Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δώρο για τη Γυναίκα από το Υπ. Εργασίας
  • [02] Σεισμική δόνηση στις Σέρρες
  • [03] Στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Καραμανλής
  • [04] Διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας
  • [05] Επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στην Ελλάδα
  • [06] Εγκαίνια σχολικού συγκροτήματος στη Ν.Σμύρνη
  • [07] Έβρος:Νέα στέγη για το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο
  • [08] Τέρμα οι ηλιόλουστες μέρες
  • [09] Σβήστηκε η φωτιά στο εργοστάσιο ξυλείας
  • [10] Ποσό 115.000 ευρώ άρπαξαν από αυτοκίνητο
  • [11] Μακελειό σε πίστα νυχτερινού κέντρου
  • [12] Δίχως τέλος οι συγκρούσεις στη Μ. Ανατολή
  • [13] Ευσημα της Δύσης για αμνηστεία από τη ΠΓΔΜ
  • [14] Ο ΟΗΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για το ΙΡΑΚ
  • [15] Μπλερ: θα μείνουμε στο πλευρό του Μπους
  • [16] Συνεχίζεται η βία στην Αλγερία
  • [17] Προχωρά η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης
  • [18] Τραγωδία με πρόσφυγες ανοιχτά της Σικελίας
  • [19] Στο στοχαστρο του ΟΗΕ ο Μπερλουσκόνι
  • [20] Γυναίκες στην Εθνική Φρουρά
  • [21] Φινλανδία: φωτιά σε οχηματαγωγό
  • [22] Συμφωνία Υπ. Οικονομίας-εμπόρων για το ΦΠΑ
  • [23] Μεγαλύτερες συντάξεις ζητούν οι συνταξιούχοι
  • [24] Ημερίδα για τα διεθνή λογιστικά πρότυπα
  • [25] Ηλεκτρική ενέργεια από ιδιώτες
  • [26] Επεσε κατά 1% η τιμή του πληθωρισμού
  • [27] Πρόγραμμα φιλοξενίας για τους Ολυμπιακούς
  • [28] Ενδιαφέρον για εθελοντισμό στην Κύπρο
  • [29] Κολύμβηση: Η συμμετοχή της Ελλάδας
  • [30] 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαστολογίας
  • [31] Βιτάλη-Τσακνής στις ''Γραμμές''
  • [32] Internet: Δίαυλος πωλήσεων για εφημερίδες
  • [33] Πρωτότυπο ψηφιακό αερόπλοιο
  • [34] Τηλεκάρτα αφιερωμένη στις γυναίκες!
  • [35] Μία εύθυμη, πλούσια και πολύ σέξυ χήρα
  • [36] Καρναβάλι Αργοσαρωνικού 2002
  • [37] Οι Βερσάτσε κερδίζουν δικαστική υπόθεση

    [01] Δώρο για τη Γυναίκα από το Υπ. Εργασίας

    8/3/2002 3:53:00 μμ

    Πριμ δύο χρόνια στις εργαζόμενες μητέρες προσφέρει το πλαίσιο αρχών του υπουργού Εργασίας Δημήτρη Ρέππα. Σύμφωνα με αυτό οι γυναίκες θα μπορούν είτε να τα αναγνωρίσουν ως διάστημα πραγματικής υπηρεσίας είτε να ασχοληθούν με την ανατροφή των παιδιών τους και το ταμείο τους να καλύπτει τις εισφορές του. Η ρύθμιση, που δεν επηρεάζει την άδεια τοκετού, θα επεκταθεί για πρώτη φορά και στις αγρότισσες, με τον ΟΓΑ να καλύπτει τις σχετικές εισφορές.

    Μπόνους για κάθε ανήλικο παιδί

    Συγκεκριμένα το σχέδιο προβλέπει ότι όσες γυναίκες ενταχθούν στην αγορά εργασίας μέχρι 31-12-2003 θα συνταξιοδοτηθούν με τα ισχύοντα, ενώ οι γυναίκες που εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1-1-93 συνταξιοδοτούνται στο 65ο έτος της ηλικίας τους. Εκτός κι αν έχουν ανήλικο παιδί, οπότε μπορούν να εξέλθουν νωρίτερα, στο 55ο έτος και με 20ετία.

    Οι μοναδικές γυναίκες που μπορούν να εξέλθουν νωρίτερα στην σύνταξη είναι όσες έχουν τουλάχιστον 3 παιδιά. Για το 3ο παιδί προβλέπεται μπόνους 3 ετών και το ίδιο ισχύει για κάθε επόμενο παιδί. Ετσι μια εργαζόμενη μητέρα μπορεί να λάβει πλήρη σύνταξη με 33 χρόνια, ενώ αν εργαστεί 35 χρόνια θα πάρει αυξημένη σύνταξη σαν να εργάστηκε 37.

    [02] Σεισμική δόνηση στις Σέρρες

    8/3/2002 4:31:00 μμ

    Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:31, με επίκεντρο 15 χιλιόμετρα δυτικά των Σερρών και 55 χιλιόμετρα βορειονατολικά της Θεσσαλονίκης. Ο καθηγητής σεισμολογίας του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης δήλωσε ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός που δεν εμπνέει ανησυχία αφού η περιοχή δεν έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς. Οι σεισμολόγοι ωστόσο βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν τη σεισμική εξέλιξη.

    [03] Στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Καραμανλής

    Πηγή: NET 105,8 fm 8/3/2002 4:27:00 μμ

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να μιλήσει το απόγευμα σε εκδήλωση της γραμματείας Γυναικών του Κόμματός του, η οποία οργανώνεται με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας. Το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε ένα εργοστάσιο στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, στο οποίο η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι γυναίκες, ενώ θα επισκεφθεί και το Κιλκίς.

    Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Καραμανλής επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει τεθεί ακόμη σε πλήρη λειτουργία το σύστημα ενόργανης προσέγγισης στο αεροδρόμιο.

    Απαντώντας ο Υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Βερελής, επισημαίνει ότι η αναβάθμιση της φωτοσήμανσης του ενός διαδρόμου έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και θα αποδοθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στις επόμενες εβδομάδες.

    [04] Διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας

    Πηγή: ΑΠΕ 8/3/2002 12:14:00 μμ

    Στις 12 Μαρτίου στην Αγκυρα θα γίνει η πρώτη συνάντηση των υπηρεσιακών παραγόντων Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της έναρξης των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δυο χώρες με στόχο να διαπιστωθούν τα σημεία σύγκλισης, ώστε να ξεκινήσει, σε ένα επόμενο στάδιο, ο διάλογος για τη σύνταξη συνυποσχετικού για τη παραπομπή του θέματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Την ανακοίνωση αυτή έκανε κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης, ενώ ταυτοχρόνως εξεδόθη γραπτή ανακοίνωση για το ίδιο θέμα από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Πρόκειται για ανταλλαγή απόψεων χωρίς ατζέντα και χωρίς καταγραφή

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε, ακόμη, τα ονόματα των μελών των δυο αντιπροσωπειών.

    Από ελληνικής πλευράς επικεφαλής τίθεται ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αναστάσιος Σκοπελίτης, με τη νομική υποστήριξη του καθηγητή Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου Αργύρη Φατούρου. Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας τίθεται ο γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών-δεύτερος τη τάξη στην ιεραρχική δομή του υπουργείου-πρέσβης Ουγούρ Ζιγιάλ με τη νομική υποστήριξη του επίσης πρέσβη Ντενίζ Μπολούκμπασι, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε υπηρετήσει στα μέσα της δεκαετίας του 80 ως γραμματέας στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

    Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε ότι οι επαφές αυτές δεν συνιστούν ούτε διάλογο, ούτε διαπραγμάτευση, αλλά αποτελούν μια ανταλλαγή απόψεων χωρίς ατζέντα και χωρίς καταγραφή των συζητήσεων σε πρακτικά. Ο κ. Μπεγλίτης επανέλαβε επίσης ότι για την ελληνική πλευρά το πλαίσιο αρχών που διέπει το διάλογο με την Τουρκία, είναι δεδομένο και αποτελείται από το σεβασμό των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως και των διεθνών και διμερών Συνθηκών, το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων των δυο χωρών, όπως και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

    Κι η επόμενη συνάντηση στην Αθήνα

    Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από ελληνικής πλευράς στο σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και ειδικότερα των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι και ιδιαίτερα των όσων αναφέρονται στην παράγραφο τέσσερα.

    Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, η συμφωνία επί ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου Αρχών θα αποτελέσει και αυτή αντικείμενο συζητήσεων στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Επίσης, η ημερομηνία της επόμενης συνάντησης, η οποία θα γίνει στην Αθήνα, όπως και η περιοδικότητα των συναντήσεων των δυο αντιπροσωπειών, είναι κάτι που θα συζητηθεί και θα συμφωνηθεί ανάμεσα στους κυρίους Σκοπελίτη και Ζιγιάλ.

    Τέλος, ο κ. Μπεγλίτης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι ο προσδιορισμός της 12ης Μαρτίου ως ημερομηνίας έναρξης των διερευνητικών επαφών, έγινε δια της υπηρεσιακής οδού και ότι δεν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους κυρίους Παπανδρέου και Τζεμ.

    [05] Επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στην Ελλάδα

    8/3/2002 7:42:00 μμ

    Ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Μοχαμάντ Χαταμί πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από 13 έως 15 Μαρτίου. Η επίσκεψη του κ.Χαταμί γίνεται σε ανταπόδοση της επισκέψεως που είχε πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο του 1999 στην Τεχεράνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    [06] Εγκαίνια σχολικού συγκροτήματος στη Ν.Σμύρνη

    Πηγή: ΑΠΕ 8/3/2002 7:30:00 μμ

    Ένα σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται στην περιοχή Ασυρμάτου (Ν. Σμύρνη), εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Παιδείας. Στο σχολικό αυτό συγκρότημα εντάσσονται το 6ο Γυμνάσιο και Λύκειο, το 7ο Γυμνάσιο και το 15ο Δημοτικό. Οι μαθητές των σχολείων αυτών θα πηγαίνουν μόνο το πρωί. Ο υπουργός Παιδείας στην ομιλία του προς τους μαθητές, οι οποίοι τον υποδέχθηκαν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, αναφέρθηκε στη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ τονίζοντας ότι ''η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μίζερη, καθώς δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες''.

    Ο κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Παιδείας στην Ισπανία, λέγοντας ότι εκεί υπήρξε πρόταση να απευθυνθούν οι υπουργοί στους πρωθυπουργούς των ευρωπαϊκών χωρών, ζητώντας τους να διατεθεί το 5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στην παιδεία. Ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι αυτό το δέχεται με παράλληλη κοινή πολιτική και για την άμυνα και ασφάλεια.

    [07] Έβρος:Νέα στέγη για το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο

    Πηγή: ΑΠΕ 8/3/2002 7:12:00 μμ

    Λ.Τζιόλας

    Υπογράφηκε σήμερα η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Εργατικής Εστίας και της Δημοτικής Επιχείρησης Έργων Αλεξανδρούπολης (ΔΕΠΕΑ) για την ανέγερση του νέου κτιρίου που θα στεγάσει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Έβρου. Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του υφυπουργού Εργασίας Λευτέρη Τζιόλα. Την Εργατική Εστία εκπροσώπησε ο πρόεδρός της Γιάννης Παπαμιχαήλ ενώ τη σύμβαση συνυπόγραψαν ο πρόεδρος της ΔΕΠΕΑ Γιώργος Γραμμάτης και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Τριαντάφυλλος Αρβανιτίδης.

    Δεσμεύσεις για ολοκλήρωση εργατικών κατοικιών στη Β.Ελλάδα

    Πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η κατεδάφιση του υπάρχοντος κτιρίου και τη θέση του θα πάρει ένα νέο κτίριο, το κόστος του οποίου θα ανέρχεται σε 1,830 εκατ. Ευρώ (625 εκατ. δρχ). Το νέο Εργατικό Κέντρο θα έχει 6 ορόφους, συνολικής έκτασης 2.250 τ.μ. και θα στεγάσει, μεταξύ άλλων, τα γραφεία των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, το Κέντρο νεότητας, γραφεία σωματείων. Στο ισόγειο θα γίνει και αίθουσα συνεδριάσεων, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες συνεδριάσεων όλων των σωματείων της Θράκης.

    "Σπίτι εργαζομένων της Αλεξανδρούπολης" χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τζιόλας το νέο οίκημα που θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες και αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την περιοχή, που αποδεικνύεται από τις ενέργειες αυτές για την αναβάθμιση της ποιότητας εργασίας. Ο υφυπουργού Εργασίας δεσμεύτηκε και για την ολοκλήρωση των έργων για τις εργατικές κατοικίες Τυχερού και Φερών εντός του 2002, και πρόσθεσε ότι μέσα στο 2003 θα ολοκληρωθούν και αυτές του Διδυμοτείχου. Τέλος, όσον αφορά το νέο οικισμό εργατικών κατοικιών της Ορεστιάδας, ο κ. Τζιόλας σημείωσε ότι αναζητείται κατάλληλο οικόπεδο.

    Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι σκοπός είναι να υπάρξει ένα πλαίσιο που θα εγγυάται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. "Θα είναι ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα έχει χρονικό βάθος, δημόσιο χαρακτήρα και σταθερότητα, ενώ ο διάλογος είναι ανοιχτός" κατέληξε.

    [08] Τέρμα οι ηλιόλουστες μέρες

    8/3/2002 6:55:00 μμ

    Ο Μάρτιος έσπευσε ήδη να επαληθεύσει τη λαϊκή ρήση, που τον θέλει χιλιόγνωμο και άστατο. Οι πρόωρες καλοκαιρινές μέρες που απολαύσαμε τελευταία, από την Κυριακη θα αποτελούν παρελθόν. Εφθασε η ώρα να μας αποδείξει ότι εκτός "από Μάρτη καλοκαίρi" έχουν δίκιο και όσοι τον θεωρούν "κακό παλουκοκάφτη". Η ΕΜΥ, εξέδωσε ήδη έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να ετοιμαστούμε κατάλληλα γιατί πολύ ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, θα βρίσκονται προ των πυλών από την Κυριακή και θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα. Το μόνο που μένει είναι να ευχηθούμε να αρκεστεί σε κακή διάθεση μόνο την ερχόμενη εβδομάδα, αφού τα επόμενα δύο σαββατοκύριακα, μετατρέπονται σε τριήμερα λόγω των αργιών της Καθαροδευτέρας και της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

    [09] Σβήστηκε η φωτιά στο εργοστάσιο ξυλείας

    8/3/2002 4:52:00 μμ

    Εσβησε το μεσημέρι η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 8.30 το πρωί, σε εργοστάσιο ξυλείας, στην οδό Αγ. Ιωάννου Θεολόγου, στο Μενίδι. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον υπαίθριο χώρο του εργοστασίου και επεκτάθηκε στο εσωτερικό της επιχείρησης καίγοντας ξυλεία, ταπετσαρίες και στρώματα. Στις προσπάθειες κατάσβεσης μετείχε ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    [10] Ποσό 115.000 ευρώ άρπαξαν από αυτοκίνητο

    Πηγή: NET 105,8 fm 8/3/2002 2:20:00 μμ

    Περίπου 115.000 ευρώ που αντιστοιχούν σε 40 εκ. δρχ. άρπαξαν δύο άγνωστοι με την απειλή όπλου από σταθμευμένο αυτοκίνητο στη συμβολή των οδών Σπύρου Λούη και Λεωφόρου Κύμης. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν δύο υπάλληλοι της εταιρείας ΑΛΦΑ ΜΠΕΤΟΝ, οι οποίοι μετέφεραν τα χρήματα. Οι δύο δράστες τους πλησίασαν τη στιγμή που περίμεναν στο φανάρι, πήραν την τσάντα με τα χρήματα και εξαφανίστηκαν.

    [11] Μακελειό σε πίστα νυχτερινού κέντρου

    Πηγή: ΑΠΕ 8/3/2002 2:04:00 μμ

    Πάνω στην πίστα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έγινε το μακελειό τα ξημερώματα στο κέντρο διασκέδασης ''Αριγκάτο'', στη Νέα Ιωνία Θεσσαλονίκης. Όπως δήλωσε ο διευθυντής Ασφαλείας, ταξίαρχος Γιώργος Κοκκίνης, το περιστατικό ξεκίνησε στην πίστα του νυχτερινού κέντρου όταν ένας θαμώνας άρχισε να σπάζει ποτήρια την ώρα που χόρευε. Επενέβησαν τότε θαμώνες του κέντρου και άνδρες εταιρίας «σεκιούριτι» που εργάζονταν στο κατάστημα οι οποίοι του έκαναν παρατήρηση με αποτέλεσμα να πιαστούν στα χέρια. Πάνω στην συμπλοκή έπεσε νεκρός ένας νεαρός, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων ενώ τραυματίσθηκαν άλλοι τέσσερις οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Μετά την παροχή πρώτων βοηθειών αποχώρησαν οι τρεις από τους τραυματίες και παρέμεινε προληπτικά ο ένας. Σύμφωνα με τον κ. Κοκκίνη, έχουν συλληφθεί οι δράστες του επεισοδίου και διενεργείται προανάκριση.

    [12] Δίχως τέλος οι συγκρούσεις στη Μ. Ανατολή

    8/3/2002 4:39:00 μμ

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ισραηλινά πολεμικά ελικόπτερα εξαπέλυσαν πυραύλους εναντίον του αρχηγείου των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στο Ντέιρ αλ-Μπάλαχ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Οπως ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Τις τελευταίες ημέρες οι Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό τα κτίρια, όπου στεγάζονται τα αρχηγεία των δυνάμεων ασφαλείας στα παλαιστινιακά εδάφη, λόγω της κλιμάκωσης των ισραηλινών επιθέσεων. Από τις μέχρι τώρα συγκρούσεις 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Εκκλησεις για ειρήνευση στην περιοχή

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους αποφάσισε να στείλει στην περιοχή τον ειδικό απεσταλμένο Αντονι Ζίνι, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης. Ο κ. Μπους εξέφρασε την ανησυχία του για την αιματοχυσία στην περιοχή και κάλεσε για μια ακόμη φορά Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

    Εν τω μεταξύ, ο Γιάσερ Αραφάτ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ζήτησε ''την άμεση επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών για να σταματήσουν οι σφαγές που πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός''.

    Στη Μαδρίτη, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ισπανία, Χερτσλ Ινμπαρ, κλήθηκε σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο για να του επιδοθεί διαμαρτυρία μετά το βομβαρδισμό του γραφείου του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα. Η Ισπανία, με την ιδιότητά της ως προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάλεσε τον ισραηλινό πρεσβευτή ''για να του επιδώσει διαμαρτυρία και ταυτόχρονα να του ζητήσει εξηγήσεις'', διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

    Η Γαλλία ζήτησε από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να τερματίσουν ''αμέσως'' τη φονική κλιμάκωση των τελευταίων ημερών.

    [13] Ευσημα της Δύσης για αμνηστεία από τη ΠΓΔΜ

    Πηγή: ΑΠΕ 8/3/2002 7:46:00 μμ

    Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαική Ενωση χαιρέτισαν σήμερα την απόφαση της ΠΓΔΜ να εγκρίνει νόμο, με τον οποίο αμνηστεύονται όλοι οι Αλβανοί, πρώην αντάρτες μέλη του UCK, ως ένα πολύ ενθαρρυντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ειρήνης, της σταθερότητας και της συμφιλίωσης. "Ελπίζω ότι ο νόμος αυτός θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και θα διευκολύνει την επανεμφάνιση της πολυεθνικής αστυνομίας στην περιοχή αυτή", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Χαβιέ Σολάνα.

    Ξαναρχίζουν οι περιπολίες

    Από την πλευρά του και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον χαιρέτισε την υιοθέτηση του νόμου για την αμνηστία για τον οποίο είπε ότι "ανοίγει το δρόμο για την συμφιλίωση όλων των εθνικών ομάδων που ζουν στη χώρα".

    "Η αμνηστία είναι μια απόφαση που ήθελε πολύ κουράγιο από την πλευρά της κυβέρνησης των Σκοπίων. Θα επιτρέψει την επιστροφή της χώρας στην ομαλή ζωή και θα της προσφέρει μια ευκαιρία για να εξέλθη από την περόοδο των εντάσεων", αναφέρει στην ανακοίνωση του ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμερ.

    [14] Ο ΟΗΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για το ΙΡΑΚ

    Πηγή: ΑΠΕ 8/3/2002 6:12:00 μμ

    Εκκληση προς τη Βαγδάτη απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ώστε να αποδεχτεί την επιστροφή των επιθεωρητών του Οργανισμού στη χώρα για τον έλεγχο του οπλοστασίου της, ελπίζοντας να αποτρέψει ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση στο Ιράκ.

    Στις πρώτες απευθείας συνομιλίες τον τελευταίο χρόνο ,ο Κόφι Ανάν και ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι συμφώνησαν να επανεξετάσουν το θέμα στα μέσα Απριλίου, μετά την συνάντηση κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Βηρυτό στις 27 και 28 Μαρτίου. Ο Ανάν χαρακτήρισε τη συνάντησή "ειλικρινή και χρήσιμη" και ο ιρακινός αξιωματούχος ''θετική και εποικοδομητική''.

    Αποστάσεις παίρνει ο Αναν από τον Μπους

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρόκειται να ενημερώσει σήμερα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις επαφές του με τον Σάμπρι, αν και θεωρείται βέβαιο ότι οι απόψεις των πέντε μονίμων μελών του σώματος έναντι του Ιράκ είναι διχασμένες. Η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι εξετάζει τις προοπτικές για "την αλλαγή καθεστώτος" στο Ιράκ ,το οποίο ο πρόεδρος Μπους έχει περιλάβει στον λεγόμενο ''άξονα του κακού''.

    "Δεν θα ήθελα να δώ κάτι που θα διεύρυνε τη σύρραξη στην περιοχή", δήλωσε χθες ο Ανάν στους δημοσιογράφους, παίρνοντας αποστάσεις από το ενδεχόμενο μιας αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ. "Θα ήθελα να δω μια κατάσταση όπου θα μπορέσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας δια της διπλωματικής οδού και το Ιράκ να συμμορφωθεί", πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ

    [15] Μπλερ: θα μείνουμε στο πλευρό του Μπους

    Πηγή: ΑΠΕ 8/3/2002 6:10:00 μμ

    Στο πρόσωπο του Σαντάμ Χουσείν, βλέπει αυτό τον καιρό, τον πραγματικό κίνδυνο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τονι Μπλερ. Και όπως έσπευσε να δηλώσει στην ιταλική εφημερίδα "La Repubblica" οι Βρετανοί θα πολεμήσουν στο πλευρό των ΗΠΑ. ''Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να παραμείνουμε στο πλευρό του Τζορτζ Μπους, όχι μόνο επειδή είμαστε σύμμαχοι των ΗΠΑ, αλλά και επειδή πρέπει να αποτρέψουμε την αστάθεια. Η αντιμετώπιση της απειλής αυτής έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα μας, για τη ζωή των Βρετανών, για την ασφάλειά μας, για την ευημερία της Μεγάλης Βρετανίας'', τόνισε χαρακτιριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός

    Χώρες με πυρηνικά όπλα

    Ο Τόνι Μπλερ αναφέρθηκε επίσης στο κίνδυνο ανεύθυνες χώρες να έχουν στην κατοχή τους βιολογικά, χημικά και πυρηνικά όπλα ή να προσπαθούν να τα αποκτήσουν και προειδοποιήσε τον Σαντάμ Χουσείν να μην υποτιμάει την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να τον εμποδίσει να κατασκευάσει και να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής.

    [16] Συνεχίζεται η βία στην Αλγερία

    8/3/2002 6:05:00 μμ

    Έξι άνθρωποι δολφονήθηκαν χθες το βράδυ από ομάδα ενόπλων ισλαμιστών σε χωριό κοντά στην πόλη Ελ Αφρούν, στην περιφέρεια της Μπλίντα, νότια του Αλγερίου. Τα θύματα, η ταυτότητα των οποίων δεν αποκαλύφθηκε, σκοτώθηκαν από σφαίρες, ενώ επέβαιναν σε όχημα δημόσιων μεταφορών το οποίο πυρπολήθηκε από τους επιτιθέμενους. Το όχημα φαίνεται, πως υποχρεώθηκε να σταματήσει σε οδόφραγμα που είχαν στήσει οι ισλαμιστές στην είσοδο της Ελ Αφρούν. Η επίθεση αυτή ανεβάζει σε 45 τον αριθμό των νεκρών από τις αρχές Μαρτίου. Οκτώ από τους νεκρούς ήταν πολίτες

    [17] Προχωρά η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης

    8/3/2002 6:02:00 μμ

    "Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα καθυστερήσει ακόμα κι αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό", δήλωσε από τη Λευκωσία ο αρμόδιος επίτροπος, Γκίντερ Φερχόϊγκεν. Παράλληλα, τόνισε ότι η ΕΕ θα ήθελε να ενταχθεί η Κύπρος στους κόλπους της ενωμένη, ωστόσο σημείωσε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

    Εν τω μεταξύ συνάντηση μιας ώρας είχαν σήμερα οι κύριοι Κληρίδης και Ντενκτάς παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο και των συμβούλων τους.

    [18] Τραγωδία με πρόσφυγες ανοιχτά της Σικελίας

    8/3/2002 5:29:00 μμ

    Δεκάδες λαθρομετανάστες, πιθανότατα Κούρδοι, αγνοούνται από χθες το βράδυ όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, ανοιχτά των ακτών του νησιού Λαμπεντούσα, που βρίσκεται ανάμεσα στην Σικελία και την Τυνησία.

    Οι τοπικές αρχές αναφέρουν ότι περίπου 60 από τους επιβαίνοντες αγνοούνται, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες ανασύρθηκαν από τη θάλασσα έντεκα άνθρωποι από τους οποίους ο ένας είναι σαβαρά τραυματισμένος. Οι ιταλικές αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης των ναυαγών με τη συνδρομή επικοπτέρου αλλά οι ελπίδες συνεχώς λιγοστεύουν καθώς στην περιοχή επικρατούν ακόμη δυσχερείς καιρικές συνθήκες.

    [19] Στο στοχαστρο του ΟΗΕ ο Μπερλουσκόνι

    Πηγή: ΑΠΕ 8/3/2002 5:24:00 μμ

    Τα Ηνωμένα Έθνη πρόκειται να εξετάσουν τις διαμαρτυρίες των ιταλών δικαστών ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να υπονομεύσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, δήλωσε σήμερα ερευνητής του ΟΗΕ. Ο Παράμ Κουμαρασουάμι, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ανεξαρτησία των δικαστών και των δικηγόρων, δήλωσε ότι θα επισκεφθεί την Ιταλία την ερχόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί στη Ρώμη και το Μιλάνο με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, με κοινοβουλευτικές επιτροπές και ανώτερους δικαστικούς.

    Ανησυχοι οι ιταλοί δικαστές

    Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι έχει δηλώσει, ότι σχεδιάζει να κάνει αλλαγές στο δικαστικό σώμα της χώρας και οι δικαστικοί φοβούνται ότι θα χάσουν την ανεξαρτησία τους. Υποψιάζονται, ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και πρωθυπουργός, ο οποίος εμπλέκεται σε τρεις έρευνες για διαφθορά που ξεκίνησαν, πριν αναλάβει τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα, προσπαθεί να προστατέψει τον εαυτό του.

    Ο Κουμαρασουάμι έγραψε τον Ιανουάριο στην ιταλική κυβέρνηση εκφράζοντας ανησυχία για "τις διαμαρτυρίες εκατοντάδων δικαστικών σε όλη τη χώρα, οι οποίοι καταγγέλλουν απόπειρες της κυβέρνησης να υπονομεύσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης".. Μεταξύ των αξιωματούχων που θα συναντήσει ο Κουμαρασουάμι είναι ο Τζεράρντο ντ' Αμπρόζιο, προϊστάμενος της εισαγγελίας του Μιλάνου, και ο Φραντσέσκο Σαβέριο Μπορέλι, πρόεδρος του Εφετείου.

    Ο Κουμαρασουάμι, ένας δικηγόρος από τη Μαλαισία που βρίσκεται στην ανεξάρτητη αυτή θέση από το 1994, θα ανακοινώσει τα πορίσματά του στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με ομιλία του που έχει οριστεί για τις 5 Απριλίου.

    [20] Γυναίκες στην Εθνική Φρουρά

    Πηγή: ΑΠΕ 8/3/2002 5:01:00 μμ

    Οι γυναίκες της Κύπρου καλούνται στο στράτευμα, αλλά προς το παρόν εθελοντικά. Σύμφωνα με νομοσχέδιο, που κατέθεσε η κυπριακή κυβέρνηση στη Βουλή, η υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά θα είναι μερικής απασχόλησης και για σκοπούς εκπαίδευσης και μόνο. Θα μπορούν να υπηρετούν μόνο γυναίκες μεταξύ 18 και 40 ετών. Ο χρόνος υπηρεσίας θα καθορίζεται από τον υπουργό Αμυνας και οι γυναίκες θα υπόκεινται στους στρατιωτικούς κανονισμούς και νόμους

    [21] Φινλανδία: φωτιά σε οχηματαγωγό

    Πηγή: ΑΠΕ 8/3/2002 12:39:00 μμ

    Πυρκαγιά, η οποία δεν προκάλεσε θύματα, εκδηλώθηκε νωρίς σήμερα σε φινλανδικό οχηματαγωγό με 1.700 επιβάτες που εκτελούσε το δρομολόγιο Ελσίνκι-Ταλίν (Εσθονία) όπως μετέδωσε το φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων FNB. Η φωτιά εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στη ντισκοτέκ του οχηματαγωγού, ίσως από βραχυκύκλωμα. Ο πυκνός καπνός επεκτάθηκε σε τρία καταστρώματα. Οι καμπίνες γύρω από τη ντισκοτέκ εκκενώθηκαν αμέσως. Το πλήρωμα κατάφερε να σβήσει τη φωτιά, ωστόσο εστάλησαν πυροσβέστες με ελικόπτερα από το Ελσίνκι. Το πλοίο επέστρεψε με συνοδεία ενός εμπορικού πλοίου και δυο ελικοπτέρων στο Ελσίνκι, απ όπου πρόκειται να αποπλεύσει εκ νέου εντός της ημέρας.

    [22] Συμφωνία Υπ. Οικονομίας-εμπόρων για το ΦΠΑ

    8/3/2002 6:21:00 μμ

    Σε κατ' αρχήν συμφωνία κατέληξαν οι συνομιλίες του υπουργείου Οικονομίας με τους εμπόρους και τους επαγγελματοβιοτέχνες για το ΦΠΑ τριετίας και το κλείσιμο των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 1993-1998. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για προαιρετική υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ τριετίας και τη Δευτέρα σε νέα συνάντηση αναμένεται να υπάρξει οριστική συμφωνία.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης υποσχέθηκε ευνοϊκότερα κριτήρια, βάσει των οποίων θα υπολογίζεται το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να κλείσουν οριστικά οι εκκρεμότητες του παρελθόντος. Αυτές αφορούν μόνο το ΦΠΑ, καθώς θεωρούνται περαιωμένες οι υποθέσεις για το εισόδημα, λόγω αντικειμενικών κριτηρίων. Παράλληλα, ο υπουργός δέχθηκε το αίτημα των μικρομεσαίων για αύξηση των ανώτατων ορίων τζίρου για την υπαγωγή των επιχειρήσεων στη ρύθμιση.

    [23] Μεγαλύτερες συντάξεις ζητούν οι συνταξιούχοι

    Πηγή: ΑΠΕ 8/3/2002 2:07:00 μμ

    Μεγαλύτερες αυξήσεις στις συντάξεις ζήτησαν σήμερα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Χριστοδουλάκη οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων. Σε συνάντηση που είχαν στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλάκης παρέπεμψε στις αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής που προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Επίσης κάλεσε τους συνταξιούχους να είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση διαβεβαιώνοντας ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος δεν αφορά στα κεκτημένα των συνταξιούχων και ότι μέσω αυτής θα δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για την παροχή συντάξεων στο μέλλον.

    Αντιδράσεις σε οικονομική πολιτική και νέο ασφαλιστικό σύστημα

    Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συνταξιούχων του ΙΚΑ εξέφρασε την αντίθεσή του στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ενώ ανέφερε ότι οι αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής δεν καλύπτουν τις απώλειες εισοδήματος λόγω του πληθωρισμού.

    Ο εκπρόσωπος του ΤΕΒΕ είπε ότι από τη μείωση της κρατικής συμμετοχής στο Ταμείο τα τελευταία χρόνια προκύπτουν απώλειες 136 δισ. δρχ.

    [24] Ημερίδα για τα διεθνή λογιστικά πρότυπα

    Πηγή: ΑΠΕ 8/3/2002 1:21:00 μμ

    Την αισιοδοξία του ότι σύντομα η διαφάνεια θα ενισχυθεί περισσότερο με νέες πρωτοβουλίες οι οποίες θα αφορούν τους μηχανισμούς λογιστικής τυποποίησης και ελέγχου των επιχειρήσεων εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, στην ημερίδα που διεξάγεται σήμερα στο Χρηματιστήριο για τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. ''Οσον αφορά στον τρόπο ελέγχου των επιχειρήσεων ο κ. Χριστουδουλάκης ανέφερε ότι ''προτείνεται ένα πλαίσιο το οποίο θα συζητηθεί με τους φορείς για να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτές ρυθμίσεις''. Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στα εξής σημεία: Πρώτον στην αντικατάσταση του ορκωτού ελεγκτού κάθε τρία χρόνια και της ελεγκτικής εταιρείας μετά από ένα μέγιστο διάστημα. Δεύτερον στην απαγόρευση παροχής υπηρεσιών συμβούλου και ελεγκτή από την ίδια εταιρεία συγχρόνως ή πριν περάσουν τρία τουλάχιστον χρόνια από την απασχόληση με μία από τις δύο ιδιότητες. Η εφαρμογή αυτής της διάταξης πιθανό να χρειάζεται μεταβατική περίοδο για όσες εταιρείες έχουν κάνει τα σχέδια τους ή έχουν συμβάσεις. Και τρίτον να δοθούν κίνητρα για την διαρκή εκπαίδευση των ορκωτών ελεγκτών.

    Το ΧΑΑ στο πλευρό των εισηγμένων εταιρειών

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, Σταύρος Θωμαδάκης, ανέφερε ότι η επιτροπή κεφαλαιαγοράς έχει ρόλο και λόγο στην εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων. Η εφαρμογή των προτύπων αυτών προϋποθέτει εκπαίδευση στελεχών, ελεγκτών και υπαλλήλων των εταιρειών και πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι εκπαιδευτικές δυνάμεις για την αποτελεσματική κατάρτιση. Μέσω των διεθνών λογιστικών προτύπων θα διασφαλισθεί η ενημέρωση των επενδυτών, θα ενδυναμωθεί η προστασία τους και η προτίμησή τους για μετοχές. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαδάκη ήδη 27 εταιρείες του Χρηματιστηρίου βγάζουν λογιστικές καταστάσεις και σε Δ.Λ.Π. και αντιπροσωπεύουν το 53% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου.

    Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Παναγιώτης Αλεξάκης, τόνισε στην ομιλία του ότι ο νόμος για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αναφέρεται στην καθιέρωση των διεθνών λογιστικών προτύπων, κάτι που δημιουργεί ευνοϊκές προοπτικές για τις εισηγμένες εταιρείες και την κεφαλαιαγορά μας. Έχει ήδη ξεκινήσει η περίοδος της προετοιμασίας και θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα πρόκληση με επιτυχία.

    Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό των εισηγμένων εταιρειών όλο το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων.

    [25] Ηλεκτρική ενέργεια από ιδιώτες

    Πηγή: ΑΠΕ 8/3/2002 4:58:00 μμ

    Στις αρχές του 2004 εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος ιδιωτικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός θα είναι ισχύος 390 MW και θα αξιοποιεί ως πρώτη πηγή ενέργειας το φυσικό αέριο. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2002, ενώ όταν η μονάδα θα τεθεί σε λειτουργία, θα είναι σε θέση να καλύπτει το 4% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Η δημιουργία του βρίσκεται στις βασικές προτεραιότητες του επενδυτικού προγράμματος των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) και των συμμετεχόντων στο ίδιο κοινοπρακτικό σχήμα, του βελγικού ενεργειακού οίκου Tractebel και της κατασκευαστικής ΑΕΓΕΚ.

    Εθνικό Ενεργειακό Πλέγμα

    Ο σταθμός θα δημιουργηθεί σε ιδιόκτητο χώρο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, κοντά στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Η επένδυση, στην οποία θα προχωρήσει η κοινοπραξία, είναι ύψους 100 δισ. δρχ. Το κόστος της επένδυσης θα καλυφθεί τόσο από ίδια κεφάλαια όσο και από τραπεζικό δανεισμό, ενώ το έργο θα ενταχθεί στο Εθνικό Ενεργειακό Πλέγμα. Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος κατά την σημερινή ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της μονάδας Πολυπροπυλενίου των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη καθώς και ο πρόεδρος της εταιρίας Γιώργος Μωραίτης.

    Όπως έγινε γνωστό, στο κοινοπρακτικό σχήμα, που θα αναλάβει το έργο, τα ΕΛΠΕ και η Tractebel θα συμμετέχουν με 45% η κάθε πλευρά, ενώ η ΑΕΓΕΚ με 10%.

    [26] Επεσε κατά 1% η τιμή του πληθωρισμού

    Πηγή: NET 105,8 fm 8/3/2002 12:55:00 μμ

    Βουτιά μίας ποσοστιαίας μονάδας έκανε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο, ο οποίος ανακοινώνεται σε λίγο από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες κυμάνθηκε κοντά στο 3,5%, από 4,4% τον Ιανουάριο, που ήταν και το υψηλότερο ποσοστό την τελευταία διετία. Η πτώση οφείλεται ουσιαστικά στην επαναφορά των τιμών των οπωροκηπευτικών στα κανονικά επίπεδα.

    [27] Πρόγραμμα φιλοξενίας για τους Ολυμπιακούς

    8/3/2002 6:45:00 μμ

    Aναψαν τα τηλέφωνα στην Οργανωτική Επιτροπή ''Αθήνα 2004'' με αφορμή το θέμα της ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών για τον Αύγουστο του 2004, καθώς πολλοί Αθηναίοι θεωρούν πως μπορούν να βγάλουν μια μικρή περιουσία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες νοικιάζοντας το σπίτι τους. Από την πλευρά της, η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), προειδοποιεί ότι το συμφέρον των ιδιοκτητών ακινήτων επιβάλλει να μη σπεύδουν να υπογράφουν από τώρα οποιαδήποτε έγγραφα δέσμευσης της κατοικίας τους, όσο ελκυστικοί και αν είναι οι όροι που τους προτείνονται.

    Πάντως, ήδη, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ''Αθήνα 2004'' Σπύρος Καπράλος δήλωσε ότι ''όσοι θεωρήσουν την εκμίσθωση της κατοικίας τους ως μία ευκαιρία εύκολου πλουτισμού, θα απογοητευθούν''.

    Ενώ, από την Οργανωτική Επιτροπή επισημαίνεται στους ενδιαφερόμενους ότι πρέπει πρώτα να ψηφιστούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για το θέμα και βεβαίως να προχωρήσει η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάληψη της κεντρικής διαχείρισης της φιλοξενίας των θεατών.

    Η ΠΟΜΙΔΑ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, με πρόσφατη επιστολή της προς την κυβέρνηση και τον ''Αθήνα 2004'' προτείνει:

    Την ανάληψη της κεντρικής διαχείρισης της φιλοξενίας των θεατών, μετά από προκήρυξη διαγωνισμού, από φερέγγυο ιδιωτικό φορέα που θα πραγματοποιήσει επιτυχώς το τεράστιο αυτό εγχείρημα. Τη νομοθέτηση και δημόσια εντατική προβολή δέσμης μέτρων, τα οποία θα καθιστούν τη διάθεση των κατοικιών για τη στέγαση των θεατών των αγώνων νόμιμη, ακίνδυνη και συμφέρουσα. Να καταστεί νόμιμη και αφορολόγητη η εκμίσθωση των κατοικιών. Να γίνει δημόσιος διάλογος για να εξεταστεί το θέμα της φιλοξενίας των θεατών σε ιδιωτικές κατοικίες, με οργανωμένο τρόπο και με λογικές τιμές, που θα αποτελέσουν παράγοντα προσέλκυσης θεατών και επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

    Για αυτό το θέμα, η ΠΟΜΙΔΑ θα πραγματοποιήσει δημόσια συζήτηση, το Σάββατο 25 Μαΐου, στην οποία θα καλέσει αρμόδιους παράγοντες της κυβέρνησης και του ''Αθήνα 2004''.

    [28] Ενδιαφέρον για εθελοντισμό στην Κύπρο

    8/3/2002 3:24:00 μμ

    Η έλευση μας στην Κύπρο, την οποία θεωρούμε ολυμπιακή πόλη όπως και τις περιοχές της Ελλάδας ήταν συμβολική, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία βρίσκεται από χθες στην Κύπρο.

    Η κ. Αγγελοπούλου επισήμανε ότι σε όποια πόλη και αν βρεθούν, πολλοί άνθρωποι θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια και πρόσθεσε "εμείς απαντάμε ότι όπου υπάρχει ικανός Ελληνας πρέπει να έρθει κοντά μας από όλες τις γωνιές του κόσμου".

    Αναγκαία η πολιτική σταθερότητα

    Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη πολιτική κατάσταση στη χώρα μας η κ. Αγγελοπούλου δήλωσε ότι καλύτερη προϋπόθεση για την επιτυχία της προετοιμασίας είναι να υπάρχει σταθερή πολιτική κατάσταση, μία κυβέρνηση και όλος ο πολιτικός κόσμος να είναι προσηλωμένοι για την επιτυχία του σκοπού μας.

    Σε ερώτηση αν η ολυμπιακή φλόγα, η οποία θα περάσει και από την Κύπρο το 2004, μπορεί να συμβάλει και στην επίλυση του Κυπριακού η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" είπε μακάρι και πρόσθεσε ότι στον κόσμο γίνονται θαύματα, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τις αντιπροσωπείες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, οι οποίες παρήλασαν μαζί στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ.

    [29] Κολύμβηση: Η συμμετοχή της Ελλάδας

    8/3/2002 6:33:00 μμ

    Ανακοινώθηκε σήμερα η αποστολή για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης σε μικρή πισίνα που θα γίνει 3-7 Απριλίου στη Μόσχα. Μετέχουν 13 κολυμβητές και κολυμβήτριες και είναι οι: Τσαγκαράκης, Νιαγκουάρα, Λυμπερτά (Γλυφάδας), Ξυλούρης (Πανελληνίου), Κοκκώδης (Κολωνού), Οικονόμου, Γιαννιώτης, Τσόλτος, Μαγγανάς (Ολυμπιακού), Δημοσχάκη (Αρης Θεσ.), Δρυμωνάκος (Ηλυσιακού), Τσάγκα (Νηρέα Χαλανδρίου), Μελαχροινού (Αρη Νικαίας). Όλοι οι κολυμβητές, εκτός της Λυμπερτά και της Μελαχροινού θα μετάσχουν από μεθαύριο μέχρι και τις 25 Μαρτίου σε προετοιμασία στο Καρπενήσι.

    [30] 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαστολογίας

    8/3/2002 6:25:00 μμ

    Ο καθηγητής ογκολογίας Λάζαρος Τσούσκας και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, με αφορμή το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαστολογίας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, επεσήμαναν ότι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού έχει περιορίσει κατά πολύ τις "ακρωτηριαστικές" επεμβάσεις, καθώς το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τμηματική μαστεκτομή, η οποία δεν αλλοιώνει την εμφάνιση της γυναίκας σε συνδυασμό με συντηρητική θεραπεία που περιλαμβάνει ακτινοβολία.

    Οργανωμένα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου

    Την δεκαετία του '90 το 75% των περιπτώσεων αντιμετωπίζονταν με μαστεκτομή και το 25% με συντηρητική θεραπεία, σήμερα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 50% και 50%.

    Πρόοδο στο συντηρητικό τρόπο χειρουργικής αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού αποτελεί και η μη αφαίρεση των λεμφαδένων της μασχάλης, αφού σε ειδικευμένα κέντρα μετά την αφαίρεση του λεμφαδένα-φρουρού στη μασχάλη και την αρνητική απάντηση από την ταχεία βιοψία, μπορεί να αποφευχθεί η αφαίρεση των υπόλοιπων λεμφαδένων της μασχάλης.

    Σύμφωνα με την κ. Ιωαννίδου, σε αρχικό στάδιο του καρκίνου αφαιρούνται οι λεμφαδένες με ενδοσκοπικό τρόπο και έτσι στη μασχάλη δεν υπάρχει ούτε τομή ούτε ουλή.

    Ο λεμφαδένας-φρουρός είναι ο πρώτος από την ομάδα των μασχαλιαίων λεμφαδένων, στον οποίο αποχετεύεται η λέμφος από την περιοχή του όγκου.

    Η ανίχνευση του όγκου γίνεται είτε με έγχυση ραδιενεργού ουσίας, την οποία ανιχνεύει ειδικό μηχάνημα, είτε με κάποια χρωστική οπότε ο λεμφαδένας-φρουρός παίρνει το χρώμα της χρωστικής.

    Σημαντικό για την άμεση αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η έγκαιρη διάγνωση.

    Στις χώρες με οργανωμένα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου, η ανεύρεση όγκου σε προδιηθητικό στάδιο φτάνει το 20-25% αλλά στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 5-7%.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσούσκα, το 80-90% των όγκων που ψηλαφώνται στον μαστό είναι καλοήθεις όγκοι, κύστες και ιναδενώματα.

    Από τις γυναίκες αυτές που έχουν τέτοιους είδους όγκους θεωρούνται υψηλής επικινδυνότητας εκείνες που έχουν κυστική νόσο, καθώς έχουν 7-8 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού. Στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται συχνή παρακολούθηση από ειδικό γιατρό, αυτοεξέταση και μαστογραφία.

    [31] Βιτάλη-Τσακνής στις ''Γραμμές''

    8/3/2002 1:48:00 μμ

    Από την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων η Ελένη Βιτάλη και ο Διονύσης Τσακνής, συναντιούνται για πρώτη φορά επί σκηνής. Στη μουσική σκηνή « Γραμμές» θα δώσουν 27 μοναδικές παραστάσεις κάθε Παρασκευή Σάββατο και Κυριακή. Η μουσική συνάντηση των δυο καλλιτεχνών είναι βασισμένη στην αμοιβαία εκτίμηση και την ουσιαστική καλλιτεχνική επαφή.

    Επικεντρώνεται στις σημαντικότερες στιγμές της δισκογραφίας τους αλλά και σε σπουδαία, κλασσικά και αγαπημένα τραγούδια.

    Χορηγός επικοινωνίας των παραστάσεων των δυο καλλιτεχνών έχει αναλάβει η ΕΡΤ ΑΕ.

    ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ 10:30

    ΚΥΡΙΑΚΗ 9:30

    [32] Internet: Δίαυλος πωλήσεων για εφημερίδες

    8/3/2002 3:49:00 μμ

    Οι εφημερίδες που διαθέτουν ηλεκτρονικές εκδόσεις έχουν καλύτερες κυκλοφορίες από αυτές που δεν έχουν παρουσία στο Internet. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στη Γαλλία, την περίοδο 1999-2001 οι τοπικές καθημερινές εφημερίδες με sites στο Internet, έχασαν το 0,27% της κυκλοφορίας τους σε σχέση με το 0,88% που έχασαν εκείνες που δεν είχαν καμία παρουσία στο Internet. Στο ίδιο συμπέρασμα είχαν καταλήξει και έρευνες που έγιναν σε αμερικανικές εφημερίδες, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Internet, προσφέρει σημαντικά κέρδη στον τομέα του marketing.

    [33] Πρωτότυπο ψηφιακό αερόπλοιο

    8/3/2002 7:28:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Τα αερόπλοια θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα φθηνό και γρήγορο μέσο για να "στηθούν" δίκτυα κινητής τηλεφωνίας αλλά και συνδέσεων διαδικτύου υψηλών ταχυτήτων, σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου. Οι ερευνητές του Ομίλου Προηγμένων Τεχνολογιών (ATG) της Βρετανίας, που αναπτύσσουν τέτοια αερόπλοια, επιδιώκουν να είναι έτοιμοι για το πρωτότυπο το έτος 2003. Το αερόπλοιο σχεδιάζεται για να σηκωθεί σε ύψος 12 χιλιομέτρων (στρατόσφαιρα), όπου δεν παρεμποδίζονται οι πτήσεις επιβατηγών αεροσκαφών.

    Το αερόπλοιο θα μεταφέρει αναμεταδότες κινητής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ψηφιακού ραδιοφώνου, διαδικτύου και υπηρεσιών παρακολούθησης.

    Η αναγκαία ενέργεια θα αντλείται από τον ήλιο, ενώ θα υπάρχει και ένας εφεδρικός πετρελαιοκινητήρας.

    Το αερόπλοιο σχεδιάζεται να παραμείνει στη θέση του για πέντε χρόνια.

    [34] Τηλεκάρτα αφιερωμένη στις γυναίκες!

    8/3/2002 3:05:00 μμ

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, ο ΟΤΕ προχώρησε στην έκδοση μιας νέας επετειακής τηλεκάρτας, τιμώντας τις γυναίκες και ιδιαίτερα τις εργαζόμενες στον Οργανισμό. Με θέμα «1952-2002: 50 χρόνια πολιτικά δικαιώματα στις Ελληνίδες» η τηλεκάρτα του ΟΤΕ, που δημιουργήθηκε μετά από πρόταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, δίνει το «στίγμα» της αδιάλειπτης γυναικείας παρουσίας στον κοινωνικο-πολιτικό χώρο.

    [35] Μία εύθυμη, πλούσια και πολύ σέξυ χήρα

    Πηγή: ΑΠΕ 8/3/2002 2:20:00 μμ

    Χαμογελαστή, ικανοποιημένη και με κληρονομιά 88,5 εκατομμυρίων δολαρίων βγήκε από το δικαστήριο του Λος Αντζελες η πρώην στριπτιζέζ, σεξοβόμβα και φωτομοντέλο του περιοδικού ''Playboy'' Αν Νικόλ Σμιθ. H ξανθή χήρα του ζάπλουτου Αμερικανού μεγιστάνα των πετρελαίων Χάουαρντ Μάρσαλ Β είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη μετά το θάνατο του συζύγου της, διεκδικώντας αρχικά το ήμισυ της περιουσίας του που ανέρχεται συνολικά σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Καθώς ο μακαρίτης δεν της άφησε στη διαθήκη του ούτε πεντάρα, η Σμιθ μπήκε σ ένα δικαστικό κυκεώνα αντιμετωπίζοντας τον Πιρς Μάρσαλ, τον 60χρονο γιο του άνδρα της, ο οποίος ως ο μόνος νόμιμος κληρονόμος θεωρούσε τις διεκδικήσεις της ''παράλογες''.

    Love story ή γάμος από συμφέρον;

    ''Νομίζω ότι η απόφαση αυτή είναι η νίκη της αγάπης ενός συζύγου προς τη γυναίκα του και αυτό δείχνει στον κόσμο ότι η αγάπη δεν έχει να κάνει με τη διαφορά ηλικίας. Η πελάτης μου είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη καθώς το δικαστήριο θεώρησε αυτή το σημαντικότερο πρόσωπο στη ζωή του συζύγου της'', είπε ο δικηγόρος της στους δημοσιογράφους. Η Σμιθ, θαυμάστρια της Μέριλιν Μονρόε που ανακηρύχθηκε ''playmate της χρονιάς'' για το 1992 από το Πλέιμποϊ, ίσως χάρη στο πλουσιότατο στήθος της, έγινε το φωτομοντέλο που διαφήμιζε τα τζιν ''Guess''.

    Παντρεύτηκε σε ηλικία 26 ετών τον 89χρονο τεξανό πολυεκατομμυριούχο στις 27 Ιανουαρίου του 1994. Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 1991, όταν η Σμιθ ήταν χορεύτρια σε κέντρο με θέαμα στριπτίζ στο Χιούστον. Ωστόσο, ο πολυσυζητημένος γάμος κράτησε 14 μήνες καθώς ο σύζυγος απεβίωσε από γεράματα σε ηλικία 90 ετών. Η δικαστική αυτή απόφαση μειώνει σημαντικά το ποσό που θα κληρονομούσε η νεαρή χήρα, αφού το Σεπτέμβριο του 2000 δικαστήριο του Λος Αντζελες είχε αποφανθεί να της δοθούν 450 εκατομμύρια δολάρια, ποσό αντίστοιχο με την αύξηση του κεφαλαίου της πετρελαϊκής εταιρίας ''Koch Industries'' στην οποία ο Μάρσαλ ήταν ο κύριος μέτοχος κατά τη διάρκεια του γάμου τους.

    [36] Καρναβάλι Αργοσαρωνικού 2002

    8/3/2002 2:14:00 μμ

    Από τις 15 ως τις 17 Μαρτίου και για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Μεθάνων, διοργανώνει το Καρναβάλι του Αργοσαρωνικού. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, περιλαμβάνονται παιδικές παραστάσεις, παρελάσεις αρμάτων ενώ καθ όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα σερβίρονται παραδοσιακά γλυκίσματα των Μεθάνων και άφθονο κρασί.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

    Παρασκευή 15-3-02: Παιδικό πρόγραμμα, με κλόουν, ξυλοπόδαρους και καραγκιόζη

    Σάββατο 16-03-03: Ο Παραδοσιακός Μεθενίτικος γάμος και Λαϊκό Συγκρότημα με τα δρώμενα της περιοχής

    Κυριακή 17-03-02: Παρέλαση αρμάτων και θαλάσσια παρέλαση αρμάτων με καίκια

    Στο τέλος της βραδιάς θα τραγουδήσουν latin συγκροτήματα

    [37] Οι Βερσάτσε κερδίζουν δικαστική υπόθεση

    Πηγή: ΑΠΕ 8/3/2002 3:03:00 μμ

    Όλα ξεκίνησαν πέρυσι, στα μέσα της χρόνιας, όταν ο γνωστός αυστραλός ιδιωτικός αστυνομικός Φρανκ Μόντε δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του, στην οποία μεταξύ άλλων δυσφήμιζε το διάσημο ιταλικό οίκο μόδας Βερσάτσε και τους διευθυντές του Σάντο και Ντονατέλα Βερσάτσε λέγοντας ότι είναι μέλη της μαφίας.

    Οι Σάντο και Ντονατέλα Βερσάτσε δεν άφησαν έτσι την υπόθεση και είπαν ότι ο Μόντε, στην αυτοβιογραφία του ''The Spying Game'' (Παιχνίδι κατασκοπείας) υπαινίχθηκε ότι τα δύο αδέλφια είναι αναμεμιγμένοι στο οργανωμένο έγκλημα, σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και στη στυγερή δολοφονία του επικεφαλής του διεθνούς πλέον οίκου μόδας Τζιάνι Βερσάτσε έξω από το σπίτι του στο Μαϊάμι πριν από πέντε χρόνια.

    Ο Μόντε αναφέρει στο βιβλίο του, που αποσύρθηκε μόλις ξέσπασε η δικαστική διαμάχη αφού είχε πουλήσει 800 αντίτυπα, ότι ο Τζιάνι τον είχε προσλάβει ως ιδιωτικό αστυνομικό την ίδια χρονιά που δολοφονήθηκε.

    Οι Βερσάτσε, από την πλευρά τους, αρνήθηκαν ότι ο αυστραλός ντέντεκτιβ που επαίρεται ότι είναι ο πλέον φημισμένος ιδιωτικός αστυνομικός στον κόσμο, είχε επαγγελματική σχέση με τον αδελφό τους.

    Ο δικαστής Μπράιαν Τάμπερλιν του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Σίδνεϊ απεφάνθη σήμερα ότι ο Μόντε ''ουδέποτε είχε οποιαδήποτε σχέση, επαφή ή επικοινωνία οιουδήποτε είδους με τον Τζιάνι Βερσάτσε''.

    Ο Πολ Γουάιτ εκπρόσωπος των Βερσάτσε είναι ότι τα δύο αδέλφια ικανοποιήθηκαν πολύ με την απόφαση αυτή.

    ''Ηθελαν ο Μόντε να σταματήσει να πουλάει σκουπίδια. Ηρθαν εδώ για να το πετύχουν και το πέτυχαν. Αυτή είναι σημαντική έκβαση στην υπόθεση'', είπε στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 8 March 2002 - 17:54:35 UTC