Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΔΕΔΥ: 24ωρη Πανελλαδική απεργία
  • [02] Συνέδριο του ΕΛΚ για τα Βαλκάνια
  • [03] Ενημέρωση Αβραμόπουλου από Αγγελοπούλου
  • [04] Στην Αλγερία ο υφ. Εξωτερικών Γ. Μαγκριώτης
  • [05] Αποσύρονται προϊόντα με ζελέ ζαχαροπλαστικής
  • [06] Νέος αποκλεισμός βαμβακοπαραγωγών
  • [07] Επίσκεψη Παπανδρέου στο Ριάντ της Σ.Αραβίας
  • [08] Διευρευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας
  • [09] Αστυνομικός σε κύκλωμα δουλεμπόρων
  • [10] Στην ''κόψη του ξυραφιού'' το Μεσανατολικό
  • [11] Τυνησία-έκρηξη έξω από συναγωγή-πέντε νεκροί
  • [12] Ομαδικοί τάφοι στο Αφγανιστάν
  • [13] Ενημερωτική συνάντηση Σημίτη-Θωμαδάκη
  • [14] Πρόκριση χωρίς πανηγύρια για την Μάντσεστερ
  • [15] Η Ρεάλ ''βασίλισσα'' στο ''Μπερναμπέου''
  • [16] Ο Ολυμπιακός κυρίαρχος στο Καυτατζόγλειο
  • [17] Κρίσιμη συνάντηση Μπατατούδη-Μπάγεβιτς
  • [18] Χάνει την υπόλοιπη χρονιά ο Καραγκούνης
  • [19] Μέτρα ασφαλείας στο ντέρμπι της χρονιάς
  • [20] Προβάδισμα η Νανσί στο κύπελλο Κορατς
  • [21] Βαριά ήττα για την Εθνική Νέων
  • [22] Συνεχίζεται ο έλεγχος στην ΠΑΕ Αρης
  • [23] Επιδημία στην Ευρώπη η παχυσαρκία
  • [24] ΕΣΥ:Αναλαμβάνουν δράση οι κριτές
  • [25] Πρωτοκυκλαδική τέχνη στη Νέα Υόρκη
  • [26] Ασιατικά αντικείμενα στο Κυκλαδικό μουσείο
  • [27] Το μανικιούρ της... οργής

    [01] ΑΔΕΔΥ: 24ωρη Πανελλαδική απεργία

    11/4/2002 3:33:00 μμ

    Με σημαντική επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η 24ωρη απεργία στο δημόσιο που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για το Ασφαλιστικό. Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας είχε αισθητά μεγαλύτερη συμμετοχή από αυτήν που συγκεντρώνει συνήθως η ΑΔΕΔΥ. Στο μεταξύ, το κλίμα επισκιάστηκε από την παραίτηση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου, από τη γραμματεία συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ. Η παραίτηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική του κλίματος έντασης που διαμορφώνεται μέσα στους συνδικαλιστές του κυβερνώντος κόμματος, για την αντιμετώπιση των προτάσεων της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

    Προειδοποίηση για συνέχεια και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

    Στην απεργιακή συγκέντρωση οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ πήραν σημαντικές αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική και στο ψήφισμα της συγκέντρωσης ισχυρίζονται ότι τα μέτρα Ρέππα ''περιορίζουν βασικά ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα και συντηρούν ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μη βιώσιμο οικονομικά, κοινωνικά άδικο και αναποτελεσματικό''.

    Αναφέρονται επίσης στον κίνδυνο μείωσης των συντάξεων μέσα από τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης από 80 σε 70% και τη μεταβολή της βάσης υπολογισμού της σύνταξης από τον τελευταίο μισθό στο μέσο όρο της πενταετίας. Υπογραμμίζουν ότι με τα μέτρα Ρέππα ''φαλκιδεύεται η επικουρική σύνταξη και οι παροχές των ταμείων του δημοσίου με την ένταξή τους στον τρίτο πυλώνα που μεταφέρει στις πλάτες των εργαζομένων το κόστος μιας αξιοπρεπούς ασφάλισης ευνοώντας έτσι τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά σχήματα.

    Ο κ. Παπασπύρος μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση δήλωσε ότι η σημερινή απεργία θα είναι αφετηρία για συνέχεια και κλιμάκωση και προειδοποίησε ότι η θεσμική λειτουργία των συνδικάτων, με την εσωτερική τους δημοκρατία, δεν θα υποχωρήσει σε όποιες πιέσεις.

    Στη συγκέντρωση μίλησε ακόμα ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιάννης Μανώλης (ΔΑΚΕ-ΝΔ) ο οποίος έκανε λόγο για ''λιποταξία'' κάποιων συνδικαλιστών και πρότεινε κοινή απεργιακή δράση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πιθανότατα στις 18 Απριλίου ημέρα όπου η ΔΑΚΕ, η ΔΑΣ (ΚΚΕ) και η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ) προτείνουν στα εργατικά κέντρα και τις ομοσπονδίες την κήρυξη 24ωρης γενικής απεργίας κατά των μέτρων Ρέππα για το Ασφαλιστικό.

    Η συγκέντρωση των δημοσίων υπαλλήλων κατευθύνθηκε ως διαδήλωση προς το υπουργείο Οικονομίας, όπου σημειώθηκαν μικροεπεισόδια όταν, κατά τους συνδικαλιστές, οι αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν την επιτροπή απεργών με επικεφαλής τον κ. Παπασπύρο να εισέλθει στο υπουργείο. Τελικά, τα επεισόδια περιορίστηκαν με την υποχώρηση της Αστυνομίας, την είσοδο της επιτροπής στο υπουργείο, ενώ κατά την ΑΔΕΔΥ υπάρχει ένας απεργός τραυματίας που έχει διακομιστεί σε νοσοκομείο.

    Δεν λειτουργεί σχεδόν τίποτα στη χώρα

    Λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας δεν λειτουργούν δημόσιες υπηρεσίες, δήμοι, νομαρχίες, εφορίες και δημόσια σχολεία, ενώ στα νοσοκομεία αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

    Επίσης, απεργούν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, ενώ προβλήματα στις πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιρειών αναμένεται να παρουσιαστούν λόγω της συμμετοχής στην απεργία των εργαζομένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

    Συγκεκριμένα, δεν πραγματοποιούνται οι πτήσεις τσάρτερς, ενώ από τις τακτικές πτήσεις γίνεται μόνο μία πτήση ανά προορισμό εσωτερικού και ανά χώρα εξωτερικού.

    Κανονικά κυκλοφορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    "Χρειάζεται συνέχιση των κινητοποιήσεων για να υπάρξει και αποτελεσματικότητα", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος, που ζήτησε να συνδεθεί η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού.

    Επιστολή του Κώστα Καραμανλή προς τον Πρωθυπουργό και το πρόγραμμα της ΝΔ για το Ασφαλιστικό έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, σε υλοποίηση της υπόσχεσης που έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή.

    "Η Νέα Δημοκρατία στερείται θέσεων. Η μόνη θέση στην οποία εμμένει είναι η αντικοινωνική και αντιασφαλιστική πολιτική που ακολούθησε την περίοδο '90-'93", σχολίασε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας.

    Απύθμενο λαϊκισμό και αμέτρητη υποκρισία καταλόγισε στον υπουργό Εργασίας ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    [02] Συνέδριο του ΕΛΚ για τα Βαλκάνια

    11/4/2002 6:59:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Αρχισαν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με αντικείμενο το σύμφωνο σταθερότητας και την προοπτική των δυτικών Βαλκανίων. Το συνέδριο διοργανώνουν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και το Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ενας από τους βασικούς εισηγητές του στην αυριανή συνεδρίαση θα είναι και ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, με την ιδιότητα του επικεφαλής της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη δημοκρατία στα δυτικά Βαλκάνια.

    Το βράδυ, ο κ. Καραμανλής θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Πάτεν, τον Βρετανό επίτροπο για την κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [03] Ενημέρωση Αβραμόπουλου από Αγγελοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ 11/4/2002 6:42:00 μμ

    Τον πρόεδρο του ΚΕΠ Δημήτρη Αβραμόπουλο ενημέρωσε σήμερα τηλεφωνικά η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου, για τα θετικά αποτελέσματα της επιθεώρησης της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, την προηγούμενη εβδομάδα. Η κα Αγγελοπούλου πήρε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τον κ.Αβραμόπουλο-σύμφωνα με το στενό περιβάλλον της-τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει όταν ανέλαβε την προεδρία στην Οργανωτική Επιτροπή, ότι στην εθνική προσπάθεια της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων "δεν χωρούν τα προσωπικά".

    Υποσχέσεις συνεργασίας που προσπερνούν τα προσωπικά

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόσφατη σύγκρουση της κ. Αγγελοπούλου με τον δήμαρχο Αθήνας-με αφορμή την προσφυγή του Δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον Προαστιακό σιδηρόδρομο-αποτελεί παρελθόν και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη συνεχιστεί η συνεργασία τους. Οπως έγινε γνωστό από την Οργανωτική Επιτροπή, ο κ.Αβραμόπουλος ευχαρίστησε την κα Αγγελοπούλου για την ενημέρωση.

    Πριν από δύο ημέρες, η κα Αγγελοπούλου είχε ενημερώσει τηλεφωνικά για το ίδιο θέμα τόσο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, όσο και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

    [04] Στην Αλγερία ο υφ. Εξωτερικών Γ. Μαγκριώτης

    11/4/2002 6:34:00 μμ

    Με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας Αμίν Κέρμπι συζήτησε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος βρίσκεται στην Αλγερία.

    Ο κ. Αμίν Κέρμπι σε δηλώσεις του τόνισε ότι η χώρα του εκτιμά ιδιαιτέρως την πρωτοβουλία της Ελλάδας να έλθει σε επαφή με τις κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής, με απώτερο στόχο την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της σταθερότητας. Ο Αλγερινός αξιωματούχος επέκρινε το Ισραήλ για τη σκληρή του στάση και επισήμανε ότι οι αποφάσεις του Σαρόν δεν συνάδουν με τα ισχύοντα στη Διεθνή Κοινότητα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μαγκριώτης ευχαρίστησε τον Αλγερινό αξιωματούχο για τη στήριξη που παρέχει η χώρα του στην Αθήνα σε διάφορα θέματα, όπως το Κυπριακό, όταν αυτό συζητείται στο πλαίσιο της Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας βρίσκεται στη Δαμασκό, όπου γίνονται συζητήσεις για την κρίση.

    [05] Αποσύρονται προϊόντα με ζελέ ζαχαροπλαστικής

    Πηγή: ΑΠΕ 11/4/2002 5:47:00 μμ

    Στην άμεση απόσυρση όλων των προϊόντων που περιέχουν ζελέ ζαχαροπλαστικής με το πρόσθετο Ε425 όπως και στην αναστολή της χρήσης του πρόσθετου αυτού σε ζελέ ζαχαροπλαστικής προχώρησε σήμερα ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ΕΕ αναστέλλει τη χρήση του πρόσθετου Ε425 (konjac) σε ζελέ ζαχαροπλαστικής μετά τη διαπίστωση ότι προκλήθηκε θάνατος παιδιών σε τρίτες χώρες (ΗΠΑ και Καναδά) από πνιγμό κατά τη βρώση ζελέδων-καραμέλα με τέτοια χαρακτηριστικά.

    Εκτενείς οι έλεγχοι, επαρκούν όμως;

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την ανάληψη περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου πνιγμού από τη γενικότερη χρήση παραγόντων ζελατικοποίησης σε ζελέ ζαχαροπλαστικής και θα προτείνει την αντίστοιχη τροποποίηση της σχετικής οδηγίας (92/5/ΕΚ) για την έγκριση της χρήσης του πρόσθετου Ε425.

    Τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθούν εκτενείς έλεγχοι σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, σούπερ-μάρκετ, ζαχαροπλαστεία και μονάδες παραγωγής.

    [06] Νέος αποκλεισμός βαμβακοπαραγωγών

    11/4/2002 3:47:00 μμ

    Συνεδριάζουν οι βαμβακοπαραγωγοί που είναι συγκεντρωμένοι λίγο έξω από την κοινότητα Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Από τη συνεδρίαση αυτή θα καθοριστεί και το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ούτε και σήμερα θα συναντηθούν οι αγρότες με τον υφυπουργό Γεωργίας Βαγγέλη Αργύρη. Οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν κλείσει το δρόμο που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Βέροια και την Έδεσσα από τις 10.30 το πρωί και αναμένεται ο κόμβος να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία μετά τις 7 το απόγευμα.

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Αργύρη-βαμβακοπαραγωγοί

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός επιθυμεί να συναντηθεί και να συζητήσει με τους παραγωγούς, όταν, όμως, θα έχει να τους πει κάτι νεότερο για τα ζητήματα που θέτουν.

    Ο κ. Αργύρης αύριο θα έχει επαφές με τους ιδιοκτήτες εκκοκκιστηρίων, οπότε δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τους βαμβακοπαραγωγούς τις επόμενες ημέρες.

    [07] Επίσκεψη Παπανδρέου στο Ριάντ της Σ.Αραβίας

    11/4/2002 1:07:00 μμ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει σήμερα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του πρίγκηπα Σαούντ Αλ Φάϊσαλ Μπέν Αμπντελαζίζ. Ανακοίνωση του Υπουργείου των Εξωτερικών αναφέρει ότι στόχος της επισκέψεως είναι η ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    [08] Διευρευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας

    11/4/2002 12:01:00 μμ

    Η δεύτερη συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα ανάμεσα στις δύο χώρες, για τα λεγόμενα ζητήματα ''υψηλής αντιπαλότητας''. Επικεφαλής από ελληνικής πλευράς είναι ο Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Αναστάσιος Σκοπελίτης και από τουρκικής ο υπηρεσιακός Υφυπουργός Εξωτερικών πρέσβης Ουνούρ Ζιγιάλ. Επίσης, μετέχουν ο καθηγητής Αργύρης Φατούρος και ο νομικός σύμβουλος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Ντενίζ Μπολούκμπασι.

    [09] Αστυνομικός σε κύκλωμα δουλεμπόρων

    Πηγή: ΑΠΕ 11/4/2002 4:54:00 μμ

    Ελληνας αστυνομικός ήταν τελικά ένας από τα μέλη του τουρκικού κυκλώματος δουλεμπόρων, που σήμερα το πρωί, με το σκάφος "ΜΕΤΕ", προσπάθησαν να αποβιβάσουν σε ακτή της Χίου 84 περίπου λαθρομετανάστες, αγνώστου υπηκοότητας. Το πλοιάριο εντοπίστηκε από σκάφος του Λιμενικού, όταν έπλεε στα διεθνή ύδατα, και στον έλεγχο που ακολούθησε αποκαλύφθηκε, σύμφωνα με το ΥΕΝ, ότι ο Ελληνας, που επέβαινε σε αυτό ήταν ο αρχιφύλακας της ΕΛΑΣ Χρήστος Δεμερτζής, 44 χρόνων, που υπηρετεί στο ΑΤ Ελευσίνας και ο οποίος συνελήφθη και ήδη ανακρίνεται.

    Το τουρκικό δουλεμπορικό αναγκάστηκε να επιστρέψει στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ ενημερώθηκε και η τουρκική Ακτοφυλακή.

    [10] Στην ''κόψη του ξυραφιού'' το Μεσανατολικό

    Πηγή: ΑΠΕ 11/4/2002 6:10:00 μμ

    Ο ισραηλινός στρατός άρχισε σήμερα να αποχωρεί από την περιοχή Μπιν Ζέιτ, την ίδια στιγμή όμως εισέβαλε στον καταυλισμό προσφύγων Αϊντα κοντά στην Βηθλεέμ. Τεθωρακισμένα οχήματα άρχισαν να αποχωρούν από την περιοχή αυτή κοντά στη Ραμάλα, όπου βρίσκεται ένα σημαντικό παλαιστινιακό πανεπιστήμιο, αφού πρώτα κατέστρεψαν τρία κτίρια των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας και συνέλαβαν πολλούς νέους. Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, χαρακτήρισε ''μεγάλο ψέμα'' τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών ότι έχουν αποχωρήσει από 24 παλαιστινιακά χωριά στη Δ. Οχθη.

    Ο Πάουελ κομίζει σχέδιο ειρήνης-το Σάββατο συνάντηση με Αραφάτ

    Στο μεταξύ, καταφθάνει στην Ιερουσαλήμ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση Σαρόν. Στην ατζέντα του Πάουελ συμπεριλαμβάνεται και συνάντηση με τον Αραφάτ, μια κίνηση που οι Ισραηλινοί ναι μεν αποδέχτηκαν, αλλά την χαρακτήρισαν "λανθασμένη". Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής το Σάββατο και θα του ζητήσει για μια ακόμα φορά να καταβάλλει προσπάθειες ώστε να μειωθεί η βία.

    Το κλίμα, πάντως, κάθε άλλο παρά ευνοϊκό ως προς μία ειρηνική διευθέτηση μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού το Ισραήλ αρνείται να κάνει την οποιαδήποτε κίνηση προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση. Αντιθέτως εξακολουθεί να παίζει το παιχνίδι "της γάτας με το ποντίκι" στα κατεχόμενα αφού από τη μία ανακοινώνει ότι τα ισραηλινά στρατεύματα αποσύρθηκαν από 24 κωμοπόλεις και χωριά, από την άλλη χθες το βράδυ δεκάδες άρματα μάχης εισέβαλαν σε δύο παλαιστινιακές πόλεις και σ έναν προσφυγικό καταυλισμό καταλαμβάνοντας και κτίρια της παλαιστινιακής Αρχής.

    Η άφιξη του Αμερικανού αξιωματούχου, που συμπίπτει με μία ακόμα επίθεση αυτοκτονίας παλαιστίνιου καμικάζι, με οχτώ νεκρούς Ισραηλινούς χθες στη Χάιφα, αφήνει λίγα περιθώρια αισιοδοξίας μετά και τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Ιτζχάκ Λεβί, ότι η κυβέρνησή του θα καταστήσει σαφές στον Πάουελ ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη θα συνεχιστούν, καθώς, αν τώρα το Ισραήλ υποχωρήσει, θα αναγκαστεί να εισβάλλει ξανά στο μέλλον, γεγονός που θα "στοιχίσει πολύ ακριβά".

    Μεγαλώνει κάθε μέρα ο κατάλογος των νεκρών

    Και ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εντείνονται, οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να μετρούν θύματα. Στους 500 ανεβάζει τους νεκρούς, από την έναρξη των συγκρούσεων, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι είναι τουλάχιστον 200 οι νεκροί Παλαιστίνιοι. Η ακριβής καταγραφή, όμως, εξακολουθεί να είναι αδύνατη, αφού το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει τις περιοχές που έχει καταλάβει "απαγορευμένες στρατιωτικές ζώνες" και απαγορεύει την είσοδο στους δημοσιογράφούς και στους ανεξάρτητους παρατηρητές.

    Στη Χεβρώνα ένας 20χρονος καμικάζι σκοτώθηκε όταν ο εκρηκτικός μηχανισμός που μετέφερε εξερράγη κατά λάθος ενώ ένας Παλαιστίνιος και οι δύο γυναίκες του σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από έκρηξη ρουκέτας που εκτόξευσε ισραηλινό ελικόπτερο στο αγρόκτημά τους,κοντά στην πόλη της Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Οχθη. Νεκροί είναι και τρεις Παλαιστίνιοι ένοπλοι από έκρηξη ισραηλινής ρουκέτας στη βόρεια Δυτική Οχθη.

    Τέλος, ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε την πρόταση του ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλαχ, για ανταλλαγή ισραηλινού στρατιωτικού αιχμάλωτου με τους Παλαιστίνιους μαχητές που είχαν αποκλειστεί στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, που βρίσκεται από χθες κάτω από τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού, εκτός από κάποιους μικρούς θύλακες αντίστασης.

    Τριάντα από τους ένοπλους Παλαιστίνιους παραδόθηκαν πριν από λίγη ώρα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν είναι βέβαιες για την παράδοση του συνόλου των Παλαιστινίων μαχητών που βρίσκονταν στον καταυλισμό, θέατρο σφοδρών συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες.

    Νωρίτερα, η ισραηλινή οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, "B Tselem", είχε ανακοινώσει ότι 29 Παλαιστίνιοι στον καταυλισμό της Τζενίν είχαν ζητήσει από την οργάνωση να επιβλέψει την παράδοσή τους, διότι είχαν ακούσει φήμες ότι επρόκειτο να εκτελεσθούν μόλις παραδοθούν.

    "Φοβούνται να βγουν από το καταφύγιό τους διότι έχουν ακούσει φήμες ότι θα εκτελεσθούν", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διαπραγματευτής της οργάνωσης Λίορ Γιαβνέ. "Δεν έχουν τρόφιμα και νερό εδώ και τέσσερις ημέρες και θέλουν να παραδοθούν χωρίς να σκοτωθούν", είπε ο Γιαβνέ, διευκρινίζοντας ότι ο ισραηλινός στρατός δεν επέτρεψε σε μέλη της οργάνωσης να παρευρεθούν στην παράδοση διότι το Τζενίν αποτελεί κλειστή στρατιωτική ζώνη.

    Αρχίζει να αντιδρά η Ευρώπη

    Έντονα αντέδρασε το Ισραήλ στη χθεσινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης της ΕΕ με το Ισραήλ. Ευελπιστεί, όμως, ότι η αρνητική αυτή απόφαση δε θα υιοθετηθεί από την Κομισιόν. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι ζήτησε να μην ληφθούν πρόωρες αποφάσεις, που θα οξύνουν την κατάσταση.

    Οι πιέσεις, όμως, προς το Ισραήλ αν και ισχνές, δεν σταματούν εδώ.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο δηλώνει σε συνέντευξη του ότι το Ισραήλ χάνει φίλους και ενισχύει τον Αραφάτ με την πολιτική του ενώ ο ευρωπαίος Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων Κρις Πάτεν δήλωσε στο BBC ότι ο Αριέλ Σαρόν "υπονομεύει την ασφάλεια" της ίδιας του της χώρας επιδιώκοντας καθαρά να βάλει στο στόχαστρο τις συμφωνίες του Οσλο και να δυσφημήσει την Παλαιστινιακή Αρχή. Τέλος το Ισραήλ συναντά μεγάλες δυσκολίες και στην εφαρμογή συμβολαίων πώλησης όπλων με ευρωπαϊκές χώρες.

    Τέλος το Βατικανό έπαψε να εμπιστεύεται το Ισραήλ και φοβάται μια επίθεση του ισραηλινού στρατού στο Ναό τη Γέννησης, καθώς η διγλωσσία από τη μεριά της ισραηλινής πρεσβείας στη Ρώμη και του ισραηλινού προέδρου σχετικά με το επίμαχο θέμα, δεν αφήνει αμφιβολίες στην Αγία Εδρά για τις προθέσεις των Ισραηλινών. Οι σχέσεις πλέον των δύο κρατών είναι παγερές αν και αποφεύγουν τη λέξη "κρίση".

    Μηνύματα αυτοσυγκράτησης και συμπαράστασης

    Νέο μήνυμα αυτοσυγκράτησης και στις δύο πλευρές έστειλε ο Λευκός Οίκος μέσω του εκπροσώπου Αρι Φλέισερ, ο οποίος κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή και τα αραβικά κράτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους καταδικάζοντας αλλά και εμποδίζοντας την τρομοκρατία. "Η αποχώρηση (των Ισραηλινών δυνάμεων) την οποία ζήτησε ο πρόεδρος Μπους συνεχίζεται. Τώρα, η ευθύνη δεν βαρύνει μόνο το Ισραήλ. Όλες οι πλευρές έχουν ευθύνες στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας", δήλωσε.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ρωσία και ΕΕ, με την οποία καλούν το Ισραήλ να αποχωρήσει.

    Στη διακήρυξη της Μαδρίτης υπογραμμίζεται η μεγάλη ανησυχία όσον αφορά την κατάσταση του άμαχου πληθυσμού και εκφράζεται η πλήρης υποστήριξη στην αποστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπεν Ελιέζερ διαβεβαίωσε ότι δεν θα εμποδιστεί η συνάντηση Πάουελ-Αραφάτ, στην οποία πάντως η χώρα του έχει εκφράσει κατηγορηματική αντίθεση.

    Με αφορμή τον θάνατο οκτώ Ισραηλινών κατά τη χθεσινή επίθεση βομβιστή-καμικάζι της Χαμάς, στη Χάιφα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσει τις πιέσεις για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα παλαιστινιακά εδάφη.

    Τέλος, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ που παραμένει αποκλεισμένος από τις 29 Μαρτίου στο κατεστραμένο κτίριο του αρχηγείου του στη Ραμάλα, δέχθηκε επίσκεψη ανώτατων Παλαιστίνιων αξιωματούχων, ενώ και ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν έδωσε εντολή για χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ προς τους Παλαιστίνιους με στόχο την υποστήριξη της αντίστασής τους.

    [11] Τυνησία-έκρηξη έξω από συναγωγή-πέντε νεκροί

    Πηγή: ΑΠΕ 11/4/2002 6:13:00 μμ

    Οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι ευρωπαίοι τουρίστες, σκοτώθηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα κοντά σε συναγωγή στο νησί Τζέρμπα της Τυνησίας, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας του νησιού Πέρες Τραμπέλσι είχε δηλώσει πως οι νεκροί είναι οκτώ ανάμεσά τους ένας Γάλλος και τέσσερις Γερμανοί τουρίστες. Η έκρηξη κοντά στη συναγωγή της Γκρίμποα ήταν βομβιστική επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Εμάνουελ Νασόν.

    Κινδύνεψαν τουλάχιστον 50 άνθρωποι

    ''Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, πρόκειται για επίθεση'', πρόσθεσε ο ίδιος χωρίς όμως να διευκρινίσει από που προέρχονται αυτές οι πληροφορίες.

    Η έκρηξη, σύμφωνα με Τυνήσιους αξιωματούχους, προκλήθηκε όταν βυτιοφόρο που μετέφερε αέριο έπεσε πάνω στον τοίχο της συναγωγής. Οπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Τζαζίρα του Κατάρ, την ώρα εκείνη μέσα στο κτίριο βρίσκονταν περίπου 50 άνθρωποι.

    Η παλιά συναγωγή της Τζέρμπα είναι από τους ιερότερους τόπους του ιουδαϊσμού και προσκύνημα για τους Εβραίους από ολόκληρο τον κόσμο.

    [12] Ομαδικοί τάφοι στο Αφγανιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 11/4/2002 2:45:00 μμ

    Ομάδα ιατροδικαστών θα σταλεί σύντομα στο Μπαμιάν του κεντρικού Αφγανιστάν, όπου οι τοπικές αρχές ανακάλυψαν τρεις ομαδικούς τάφους, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Καμπούλ.

    Οι ομαδικοί τάφοι εντοπίστηκαν κοντά στο αεροδρόμιο του Μπαμιάν, περίπου 125 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καμπούλ. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι σκελετοί που βρέθηκαν στους τάφους πιστεύεται ότι ανήκουν σε μέλη της μειονότητας των Χαζάρων και ότι εκτελέστηκαν από τους Ταλιμπάν.

    [13] Ενημερωτική συνάντηση Σημίτη-Θωμαδάκη

    Πηγή: ΑΠΕ 11/4/2002 6:40:00 μμ

    Ο κ. Σταύρος Θωμαδάκης

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σταύρος Θωμαδάκης, στη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για τα πεπραγμένα της Επιτροπής κατά το προηγούμενο έτος.

    Η συνάντηση έγινε εν όψει της παρουσίασης από τον κ. Σταύρο Θωμαδάκη του απολογισμού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη χρήση του 2001 στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

    Κατά την οικονομική χρήση του 2001, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε επιβάλει πρόστιμα ύψους 9.310,6 χιλ. ευρώ, για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

    Συναντήσεις για την πορεία του ΧΑΑ

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχει συνάντηση και με φορείς της χρηματιστηριακής αγοράς, στο πλαίσιο των επαφών του με θεσμικούς παράγοντες για την εξεύρευση λύσεων, προκειμένου να ξεπερασθεί η χρηματιστηριακή κρίση.

    [14] Πρόκριση χωρίς πανηγύρια για την Μάντσεστερ

    11/4/2002 1:26:00 μμ

    Ποιος το περίμενε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να προκρίνεται πανηγυρικά στους "4" του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως κανείς να μην έχει διάθεση για πανηγύρια. Η σοβαρότητα του τραυματισμού του Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος μόλις στο 21ο λεπτό του αγώνα με την Λα Κορούνια δέχθηκε ακόμη ένα "δολοφονικό" τάκλιν του Αλντο Ντούσερ. Ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας, ίσως χάσει το παγκόσμιο κύπελλο, που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, μετά το χθεσινό τραυματισμό του. Ο άσος της Μάντσεστερ, έπαθε κάταγμα στο αριστερό πόδι (μετατάρσιο) και όπως διευκρίνισε ο προπονητής των ''μπέμπηδων'' Αλεξ Φέργκιουσον, θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για 6-8 εβδομάδες.

    Ο Σόλσκιερ πήρε εκδίκηση

    Στον αγωνιστικό τομέα, η Γιουνάιτεντ επικράτησε 3-2 και σε συνδυασμό με το 2-0 του "Ριαθόρ" πήρε την πρόκριση.

    Ο Νορβηγός Σόλσκιερ που μπήκε σαν αλλαγή του Μπέκαμ, φρόντισε να "εκδικηθεί" με τον τρόπο που μόνο αυτός ξέρει και στο 23΄, μόλις στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα, έγραψε το 1-0 για τη Γιουνάιτεντ, μετά από εκτέλεση φάουλ του Βερόν.

    Ωστόσο, η "Ντεπόρ" κατάφερε να ισοφαρίσει δευτερόλεπτα πριν το τέλος του ημιχρόνου, όταν ο Λοράν Μπλαν δεν υπολόγισε καλά την πορεία της μπάλας με αποτέλεσμα να την στείλει στα δίχτυα του Μπαρτέζ.

    Τις ελπίδες του δημιουργήθηκαν για την ισπανική ομάδα, έσπευσε να... σβήσει και πάλι ο Σόλσκιερ που στο 56΄ αξιοποίησε ακόμη μία ασίστ του Βερόν και πέτυχε το 2-1, φτάνοντας τα 7 γκολ στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Πέντε λεπτά αργότερα οι φιλοξενούμενοι έμειναν με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Σκαλόνι με δεύτερη κίτρινη.

    Το 3-1 "έγραψε" ο Ράιαν Γκιγκς στο 69΄ με έξοχη ατομική προσπάθεια, ενώ το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στις καθυστερήσεις από τον Τζαλμίνια.

    Νωρίτερα, στο 75΄ αποβλήθηκε ο Ντούσερ που "πλήρωσε", έστω και ετεροχρονισμένα, την απαράδεκτη ενέργειά του σε βάρος του Μπέκαμ.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ.: Μπαρτέζ, Γκάρι Νέβιλ, Γιόνσεν (37΄ Μπράουν), Μπλαν, Σιλβέστρ, Μπέκαμ (21΄ Σόλσκιερ), Μπατ, Βερόν (74΄ Φιλ Νέβιλ), Φόρτσουν, Γκιγκς, Φαν Νίστελροϊ

    ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ: Μολίνα, Ρομέρο, Ναϊμπέτ, Εκτορ, Σκαλόνι, Τζαλμίνια, Φραν (63΄ Καπντεβίλα), Βαλερόν, Βίκτορ (51΄ Μακάι), Ντούσερ, Τριστάν (72΄ Παντιάνι)

    Διαιτητής: Μάρκους Μερκ (Γερμανία).

    [15] Η Ρεάλ ''βασίλισσα'' στο ''Μπερναμπέου''

    11/4/2002 1:08:00 μμ

    Εντυπωσιακή ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης που κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος της σκορ του πρώτου αγώνα (2-1) και να επιβληθεί της Μπάγερν με 2-0 παίρνοντας παράλληλα το εισιτήριο για την τετράδα της διοργάνωσης. Οι παίκτες της Ρεάλ γνώριζαν ότι το παιχνίδι ήταν "ζωής και θανάτου", αφού ενδεχόμενος αποκλεισμός απο την Μπάγερν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα σήμαινε μεγάλη αποτυχία για μία ομάδα που κάθε χρόνο δαπανά δισεκατομμύρια για να εντάξει στο δυναμικό της την "αφρόκρεμα" του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ετσι οι "μερένγκες" έκλεισαν κυριολεκτικά την πρωταθλήτρια Ευρώπης στα καρέ της και "σφυροκοπούσαν" ανελέητα τον Ολιβερ Καν.

    Πραγματικός ''χείμαρρος'' η Ρεάλ στο Β΄ημίχρονο

    Ομως, απο τη μία η καλή απόδοση του Γερμανού τερματοφύλακα και από την άλλη η δυστοκία των παικτών της Ρεάλ δεν επέτρεψαν στους Ισπανούς να πάρουν το προβάδισμα. Απο την άλλη οι Γερμανοί έριξαν το βάρος στην άμυνα αφού το σκορ του πρώτου αγώνα (2-1) τους ευνοούσε σε περίπτωση ισοπαλίας και έτσι του πρώτου ημιχρόνου 0-0 ήρθε φυσιολογικά.

    Το δεύτερο ημίχρονο ήταν σαν σε καρμπόν του πρώτου, αφού η Ρεάλ ήταν πραγματικός χείμαρρος και έχανε την μία ευκαιρία μετά την άλλη. Η Μπάγερν προσπαθούσε να απειλήσει με αντεπιθέσεις αλλά οι Ισπανοί ήταν μία κλάση ανώτεροι στο σημερινό ματς.

    Την λύτρωση έδωσε ο Ιβάν Ελγκέρα στο 69ο λεπτό όταν μετά απο φάση διαρκείας κατάφερε απο κοντινή απόσταση να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Καν και να βάλει "φωτιά" στο "Μπερναμπέου".

    Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα συνέβη μία φάση σπάνια, αφού ο Εφενμπεργκ βγήκε απο το γήπεδο και κινήθηκε απειλητικά προς τις εξέδρες του γηπέδου, προφανώς εκνευρισμένος με κάποιους φιλάθλους της Ρεάλ οι οποίοι του είχαν πετάξει νωρίτερα αντικείμενα. Με την επέμβαση των ψυχραιμοτέρων όμως ο Γερμανός επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο και το ματς συνεχίστηκε.

    Η Μπάγερν μετά το γκολ ανέβηκε και αρχισε σιγά σιγά να απειλεί ουσιαστικά την εστία του Σέζαρ ενώ έχασε και μία πολύ καλή ευκαιρία να ισοφαρίσει με τον Ελμπερ στο 80ο λεπτό.

    Πέντε λεπτά αργότερα σε μία αντεπίθεση των Ισπανών, ο Γκούτι έγραψε το 2-0 και η Ρεάλ προκρίθηκε στα ημιτελικά όπου θα αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα σε έναν απο τους μεγαλύτερους ημιτελικούς της ιστορίας. Στις καθυστερήσεις αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη ο Σαλιχάμιζιτς.

    ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Σέζαρ, Σαλγκάδο, Ιέρο, Ελγκέρα, Ρομπέρτο Κάρλος, Φίγκο (88΄ Γκέρεμι), Μακελελέ, Ζιντάν, Σολάρι, Ραούλ, Μοριέντες (81΄ Γκούτι)

    ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ: Καν, Κουφούρ (74΄ Πιζάρο), Λίνκε, Ρόμπερτ Κόβατς, Λιζαραζού, Χάργκριβς, Εφενμπεργκ, Γέρεμις (84΄ Φινκ), Σαλιχάμιζιτς, Ελμπερ, Σάντα Κρούζ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Στέφανο Μπράσκι (Ιταλία)

    Η Ρεάλ Μαδρίτης, μετά την ολοκλήρωση της προημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς λιγκ και τη νίκη της επί της Μπάγερν Μονάχου με 2-0, θεωρείται από τους μπουκ φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Η ''βασίλισσα'' παίζεται τώρα 7-4, ενώ την ακολουθούν Μάντσεστερ, Μπαρτσελόνα και Μπάγερ Λεβερκούζεν.

    [16] Ο Ολυμπιακός κυρίαρχος στο Καυτατζόγλειο

    11/4/2002 12:55:00 μμ

    Απόλυτος είναι πλέον ο ανταγωνισμός της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού την φετινή χρονιά. Οι δύο ομάδες διεκδικούν το πρωτάθλημα και παράλληλα, θα βρεθούν αντιμέτωπες στον τελικό του κυπέλλου, καθώς ο Ολυμπιακός νίκησε χθες στο Καυτατζόγλειο τον Ηρακλή με 3-0 και σε συνδυασμό με το 3-2 του ΟΑΚΑ πήρε το ''εισιτήριο'' για τον τελικό. Οι ''ερυθρόλευκοι'' προηγήθηκαν στο 23ο λεπτό με τον Τζόρτζεβιτς, ενώ δύο λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου, ο Αλεξανδρής διπλασίασε τα τέρματα του Ολυμπιακού. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε με πέναλτι στο 77` ο Τζόρτζεβιτς.

    Ξέσπασαν με επεισόδια οι φίλαθλοι του Ηρακλή

    Σοβαρά επεισόδια ξεκίνησαν ένα τέταρτο μετά την έναρξη του β ημιχρόνου του αγώνα , όταν οι οπαδοί του Ηρακλή άρχισαν να πετούν βεγγαλικά και σπασμένα καθίσματα στον περιβάλλοντα χώρο του αγωνιστικού χώρου.

    Στη συνέχεια έσπασαν μία πόρτα επικοινωνίας με τον αγωνιστικό χώρο και μπήκαν μέσα στον περιβάλλοντα χώρο του αγωνιστικού χώρου. Επί 20 λεπτά έγινε μία "μάχη" μεταξύ των ΜΑΤ και των οπαδών του Ηρακλή, οι οποίοι πότε έμπαιναν μέσα στον αγωνιστικό και πότε έβγαιναν όταν έκαναν έφοδο τα ΜΑΤ.

    Με τη λήξη του αγώνα, οι οπαδοί του Ηρακλή αποχώρησαν ανάβοντας φωτιές στα καθίσματα, ενώ η εικόνα θύμιζε βιβλική καταστροφή με χιλιάδες σπασμένα καθίσματα και δύο-τρίες εστίες φωτιάς στις κερκίδες.

    Μάλιστα καταγράφεται και ένας ελαφρύς τραυματισμός αστυνομικού στο πρόσωπο από ρίψη πλαστικού καθίσματος. Η πλήρης καταγραφή των ζημιών στο Καυτατζόγλειο θα γίνει αύριο από την επιτροπή του σταδίου.

    Επιβαρυντικό για τον Ηρακλή είναι και το φύλλο αγώνος. Ο κ. Μπριάκος -μεταξύ άλλων- γράφει: "Στο 70ό λεπτό φίλαθλοι του Ηρακλή πέταξαν εκτός του αγωνιστικού χώρου σπασμένα καθίσματα και μικροαντικείμενα (κέρματα και αναπτήρες), χωρίς να επηρεάσουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα".

    Πίκρα Αναστασιάδη-Ικανοποίηση Λεμονή

    Με πίκρα και απογοήτευση δέχτηκε το αποτέλεσμα του σημερινού επαναληπτικού ημιτελικού του κυπέλλου ο προπονητής του Ηρακλή, Αγγελος Αναστασιάδης. Ο Μακεδόνας τεχνικός είπε: "Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος και κέρδισε δίκαια. Είμαστε πολύ στεναχωρημένοι γιατί δεν παίξαμε όπως έπρεπε. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Ξέραμε ότι το παιχνίδι ήταν δύσκολο και ότι ο Ολυμπιακός ήταν το φαβορί μετά το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα. Με τέτοια εμφάνιση δεν μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο".

    Για την έκρηξη των οπαδών του "Γηραιού", σχολίασε: "Ο κόσμος έχει πάντα δίκαιο. Ηταν στεναχωρημένος και απογοητευμένος και η αντίδρασή του είναι δικαιολογημένη. Δεν φταινε οι φίλαθλοι, αλλά εμείς".

    Απόλυτα ικανοποιημένος αντίθετα παρουσιάστηκε ο Τάκης Λεμονής, που είπε: "Το βράδυ της Δευτέρας συζητήσαμε με τους παίκτες και είπαμε ότι θα πρέπει να έρθουμε στη Θεσσαλονίκη για να πάρουμε τη νίκη και όχι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε το 3-2 του πρώτου αγώνα. Ετσι και έγινε. Ημασταν καλύτεροι και δίκαια προκριθήκαμε στον τελικό. Τώρα όμως το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι το παιχνίδι πρωταθλήματος με την Παναχαϊκή. Είναι γεγονός πως όταν υπάρχει πίεση αντιδράμε πολύ καλά. Απ΄ ό,τι φαίνεται έτσι είναι φτιαγμένος ο Ολυμπιακός".

    [17] Κρίσιμη συνάντηση Μπατατούδη-Μπάγεβιτς

    11/4/2002 12:03:00 μμ

    Mε ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα στον ΠΑΟΚ η συνάντηση του κ. Μπατατούδη με τον προπονητή Ντούσαν Μπάγεβιτς για την εφ΄όλης της ύλης συζήτηση τους εν όψει της ολοκλήρωσης του συμβολαίου του τελευταίου με την ομάδα και της πιθανής ανανέωσης του. Χθες, στα γραφεία της ΠΑΕ έγινε σύσκεψη με θέμα την αναζήτηση οικονομικών πηγών για την καινούργια περίοδο, ενώ έγινε ομόφωνα αποδεκτή η εισήγηση του προπονητή της ομάδας κ.Μπάγιεβιτς για την επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ σε κάθε ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ.

    Στο θέμα των εγκαταστάσεων του σταδίου Τούμπας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αποφασίστηκε να αφαιρεθούν τα κάγκελα από το γήπεδο από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

    Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Καλαφάτης θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Βενιζέλο με θέμα την βελτίωση των εγκαταστάσεων του γηπέδου της Τούμπας, έτσι ώστε να πληροί όλες τις προϋποθέσεις που επιβάλλει η ΟΥΕΦΑ.

    Το Δ.Σ. εξουσιοδότησε ομόφωνα τον πρόεδρο της ΠΑΕ κ. Καλαφάτη να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου εμπλεκόμενου σε υπόθεση δωροδοκίας διαιτητή, στον αγώνα ΟΦΗ-ΠΑΟΚ κατά την περίοδο 2000-2001.

    [18] Χάνει την υπόλοιπη χρονιά ο Καραγκούνης

    11/4/2002 6:37:00 μμ

    Με ρήξη πρόσθιου χιαστού, επέστρεψε από τη Βαρκελώνη ο Γιώργος Καραγκούνης, και θα υποβληθεί αύριο σε χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης του τραύματος του. O ακριβής χρόνος της αποθεραπείας υπολογίζεται σε 3,5 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι τελείωσε πρόωρα η φετινή σεζόν για τον διεθνή μέσο. Αντίθετα, μικρής σημασίας είναι ο τραυματισμός του Γιάννη Γκούμα, ο οποίος υπέστη ελαφρύ διάστρεμμα και υπολογίζεται από τον Σέρτζιο Μαρκαριάν για τον αγώνα της Κυριακής με το Αιγάλεω.

    Ολισαντέμπε:'' Ηταν πέναλτι''

    Με την πικρή γεύση που της έμεινε λόγω της αποκλεισμού της από τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, επέστρεψε από τη Βαρκελώνη, η αποστολή του Παναθηναϊκού. Ο Σέρτζιο Μαρκαριάν, επανέλαβε ότι ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε με λίγη τύχη να πάρει την πρόκριση, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παραμονής του στην τεχνική ηγεσία των "πρασίνων" είπε ότι αυτό θα οριστικοποιηθεί αφού τελειώσουν οι φετινές αγωνιστικές υποχρεώσεις.

    Από την πλευρά του ο Ρενέ Χένρικσεν είπε ότι "τα πάντα κρίθηκαν στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου οπότε δεχθήκαμε δύο τέρματα".

    Ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε εξήρε τη συμμετοχή των "πρασίνων" στη μεγαλύτερη διασυλλογική ποδοσφαιρική διοργάνωση. "Κάναμε πολύ καλή πορεία. Εκπροσωπήσαμε επάξια την Ελλάδα και πλέον όλοι θα μας σέβονται", επισήμανε ο "Μανόλης", ενώ εξήγησε τη φάση όπου ο Παναθηναϊκός ζήτησε πέναλτι. "Από τη στιγμή που ακούμπησα πρώτος τη μπάλα και μετά έπεσε πάνω μου ο Μπονάνο, είναι πέναλτι, που όμως δεν καταλόγισε ο διαιτητής".

    Επέστρεψε ο γιατρός των ''πρασίνων'' που τραυματίστηκε

    Στο μεταξύ, σήμερα επέστρεψε στην Ελλάδα ο γιατρός των "πρασίνων", Νίκος Τζουρούδης, ο οποίος κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Μπαρτσελόνα, χτυπήθηκε στο λαιμό από ένα αλουμινένιο κουτάκι γεμάτο με αναψυκτικό πέταξαν οι οπαδοί των γηπεδούχων.

    Ο κ. Τζουρούδης στάθηκε αρκετά τυχερός, καθώς μετά το χτύπημα του γύρισε η γλώσσα και χάρη στην έγκαιρη επέμβαση του φυσιοθεραπευτή της ομάδας, Χρήστου Καρβουνίδη, απέφυγε τα χειρότερα.

    [19] Μέτρα ασφαλείας στο ντέρμπι της χρονιάς

    11/4/2002 1:36:00 μμ

    Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας στο μεγάλο ντέρμπι του πρωταθλήματος στο Ολυμπιακό στάδιο μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού (20/4), όπως προέκυψε από τη σημερινή σύσκεψη στην ΕΠΑΕ. Οι δύο ομάδες συμφώνησαν στα παρακάτω. Ο Ολυμπιακός θα πάρει 40.500 εισιτήρια και 17.200 η ΑΕΚ. Σχετικά με τις θύρες που θα μείνουν κενές είναι η μισή 4, 5, μισή 6, 26, 28, 30 και 31. Η ΑΕΚ θα πάρει τις θύρες 1, 2, 3, μισή 4, 32, 33, 34 και 35.

    [20] Προβάδισμα η Νανσί στο κύπελλο Κορατς

    11/4/2002 12:43:00 μμ

    Αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς για πρώτη φορά στην ιστορία της έκανε η Νανσί, που επικράτησε στη Γαλλία 98-72 της ρωσικής Λοκομοτίβ Βόντι (ημίχρονο 48-32) στον πρώτο τελικό της διοργάνωσης. Ο επαναληπτικός θα γίνει την επόμενη Τετάρτη στο Ροστόβ.

    [21] Βαριά ήττα για την Εθνική Νέων

    11/4/2002 12:07:00 μμ

    Με πρώτο βιολί τον Κέβιν Βάντεμπεργκ της Βέστερλο, ο οποίος σημείωσε τέσσερα γκολ, το Βέλγιο νίκησε 4-1 την Ελλάδα στον πρώτο ημιτελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων που διεξήχθη στο "Felix Stadion" της πόλης Γκενκ. Η ελληνική ομάδα προδόθηκε από την επιπολαιότητά της, αφού οι διεθνείς μας θεώρησαν ότι το παιχνίδι τελειώνει στο 90΄. Ομως ο Βάντεμπεργκ είχε διαφορετική άποψη και "χτύπησε" στο πρώτο λεπτό και στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων (15΄ και 25΄ τα πρώτα δύο γκολ) και διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο για να ανατραπεί στη ρεβάνς, την Πρωτομαγιά στη Μυτιλήνη, θέλει... κόπους και θυσίες. Το γκολ της εθνικής μας σημείωσε ο Δημήτρης Πατσιαβούρας στο 73΄ μειώνοντας σε 2-1.

    Σούλης Παππάς:''Το ποδόσφαιρο δεν τελειώνει στο 90΄''

    Μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Σούλης Παππάς δήλωσε: "Μια ολιγωρία στις καθυστερήσεις μας έκανε δύσκολη τη συνέχεια, ενώ με το 2-1 ήμασταν μέσα στην πρόκριση. Το σίγουρο είναι ότι αυτά πρέπει να μας γίνονται μαθήματα, αφού ζητούσαμε ένα παιχνίδι "γεμάτο" για 95 λεπτά. Μετά από ένα πρώτο ημίχρονο χωρίς σωστό προσανατολισμό και με δισταγμό, αντιδράσαμε στην επανάληψη, αστοχήσαμε από καλές θέσεις και μειώσαμε το σκορ. Αλλά το ποδόσφαιρο δεν τελειώνει στο 90΄".

    [22] Συνεχίζεται ο έλεγχος στην ΠΑΕ Αρης

    11/4/2002 11:56:00 πμ

    Συνεχίζεται ο έλεγχος των βιβλίων της ΠΑΕ Αρης από από τους επόπτες του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Επικεφαλής των εκπροσώπων ο κ. Κυριάκος Αχανίδης δήλωσε: "Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει πως ο κ. Ιωάννης Ζαχουδάνης είναι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, αλλά αυτό που ερευνούμε τώρα είναι οι μετοχές έχουν μπει ενέχυρο".

    Οι απουσίες προβληματίζουν τον Κράους

    Σε αγωνιστικό επίπεδο η προετοιμασία των παικτών της ομάδας συνεχίζεται για τον αγώνα της Κυριακής με τον Πανιώνιο, με κάποια προβλήματα που απασχολούν αναπόφευκτα τον αυστριακό τεχνικό κ. Κράους.

    Συγκεκριμένα εκτός των Μπάρκογλου και Νούσια που θα είναι απόντες από τον Κυριακάτικο αγώνα, ο Χαριστέας νιώθει ενοχλήσεις, ο Πασσαλής υπέστη διάστρεμμα στην ποδοκνημική και ο Καζαντζής έχει κάκωση περόνης γεγονός που καθιστά αβέβαιη την συμμετοχή τους στις προπονήσεις των επόμενων ημερών αλλά και στον αγώνα της Κυριακής.

    [23] Επιδημία στην Ευρώπη η παχυσαρκία

    11/4/2002 4:21:00 μμ

    Διαστάσεις επιδημίας τείνει να πάρει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Εκτιμάται ότι το 10-20% των ανδρών και το 10 με 25% των γυναικών είναι παχύσαρκοι, ενώ περίπου τέσσερις στους 10 άνδρες και τρεις στις 10 γυναίκες στην Ελλάδα έχουν πάνω από το φυσιολογικό τους βάρος, δηλαδή είναι υπέρβαροι και κάποιοι από τους χαρακτηρίζονται και παχύσαρκοι, καθώς τα περιττά τους κιλά είναι πολύ πάνω από το φυσιολογικό. Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε σήμερα, ενόψει της δεύτερης επιστημονικής ημερίδας που οργανώνει η Ελληνική Εταιρία Παχυσαρκίας, ο πρόεδρος της κ. Ιωάννης Κακλαμάνος, συμπληρώνοντας ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει τη παχυσαρκία, ως νόσο, ούτως ώστε οι παχύσαρκοι να μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους με τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας.

    Μακριά από τις δίαιτες εξπρές και άλλα.. μαγικά κόλπα

    Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι πληθαίνουν καθημερινά και στη χώρα μας τα φαινόμενα εξαπάτησης των ανθρώπων με περιττά κιλά από διάφορους επιτήδειους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την αδυναμία πολλών ανθρώπων να χάσουν βάρος. ''Μαγικά φίλτρα, δίαιτες εξπρές, δίαιτες ανάλογα με την ομάδα αίματος, τεστ δυσανεξίας τροφών και πολλά άλλα μαγικά'' που υπόσχονται ιδανική σιλουέτα μαζί με τα προγράμματα των κέντρων αδυνατίσματος, μπορούν όχι μόνο να βλάψουν τη ψυχολογία των παχύσαρκων οι οποίοι ξαναπαίρνουν τα κιλά, ενδεχομένως και πιο αυξημένα, αλλά ακόμα και σε βιολογικό επίπεδο να δημιουργήσουν τρομερές παρενέργειες στην υγεία τους, προειδοποιεί η Ελληνική Εταιρία Παχυσαρκίας.

    Οι πιο συχνές συνέπειες από τις μεθόδους αυτές είναι τα εγκαύματα από κακή χρήση των μηχανημάτων, αφυδάτωση των ασθενών από πολύωρη παραμονή στα μηχανήματα αυτά, λιποθυμίες, τριχόπτωση λόγω κακής διατροφής, αβιταμίνωση, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργούνται και μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

    Απευθυνθείτε μόνο σε γιατρούς

    Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρίας Παχυσαρκίας ζητούν την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων κρατικών φορέων, ώστε να καθοριστούν λεπτομερώς οι επιστημονικοί κανόνες και όροι λειτουργίας με τους οποίους θα πρέπει να εναρμονιστούν οι επιστημονικοί ή μη χώροι που υπόσχονται απώλεια βάρους.

    Οι γιατροί καλούν όσους πραγματικά έχουν αποφασίσει να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά, κυρίως για λόγους υγείας, να απευθύνονται στους γιατρούς. ''Σήμερα γνωρίζουμε ότι μία μικρή απώλεια βάρους της τάξεως του 10-15% του αρχικού βάρους έχει πολύ ευεργετικές συνέπειες για την υγεία μας καθώς μειώνει κατά 20% την επικινδυνότητα για κάποια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει θάνατο και βοηθά σημαντικά σε πολλές από τις ασθένειες αυτές, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμίες, οι καρδιαγγειακές παθήσεις κα. Τέλος οι ειδικοί αναφέρθηκαν και στις νέες θεραπευτικές δυνατότητες που παρέχονται σήμερα στους παχύσαρκους.

    Η μικρή αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που κυκλοφορούν σήμερα είναι ένας από τους λόγους που κάνουν όλο και λιγότερο παχύσαρκους να καταφεύγουν στην φαρμακευτική θεραπεία. Τα φάρμακα αυτά επιτυγχάνουν κατά μέσο όρο 5-10% απώλεια του βάρους, περίπου στους μισούς ασθενείς που τα παίρνουν.

    Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες προβλέπουν ότι θα αυξηθεί η παχυσαρκία κατά 3-4% κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία και ως εκ τούτου αναμένεται να τριπλασιαστούν οι πωλήσεις φαρμάκων από 500 εκατ. δολάρια σε 1,5 δισ.

    [24] ΕΣΥ:Αναλαμβάνουν δράση οι κριτές

    Πηγή: NET 105,8 fm 11/4/2002 3:15:00 μμ

    Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναλάβουν τα καθήκοντά τους οι λεγόμενοι εθνικοί κριτές, οι οποίοι με απόφαση του υπουργού Υγείας, θα αξιολογήσουν τους γιατρούς του ΕΣΥ ξεκινώντας σε πρώτη φάση από τους διευθυντές των κλινικών. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας ότι οι γιατροί θα κρίνονται με βάση την επιστημονική τους προσφορά, το ήθος και την συμπεριφορά τους απέναντι στους ασθενείς.

    Συνολικά σε όλη τη χώρα οι εθνικοί κριτές είναι 1.000 και είναι υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΣΥ αλλά και καθηγητές πανεπιστήμιου.

    Οσοι γιατροί κριθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για την θέση που κατέχουν θα βαθμολογούνται με Α, ενώ σε εκείνους που θα βαθμολογούνται με Β θα υποδεικνύεται να βελτιωθούν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

    Οσοι θα βαθμολογούνται με Γ θα απομακρύνονται από την ενεργό ιατρική δράση και θα μετατίθενται σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες.

    [25] Πρωτοκυκλαδική τέχνη στη Νέα Υόρκη

    11/4/2002 7:09:00 μμ

    Εκθεση έργων της Πρώτης Εποχής του Χαλκού από τις Κυκλάδες εγκαινιάστηκε χθες Τετάρτη στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μανχάταν. Η έκθεση, η οποία παρουσιάζεται αποκλειστικά στη Νέα Υόρκη παρουσιάζει περίπου 50 αντικείμενα, - ειδώλια, αγγεία και έργα μικροτεχνίας - Πρωτοκυκλαδικής Τέχνης. Μάλιστα, δέκα εννέα από τα έργα που περιλαμβάνονται στην έκθεση δεν έχουν ποτέ εκτεθεί εκτός Ελλάδας. Η έκθεση συγκεντρώνει αντιπροσωπευτικά δείγματα των Κυκλαδικών συλλογών του Μουσείου Getty, των αρχαιολογικών μουσείων Πάρου και Νάξου, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα και του Μουσείου Καλών Τεχνών της Πολιτείας Verginia. Η έκθεση η οποία ονομάζεται "Σιωπηλοί Μάρτυρες" θα διαρκέσει έως την 15η Ιουνίου 2002 στον Ολυμπιακό Πύργο (645, 5η Λεωφόρος Νέα Υόρκη).

    Οι ''Σιωπηλοί Μάρτυρες'' των Κυκλάδων

    Οι Κυκλάδες είναι φημισμένες για τη συμβολή τους στην εξέλιξη του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού.

    Η Κυκλαδική Τέχνη με τα χαρακτηριστικά μαρμάρινα ειδώλια απέκτησε διεθνή αναγνώριση στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν καλλιτέχνες όπως οι Brancusi, Picasso, Modigliani, Moore στράφηκαν προς την Κυκλαδική τέχνη αναζητώντας έμπνευση και νέες επιρροές. Αυτή η καταξίωση προκάλεσε την παγκόσμια ζήτηση στους συλλεκτικούς κύκλους για έργα από τις Κυκλάδες αυξάνοντας έτσι κατακόρυφα την αγοραστική τους αξία.

    Ως αποτέλεσμα, πολλοί αρχαιολογικοί χώροι συλήθηκαν και αρχαία έργα τέχνης μεταφέρθηκαν λαθραία από τις Κυκλάδες για να πωληθούν σε ιδιωτικές συλλογές.

    Την έκθεση "Σιωπηλοί Μάρτυρες" επιμελήθηκε ο διακεκριμένος αρχαιολόγος Χρήστος Ντούμας, διευθυντής των ανασκαφών στη Σαντορίνη και ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος 120 σελίδων, έκδοση του θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση στην Αμερική, ο οποίος μεταξύ των άλλων εμπεριέχει άρθρο σχετικό με τη συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, γραμμένο από την επιμελήτρια αρχαιοτήτων του μουσείου, Joan Mertens. Η έκθεση Σιωπηλοί Μάρτυρες πραγματοποιείται με αποκλειστική χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης στην Αμερική.

    Σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε στο Ιδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, στη Ν. Υόρκη, για την παρουσίαση της έκθεσης, ο κ. Ντούμας εξέφρασε την ελπίδα ότι η αρχαιολογική σκαπάνη θα φέρει στο φως κάποιο νεκροταφείο που δεν έχει συληθεί δίνοντας έτσι στην αρχαιολογική έρευνα πληροφορίες για τον Κυκλαδίτικο πολιτισμό και για την χρήση στην καθημερινή ζωή διαφόρων αντικειμένων που μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί αποσπασματικά σε διάφορους τάφους.

    Σε άλλη ερώτηση για τις παράνομες ανασκαφές στην Ελλάδα ο κ. Ντούμας είπε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και εξήρε τη συνεργασία των ελληνικών αρχών με τα μεγάλα μουσεία. Παρουσιάζοντας τους "Σιωπηλούς Μάρτυρες" το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο ευελπιστεί να καταστήσει προσιτή στο ευρύ κοινό την υπέροχη αυτή κληρονομιά της Ελληνικής Τέχνης και να συμβάλλει στην προαγωγή του επιστημονικού διαλόγου.

    Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες: Μετ' Ευτελείας, Κατ' Εικόνα και Ομοίωσιν και Σιωπηλοί Μάρτυρες.

    Στην ενότητα Μετ' Ευτελείας, η έκθεση παρουσιάζει κομψά αντικείμενα καθημερινής χρήσης των οποίων όμως η ομορφιά τα ανάγει σε έργα γλυπτικής τέχνης. Τα εκθέματα είναι φτιαγμένα από πρώτες ύλες άμεσα διαθέσιμες στις Κυκλάδες, όπως πηλός, μάρμαρο και πέτρα.

    Η ενότητα Κατ' Εικόνα και Ομοίωσιν εξετάσει τα διάφορα είδη γλυπτών που εμπνέονται από την ανθρώπινη μορφή υπογραμμίζοντας έτσι τα ανθρωποκεντρικά στοιχεία του αιγιακού πολιτισμού αυτής της περιόδου.

    Το τελευταίο μέρος, Σιωπηλοί Μάρτυρες παρουσιάζει το περιεχόμενο τάφων που έχουν ανασκαφεί συστηματικά από αρχαιολόγους.

    Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο εγκαινιάστηκε το 2000 και στεγάζεται στον Ολυμπιακό Πύργο στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Σκοπός του Ιδρύματος Ωνάση στην Αμερική είναι η προώθηση, η διαφύλαξη και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως και σήμερα.

    Το φθινόπωρο, το Ωνάσειο Μορφωτικό Κέντρο θα παρουσιάσει την έκθεση Μεταβυζαντινή Εποχή - Το μεγαλείο της βυζαντινής τέχνης μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.

    [26] Ασιατικά αντικείμενα στο Κυκλαδικό μουσείο

    Πηγή: ΑΠΕ 11/4/2002 2:46:00 μμ

    Έκθεση αρχαίων χάλκινων αντικειμένων της Ασιατικής Στέππας από τη συλλογή του ιδρύματος Aρθουρ Μ. Σάκλερ (Arthur M.Sackler), θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη, 25 Απριλίου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο. Η έκθεση, που θα έχει ανοικτές τις πύλες της μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει 80 αντικείμενα μικροτεχνίας-κοσμήματα, εργαλεία και όπλα-που ανήκαν στις ασιατικές νομάδες της ύστερης 2ης και 1ης χιλιετίας π.Χ και αποτελούν πολύτιμα λείψανα των νομαδικών πολιτισμών, που άνθησαν στις ασιατικές στέπες, από τη Βόρεια Κίνα και τη Μογγολία, έως την Ανατολική Ευρώπη. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν, επίσης, και πέντε χάλκινα τελετουργικά αγγεία κινεζικής τέχνης.

    Με επιρροές από το ζωικό βασίλειο

    Το κοινό, που θα επισκεφθεί την έκθεση, θα διαπιστώσει ότι αυτά τα έργα τέχνης έχουν επιρροές από το ζωικό βασίλειο, ως πηγή συμβόλων για τη φυλή, την κοινωνική θέση και την επικοινωνία με τον κόσμο των πνευμάτων. Θα διαπιστώσει, επιπλέον, το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι λαοί αυτοί στη διευκόλυνση των μετακινήσεων και του εμπορίου κατά μήκος του ''Δρόμου του Μεταξιού'', που διέσχιζε την Ασία.

    Ο Αρθουρ Μ. Σάκλερ είναι ψυχίατρος, εκδότης ιατρικών εντύπων, τεχνογνώστης και συλλέκτης έργων τέχνης και ίδρυσε το ''Ίδρυμα Aρθουρ Σάκλερ'' το 1965.

    Η συλλογή του Ιδρύματος περιλαμβάνει πάνω από 900 έργα τέχνης και εκτείνεται από κινεζικά χάλκινα και πήλινα τελετουργικά αγγεία έως Βουδιστική γλυπτική, καθώς και το διάσημο μετάξινο Χειρόγραφο Chu, το αρχαιότερο Κινεζικό γραπτό μνημείο που έχει επιζήσει μέχρι και τις μέρες μου.

    Λίγα λόγια για το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1986, για να στεγάσει την ιδιωτική συλλογή της κυκλαδικής και της αρχαίας ελληνικής τέχνης του Νικολάου και της Αικατερίνης Γουλανδρή, σε ένα κτίριο σχεδιασμένο από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα στην οδό Νεοφύτου Δούκα, στο κέντρο της Αθήνας. Το 1991 το μουσείο επεκτάθηκε και δημιουργήθηκε νέα πτέρυγα στο Νεοκλασικό Μέγαρο Σταθάτου, στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου.

    Το Ίδρυμα Νικολάου Π.Γουλανδρή είναι αφιερωμένο στη μελέτη, την προβολή και τη διάδοση του πολιτισμού του Αιγαίου, από την Προϊστορική περίοδο μέχρι τους Νεότερους χρόνους. Η συλλογή του ζεύγους Γουλανδρή άρχισε να συγκροτείται στη δεκαετία του 60 με την άδεια των αρμόδιων κρατικών φορέων. Έκτοτε, εμπλουτίστηκε με καινούρια αποκτήματα, τα οποία προστέθηκαν στις δύο κύριες συλλογές, της κυκλαδικής και της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

    Τους σκοπούς του ιδρύματος υπηρετούν η μόνιμη έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και οι διάφορες περιοδικές εκθέσεις που έχουν οργανωθεί στο παρελθόν.

    [27] Το μανικιούρ της... οργής

    11/4/2002 3:51:00 μμ

    Εσείς θα κατατάσσατε το εργασιακό αντικείμενο της μανικιουρίστ στην κατηγορία των επικίνδυνων επαγγελμάτων; Οχι; Ε, λοιπόν τρεις εργαζόμενες σε ένα κατάστημα περιποίησης νυχιών της Καλιφόρνια έχουν πλέον τελείως διαφορετική γνώμη επ ' αυτού, μετά από την περιπέτεια τους με μια 69χρονη κυρία που για αδιευκρίνιστους λόγους τις κράτησε ομήρους επί οκτώ ώρες απειλώντας ότι θα τις τραυματίσει.

    Μήπως δεν πέτυχε το μανικούρ;...

    Η ιδιαίτερα οξύθυμη όπως αποδείχθηκε κυρία Ελσι Μαρτίνες πήγε στο συγκεκριμένο κατάστημα προχθές το απόγευμα και αφού δέχθηκε τις περιποιήσεις του προσωπικού πέρασε στο σαλόνι και δήλωσε στην υπεύθυνη ότι θα περιμένει την κόρη της να έλθει να την πάρει.

    Μετά από 10 λεπτά, η Μαρτίνες εξαγριώθηκε για άγνωστο λόγο, και έκλεισε τις πόρτες του καταστήματος και κλειδώθηκε μέσα μαζί με τις τρεις υπαλλήλους. ''Η Μαρτίνες απειλούσε ότι θα χτυπήσει τις εργαζόμενες με ένα από τα πέτρινα αγαλματίδια που υπήρχαν στο σαλόνι και ισχυριζόταν ότι έχει όπλο στην τσάντα της'', δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας και πρόσθεσε ότι τα μέλη του προσωπικού είχαν αρχίσει να φοβούνται για τη ζωή τους.

    Η αστυνομία ενημερώθηκε για το γεγονός από τους συγγενείς των υπαλλήλων οι οποίες δεν επέστρεψαν τη συνηθισμένη ώρα τους στο σπίτι. Οι διαπραγματευτές της αστυνομίας προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με την Μαρτίνες τηλεφωνικά αλλά εκείνη τους έκλεινε το τηλέφωνο. Σταδιακά οι υπάλληλοι του καταστήματος κλειδώθηκαν στο μπάνιο.

    Μετά από 8 ώρες, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας μπήκαν στο κτίριο και συνέλαβαν την Μαρτίνες, πάνω στην οποία δεν βρέθηκε όπλο. Εναντίον της απαγγέλθηκε κατηγορία για κακούργημα, κράτηση ομήρων, τρομοκρατικές απειλές και απόπειρα επίθεσης με επικίνδυνο όπλο.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί γιατί η 69χρονη προέβη στην ενέργεια αυτή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 11 April 2002 - 16:54:59 UTC