Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλάζει ...πάλι ο Μάρτης
  • [02] Ο ευρωστρατός κυρίαρχο θέμα στη Σαραγόσα
  • [03] Απομακρύνεται η ελπίδα για εκεχειρία
  • [04] Ημίμετρα για την παγκόσμια φτώχια
  • [05] Η Σερβία υποκύπτει στις πιέσεις των ΗΠΑ
  • [06] Δεν υποχωρεί ο Μπερλουσκόνι
  • [07] Νέα συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [08] Συνεχίζει ακάθεκτη η Δανιηλίδου
  • [09] Καμπάνες από την ΟΥΕΦΑ

    [01] Αλλάζει ...πάλι ο Μάρτης

    22/3/2002 11:19:00 μμ

    Εκτακτα μέτρα παίρνει η Τροχαία για την έξοδο του τριημέρου που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη, λόγω της μεταβολής του καιρού. Bροχές καταιγίδες, πτώση της θερμοκρασίας, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι συνθέτουν μεγάλη αλλαγή στο σκηνικό ενόψει του εορταστικού τριημέρου. Ηδη από το απόγευμα στη Βόρεια Ελλάδα το τοπίο είναι χειμωνιάτικο,ενώ τα φαινόμενα αναμένεται να επεκταθούν σταδιακά σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ αναμένετια να πέσουν χιόνια, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στα κεντρικά και βόρεια ορεινά,αλλά και στην Πάρνηθα. Αισθητή θα είναι και η πτώση της θερμοκρασίας καθώς το θερμόμετρο από τους 20 βαθμούς που είχε σκαρφαλώσει αυτή την εβδομάδα θα πέσει στους 10 βαθμούς. Οι άνεμοι στα πελάγη θα φθάσουν και τα 8 μποφόρ, ενώ ήδη εξεδόθη απαγορευτικό του απόπλου για Κρήτη, Χίο και Μυτιλήνη.

    [02] Ο ευρωστρατός κυρίαρχο θέμα στη Σαραγόσα

    22/3/2002 10:28:00 μμ

    Τις ελληνικές θέσεις για το θέμα του Ευρωστρατού παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Aμυνας της Ε.Ε στη Σαραγόσα της Ισπανίας. Στις συζητήσεις με τους ομολόγους του αλλά και με τον Επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα στον οποίο επεσήμανε, μάλιστα, ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα κείμενο συνεργασίας εάν αυτό δεν σέβεται τις ελληνικές θέσεις.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των συναντήσεων ο κ. Παπαντωνίου έκανε γνωστό ότι πρότεινε τη διεξαγωγή μιας διάσκεψης το Νοέμβριο υπό την προεδρία της Ελλάδας, η οποία θα εξετάσει την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων και ειδικότερα νέων εξοπλιστικών δυνατοτήτων για τον Ευρωστρατό στο μέτρο, που θα κριθεί ότι οι εισφορές των διαφόρων χωρών - μελών δεν καλύπτουν τις ανάγκες.

    Στις συναντήσεις του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας συζήτησε και τη σχέση του Ευρωστρατού με το ΝΑΤΟ υπογραμμίζοντας την ελληνική θέση ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε κείμενο συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, το οποίο δεν θα σέβεται βασικές αρχές που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ.Παπαντωνίου έθεσε, επίσης, το ερώτημα "πως είναι δυνατόν ένα θέμα, το οποίο είναι θεσμικό, θέμα σχέσεων δύο θεσμών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, να θεωρείται από ορισμένους ως μία διμερής διαφορά ανάμεσα σε δύο χώρες, την Ελλάδα και την Τουρκία", για να επισημάνει μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι "δεν είναι θέμα αντιδικίας, είναι θέμα θεσμικό. Πρέπει να λυθεί μέσα από μία θεσμική διαδικασία".

    [03] Απομακρύνεται η ελπίδα για εκεχειρία

    22/3/2002 8:14:00 μμ

    Ακαρπη κατέληξε και η νέα ισραηλο-παλαιστινιακή σύνοδος για την ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβιβ, αφού δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία για εκεχειρία. Παρ΄όλα αυτά αποφασίστηκε να γίνει μια νέα σύνοδος την Κυριακή. Η αμοιβαία καχυποψία είχε ενταθεί νωρίτερα, όταν ελάχιστη ώρα μετά το τέλος της συνάντησης του αμερικανού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή Αντονι Ζίνι με τον παλαιστίνιο Πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ, νέα επίθεση καμικάζι ταράξε το κλίμα εμπιστοσύνης, που έτεινε να δημιουργηθεί.

    Η επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στη Δυτική Οχθη, όταν ένας παλαιστίνιος καμικάζι ζωσμένος με εκρηκτικά ανατινάχθηκε κοντά σε οδόφραγμα του ισραηλινού στρατού στην πόλη Τζενίν, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το δικό του θάνατο και τον τραυματισμό άλλων εννέα. Την ευθύνη ανέλαβε για λογαριασμό της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ-Ακσα αγνωστος με τηλεφώνημά του και διευκρίνισε πως η πράξη αυτή έγινε "ως εκδίκηση για το θάνατο δύο Παλαιστίνιων που σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού".

    Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε, εξάλλου, απόψε απο τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών κοντά στο φράγμα του Κισουφίμ, στην είσοδο της Λωρίδας της Γάζας, όπως έγινε γνωστό απο πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας και του ισραηλινού στρατού.

    Νωρίτερα απο παλαιστινιακή νοσοκομειακή πηγή έγινε γνωστό οτι μια τετράχρονη Παλαιστίνια, η Ριχάμ Χουσάμ Αμπου Τάχα, που είχε τραυματιστεί την Πέμπτη, απο ισραηλινά πυρά στην διάρκεια επιδρομής στη Ράφα στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, υπέκυψε τελικά στα τραύματά της.

    Στο μεταξύ, η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε σήμερα στην ανατολική Ιερουσαλήμ τον παλαιστίνιο υπουργό αρμόδιο για το θέμα της Ιερουσαλήμ, Ζιάντ Αμπου Ζιάντ.

    "Ο κ. Αμπού Ζιάντ συνελήφθη στη συνοικία Ρας αλ-Αμουντ γιατί δεν είχε άδεια να μεταβεί στην Ιερουσαλήμ", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας και πρόσθεσε πως ο παλαιστίνιος υπουργός θα αφεθεί ελεύθερος μέσα στις επόμενες ώρες.

    Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε επίσης νωρίς το απόγευμα σε χωριό κοντά στην Βηθλεέμ τοπικό στέλεχος της Φατάχ, όπως ανακοίνωσε παλαιστινιακή πηγή. Ο Ράμσι Σαλάχ, 28 ετών, συνελήφθη στο σπίτι του, πρόσθεσε η ίδια πηγή χωρίς όμως να άναφέρει άλλες λεπτομερειες.

    [04] Ημίμετρα για την παγκόσμια φτώχια

    22/3/2002 11:43:00 μμ

    Εν μέσω διαμαρτυριών των μη κυβερνητικών οργανώσεων ολοκληρώθηκαν στο Μεξικό οι εργασίες της παγκόσμιας διάσκεψης για την καταπολέμηση της φτώχειας. Αρχηγοί κρατών, υπουργοί και οικονομικοί παράγοντες από 60 χώρες αποφάσισαν να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, ως μέτρο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο Φιντέλ Κάστρο χαρακτήρισε "γιγαντιαίο καζίνο" την παγκόσμια οικονομία και αποχώρησε θεαματικά.

    Η "Συναίνεση του Μοντερέι", όπως τιτλοφορείται το κείμενο, που συνοψίζει τους βασικούς άξονες του αγώνα κατά της φτώχειας στον κόσμο, υπερψηφίστηκε δια βοής.

    Το κείμενο, το οποίο έχει επικριθεί έντονα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, αφορά έξι βασικούς άξονες παρέμβασης για την εξάλειψη της φτώχειας, αλλά δεν περιλαμβάνει καμία δέσμευση όσον αφορά το ύψος της δημόσιας οικονομικής βοήθειας που θα χορηγηθεί για την ανάπτυξη των φτωχών χωρών.

    Οι "άξονες της παρέμβασης" είναι: η απελευθέρωση εθνικών χρηματοοικονομικών πηγών στην υπηρεσία της ανάπτυξης, απελευθέρωση διεθνών πηγών στην υπηρεσία της ανάπτυξης, ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου, που αποτελεί την κινητήριο δύναμη της οικονομικής αύξησης και ανάπτυξης, ενίσχυση της διεθνούς οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας για την ανάπτυξη, ελάφρυνση του εξωτερικού χρέους, ενίσχυση της συνοχής των διεθνών νομισματικών, οικονομικών και εμπορικών συστημάτων υποστήριξης της ανάπτυξης.

    [05] Η Σερβία υποκύπτει στις πιέσεις των ΗΠΑ

    22/3/2002 11:35:00 μμ

    Η Σερβία συμφώνησε σήμερα να μεταφέρει 152 κρατούμενους Αλβανούς του Κοσόβου σε φυλακές της επαρχίας, μετά την απειλή των ΗΠΑ ότι θα αναστείλουν τη βοήθεια προς το Βελιγράδι. Η κυβέρνηση της μεγαλύτερης δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ακολούθησε το παράδειγμα των ομοσπονδιακών αρχών και υποσχέθηκε την επιστροφή των τελευταίων από τους περίπου 2.000 κρατουμένους, που οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις πήραν μαζί τους ,όταν αποχώρησαν από το Κόσοβο τον Ιούνιο του 1999, με το τέλος των αεροπορικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ.

    Οι περισσότεροι κρατούμενοι έχουν από τότε αφεθεί ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορία και τους έχει επιτραπεί να επιστρέψουν στο υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών Κόσοβο, αν και πολλοί δήλωσαν ότι οι οικογένειές τους χρειάστηκε να πληρώσουν λύτρα για την απελευθέρωσή τους. Σ

    ε περίπου 85 από αυτούς, που κρατούνται ακόμη έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τρομοκρατία, ωστόσο θεωρούνται πολιτικοί κρατούμενοι από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η φυλάκιση των οποίων εμποδίζει τις προσπάθειες να τεθεί ένα τέλος στον πόλεμο και να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων.

    Οι υπόλοιποι κρατούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για άλλα εγκλήματα.

    [06] Δεν υποχωρεί ο Μπερλουσκόνι

    22/3/2002 10:42:00 μμ

    Ακάθεκτος ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προωθεί τις επίμαχες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας σε ένδειξη τιμής, όπως δήλωσε, προς το σύμβουλο του υπουργείου Εργασίας, που δολοφονήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και κάλεσε τα συνδικάτα να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις.

    Ο Μάρκο Μπιάτζι, εκ των συντακτών των αμφιλεγόμενων κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που έχουν εξοργίσει τα συνδικάτα, πυροβολήθηκε στην Μπολόνια την Τρίτη από μέλη της δεύτερης γενιάς των Ερυθρών Ταξιαρχιών.

    "Οι τρομοκράτες πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα σταματήσουν τις μεταρρυθμίσεις, δεν θα σταματήσουν την αλλαγή, δεν θα σταματήσουν την εργασία της κυβέρνησης ή του συνασπισμού", είπε ο Μπερλουσκόνι σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος και συνέχισε "δυστυχώς στην Ιταλία είναι πάντα εκείνοι που μάχονται για τη μεταρρύθμιση και την αλλαγή που δέχονται επίθεση".

    Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ανέλαβαν την ευθύνη για τη δολοφονία, λέγοντας ότι "εκτέλεσαν" τον Μπιάτζι για το ρόλο, που διαδραμάτισε στην ετοιμασία των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που θα κάνουν ευκολότερη την πρόσληψη και απόλυση ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων.

    Η δολοφονία αύξησε τους φόβους για μια επιστροφή στην πολιτικά υποκινούμενη βία, που σημάδεψε την Ιταλία στη δεκαετία του '70 και του '80. Παρά τη δολοφονία, τα συνδικάτα έχουν πει ότι θα πραγματοποιήσουν γενική απεργία τον επόμενο μήνα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη μεταρρύθμιση

    [07] Νέα συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

    22/3/2002 9:57:00 μμ

    Την έκτη συνάντησή τους στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης των απευθείας συνομιλιών είχαν το απόγευμα ο πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αλβαρο ντε Σότο διήρκεσε μία ώρα.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς απείλησε για μία ακόμα φορά με κρίση εάν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από τη λύση. Σε δηλώσεις στο Ρόιτερ είπε ότι θα κλείσει τις προσβάσεις στα κατεχόμενα και θα αξιώσει από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη.

    Απέφυγε ωστόσο να επαναλάβει την τουρκική απειλή για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, σε περίπτωση ένταξης πριν από τη λύση. Επανέλαβε όμως τις θέσεις του για χωριστή κυριαρχία, με το επιχείρημα ότι οι Ελληνοκύπριοι θα είναι πιο προσεκτικοί, διότι θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της απόσχισης των Τουρκοκυπρίων.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι σε δύο με τρεις μήνες θα πρέπει να έλθει στο προσκήνιο ένας σκελετός λύσης κατά την έκφρασή του. Κάνοντας μακάβρια λογοπαίγνια, είπε: "Αυτό που θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία θα προκύψουν δύο σκελετοί, είναι να υπάρξει μια γέφυρα που να ενώνει τα κεφάλια των δύο σκελετών".

    [08] Συνεχίζει ακάθεκτη η Δανιηλίδου

    22/3/2002 11:01:00 μμ

    Μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό τένις και τη Λένα Δανιηλίδου στο Οπεν του Μαϊάμι. Η Ελληνίδα τενίστρια νίκησε με 2-0 σετ τη Ρωσίδα Αννα Κουρνίκοβα. Επόμενος αντίπαλος για τη Δανιηλίδου η Αμερικανίδα Τζένιφερ Καπριάτι.

    [09] Καμπάνες από την ΟΥΕΦΑ

    22/3/2002 10:53:00 μμ

    Με αποκλεισμό της έδρας της για μία αγωνιστική τιμωρήθηκε από την ΟΥΕΦΑ η Ρόμα για τα επεισόδια στον αγώνα με τη Γαλατά Σαράϊ. Με τρείς αγωνιστικές τιμωρήθηκαν ο Φραντζέσκο Τότι και ο Λίμα και με μια ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα όπως και ο προπονητής των Ιταλών Φάμπιο Καπέλο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 March 2002 - 21:54:04 UTC