Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλειστή αύριο η διώρυγα της Κορίνθου
  • [02] Ληστεία σε συνιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων
  • [03] Εορταστικές εκδηλώσεις ''Κιλελέρεια 2002''
  • [04] Κρίσιμες ώρες στην φλεγόμενη Μέση Ανατολή
  • [05] Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Ταϊβάν
  • [06] Σύγκρουση τραίνων στην Ισπανία
  • [07] Πτώση αεροσκάφους στις Φιλλιπίνες
  • [08] Βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία
  • [09] Σύντομα το Δημοψήφισμα Περβέζ Μουσάραφ
  • [10] Πυροβολισμοί σε εβραϊκό κατάστημα στην Γαλλία
  • [11] Σήμερα ο αγώνας ΑΕΚ-Πανιώνιος

    [01] Κλειστή αύριο η διώρυγα της Κορίνθου

    31/3/2002 12:43:00 μμ

    Κλειστή θα παραμείνει η διώρυγα της Κορίνθου αύριο, από 08:00 έως 12:00 λόγω εργασιών εξυγίανσης βάθους στην περιοχή της Ίσθμιας για τη διέλευση υδραγωγού.

    [02] Ληστεία σε συνιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων

    31/3/2002 11:24:00 πμ

    Τέσσερις άγνωστοι που εκινούντο με δύο μοτοσυκλέτες ακινητοποίησαν στις 8:30 το πρωί, τον συνιδιοκτήτη των νυχτερινών κέντρων "ΦΩΣ" και "ΓΚΑΖΙ", Παναγιώτη Βαγδελένη και του απέσπασαν 22 εκατομμύρια δραχμές. Η ληστεία έγινε έξω από το σπίτι του θύματος στην οδό Παπαδάκη 17, στην Ανω Γλυφάδα. Ο Παναγιώτης Βαγδελένης οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής, όπου δίνει και κατάθεση.

    [03] Εορταστικές εκδηλώσεις ''Κιλελέρεια 2002''

    31/3/2002 10:57:00 πμ

    Στο Κιλελέρ μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς για τις εορταστικές εκδηλώσεις "Κιλελέρεια 2002", που θα πραγματοποιηθούν για να τιμηθεί η εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών. Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του για την 92η επέτειο της αγροτικής εξέγερσης σημειώνει ότι ''ο Ελληνας αγρότης μαζί με το ΠΑΣΟΚ, πρωταγωνιστεί στην υπέρβαση παλιών νοοτροπιών και ξεπερασμένων μοντέλων ανάπτυξης".

    [04] Κρίσιμες ώρες στην φλεγόμενη Μέση Ανατολή

    31/3/2002 12:45:00 μμ

    Απρόβλεπτες διαστάσεις έχει πάρει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες είναι μέχρι στιγμής ατελέσφορες, το μέτωπο των συγκρούσεων διευρύνεται και ο κλοιός γύρω από τον Αραφάτ σφίγγει. Δυο εκρήξεις σημειώθηκαν πριν από λίγο στο αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ κοντά στο κτίριο που στεγάζει τα γραφεία του παλαιστίνιου ηγέτη, στη Ραμάλα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που βρίσκεται στην περιοχή. Οι εκρήξεις αυτές προκλήθηκαν πιθανότατα από χειροβομβίδες.

    Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Αραφάτ

    Ισραηλινοί στρατιώτες επιχείρησαν να εισβάλουν σήμερα στο γραφείο του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, αλλά απωθήθηκαν από τους φρουρούς του, δήλωσαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού με δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο διέψευσε αμέσως την πληροφορία ότι ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο κτίριο όπου βρίσκεται το γραφείο του Αραφάτ.

    "Ένας ένοπλος παλαιστίνιος βγήκε από το κτίριο. Οι ισραηλινοί στρατιώτες που βρίσκονται έξω από αυτό άνοιξαν πυρ εναντίον του και τότε άλλοι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται στο κτίριο άνοιξαν πυρ από τα παράθυρα εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά", δήλωσε ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

    Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος Υπουργός Πληροφόρησης Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, ο οποίος βρίσκεται στη Ραμάλα, αλλά όχι στο αρχηγείο το Αραφάτ, δήλωσε στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ-Τζαζίρα" του Κατάρ ότι ισραηλινοί στρατιώτες είχαν εισβάλει στο γραφείο του Αραφάτ.

    Εξάλλου, ο κορυφαίος παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ δήλωσε στην αιγυπτιακή τηλεόραση ότι η ζωή του Αραφάτ κινδυνεύει και ότι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του γραφείου του.

    Λίγο αργότερα, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, στενός συνεργάτης του Αραφάτ δήλωσε στο Αλ-Τζαζίρα ότι "η απόπειρα τερματίστηκε" και ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες από παλαιστινιακής πλευράς.

    Την ίδια στιγμή ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες δήλωνε ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να βλάψει τον Αραφάτ.

    Το Ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα συνέλθει σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν για να αποφασίσει "το επόμενο στάδιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων", δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος.

    Ειδικοί απεσταλμένοι στην Ιερουσαλήμ

    Στην Ιερουσαλήμ αναμένονται να φτάσουν ειδικοί απεσταλμένοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ για να ζητήσουν από τους ισραηλινούς να εφαρμόσουν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αξιώνει την αποχώρησή τους από τις παλαιστινιακές πόλεις.

    Αποκλεισμένος στο υπόγειο του αρχηγείου του στη Ραμάλα, χωρίς νερό και ηλεκτρικό, παραμένει ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ, που κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να παραδοθεί.

    Χθες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να τερματισθούν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ τα ξημερώματα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    Τα ξημερώματα ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε πόλεις της Δυτικής Όχθης και προέβησαν σε συλλήψεις εκατοντάδων Παλαιστινίων.

    Σε μια από τις επιχειρήσεις αυτές -στην πόλη Ναμπλους- δύο Παλαιστίνιοι, μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ, σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, που πραγματοποιούσαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι.

    Είχε προηγηθεί επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο του Τελ Αβίβ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο βομβιστής καμικάζι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 30 άτομα.

    Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση ''Μάρτυρες του αλ-Ακσα''.

    Εκκλήσεις για την ασφάλεια του Αραφάτ

    Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, που ενδέχεται να μεταβεί την Τρίτη στη Μέση Ανατολή, απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να εγγυηθεί την ασφάλεια του παλαιστίνιου ηγέτη και να σεβαστεί την απόφαση του ΟΗΕ, για απόσυρση των δυνάμεών του από τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τις ΗΠΑ να κινηθούν δυναμικά για να αποτρέψουν αρνητικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή.

    Ανάλογες εκκλήσεις απηύθυναν στο Ισραήλ και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες.

    ''Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αν και θα έπρεπε να διαλέξει το δρόμο της ειρήνης'', δήλωσε χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ζητώντας παράλληλα από τον Γιάσερ Αραφάτ να κάνει περισσότερα για να σταματήσει η βία.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    [05] Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Ταϊβάν

    Πηγή: ΑΠΕ 31/3/2002 12:30:00 μμ

    Τουλάχιστον δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν, πέντε τραυματίσθηκαν και αρκετοί αγνοούνται από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,8 Ρίχτερ, που έπληξε σήμερα την Ταϊβάν, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες. Από το σεισμό δυο γερανοί που βρίσκονταν στον τελευταίο όροφο ενός υπό ανέγερση ουρανοξύστη 100 ορόφων έπεσαν πάνω σε τέσσερα αυτοκίνητα σκοτώνοντας τον οδηγό του ενός αυτοκινήτου και ένα πεζό.

    Ο ισχυρότερος σεισμός από το 1999

    Σύμφωνα με τους πυροσβέστες που έσπευσαν στην περιοχή τραυματίσθηκαν ακόμα πέντε άνθρωποι, οι δυο σοβαρά, ενώ σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TVBS εννέα άνθρωποι αγνοούνται στο εργοτάξιο αυτό.

    Επίσης, έξι άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπια ενός τριώροφου κτιρίου στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    Από το σεισμό διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές της Ταϊβάν, προκλήθηκαν φωτιές, τροχαία ατυχήματα και κατολισθήσεις.

    Αρκετά κτίρια έχουν καταρρεύσει.

    Η αστυνομία έκλεισε τη γέφυρα Γιουανσάν που συνδέει την Ταϊπέι και τα βόρεια προάστιά της καθώς παρατηρήθηκαν ρωγμές.

    Ο σεισμός αυτός είναι ο ισχυρότερος που πλήττει την Ταϊβάν μετά το σεισμό των 7,3 Ρίχτερ τον Σεπτέμβριο του 1999, στην κεντρική Ταϊβάν κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 2.400 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν 10.000.

    [06] Σύγκρουση τραίνων στην Ισπανία

    31/3/2002 10:32:00 πμ

    Σφοδρή σύγκρουση δυο τραίνων σημειώθηκε χθες βράδυ στη βορειοανατολική Ισπανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και να τραυματιστούν 90, ανέφεραν αξιωματούχοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δέκα επιβάτες έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Η σύγκρουση των δυο τραίνων στο σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού Ταραγκόνα, νότια της Βαρκελώνης, ήταν τόσο σφοδρή που ορισμένα βαγόνια εκτροχιάστηκαν. Τα αίτια της σύγκρουσης δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Οι δυο αμαξοστοιχίες μετέφεραν συνολικά 650 επιβάτες.

    [07] Πτώση αεροσκάφους στις Φιλλιπίνες

    Πηγή: ΑΠΕ 31/3/2002 11:09:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ένα μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε σε στρατιωτικές ασκήσεις εναντίον των μουσουλμάνων ανταρτών των Φιλιππίνων, που φέρονται ότι σχετίζονται με την οργάνωση "Αλ Κάιντα" συνετρίβη στη θάλασσα, στα νότια της χώρας, όπως έγινε γνωστό σήμερα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την αιτία του ατυχήματος, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Φιλιππίνων, Νοέλ Ντετογιάτο. Το αεροπλάνο κατέπεσε στη θάλασσα, στα ανοιχτά της πόλης Ζαμποάνγκα, σε απόσταση 860 χιλιομέτρων νότια της πρωτεύουσας Μανίλα.

    Αμερικανοί και Φιλιππινέζοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ήταν ένα από τα πολλά που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις θέσεις των ανταρτών της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ.

    Πρόκειται για το δεύτερο αμερικανικό αεροπλάνο που συντρίβεται στις Φιλιππίνες μέσα σε ενάμισι μήνα.

    Δέκα Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις 22 Φεβρουαρίου όταν ένα ελικόπτερο των ειδικών δυνάμεων κατέπεσε στη θάλασσα κοντά στο νησί Μπασιλάν, όπου η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ κρατά ομήρους ένα ζευγάρι Αμερικανών ιεραποστόλων και μια Φιλιππινέζα νοσοκόμα εδώ και δέκα μήνες.

    [08] Βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία

    Πηγή: ΑΠΕ 31/3/2002 11:00:00 πμ

    Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι Ουκρανοί προκειμένου να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο της χώρας, μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από δολοφονίες και βιαιότητες. Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 37 εκατομμύρια άτομα. Χθες ένας υποψήφιος βουλευτής του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο Ιβανο-Φρανκίφσκ, πόλη της οποίας ήταν αναπληρωτής κυβερνήτης. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές το έγκλημα αυτό συνδέεται με την πολιτική δραστηριότητα του θύματος.

    Ένας άλλος υποψήφιος, μέλος ενός κόμματος της αριστεράς, δολοφονήθηκε επίσης στην ίδια πόλη στα τέλη Φεβρουαρίου.

    Την εκλογική διαδικασία θα επιβλέψουν περίπου χίλιοι διεθνείς παρατηρητές, οι διπλάσιοι από όσους παρακολούθησαν τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 1998.

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα δεσμεύτηκε προσωπικά να διασφαλίσει τη διαφάνεια των εκλογών που, όπως είπε ο ίδιος, θα αποτελέσουν ''ένα τεστ'' για τη δημοκρατία.

    [09] Σύντομα το Δημοψήφισμα Περβέζ Μουσάραφ

    31/3/2002 11:39:00 πμ

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ θα αποφασίσει σύντομα, εάν θα προκηρύξει δημοψήφισμα με το ερώτημα αν θα πρέπει να παραμείνει στην εξουσία για τα επόμενα πέντε χρόνια, γράφουν σήμερα οι πακιστανικές εφημερίδες. Ο Μουσάραφ, που ανήλθε στην εξουσία τον Οκτώβριο του 1999 δεν άφησε πολλές αμφιβολίες στους δημοσιογράφους, με τους οποίους συναντήθηκε το Σάββατο, ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί, πιθανότατα την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.

    Στη συνάντηση αυτή φέρεται να δήλωσε ότι δεν είχε στη διάθεση του αρκετό χρόνο για να εδραιώσει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στρατηγός Μουσάραφ είπε ότι στις συσκέψεις που συγκάλεσε για το θέμα αυτό, το 90% των πολιτικών με τους οποίους μίλησε υποστήριξαν το σχέδιο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

    [10] Πυροβολισμοί σε εβραϊκό κατάστημα στην Γαλλία

    31/3/2002 11:03:00 πμ

    Αγνωστος πυροβόλησε αργά το βράδυ του Σαββάτου τη βιτρίνα ενός κρεοπωλείου κοσέρ στα προάστια της Τουλούζης, στη νοτιοδυτική Γαλλία, και στη συνέχεια εξαφανίστηκε, όπως έγινε γνωστό από τη νομαρχία του Οτ-Γκαρόν. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες ο δράστης επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο που σταμάτησε μπροστά στο κατάστημα και πυροβόλησε δύο φορές με κυνηγετικό όπλο τη βιτρίνα.

    Ο διευθυντής του κρεοπωλείου που βρισκόταν μέσα στο μαγαζί και ετοίμαζε τις παραγγελίες δεν έπαθε τίποτα.

    Μετά το επεισόδιο αυτό ενισχύθηκε η φρούρηση των συναγωγών και άλλων κτιρίων που ανήκουν στην εβραϊκή κοινότητα της πόλης. Με ανακοίνωση του ο αντιδήμαρχος της Τουλούζης, Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί καταδίκασε "με τον εντονότερο τρόπο" την επίθεση.

    "Είμαι αγανακτισμένος από αυτή τη βίαιη ενέργεια που εντάσσεται στο ανησυχητικό κύμα του αντισημιτισμού που πλήτει τη χώρα μας εδώ και πολλούς μήνες", προσθέτει στην ανακοίνωση του ο αντιδήμαρχος.

    [11] Σήμερα ο αγώνας ΑΕΚ-Πανιώνιος

    31/3/2002 11:58:00 πμ

    H αποστολή της ΑΕΚ για το σημερινό εντός έδρας αγώνα ποδοσφαίρου, με τον Πανιώνιο, αποτελείται από 20 ποδοσφαιριστές. Οι "εκλεκτοί" του Φερνάντο Σάντος για το ματς της 22ης ημέρας είναι οι Χιώτης, Λυμπερόπουλος, Γεωργέας, Φερούζεμ, Γκαμάρα, Κωστένογλου, Καψής, Κασάπης, Ξενίδης, Ζήκος, Ζαγοράκης, Λάκης, Τσάρτας, Ιβιτς, Νικολαϊδης, Μαλαδένης, Κωνσταντινίδης, Φόλια, Κάππος και Κωστής. Οι "κιτρινόμαυροι" προπονήθηκαν χθες στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τους Μίλεν Πέτκοφ και Γιώργο Πάσιο να ακολουθούν ατομικό πρόγραμμα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 31 March 2002 - 9:53:30 UTC