εκλογές στο Ε.Γ ΠΑΣΟΚ

    25/4/2002 10:06:00 πμ

    Η πανταχόθεν έρπουσα απαξίωση της πολιτικής θολώνει την κατάσταση, αποδυναμώνει τις αξίες και ακυρώνει όλες τις προσπάθειες προώθησης δημοκρατικού έργου, τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε ένα διάλειμμα της χθεσινής συνεδρίασης του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξέτασε μεταξύ άλλων και τις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Η κοινή πορεία της δημοκρατικής παράταξης, είπε ο πρωθυπουργός, μπορεί να οδηγήσει με σταθερότητα προς το μέλλον αλλιώς δημιουργείται ένα κλίμα διάλυσης, από το οποίο επωφελούνται η συντηρητική δεξιά και οι ακροδεξιές δυνάμεις.

    ΟΙ Ελληνες δεν γυρίζουν πίσω

    Στην Ελλάδα αποπειρώνται αυθαίρετοι παραλληλισμοί και με ενδόμυχη χαρά εντοπίζονται ''αναλογίες'', όμως η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ο ελληνικός λαός τιμά τους αγώνες, δεν γυρίζει πίσω και δεν αφήνει άλλους να γυρίσουν πίσω τον τόπο, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.

    Εξάλλου, στη Γαλλία έχει ήδη συνειδητοποιηθεί η αρνητική σημασία των εκλογικών αποτελεσμάτων και ήδη έχει εκδηλωθεί μια θετική κινητοποίηση, κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

    [06] Ποινικές διώξεις για κακοτεχνίες σε γέφυρα

    Πηγή: ΝΕΤ 25/4/2002 11:37:00 πμ

    Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια, παράβαση κανονισμών οικοδομικής, παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος των υπευθύνων της κατασκευαστικής εταιρίας ΤΕΓΚ αλλά και των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι κατηγορίες αφορούν κακοτεχνίες της ανισόπεδης γέφυρας στον Κηφισσό, στο ύψος της Λεωφόρου Καβάλας, οι οποίες σύμφωνα με το πόρισμα του Εισαγγελέα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ άτομα το περασμένο καλοκαίρι.

    [07] Συγκρούσεις και διαπραγματεύσεις στη Μ.Ανατολή

    25/4/2002 11:13:00 πμ

    Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων για την άρση του αδιεξόδου στο Ναό της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ, μετά από τρεις συναντήσεις, παραμένει ελάχιστη. Συμφώνησαν μόνο στην απομάκρυνση νεκρών και τραυματιών από το κτίριο. Ο ισραηλινός στρατός, από τη μεριά του, συνεχίζει τις επιλεκτικές εισβολές σε παλαιστινιακές πόλεις. Την νύχτα δέχτηκε επίθεση η πόλη της Χεβρώνας, στη Δ.Οχθη, με θύματα έναν νεκρό και τέσσερις τραυματισμένους Παλαιστίνιους. Εννέα Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά κοντά στο οικισμό των Εβραίων εποίκων Κφαρ Νταρομ, στη Λωρίδα της Γάζας και στο χωριό Μπέιτ Χαλίλ,επτά χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χεβρώνας.

    Μυστικοί πράκτορες των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού πυροβόλησαν και σκότωσαν πέντε παλαιστινίους αστυνομικούς στο αυτοκίνητό τους,κοντά στη Χεβρώνα.

    Και ενώ οι ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι απάντησαν απλά στα πυρά των ένστολων παλαιστινίων, δεν είχαν καμία απώλεια ενώ και οι πέντε παλαιστίνιοι αστυνομικοί είναι νεκροί.

    [08] Τρεις σεισμικές δονήσεις συγκλόνισαν το δ. Ιράν

    Πηγή: ΑΠΕ 25/4/2002 10:30:00 πμ

    Τρεις διαδοχικές σεισμικές δονήσεις συγκλόνισαν τα ξημερώματα την επαρχία Κερμαντσάχ στο δυτικό Ιράν με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και 40 να τραυματιστούν, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο IRNA. Σύμφωνα με το IRNA, οι σεισμικές δονήσεις είχαν μέγεθος 4,8 βαθμών, 4,9 και 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο των σεισμών βρίσκεται στην περιοχή Ντινβάρ, στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας.

    [09] Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τα παιδιά του πολέμου

    Πηγή: NET 105,8 fm 25/4/2002 11:45:00 πμ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται ο Ραδιομαραθώνιος Αλληλεγγύης για τα παιδιά του πολέμου, που ξεκίνησε στις 9 το πρωί από τα στούντιο της ΝΕΤ 105,8.

    Τον ραδιοφωνικό αυτό μαραθώνιο αγάπης και προσφοράς διοργανώνουν η Unicef και η ΝΕΤ 105,8 με τους 19 περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ, σε συνεργασία με τους σταθμούς SKY, ANTENNA, FLASH, ALPHA NEWS και ΑΘΗΝΑ 9,84, αλλά και δεκάδες άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς από όλη την Ελλάδα.

    Σκοπός του ραδιομαραθώνιου είναι η συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση των προγραμμάτων περίθαλψης και εμβολιασμών των παιδιών ανά τον κόσμο που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του θανάτου λόγω πολέμου ή ασθενειών.

    Ο Ραδιομαραθώνιος θα συνεχισθεί μέχρι τις 8 το βράδυ, με όλο το πρόγραμμα της ΝΕΤ 105,8 αφιερωμένο στα παιδιά του πολέμου, ενώ θα επαναληφθούν κοινές εκπομπές με τους άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς μεταξύ 12 και 2 το μεσημέρι, και 5 με 6 το απόγευμα. Στη διάρκεια του Ραδιομαραθωνίου όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν, μπορούν να τηλεφωνούν στο 010-6244 444, μέσω ίντερνετ στη διεύθυνση www.unicef.gr καθώς και στα υποκαταστήματα πολλών τραπεζών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 25 April 2002 - 9:30:56 UTC