Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινητοποιήσεις και συσκέψεις βαμβακοπαραγωγών
  • [02] Δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου του ΕΛΚ
  • [03] Ελληνική διπλωματική πρωτοβουλία για Μεσανατολικό
  • [04] ''Ωρα του πρωθυπουργού'' για νέο Σύνταγμα
  • [05] Συνομιλίες του Κόλιν Πάουελ στη Μ. Ανατολή
  • [06] Ισχυρός σεισμός στην Καμπούλ
  • [07] Πραξικόπημα στη Βενεζουέλα
  • [08] Η διεθνής οικονομία στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ
  • [09] Τέλη Μαΐου έτοιμο το φορολογικό

    [01] Κινητοποιήσεις και συσκέψεις βαμβακοπαραγωγών

    12/4/2002 11:15:00 πμ

    Κλειστός είναι και σήμερα, από τις 10 το πρωί, στο ύψος της γέφυρας του Αξιού ποταμού ο κόμβος της παλαιάς εθνικής οδού που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Βέροια και την Eδεσσα, από τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη των αγροτών δεν λήφθηκε η οριστική απόφαση για συνέχιση ή διακοπή των κινητοποιήσεών τους, έτσι τις τελικές τους αποφάσεις σχετικά με το μέλλον των κινητοποιήσεων τους αναμένεται να τις πάρουν σήμερα. Hδη οι βαμβακοπαραγωγοί συνεδριάζουν στη γέφυρα του ποταμού Αξιού για να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν ή όχι στα μπλόκα. Επίσης αγρότες και κάτοικοι από τα χωριά του νομού Πέλλας σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν σήμερα συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει από τον Αξιό και θα κατευθυνθεί προς τη Θεσσαλονίκη. Απέναντι από τους αγρότες στη γέφυρα του ποταμού Αξιού βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, για να αποτρέψουν την είσοδο των αγροτών στη Θεσσαλονίκη.

    [02] Δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου του ΕΛΚ

    12/4/2002 10:39:00 πμ

    Συνεχίζονται στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με αντικείμενο το σύμφωνο σταθερότητας και την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Ενας από τους βασικούς εισηγητές του στην σημερινή συνεδρίαση θα είναι και ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής.

    [03] Ελληνική διπλωματική πρωτοβουλία για Μεσανατολικό

    12/4/2002 10:14:00 πμ

    Το σαουδαραβικό σχέδιο ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας Γιώργος Παπανδρέου και Φάισαλ αλ Σαούντ. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, υπογράμμισε την ανάγκη της πλήρους αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη. Επίσης, χαρακτήρισε καλή και αισιόδοξη την κοινή πρωτοβουλία Παπανδρέου και Tζεμ να επισκεφθούν, την ερχόμενη εβδομάδα τη Μέση Ανατολή. Η ημερομηνία της κοινής επίσκεψης των δύο στην περιοχή θα οριστικοποιηθεί την Τρίτη, κατά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο όπου θα συνέλθει το Συμβούλιο σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας.

    Στο Κάιρο ο Απόστολος Κακλαμάνης

    Η κρίση στο Μεσανατολικό θα απασχολήσει και τη σημερινή έκτακτη συνάντηση της ομάδας επαφής της διάσκεψης των προέδρων των ευρωμεσογειακών κοινοβουλίων που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο. Στη διάσκεψη θα προεδρεύεσει ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    [04] ''Ωρα του πρωθυπουργού'' για νέο Σύνταγμα

    12/4/2002 9:23:00 πμ

    Στις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός Σημίτης,στο πλαίσιο της "Ωρας του πρωθυπουργού" θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Προκόπη Παυλόπουλου για την καθυστέρηση στη ψήφιση των εκτελεστικών νόμων που προκύπτουν από το νέο αναθεωρημένο Σύνταγμα. Στις 12 το μεσημέρι ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον αρμόδιο επίτροπο της Ε.Ε. για τις εξωτερικές σχέσεις κ. Πάτεν.

    [05] Συνομιλίες του Κόλιν Πάουελ στη Μ. Ανατολή

    12/4/2002 10:26:00 πμ

    Στο Ισραήλ βρίσκεται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ξεκινώντας τη διπλωματική προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Πάουελ αμέσως μετά την άφιξή του συναντήθηκε με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στην περιοχή Αντονι Ζίνι και με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες. Σήμερα το πρωί ο κ. Πάουελ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, ενώ αργότεραθα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Μοσέ Κατζάβ και με τον Σιμόν Πέρες. Αύριο ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόκειται να έχει συνάντηση στη Ραμάλα με τον Γιασέρ Αραφάτ.

    ''Ανθρωπος της ειρήνης'' ο Σαρόν, δηλώνει ο Λευκός Οίκος

    Λίγο πριν την άφιξη του, ο Πάουελ διευκρίνισε πως στο επίκεντρο των συνομιλιών του με τον Αριέλ Σαρόν θα είναι η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη, κάτι που, όπως είπε, είναι σαφής επιθυμία του προέδρου Μπους.

    Την ίδια ώρα, ο Σαρόν ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρονται από ορισμένες πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης.

    Ισραηλινοί σχολιαστές δήλωσαν ότι πρόκειται για μια χειρονομία "καλωσορίσματος" στον κορυφαίο αμερικανό διπλωμάτη, ωστόσο τόνισαν ότι ο Σαρόν είπε πως οι ισραηλινές δυνάμεις θα παραμείνουν στις μεγάλες πόλεις των Παλαιστινίων, δηλαδή στη Ραμάλα, τη Ναμπλούς και την Τζενίν.

    Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν ''άνθρωπο της ειρήνης'', απορρίπτοντας τις εκτιμήσεις ότι μειώνεται η αμερικανική υποστήριξη προς την κυβέρνησή του μετά την άρνησή του να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από τα παλαιστινιακά εδάφη.

    ''Ο πρόεδρος συνεργάζεται και θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τον Αριέλ Σαρόν για να επιτευχθεί ειρήνευση στην περιοχή. Ο πρόεδρος πιστεύει ότι ο Αριέλ Σαρόν είναι ένας άνθρωπος της ειρήνης'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ.

    Η δήλωση έγινε με αφορμή δημοσίευμα της Ουάσιγκτον Ποστ, που ανέφερε ότι μειώνεται η υποστήριξη του Λευκού Οίκου προς την κυβέρνηση Σαρόν εξαιτίας της άρνησής του να εισακούσει τις εκκλήσεις του προέδρου Μπους για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Δυτική Οχθη.

    Συνομιλίες του Νετανιάχου με την αμερικανική κυβέρνηση

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέινι και η σύμβουλος του προέδρου Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις είχαν χθες συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα είχε απορρίψει τις αμερικανικές εκκλήσεις για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Δυτική Οχθη.

    Σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον του Νετανιάχου, ο πρώην πρωθυπουργός στις επαφές του με την αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Γιάσερ Αραφάτ ότι κατ' επανάληψη έχει δείξει πως δεν σέβεται τις συμφωνίες που συνάπτονται και διεμήνυσε στην Ουάσιγκτον ότι στόχος της κυβέρνησης Σαρόν είναι η εκδίωξη του Αραφάτ από τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Ο Νετανιάχου υποστήριξε επίσης ότι ο Αραφάτ συνεργάζεται με το Ιράν, που υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ και με το Ιράκ. Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ εξέφρασε την άποψη ότι εάν καθυστερήσει η επίθεση εναντίον της Βαγδάτης αυτό θα επιτρέψει την κλιμάκωση της επιθετικότητας εξτρεμιστικών οργανώσεων στην ευρύτερη περιοχή.

    Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

    Σήμερα, δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ και έριξαν χειροβομβίδες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστίνιων εργατών που βρίσκονταν στο φυλάκιο Ερέζ, στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Παλαιστίνιος και να τραυματισθούν πέντε Παλαιστίνιοι κια τέσσερις Ισραηλινοί.

    Οπως μετέδωσε η ισραηλινή ραδιοφωνία, οι στρατιώτες απάντησαν στα πυρά και σκότωσαν τους δύο ενόπλους.

    Στο μεταξύ στη διάρκεια της νύχτας, στη Δυτική Οχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν την κωμόπολη Χαλίλ, κοντά στη Νάμπλους, όπου έγιναν πολλές συλλήψεις.

    Στη Τζενίν, ο στρατός ολοκληρώνει την κατάληψη του προσφυγικού καταυλισμού κάνοντας έρευνες από σπίτι σε σπίτι.

    Τις τελευταίες ώρες ακούγονται μόνο σποραδικά πυρά, καθώς, όπως μετέδωσε η ισραηλινή ραδιοφωνία, ελάχιστοι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να αντιστέκονται.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού παραδέχθηκε σήμερα ότι εκατοντάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στον προσφυγικό καταυλισμό του Τζενίν. Ο στρατηγός Ρον Κίτρεϊ μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο δήλωσε ότι "είναι αλήθεια ότι αρκετές εκατοντάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις μάχες, αλλά δεν αληθεύουν οι ισχυρισμοί των Παλαιστινίων ότι πρόκειται για σφαγή". "Υπήρξαν σκληρές μάχες, όπως δείχνει και ο αριθμός των ισραηλινών απωλειών", τόνισε ο Ισραηλινός στρατηγός.

    [06] Ισχυρός σεισμός στην Καμπούλ

    12/4/2002 9:03:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Συγκλονίσθηκε η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, από ισχυρή σεισμική δόνηση, που έγινε αισθητή και σε πολλές άλλες περιοχές του Αφγανιστάν. Ο σεισμός είχε μέγεθος 5,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίζεται στην οροσειρά Χιντού Κους, όπως ανακοίνωσαν Πακιστανοί σεισμολόγοι. Από την ισχυρή δόνηση δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν στην κωμόπολη Ναχρίν, δήλωσε στο Ρόιτερ αξιωματικός του στρατού στην επαρχία Κουντούζ. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η περιοχή εξακολουθεί να σείεται από τις μετασεισμικές δονήσεις.

    Ο σεισμός, όπως ανακοίνωσαν Πακιστανοί σεισμολόγοι, έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ.

    [07] Πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

    12/4/2002 8:26:00 πμ

    Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατέρρευσε και η χώρα ελέγχεται από τις ένοπλες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε ο στρατηγός Καμάτσο Καϊρούζ πρώην υφυπουργός Ασφάλειας, από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. ''Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων'' υποστήριξε ο στρατηγός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τσάβες πλέον ''δεν λειτουργεί''.

    Αφαντος ο Τσάβες

    Ο Ούγο Τσάβες

    Ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού είχαν κατηγορήσει τον πρόεδρο Τσάβες ως υπεύθυνο για τα βίαια επεισόδια που έγιναν στη διάρκεια της ογκώδους αντικυβερνητικής διαδήλωσης στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας όπου πάνω από δώδεκα άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν.

    Ο στρατηγός Καϊρούζ, συνοδευόμενος από άλλους αξιωματικούς του στρατού, ζήτησε από τηλεοράσεως την αποχώρηση των τεθωρακισμένων οχημάτων που έχουν κυκλώσει το προεδρικό μέγαρο και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται ο πρόεδρος Τσάβες.

    Πάντως, ο υπουργός Προεδρίας Ραφαέλ Βάρχας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο πρόεδρος Τσάβες βρίσκεται στο γραφείο του στο προεδρικό μέγαρο, ελέγχει την πολιτική κατάσταση και διαβεβαίωσε ότι ''η συνωμοσία εναντίον του απέτυχε''.

    Αιματηρά επεισόδια σε διαδηλώσεις

    Ραδιοφωνικός σταθμός στο Καράκας μετέδωσε ότι τα επεισόδια ξέσπασαν όταν επενέβησαν άνδρες της εθνοφρουράς και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας για να σταματήσουν τους διαδηλωτές δύο οικοδομικά τετράγωνα πριν από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες.

    Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Τσάβες.

    Την ώρα που γινόταν η διαδήλωση, ο Ούγο Τσάβες απηύθηνε διάγγελμα στους πολίτες της χώρας, στη διάρκεια του οποίου ανέφερε ότι έδωσε εντολή για να κλείσουν τρία ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα διότι υποδαυλίζουν τη βία και συνωμοτούν εναντίον του. Ο Τσάβες πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στην εθνοφρουρά να αποκαταστήσει την τάξη.

    Από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας προκλήθηκε χαώδης κατάσταση κοντά στο προεδρικό μέγαρο, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές προσπαθούσαν να διαφύγουν από τους αστυνομικούς. Την ίδια ώρα σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών μεταξύ αστυνομικών και άγνωστων ενόπλων, ορισμένοι από τους οποίους είχαν ακροβολισθεί σε κτίρια κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

    Στέλεχος της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ένας δημοσιογράφος.

    Εκκληση για έναρξη πολιτικού διαλόγου κάνουν οι ΗΠΑ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την έναρξη πολιτικού διαλόγου στη Βενεζουέλα για να εκτονωθεί η ένταση στη χώρα, ύστερα από τις αιματηρές ταραχές που έγιναν σε ογκώδη αντικυβερνητική διαδήλωση. Η Ουάσινγκτον συνέστησε επίσης στους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν τις επισκέψεις στη Βενεζουέλα λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί.

    [08] Η διεθνής οικονομία στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ

    12/4/2002 9:12:00 πμ

    Η κατάσταση της διεθνούς οικονομίας και οι προοπτικές της, ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην αναδιάρθρωση του χρέους και τα οφέλη από τη χρηματοπιστωτική ενοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών της Ε.Ε οι οποίοι θα συναντηθούν σήμερα και αύριο στο Οβίεδο της Ισπανίας. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών ο υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης.

    [09] Τέλη Μαΐου έτοιμο το φορολογικό

    12/4/2002 10:46:00 πμ

    Την ολοκληρωμένη πρόταση για το φορολογικό, που θα είναι προϊόν διαλόγου, θα καταθέσει η κυβέρνηση έως τα τέλη Μαΐου. Αυτό δεσμεύτηκε χθες ο πρωθυπουργός, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Οι προτάσεις της επιτροπής Γεωργακόπουλου για τη φορολογική μεταρρύθμιση δεν έχουν αξιολογηθεί, είπε ο κ. Σημίτης και επισήμανε ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα αποσκοπεί σε ένα κοινωνικά δίκαιο κι αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα.

    Σε βάρος της μεσαίας τάξης, κινούνται οι προτάσεις της επιτροπής, δήλωσε ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Το κόμμα του θα τοποθετηθεί μετά την ανακοίνωση των τελικών κυβερνητικών προτάσεων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 12 April 2002 - 9:05:45 UTC