Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διυπουργική για Ολυμπιακούς-κυκλοφοριακό
  • [02] Κλειστά σήμερα τα ΤΕΙ εκτός Αθηνών
  • [03] Συνεδρίαση στη ΝΔ για χρηματοδότηση κομμάτων
  • [04] Σέρρες: Απάτη με επιστροφή αγροτικού ΦΠΑ
  • [05] Σκεπτικισμός για την ''πρόκριση'' Λεπέν
  • [06] Αρχίζει η 5η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη
  • [07] Βομβιστική επίθεση σε προάστιο της Μαδρίτης
  • [08] Οι κεντροαριστεροί στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας
  • [09] Σε επιφυλακή οι Φιλιππίνες μετά τις εκρήξεις
  • [10] Κατάθλιψη: Ο εχθρός της τρίτης ηλικίας
  • [11] Δεύτερο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζάζ στην Αθήνα

    [01] Διυπουργική για Ολυμπιακούς-κυκλοφοριακό

    22/4/2002 8:22:00 πμ

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, συνεδριάζει το μεσημέρι η διυπουργική επιτροπή στο Μέγαρο Μαξίμου, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ με την παρουσία συναρμοδίων υπουργών, που θα ασχοληθεί τόσο με τα ολυμπιακά έργα όσο και με την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων που προκαλούνται στην Αθήνα από την κατασκευή των ολυμπιακών και των άλλων μεγάλων έργων. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί εσωτερικών, μεταφορών και δημόσιας τάξης, καθώς και η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Επίσης τους αντιστασιακούς θα δεχθεί το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, παρουσία του υπουργού Αιγαίου Νίκου Σηφουνάκη. Με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Γιάννο Παπαντωνίου και τον Αμερικανο πρέσβη στην Αθήνα Τόμας Μίλερ συναντάται στις 11.30 ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, που επισκέπτεται την χώρα μας. Τέλος εκδήλωση με θέμα " Εθελοντισμός και 0λυμπισμός" θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 7 στο θέατρο του Αρσακείου.

    [02] Κλειστά σήμερα τα ΤΕΙ εκτός Αθηνών

    22/4/2002 8:30:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Εικοσιτετράωρη αποχή έχουν κηρύξει για σήμερα οι καθηγητές των ΤΕΙ όλης της χώρας, εκτός Αθηνών. Οι καθηγητές ζητούν αυξήσεις στους μισθούς και ενσωμάτωση των επιδομάτων στην σύνταξη, αιτήματα που είναι ανάλογα με εκείνα των καθηγητών των Πανεπιστημίων.

    Εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους εξήγγειλαν και δεύτερη αποχή στις 17 Μαΐου.

    [03] Συνεδρίαση στη ΝΔ για χρηματοδότηση κομμάτων

    22/4/2002 11:11:00 πμ

    Υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή συνεδριάζουν πριν το μεσημέρι οι συντονιστές της ΝΔ με αντικείμενο το νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση και τον έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών. Ο κ. Καραμανλής με χθεσινή συνέντευξή του στον ''Αγγελιοφόρο'' της Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε ως καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του Οκτωβρίου.

    [04] Σέρρες: Απάτη με επιστροφή αγροτικού ΦΠΑ

    22/4/2002 9:55:00 πμ

    Μεγάλη κομπίνα εξαπάτησης του δημοσίου μέσω της επιστροφής αγροτικού φόρου προστιθέμενης αξίας ερευνά η Ασφάλεια Σερρών. Απο καταγγελίες παραγωγών προέκυψε οτι μια εταιρία που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και μπορεί να είναι ''μαϊμού'' εμφανιζόταν ως αγοράστρια αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα καλαμποκιού και σιταριού. Οι καταγγελίες ανέφεραν πως η εταιρία ερχόταν σε επαφή με Σερραίους αγρότες και σε συμφωνία μαζί τους, τους έκοβε τιμολόγια για την αγορά ανύπαρκτων ποσοτήτων σιτηρών με ποσά που κυμαίνονταν απο 5 εως 7 εκατ. δρχ για κάθε περίπτωση. Στόχος της παράνομης αυτής πράξης ήταν η επιστροφή ΦΠΑ και που μέχρι στιγμής απο τους ελέγχους της αστυνομίας προκύπτει οτι η κομπίνα ίσως να ξεπερνά και το ένα δισεκατομμύριο δραχμές.

    [05] Σκεπτικισμός για την ''πρόκριση'' Λεπέν

    22/4/2002 8:47:00 πμ

    Η κατάκτηση της δεύτερης θέσης από τον ακροδεξιό ηγέτη Ζαν Μαρί Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών προκάλεσε πολιτικό σεισμό στη Γαλλία, με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν να έρχεται τρίτος και να ανακοινώνει ότι αποσύρεται από την πολιτική σκηνή. Με καταμετρημένο το 90,55% των ψήφων ο Ζακ Σιράκ, συγκέντρωσε 19,61%, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει λάβει απερχόμενος πρόεδρος που διεκδικεί επανεκλογή στα τελευταία 44 χρόνια, ενώ ο Λεπέν πήρε 17,13%. Αρνητικά υποδέχθηκε και ο γαλλικός Τύπος τα αποτελέσματα.

    Συσπείρωση των ψηφοφόρων κατά Λεπέν ζητούν Σιράκ-Ζοσπέν

    Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν που συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 15,99%, παραδεχόμενος την ήττα του ,χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ''κεραυνό στην πολιτική ζωή του τόπου'' και υποστήριξε ότι το υψηλό ποσοστό του Λεπεν είναι ''ανησυχητικό σημάδι για τη Γαλλία και τη δημοκρατία''.

    Ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών σημαδεύτηκε πάντως από την υψηλή αποχή που έφτασε στο 28% - το μεγαλύτερο ποσοστό από τις εκλογές του 1969. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι σε περιοχές που θεωρούνται προπύργια των Σοσιαλιστών όπως η Λιλ, η αποχή έφτασε στο 38%.

    Μιλώντας στους οπαδούς του ο Σιράκ απηύθυνε έκκληση στους Γάλλους να υπερασπιστούν τις αξίες του έθνους έναντι του Λεπέν.

    Το Γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα υποστηρίξει τον συντηρητικό πρόεδρο Ζακ Σιράκ στον δεύτερο γύρο.

    Ο 73χρονος Λεπέν υποστήριξε πάντως από την πλευρά του ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ''τη μεγάλη ήττα των δυο βασικών υποψηφίων... Είναι η πρώτη και σπουδαιότερη απόρριψη από το λαό που κυβέρνησαν τόσο αναποτελεσματικά... και η ελπίδα για αλλαγή''.

    Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών με καταμετρημένο το 90,55 % των ψήφων έχουν ως εξής, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών:

    Ζακ Σιράκ 19.61% Ζαν Μαρί Λεπέν 17.13% Λιονέλ Ζοσπέν 15.99% Φρανσουά Μπαϊρού 6.87% Αρλέτ ΛαγΚιγιέ 5.85% Ζαν Πιέρ Σεβενεμάν 5.29% Νοέλ Μαμέρ 5.21% Ζαν Σεν Ζος 4.51% Ολιβιέ Μπεζανσενό 4.34% Αλέν Μαντλέν 3.88% Ρομπέρ Υ 3.39% Μπρουνό Μεγκρέ 2.39% Κριστιάν Τομπιρά 1.98% Κορίν Λεπάζ 1.88% Κριστίν Μπουτέν 1.19% Ντανιέλ Γκλουκστέιν 0.48% Αποχή 27.08 %

    Μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές περιοχές

    Πολλές χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πλατεία Κονκόρντ στο Παρίσι, μέσα σε μία τεταμένη ατμόσφαιρα, για να διαδηλώσουν κατά του ακροδεξιού ηγέτη.

    Μικρές ομάδες νεαρών προσπάθησαν να διασχίσουν την Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, την οποία είχαν αποκλείσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Αλλες ομάδες που προσπάθησαν να βαδίσουν προς την Μαντλέν, ή να μεταβούν μπροστά από την Εθνοσυνέλευση απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Μικρές αψιμαχίες --που όμως δεν πήραν έκταση-- σημειώθηκαν ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία, η οποία αναγκάσθηκε να ρίξει δακρυγόνα, προσθέτουν δημοσιογραφικές πηγές.

    Ξεκινώντας από τις πλατείες της Δημοκρατίας και της Βαστίλλης, τουλάχιστον δέκα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν αυθόρμητα, κραυγάζοντας "Λεπεν φασίστα" και "έξω ο Λεπεν", ενώ και στην Αριστερή Οχθη, τουλάχιστον 200 άτομα συναθροίσθηκαν για να διαδηλώσουν μετά από κάλεσμα της αντιρατσιστικής οργάνωσης Ras l'front και της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ενωσης (LCR).

    Στην επαρχία, στην Τουλούζ, στη νοτιοδυτική Γαλλία, περίπου 400 διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη δημαρχία και διέσχισαν την πόλη.

    Στη Γκρενόμπλ, στα νοτιοανατολικά, χίλια άτομα σύμφωνα με την αστυνομία, 1500 σύμφωνα με τους διοργανωτές, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης έπειτα από πρόσκληση της οργάνωσης Ras l'front, για να διαδηλώσουν κατά του Εθνικού Μετώπου του Λε Πεν. Στη διαδήλωση συμμετείχαν πολλά μέλη της LCR, του Γαλλικού Κ.Κ. και των Πρασίνων.

    Πάνω από 1000 άνθρωποι, οι περισσότεροι νέοι, συγκεντρώθηκαν στην Μεγάλη Πλατεία της Λίλλης, στο βορρά, με πρωτοβουλία της νεολαίας των Σοσιαλιστών, του Κ.Κ. Γαλλίας και της LCR. Ψάλλοντας τη Μασσαλιώτιδα και τη Διεθνή, διαδήλωσαν κατά του Λεπεν, φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα.

    Επιπλέον, το Κίνημα κατά του Ρατσισμού και για την Φιλία (ΜRAP) κάλεσε "όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να οργανώσουν μία μεγάλη διαδήλωση το προσεχές Σάββατο στο Παρίσι".

    Παράλληλα, και η Ενωση κετά του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού (LICRA) κάλεσε με τη σειρά της "όλους τους πολίτες, όλες τις οργανώσεις, όλους τους εκλεγμένους άρχοντες, όλα τα συνδικάτα, να έρθουν να διαδηλώσουν κατά της ακροδεξιάς, την Κυριακή 28 Απριλίου στο Παρίσι".

    Αρνητική υποδοχή από τον Τύπο

    "Σεισμός", "Η βόμβα Λεπεν", "Οχι", ή ακόμη "Θα πρέπει να του κλείσουμε τον δρόμο". Με τέτοιου είδους πρωτοσέλιδα ο γαλλικός Τύπος πασχίζει σήμερα να αναλύσει και να εξηγήσει το αποτέλεσμα που βγήκε χθες από τις κάλπες και ευνόησε τον Λεπεν.

    Ενα ηχηρό "Οχι" προτάσσει στο πρωτοσέλιδο της η αριστερών αποκλίσεων εφημερίδα Λιμπερασιόν, η οποία στο κύριο άρθρο της τονίζει πως "η Γαλλία είναι μία χώρα δίχως πυξίδα που φοβάται τον ίσκιο της. Μία χώρα σε πανικό". Σύμφωνα με την ίδια "το πολιτικό τοπίο ανετράπη, τραυματίσθηκε, θανατώθηκε. Η Γαλλία έχει γυρίσει τα πάνω κάτω".

    Για τη δεξιά Φιγκαρό, όπως και για την οικονομική εφημερίδα Λεζ Εκό, ο πρώτος γύρος των εκλογών ενεργοποίησε έναν σεισμό. Η Φιγκαρό τονίζει πως οι εκλογές αυτές σημασιοδοτούν "τη βαθιά διαφορά ανάμεσα στην εκλογική εκπροσώπηση και στην πραγματικότητα του εκλογικού σώματος. Ανάμεσα στα λόγια και στην πραγματικότητα που ζούνε οι Γάλλοι".

    Η Λεζ Εκό εκτιμά από την πλευρά της πως θα πρέπει να λάβουμε ένα "σκληρό μάθημα" από αυτόν τον πρώτο γύρο. Για την εφημερίδα "το αποτέλεσμα είναι η ωμή, αδιανόητη ίσαμε σήμερα, μετάφραση της ξεχαρβαλωμένης Γαλλίας". Για την εφημερίδα "πρόκειται για μία απροσμέτρητη αποτυχία, την ευθύνη για την οποία φέρουν πρωτίστως τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα".

    Η εφημερίδα Οζορντουί αν Φρανς/Λε Παριζιάν εκφράζει το "σοκ" της απέναντι "στο απίστευτο ενώπιος ενωπίω Σιράκ- Λεπεν" στον δεύτερο γύρο και υπογραμμίζει ιδιαίτερα την φοβερή αποτυχία του Λιονέλ Ζοσπέν, του μεγάλου χαμένου στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου.

    "Η βόμβα Λεπεν" τιτλοφορεί την πρώτη σελίδα της η Φρανς Σουάρ, για την οποία ο "Λεπεν προκαλεί μία άνευ προηγουμένου σεισμική δόνηση" και "για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας, ένας ακροδεξιός υποψήφιος θα πρέπει να συμμετέχει στον τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών".

    Η άλλη οικονομική εφημερίδα Λα Τριμπύν κρίνει από την πλευρά της πως ο Λεπεν "επιβάλλει στον Σιράκ μία μονομαχία γεμάτη απειλές" και υπογραμμίζει πως "η τάση για ρήξη αποτελεί μία σταθερά στην ιστορία μας".

    Τέλος, η εφημερίδα Ουμανιτέ, τονίζοντας πως "η Γαλλία δεν αξίζει αυτό το πράγμα", καλεί τους αναγνώστες της " να φράξουν τον δρόμο" στον Λεπεν κατά τον δεύτερο γύρο. Για την εφημερίδα, "ολάκερο το πολιτικό σύστημα της Γαλλίας κλονίσθηκε: η ίδια η δημοκρατία απειλείται και τα θεμέλιά του κράτους έχουν αποσταθεροποιηθεί".

    [06] Αρχίζει η 5η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη

    22/4/2002 11:20:00 πμ

    Το Μεσανατολικό, η οικονομική συνεργασία της Ε.Ε. με τις μεσογειακές χώρες και θέματα λαθρομετανάστευσης και πολιτιστικών ανταλλαγών θα πρωταγωνιστήσουν στην 5η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, που αρχίζει σήμερα στη Βαλένθια της Ισπανίας. Στη διάσκεψη θα συμμετέχουν οι "15" υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης και οι ΥΠΕΞ δώδεκα μεσογειακών χωρών. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, που αναμένεται να συναντηθεί, στο περιθώριο της συνόδου με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες.

    [07] Βομβιστική επίθεση σε προάστιο της Μαδρίτης

    22/4/2002 10:19:00 πμ

    Ενα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο προάστιο Βεντίλια, στα βόρεια της Μαδρίτης, κοντά στην πλατεία Καστίλια. Η έκρηξη σημειώθηκε περί τις 02.00, ώρα Ελλάδος. Με βάση τα πρώτα στοιχεία δεν υπάρχουν τραυματίες, καθώς κατά τα φαινόμενα το αυτοκίνητο εξερράγη τη στιγμή που η οδός ήταν έρημη, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία. Οι ζημιές που σημειώθηκαν ήταν υλικές και η περιοχή έμεινε χωρίς ηλεκτρικό για περίπου 15' μετά την έκρηξη, ενώ τέσσερα άτομα χρειάσθηκαν ειδική υποστήριξη μετά το ψυχολογικό σοκ που υπέστησαν.

    Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες και τις καταθέσεις που έδωσαν στην αστυνομία, δύο άτομα εγκατέλειψαν περί τη 01.30, ώρα Ελλάδος, ένα κόκκινο Φορντ Φιέστα, το οποίο εξερράγη 20' αργότερα.

    Στόχος της επίθεσης ενδεχομένως να ήταν η ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία Repsol, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στον αριθμό 280 του Πασέο ντε λα Καστελιάνα, έναν από τους κυριότερους οδικούς άξονες που συνδέουν τα νότια με τα βόρεια προάστια της ισπανικής πρωτεύουσας.

    Ο αριθμός 280 βρίσκεται κοντά σε μία από τις έδρες της Repsol και λίγες δεκάδες μέτρα από το κλειστό στάδιο Ραϊμούνδο Σαπόρτα, που φιλοξενεί τους αγώνες μπάσκετ της Ρεάλ Μαδρίτης.

    Ο έπαρχος της Μαδρίτης, Χαβιέρ Ανσουατέγι, ο οποίος μετέβη στο σημείο της έκρηξης, δήλωσε πως ''όλα τα στοιχεία συνηγορούν πως πρόκειται για ένα τρομοκρατικό χτύπημα'', αποφεύγοντας όμως να δηλώσει προς ποία κατεύθυνση στρέφονται οι υποψίες των αρχών.

    [08] Οι κεντροαριστεροί στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας

    22/4/2002 11:32:00 πμ

    Ο κεντροαριστερός συνασπισμός είναι ο νικητής του χθεσινού δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα ο συνασπισμός των σοσιαλιστών και των ελεύθερων δημοκρατών, συγκεντρώνει 198 από τις 386 έδρες της βουλής ενώ ο απερχόμενος συντηρητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμαν αποσπά 188 έδρες. Ο Όρμπαν παραδέχτηκε την ήττα του και συνεχάρη τον σοσιαλιστή αντίπαλό του,Πέτερ Μεντγκιέσι. Ο νικητής των εκλογών με τη σειρά του, δήλωσε αποφασισμένος να είναι πρωθυπουργός και των δέκα εκατομμυρίων Ούγγρων.

    [09] Σε επιφυλακή οι Φιλιππίνες μετά τις εκρήξεις

    22/4/2002 10:07:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρύξει η πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Μακαπαγάλ Αρόγιο την πόλη Τζένεραλ Σάντος, στο νότιο τμήμα της χώρας, μετά τις εκρήξεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο και στοίχισαν τη ζωή 14 ανθρώπων. Ο σύμβουλος της Αρόγιο σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Ροϊλο Γκόλεζ δήλωσε ότι η κήρυξη της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις αρχές τη δυνατότητα να εντείνουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόπτων για τις βομβιστικές επιθέσεις.

    Συλλήψεις υπόπτων

    Ανάλογα μέτρα μελετώνται και για άλλες πόλεις των Φιλιππίνων, αλλά ο σύμβουλος της προέδρου Αρόγιο δεν αποκάλυψε για ποιές.

    Στο μεταξύ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε σήμερα δύο άτομα που υπάρχουν υποψίες ότι έχουν κάποια σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις. Ο υπεύθυνος της αστυνομικής δύναμης στην περιοχή Τζένεραλ Σάντος, Μπαρτολόμε Μπαλιγιότ δήλωσε ότι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έκαναν έρευνα στο σπίτι των υπόπτων που συνελήφθησαν και κατάσχεσαν δύο όπλα.

    "Τούς συλλάβαμε και τούς ανακρίνουμε, αλλά αρνούνται να μιλήσουν", δήλωσε στο Ρόιτερ ο Μπαρτολόμε Μπαλιγιότ. Πρόσθεσε πάντως ότι οι δύο συλληφθέντες πιστεύεται ότι είναι μέλη μίας αυτονομιστικής μουσουλμανικής οργάνωσης που δρα στις νότιες Φιλιππίνες.

    [10] Κατάθλιψη: Ο εχθρός της τρίτης ηλικίας

    22/4/2002 9:47:00 πμ

    Περισσότεροι από 200.000 Ελληνες ηλικιωμένοι πάσχουν σήμερα από κατάθλιψη - ασθένεια που εκδηλώνεται με προβλήματα στον ύπνο, εύκολη κόπωση και αρνητικές σκέψεις που μπορούν να φτάσουν και στις τάσεις αυτοκτονίας. Το πρόβλημα καθίσταται πιο έντονο στη μερίδα των ηλικιωμένων που ζουν μακριά από το οικογενειακό περιβάλλον π.χ. σε οίκους ευγηρίας, στους οποίους η ασθένεια λαμβάνει σοβαρή και τελικά μη ιάσιμη μορφή. Τα παραπάνω διαπίστωσαν οι επιστήμονες, που έλαβαν μέρος στο 17ο πανελλήνιο συνέδριο ψυχιατρικής που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική, τονίζοντας ωστόσο ότι η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευθεί σε ποσοστό που πλησιάζει το 90% καθώς οι σύγχρονες ψυχιατρικές υπηρεσίες διαθέτουν σήμερα τα μέσα για έγκαιρη υποβοήθηση των καταθλιπτικών τόσο με νεότερα φάρμακα -απαλλαγμένα από σοβαρές παρενέργειες -όσο και με ψυχοθεραπευτικές μεθόδους.

    Το πρόβλημα εντοπίζεται όχι τόσο στην αντιμετώπιση αυτής καθεαυτής της νόσου όσο στην πρόληψη και διάθεση αντιμετώπισης καθώς οι συγγενείς των ασθενών θεωρούν τα συμπτώματα της φυσιολογικά για την ηλικία τους με αποτέλεσμα πολύ μικρό ποσοστό των πασχόντων να ζητεί βοήθεια από τους γιατρούς.

    Η κατάθλιψη έχει ποικιλία στην εκδήλωση της σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αφού στις περισσότερες περιπτώσεις συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα υγείας που συνεισφέρουν την παθογένεση ή προκαλούν επιπλοκές στη θεραπευτική αντιμετώπιση της κατάθλιψης που μπορεί να προκαλέσει σημαντική έκπτωση της λειτουργικότητας του ατόμου παρόμοια με αυτή που προκαλούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης.

    [11] Δεύτερο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζάζ στην Αθήνα

    22/4/2002 10:20:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Το δεύτερο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ στην Αθήνα, με τη συμμετοχή 12 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης διοργανώνει η Τεχνόπολις, από τις 30 Μαΐου-2 Ιουνίου, με τη συνεργασία της πρεσβείας της Ισπανίας -χώρας που προεδρεύει στην ΕΕ - του Ινστιτούτου Cervantes, καθώς και των αντίστοιχων Πρεσβειών και των Μορφωτικών Ινστιτούτων που λειτουργούν στην Αθήνα. Η μουσική αυτή γιορτή καθιερώθηκε από πέρυσι ως θεσμός στην Τεχνόπολη, φιλοδοξώντας να αποτελέσει μια από τις σημαντικές στιγμές καλλιτεχνικής συνεργασίας της Ενωμένης Ευρώπης.

    Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα δοθούν δύο συναυλίες την πρώτη μέρα, τέσσερις τη δεύτερη και τρίτη ημέρα, ενώ την τελευταία θα εμφανιστούν δύο συγκροτήματα και στη συνέχεια μέλη των μουσικών συναυλιών τζαζ θα συμμετάσχουν σε Jam session. Η ώρα έναρξης των συναυλιών έχει καθοριστεί για τις 8 μμ και θα διαρκούν έως τα μεσάνυκτα. Χορηγός επικοινωνίας Ομιλος Alpha. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 April 2002 - 8:59:29 UTC