Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 7 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα δημοσκόπηση δείχνει μπροστά τη Ν.Δ
  • [02] Τσοχατζ/λος: θα χάσει το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές
  • [03] Με ρόπαλο χτύπησε ένας διαρρήκτης το θύμα του
  • [04] Εντοπίστηκαν λαθρομετανάστες στις Κυκλάδες
  • [05] Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου για τον ευρωστρατό
  • [06] Πάγκαλος: το ΠΑΣΟΚ δεν επικοινωνεί με τον κόσμο
  • [07] Αύριο η απόφαση για μεταφορά της Πρωτομαγιάς
  • [08] Πυρκαγιά σε αποθήκη στον Πειραιά
  • [09] Βρετανία: οι μισοί νέοι έχουν πάρει ναρκωτικά
  • [10] Απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων
  • [11] Φιλιππίνες-Εκρηξη βόμβας με θύματα
  • [12] Σέρβος στρατηγός παραδίνεται στη Χάγη
  • [13] Βουλευτικές εκλογές για τους Ούγγρους
  • [14] Δηλώσεις των μικρομεσαίων για εκκρεμείς υποθέσεις
  • [15] Αργυρό μετάλλιο για την Ελλάδα στην ενόργανη
  • [16] Δεν υπάρχει επιδημία γρίπης τονίζουν οι ειδικοί
  • [17] Οnline βαθμολογία των site των ΜΜΕ
  • [18] Η Ταϊβάν εκσυγχρονίζει την κινεζική γλώσσα

    [01] Νέα δημοσκόπηση δείχνει μπροστά τη Ν.Δ

    Πηγή: ΑΠΕ 21/4/2002 5:03:00 μμ

    Ποικίλα σχόλια προκαλεί η νέα δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ ΡΙΣΕΡΤΣ, που δημοσιεύει το ΒΗΜΑ της Κυριακής και φέρει τη ΝΔ να προηγείται με 7,3 μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι το κλίμα και η εικόνα της κυβέρνησης μπορούν να αλλάξουν με την προώθηση και την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου. Αντίθετα στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων παγιώνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης η ΝΔ βρίσκεται στην 1η θέση με 36,7% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 29,4%. Στην 3η θέση βρίσκεται το ΚΕΠ με ποσοστό 5,6% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,1%, ο με ΣΥΝ 3,1% και το ΔΗΚΚΙ με ποσοστό 1,9%.

    Ο Κωστής Στεφανόπουλος είναι ο πιο δημοφιλής Ελληνας

    Στην παράσταση νίκης η ΝΔ βρίσκεται στην πρώτη θέση με 57,3 %, αλλά μόνο ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους πιστεύει ότι με κυβέρνηση Καραμανλή θα υπάρξει βελτίωση.

    Με διαφορά 0,9% ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός από τον Κώστα Σημίτη.

    Πιο δημοφιλής Έλληνας παραμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, με ποσοστό 92,5%.

    Ποικίλες αντιδράσεις για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης

    Το γκάλοπ δείχνει ότι ο κόσμος δεν περιμένει τίποτα από τη ΝΔ, σχολιάζει ο υπουργός Τύπου. Ο κος Πρωτόπαπας επισημαίνει ότι το κλίμα θα αλλάξει εφ όσον σταματήσει η εσωτερική γκρίνια και προωθηθεί το κυβερνητικό έργο. Αναδεικνύοντας μία άλλη παράμετρο της δημοσκόπησης ο υπουργός Τύπου σχολιάζει ότι είναι θλιβερό το 1/3 των ψηφοφόρων της ΝΔ να πιστεύει ότι η χούντα έκανε καλό στην Ελλάδα. Πρέπει κατέληξε να προβληματιστεί η ίδια η ηγεσία τού κόμματος αυτού. Με την ανυπαρξία προγραμματικού λόγου και την προσπάθεια ισοπέδωσης των πάντων, η ΝΔ επιτρέπει να διαμορφωθεί το ιδεολογικό υπόστρωμα για ακροδεξιές αντιλήψεις.

    "Καλές είναι οι δημοσκοπήσεις αλλά ευτυχώς υπάρχουν και οι εκλογές" ήταν το σχόλιο του υπουργού Πολιτισμού κ. Βενιζέλου, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται, για να συμπληρώσει πως "όλα τα μηνύματα που στέλνει η κοινή γνώμη τα σεβόμαστε, τα αξιολογούμε και τα ενσωματώνουμε στην πολιτική μας, η οποία όμως θα ολοκληρωθεί και θα κριθεί στις εκλογές του 2004 . Αρα ας μη βιάζονται κάποιοι να βγάζουν συμπεράσματα κι άλλοι να εμφανίζονται ως ηττοπαθείς και οδυρόμενοι. Το ΠΑΣΟΚ έχει ικανότητα επικοινωνίας με την κοινή γνώμη και πολύ μεγάλη δυνατότητα προσαρμογής της πολιτικής του χάριν του γενικού συμφέροντος".

    "Οι οκτώ μονάδες της διαφοράς σε δύο χρόνια μπορεί να γίνουν 15", αλλά αν πάμε καλά και ενωμένοι μπορούν να μηδενιστούν σχολιάζει στο ΒΗΜΑ ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο υπουργός Ανάπτυξης τονίζει ότι λάθη, παραλείψεις και ατυχείς συμπεριφορές βαραίνουν περισσότερο την ηγεσία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι αμέτοχοι.

    Ο Θόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής εκφράζει τον προβληματισμό του για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και σημειώνει ότι όταν η διαφορά εγκαθίσταται σε κοινωνικές ομάδες που είχαν προνομιακή συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

    Οι δημοσκοπήσεις δεν υποκαθιστούν την λαϊκή ετυμηγορία αλλά αποτυπώνουν τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, μας δίνουν αισιοδοξία αλλά ο αγώνας είναι μπροστά μας, λέει ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος.

    [02] Τσοχατζ/λος: θα χάσει το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές

    Πηγή: ΑΠΕ 21/4/2002 12:01:00 μμ

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του στο ''Βήμα της Κυριακής'' δεν αποκλείει εξελίξεις πριν από τις βουλευτικές εκλογές αν το ΠΑΣΟΚ υποστεί μεγάλη ήττα στις δημοτικές εκλογές. Τονίζει ότι αν το αποτέλεσμα των νομαρχιακών και των δημοτικών εκλογών είναι καταστροφικό, πιθανό θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε κάποιες από τις αποφάσεις μας. Αναφέρει ότι οι νομαρχίες που θα κερδιθούν πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 από τις 23 που έχει το ΠΑΣΟΚ γιατί αν είναι λιγότερες, όπως υπογραμμίζει, τότε τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν.

    [03] Με ρόπαλο χτύπησε ένας διαρρήκτης το θύμα του

    Πηγή: ΑΠΕ 21/4/2002 11:52:00 πμ

    Χτυπώντας τον με ένα ρόπαλο ένας άγνωστος διαρρήκτης που εισήλθε από ανασφάλιστο παράθυρο σε σπίτι της οδού Τραπεζούντος 68 στη Νίκαια, ζήτησε από τον ιδιοκτήτη Βαγγέλη Μητρόπουλο, 66 χρόνων, χρήματα και τσιγάρα. Οταν όμως αυτός αρνήθηκε ο ληστής, πιθανόν αλλοδαπός, τον χτύπησε στο πρόσωπο και έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

    [04] Εντοπίστηκαν λαθρομετανάστες στις Κυκλάδες

    21/4/2002 2:39:00 μμ

    Δουλεμπορικό σκάφος που έπλεε στην περιοχή των Κυκλάδων εντόπισε χθες το βράδυ το Λιμενικό. Στο σκάφος επέβαιναν 56 λαθρομετανάστες κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Σύρο. Οι δύο Πολωνοί διακινητές συνελήφθησαν και ανακρίνονται.

    [05] Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου για τον ευρωστρατό

    Πηγή: NET 105,8 fm 21/4/2002 1:56:00 μμ

    Στο πλευρό της κυβέρνησης για το θέμα του ευρωστρατoύ τάχθηκε σήμερα από τη Λαμία που παραβρέθηκε σε τιμητική εκδήλωση για τον Αθανάσιο Διάκο ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κύριος Χριστόδουλος. Για πρώτη φορά ο κ.Χριστόδουλος απέδωσε δημοσίως εύσημα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για την άρνησή τους να υποκύψουν όπως είπε, στις πιέσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων. Ακόμη ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κατέκρινε τη διεθνή κοινότητα για υποκρισία όπως τόνισε απέναντι στις σφαγές που διαπράχθηκαν στην Παλαιστίνη.

    [06] Πάγκαλος: το ΠΑΣΟΚ δεν επικοινωνεί με τον κόσμο

    21/4/2002 12:34:00 μμ

    Ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του στον ''Τύπο της Κυριακής'', αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο. Σημειώνει ότι αν συνεχίσουμε στη μακαριότητα της κυβερνητικής γραφειοκρατικής μονοτονίας μέσα στον οικονομισμό και την αυτοϊκανοποίηση θα βρεθούμε μπροστά σε τραγικές απογοητεύσεις.

    [07] Αύριο η απόφαση για μεταφορά της Πρωτομαγιάς

    Πηγή: ΑΠΕ 21/4/2002 12:10:00 μμ

    Αύριο ή μεθαύριο ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας αναμένεται να αποφασίσει για το πότε θα γιορταστεί η Πρωτομαγιά, η οποία εφέτος πέφτει τη Μεγάλη Τετάρτη. Ηδη, η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε ότι ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιά θα γίνει κανονικά την 1η Μαΐου και έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για την ημέρα αυτή. Ο κ. Ρέππας αναμένεται να αποφασίσει τη μεταφορά της αργίας για την Τρίτη του Πάσχα, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην κίνηση της αγοράς.

    [08] Πυρκαγιά σε αποθήκη στον Πειραιά

    21/4/2002 11:54:00 πμ

    Πυρκαγιά, από άγνωστη αιτία εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε υπόγεια αποθήκη στην οδό Καισαρείας 196 στη Νίκαια, την οποία χρησιμοποιούσε ως κατοικία ο 85χρονος ρακοσυλλέκτης Δημ. Αντωνόπουλος. Από τη φωτιά υπέστη ζημιές η αποθήκη, ενώ ο 85χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

    [09] Βρετανία: οι μισοί νέοι έχουν πάρει ναρκωτικά

    Πηγή: ΑΠΕ 21/4/2002 1:06:00 μμ

    Περισσότεροι από τους μισούς νέους στη Βρετανία και το 28% του συνολικού πληθυσμού της χώρας (περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι) έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών, σύμφωνα με μια έρευνα της εταιρείας ICM που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Οbserver". Στην έρευνα αναφέρεται ότι το 51% των νέων ηλικίας από 16 έως 24 ετών έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, ενώ πέντε εκατομμύρια άνθρωποι καπνίζουν κάνναβη και περισσότερα από δύο εκατομμύρια παίρνουν τακτικά έκσταση, αμφεταμίνες και κοκαΐνη.

    Μεγαλύτερο το πρόβλημα των ναρκωτικών από ό, τι πιστεύεται

    Η Βρετανία βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των χωρών της Ευρώπης όσον αφορά στη χρήση ναρκωτικών, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ναρκωτικών και Εξάρτησης.

    Πέρσι μία κυβερνητική μελέτη είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ένα τρίτο των νέων είχαν χρησιμοποιήσει κάνναβη, αλλά από την έρευνα της ICM συμπεραίνεται ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι πιο διαδεδομένη απ' όσο πιστευόταν μέχρι σήμερα. "Δεν μας προκαλεί έκπληξη. Η απειλή επιβολής κυρώσεων απλώς δεν εμποδίζει τους νέους να πειραματίζονται με τα ναρκωτικά" είπε ο διευθυντής του φιλανθρωπικού οργανισμού "Drugscope" στην εφημερίδα.

    Ναρκωτικά: μείζον πολιτικό ζήτημα στη Βρετανία

    Το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα στη Βρετανία τους τελευταίους μήνες.

    Τον περασμένο Ιανουάριο αποκαλύφθηκε ότι ο 17χρονος πρίγκιπας Χάρι, ο νεότερος γιος του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, είχε καπνίσει κάνναβη με τους φίλους του στο σχολείο.

    Τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει την σκληρή γραμμή που ακολουθεί στο ζήτημα των ναρκωτικών. Ο υπουργός Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ ανακοίνωσε μάλιστα ότι σκόπευε να μαλακώσει τη νομοθεσία όσον αφορά στην κατοχή κάνναβης.

    Ορισμένοι πολιτικοί και ο πρώην αρχιεπιθεωρητής των φυλακών της Βρετανίας ζήτησαν μάλιστα να νομιμοποιηθούν ορισμένες ναρκωτικές ουσίες και να δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς να τις συνταγογραφούν.

    [10] Απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων

    21/4/2002 4:20:00 μμ

    Τα ισραηλινά στρατεύματα ολοκλήρωσαν το πρωί την αποχώρησή τους από την παλαιστινιακή πόλη Ναμπλούς στη βόρεια Δυτική Όχθη. Επίσης, ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε και από τη Ραμάλα εκτός από τον τομέα, όπου βρίσκονται τα γραφεία του Παλαιστινίου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος παραμένει αποκλεισμένος εκεί από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στη Δυτική Οχθη στις 29 Μαρτίου. Eν τω μεταξύ, ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στην Ιερουσαλήμ έλαβε για πρώτη φορά άδεια να συναντηθεί με 18 Γάλλους που βρίσκονται στο αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα. Οι 18 Γάλλοι έχουν αποφασίσει να αποτελέσουν ανθρώπινη ασπίδα στην περίπτωση που οι ισραηλινές δυνάμεις αποφάσιζαν να επιτεθούν στα γραφεία του Αραφάτ.

    ''Ψεύτικη'' η αποχώρηση λέει ο Ερεκάτ - Συλλήψεων συνέχεια

    Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως θα συνεχίσει την πολιορκία του κτιρίου όπου στεγάζεται το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη, μέχρι να παραδώσει ο Αραφάτ τους τρεις Παλαιστίνιους που θεωρούνται ύποπτοι για την δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού.

    Επίσης ο ισραηλινός στρατός θέλει να συλλάβει τον Φουάντ Σουμπάκι, υπεύθυνο οικονομικών του Αραφάτ, τον οποίο κατηγορεί ότι μεταφέρει λαθραία όπλα από το Ιράν στα Παλαστινιακά Εδάφη.

    "Ψεύτικη" χαρακτήρισε την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων ο επικεφαλής των παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ, επισημαίνοντας πως όλα αυτά "είναι ψέματα για χάρη των μέσων ενημέρωσης".

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως τα ισραηλινά άρματα μάχης εγκατέλειψαν την αυτόνομη ζώμη της Ναμπλούς, αλλά εγκαταστάθηκαν κοντά στα χωριά ανατολικά της πόλης.

    Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια επιχείρησής του στον καταυλισμό προσφύγων της Καλάντια (βόρεια της Ιερουσαλήμ) συνέλαβε 15 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους και τον 34χρονο Νάσερ Χμέιντ, στρατιωτικό στέλεχος της Φατάχ. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, ο Χμέιντ είναι στενός συνεργάτης του Μαρουάν Μπαργκούτι και πιστεύεται ότι έχει σχέσεις με τις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα.

    Στο μεταξύ, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε μετά την ενεργοποίηση εκρηκτικών, τα οποία μετέφερε κοντά στην Καλκίλια, αφού προηγουμένως Ισραηλινοί στρατιώτες προσπάθησαν να τον σταματήσουν για έλεγχο. Επίσης, δύο ακόμα Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν χθες το βράδυ από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στη Ραμάλα.

    Τέλος, Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν στα περίχωρα της Τζενίν έναν Παλαιστίνιο φωτοειδησεογράφο, που εργαζόταν για το πρακτορείο Ρόϊτερ.

    Αποστολή πραγματογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών στη Τζενίν - ''Ανεπιθύμητο πρόσωπο'' απεσταλμένος του ΟΗΕ

    Ενώ λοιπόν συνεχίζονται οι επιθέσεις, στη Τζενίν θα μεταβούν ειδικοί πραγματογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να διερευνήσουν τις καταγγελίες των Παλαιστινίων, για μαζικές σφαγές αμάχων από ισραηλινά στρατεύματα. Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφάλειας έγινε αποδεκτή από τους Παλαιστίνιους που επιμένουν ότι στην πόλη βρίσκονται ίσως και 400 άταφα πτώματα, ενώ οι Ισραηλινοί μιλούν για 70 νεκρούς.

    Η κυβέρνηση Σαρόν επέκρινε τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Τέργε Ρεντ-Λάρσεν στη Μέση Ανατολή, ο οποίος επισκεπτόμενος χθες την μαρτυρική Τζενίν, μαζί με τον Αμερικανό αξιωματούχο Γουίλιαμ Μπέρνς, έκανε λόγο για ''το πιο επαίσχυντο κεφάλαιο στην ιστορία του Ισραήλ''.

    Εν τω μεταξύ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν ανακοίνωσε πως οι ισραηλινές αρχές θα μποϋκοτάρουν τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην περιοχή Τέργε Ρεντ-Λάρσεν, μετά τις καταγγελίες του τελευταίου για ολοκληρωτική καταστροφή της Τζενίν από τον ισραηλινό στρατό, μετέδωσε το στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ.

    "Εδωσα οδηγίες σε όλα τα υπουργεία να διακόψουν κάθε επαφή" με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, δήλωσε ο Σαρόν κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου.

    Στην "υπόθεση Ρεντ-Λάρσεν" αναφέρονται σήμερα οι ισραηλινές εφημερίδες. "Ο Σαρόν σκέφτεται να κηρύξει ανεπιθύμητο πρόσωπο τον Ρεντ-Λάρσεν", "το Ισραήλ θα μποϋκοτάρει τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Ρεντ-Λάρσεν", είναι οι τίτλοι των εφημερίδων "Μααρίβ" και "Γεντιότ Αχαρονότ" αντίστοιχα.

    Για ''ολοκληρωτική καταστροφή στην Τζενίν'', είχε μιλήσει νωρίτερα ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, ενώ έκκληση για να σταματήσει το δράμα των Παλαιστινίων οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ και ζουν πλέον χωρίς να έχουν τρόφιμα ούτε όμως και νερό, έκανε πάλι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β'.

    Σε ανοιχτή γραμμή Γ. Παπανδρέου με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους

    Αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με Ευρωπαίους ομολόγους του αλλά και με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους έχει τα τελευταία 24ωρα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Προετοιμάζει την επίσκεψη μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη.

    [11] Φιλιππίνες-Εκρηξη βόμβας με θύματα

    21/4/2002 3:51:00 μμ

    Τους δώδεκα έφτασαν οι νεκροί από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα έξω από εμπορικό κέντρο στην πόλη Τζένεραλ Σάντος στο νησί Μιντανάο των νότιων Φιλιππίνων, σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας, ο οποίος δήλωσε πως οι τραυματίες έφτασαν τους σαράντα, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται και παιδιά. ''Πιστεύω πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί γιατί περισσότεροι από είκοσι από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση'', διευκρίνισε ο συνταγματάρχης Μπαρτόλομι Μπαλουγιότ. Την ευθύνη για εκρήξεις που σημειώθηκαν με διαφορά 10 λεπτών η μια από την άλλη ανέλαβε λίγο αργότερα άνδρας για λογαριασμό τοπικής εξτρεμιστικής μουσουλμανικής οργάνωσης η οποία συνδέεται με την Αμπου Σαγιάφ.

    Για άλλη μια φορά αθώοι-θύματα της δράσης εξτρεμιστών

    Οι δύο εκρήξεις μπορεί να είναι έργο μουσουλμάνων εξτρεμιστών, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

    Μια αυτοσχέδια βόμβα είχε τοποθετηθεί σε τρίκυκλο ποδήλατο που ήταν παρκαρισμένο έξω από πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, ενώ δέκα λεπτά αργότερα άγνωστοι πέταξαν και άλλη μια βόμβα σε συγκρότημα κατοικιών της πόλης. Σύμφωνα με την αστυνομία και οι δύο επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από τους ίδιους δράστες. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν οδηγοί κρατικών λεωφορείων και περαστικοί, ανάμεσά τους και παιδιά.

    Τις τελευταίες ημέρες στην πόλη αυτή των 800.000 κατοίκων κυκλοφορούσαν φήμες, μέσω κινητών τηλεφώνων, ότι εξτρεμιστικές οργανώσεις είχαν τοποθετήσει 18 εκρηκτικούς μηχανισμούς σε διάφορα σημεία της πόλης.

    Λίγο μετά τα τραγικά γεγονότα ένας άντρας που, όπως είπε, εκπροσωπεί τοπική εξτρεμιστική μουσουλμανική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις. Ο άντρας αυτός που δήλωσε ότι ονομάζεται Αμπού Μούσλιμ Αλ-Γκάζι και πρόσθεσε ότι συνδέεται με την οργάνωση Αμπου Σαγιάφ, που δρα στην περιοχή, τηλεφώνησε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό RMN αμέσως μετά τις εκρήξεις λέγοντας ότι: "εμείς το κάναμε".

    Ο ίδιος άντρας έχει επικοινωνήσει και στο παρελθόν με το σταθμό λέγοντας πως είναι ο επικεφαλής της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων της Αμπου Σαγιάφ, μιας οργάνωσης που οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι έχει σχέσεις με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και την Αλ-Κάιντα.

    Οι αντάρτες της οργάνωσης Αμπου Σαγιάφ κρατούν εδώ και έντεκα μήνες ομήρους ένα ζευγάρι Αμερικανών ιεραπόστολων, στο νησί Μπαζιλάν, 350 χιλιόμετρα δυτικά του Τζένεραλ Σάντος.

    [12] Σέρβος στρατηγός παραδίνεται στη Χάγη

    21/4/2002 7:40:00 μμ

    Ο στρατηγός Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς, πρώην υπουργός Αμυνας, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας συμφώνησε σήμερα να παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και θα αναχωρήσει για τη Χάγη μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα ο Γιουγκοσλάβος υφυπουργός Δικαιοσύνης, Νεμπόισα Σάρκιτς διευκρίζοντας πως ο Οϊντάνιτς είναι ο μόνος από τους 23 εναντίον των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που απάντησε στην έκκληση της κυβέρνησης του Βελιγραδίου να παραδοθούν.

    "Ο στρατηγός Οϊντάνιτς συμφώνησε να συνεργαστεί με το ΔΠΔ και την γιουγκοσλαβική κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό θα παρουσιαστεί αύριο Δευτέρα το μεσημέρι στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να τακτοποιηθούν οι λεπτομέρειες και ο τρόπος παράδοσής του", επισήμανε ο Σάρκιτς και πρόσθεσε πως "ο Σέρβος στρατηγός θα αναχωρήσει για τη Χάγη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας", μόλις αποκτήσει άδεια εισόδου στην Ολλανδία.

    [13] Βουλευτικές εκλογές για τους Ούγγρους

    21/4/2002 12:51:00 μμ

    Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι Ούγγροι ψηφοφόροι για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, στις οποίες οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές απειλούν να ανατρέψουν το συντηρητικό πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Ορμπαν. Στον πρώτο γύρο πριν από δύο εβδομάδες το Σοσιαλιστικό Κόμμα, κατάφερε να ανατρέψει τα προγνωστικά και να κερδίσει την ''Ενωση Νεαρών Δημοκρατών'' του Ορμπαν.

    [14] Δηλώσεις των μικρομεσαίων για εκκρεμείς υποθέσεις

    Πηγή: ΑΠΕ 21/4/2002 12:37:00 μμ

    Από αύριο Δευτέρα έως τις 29 Απριλίου θα μπορούν οι μικρομεσαίοι έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες να υποβάλουν στην εφορία τις δηλώσεις για το κλείσιμο των ανέλεγκτων υποθέσεών τους ΦΠΑ και εισοδήματος της τριετίας 1999-2001. Πρόκειται για τα ειδικά σημειώματα αυτοελέγχου, στα οποία όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να υπολογίσουν με βάση τέσσερις παράγοντες τα ακαθάριστα έσοδα της τριετίας και εφόσον το ποσό που προκύψει είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχουν δηλώσει στην εφορία, θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος για να κλείσουν τις υποθέσεις τους.

    [15] Αργυρό μετάλλιο για την Ελλάδα στην ενόργανη

    21/4/2002 5:28:00 μμ

    Το πρώτο ασημένιο μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γυναικών/νεανίδων στην ιστορία της ελληνικής γυμναστικής -μέχρι τώρα υπήρχε μόνο το χάλκινο μετάλλιο της Βάσως Τσαβδαρίδου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νεανίδων του 1994 στο άλμα- κατέκτησε η νεανίδα Μαρία Μαστρογιαννοπούλου. Η αθλήτρια του Γ. Σ. Καλλιθέας πήρε τη δεύτερη θέση στους ασύμμετρους ζυγούς με βαθμολογία 9,387, εκτελώντας ένα πρόγραμμα με αρχική αξία 10,00.

    Η Στεφανί Μπισμπίκου στο ίδιο όργανο πήρε την τέταρτη θέση με 9,125 βαθμούς. Πρώτη αναδείχθηκε η Ουκρανή Αλίνα Κόζιτς με 9,437 β. και τρίτη η συμπατριώτισσά της Ινα Τεσλένκο με 9,362.

    Με το βλέμμα στραμμένο στο 2004

    Στο άλμα, στον πρώτο τελικό της ημέρας, νικήτρια αναδείχθηκε η Ρωσίδα Αννα Παβλόβα με 9,339 β. και ακολούθησαν η Ρουμάνα Ιουλιάνα Τσιντέα με 9,212 β. και η συμπατριώτισσά της Μόνικα Ρόσου με 9,112 β. Η Στεφανί Μπισμπίκου κατετάγη 7η με 8,950 βαθμούς.

    "Νοιώθω πολύ περήφανη αν και στεναχωρήθηκα λίγο που δεν πήρα το χρυσό μετάλλιο για διαφορά μόλις 0.060 βαθμών. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα αυτό το μετάλλιο. Πίστεψα στον εαυτό μου και το κέρδισα. Επόμενος στόχος μου είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2003 όπου θέλουμε η ομάδα μας να πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του 2004", τόνισε ο Μαρία Μαστρογιαννοπούλου δήλωσε λίγο μετά την απονομή.

    Ο προπονητής της, Θοδωρής Σταθόπουλος, δήλωσε από την πλευρά του συγκινημένος που η Μαρία έγινε η πρώτη ελληνίδα αθλήτρια που κατέκτησε εδώ στην Πάτρα μετάλλιο για τη χώρα μας. "Εκανε ένα από τα καλύτερα προγράμματα. Βέβαια για να πάρει κανείς μετάλλιο χρειάζεται και λίγη τύχη. Η Μαρία είναι μεγάλο ταλέντο αλλά είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς. Λογικά θα έκανε σύνθετο αλλά στον προχθεσινό αγώνα του ομαδικού αγωνίστηκε μόνο στο άλμα και στους ασύμμετρους ζυγούς".

    [16] Δεν υπάρχει επιδημία γρίπης τονίζουν οι ειδικοί

    Πηγή: ΑΠΕ 21/4/2002 12:40:00 μμ

    Ενα ακόμα άτομο νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ηρακλείου και πάσχει από μυοκαρδίτιδα. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για μια 30χρονη, η οποία νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου, αλλά ευτυχώς η κατάστασή της δεν εμπνέει ανησυχία σύμφωνα με τους γιατρούς, ενώ δεν υπάρχουν και ενδείξεις για το εάν τη μυοκαρδίτιδα προκάλεσε ιός. Εξάλλου, στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου, ένας 17χρονος μαθητής από την Κέρκυρα, ο οποίος προσβλήθηκε από τον ιό αυτό.

    Σε ετοιμότητα οι Αρχές

    Πάντως, οι υγειονομικές Αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα, ενώ οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων επισημαίνουν πως δεν υπάρχει επιδημία.

    Δείγματα του ιού έχουν σταλεί για εξέταση σε τέσσερα διαφορετικά εργαστήρια προκειμένου να διαπιστωθεί η ταυτότητά του.

    [17] Οnline βαθμολογία των site των ΜΜΕ

    21/4/2002 12:50:00 μμ

    Μια νέα πύλη για τα ΜΜΕ όλου του κόσμου είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων. Η mondotimes δίδει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να καταθέτουν τη γνώμη τους και να βαθμολογούν κάθε μέσο μαζικής ενημέρωσης που έχει παρουσία στο διαδίκτυο. Ο κατάλογος περιέχει συνδέσεις με 13.000 τόπους σε περισσότερες από 211 χώρες, με εφημερίδες, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και πρακτορεία ειδήσεων, οργανωμένα ανά περιοχή και θεματολογία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πύλης, "στο διαδίκτυο, οι παλιές διακρίσεις μεταξύ έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων έχουν-εν πολλοίς-εξασθενίσει. Για παράδειγμα, οι ηλεκτρονικοί τόποι εφημερίδων μεταδίδουν βίντεο και αυτοί των τηλεοπτικών σταθμών περιλαμβάνουν κείμενα με εμβριθείς αναλύσεις. Aρα, έχει μεγάλη αξία να περιληφθούν όλα τα μέσα σε έναν τόπο".

    Πηγή: dotjournalism

    [18] Η Ταϊβάν εκσυγχρονίζει την κινεζική γλώσσα

    21/4/2002 4:58:00 μμ

    Ο υπουργός Παιδείας της Ταϊβάν κάλεσε τους κατοίκους της χώρας να αρχίσουν να γράφουν τα κινεζικά από αριστερά προς τα δεξιά, ώστε να αποφύγουν οποιαδήποτε σύγχυση όταν αγγλικές λέξεις κάνουν την εμφάνισή τους στην κινεζική γραφή. Τα κινεζικά κατά παράδοση γράφονται από δεξιά προς αριστερά και από πάνω προς τα κάτω. Γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα επέλθει μια σχετική σύγχυση όταν συμπεριληφθούν και αγγλικές λέξεις στα κείμενα καθώς αυτές γράφονται και διαβάζονται από αριστερά προς τα δεξιά. "Σήμερα ορισμένοι γράφουν από αριστερά προς τα δεξιά, ενώ άλλοι από δεξιά προς αριστερά. Πρέπει να ενοποιήσουμε το σύστημα της κινεζικής γραφής'', ήταν το συμπέρασμα-έκκληση στο οποίο κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.

    Μια διαφωνία που μετρά δεκαετίες

    Η διαμάχη για το σύστημα γραφής των κινεζικών υφίσταται στην Ταϊβάν δεκαετίες τώρα. Παλιά οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν πινέλο για να γράφουν από πάνω προς τα κάτω πρώτα και μετά από δεξιά προς τα αριστερά.

    Σήμερα, οι περισσότεροι Ταϊβανέζοι χρησιμοποιούν πένα ή στυλό. Ορισμένοι, ακόμη, γράφουν τα κινεζικά όπως παλιά. Τα επίσημα έγγραφα στη χώρα εξακολουθούν να γράφονται με τον παλιό τρόπο.

    Με τα βιβλία, τις εφημερίδες και τα περιοδικά υιοθετήθηκε πιο ευέλικτος τρόπος γραφής. Ετσι άλλοι χρησιμοποιούν τον παλιό τρόπο και άλλοι το νέο.

    Ο λόγος που η Ταϊβάν διατήρησε τον παλιό τρόπο της κινεζικής γραφής είναι γιατί η Κομμουνιστική Κίνα τον κατήργησε και η Ταϊβάν ήθελε να διαφέρει από την ηπειρωτική Κίνα, στο όνομα της διατήρησης του κινεζικού πολιτισμού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 21 April 2002 - 16:54:51 UTC