Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα ελληνοτουρκικά επί τάπητος
  • [02] Οικογενειακό επίδομα και στους δύο συζύγους
  • [03] Μεγάλη πυρκαγιά το απόγευμα στην Αθήνα
  • [04] Σφοδρή επίθεση Καραμανλή κατά Σημίτη
  • [05] Πορεία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών
  • [06] Βρέθηκε νεκρός ο ένας αγνοούμενος ψαράς
  • [07] Συνεχίζεται η επίσκεψη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ
  • [08] Προσπάθειες για την προσέλκυση Αμερικανών τουριστών
  • [09] Γεννητούρια.... εν πλω
  • [10] Διακοπή νερού σε Σκαραμαγκά-Ασπρόπυργο
  • [11] Συνεδρίαση Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ
  • [12] Μ. Ανατολή: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις
  • [13] Ετοιμασίες για ''τελική επίθεση'' στο Αφγανιστάν
  • [14] Τουρκικός σταθμός διάσωσης πλοίων στο ψευδοκράτος
  • [15] Η σήραγγα του Λευκού Ορους ξανάνοιξε
  • [16] Σε εξέλιξη ο διάλογος για το ασφαλιστικό
  • [17] Κυπελλούχος Ελλάδας στο βόλεϊ ο Ηρακλής
  • [18] Αρης και Παναθηναϊκός: 0-0
  • [19] Στίβος-Ευρωπαϊκό κύπελλο-2ος ο Παπαδημητρίου
  • [20] Νίκη του ΠΑΣ Γιάννινα
  • [21] Πορτογαλία-Ηττα για την Πόρτο
  • [22] Ιστιοπλοΐα-Στην 3η θέση ο Ανδρεάδης στο Μαϊάμι
  • [23] Όσκαρ...... ασθενείας

    [01] Τα ελληνοτουρκικά επί τάπητος

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/3/2002 7:13:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Με στόχο την εξεύρεση σημείων σύγκλισης, προκειμένου να προωθηθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος, αρχίζουν την ερχόμενη Τρίτη στην Αγκυρα οι διερευνητικές επαφές μεταξύ εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης, επανέλαβε χθες πως μοναδική νομική διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα.

    Παράλληλα στην Αγκυρα, θα πραγματοποιηθεί και ο τρίτος γύρος συνομιλιών της ελληνοτουρκικής ομάδας εργασίας στον πολιτιστικό τομέα, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να εξετασθούν οι λεπτομέρειες για την από κοινού διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2008.

    Την ίδια ώρα, την ικανοποίηση της για τις δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, εξέφρασε η Κυπριακή κυβέρνηση, ο οποίος επανέλαβε από τη Λευκωσία την πάγια θέση της Κοινότητας, πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν εξαρτάται από την επίλυση του Κυπριακού.

    Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ξεκάθαρη θέση για ένταξη ενός κράτους, με μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα.

    Εν τω μεταξύ, με συνάντηση των κυρίων Κληρίδη και Ντενκτάς συνεχίστηκαν χθες οι απευθείας συνομιλίες των δύο πλευρών, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο.

    [02] Οικογενειακό επίδομα και στους δύο συζύγους

    9/3/2002 7:44:00 μμ

    Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι η χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος μόνο στον έναν από του δύο συζύγους που εργάζονται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (ή στο δημόσιο ο ένας και στον ιδιωτικό ο άλλος), αντιβαίνει στις συνταγματικές διατάξεις. Το ΕΣ το απασχόλησε το ερώτημα αν είναι νόμιμη ή όχι η καταβολή της οικογενειακής παροχής (το πρώην οικογενειακό επίδομα, όπως μετονομάστηκε με τον νόμο 2470/1997) σε έγγαμους υπαλλήλους του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, των οποίων οι σύζυγοι εργάζονται στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και λαμβάνουν στο ακέραιο την ίδια παροχή.

    Νομοθετικές ρυθμίσεις για την ισότητα και προστασία της οικογένειας

    Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΕΣ έκρινε ότι οι παράγραφοι 4 και 5 του άρθρου 12 του νόμου 2470/1997 (μεταγενέστερο καθεστώς του νόμου 1505/1984), με τις οποίες απαγορεύεται η καταβολή της οικογενειακής παροχής σε καθέναν από τους συζύγους χωριστά, σε περίπτωση κατά την οποία και οι δύο σύζυγοι είναι υπάλληλοι του Δημοσίου, ΝΠΔΔ ή των ΟΤΑ ή όταν ο ένας από αυτούς έχει την ιδιότητα αυτή και ο άλλος είναι υπάλληλος του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, είναι ανίσχυρες και δεν μπορούν να εφαρμοσθούν, εφόσον αντίκεινται στις διατάξεις των άρθρων 4 και 21του Συντάγματος περί ισότητας και προστασίας της οικογένειας.

    [03] Μεγάλη πυρκαγιά το απόγευμα στην Αθήνα

    9/3/2002 7:39:00 μμ

    Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα, σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή, στην οδό Τσόχα 15, στην Αθήνα. Στην περιοχή έσπευσαν αμέσως ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Πυκνός μαύρος καπνός κάλυψε την περιοχή του κέντρου. Αγνωστα παραμένουν τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά.

    [04] Σφοδρή επίθεση Καραμανλή κατά Σημίτη

    Πηγή: ΑΠΕ 9/3/2002 7:37:00 μμ

    Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Nέας Δημοκρατίας Kώστας Kαραμανλής μιλώντας σήμερα το απόγευμα σε κομματική συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο του Kιλκίς. ''H κυβέρνηση αυτή γεννήθηκε γερασμένη και σέρνεται κουρασμένη, ανήμπορη να λάβει αποφάσεις. H εικόνα της απεικονίζεται ξεκάθαρα στο δημόσιο τομέα που παρέλυσε κάτω από το βάρος μικρών και μεγάλων συμφερόντων στις παλινωδίες και την απραγία των μελών της, στην αδυναμία του Πρωθυπουργού να υλοποιήσει συγκροτημένη πολιτική. Aπό τις εκλογές έως σήμερα, δεν μπόρεσε να προχωρήσει τίποτα'', υποστήριξε ο κ. Kαραμανλής.

    ''Η ΝΔ είναι έτοιμη για μετωπική σύγκρουση με τη διαφθορά''

    Ο κ. Καραμανλής στρεφόμενος κατά του Κώστα Σημίτη, τον κατηγόρησε για προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος φανατισμού και διχασμού. ''O ίδιος ο πρωθυπουργός, συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει, καλλιεργεί σκόπιμα τεχνητή οξύτητα. Πρωταγωνιστεί σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα αδιέξοδα που δημιούργησε η πολιτική του, την έκρηξη των φαινομένων διαφθοράς και τη δικαστική δίωξη της διαπλοκής. Δείχνει ότι φοβάται. Aισθάνεται ότι έχασε τον έλεγχο του κόμματος και της κυβέρνησης, εμφανίζεται έτοιμος και αποφασισμένος να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα για να κρατηθεί έστω και λίγο στην εξουσία'', ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

    O πρόεδρος της ΝΔ διακήρυξε, στο πλαίσιο αυτό, ότι ''οι καθεστωτικές πολιτικές τελειώνουν εδώ'' και δήλωσε αποφασισμένος να συγκρουστεί με τα κατεστημένα συμφέροντα: ''Ξέρουμε ότι την ώρα που καταρρέει το κατεστημένο, θα αντιμετωπίσουμε την πολεμική των συμφερόντων που συνήθισαν να λυμαίνονται το δημόσιο. Ξέρουμε ότι μοναδικά όπλα τους είναι η λάσπη, οι συκοφαντίες, οι πρακτικές αποπροσανατολισμού και ιδεολογικής τρομοκρατίας της κοινωνίας. Aπαντούμε ευθέως: η σύγκρουση μας με τη διαφθορά, την ασυδοσία και την αυθαιρεσία της εξουσίας, ήταν, είναι και θα είναι μετωπική'', τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Επίσκεψη Καραμανλή στις λίμνες Kορώνεια και Bόλβη

    H λίμνη Kορώνεια, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, θεωρείται ως το μελανότερο σημείο του οικολογικού χάρτη της Eλλάδας. Eξαιτίας της υπεράντλησης και της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντά της, έχουν εξαφανιστεί τα ψάρια, έχει χαθεί το 80% των νερών και το μέσο βάθος της δεν ξεπερνάει τα 80 εκατοστά.

    Mια άλλη γειτονική λίμνη, η Bόλβη, κινδυνεύει, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, να περιέλθει και αυτή στην ίδια δραματική θέση, καθώς τα νερά υποχωρούν και η ρύπανση αυξάνεται. Tους δυο αυτούς υγροβιότοπους, που προστατεύονται από τη σύμβαση Pαμσάρ, επισκέφθηκε το πρωί ο πρόεδρος της N.Δ Kώστας Kαραμανλής και ενημερώθηκε από επιστήμονες για την κατάστασή τους.

    "Oι οικολογικές ευαισθησίες κρίνονται στα έργα και όχι στα λόγια", δήλωσε αμέσως μετά και κατηγόρησε την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα οτι είναι "μίζερη και ανεύθυνη".

    Aύριο, ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει σε ημερίδα για τους παλιννοστούντες ομογενείς, που οργανώνει το κόμμα του στη Θεσσαλονίκη.

    [05] Πορεία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

    Πηγή: ΑΠΕ 9/3/2002 6:19:00 μμ

    Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν σήμερα στα Προπύλαια και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν τον άμεσο διορισμό τους και με αυτό το σύνθημα επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών έξω από το υπουργείο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί για λίγα λεπτά ένταση. Μετά από λίγο όμως τα πνεύματα ηρέμησαν, οι εκπαιδευτικοί παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους και αποχώρησαν.

    Εκδήλωση Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε- τιμήθηκε κι ο υπ. Παιδείας

    Την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου παραβρέθηκε σε εκδήλωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε που του προσέφερε ειδική τιμητική πλακέτα, καθώς και ο ίδιος ο κ. Ευθυμίου ανήκει στην οικογένεια των καρατέκα.

    Παρόντες ήταν και οι πρώην υπουργοί Αλέκος Βούλγαρης και Τάσος Μαντέλη, οι οποίοι επίσης πήραν τιμητική πλακέτα.

    Ο κ. Ευθυμίου απευθυνόμενος στους καρατέκα τόνισε τις αξίες του αθλήματος και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ρίζες του στην αρχαιότητα.

    [06] Βρέθηκε νεκρός ο ένας αγνοούμενος ψαράς

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/3/2002 4:48:00 μμ

    Νεκρός εντοπίστηκε και περισυνελέγη σήμερα ο 68χρονος ψαράς- αγνοούμενος από χθες- Μιχάλης Μπεζλίκας στη θαλάσσια περιοχή 8 ν.μ νοτιοδυτικά της Μηχανιώνας. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του άλλου αγνοουμένου Αντώνη Νικολαΐδη, με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Ο Αναστάσιος Συμεωνίδης, ο τρίτος που επέβαινε στο μικρό αλιευτικό σκάφος το οποίο ανετράπη χθες το απόγευμα τρία ναυτικά μίλια ανοιχτά της Νέας Μηχανιώνας, παρελήφθη την Παρασκευή σώος, από τα μέλη του πληρώματος παραπλέοντος φορτηγού.

    [07] Συνεχίζεται η επίσκεψη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ

    9/3/2002 12:51:00 μμ

    Το Ground Zero επισκέφθηκε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όπου και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο σημείο του καταστραφέντος ναού του Αγίου Νικολάου για τη συμπλήρωση έξι μηνών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Το βράδυ ο κ. Βαρθολομαίος θα παραστεί στο ετήσιο δείπνο των Αρχόντων του Τάγματος του Αγίου Ανδρέου, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στην απονομή του ''Αθηναγόρειου Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων'' στον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους και την σύζυγό του Μπάρμπαρα.

    [08] Προσπάθειες για την προσέλκυση Αμερικανών τουριστών

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/3/2002 7:49:00 μμ

    Η προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού Αμερικανών τουριστών, αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης. Για τη διαφημιστική καμπάνια και την προβολή της χώρας μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα διατεθούν περίπου τέσσερα εκατομμύρια δολάρια. Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος στο πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είχε επαφές με μεγάλους ταξιδιωτικούς οργανισμούς.

    [09] Γεννητούρια.... εν πλω

    Πηγή: ΑΠΕ 9/3/2002 5:28:00 μμ

    Μία μικρή οδύσσεια πέρασε σήμερα τα ξημερώματα η 19χρονη Σουλτάνα Μουκάνη, που γέννησε εν πλω ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Η κ. Μουκάνη που είναι κάτοικος Ρόδου, ξεκίνησε από το νησί της με το πλοίο ''ΠΑΤΜΟΣ'' και προορισμό τον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού την έπιασαν οι πόνοι και τότε ο καπετάνιος ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το γυναικολόγο φίλο του Σταμάτη Βελώνη, ο οποίος τους είπε να κατέβουν στο λιμάνι της Ικαρίας, όπου βρισκόταν. Εκεί, ο μαιευτήρας εξέτασε την 19χρονη και έκρινε αναγκαία την άμεση μεταφορά της στο νομαρχιακό νοσοκομείο της Σάμου. Με τη συνοδεία του γιατρού και του συζύγου της, η ετοιμόγεννη Σουλτάνα επιβιβάστηκε στο πλοίο της γραμμής ''ΜΙΛΕΝΑ'' που περνούσε από τον Αγιο Κήρυκο και λίγο πριν φτάσει στο λιμάνι του Καρλοβάσου, η 19χρονη γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι.

    Υγιέστατες μητέρα και κόρη

    Μόλις το πλοίο έδεσε στο λιμάνι η μητέρα και το μωρό μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Σάμου, όπου διαπιστώθηκε από τους γιατρούς η καλή υγεία και των δύο.

    Ο πατέρας του παιδιού, Βαλάντης Μουκάνης δήλωσε ευτυχής για το αίσιο τέλος της περιπέτειας της συζύγου του, αλλά δεν έκρυψε τη μικρή απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το δεύτερο παιδί του δεν είναι αγόρι.

    [10] Διακοπή νερού σε Σκαραμαγκά-Ασπρόπυργο

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/3/2002 4:55:00 μμ

    Διακοπή νερού, λόγω έργων της ΕΥΔΑΠ, θα σημειωθεί σήμερα στις περιοχές του Σκαραμαγκά και του Ασπρόπυργου από τις 8 το βράδυ ως τις 10 το πρωί της Κυριακής.

    [11] Συνεδρίαση Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/3/2002 4:54:00 μμ

    Ξεκίνησε το μεσημέρι το δεύτερο μέρος της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Χθες, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι η κυβερνητική μεθοδολογία παρέδωσε στην ανυποληψία την ελληνική εκδοχή περί κεντρο-αριστεράς, και επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΝ για την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

    [12] Μ. Ανατολή: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/3/2002 5:35:00 μμ

    Οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται και σήμερα στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, όπου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε νέες επιχειρήσεις, μικρότερης όμως κλίμακας σε σχέση με τις χθεσινές. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν στον προσφυγικό καταυλισμό Τουλκαρέμ τουλάχιστον 400 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και 60 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας. Παράλληλα, παλαιστινιακή πηγή ασφάλειας ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ένας Παλαιστίνιος που θεωρείται από τους Ισραηλινούς ως επικεφαλής της επιχείρησης που οδήγησε στη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού.

    Ανάληψη ευθύνης για χθεσινή απόπειρα επίθεσης αυτοκτονίας στην αν. Ιερουσαλήμ

    Οι "Ταξιαρχίες των μαρτύρων του Αλ Ακσα", ένοπλη παλαιστινιακή ομάδα που συνδέεται με την οργάνωση Φάταχ του προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, ανέλαβε σήμερα Σάββατο την ευθύνη για τη χθεσινή απόπειρα επίθεσης αυτοκτονίας στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Ο επίδοξος καμικάζι βομβιστής εντοπίστηκε και σκοτώθηκε από τους Ισραηλινούς φρουρούς των συνόρων. Πρόκειται για τον Μαχμούντ Σαλάχ, 23 ετών, που καταγόταν από το χωριό Μπέιτ Ουαζάν (βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης), όπως δήλωσε ένας άγνωστος που τηλεφώνησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Το βίντεο του Σαλάχ που μαγνητοσκοπήθηκε πριν αναχωρήσει για την αποστολή αυτοκτονίας θα σταλεί στα τηλεοπτικά δίκτυα, πρόσθεσε ο άγνωστος.

    Εξέπνευσε μία 14χρονη Παλαιστίνια

    Μια 14χρονη Παλαιστίνια υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη σήμερα από τα πυρά του ισραηλινού στρατού σε στρατόπεδο προσφύγων κοντά στη Βηθλεέμ, όπως έγινε γνωστό από νοσοκομειακές πηγές.

    Η Νίντα Σουλειμάν αλ Αζα, από το στρατόπεδο προσφύγων Αλ Αζα κοντά στη Βηθλεέμ, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από τα πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών που είχαν λάβει θέσεις στο ξενοδοχείο "Paradis", μέσα στην αυτόνομη πόλη, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του στρατοπέδου, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

    Η 14χρονη Νίντα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της γειτονικής κοινότητας Μπέιτ Τζάλα όπου και πέθανε.

    Το πρώτο σημάδι για εκτόνωση της κρίσης

    Κι ενώ ελικόπτερα του ισραηλινού στρατού έπληξαν με ρουκέτες στόχους στο κέντρο της Γάζας και ένα φυλάκιο της παλαιστινιακής αστυνομίας στα βόρεια της πόλης, εμφανίστηκε χθες βράδυ το πρώτο σημάδι για εκτόνωση της κρίσης, όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δήλωσε έτοιμος να κάνει ένα βήμα πίσω στις προϋποθέσεις για διάλογο με τους Παλαιστίνιους.

    Οπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σχεδιάζει να εγκαταλείψει την απαίτηση για "ηρεμία" επτά ημερών, την οποία είχε θέσει ως προϋπόθεση, προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή ενός αμερικανικού σχεδίου που προβλέπει εκεχειρία αντί συνομιλιών. Ο Αριέλ Σαρόν ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, για την αλλαγή της θέσης του, στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, εν όψει της επιστροφής στη Μέση Ανατολή, την ερχόμενη εβδομάδα, του απεσταλμένου της Ουάσινγκτον, Αντονι Ζίνι, αλλά και την περιοδεία που ξεκινά αύριο στην ευρύτερη περιοχή ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένι.

    Κυβερνητικές πηγές του Ισραήλ ωστόσο προσθέτουν πως, παρά την αλλαγή στάσης του Σαρόν, ο στρατός θα επιμείνει στις σκληρές επιθέσεις του εναντίον των παλαιστινιακών περιοχών αν συνεχιστούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών

    Χθες οι αραβικές χώρες απηύθυναν έκκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον ΟΗΕ, τον Ερυθρό Σταυρό και γενικά την διεθνή κοινότητα να πάρουν μέτρα, ώστε να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα στα παλαιστινιακά εδάφη.

    [13] Ετοιμασίες για ''τελική επίθεση'' στο Αφγανιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 9/3/2002 1:57:00 μμ

    Για την "τελική επίθεση" εναντίον των μαχητών της Αλ-Κάιντα που έχουν αποσυρθεί στο ανατολικό Αφγανιστάν ετοιμάζονται οι δυνάμεις της συμμαχίας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Την ίδια ώρα ο Αφγανός πρωθυπουργός Χαμίντ Καρζάι δήλωνει πως οι δυνάμεις της συμμαχίας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας βρίσκονται κοντά στη νίκη στη μεγαλύτερη μάχη του πολέμου στο Αφγανιστάν και πρόσθεσε πως η τελευταία σημαντική βάση της Αλ-Κάιντα στη χώρα θα καταστραφεί σύντομα.

    Εν τω μεταξύ, έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την τρομοκρατία, που συντάχτηκε τον περασμένο μήνα, εκτιμά ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν βοήθησε ώστε χώρες που την υποστηρίζουν και υποθάλπουν τους τρομοκράτες, να ξανασκεφτούν τη στάση τους αυτή.

    Η έκθεση αναφέρει ότι το Αφγανιστάν θεωρείται απ΄ αυτές τις χώρες ως "μοντέλο" υποστήριξης της τρομοκρατίας, επισημαίνεται όμως πως δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να συνδέουν οποιαδήποτε χώρα με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Στα συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται τέλος ότι πιο επικίνδυνες θα πρέπει τώρα πια να θεωρούνται οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα, παρά κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία.

    [14] Τουρκικός σταθμός διάσωσης πλοίων στο ψευδοκράτος

    Πηγή: ΑΠΕ 9/3/2002 7:17:00 μμ

    Σταθμό για διάσωση πλοίων προγραμματίζει να κατασκευάσει η Τουρκία στο ψευδοκράτος. Οι προσφορές για τη δημιουργία του σταθμού θα προκηρυχθούν στις 14 Μαρτίου, όπως αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής της Ακτοφυλακής και Διάσωσης Πλοίων της Τουρκίας, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, η κατασκευή του σταθμού αναμένεται να στοιχίσει 1,5 εκατ. δολάρια. Οπως γράφει σήμερα ο τουρκοκυπριακός Τύπος, ο Τούρκος γενικός διευθυντής της Ακτοφυλακής και Διάσωσης Πλοίων δήλωσε ότι με το σταθμό αυτό, το ψευδοκράτος θα έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας από τα συριακά σύνορα μέχρι τα χωρικά ύδατα της Λιβύης, Αιγύπτου, Διώρυγας του Σουέζ, αλλά και δυτικά μέχρι την Ιταλία, προσθέτοντας ότι θα είναι ο πιο ισχυρός σταθμός της Ανατολικής Μεσογείου.

    [15] Η σήραγγα του Λευκού Ορους ξανάνοιξε

    Πηγή: ΑΠΕ 9/3/2002 4:34:00 μμ

    Η σήραγγα του Λευκού Ορους (Mont Blanc), που είχε κλείσει για περισσότερα από τρία χρόνια μετά την πυρκαγιά στο εσωτερικό της από την οποία έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι στις 24 Μαρτίου του 1999, άνοιξε και πάλι για την κυκλοφορία των οχημάτων στις 13.45 ώρα Ελλάδας σήμερα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού πρακτορείου στην περιοχή. Η σήραγγα άνοιξε ταυτόχρονα από τη γαλλική και την ιταλική πλευρά.

    Το πρώτο όχημα που πέρασε τη σήραγγα

    Το πρώτο όχημα που πέρασε τη σήραγγα από τη γαλλική πλευρά ήταν ένα ξεσκέπαστο αυτοκίνητο με βρετανικούς αριθμούς κυκλοφορίας, στο οποίο επέβαιναν δύο Ελληνες ηλικίας περίπου 30 χρόνων.

    [16] Σε εξέλιξη ο διάλογος για το ασφαλιστικό

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/3/2002 6:23:00 μμ

    Κρίσιμη αναμένεται να είναι η ερχόμενη εβδομάδα για το ασφαλιστικό. Η ΓΣΕΕ θα προσέλθει με ερωτηματολόγιο στον υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, προκειμένου να αποσπάσει απαντήσεις. Ο κ. Ρέππας μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8 ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενες μητέρες θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν δύο χρόνια νωρίτερα.

    Επίσης, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βελτιωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας ανασφάλιστος εργαζόμενος.

    Σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας

    Εν τω μεταξύ, στα 37 και 38 χρόνια εργασίας, ανάλογα με το έτος πρόσληψης αλλά χωρίς όριο ηλικίας, θα βγαίνουν στη σύνταξη οι μισθωτοί, σύμφωνα με υπό μελέτη σχέδιο που θα προτείνει στους κοινωνικούς εταίρους το υπουργείο Εργασίας.

    Η πληροφορία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ".

    Δίκαιη λύση του ζητήματος επιζητά η κυβέρνηση

    Θα εξετάσουμε το θέμα του ασφαλιστικού διεξοδικά δήλωσε στη μεσημβρινή ραδιοεφημερίδα της ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την καλή πρόθεση της κυβέρνησης για δίκαιη λύση του ζητήματος.

    [17] Κυπελλούχος Ελλάδας στο βόλεϊ ο Ηρακλής

    Πηγή: ΑΠΕ 9/3/2002 7:43:00 μμ

    Ο Ηρακλής κατέκτησε σήμερα το πρώτο τρόπαιο της χρονιάς στο βόλεϊ ανδρών, καθώς επικράτησε στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας του Αρη με 3-1. Το παιχνίδι έγινε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης και τα σετ με πρώτο τον "γηραιό" ήταν: 25-20, 25-27, 25-19, 25-19.

    [18] Αρης και Παναθηναϊκός: 0-0

    Πηγή: ΑΠΕ 9/3/2002 7:14:00 μμ

    Στο 0-0 έμειναν Αρης και Παναθηναϊκός στο ντέρμπι στο Χαριλάου, με το οποίο άνοιξε η αυλαία της 19ης ημέρας του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας. Η ομάδα του Σέρτζιο Μαρκαριάν είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά δεν μπόρεσε να διασπάσει την άμυνα του Αρη και τελικά έχασε πολύτιμο έδαφος στην προσπάθεια των ''πρασίνων'' για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

    [19] Στίβος-Ευρωπαϊκό κύπελλο-2ος ο Παπαδημητρίου

    Πηγή: ΑΠΕ 9/3/2002 6:29:00 μμ

    Σημαντική επιτυχία για τον Αλέξανδρο Παπαδημητρίου, ο οποίος κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο ρίψεων, που διεξάγεται στην πόλη Πούλα της Κροατίας, με βολή στα 79.67. Ο Ελληνας σφυροβόλος είχε άλλες τέσσερις άκυρες προσπάθειες, ενώ η δεύτερη έγκυρη βολή του μετρήθηκε 79.06.

    Πρώτος αναδείχθηκε ο Ρώσος Αλεξέι Ζαγκόρνι με 82.27 και τρίτος ο Σλοβάκος Μίλοσλαβ Κονόπκα με 78.58.

    [20] Νίκη του ΠΑΣ Γιάννινα

    Πηγή: ΑΠΕ 9/3/2002 6:21:00 μμ

    Ο ΠΑΣ Γιάννινα ανέβηκε στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος Β Εθνικής, μετά τη νίκη του επί της Καλλιθέας (3-1), στον αγώνα που άνοιξε την "αυλαία" της 19ης ημέρας.

    Βαθμολογία σε 18 αγώνες

    ΠΑΣ Γιάννινα 35 (19 αγ).

    Προοδευτική 33

    Καλαμαριά 32

    Αθηναϊκός 30

    Καλλιθέα 28 (19 αγ.)

    Ολυμπιακός Β. 27

    Χαλκηδόνα 23

    Πανσερραϊκός 23

    Πατραϊκός 23

    Πανηλειακός 22

    Καλαμάτα 20

    Απόλλων Αθ 20

    Παναιγιάλειος 17

    Αγιος Νικόλαος 8

    Να σημειωθεί ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει ένα μηδενισμό και μείον ένα βαθμό.

    [21] Πορτογαλία-Ηττα για την Πόρτο

    Πηγή: ΑΠΕ 9/3/2002 6:35:00 μμ

    Την εκτός έδρας ήττα με 3-0 γνώρισε η Πόρτο από την Μπελενένσες, στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η αυλαία της 26ης αγωνιστικής του πορτογαλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Ετσι οι "δράκοι", που την Τρίτη θα υποδεχθούν στο "Ντας Αντας" τον Παναθηναϊκό για την 5η ημέρα του Τσάμπιονς Λιγκ, παρέμειναν στην τρίτη θέση της κατάταξης με 48 βαθμούς, ενώ η Μπελενένσες "σκαρφάλωσε" στους 41.

    Με 10 παίχτες

    Τα γκολ των νικητών σημείωσαν οι Βερόνα (27'), Σέζαρ Πεϊσότο (74') και Καφού (90').

    Η αντίπαλος του Παναθηναϊκού στο Τσάμπιονς Λιγκ τελείωσε τον αγώνα με 10 ποδοσφαιριστές, λόγω αποβολής του Χέλντερ Ποστίγκα. Η Πόρτο αγωνίστηκε με τους Βίτορ Μπαϊα, Σεκρετάριο, Ρικάρντο Σίλβα (64' Πένα), Χόρχε Αντράντε, Μάριο Σίλβα, Παρέδες, Αλενίτσεφ (45' Ντέκο), Πάβλιν, Καπούσο, ΜακΚάρθι, Σόντερστρομ (45' Χέλντερ Ποστίγκα).

    [22] Ιστιοπλοΐα-Στην 3η θέση ο Ανδρεάδης στο Μαϊάμι

    Πηγή: ΑΠΕ 9/3/2002 6:34:00 μμ

    Ο Γιώργος Ανδρεάδης και το πλήρωμά του υποχώρησαν κατά μια θέση με το σκάφος τους ''ATALANTI XI'' και έτσι είναι τρίτοι στην γενική κατάταξη, μετά από έξι ιστιοδρομίες για την ιστιοπλοϊκή εβδομάδα του SORC, στο Μαϊάμι των ΗΠΑ. Οι θέσεις που κατέλαβαν στην 4η, 5η και 6η ιστιοδρομία, ήταν 6η, 18η και 2η αντίστοιχα. Στο μεταξύ, στην 1η θέση της γενικής κατάταξης βρίσκεται το σκάφος ''MORNING GLORY'' του Σ. Πλάτνερ.

    [23] Όσκαρ...... ασθενείας

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/3/2002 11:58:00 πμ

    Μια μυστηριώδης ασθένεια έπληξε τουλάχιστον 100 ανθρώπους που παρακολουθούσαν μια εκδήλωση που πραγματοποιείται πριν από την απονομή των Όσκαρ, κατά την οποία τιμήθηκαν τα επιστημονικά και τεχνικά επιτεύγματα, την περασμένη εβδομάδα στο Λος Αντζελες, ανέφεραν χθες οι ''Λος Αντζελες Τάιμς''. Υπάλληλοι των υπηρεσιών υγείας εξετάζουν το φαγητό που προσφέρθηκε στους 500 προσκεκλημένους των Όσκαρ κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στο ξενοδοχείο Μπέβερλι Ουίλσαϊρ, αλλά δεν έχουν καταφέρει να επιβεβαιώσουν αν τα συμπτώματα του εμετού, της διάρροιας, της ναυτίας και σε μερικές περιπτώσεις του χαμηλού πυρετού, προκλήθηκαν από τροφική δηλητηρίαση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 9 March 2002 - 17:55:57 UTC