Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδήλωση για τον ''Γέρο της Δημοκρατίας''
  • [02] Προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός
  • [03] Στον τελικό ο Ολυμπιακός
  • [04] Βόλεϊ: Ο Ηρακλής εκτός τελικού

    [01] Εκδήλωση για τον ''Γέρο της Δημοκρατίας''

    23/3/2002 9:10:00 μμ

    Τον αείμνηστο πρωθυπουργό ''Γέρο της Δημοκρατίας'' Γεώργιο Παπανδρέου, τίμησε απόψε σε ειδική εκδήλωση με την ευκαιρία συμπλήρωσης 33 χρόνων από το θάνατό του, το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών ''Ανδρέας Παπανδρέου'' παράρτημα νομού Αχαΐας. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που είχε θέμα: ''Ο Γέρος της Δημοκρατίας σύμβολο του αγώνα κατά της δικτατορίας'' ήταν ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και εισηγητές ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και ευρωβουλευτής Γιάννης Σουλαδάκης, καθώς επίσης ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Σταμάτης Αλαχιώτης.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα από τη ζωή και τη δράση του Γεώργιου Παπανδρέου, που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Βάσος Μαθιόπουλος. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο εγγονός του αείμνηστου πρωθυπουργού, σημερινός υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Σύμβολο αγώνα για μια ελεύθερη κοινωνία

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου συμβολίζει όσο κανείς άλλος τον αδιάκοπο αγώνα του λαού για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

    Για τον Γεώργιο Παπανδρέου και τον ελληνικό λαό η εδραίωση της αληθινής δημοκρατίας είναι μια ''Ιθάκη'' είναι σκοπός του ''ταξιδιού'' αλλά και το ίδιο το ''ταξίδι'' στην ιστορία. Ο Γεώργιος Παπανδρέου ενσαρκώνει τη σύνοψη της αγωνίας και των πόθων ολόκληρου του λαού που υπέφερε, μάτωσε, πάλεψε και οραματίστηκε μέσα σε ένα φουρτουνιασμένο ωκεανό συγκρούσεων, πολέμων, εξορμήσεων και καταστροφών. Είναι ταυτόχρονα μια γέφυρα που ένωσε δύο εποχές τόσο διαφορετικές που μοιάζουν με δύο διαφορετικούς κόσμους την Ελλάδα της ''Μεγάλης ιδέας'' και της διάψευσής της και εκείνη της ανασύνταξης και της νέας εξόρμησης προς το μέλλον.

    Αυτός ο ξεχωριστός Ελληνας έζησε ελεύθερος, έπραξε ελεύθερος και κήρυξε την ελευθερία χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς δισταγμούς. Γι' αυτό αν και βρέθηκε σε θέση εξουσίας μόνο για μια μικρή χρονική περίοδο έξι συνολικά χρόνια σε διάστημα που υπερκαλύπτει μισό αιώνα πολιτικής δράσης καταχωρίστηκε στη συνείδηση του λαού ως μεγάλος. Γιατί υπήρξε διαχρονικός εκφραστής ιδανικών που διαπερνούσαν την κοινωνία και ένωναν τους ανθρώπους πάνω από κομματικές αντιθέσεις και συγκρούσεις σε μια ιστορική περίοδο που η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη συγκρούσεων και εμφύλιων σπαραγμών που ενθαρρύνονταν και υποκινούνταν από τον ξένο ''παράγοντα'' ο Γεώργιος Παπανδρέου υπηρέτησε με πάθος την ιδέα της εθνικής ανεξαρτησίας. Από το στόμα του εκπορεύτηκε η πανεθνική κραυγή "η Ελλάς επιτέλους ανήκει εις την Ελλάδα".

    Υπήρξε σε όλη του τη ζωή κήρυκας της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής συμφιλίωσης. Και πάνω από όλα υπήρξε πρόμαχος της δημοκρατίας. Ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν αγωνίστηκε απλώς για τη δημοκρατία, ταυτίστηκε με τη δημοκρατία.

    Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε εκτενή αναφορά στον ''Ανένδοτο'' Αγώνα του Γεωργίου Παπανδρέου για την καταγγελία των εκλογών της βίας και νοθείας του 1961 καθώς επίσης στο δεύτερο ''Ανένδοτο'' και το αντιδικτατορικό μήνυμα της 21ης Απριλίου 1968 ως την 3η Νοεμβρίου 1968 όταν ο λαός μετέτρεψε την κηδεία του σε θριαμβευτική λιτανεία της ελευθερίας, ο Γεώργιος Παπανδρέου υπήρξε ένας φλεγόμενος δαυλός δημοκρατίας σε μια σκοτεινή εποχή.

    Ο Γιάννης Σουλαδάκης ανέφερε ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου κρινόμενος πλέον με κριτήρια ιστορικού και όχι πολιτικού χρόνου σαν πολιτική προσωπικότητα, είναι από τις λίγες που κατοχυρώθηκαν διαχρονικά για την έντονη παρουσία τους και για τη σημειολογική και διατηρήσιμη παρουσία τους. Αν προσπαθήσουμε να απαντήσουμε άμεσα ποιες πολιτικές προσωπικότητες επηρέασαν την εξέλιξη της χώρας μετά την απελευθέρωσή της από την οθωμανική κατοχή αυθόρμητα θα αναφέρουμε τον Χαρίλαο Τρικούπη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Γεώργιο Παπανδρέου και πρόσφατα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου παρ' όλο που οι δύο τελευταίοι εξακολουθούν να υπάρχουν σε πολιτικό και όχι σε ιστορικό χρόνο. Τους άλλους τους πολλούς η ιστορική μνήμη τους παρακάμπτει και ο ιστορικός χρόνος τους έχει απορροφήσει.

    Τέλος, στο χαιρετισμό του ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου είναι ο πρωθυπουργός του 114 και του Ανένδοτου αγώνα, είναι ο Γεώργιος Παπανδρέου που συμβόλισε το δημοκρατικό αγώνα κατά της απριλιανής χούντας. Είναι ο Γέρος της Δημοκρατίας που δεν πρόλαβε να χαρεί τη δικαίωση των μακρόπνοων αγώνων του και την απελευθέρωσή μας από τα δεσμά της δικτατορίας. Είναι ο άνθρωπος που και τη στιγμή του θανάτου του στις 3 Νοεμβρίου 1968 μας άνοιξε το δρόμο για την ύστατη πολιτική πράξης μιας ''Ελλάδας καθολικώς διαμαρτυρόμενης'' απέναντι στη στρατοκρατία και στο σκότος. Μια από τις μεγάλες πράξεις σταθμούς στον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στη χούντα. Ο Γεώργιος Παπανδρέου παραμένει ζωντανός στη μνήμη μας.

    πηγή ΑΠΕ

    [02] Προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός

    23/3/2002 8:56:00 μμ

    Αιματοχυσία χωρίς τέλος στα παλαιστινιακά εδάφη. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο ένοπλους Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Τα νέα θύματα ανεβάζουν στους 1.575 τους νεκρούς από την έναρξη της Ιντιφάντα. Απο την Ισπανία, ο Χαβιέρ Σολάνα, εξέφρασε αισιοδοξία ότι μέσα στο επόμενο 24ωρο είναι πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, πράγμα που θα δώσει τη δυνατότητα στον Γιασέρ Αραφάτ να ταξιδεύσει έξω από τη Δυτική Οχθη.

    Πρόθεση του Παλαιστίνιου Προέδρου η συμμετοχή του στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου

    Ο Γιάσερ Αραφάτ σκοπεύει να μετάσχει στη διάσκεψη κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Βηρυτό στις 27 και 28 Μαρτίου, δήλωσαν σήμερα πηγές της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ στη Σαραγόσα ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε αισιοδοξία ότι μέχρι αύριο είναι πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, πράγμα που θα δώσει τη δυνατότητα στον Παλαιστίνιο πρόεδρο να μετάσχει στη σύνοδο.

    Υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος που ζήτησε να μη κατονομαστεί δήλωσε ότι ο Αραφάτ θα μεταβεί στη διάσκεψη της Βηρυτού, που θα εξετάσει το σαουδαραβικό ειρηνευτικό σχέδιο, αφού προηγουμένως κάνει μία στάση στο Κάϊρο για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

    Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα επιτρέψει στον Αραφάτ την έξοδο από τη Δυτική Οχθη, όπου βρίσκεται υπό περιορισμό, μόνον εάν επιτευχθεί συμφωνία για εκεχειρία μετά από τη 18μηνη εξέγερση κατά της ισραηλινής κατοχής που συνεχίζεται στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Ο Χαβιέρ Σολάνα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, δήλωσε ότι θα μεταβεί στη Μέση Ανατολή την Τρίτη για διαβουλεύσεις με τους παράγοντες της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, πριν πάει στη Βηρυτό για να μετάσχει την Τετάρτη στην αραβική διάσκεψη.

    ''Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη'', είπε ο Σολάνα. ''Εμμονή μου είναι η επίτευξη της εκεχειρίας το ταχύτερο δυνατό. Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι πριν από το τέλος της εβδομάδας - αυτό σημαίνει μέχρι αύριο - μπορούμε να την επιτύχουμε'', πρόσθεσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Γιάσερ Αραφάτ θα είναι παρών στη Βηρυτό.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Πληροφοριών της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο δήλωσε σήμερα ότι οι Παλαιστίνιοι θα απορρίψουν οποιαδήποτε απόφαση της αραβικής διάσκεψης εάν δεν μετάσχει σε αυτήν ο Γιάσερ Αραφάτ.

    ''Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε απόφαση της διάσκεψης κορυφής για το μέλλον και την τύχη της Παλαιστίνης, όποια και εάν είναι αυτή η απόφαση, εάν υιοθετηθεί ερήμην της Παλαιστίνης και του Γιάσερ Αραφάτ'', τόνισε ο Ράμπο μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης στη μνήμη του Iταλού φωτογράφου που σκοτώθηκε από τα ισραηλινά πυρά στη Ραμάλα στις 13 Μαρτίου.

    Στο μεταξύ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, σε συνέντευξή του στη σημερινή Washington Post, δηλώνει ότι δεν γνωρίζει εάν θα επιτραπεί στον Αραφάτ να πάει στη Βηρυτό, εκφράζει όμως παράλληλα την επιθυμία να μπορούσε να πάει ο ίδιος στην αραβική διάσκεψη κορυφής, για να εξηγήσει τις θέσεις του Ισραήλ.

    ''Δεν ξέρω αν (ο Αραφάτ) θα πάει στη Βηρυτό. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα εάν θα του επιτρέψουμε να πάει'', δηλώνει ο Σαρόν. Αντίθετα, προσθέτει, ''μιλώντας στους Αμερικανούς, είπα ότι θα πήγαινα εγώ στη Βηρυτό για να εξηγήσω άμεσα στους Αράβες το τι μπορεί να γίνει''.

    Εν τω μεταξύ, δεν απέκλεισε την πιθανότητα συνάντησης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένι με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους.

    Αύριο, πάντως, θα επαναληφθούν οι συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Αμερικανού απεσταλμένου Αντονι Ζίνι.

    Στο μεταξύ συνεχίστηκε η βία και σήμερα στα παλαιστινιακά Εδάφη. Οι ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο ένοπλους Παλαιστίνιους οι οποίοι σύμφωνα με την εκδοχή του ισραηλινού στρατού επιτέθηκαν με χειροβομβίδες σε φυλάκιο κοντά στον εβραϊκό οικισμό Ντούγκιτ στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν σκοτώσει άλλους δύο Παλαιστίνιους σε χωριστά επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας.

    [03] Στον τελικό ο Ολυμπιακός

    Πηγή: ΑΠΕ 23/3/2002 11:12:00 μμ

    Μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στον τελικό του τσάμπιονς λιγκ στο βόλεϊ ανδρών. Οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν στον δεύτερο ημιτελικό της γηπεδούχου και διοργανώτριας του φάιναλ φορ, Οπόλε Μόστοσταλ με 3-1 σετ και θα αντιμετωπίσει στον τελικό την ιταλική Ματσεράτα, που νωρίτερα κέρδισε τον Ηρακλή με 3-2. Στο "μικρό" τελικό, ο Ηρακλής θα αντιμετωπίσει τους Πολωνούς της Μόστοσταλ.

    Τα σετ: 25-23, 24-26, 25-23, 25-23

    [04] Βόλεϊ: Ο Ηρακλής εκτός τελικού

    23/3/2002 9:52:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Παρά το γεγονός ότι πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση, ο Ηρακλής δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του τσάμπιονς λιγκ στο βόλεϊ ανδρών, καθώς στον πρώτο ημιτελικό που έγινε στο Οπόλε της Πολωνίας, έχασε από την ιταλική Ματσεράτα με 3-2. Ο "γηραιός" προηγήθηκε 1-0, βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-1, ισοφάρισε σε 2-2, αλλά στο τάι μπρέικ, οι Ιταλοί αποδείχθηκαν πιο ψύχραιμοι και προκρίθηκαν για τον τελικό, όπου θα αντιμετωπίσουν τον νικητή του αγώνα μεταξύ του Ολυμπιακού και της Μόστοσταλ, που διεξάγεται αυτή την ώρα και μεταδίδεται απευθείας από την ΕΤ-3.

    Τα σετ: 25-15, 18-25, 20-25, 25-20, 15-11.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 23 March 2002 - 21:54:13 UTC