Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στους ρυθμούς του καρναβαλιού η Ελλάδα
  • [02] Οι αποφάσεις των ''15'' στη Βαρκελώνη
  • [03] Δημοτικό ιατρείο στην Καβάλα
  • [04] Νέες εξελίξεις στη δολοφονία του Κεχιόπουλου
  • [05] Σκανδαλίδης: Περί εκλογικού νόμου
  • [06] Βρέθηκαν οι ναυτικοί του ''Καπετάν Κώστας''
  • [07] Σύλληψη αστυνομικού για πλαστογραφία
  • [08] Ματαιώθηκε συνάντηση στη Μ. Ανατολή
  • [09] Αιματηρή επίθεση στο Ισλαμαμπάντ
  • [10] Εκλογές στην Πορτογαλία
  • [11] Στο Κατάρ σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος
  • [12] Αφγανιστάν:Επιστρέφει ο πρώην βασιλιάς
  • [13] Πολύνεκρες συγκρούσεις στο Νεπάλ
  • [14] Στο σκοτάδι βυθίστηκε η Κολομβία
  • [15] Στρατιωτική ανεπάρκεια των ευρωπαϊκών χωρών
  • [16] Ατλάντα: Διαρροή τοξικής χημικής ουσίας
  • [17] Εντυπωσιακή νίκη του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ
  • [18] Ισοπαλία στον αγώνα Ιωνικού-Αιγάλεω
  • [19] Νέος οργανισμός πρωτοβάθμιας περίθαλψης

    [01] Στους ρυθμούς του καρναβαλιού η Ελλάδα

    Πηγή: NET 105,8 fm 17/3/2002 4:21:00 μμ

    Κορυφώνονται σήμερα οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ωστόσο, το ενδιαφέρον των περισσοτέρων όπως κάθε χρόνο στρέφεται στην Πάτρα, όπου έχουν συρεύσει πάνω από 300.000 επισκέπτες, για να πρακολουθήσουν τη μεγάλη παρέλαση των περίπου 40.000 καρναβαλιστών. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με το πατροπαράδοτο κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου, το βράδυ, στο λιμάνι της Πάτρας. Στους ρυθμούς του καρναβαλιού χορεύουν το Μοσχάτο, η Αμφισσα, το Γαλαξίδι, η Νάουσα, η Ξάνθη, η Καβάλα, τα Ιωάννινα και το Ρέθυμνο.

    Σήμερα η κίνηση των οχημάτων στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας διεξάγεται χωρίς προβλήματα. Όμως και αυτή η έξοδος δεν ήταν αναίμακτη. Από την Παρασκευή έως σήμερα, σημειώθηκαν 128 τροχαία δυστυχήματα, 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 126 τραυματίστηκαν.

    Αύριο Καθαρά Δευτέρα, τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν κλειστά, και μόνο οι φούρνοι θα λειτουργούν, προκειμένου να προμηθεύσουν το αγοραστικό κοινό με την πατροπαράδοτη λαγάνα.

    [02] Οι αποφάσεις των ''15'' στη Βαρκελώνη

    17/3/2002 12:12:00 μμ

    "Σήμερα άνοιξε το παράθυρο και φυσάει δυνατά ο αέρας της Ελληνικής Προεδρίας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, χθες, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Βαρκελώνης. Για τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που συζητήθηκαν, ο κ. Σημίτης είπε ότι προσδιορίστηκαν συγκεκριμένοι στόχοι και τέθηκαν σαφή χρονοδιαγράμματα, ώστε η ΕΕ να γίνει μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η δυναμικότερη οικονομία στον κόσμο.

    Τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

    Στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις για την αύξηση της απασχόλησης και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας από το 2004, μόνο όμως για επιχειρησιακή χρήση. Επίσης, υπογραμμίστηκε η ανάγκη αυστηρής τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της βελτίωσης της ποιότητας των δημοσίων υπηρεσιών και της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Για τον ευρωστρατό, αποφασίστηκε να υπάρξουν διαβουλεύσεις στο εγγύς μέλλον, μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, του Ισπανού ομολόγου του και του Χαβιέ Σολάνα, ώστε να βρεθεί σύντομα κοινά αποδεκτή λύση, ενώ για το ασφαλιστικό οι "15" γνωστοποίησαν ότι στην επόμενη εαρινή σύνοδο, που θα γίνει επί ελληνικής προεδρίας, θα παρουσιαστεί έκθεση της Κομισιόν, για την αναμόρφωση των συνταξιοδοτικών συστημάτων στα κράτη-μέλη. Σημειώνεται ότι οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Ιταλίας υποστήριξαν ότι η ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης πρέπει να είναι το 65ο έτος, άποψη με την οποία διαφώνησε ο Ελληνας Πρωθυπουργός και που, τελικά, δεν έγινε δεκτή.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι δήλωσε ότι είναι πιθανό η ΕΕ να διαφωνήσει με μια πιθανή αμερικανική επίθεση στο Ιράκ, προσθέτοντας όμως ότι το ζήτημα δεν τέθηκε στην ημερήσια διάταξη της συνόδου της Βαρκελώνης.

    Συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας

    Οι διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής αμαυρώθηκαν από τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ περίπου 250.000 ατόμων που διαδήλωσαν και χθες κατά της παγκοσμιοποίηση και αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της πόλης, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε καταστήματα και αυτοκίνητα.

    Η αστυνομία συνέλαβε 29 άτομα, αναφέρθηκε ότι τραυματίστηκαν 9 πολίτες, ενώ περισσότερα από 20 λεωφορεία γεμάτα διαδηλωτές κρατήθηκαν στα γαλλοισπανικά σύνορα, καθώς τους απαγορεύθηκε η είσοδος στην Ισπανία.

    Την αντίθεσή τους στην καπιταλιστική Ευρώπη εξέφρασαν με έναν διαφορετικό τρόπο δυο άνδρες που δέθηκαν με χειροπέδες στα τέρματα του ποδοσφαιρικού γηπέδου Νου Καμπ. Οι οπαδοί της ομάδας αποδοκίμασαν τους διαδηλωτές καθώς η αστυνομία τους απήλασσε από τα δεσμά τους.

    Μεταξύ των συλληφθέντων υπήρξαν άτομα από τη Σουηδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο τη Σλοβενία και τη Βρετανία. Σε 1.200 άτομα δεν επιτράπηκε η είσοδος στη χώρα ενώ είχε στηθεί μια γιγαντιαία επιχείρηση ασφάλειας με 8500 αστυνομικούς, στρατιωτικά τζετ, ελικόπτερα και πολεμικά πλοία που επιτηρούσαν τις ακτές.

    [03] Δημοτικό ιατρείο στην Καβάλα

    Πηγή: ΑΠΕ 17/3/2002 6:21:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Το πρώτο δημοτικό ιατρείο δημιουργήθηκε στην Καβάλα, με σκοπό την παροχή ιατρικής φροντίδας των κατοίκων ανέξοδα και χωρίς ταλαιπωρία. Το ιατρείο θα δέχεται ασφαλισμένους όλων των ταμείων, αλλά και τα άτομα, τα οποία δεν είναι ενταγμένα σε κάποιον ασφαλιστικό οργανισμό. Τέσσερις γιατροί θα φροντίζουν την υγεία των κατοίκων σε χώρο, που εξοπλίστηκε κατάλληλα, ενώ τα ανήμπορα άτομα θα εξετάζονται στο σπίτι τους, αφού άμεσα θα εφαρμοστεί ο θεσμός της κατ' οίκον νοσηλείας.

    Οι επισκέψεις των γιατρών θα γίνονται δωρεάν, αφού ανήκουν στο ΙΚΑ Καβάλας.

    Συνολικά στο δημοτικό ιατρείο που συστεγάζεται με τον τέταρτο βρεφονηπιακό σταθμό, θα υπηρετούν τέσσερις γιατροί και συγκεκριμένα παθολόγος, καρδιολόγος, γυναικολόγος και χειρούργος.

    Εξάλλου θα υπάρχουν και δύο νοσηλεύτριες, καθώς και διοικητικό προσωπικό επιφορτισμένο για τον καθορισμό των ραντεβού, των προμηθειών και των άλλων αναγκών, που θα υπάρχουν.

    [04] Νέες εξελίξεις στη δολοφονία του Κεχιόπουλου

    17/3/2002 5:28:00 μμ

    Στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκη κρατείται η 19χρονη σπουδάστρια Ναταλία Κανκόβα, η οποία κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Η νεαρή Αμπχάζια κατά την απολογία της στον ανακριτή, αποκάλυψε ότι ο ομογενής Γιώργος Κεχιόπουλος, τον οποίο σκότωσε ισχυριζόμενη ότι τη βίαζε συστηματικά από το 1997, ήταν τελικά σύζυγος της αδελφής της, και όχι πατέρας της. Την Τρίτη αναμένεται η απολογία της αδελφής της κατηγορουμένης.

    [05] Σκανδαλίδης: Περί εκλογικού νόμου

    Πηγή: NET 105,8 fm 17/3/2002 1:38:00 μμ

    Υπέρ της θέσπισης αναλογικότερου εκλογικού συστήματος με αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση τάσσεται με συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο Κώστας Σκανδαλίδης. Ο υπουργός Εσωτερικών σημειώνει ότι ο εκλογικός νόμος είναι "το κλειδί που ανοίγει την πόρτα του νέου πολιτικού τοπίου" και τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης σε ότι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2005.

    [06] Βρέθηκαν οι ναυτικοί του ''Καπετάν Κώστας''

    17/3/2002 1:12:00 μμ

    Σώοι και αβλαβείς είναι οι δύο ναυτικοί του ιδιωτικού αλιευτικού "Καπετάν Κώστας" που εξέπεμψε SOS τα ξημερώματα, ανοικτά της Λήμνου. Εντοπίστηκαν από ελικόπτερο σούπερ πούμα 10 ν.μ. δυτικά της θαλάσσιας περιοχής Μύρινας Λήμνου. Οι επιβαίνοντες παρελήφθησαν λίγο μετά τις 7:30 από το ελικόπτερο και μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο Λήμνου απ' όπου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο για προληπτικό ιατρικό έλεγχο.

    [07] Σύλληψη αστυνομικού για πλαστογραφία

    17/3/2002 7:43:00 μμ

    Ανθυπαστυνόμος του τμήματος Κυψέλης καθώς και μια ιδιοκτήτρια καφετέριας συνελήφθησαν χθες το βράδυ, γιατί εξέδιδαν πλαστά έγγραφα για την παραμονή στη χώρα αλλοδαπών. Πρόκειται για τον ανθυπαστυνόμο Εμμανουήλ Κάτζο 38 χρονών, ο οποίος μαζί με την Σταυρούλα Παραβάντη 47 χρόνων, εισέπρατταν χρηματικά ποσά από αλλοδαπούς και τους εξέδιδαν πλαστές άδειες παραμονής. Σε έρευνα που έγινε στην καφετέρια κατασχέθηκαν σφραγίδες, πλαστά πιστοποιητικά, έντυπα αδειών, καθώς και 820 ευρώ.

    [08] Ματαιώθηκε συνάντηση στη Μ. Ανατολή

    Πηγή: NET 105,8 fm 17/3/2002 4:45:00 μμ

    Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής

    με τον Παλαιστίνιο ηγέτη

    Το γραφείο του Iσραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν ανακοίνωσε σήμερα ότι η συνάντηση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινιών, με σκοπό την επίτευξη εκεχειρίας, την οποία είχαν προαναγγείλει χθες βράδυ τα μέσα ενημέρωσης, δεν θα πραγματοποιηθεί. Οι Παλαιστίνιοι έθεσαν όρο για να συμμετάσχουν σ' αυτή τη συνάντηση ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού απ' όλες τις αυτόνομες παλαιστινιακές ζώνες. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας και υπουργός Σαέμπ Ερακάτ.

    Νέα κρούσματα βίας

    Ο Αμερικανός απεσταλμένος Αντονι Ζίνι συνεχίζει το κύκλο των συναντήσεων του, προκειμένου να επιτύχει την προσέγγιση των δυο πλευρών σε ένα κοινό τραπέζι διαπραγματεύσεων.

    Ο Ζίνι έχει συναντηθεί ήδη δυο φορές με τον Αριέλ Σαρόν και μια φορά με τον Γιάσερ Αραφάτ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει μια νέα συνάντηση σήμερα.

    Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να σημειώνονται νέα κρούσματα βίας. Συγκεκριμένα, ένας Παλαστίνιος καμικάζι της οργάνωσης Τζιχάντ ζωσμένος με εκρηκτικά ανατινάχθηκε σήμερα στον εβραϊκό οικισμό Φρεντς Χιλ στην ανατολική Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννέα πολίτες ενώ ο ίδιος σκοτώθηκε, ανακοινώθηκε από την ισραηλινή αστυνομία. Ο "καμικάζι" ανατίναξε τα εκρηκτικά του σε ένα πολυσύχναστο σταυροδρόμι ακριβώς την ώρα που περνούσε από εκεί ένα λεωφορείο γεμάτο με επιβάτες.

    Η επίθεση αυτή έγινε λίγες ώρες μετά από επίθεση στην περιοχή Κφαρ Σάμπα κοντά στο Τελ Αβίβ, όπου ένας Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ κατά του πλήθους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία Ισραηλινή και ο δράστης (από πυρά Ισραηλινών αστυνομικών που έσπευσαν στην περιοχή του επεισοδίου) και να τραυματιστούν τουλάχιστον 15 Ισραηλινοί, δύο από τους οποίους νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

    Στο μεταξύ στη Βηθλεέμ πολλά ισραληλινά άρματα μάχης εισέβαλαν σήμερα μέχρι το κέντρο της πόλης, όπου αντηλλάγησαν σφοδροί πυροβολισμοί μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, όπως έγινε γνωστό από ξένους ανταποκριτές.

    Ενας Παλαιστίνιος, μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα -ένοπλη οργάνωση που πρόσκειται στην οργάνωση Φάταχ του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ- σκοτώθηκε στη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, όπως έγινε γνωστό από νοσοκομειακές παλαιστινιακές πηγές.

    [09] Αιματηρή επίθεση στο Ισλαμαμπάντ

    Πηγή: NET 105,8 fm 17/3/2002 5:39:00 μμ

    Επίθεση με χειροβομβίδες σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε προτεσταντική εκκλησία στη συνοικία των διπλωματικών αποστολών του Ισλαμαμπάντ. Από τις εκρήξεις πέντε άτομα σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων δύο Αμερικανοί πολίτες, και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 50, όπως τόνισαν διπλωματικές πηγές. Την επίθεση εκτιμάται πως πραγματοποίησαν δύο άνδρες, οι οποίοι έριξαν περί τις έξι χειροβομβίδες μέσα στην εκκλησία.

    Εντονη η αντίδραση του Τζορτζ Μπους

    Στελέχη από τις ενδιαφερόμενες πρεσβείες μετέβησαν στα νοσοκομεία της πακιστανικής πρωτεύουσας για να αναγνωρίσουν τα θύματα από την έκρηξη.

    Ο Πακιστανός πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ εξέφρασε δια εκπροσώπου του τη βαθιά θλίψη του για την επίθεση, και πρόσθεσε πως πρόκειται "για μία επίθεση ενάντια στα εθνικά συμφέροντα του Πακιστάν".

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να πρόκειται για ξένα στοιχεία, προσθέτοντας ότι ο Μουσάραφ διέταξε τις υπηρεσίες ασφαλείας να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να εντοπίσουν εκείνους που εμπλέκονται στην επίθεση.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι είναι "αγανακτισμένος" από την επίθεση και υποσχέθηκε να βοηθήσει την κυβέρνηση του Πακιστάν "να κάνει παν το δυνατόν ώστε οι δράστες της επίθεσης αυτής να συλληφθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης".

    [10] Εκλογές στην Πορτογαλία

    17/3/2002 6:27:00 μμ

    Στην Πορτογαλία κλείνουν σε λίγη ώρα οι κάλπες για τις εκλογές που διεξήχθηκαν σήμερα για την ανάδειξη των 230 νέων μελών του Κοινοβουλίου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είχαν δείξει πως το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα θα χάσει την πλειοψηφία από το κεντροδεξιό αντιπολιτεύομενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Οι εκλογές έγιναν περίπου ένα χρόνο νωρίτερα, λόγω της ήττας των Σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές τον περασμένο Δεκέμβριο, που οδήγησε στη παραίτηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Γκουτέρες.

    Οι Σοσιαλδημοκράτες υπόσχονται οικονομικές μεταρρυθμίσεις και νέες θέσεις εργασίας, ωστόσο ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Μπαρόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο.

    [11] Στο Κατάρ σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος

    17/3/2002 5:58:00 μμ

    Ο Ντικ Τσέινι

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι έφτασε σήμερα στη Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, όγδοο σταθμό της 12ήμερης περιοδείας του σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Ο κ. Τσέινι θα έχει συνάντηση με τον εμίρη Χαμάντ Μπεν Χαλίφα Αλ- Θάνι και θα περάσει τη νύχτα του στο Κατάρ απ' όπου αύριο Δευτέρα θα αναχωρήσει για το Κουβέιτ, όπου και θα έχει συνομιλίες με τον βασιλιά Χαμάντ Μπεν Ισα αλ-Χαλίφα και τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, Σαλμάν. Στην Μάναμα θα επιθεωρήσει και τη διοίκηση του αμερικανικού στόλου που εδρεύει στο Μπαχρέιν.

    Αργότερα τη Δευτέρα ο Ντικ Τσέινι θα επιστρέψει στο Ισραήλ, όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική πρεσβεία, όπου και θα έχει νέα συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριελ Σαρόν, τους υπουργούς Εξωτερικών Σιμόν Πέρες και Αμυνας Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, καθώς και τον πρόεδρο του Ισραήλ, Μόσε Κατσάβ.

    Από το Ισραήλ θα αναχωρήσει την Τρίτη, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

    Επόμενος και τελευταίος σταθμός της 12ήμερης περιοδείας του Αμερικανού αντιπροέδρου θα είναι η Τουρκία.

    [12] Αφγανιστάν:Επιστρέφει ο πρώην βασιλιάς

    17/3/2002 4:38:00 μμ

    Ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν Μοχάμαντ Ζάχερ Σαχ, ηλικίας 87 ετών, πρόκειται να επιστρέψει στη χώρα στις 25 Μαρτίου, μετά από 29 χρόνια εξορίας του στη Ρώμη, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εξωτερικών στην Καμπούλ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, Ομάρ Σαμάντ, η ημερομηνία της επιστροφής του βασιλιά έχει αλλάξει μέχρι τώρα πολλές φορές για λόγους "πρακτικούς".

    Δεν θα έχει επίσημο ρόλο στην Καμπούλ

    Οπως έγινε γνωστό, πολλοί Αφγανοί από πολλές επαρχίες της χώρας προετοιμάζονται να φτάσουν στην Καμπούλ για την υποδοχή του πρώην βασιλιά που θα συνοδεύεται και από τα περίπου 20 μέλη του περιβάλλοντός του.

    "Δεν γνωρίζω που θα μείνει, αλλά υπάρχουν κάποιες προτάσεις για την κατοικία του", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, που επισήμανε ότι ένας από τους λόγους της αναβολής μέχρι τώρα της επιστροφής του ήταν ακριβώς και η επιλογή μιας κατοικίας για τον πρώην βασιλιά και την οικογένειά του.

    Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της προσωρινής αφγανικής κυβένησης, Χαμίντ Καρζάι και ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντάλα Αμπντάλα θα βρίσκονται στη Ρώμη από τις 24 Μαρτίου για να "συνοδεύσουν" τον Ζάχερ Σαχ πίσω στο Αφγανιστάν.

    Υπενθυμίζεται ότι η προσωρινή αφγανική κυβέρνηση έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι ο Ζάχερ Σαχ δεν θα έχει κανένα επίσημο ρόλο στην Καμπούλ.

    [13] Πολύνεκρες συγκρούσεις στο Νεπάλ

    17/3/2002 1:30:00 μμ

    Εξηνταένας μαοϊστές αντάρτες έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι τραυματίσθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας του Νεπάλ στα βορειοδυτικά της χώρας, όπως ανακοινώθηκε από επίσημες πηγές. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν σε στρατόπεδο εκπαίδευσης των ανταρτών στην περιφέρεια της Ρόλπα, όπως τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών του Νεπάλ, Ράζ Καντέλ.

    [14] Στο σκοτάδι βυθίστηκε η Κολομβία

    17/3/2002 12:57:00 μμ

    Η Μπογκοτά, η πόλη Κάλι και ένα μεγάλο μέρος της Κολομβίας έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι από χθες αργά το βράδι, μετά από βλάβη που παρουσιάστηκε σε δύο μετασχηματιστές τάσης στα ανατολικά της πρωτεύουσας. Το γενικό μπλακ-άουτ σημειώθηκε μετά την ανακοίνωση της δολοφονίας του αρχιεπισκόπου της πόλης Κάλι, Ισάιας Ντουάρτε, ο οποίος δέχτηκε έξι σφαίρες βγαίνοντας από την εκκλησία όπου είχε τελέσει ένα γάμο.

    Οι δύο μετασχηματιστές του εργοστασίου Τσιβόρ, στα ανατολικά της Μπογκοτά σταμάτησαν να λειτουργούν λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου, όπως ανέφερε η υπουργός Ενέργειας της Κολομβίας, Λουίζα Φερνάντα Λαφουρί.

    [15] Στρατιωτική ανεπάρκεια των ευρωπαϊκών χωρών

    17/3/2002 2:37:00 μμ

    Την ύπαρξη χάσματος ανάμεσα στις στρατιωτικές ικανότητες Ηνωμένων Πολιτείων και Ευρωπαϊκών χωρών-μέλων του ΝΑΤΟ, επισημαίνει ανάλυση των σημερινών "Τάιμς", καθώς η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης έχει ενδυναμώσει τη χρόνια απροθυμία της Ευρώπης να εγκρίνει μεγαλύτερα αμυντικά κονδύλια, ζημιώνοντας έτσι την στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

    Μεγαλύτερες οι δαπάνες για τις φτωχές χώρες

    Οι ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνουν οι "Τάιμς", διαισθάνονται όντως ότι μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε δυνάμεις δεύτερης κατηγορίας, ανίκανες να επηρεάσουν τους στόχους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς αδυνατούν να συμμετάσχουν στις διάφορες επιχειρήσεις με επαρκείς στρατιωτικές δυνάμεις. Παρατηρείται επίσης ότι η Ευρώπη, που δεν έχει ακόμη συνέλθει από τις στρατιωτικές συρράξεις του 20ου αιώνα, προτιμά να ξοδεύει τα χρήματά της στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας ή να προσφέρει βοήθεια στις φτωχές χώρες.

    Η ΕΕ, υπογραμμίζεται, συνεισφέρει με ένα ποσοστό 56% στην διεθνή βοήθεια, που χορηγείται σε όλο τον κόσμο και με ποσοστό 36% στον προϋπολογισμό του ΟΗΕ.

    Στον πίνακα που συνοδεύει το δημοσίευμα περιλαμβάνονται οι αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ για το 2000 σε απόλυτα μεγέθη ως ποσοστό του ΑΕΠ. Την πρώτη θέση σε απόλυτα μεγέθη κατέχουν οι ΗΠΑ (296,4 δις δολ) και ακολουθούν η Βρετανία (35,2 δις δολ), η Γαλλία (34,6 δις δολ) και η Γερμανία (28,4 δις δολ), ενώ η Τουρκία βρίσκεται στην 6η θέση (11,2 δις δολ) και η Ελλάδα στην 10η θέση (5,5 δις δολ.). Αντίθετα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Τουρκία κατέχει την πρώτη θέση (5,0%), η Ελλάδα τη δεύτερη (4,9%) και οι ΗΠΑ την τρίτη (3,0%).

    [16] Ατλάντα: Διαρροή τοξικής χημικής ουσίας

    Πηγή: ΑΠΕ 17/3/2002 1:06:00 μμ

    Διαρροή επικίνδυνης χημικής ουσίας σημειώθηκε χθες σε ένα από τα βαγόνια εμπορικής αμαξοστοιχίας, που εκτροχιάστηκε κοντά σε υδατοδεξαμενή της Ατλάντα, στην Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην περιοχή του ατυχήματος ήταν ορατό ένα νέφος αερίων και η αστυνομία και η πυροσβεστική της Ατλάντα απομάκρυναν του κατοίκους και τους εργαζόμενους σε ακτίνα μισού μιλίου.

    Το τρένο είχε ξεκινήσει από τη Νέα Ορλεάνη και είχε προορισμό το Χάμλετ στη Βόρεια Καρολίνα. Μέχρι στιγμής τα αίτια του ατυχήματος παραμένουν αδιευκρίνιστα.

    [17] Εντυπωσιακή νίκη του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ

    17/3/2002 6:14:00 μμ

    Ούτε μια, ούτε δύο αλλά έξι φορές χτύπησε ο Ολυμπιακός σήμερα στο ΟΑΚΑ. Οι πρωταθλητές Ελλάδος με τον Οφορίκουε να πετυχαίνει "χατ-τρικ" σε διάστημα πέντε λεπτών, συνέτριψε με 6-0 τον Εθνικό Αστέρα που υποχρεώθηκε από το 6' λεπτό να αγωνίζεται με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Πάβλοβιτς με κόκκινη κάρτα. Τα τέρματα των "ερυθρολεύκων" πέτυχαν οι Τζόρτζεβιτς (7'-πέναλτι), Αλεξανδρής (38'), Τζιοβάνι (58') και Οφορίκουε (66', 68', 71').

    [18] Ισοπαλία στον αγώνα Ιωνικού-Αιγάλεω

    17/3/2002 6:19:00 μμ

    Βαθμούς και εντυπώσεις μοιράστηκαν Ιωνικός και Αιγάλεω (1-1) στο ντέρμπι των ομάδων που βάση της βαθμολογικής θέσης που κατέχουν, θα παλέψουν μέχρι το τέλος για την παραμονή τους στην κατηγορία.

    [19] Νέος οργανισμός πρωτοβάθμιας περίθαλψης

    17/3/2002 3:36:00 μμ

    Στο νεοσύστατο Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας θα ανατεθεί, όπως γράφει το "Βήμα της Κυριακής", η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των 10,5 εκατομμυρίων Ελλήνων ασφαλισμένων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αφαιρείται από τα Ταμεία η αρμοδιότητα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, και εφεξής ως μόνη ευθύνη θα έχουν τις συντάξεις.

    Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο νέος οργανισμός θα διαχειρίζεται σε ετήσια βάση το ποσό των 5,15 δις ευρώ. Αυτά προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο για την "οργάνωση ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας", όπου επίσης αναφέρεται ότι "η αποτελεσματική οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας απαιτεί παρεμβάσεις σε 2 επίπεδα:

    την ενοποίηση των σημερινών μονάδων παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με την υπαγωγή τους στο ενιαίο σχήμα πρωτοβάθμιας φροντίδας του ΕΣΥ, και την ενοποίηση των διατιθέμενων πόρων για υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων, που προέρχονται από εισφορές και κρατική επιχορήγηση".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 17 March 2002 - 17:55:08 UTC