Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φυλάκιση για τους Τούρκους δουλέμπορους
  • [02] Στις ΗΠΑ ο Ν. Σηφουνάκης για την Εκθεση Αιγαίου
  • [03] Αμούστακα παιδιά σε έγκλημα χωρίς αφορμή
  • [04] Διεθνές Συνέδριο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
  • [05] Επίσκεψη Καραμανλή στον Ελαιώνα
  • [06] Αγριο έγκλημα στην Κέρκυρα
  • [07] Επιταχύνονται οι διαδικασίες για διαζύγια
  • [08] Παραίτηση του προέδρου του ΑΧΕΠΑ
  • [09] Ευρωπαϊκή Εβδομάδα στο ΤΕΙ Καβάλας
  • [10] Εξαρθρώθηκε σπείρα Αλβανών διαρρηκτών
  • [11] Σοβαρές ζημιές στη Φθιώτιδα από βροχοπτώσεις
  • [12] Νέες συγκρούσεις στο Κασμίρ με 14 νεκρούς
  • [13] Σεισμός μέτριας έντασης στις ΗΠΑ
  • [14] ΗΠΑ: κρούσμα άνθρακα σε άνθρωπο
  • [15] G7: νέος κατάλογος με υπόπτους για τρομοκρατία
  • [16] ''Λουκέτο'' σε όλες οι τράπεζες της Αργεντινης
  • [17] Αποχή Λιβάνου από την ευρωμεσογειακή διάσκεψη
  • [18] Τραγωδία στον αέρα κοντά στο Καράκας
  • [19] Ιρλανδία: ανησυχία για τα ποσοστά σεξουαλικής κακοποίησης
  • [20] Ισπανία: Εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο
  • [21] Κολομβία:Βομβιστικές επιθέσεις στην Καρταχένα
  • [22] Νέος σεισμός αναστατώνει το Ιράν
  • [23] Νίκη ΠΑΟ επί Ξάνθης-ελπίδες για Τσάμπιονς Λιγκ
  • [24] Μπάσκετ Α1: νίκη του Ηρακλή επί του Πανιωνίου
  • [25] Μπάσκετ Α1: φινάλε με νίκη για το Περιστέρι
  • [26] ΚΕΔΚΕ: Ο Ολυμπισμός στην ιδέα και στην πράξη
  • [27] Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μπατατούδη-Μπάγεβιτς
  • [28] Μεγάλη πρόκριση ΠΑΟ στην υδατοσφαίριση
  • [29] Κλωνοποίησαν χοίρους με ανθρώπινο DNA
  • [30] Νέο ''όπλο'' κατά της χρόνιας αναιμίας
  • [31] ''Διάκεια 2002'' στη Λαμία
  • [32] Ας απολαύσουμε ένα σπάνιο αστρικό φαινόμενο
  • [33] Οnline ενημέρωση: ο εχθρός των εφημερίδων
  • [34] Μήνυση κατά Μ. Μπράντο από πρώην αγαπημένη του
  • [35] Προσβλέπουν στην αναγέννηση τους οι ''Οάσις''

    [01] Φυλάκιση για τους Τούρκους δουλέμπορους

    Τζένη Χαραλαμπίδου 20/4/2002 7:45:00 μμ

    Σε φυλάκιση εννέα ετών και επτά μηνών, καθώς και με το χρηματικό πρόστιμο των 600 ευρώ στον καθένα, καταδικάστηκαν οι τρεις Τούρκοι δουλέμποροι του μοιραίου ναυαγίου της Νάξου. Οι ποινές είναι χωρίς αναστολή, ωστόσο οι τρεις καταδικασθέντες άσκησαν ήδη το δικαίωμα της έφεσης ζητώντας μείωση της ποινής. Εν τω μεταξύ, έσβησαν οριστικά ύστερα από τρεις ημέρες ερευνών οι ελπίδες για την ανεύρεση των αγνοουμένων του ναυαγίου.

    [02] Στις ΗΠΑ ο Ν. Σηφουνάκης για την Εκθεση Αιγαίου

    Πηγή: ΑΠΕ 20/4/2002 7:16:00 μμ

    Τριήμερη επίσκεψη στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησε ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης ο οποίος είχε σειρά επαφών με κύριο θέμα την προετοιμασία διοργάνωσης έκθεσης με θέμα τη "Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο". Ο κ. Σηφουνάκης συναντήθηκε με διευθυντικά στελέχη πιθανών χώρων φιλοξενίας της έκθεσης-τον σταθμό Grand Central, το Μητροπολιτικό Μουσείο, το South Street Seaport Museum και το ίδρυμα "Ωνάση" (στο οποίο παρουσιάζεται τις ημέρες αυτές έκθεση Κυκλαδικής Τέχνης)-ενώ επισκέφθηκε και τον πληγέντα κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου χώρο του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου. Είχε επίσης συνάντηση με Ελληνες εφοπλιστές.

    Για τους Έλληνες σ όλον τον κόσμο

    Αναφερόμενος στην γενικότερη σημασία της έκθεσης και τα προσδοκώμενα οφέλη για την χώρα μας ο κ. Σηφουνάκης τόνισε την αξία της όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους ομογενείς των ΗΠΑ, σημειώνοντας την προσπάθεια της χώρας μας για μια καλύτερη ενημέρωση αναφορικά με την ιστορία του Αιγαίου στις ΗΠΑ, κάτι που θα βοηθήσει όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών αλλά ταυτόχρονα θα ενισχύσει την ροή αμερικανών τουριστών προς την Ελλάδα. Το Αιγαίο και τα νησιά του είναι γνωστά, χρειάζεται όμως "μια παρουσία διαφορετική" υπογράμμισε ο υπουργός Αιγαίου ο οποίος προσδιόρισε ως πιθανό χρόνο διοργάνωσης της έκθεσης την περίοδο Σεπτεμβρίου 2002-Φεβρουαρίου 2003.

    Ο κ. Σηφουνάκης σημείωσε επίσης την δυνατότητα εκμετάλλευσης της αθλητικής υποδομής πολλών νησιών του Αιγαίου όπου θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν αθλητικές ομάδες τρίτων χωρών, προκειμένου να εγκλιματισθούν και να προετοιμασθούν καλύτερα για την ερχόμενη Ολυμπιάδα.

    Στο ''σημείο μηδέν''

    Τέλος, αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο "σημείο μηδέν" λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός και η Πολιτεία είχαν μια "ενεργή άποψη και θέση από την πρώτη στιγμή".

    Και πρόσθεσε ότι ειδικότερα, ο ισοπεδωμένος ναός του Αγ. Νικολάου και ευρύτερα η περιοχή του Ground Zero όπου έχασαν την ζωή τους πολλοί Ελληνες και Ελληνοαμερικανοί αποτελεί "σημείο αναφοράς" για τα αποτελέσματα της λογικής του φανατισμού.

    [03] Αμούστακα παιδιά σε έγκλημα χωρίς αφορμή

    Τζένη Χαραλαμπίδου 20/4/2002 5:16:00 μμ

    Σε απίστευτα βασανιστήρια υπέβαλαν έναν 15χρονο δυο συνομήλικοι του γιατί ήθελαν να του κόψουν τα μαλλιά. Ο νεαρός που είχε πάει στο σπίτι του φίλου στο Μαρούσι για να ακούσουν μουσική, όπως αναφέρει, υπέστη σοκ όταν οι δυο συμμαθητές του θέλησαν να τον κουρέψουν. Ο νεαρός αντιστεκόταν και προσπαθούσε να ξεφύγει από τα χέρια των φίλων του, που λίγα λεπτά πριν γελούσαν και άκουγαν μαζί μουσική. Τότε ο ένας από τους δυο τον τραυμάτισε με μαχαίρι στο συκώτι. Ο 15χρονος έπεσε στο πάτωμα και σφάδαζε από τους πόνους. Φοβούμενοι οι φίλοι του τις επιπτώσεις δεν τον πήγαν στο νοσοκομείο. Αυτό παραλίγο να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του 15 χρόνου καθώς έχανε πολύ αίμα. Ευτυχώς μια φίλη των παιδιών πήγε στο διαμέρισμα όπου έγινε το περιστατικό και μόλις αντίκρισε τον 15χρονο στο πάτωμα τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Αμέσως εισήχθη στο χειρουργείο και οι γιατροί κατάφεραν αν σταματήσουν την αιμορραγία.

    [04] Διεθνές Συνέδριο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

    20/4/2002 3:02:00 μμ

    Με τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους, άρχισαν σήμερα στον Αστέρα της Βουλιαγμένης οι εργασίες του τετραήμερου 4ου Διεθνούς Συνεδρίου ''Πολίτες Βιώσιμη Ανάπτυξη- Περιβάλλον'' με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 77 χώρες της Μεσογείου, της Νοτιοανατολικης Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο διοργάνωσε το Ιδρυμα Μεσογειακής Συνεργασίας. Οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου από το βήμα του συνεδρίου τάχθηκαν υπέρ της πολιτικής λύσης στη Μέση Ανατολή.

    Η Μέση Ανατολή στο επίκεντρο των συζητήσεων

    ''Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν αφορά μόνο το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, αφορά όλους μας'', τόνισε στην ομιλία της η υπουργός Περιβάλλοντος Βάσω Παπανδρέου, καθώς, όπως είπε, ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

    Είναι θλιβερό γιατί η παγκόσμια κοινότητα είναι παρατηρητής, πρόσθεσε αναφερόμενη σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση, κυρίως τη δεύτερη που, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, δεν έχει τη βούληση και την ικανότητα να προωθήσει ειρηνευτικές λύσεις. Η διεθνής συγκυρία, είπε η κα Παπανδρέου, "είναι δραματική και αναδεικνύει την εξέλιξη ενός συγκεκριμένου τρόπου ανάπτυξης, εξηγώντας ότι η τρομοκρατία και ο πόλεμος δεν είναι και δεν μπορούν να είναι το μέλλον του κόσμου και το μέλλον της Μεσογείου''.

    Η πολεμική βία οδηγεί στην τυφλή απάντηση των ασθενέστερων, είχε τονίσει προηγουμένως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επίτιμος πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Κάρολος Παπούλιας. Κατά την άποψή του, η επιστροφή των ενδιαφερομένων μερών ως ισότιμων εταίρων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι αναγκαία για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους και την εξασφάλιση του κράτους του Ισραήλ.

    Στην πολεμική επιχείρηση, όπως τη χαρακτήρισε, στην Παλαιστίνη αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ακης Τσοχατζόπουλος.

    ''Είμαστε υποχρεωμένοι -τόνισε- να βλέπουμε να εξελίσσεται μια διαδικασία που είναι ενάντια σε κάθε αρχή. Με στρατιωτικό τρόπο και πόλεμο η πολιτική λύση δεν πρόκειται να βρεθεί, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι οι μεσογειακοί λαοί πρέπει να ζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων''.

    Ζητούμενο η ισόρροπη ανάπτυξη

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε επίσης στη διευρυμένη έννοια της ασφάλειας που πρέπει να περιλαμβάνει σήμερα τον άνθρωπο, τον πολίτη, τον καταναλωτή. Η στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης, είπε, είναι εκείνη που μπορεί να αντιμετωπίσει τους βασικούς στόχους, την καταπολέμηση της φτώχειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχους που συνιστούν τη μεγάλη πρόκληση του σήμερα και επιτυγχάνονται με μια ισορροπημένη ανάπτυξη ανάμεσα στην οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον.

    Το όραμα του κοινωνικού κράτους, πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, μετεξελίσσεται σήμερα στο πρόγραμμα της βιώσιμης ανάπτυξης και κρίσιμο θέμα είναι η στροφή στην παραγωγή με μέτρα που θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Για να γίνει όμως αυτό, είπε, χρειάζονται αλλαγές όπως η αντικατάσταση των παραδοσιακών πηγών ενέργειας με ανανεώσιμες. Στον τομέα αυτό η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα καθώς σήμερα παράγει 500 μεγαβάτ ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το 1998 είχε μόνο 50 μεγαβάτ.

    ''Το δραματικό αίτημα σήμερα είναι να υπάρξει μια νέα μορφή ανάπτυξης που θα σέβεται ανθρώπους και περιβάλλον'', επισήμανε στην ομιλία της η κυρία Παπανδρέου τονίζοντας ότι είναι σημαντική για τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια η συνεργασία Βορρά - Νότου. Μολονότι, όπως είπε, όλοι οι εταίροι έχουν αναλάβει δράση, η κατάσταση ως προς τη βιώσιμη ανάπτυξη επιδεινώνεται στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια καθώς δεν εμφανίζονται ακόμη απτά αποτελέσματα. Η χώρα μας, εξήγησε, είναι σε θέση να παίξει σημαντικό εξισορροπιστικό ρόλο στο χώρο της Μεσογείου και η περιβαλλοντική διάσταση στις πολιτικές για ανάπτυξη είναι για την Ελλάδα ζήτημα πρώτης προτεραιότητας το οποίο θα προβληθεί ιδιαίτερα και κατά την προεδρία της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει αναληφθεί πρωτοβουλία να φιλοξενήσει η Ελλάδα στις 8 με 10 Ιουλίου διεθνή διάσκεψη 27 χωρών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Απώτερος στόχος, γύρω στο 2010, είναι να δημιουργηθεί μια βιώσιμη ευρωμεσογειακή περιοχή ελεύθερου εμπορίου.

    Η Μεσόγειος είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της βιώσιμης ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Σέρχιο Γκαλιλέο, εκπρόσωπος της Χιλής και σύμβουλος του προέδρου Ρικάρντο Λάγος Εσκομπάρ. Ο κ. Γκαλιλέο τόνισε τη σημασία της Δημοκρατίας για τη μείωση της φτώχειας και την οικονομική ανάπτυξη φέρνοντας ως παράδειγμα τη χώρα του, η οποία τα τελευταία 12 χρόνια μείωσε κατά το ήμισυ τη φτώχεια και τριπλασίασε τις εξαγωγές.

    Ο ίδιος ευχαρίστησε για την ειλικρινή και σταθερή, όπως είπε, υποστήριξη της Ελλάδας προς την Χιλή και εξήρε την πολιτική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο είχε ακούσει να μιλά στο Χάρβαρντ για ειρήνη, ανάπτυξη και ελευθερία, αξίες που είναι ιδιαίτερα επίκαιρες και σήμερα για τον κόσμο και ειδικότερα για την Παλαιστίνη.

    Τέλος, τόνισε τη σημασία του παντρέματος της τέχνης με την ιστορία που διέδωσαν στον κόσμο ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Πάμπλο Νερούδα και κάλεσε να γίνουν παράδειγμα για όλους.

    [05] Επίσκεψη Καραμανλή στον Ελαιώνα

    20/4/2002 2:41:00 μμ

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή του Ελαιώνα Αττικής και σε δηλώσεις του επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν έχει κάνει οτιδήποτε για την αναβάθμιση της περιοχής αυτής. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι το 1994 η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι μέχρι το 2000 ο Ελαιώνας θα είχε γίνει μία όαση πράσινου και ζωής και το 1995 προχώρησε στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος το οποίο, μεταξύ άλλων, προέβλεπε και την απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανιών από την περιοχή. Ο Πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε ότι σήμερα, επτά χρόνια μετά, τίποτα δεν έχει γίνει, τίποτα δεν έχει ξεκινήσει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε ότι ως σήμερα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υλοποιούν βήμα - βήμα το πρόγραμμα για την ανάπλαση του Ελαιώνα και ότι θα έπρεπε να θυμάται ότι η κυβέρνηση του κόμματός της ΝΔ το 1992 επιχείρησε να κτίσει μια "τσιμεντένια ταφόπλακα" στον Ελαιώνα.

    "Ούτε το Προεδρικό Διάταγμα του 1995 εφαρμόστηκε, ούτε οι ρυπογόνες βιομηχανίες απομακρύνθηκαν, ούτε οποιοδήποτε μέτρο για τη βελτίωση της κατάστασης της περιοχής έχει ληφθεί", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Καταλήγοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι η περίπτωση του, κατ' ευφημισμό, Ελαιώνα, δύο χιλιόμετρα μόλις από το κέντρο της Αθήνας, είναι εικόνα ντροπής και αποδεικνύει περίτρανα ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει τις ίδιες τις δικές της εξαγγελίες και υποσχέσεις, χάνοντας την ευκαιρία να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής της Αθήνας.

    Η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσωπου ήταν άμεση. "Από το 1994 ως σήμερα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υλοποιούν βήμα - βήμα το πρόγραμμα για την ανάπλαση του Ελαιώνα, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Δήμων και των κατοίκων της περιοχής και τη μετατροπή χιλιάδων στρεμμάτων σε ζώνη πρασίνου. Είναι ένα έργο πνοής και προοπτικής για την Αττική που εξελίσσεται, που γίνεται πράξη. Αυτά δεν ενδιαφέρουν βέβαια τον κ. Καραμανλή. Τον ενδιαφέρει μόνον ο κενός περιεχομένου εντυπωσιασμός. Αλλά ειδικά με τον Ελαιώνα ατύχησε. Γιατί θα έπρεπε να θυμάται ότι η κυβέρνηση του κόμματός του το 1992 με το γνωστό περιβαλλο-ντοκτόνο προεδρικό διάταγμα επιχείρησε να κτίσει μια "τσιμεντένια ταφόπλακα" στον Ελαιώνα. Γι' αυτό κ. Καραμανλής θα έπρεπε να έχει μνήμη και να ντρέπεται για τα πεπραγμένα του κόμματός του" δήλωσε ο Πρωτόπαπας.

    [06] Αγριο έγκλημα στην Κέρκυρα

    Πηγή: ΑΠΕ 20/4/2002 8:41:00 μμ

    Αγριο έγκλημα έγινε χθες το βράδυ στο χωριό Καστελάνοι στην Κέρκυρα. Θύμα ο Αλβανός υπήκοος Νεζίρ Μπάνε 38 ετών και δράστες οι αδελφοί Σπύρο Νικόλα, Φερντινάντ Νικόλα, Τζάνι Νικόλα από το Μπεράτι της Αλβανίας και ο γαμπρός τους Λάμο Λουφτάρ 38 ετών. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομίας οι τέσσερις δράστες κρατώντας στα χέρια τους ξύλα, μαχαίρια και οικοδομικά εργαλεία μπήκαν βίαια στο σπίτι, του θύματος αφού έσπασαν τη τζαμαρία της εξώπορτας και του επιτέθηκαν χτυπώντας τον με τα μαχαίρια στη θωρακική χώρα. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία αιτία της επίθεσης είναι οι προηγηθέντες καυγάδες φίλων του θύματος και της οικογένειας Νικόλα. Από την Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας έχουν συλληφθεί δύο από τους δράστες ενώ αναζητούνται οι άλλοι δύο.

    [07] Επιταχύνονται οι διαδικασίες για διαζύγια

    20/4/2002 6:48:00 μμ

    Λύση διαφαίνεται σύντομα στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τη λειτουργία του νέου εκσυγχρονιστικού θεσμού, ο οποίος προβλέπει σύντομη διαδικασία για διαζύγια, κληρονομικές διαφορές και εμπορικές συμφωνίες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ζήτησε από τους δικηγόρους να τερματίσουν την αποχή από τις συγκεκριμένες δίκες και τους κάλεσε σε ουσιαστικό διάλογο για να εφαρμοσθεί στην πράξη το νέο σύστημα.

    [08] Παραίτηση του προέδρου του ΑΧΕΠΑ

    20/4/2002 6:25:00 μμ

    Την παραίτησή του για λόγους προσωπικής ευθιξίας σχετικά με το θάνατο ασθενή στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, υπέβαλε ο πρόεδρος του νοσοκομείου Θεοχάρης Σιώτης. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Υγείας, ενώ ο πρόεδρος του Πρώτου Περιφερειακού Συμβουλίου Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε κατεπείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση για να διαπιστωθούν τυχόν ευθύνες.

    [09] Ευρωπαϊκή Εβδομάδα στο ΤΕΙ Καβάλας

    20/4/2002 5:17:00 μμ

    Περισσότεροι από 220 σπουδαστές και καθηγητές, Ελληνες και ξένοι, θα πάρουν μέρος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα, που θα γίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας και ειδικότερα στο ΤΕΙ Καβάλας. Η Euroweek 2002, που φέτος συμπληρώνει οκτώ χρόνια ζωής, διοργανώνεται στο πλαίσιο διαπανεπιστημιακού δικτύου, στο οποίο συμμετέχει το ΤΕΙ Καβάλας. Στη συνάντηση, εκτός από την Ελλάδα, θα πάρουν μέρος άλλες 15 ευρωπαϊκές χώρες, με 135 σπουδαστές και σπουδάστριες και τουλάχιστον 50 καθηγητές-συνοδούς από το εξωτερικό. Θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας και της εκδήλωσης που θα γίνει στην Καβάλα από τις 22 έως τις 28 Απριλίου, είναι ο τουρισμός.

    Ανταλλαγή απόψεων, ιδεών, εμπειριών και βραβεία

    Στη διάρκεια της συνάντησης, που έχει άτυπο ακαδημαϊκό χαρακτήρα, οι σπουδαστές θα διερευνήσουν όλες τις διαστάσεις του τουρισμού, ενώ θα γίνουν αναφορές στα επιμέρους είδη του, μεταξύ των οποίων είναι ο αγροτουρισμός, ο οικολογικός τουρισμός, ο τουρισμός και η πληροφορική κλπ. Παράλληλα, οι σπουδαστές θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους και οι τρεις καλύτερες θα βραβευθούν. Επιπλέον θα δοθεί η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων, ιδεών, γνώσεων και εμπειριών.

    [10] Εξαρθρώθηκε σπείρα Αλβανών διαρρηκτών

    Πηγή: NET 105,8 fm 20/4/2002 4:47:00 μμ

    Σπείρα Αλβανών που εδώ και δύο μήνες διέπραττε ένοπλες ληστείες και διαρρήξεις στην περιοχή της νοτιανατολικής Αττικής, εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο Αλβανούς, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας με πλαστά έγγραφα παραμονής, ενώ αναζητούνται άλλοι δύο συνεργοί τους. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η συμμορία είχε διαπράξει ληστείες σε βενζινάδικα στη Σαρωνίδα και την Βάρη, καθώς και την ένοπλη ληστεία στα σπίτια αδελφών χρυσοχόων, που έγινε στις 14 Απριλίου στη Βραυρώνα. Οι δράστες έδεσαν τον Ελευθέριο Κουτρούλη 37 χρ. και πήραν ένα χρηματοκιβώτιο που περιείχε χρυσαφικά και ρολόγια, αξίας 30.000 ευρώ.

    [11] Σοβαρές ζημιές στη Φθιώτιδα από βροχοπτώσεις

    20/4/2002 12:07:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Σοβαρές ζημιές προκάλεσαν χθες σε όλη τη Φθιώτιδα οι ισχυρές βροχοπτώσεις. Για περισσότερο από 3 ώρες παρέμεινε κλειστός ο δρόμος Λαμίας-Καρπενησίου στο ύψος του Αγίου Γεωργίου, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας, αφού από τις πρωτοφανείς καταιγίδες υπερχείλισαν οι χείμαρροι. Σοβαρές ζημιές υπέστη το δίκτυο ύδρευσης του δήμου, παλιά κτίσματα αλλά και καλλιέργειες. Αγροτικές καλλιέργειες καταστράφηκαν στην περιοχή του Ν. Μοναστηρίου ενώ σε επιφυλακή έμειναν οι αρμόδιες υπηρεσίες για τον Σπερχειό ποταμό που το τελευταίο τριήμερο δύο φορές έχει ''απειλήσει'' να μετατρέψει σε λιμνοθάλασσα τον κάμπο της Λαμίας.

    Στην περιοχή του Γοργοποτάμου πλημμύρισε χθες έκταση 1500 περίπου στρεμμάτων ενώ τα νερά υποχώρησαν 12 ώρες αργότερα.

    Σε επιφυλακή όμως είναι και οι μηχανικοί του ΟΣΕ που ελέγχουν συνεχώς τις γέφυρες της σιδηροδρομικής γραμμής με τον Σπερχειό ποταμό λίγο πριν το Λιανοκλάδι.

    Στην περιοχή της Υπάτης καταστράφηκαν αγροτικές καλλιέργειες, σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου σημειώθηκαν κατολισθήσεις όπως στην περιοχή τη Σπερχειάδας στην περιοχή της Μακρακώμης και στον Αγ. Κωνσταντίνο ενώ οι υπηρεσίες της Νομαρχίας και της περιφέρειας βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

    [12] Νέες συγκρούσεις στο Κασμίρ με 14 νεκρούς

    Πηγή: ΑΠΕ 20/4/2002 7:41:00 μμ

    Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων τρεις Ινδοί στρατιώτες και επτά αντάρτες από το νέο ξέσπασμα βίας που συγκλονίζει την περιοχή του Κασμίρ, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία. Η βίαιες συγκρούσεις μαίνονται σε διάφορες περιοχές της ταραγμένης αυτής περιοχής των Ιμαλαΐων που αποτελεί θέατρο σφοδρών αντιπαραθέσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν ιδιαίτερα μετά την επίθεση που σημειώθηκε το Δεκέμβριο το ινδικό κοινοβούλιο, γεγονός το οποίο η κυβέρνηση του Νέου Δελχί απέδωσε στους Πακιστανούς αντάρτες που εδρεύουν στην περιοχή του Κασμίρ.

    [13] Σεισμός μέτριας έντασης στις ΗΠΑ

    20/4/2002 7:33:00 μμ

    Μέτριας έντασης σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14.05 ώρα Ελλάδος στα βορειοανατολικά των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσε πανικό στους κατοίκους των περιοχών από τη Νέα Αγγλία μέχρι το Μέριλαντ. Το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο σεισμός σημειώθηκε 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πλάτσμπουργκ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης κοντά στα σύνορα με τον Καναδά. Από το σεισμό προκλήθηκαν ρωγμές σε πολλούς δρόμους και έσπασαν δεξαμενές νερού στην κομητεία Κλίντον της Νέας Υόρκης, περιοχή που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή άλλες σοβαρές καταστροφές.

    [14] ΗΠΑ: κρούσμα άνθρακα σε άνθρωπο

    20/4/2002 6:06:00 μμ

    Σπόρια άνθρακα εντοπίστηκαν σε ένα ινστιτούτο στρατιωτικής έρευνας στα βόρεια της Ουάσινγκτον και ένας άνθρωπος βρέθηκε θετικός, ανακοίνωσε το. Τα σπόρια της θανατηφόρου ασθένειας βρέθηκαν σε πολύ μικρές δόσεις στο Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Μολυσματικών Ασθενειών του Φορτ Ντέτρικ στο Μέριλαντ, κοντά στο εργαστήριο όπου γίνονται οι έρευνες για τον στρατιωτικό άνθρακα. ''Δύο υπάλληλοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και ο ένας βρέθηκε θετικός'', αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ινστιτούτο.

    [15] G7: νέος κατάλογος με υπόπτους για τρομοκρατία

    20/4/2002 4:41:00 μμ

    Η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικών χωρών του κόσμου (G7) άρχισε σήμερα λίγο μετά τις 08.05 τοπική ώρα (15.05 ώρα Ελλάδος) στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσινγκτον. Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς) αναμένεται να έχουν συνομιλίες περίπου τριάμισι ωρών στο πλαίσιο των εαρινών Συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τα μέλη της G7 αναμένεται επίσης να δώσουν σήμερα στη δημοσιότητα ένα νέο κατάλογο με αυτούς (άτομα ή οργανώσεις) που είναι ύποπτοι ότι συμβάλλουν στην χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε μία αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον.

    Ο νέος αυτός κατάλογος, ο οποίος έγινε κατόπιν πρότασης των ΗΠΑ, συντάχθηκε πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και διευθυντών των κεντρικών τραπεζών των χωρών της G7, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Μετά την δημοσίευση του καταλόγου αυτού αναμένεται να ληφθούν αμέσως μέτρα για το πάγωμα των δραστηριοτήτων τους, κατέληξε η ίδια πηγή.

    [16] ''Λουκέτο'' σε όλες οι τράπεζες της Αργεντινης

    20/4/2002 1:16:00 μμ

    Τις πόρτες τους για το κοινό σφράγισαν από χθες όλες οι τράπεζες της Αργεντινής μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας για αναστολή επ' αόριστο των συναλλαγών και το κλείσιμο της αγοράς συναλλάγματος από τη Δευτέρα. Αφορμή για το μέτρο αυτό στάθηκαν οι δικαστικές αποφάσεις που επέτρεψαν στους καταθέτες να κάνουν αναλήψεις από τους λογαριασμούς τους, παρά τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και αφορούν την πρόσβαση σε ρευστό χρήμα.

    Φόβοι για οικονομική κατάρρευση - αναζητείται επειγόντως λύση

    Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι η αναστολή των τραπεζικών δραστηριοτήτων και των ανταλλαγών αποφασίστηκε ''λόγω της έλλειψης ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος".

    Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BBC εκτιμάται ότι χθες μόνο απεσύρθησαν περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια, και οι οικονομικοί αναλυτές φοβούνται ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της ολοκληρωτικής οικονομικής καταστροφής.

    Οι αποταμιευτές, που οι καταθέσεις τους είχαν μπλοκαριστεί από το Δεκέμβριο από το ''κοραλίτο'', δηλαδή τους περιορισμούς στην πρόσβαση σε ρευστό χρήμα, κατέφυγαν στα δικαστήρια προκειμένου να αποζημιωθούν για τις καταθέσεις τους και, στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, δικαιώθηκαν.

    Το κλείσιμο των αγορών ''θα διαρκέσει έως ότου βρεθεί μια λύση'', πρόσθεσε ο εκπρόσωπος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. ''Η λύση βρίσκεται στα χέρια του Κοινοβουλίου'', είπε ακόμη, αναφερόμενος σε ένα προσχέδιο νόμου που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου για την ανταλλαγή των αποθεμάτων των δικαιούχων λογαριασμών προθεσμίας με κρατικούς τίτλους δεκαετούς διάρκειας.

    [17] Αποχή Λιβάνου από την ευρωμεσογειακή διάσκεψη

    20/4/2002 12:32:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα μποϋκοτάρει την ευρωμεσογειακή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Απριλίου στη Βαλένθια της Ισπανίας, εξαιτίας της συμμετοχής σε αυτήν του Ισραήλ. Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δέχθηκε χθες το απόγευμα στο Βουκουρέστι τηλεφώνημα του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, κατόπιν πρωτοβουλία του τελευταίου. Θέμα της συνομιλίας των δύο ανδρών ήταν η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Πρωτόπαπας χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο κ. Καντάφι ζητάει επαφές με την Ευρωπαϊκή Ενωση και ακόμη θετικότερο ότι επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό.

    Πρέπει να οριστεί νέα ημερομηνία για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Λιβάνου

    "Δε θα συμμετάσχουμε σ' αυτή τη διάσκεψη εξαιτίας της εκεί παρουσίας του Ισραήλ και των όσων συμβαίνουν στη Δυτική Οχθη ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Χαρίρι.

    Στη διάσκεψη αυτή, σκοπός της οποίας είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των Δεκαπέντε και των χωρών της Μεσογείου, επρόκειτο να υπογραφεί συμφωνία σύνδεσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Λίβανο.

    "Ο Λίβανος επιθυμεί να υπογράψει τη συμφωνία το συντομότερο δυνατό, αλλά δυστυχώς η επιλεγείσα ημερομηνία συμπίπτει με την ευρομεσογειακή διάσκεψη", τόνισε ο Χαρίρι. "Είμαστε έτοιμοι να πάμε εκεί σε μία εβδομάδα, σε δύο εβδομάδες, οποτεδήποτε. Η Επιτροπή θα ορίσει ημερομηνία. Εγώ προσωπικά θα κάνω τα πάντα για να πάω μαζί με τον αρμόδιο υπουργό", υπογράμμισε ο Χαρίρι.

    [18] Τραγωδία στον αέρα κοντά στο Καράκας

    Πηγή: ΑΠΕ 20/4/2002 6:14:00 μμ

    Ο νέος επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων της Βενεζουέλας και εννέα άλλοι αξιωματικοί σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη σε ορεινή περιοχή κοντά στο Καράκας, όπως μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό κανάλι Globovision. Ο πτέραρχος Λουϊς Ασεβέδο και οι εννέα στρατιωτικοί του, εκ των οποίων τρία άλλα μέλη του γενικού επιτελείου των αεροπορικών δυνάμεων, σκοτώθηκαν όταν το Super Puma στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στην πλευρά ενός εκ των βουνών που σχηματίζουν την οροσειρά Ελ Αβίλα, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Καράκας.

    Οι στρατιωτικοί αυτοί είχαν πρόσφατα διοριστεί στα αξιώματά τους στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του γενικού επιτελείου στρατού της Βενεζουέλας, η οποία άρχισε μετά το βραχύβιο πραξικόπημα που έγινε την περασμένη εβδομάδα κατά του προέδρου Ούγκο Τσάβες. Το ελικόπτερο, με το οποίο επέστρεφαν από τελετή στη Σχολή Δοκίμων, η οποία απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, συνετρίβη εξαιτίας μειωμένης ορατότητας που οφειλόταν στις κακές καιρικές συνθήκες, πρόσθεσε το τηλεοπτικό κανάλι, επικαλούμενο εκπρόσωπο του στρατού, ο οποίος απέκλεισε την πιθανότητα μηχανικού προβλήματος.

    [19] Ιρλανδία: ανησυχία για τα ποσοστά σεξουαλικής κακοποίησης

    20/4/2002 5:31:00 μμ

    Εκτενής μελέτη για τη σεξουαλική κακοποίηση στην Ιρλανδία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει ότι το 10% των γυναικών και το 3% των ανδρών βιάστηκαν, κατά την εφηβεία τους ή τα παιδικά τους χρόνια. Η μελέτη ''Σεξουαλική Κακοποίηση και Βία στην Ιρλανδία'' (SAVI) έδειξε ότι 42% των γυναικών και 28% των ανδρών ανέφεραν ότι υπέστησαν μια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης ή επίθεσης στη ζωή τους. Οι ερευνητές εξέτασαν δείγμα τουλάχιστον 3.100 ενήλικων πέρυσι.

    Συγκλονιστικά και ταπεινωτικά τα αποτελέσματα της έρευνας

    Το Κέντρο Αναφοράς Κρουσμάτων Βιασμού του Δουβλίνου που διεξήγαγε τη μελέτη περιέγραψε τα αποτελέσματα της στατιστικής αυτής ''συγκλονιστικά και ταπεινωτικά'' και εξέφρασε ''τη μεγάλη ανησυχία'' του για το μεγάλο ποσοστό σεξουαλικής κακοποίησης στα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού.

    Η SAVI, η πρώτη έρευνα που έγινε σε εθνικό επίπεδο για τη σεξουαλική κακοποίηση και τη βία, έδειξε ότι ''εντυπωσιακά χαμηλό'' ήταν το ποσοστό των κρουσμάτων που καταγγέλθηκε στην αστυνομία.

    [20] Ισπανία: Εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο

    20/4/2002 4:23:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα λίγο μετά τις 15.00 ώρα Ελλάδος, κοντά στο Μπιλμπάο, στη Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία, έπειτα από προειδοποίηση που έγινε εξ ονόματος της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ. Η έκρηξη σημειώθηκε στη συνοικία Νεγούρι του Γέτξο, όπου έχουν πραγματοποιηθεί πολλές επιθέσεις από την ΕΤΑ τα δύο τελευταία χρόνια και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένα άτομο τραυματίστηκε.

    Δυο τηλεφωνήματα έγιναν εξ ονόματος της ΕΤΑ γύρω στις 14.30 ώρα Ελλάδος στην ανεξάρτητη βασκική εφημερίδα Gara και στην ένωση οδικής βοήθειας DYΑ και προειδοποιούσαν σαράντα λεπτά πριν από την έκρηξη για την παρουσία ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου Ford Fiesta.

    H περιφερειακή βασκική αστυνομία είχε χρόνο μετά τα τηλεφωνήματα αυτά να περικυκλώσει τη συνοικία και εμποδίσει την κυκλοφορία κοντά στο αυτοκίνητο, όμως οι πυροτεχνουργοί της δεν κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό του αυτοκινήτου.

    [21] Κολομβία:Βομβιστικές επιθέσεις στην Καρταχένα

    20/4/2002 12:00:00 μμ

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν από μια σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο στην Καρταχένα και αποδίδονται στη μαρξιστική οργάνωση Επαναστικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). Σύμφωνα με την τοπικής αστυνομίας, η πρώτη έκρηξη έγινε στις 17:43 της Παρασκευής, τοπική ώρα (01:24 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) κοντά στις εγκαταστάσεις της εθνικής επιχείρησης ηλεκτρισμού ''Ελεκτροκόστα'' τη στιγμή που έφτανε στην πόλη ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αντρές Παστράνα, επιστρέφοντας από την επίσκεψη του στις ΗΠΑ. Στο μεταξύ αξιωματούχος του στρατού της χώρας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 100 μαχητές των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας σκοτώθηκαν όταν η κολομβιανή αεροπορία βομβάρδισε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης των μαρξιστών ανταρτών στα βόρεια της χώρας.

    Σημειώνεται ότι από την πρώτη έκρηξη σκοτώθηκαν μία γυναίκα και ένας φύλακας του κτιρίου.

    Η δεύτερη έκρηξη - και αυτή μπροστά από κτιριακές εγκαταστάσεις της ''Ελεκτροκόστα'' - σημειώθηκε περίπου μία ώρα αργότερα στη συνοικία Μάνγκα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ειδικός που προσπαθούσε την ώρα εκείνη να εξουδετερώσει τη βόμβα και να τραυματιστούν άλλα δέκα άτομα.

    Η αστυνομία βρήκε και εξουδετέρωσε άλλους τρεις εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ ανακοίνωσε ότι έχουν συλληφθεί δύο ύποπτοι.

    Των βομβιστικών επιθέσεων όμως είχε πριν από δύο ημέρες προηγηθεί βομβαρδισμός εναντίον στρατοπέδου των ανταρτών σε αγροτική περιοχή κοντά στην πόλη Αρακατάκα, την ώρα που σύμφωνα με τις στρατιωτικές ανακοινώσεις οι αντάρτες εκπαιδεύονταν για νυχτερινές μάχες. Κατά τον στρατηγό Γκαμπριέλ Ντίας, αριθμός των νεκρών ίσως να είναι μεγαλύτερος καθώς καταφεραν να βομβαρδίσουν ολόκληρο το στρατόπεδο.

    Ο στρατηγός κατηγόρησε τους επιζώντες και όσους έφτασαν αργότερα στην περιοχή οτι έντυσαν τους νεκρούς με πολιτικά ρούχα και τους έθαψαν σε ομαδικούς τάφους. "Αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να παραπλανήσουν τις αρχές όταν πάνε στην περιοχή παρουσιάζοντας τους ως χωρικούς", πρόσθεσε ο Ντίας.

    Η οργάνωση δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τις δηλώσεις του Ντιας.

    [22] Νέος σεισμός αναστατώνει το Ιράν

    20/4/2002 2:29:00 μμ

    Σεισμός μετρίου μεγέθους σημειώθηκε χθες Παρασκευή το βράδυ στο βορειοδυτικό Ιράν, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Ο σεισμός αυτός, o πιο δυνατός που πλήττει το Ιράν από το 1999 και ο πέμπτος τον τελευταίο μήνα, έγινε αισθητός στην πόλη Καζβίν και ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Ο επικεφαλής του Γεωφυσικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με υπερβολή η πρόσφατη αυτή συχνότητα σεισμών στη χώρα.

    ''Δεν είναι δυνατό να πούμε ότι υπάρχει ένα μοτίβο, όμως το Ιράν είναι μια χώρα που είναι επιρρεπής στους σεισμούς και στην οποία μπορεί να αναμένει κανείς ένα σημαντικό σεισμικό φαινόμενο κάθε 10 χρόνια ή τόσο'', πρόσθεσε ο Νασρολάχ Καμάλιαν.

    Το 1990, σεισμός μεγέθους 7,1 βαθών της κλίμακας Ρίχτερ κατέστρεψε τις βόρειες επαρχίες του Ιράν, Ζαντζάν και Γκιλάν, και προκάλεσε το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

    Από το 1991, περισσότεροι από 950 σεισμοί έχουν σημειωθεί στο Ιράν, προκαλώντας το θάνατο 17.600 ανθρώπων, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

    [23] Νίκη ΠΑΟ επί Ξάνθης-ελπίδες για Τσάμπιονς Λιγκ

    Πηγή: ΑΠΕ 20/4/2002 9:00:00 μμ

    Ο Παναθηναϊκός νίκησε 3-1 την Ξάνθη, σε αγώνα για την 25η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α Εθνικής, ο οποίος έγινε στη Λεωφόρο, και διατηρεί τις ελπίδες του για μια θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σκόρερ των ''πρασίνων'' αναδείχθηκαν οι Κριστόφ Βαζέχα (32, 75) και Μίλτος Σαπάνης (48), ενώ το γκολ της Ξάνθης πέτυχε ο Σταύρος Λαμπριάκος (24).

    [24] Μπάσκετ Α1: νίκη του Ηρακλή επί του Πανιωνίου

    20/4/2002 8:02:00 μμ

    Δεν ήταν περισσότεροι από 3000 οι φίλαθλοι που βρέθηκαν σήμερα στο Ιβανώφειο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα Ηρακλής-Πανιώνιος, όπου οι "κυανόλευκοι" επικράτησαν με 79-72. Ολοι οι φίλοι του "Γηραιού" ασχολήθηκαν με τον αγώνα βόλεϊ της ομάδας τους (εναντίον του Ολυμπιακού) κι αυτό ήταν απόλυτα δικαιολογημένο, αφού η αναμέτρηση με τον Πανιώνιο δεν παρουσίαζε το παραμικρό ενδιαφέρον. Ηταν ήδη γνωστό ότι ο Ηρακλής έχει καταλάβει την 4η θέση της τελικής κατάταξης και στα πλέι οφ θα βρει στο δρόμο του τους "κυανέρυθρους", οι οποίοι τερμάτισαν 5οι στην κανονική περίοδο της Α1. Πάντως, το θέαμα δεν έλειπε αφού οι δυο ομάδες έπαιξαν ελεύθερο μπάσκετ. Ο Ηρακλής προηγήθηκε 22-21 στο δεκάλεπτο, ενώ στο ημίχρονο οι φιλοξενούμενοι, με κορυφαίο τον Σκλάβο, είχαν πάρει το προβάδισμα με 38-36. Καλύτερος στο τρίτο δεκάλεπτο ο Ηρακλής, κατάφερε να αποσπάσει διαφορά 6 πόντων (61-55 στο 30), την οποία κράτησε έως το τέλος και έφτασε στη νίκη με 79-72.

    [25] Μπάσκετ Α1: φινάλε με νίκη για το Περιστέρι

    20/4/2002 8:01:00 μμ

    Στην έκτη θέση του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 τερμάτισε το Περιστέρι, μετά τη νίκη του με 95-85 (ημ. 50-37) επί του Ιωνικού στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι γηπεδούχοι παρουσιάστηκαν άνετοι σ αυτό το ματς της τελευταίας αγωνιστικής, αφού ήδη είχαν εξασφαλίσει την παραμονή στην κατηγορία. Το Περιστέρι φάνηκε να έχει περισσότερη.. όρεξη, καθώς στο 10 προηγήθηκε με 28-15. Στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου αποβλήθηκε ο Κώστας Τσαρτσαρής επειδή (προφανώς) κάτι είπε στον διαιτητή Μαστραφτσή, όμως αυτό δεν άλλαξε και πολλά πράγματα. Οι γηπεδούχοι βρίσκονταν σε πολύ κακή μέρα και δεν ήταν δύσκολο για το Περιστέρι να διατηρεί προβάδισμα ασφαλείας και να κλείσει το ημίχρονο με 50-37. Κορυφαίος έως τότε ήταν ο Μίκαελ Αντερσεν που... πρόλαβε μέσα σε 20 λεπτά να πετύχει 17 πόντους (και μάλιστα ένα τρίποντο). Το ματς έμοιαζε περισσότερο με φιλικό, καθώς καμία από τις δύο ομάδες δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον. Το πιο ενδιαφέρον σημείο ήταν η εντυπωσιακή εμφάνιση του Πρόδρομου Νικολαϊδη στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς ο νεαρός γκαρντ έφτασε συνολικά τους 35 πόντους πετυχαίνοντας ρεκόρ καριέρας! Ακόμη κι αυτό όμως, δεν ήταν δυνατό να αλλάξει τον ρου του αγώνα καθώς το Περιστέρι με τους Βόιτσικ, Παπαδάτο να ανεβάζουν την απόδοσή τους, έφτασε στη νίκη με το τελικό 85-75.

    [26] ΚΕΔΚΕ: Ο Ολυμπισμός στην ιδέα και στην πράξη

    20/4/2002 4:34:00 μμ

    Εληξαν σήμερα οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, με θέμα "Πόλη και πολιτισμός", με την τελευταία ενότητα: "Ο Ολυμπισμός στην ιδέα και στην πράξη". Σ αυτόν τον τομέα επισημάνθηκε πως θα πρέπει να αναγνωριστεί ο ρόλος της ΚΕΔΚΕ και της ΤΑ ως συνέχεια του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ ΚΕΔΚΕ και του "Αθήνα 2004" και να συνταχθεί Επιχειρησιακό Σχέδιο συμμετοχής των ελληνικών πόλεων σε όλη τη διαδικασία που αφορά στην Ολυμπιάδα. Η συνεργασία δημόσιου, ιδιωτικού και εθελοντικού τομέα και ο ολυμπιακός εθελοντισμός αποτελούν ζητήματα ιδιαίτερα κρίσιμα και θα πρέπει να αποτελέσουν πεδίο κοινής επιδίωξης και εφαρμογής στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Τα βασικά συμπεράσματα των εργασιών επικεντρώνονται στα θέματα που αφορούν, αφενός στην πόλη, και αφετέρου στη σχέση πολίτη και πολιτισμού.

    H ΤΑ είναι ο πλησιέστερος θεσμός στον πολίτη

    Ειδικότερα, κρίνεται πως η ΤΑ ως ο πλησιέστερος θεσμός στον πολίτη, πρέπει να επισπεύσει τη συζήτηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, για την αισθητική και τη λειτουργικότητα των πόλεων, αναγνωρίζοντας την αρχιτεκτονική ως το όχημα για τη βελτίωση της ποιότητας του καθημερινού περιβάλλοντος της ζωής των πολιτών. Αναγκαία επίσης κρίνεται η ένταξη του αρχιτεκτονικού και εικαστικού σχεδιασμού στα δημόσια έργα. Αλλη μέριμνα της ΤΑ είναι η διαφύλαξη της εθνικής και περιφερειακής πολιτιστικής πολυμορφίας η οποία μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στην πολιτιστική ομογενοποίηση και σε οικουμενικά πρότυπα στο νέο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.

    Οσον αφορά στη συμμετοχή του πολίτη στα πολιτιστικά δρώμενα, η ΤΑ θα πρέπει να περιλαμβάνει στον πολιτιστικό της προγραμματισμό τις περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες σε υποβαθμισμένες συνοικίες των πόλεων, οι οποίες ωστόσο συχνά αποτελούν χώρους παραγωγής νέων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης.

    Οι πολιτιστικές παρεμβάσεις αποτελούν ένα προνομιακό πεδίο όπου μπορεί να καλλιεργηθεί η ανοχή, η αποδοχή της ετερότητας, ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη και να προωθείται το πρότυπο μιας πολυ-πολιτισμικής κοινωνίας όπου συνυπάρχουν διαφορετικές εθνικές, γλωσσικές και θρησκευτικές παραδόσεις. Η πολιτιστική αποκέντρωση όμως αποτελεί κοινή ευθύνη της Δημόσιας Διοίκησης και της ΤΑ η οποία θα πρέπει να ενισχύεται με επαρκείς πόρους. Θα πρέπει για το σκοπό αυτό να υποστηριχθούν φορείς, όπως τα ΔΗΠΕΘΕ καθώς και φορείς της ΤΑ, όπως οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Πολιτιστικής Ανάπτυξης. Με πρωτοβουλία της ΤΑ θα πρέπει, τέλος, να επιδιωχθεί η σύμπραξη του Δημόσιου, Ιδιωτικού και Εθελοντικού τομέα.

    [27] Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μπατατούδη-Μπάγεβιτς

    Πηγή: ΑΠΕ 20/4/2002 7:35:00 μμ

    Δυο ώρες διήρκεσε χθες το βράδυ η καθοριστική συνάντηση των κ. Μπατατούδη-Μπάγεβιτς αναφορικά με το θέμα της ανανέωσης της συνεργασίας του καταξιωμένου τεχνικού του ΠΑΟΚ. Οι δυο άνδρες συζήτησαν για όλα τα καθοριστικά θέματα και επικράτησε ταυτότητα απόψεων στα περισσότερα. Βγαίνοντας από την αίθουσα του ξενοδοχείου όπου συναντήθηκαν, ο κ. Μπάγεβιτς δήλωσε: "Τα είπαμε σε καλό κλίμα και αμοιβαία συνεννόηση. Θα μπορώ να σας πω περισσότερα την επόμενη εβδομάδα". Σε ανάλογο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, ενώ όπως έγινε γνωστό, την προσεχή Πέμπτη ή Παρασκευή θα γίνει και συνέντευξη Τύπου, στην οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί και η ανανέωση της συνεργασίας του πολυνίκη προπονητή με τους Κυπελλούχους Ελλάδος.

    [28] Μεγάλη πρόκριση ΠΑΟ στην υδατοσφαίριση

    20/4/2002 7:37:00 μμ

    Ο Παναθηναϊκός κέρδισε εκτός έδρας, 9-3 τα Χανιά, στον δεύτερο αγώνα των προημιτελικών για τα πλέι-οφ του πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης της Α1 ανδρών και έτσι προκρίθηκε στα ημιτελικά, αφού συμπλήρωσε δύο νίκες επί του αντιπάλου του. Ο Παναθηναϊκός, που εξασφάλισε την έξοδό του στην Ευρώπη, θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά τον Ολυμπιακό.

    Τα εννιάλεπτα: 1-1, 1-2, 1-3, 0-3.

    [29] Κλωνοποίησαν χοίρους με ανθρώπινο DNA

    20/4/2002 6:08:00 μμ

    Επιστήμονες από την Ταϊβάν ανακοίνωσαν σήμερα πως κλωνοποιήσαν για πρώτη φορά στον κόσμο χοίρους, χρησιμοποιώντας ανθρώπινο DNA και κύτταρα χοίρου. Τα τρία γουρουνάκια, που ονομάζονται Αντίγραφο Ένα, Δύο και Τρία, γεννήθηκαν πριν από ένα μήνα και είναι υγιέστατα, μετέδωσε το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ταϊβάν. Τα κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονταν από ένα ενήλικο θηλυκό χοίρο. Μόλις οι πυρήνες έγιναν έμβρυα, εμφυτεύτηκε σε αυτούς ανθρώπινο DNA και αμέσως μετά ακολούθησε η μεταφύτευση στη μήτρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το πρόγραμμα κλωνοποίησης χοίρων θα θεωρηθεί επιτυχημένο αν τα ζώα αναπαραχθούν.

    [30] Νέο ''όπλο'' κατά της χρόνιας αναιμίας

    20/4/2002 2:24:00 μμ

    Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την αντιμετώπιση της χρόνιας αναιμίας, καθώς νέοι ορίζοντες ανοίγονται μετά την κυκλοφορία φαρμακευτικής ουσίας, η οποία παραμένει περισσότερο χρόνο στο πλάσμα του αίματος δίνοντας τη δυνατότητα να μειωθούν οι ενέσιμες δόσεις χορήγησης και να απαλλαγούν οι χρόνιοι ασθενείς από τις, μέρα παρά μέρα, ενέσεις.

    Η σημαντική αυτή ανακοίνωση έγινε στη διάρκεια των εργασιών του 17ου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, κατά τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τις νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της αναιμίας.

    Φάρμακο βασισμένο σε μια νέα πρωτεΐνη

    Όπως τονίστηκε, κύριο αίτιο εμφάνισης της αναιμίας σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια είναι η έλλειψη ενός ενζύμου, που ονομάζεται ερυθροποιητίνη.

    Το ένζυμο αυτό παράγεται στους νεφρούς και είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ερυθρών κυττάρων στον οργανισμό, οι νεφροπαθείς όμως, λόγω της νεφρικής τους ανεπάρκειας, αδυνατούν να το παράγουν ενδογενώς. Από τότε που η ερυθροποιητίνη αναγνωρίστηκε ως η ορμόνη που ρυθμίζει την ερυθροποίηση, έγινε το επίκεντρο για την έρευνα της πρόληψης και της αντιμετώπισης της αναιμίας.

    Η ανάπτυξη της ανασυνδυασμένης ανθρώπινης ερυθροποιητίνης στα μέσα της δεκαετίας του 1980 υπήρξε επανάσταση για τη θεραπεία της αναιμίας στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καθώς μείωσε σημαντικά τον αριθμό των μεταγγίσεων.

    Τώρα μια καινοτόμος βιοτεχνολογική πρωτεΐνη, η δαρβεποετίνη Α, διεγείρει την παραγωγή των ερυθρών κυττάρων με τον ίδιο μηχανισμό δράσης, όπως η ανθρώπινη ερυθροποιητίνη, τόνισε στην ομιλία του ο αναπληρωτής καθηγητής νεφρολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Πλουμής Πασαδάκης.

    Η ουσία αυτή, πρόσθεσε, σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να παραμένει περισσότερο χρόνο στο πλάσμα του αίματος προσφέροντας σημαντική μείωση και των απαιτούμενων δόσεων ανά ασθενή.

    Η δαρβεποετίνη Α χορηγείται μόνο μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά κάθε δεύτερη εβδομάδα προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αναιμία των νεφροπαθών, υπογράμμισε ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας-νεφρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Νικόλαος Ντόμπρος.

    Οι ασθενείς αυτοί θα χρειάζονται 30-60% λιγότερες ενέσεις στη διάρκεια του χρόνου έχοντας σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους.

    Την ίδια εφαρμογή θα έχει η νέα αυτή φαρμακευτική ουσία και στην αντιμετώπιση της αναιμίας των καρκινοπαθών, τόνισε στην ομιλία του ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας-αιματολογίας στο Α.Π.Θ. Ιωάννης Κλωνιζάκης και πρόσθεσε, ότι οι μελέτες απέδειξαν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

    [31] ''Διάκεια 2002'' στη Λαμία

    20/4/2002 1:37:00 μμ

    Εορταστικές εκδηλώσεις για τον ήρωα της επανάστασης του 1821 Αθανάσιο Διάκο με την ονομασία ''Διάκεια 2002'' οργανώνουν από κοινού η Μητρόπολη Φθιώτιδας, η Νομαρχία και ο Δήμος Λαμίας. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν σήμερα το απόγευμα παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστόδουλου. Την Κυριακή ο κ. Χριστόδουλος θα χοροστατήσει στη θεία λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό της Λαμίας και στη δοξολογία στην Αλαμάνα. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, προβολή ταινιών αλλά και αθλητικές εκδηλώσεις με παραδοσιακές φορεσιές. Την Κυριακή το μεσημέρι θα διακοπεί η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας στο ύψος της Αλαμάνας.

    [32] Ας απολαύσουμε ένα σπάνιο αστρικό φαινόμενο

    Τζένη Χαραλαμπίδου 20/4/2002 8:50:00 μμ

    Και ενώ η Ανοιξη προχωράει με αργούς ρυθμούς και ο ουρανός βραδιάζει πια χωρίς σύννεφα, από σήμερα έως και τον Ιούνιο μάς δίνεται η ευκαιρία να θαυμάσουμε ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο: οι πέντε πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος που είναι ορατοί δια γυμνού οφθαλμού θα συμπέσουν σε μια νοητή ευθεία στο στερέωμα. Και τί θα συμβεί; Κάποιοι λένε ότι το φαινόμενο αυτό θα φέρει στους ανθρώπους ηρεμία και γαλήνη.

    Συμβαίνει μόνο μία φορά κάθε αιώνα

    Από σήμερα ως τις αρχές Ιουνίου, πέντε πλανήτες που μπορούμε να τους δούμε δια γυμνού οφθαλμού, ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Αρης, ο Δίας και ο Κρόνος, θα ευθυγραμμιστούν στην ίδια πλευρά του ήλιου, πράγμα που συμβαίνει σπάνια, μια φορά τα 100 χρόνια.

    ''Οι άνθρωποι θα μπορούν να δουν τους πλανήτες να ευθυγραμμίζονται περίπου 45 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα'', δήλωσε ο Ρόμπερτ Ουόρεν του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Γκρίνουιτς.

    Η ευθυγράμμιση των πλανητών θα φέρει ηρεμία, λένε οι αστρολόγοι

    Οι ουρές στα σούπερ μάρκετ θα είναι πολύ μικρότερες, δεν θα υπάρχει κυκλοφοριακό χάος και όλοι τις επόμενες εβδομάδες οι άνθρωποι θα αισθάνονται καλύτερα και πιο ήρεμοι. Και όλα αυτά λόγω της σπάνιας ευθυγράμμισης των πλανητών, υποστηρίζουν οι αστρολόγοι κάνοντας τους αστρονόμους να γελάνε και να υπογραμμίζουν πως όλα αυτά είναι ανοησίες.

    Και ενώ οι αστρονόμοι ετοιμάζουν τα τηλεσκόπιά τους, οι αστρολόγοι ανοίγουν τους χάρτες τους και προβλέπουν: ''Η ευθυγράμμιση των πέντε πλανητών, ορατών από τη γη σε συνδυασμό με τις άλλες κοσμικές επιδράσεις θα ασκήσουν τεράστια επιρροή στο υποσυνείδητο των ανθρώπων'', τόνισε ο αστρολόγος Ουόλτερ Μπεργκ, διευκρινίζοντας πως θα υπάρξει μεγαλύτερη ομόνοια και αρμονία ανάμεσα στους ανθρώπους και θα ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό η ομαδικότητα. Ο ίδιος εξηγεί ότι η ευθυγράμμιση των πλανητών επηρεάζει το ηλιακό μαγνητικό πεδίο και αυτό με τη σειρά του το μαγνητικό πεδίο της γης που παίζει σημαντικό ρόλο στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα.

    Ο αστρονόμος Ρόμπερτ Μάσεϊ θεωρεί ότι είναι τουλάχιστον παράδοξο να μιλάει κανείς για τέτοια είδους επίδραση των πλανητών. ''Σαχλαμάρες. Θα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό αν οι πλανήτες μπορούσαν να φέρουν παγκόσμια ειρήνη'', καταλήγει.

    [33] Οnline ενημέρωση: ο εχθρός των εφημερίδων

    20/4/2002 7:51:00 μμ

    Οι εφημερίδες κινδυνεύουν να χάσουν τους εικοσάρηδες αναγνώστες τους, εκτός κι αν βρουν τρόπους να τους αποτραβήξουν από το διαδίκτυο. Σύμφωνα με έρευνα της Φόρεστερ Ρισέρτς το 45% των αναγνωστών από 20 έως 29 ετών χρησιμοποιούν τακτικά τους ηλεκτρονικούς τόπους των εφημερίδων που προτιμούν, από το να διαβάζουν τις έντυπες εκδόσεις τους. Λιγότεροι από το 30% είπαν ότι θα προτιμούσαν να διαβάζουν τις έντυπες από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις. Πριν τα φαινόμενα κατάρρευσης των επιχειρήσεων διαδικτύου, ως η μεγαλύτερη απειλή για τα έντυπα εθεωρείτο η τάση μείωσης των προσοδοφόρων μικρών αγγελιών. Σήμερα όμως, οι εφημερίδες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν ένα ολόκληρο τμήμα του αναγνωστικού τους κοινού.

    Πηγές: dotjournalism, shift.com, medialifemagazine.com

    [34] Μήνυση κατά Μ. Μπράντο από πρώην αγαπημένη του

    20/4/2002 6:38:00 μμ

    Μια γυναίκα, που ισχυρίζεται ότι έχει αποκτήσει τρία παιδιά με τον Μάρλον Μπράντο από τη 14χρονη σχέση τους, κατέθεσε μήνυση χθες στο ανώτατο δικαστήριο του Λος Αντζελες διεκδικώντας αποζημίωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων συν μηνιαία διατροφή για την ίδια. Στην αγωγή της η 43χρονη Μαρία Κριστίνα Ρουίς αναφέρει ότι το Φεβρουάριο του 1988 άρχισε ο δεσμός της με το διάσημο αμερικανό ηθοποιό με τον οποίο απέκτησε τα τρία παιδιά, ηλικίας σήμερα 8, 10 και 13 ετών. Η σχέση τελείωσε τον περασμένο Δεκέμβριο, μόλις ο Μπράντο έπαψε να πληρώνει τα έξοδα διαβίωσης της Ρουίς, παρότι συνέχισε να καλύπτει τις δαπάνες των παιδιών. ''Ηταν ακριβώς σαν γάμος, υπήρχε δακτυλίδι αρραβώνων, βέρα γάμου, μόνο που ουδέποτε έγινε τελετή'', είπε ο δικηγόρος της.

    Βαριές οι κατηγορίες

    Σύμφωνα πάντα με την αγωγή της Ρουίς, το ζευγάρι είχε συμφωνήσει ότι σε περίπτωση λύσης της σχέσης εξαιτίας θανάτου, χωρισμού ή άλλου λόγου, όλη η περιουσία του Μπράντο, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που απέκτησε στη διάρκεια της σχέσης του με τη Ρουίς θα μοιραστεί ισομερώς μεταξύ των δύο, ώστε να ωφεληθεί και η Ρουίς με τα παιδιά.

    Η ενάγουσα αξιώνει επίσης από τον Μπράντο μηνιαία διατροφή, το ποσό της οποίας δεν αναφέρει, καθώς όπως ισχυρίζεται, ''αφιέρωσε όλη τη ζωή της στις υποχρεώσεις του Μπράντο, στα παιδιά τους, στις προσωπικές του ανάγκες και την καλοζωία του, εγκαταλείποντας έτσι τον εαυτό της''. Η Μαρία Κριστίνα χαρακτηρίζεται ''πρώην οικιακή βοηθός'' αλλά και ''σύντροφος'' του Μπράντο σε διάφορες ιστοσελίδες που αναφέρονται στη ζωή διασημοτήτων. Σε μια από αυτές, αναφέρεται ότι έχει μια κόρη με τη Ρουίς, τη Νίνα Πρίσιλα Μπράντο που γεννήθηκε το 1989.

    Ο 78χρονος ηθοποιός είχε τρεις γάμους με τις ηθοποιούς Ανα Κάσφι, Μαρία Καστενάντα και Ταρίτα Τερίπια, ενώ συνολικά απέκτησε επτά παιδιά.

    Ο βετεράνος ηθοποιός έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία, μεταξύ των οποίων Οσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού το 1954 για την ερμηνεία του στο ''Λιμάνι της Αγωνίας''. Το 1972 η αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου του απένειμε το Οσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού για το ''Νονό'', βραβείο όμως που ο ίδιος αποποιήθηκε.

    [35] Προσβλέπουν στην αναγέννηση τους οι ''Οάσις''

    20/4/2002 6:34:00 μμ

    Το μουσικό συγκρότημα των "Οάσις" προσπαθεί να ανακτήσει λίγη από τη χαμένη του δόξα με την κυκλοφορία του νέου τους σινγκλ The Hindu Times, του πρώτου τους σινγκλ μετά από δύο χρόνια δισκογραφικής απραξίας. Το σινγκλ αυτό αποτελεί τον προάγγελο του άλμπουμ τους Heathen Chemistry, που θα κυκλοφορήσει τον Ιούλιο. Το τελευταίο τους άλμπουμ έτυχε πολύ χλιαρής υποδοχής από το κοινό. Ωστόσο το συγκρότημα βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο της δημοσιότητας για τις έξω καλλιτεχνικές του δραστηριότητες.

    Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια

    Τον προηγούμενο μήνα ο Λίαμ Γκάλαχερ ενεπλάκη σε καυγά με τον φύλακα ενός λονδρέζικού μπαρ γεγονός που απαθανάτισαν οι φακοί των ΜΜΕ. Στο μεταξύ ο αδελφός του Λίαμ, ο 34χρονος Νόελ βρήκε την ευτυχία στην αγκαλιά της Σάρα Μακντόναλντ, μετά το διαζύγιο του με την Μεγκ Μάθιους, με την οποία έχει μια κόρη της Αναϊς.

    Ωστόσο, παρά τη διετή δισκογραφική απουσία του το συγκρότημα παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές στο βρετανικό κοινό. Μια θετική ένδειξη είναι ότι τα εισιτήρια για τις δύο προγραμματισμένες συναυλίες τους για τις 5 και 6 Ιουλίου στο Φίνσμπουρι Παρκ του Λονδίνου εξαντλήθηκαν εντός δυο ωρών από την κυκλοφορία τους.

    Ετσι οι διοργανωτές προσανατολίζονται στον ορισμό και νέων ημερομηνιών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 20 April 2002 - 20:56:34 UTC