Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τόνοι σκουπιδιών πνίγουν την Αθήνα
  • [02] Νομιμοποιούνται χιλιάδες αυθαίρετα ακίνητα
  • [03] Στην Αθήνα επιστρέφει ο Κώστας Σημίτης
  • [04] Ιδρυση νέου ειδικού δικαστηρίου
  • [05] Μήνυμα Χριστόδουλου προς τον Πάπα
  • [06] Επί τάπητος οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου
  • [07] Ληστεία σε τράπεζα με το καλημέρα
  • [08] Μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο ξυλείας
  • [09] Απάτη με κλεμμένη μοτοσικλέτα
  • [10] Συνέχεια βίας και συγκρούσεων στη Μ. Ανατολή
  • [11] Βομβαρδίζουν οι ΗΠΑ το ανατολικό Αφγανιστάν
  • [12] Bόμβα μπροστά στο σπίτι Τούρκου πανεπιστημιακού
  • [13] Αυξήσεις 2,5% στους μισθούς του δημοσίου
  • [14] FIFA: Ακτίνες Χ για την εξακρίβωση της ηλικίας
  • [15] Πέθανε η μαραθωνοδρόμος Ροσά-Μοζέρ
  • [16] Βραβεύτηκαν οι κορυφαίοι αθλητές της χρονιάς
  • [17] Παιδιά του σωλήνα: πολλά προβλήματα υγείας
  • [18] Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα

    [01] Τόνοι σκουπιδιών πνίγουν την Αθήνα

    Πηγή: ΑΠΕ 8/3/2002 9:13:00 πμ

    Εικόνα απέραντης χωματερής παρουσιάζει η Αθήνα, με τόνους σκουπιδιών να έχουν σκεπάσει τους δρόμους της από τη συνεχιζόμενη απεργία των συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων, στο χώρο της καθαριότητας. Εξάλλου, νέες αποφάσεις αναμένεται να λάβουν εντός των επομένων ημερών οι περίπου 230 συμβασιούχοι, ενώ συνεχίζουν τις 48ωρες κυλιόμενες απεργίες τους.

    Προσπάθειες να βρεθεί λύση

    Χθες, συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων και εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο γίνεται έκκληση στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Εσωτερικών να τηρήσουν τις προ διμήνου δεσμεύσεις τους για την επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων.

    Κλιμάκιο του δημοτικού συμβουλίου και των απεργών συμβασιούχων θα επιδιώξει σήμερα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

    [02] Νομιμοποιούνται χιλιάδες αυθαίρετα ακίνητα

    8/3/2002 9:11:00 πμ

    Αλλάζει ο συντελεστής δόμησης, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που παρουσίασε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει δύο κατηγορίες ακινήτων, τα διατηρετέα και ρυμοτομούμενα, τα οποία θεωρούνται βαρυνόμενα ακίνητα και θα επιτρέπεται η μεταφορά συντελεστή δόμησης, ενώ ο θεσμός θα μπορεί να εφαρμοστεί μόνο μέσα σε οριοθετημένες ζώνες κάθε δήμου. Οπως διευκρίνισε η Βάσω Παπανδρέου επιτρέπεται να γίνεται μεταφορά συντελεστή από ρυμοτομούμενα του ίδιου δήμου και από διατηρητέα της ίδιας περιφέρειας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα αυθαίρετα για τα οποία, μπορεί να υπάρξει νομιμοποίηση αλλαγής χρήσης, σε χρονικό διάστημα μίας τριετίας, μετά την ψήφιση του νόμου.

    [03] Στην Αθήνα επιστρέφει ο Κώστας Σημίτης

    Πηγή: ΑΠΕ 8/3/2002 9:10:00 πμ

    Σήμερα επιστρέφει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά την ολοκλήρωση της εξαήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Ιαπωνία. Ο κ. Σημίτης βρέθηκε χθες στην παλιά πρωτεύουσα της χώρας, το Κιότο και αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 τόνισε ότι επιδιώκουμε ανθρώπινους Αγώνες. Το πρωτόκολλο του Κιότο, είπε ο πρωθυπουργός, δείχνει πως θέλουμε έναν κόσμο ανθρώπινο και έναν κόσμο του μέτρου.

    Για τον εθελοντισμό μίλησε χθες η Γιάννα Αγγελοπούλου

    Στο μεταξύ, η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'' κυρία Αγγελοπούλου στη συνάντηση, που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη στη Λευκωσία, μίλησε σε εκδήλωση για τον εθελοντισμό σε σχέση με την Ολυμπιάδα.

    [04] Ιδρυση νέου ειδικού δικαστηρίου

    8/3/2002 10:57:00 πμ

    Την ίδρυση νέου ειδικού δικαστηρίου, το οποίο θα αναλαμβάνει να επιλύει τις μισθολογικές, φορολογικές και συνταξιοδοτικές διαφορές των δικαστικών λειτουργών προβλέπεται με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός δύο εβδομάδων. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος πρόσθεσε ότι σε διάστημα δύο ετών θα έχει ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση των δικαστηρίων της χώρας, στα πλαίσια του προγράμματος του υπουργείου για ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης.

    [05] Μήνυμα Χριστόδουλου προς τον Πάπα

    8/3/2002 10:55:00 πμ

    Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου προς τον Πάπα θα επιδώσει την Δευτέρα στη Ρώμη αντιπροσωπεία της Ελλαδικής Εκκλησίας, που επισκέπτεται από σήμερα το Βατικανό. Στο μήνυμα του ο κ. Χριστόδουλος, αφού ευχαριστεί τον Πάπα για την πρόσκληση, που του απηύθυνε, ζητά την κοινή δράση των δύο εκκλησιών για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων του κόσμου. Διατυπώνει ακόμη την ευχή, οι συναντήσεις, που θα έχουν οι αντιπροσωπείες των δύο Εκκλησιών, να είναι η απαρχή μιας νέας σελίδας με μελλοντικό στόχο την ένωση της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας.

    [06] Επί τάπητος οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου

    Πηγή: NET 105,8 fm 8/3/2002 10:48:00 πμ

    Το θέμα των παραβιάσεων του εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά έθεσε ο Γιάννος Παπαντωνίου στην πρώτη του, εθιμοτυπική συνάντηση με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα. Ο υπουργός Αμυνας τόνισε ότι η αύξηση των παραβιάσεων τους τελευταίους μήνες δεν συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εν τω μεταξύ, ανακοινώνεται σήμερα η ημερομηνία της πρώτης διερευνητικής ελληνοτουρκικής συνάντησης σε επίπεδο διπλωματών.

    Συνεχίζονται οι συνομιλίες για το κυπριακό

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς συναντώνται σε λίγο, για τρίτη φορά, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση θα γίνει στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο και των συμβούλων των δύο συνομιλητών.

    [07] Ληστεία σε τράπεζα με το καλημέρα

    Πηγή: NET 105,8 fm 8/3/2002 10:10:00 πμ

    Δύο άγνωστοι, με την απειλή όπλου, λήστεψαν το πρωί στις 8.05 το υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην οδό Λευκωσίας 23 στην πλατειά Αμερικής. Οι δύο δράστες αφαίρεσαν άγνωστο χρηματικό ποσό και διέφυγαν με τα πόδια.

    [08] Μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο ξυλείας

    Πηγή: NET 105,8 fm 8/3/2002 10:06:00 πμ

    Εκτός ελέγχου είναι μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε εργοστάσιο ξυλείας στην οδό Ιωάννου Θεολόγου 12 στο Μενίδι. Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έχουν σταλεί 15 οχήματα με 50 πυροσβέστες.

    [09] Απάτη με κλεμμένη μοτοσικλέτα

    Πηγή: ΑΠΕ 8/3/2002 10:59:00 πμ

    Συνελήφθη με τα 150 ευρώ στα χέρια! Ηταν τα χρήματα που είχε απαιτήσει-τηλεφωνικώς-από τον παθόντα προκειμένου να μεριμνήσει ώστε να βρει την μοτοσικλέτα που του είχε κλαπεί στις 5 Μαρτίου. Μόνο που το θύμα είχε ενημερώσει την αστυνομία και κατά τη συνάντηση που είχαν χθες, την ώρα της παραλαβής των χρημάτων, ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, πρόκειται για τον Ηλία Ζαφειρίου, 38 ετών κάτοικο Θεσσαλονίκης σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ το χρηματικό ποσό κατασχέθηκε και επιστράφηκε στον παθόντα Ευστράτιο Δημητριάδη, ετών 29, κάτοικο Θεσσαλονίκης.

    [10] Συνέχεια βίας και συγκρούσεων στη Μ. Ανατολή

    Πηγή: ΑΠΕ 8/3/2002 8:51:00 πμ

    Τα χαρακτηριστικά ενός ανελέητου πολέμου έχουν προσλάβει οι συγκρούσεις Παλαιστινίων και Iσραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας. Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην περιοχή Χουζάα, κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Χάν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, όπου εισέβαλαν στη διάρκεια της νύχτας δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, όπως έγινε γνωστό από νοσοκομειακές πηγές. Ετσι ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις των Ισραηλινών στη διάρκεια της νύχτας ανήλθε στους οκτώ.

    Διαμεσολάβηση Τζωρτζ Μπους

    Η δραματική επιδείνωση της βίας στη Μέση Ανατολή, όπου 33 Παλαιστίνιοι και τέσσερις Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, οδήγησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους στην απόφαση να στείλει στην περιοχή τον ειδικό απεσταλμένο του Αντονι Ζίνι σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης. Με δηλώσεις στον Λευκό Οικο, ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε την ανησυχία του για την αιματοχυσία στην περιοχή και κάλεσε για μια ακόμη φορά Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ''πολύ ανήσυχος'' για την δραματική αύξηση του αριθμού των θυμάτων και πρόσθεσε ότι αποφάσισε να στείλει την προσεχή εβδομάδα στην Μέση Ανατολή τον στρατηγό Ζίνι με δεδομένη ''τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή''. Ο Μπους κάλεσε για άλλη μία φορά τον Γιάσερ Αραφάτ'' να καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να τερματιστεί η τρομοκρατία κατά του Ισραήλ''.

    Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη μιας βιώσιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή εκφράζοντας την ελπίδα ότι ''ο φίλος του Αριέλ Σαρόν θα κατανοήσει αυτή την προσέγγιση''.

    Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαμεσολάβηση της χώρας του θα φέρει κάποια ουσιαστικά αποτελέσματα ενώ επανέλαβε την υποστήριξη του στο ειρηνευτικό σχέδιο που προωθεί η Σαουδική Αραβία. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν την κυβέρνηση του Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή να αποκαταστήσουν την ελπίδα στους δύο λαούς και στην περιοχή" τόνισε ο Μπους.

    [11] Βομβαρδίζουν οι ΗΠΑ το ανατολικό Αφγανιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 8/3/2002 11:08:00 πμ

    Για έβδομη κατά σειρά ημέρα οι Αμερικανοί συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τους βομβαρδισμούς εναντίον των υπολειμμάτων της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στο πλαίσιο της επιχείρησης ''Ανακόντα'' στα χιονισμένα βουνά Αρμα, νότια της πόλης Γκαρντέζ στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπως μετέδωσε απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου. Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν με σφοδρότητα σήμερα το πρωί τις θέσεις των ανταρτών, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στον εχθρό, όπως δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

    Απώλειες για την Αλ Κάιντα

    Ο αντισυνταγματάρχης Τζο Σμιθ επισήμανε ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους μάχονται εναντίον πολύ σκληρών πολεμιστών, ''όπως εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου''. ''Υπάρχουν πολλές απώλειες για την Αλ Κάιντα στη διάρκεια των συγκρούσεων που έγιναν τη νύχτα'', δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Σμιθ.

    Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι πάντως πολύ άσχημες και οι συνεχείς χιονοπτώσεις ενδέχεται να εμποδίσουν τη συνέχιση της χερσαίας φάσης της επιχείρησης "Ανακόντα" που άρχισε στις 2 Μαρτίου.

    [12] Bόμβα μπροστά στο σπίτι Τούρκου πανεπιστημιακού

    Πηγή: ΑΠΕ 8/3/2002 11:14:00 πμ

    Αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη νωρίς σήμερα μπροστά από την πόρτα του διαμερίσματος ενός τούρκου πανεπιστημιακού στο Κιζιλτοπράκ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, τραυματίζοντας τον ηλικίας 25 ετών γιο του, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Το διαμέρισμα ανήκει στον Ενζίν Μπερμέκ καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Τουρκίας. Ο καθηγητής Μπερμέκ βρισκόταν στην Αγκυρα τη στιγμή της επίθεσης, την ευθύνη για την οποία δεν έχει αναλάβει κανείς ως τώρα, πρόσθεσε το Ανατολή.

    [13] Αυξήσεις 2,5% στους μισθούς του δημοσίου

    Πηγή: ΑΠΕ 8/3/2002 8:55:00 πμ

    Νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική του 2002 κατατίθεται στη Βουλή, που προβλέπει προβλέπει αυξήσεις 2,5% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, καθώς και τη χορήγηση των επιδομάτων εξομάλυνσης σε κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη, η χορήγηση τριών επιδομάτων που αφορούν τους μακροχρόνια άνεργους, τα φτωχά νοικοκυριά στις ορεινές περιοχές και τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας, συνολικού ύψους 62 δισ. δραχμών. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, διευκρίνισε ότι οι αυξήσεις των μισθών και τα αναδρομικά που έχουν αποφασισθεί από την πρώτη του 2002, θα αρχίσουν να καταβάλλονται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Τα ειδικά επιδόματα κατά της φτώχειας θα καταβληθούν όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των δικαιούχων.

    [14] FIFA: Ακτίνες Χ για την εξακρίβωση της ηλικίας

    8/3/2002 12:30:00 πμ

    Πως θα σας φαινόταν η χρησιμοποίηση ακτίνων-Χ για να προσδιοριστεί η ακριβής ηλικία ενός παίκτη; Κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό αφού όπως ανακοίνωσε χθες η FIFA το θέμα συζητήθηκε στο διήμερο συνέδριο της στην Ζυρίχη. Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου αναζητεί τρόπους για να εξαλείψει το φαινόμενο της απάτης κυρίως σε διοργανώσεις όπου συμμετέχουν μικροί σε ηλικία ποδοσφαιριστές και με την χρησιμοποίηση ακτίνων-Χ στους καρπούς των παικτών κάτι τέτοιο φαίνεται εφικτό.

    Στο συνέδριο συζητήθηκε και η αλλαγή του χλοοτάπητα σε τεχνητό, ο σχεδιασμός του 53ου συνεδρίου που θα διεξαχθεί στην Σεούλ της Κορέας στις 28-29 Μαίου, η επικείμενη συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο γιά την Καταπολέμηση του Ντόπινγκ (WADA), αλλά και σχεδιασμός για τα εκατό χρόνια της ομοσπονδίας το 2004.

    [15] Πέθανε η μαραθωνοδρόμος Ροσά-Μοζέρ

    8/3/2002 12:16:00 πμ

    Μόλις στα 36 της χρόνια, η Φραντζίσκα Ροσά-Μοζέρ, άφησε την τελευταία της πνοή στην εντατική μονάδα νοσοκομείου της Λοζάνης. Η Ελβετίδα πρωταθλήτρια των δρόμων αντοχής και νικήτρια στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης το 1997, νοσηλευόταν από χθες, μετά το ατύχημα που υπέστη όταν παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα στο θέρετρο Les Diablerets, στη νοτιοδυτική Ελβετία. Το χιόνι παρέσυρε για περισσότερο από 500 μέτρα την άτυχη πρωταθλήτρια, την οποία εντόπισαν με ειδική συσκευή, δύο φίλοι της που έκαναν μαζί σκι. Ηταν λιπόθυμη όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λοζάνης, όπου τελικά δεν κατάφερε να κερδίσει τη μάχη. Η Ροσά-Μοζέρ αποσύρθηκε πέρσι από την ενεργό δράση, ενώ ήταν παντρεμένη με τον Φιλίπ Ροσά, έναν από τους πιο γνωστούς σεφ της Ελβετίας.

    [16] Βραβεύτηκαν οι κορυφαίοι αθλητές της χρονιάς

    8/3/2002 12:08:00 πμ

    Τους κορυφαίους αθλητές της χρονιάς που πέρασε, Κώστα Κεντέρη, Κατερίνα Θάνου, Μιρέλα Μανιάνι και Κώστα Γκατσιούδη, καθώς και τους προπονητές τους, βράβευσε η διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, σε μια λαμπρή τελετή. Τιμήθηκαν ακόμη ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος καθώς και η Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση, για τη συμβολή της στην προβολή του κλασικού αθλητισμού.

    [17] Παιδιά του σωλήνα: πολλά προβλήματα υγείας

    Πηγή: ΑΠΕ 8/3/2002 10:53:00 πμ

    Τα παιδιά που γεννιούνται με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν σωματικά ελαττώματα σε σύγκριση με τα παιδιά των οποίων η σύλληψη γίνεται φυσιολογικά, σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές. Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Μισέλ Χάνσεν, δήλωσε ότι η έρευνα έγινε στη Δυτική Αυστραλία, τη μόνη πολιτεία της χώρας όπου κρατούνται αναλυτικά στοιχεία με πλήρεις περιγραφές για όλες τις γεννήσεις και είναι η πρώτη του είδους της. ''Τα στοιχεία ενδέχεται να ανησυχήσουν κάποιους, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αφορούν μόνο ένα ποσοστό 10%. Το 90% των παιδιών που γεννήθηκαν με την μέθοδο του IVF δεν παρουσιάζουν κανένα σωματικό ελάττωμα'' δήλωσε η κα Χάνσεν.

    Περισσότερη έρευνα για τα νέα στοιχεία

    Τα πορίσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, αλλά σύμφωνα με τον επικεφαλής του ιατρικού κέντρου του Μόνας, στη Μελβούρνη, (το οποίο θεωρείται από τα αρτιότερα στο χώρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης) καθηγητή, Γκαμπ Κόβακς, αν και η ομάδα που έκανε την έρευνα είναι ''σοβαρή'' τα πορίσματα της θα πρέπει να προσεγγισθούν με ξέχωρη προσοχή αφού δεν συμφωνούν με τα στοιχεία, για το ίδιο θέμα, που δημοσιοποιεί ετησίως το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας.

    [18] Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα

    Τζένη Χαραλαμπίδου 8/3/2002 12:03:00 πμ

    Σύζυγος-μητέρα-εργαζόμενη-διευθύντρια-νοικοκυρά-φοιτήτρια-σπουδάστρια-καλλιτέχνης-επιστήμονας, ή απλώς θηλυκό! Αυτήν γιορτάζουμε και αυτήν τιμούμε σήμερα: τη γυναίκα όπως είναι κάποιες φορές, αλλά και όπως θα θέλαμε να είναι. Φέτος η παγκόσμια ημέρα για τη γυναίκα συμπίπτει με το έτος που είναι αφιερωμένο στη γυναίκα-πρόσφυγα. Κατανοώντας την ανάγκη για εξασφάλιση δικαιωμάτων για τις γυναίκες αυτές που με βία εκδιώχτηκαν από τις εστίες τους, η γ.γ Ισότητας υπέγραψε χθες μνημόνιο συνεργασίας με την αντιπροσωπεία της Υπάτης αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα.

    Οι πρώτες γυναίκες που άλλαξαν τα κοινωνικά δεδομένα

    Η ιδέα για την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας γεννήθηκε με το πέρασμα στον 20ο αιώνα, το ξεκίνημα του οποίου σηματοδοτήθηκε από ένα βιομηχανοποιημένο κόσμο, από μια περίοδο εξεγέρσεων και ταραχών, πληθυσμιακών εκρήξεων και ριζοσπαστικών ιδεολογιών.

    8 Μαρτίου 1857:

    Οι γυναίκες που δούλευαν στα εργοστάσια υφαντουργίας και ιματισμού (οι ονομαζόμενες "εργάτριες ρούχων") στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ ξεσηκώθηκαν σε διαμαρτυρία. Αγωνίζονταν ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και το χαμηλό μισθό. Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στις διαδηλώτριες και τις διασκόρπισαν.

    Δύο χρόνια αργότερα, το μήνα Μάρτιο και πάλι, οι ίδιες γυναίκες διοργάνωσαν την πρώτη εργατική ένωση προσπαθώντας να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να κερδίσουν μερικά βασικά δικαιώματα στο χώρο εργασίας τους.

    ''Ψωμί και τριαντάφυλλα''

    8 Μαρτίου 1908:

    Δεκαπέντε χιλιάδες γυναίκες παρέλασαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης διεκδικώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερο μισθό και δικαίωμα ψήφου. Απαίτησαν, παράλληλα, όμως, και να σταματήσει η εκμετάλλευση των παιδιών που δούλευαν ως εργάτες.

    Το σύνθημα; "Ψωμί και τριαντάφυλλα" (Bread and Roses). Το ψωμί συμβόλιζε την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

    Δεν είναι λοιπόν τυχαίο σήμερα το "γιατί" οι άντρες προσφέρουν τριαντάφυλλα στις γυναίκες.

    Οι Ελληνίδες γυναίκες μάχονται αλλά. . .

    Περισσότερες από 250.000 γυναίκες υπολογίζεται ότι εργάζονται στο σπίτι χωρίς κοινωνική προστασία!

    Η ανεργία στις γυναίκες είναι διπλάσια απ' ό,τι στους άνδρες και φθάνει σε ποσοστό 16,3%, ενώ οι αμοιβές τους είναι μειωμένες κατά 30% (σε σύγκριση με τους άνδρες).

    Η ΓΣΕΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δίνει και εφέτος στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για την απασχόληση των γυναικών, με την επισήμανση ότι είναι μαζική η είσοδος τους στην αγορά εργασίας.

    Σύμφωνα με αυτά:

    οι γυναίκες είναι πρώτες στις απολύσεις και τελευταίες στις προσλήψεις το 36,2% των Ελληνίδων είναι οικονομικά ενεργό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες φθάνει στο 62,1% οι γυναίκες αποτελούν το 39% του εργατικού δυναμικού της χώρας και το 37% των εν γένει απασχολουμένων οι γυναίκες αποτελούν το 61% των ανέργων. Η πληθυσμική ομάδα που πλήττεται περισσότερο από την ανεργία είναι οι γυναίκες ηλικίας από 15 έως 29 ετών. το 23,9% των γυναικών απασχολείται στη γεωργία, το 13,7% στον δευτερογενή τομέα και το 62,4% στον τριτογενή τομέα το 90% των απασχολουμένων στις ευέλικτες-άτυπες μορφές απασχόλησης είναι γυναίκες, ενώ το 26% των γυναικών εργάζεται λιγότερο από 30 ώρες την εβδομάδα οι γυναικείες θέσεις εργασίας είναι χαμηλότερες ιεραρχικά στην παραγωγή και στην αμοιβή ο μέσος όρος των αποδοχών των γυναικών είναι χαμηλότερος από αυτόν των ανδρών σε όλα τα επαγγέλματα

    Οι γυναίκες χρειάζονται μόνο την πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων τους

    "Οι Γυναίκες είναι ζωτικά Εργαλεία στην καταπολέμηση της Φτώχειας και της Αρρώστιας και είναι αναγκαία η συμμετοχή τους στην επίλυση διενέξεων και στην οικοδόμηση της Ειρήνης επισημαίνει στο μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε Κόφι Ανάν".

    "Οι Γυναίκες είναι φορείς ενός νέου Πολιτισμού, του Πολιτισμού Ισότητας, Αλληλεγγύης και Ειρηνικής Συνύπαρξης. Δεν χρειάζονται προστασία. Χρειάζονται μόνο την ανεμπόδιστη και πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων τους", τονίζει στο μήνυμα του για την σημερινή ημέρα ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης.

    "Πενήντα χρόνια ίσων πολιτικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, αλλά οι Γυναίκες υποεκπροσωπούνται στα Κέντρα Λήψης αποφάσεων", παρατηρεί σε μήνυμά του ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών και καλεί τις Ελληνίδες να ενεργοποιηθούν για την πλήρη εφαρμογή των Δικαιωμάτων τους.

    Δηλώσεις Διαμαντοπούλου

    Η αρμόδια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αννα Διαμαντοπούλου κατά την ομιλία της στο Συμβούλιο Απασχόλησης, χθες στις Βρυξέλλες, με αφορμή την Ημέρα της γυναίκας δήλωσε ότι: "η βία εναντίον των γυναικών δεν αποτελεί μόνον ηθικό αλλά και νομικό έγκλημα, τα αίτια του οποίου ανάγονται κυρίως στην ανισορροπία των σχέσεων ισχύος των δύο φύλων. Τα σχολεία μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο σ' αυτή την κατεύθυνση, καθώς και οι εκστρατείες που στοχεύουν στην αλλαγή συμπεριφοράς του πληθυσμού. Η πρόληψη της βίας κατά των γυναικών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη".

    Επίσης, αναφέρθηκε σε ορισμένες "τρομακτικές" στατιστικές, που εμφανίζουν μία στις πέντε ευρωπαίες γυναίκες να κακοποιείται από τον σύντροφό της, ή τις γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών στο σύνολο τους να έχουν περισσότερες πιθανότητες αναπηρίας ή θανάτου από κακοποίηση, παρά από ασθένειες (π.χ καρκίνο), τροχαία ατυχήματα ή πόλεμο. Τη σημασία εφαρμογής του νόμου στις περιπτώσεις αυτές και την ανάγκη να προστατεύονται τα θύματα αφού υποβάλουν μήνυση.

    Όσον αφορά τη νομοθεσία, η ελληνίδα Επίτροπος υπογράμμισε ότι για την αντιμετώπιση της βίας χρειάζεται ολοκληρωμένη και πολυεπιστημονική προσέγγιση σε διυπουργικό επίπεδο, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει προστιθέμενη αξία αν τα κράτη μέλη συντόνιζαν τις εκστρατείες τους και καθόριζαν κάθε χρόνο κοινά θέματα προτεραιότητας, όπως η ενδοοικογενειακή βία για το 2002, η εμπορία γυναικών το 2003, η βία στο χώρο εργασίας το 2004 κ.λπ.

    Η κ. Διαμαντοπούλου θεώρησε τη συλλογική προσέγγιση του προβλήματος από όλους τους ενδιαφερόμενους και τους υπεύθυνους στη χάραξη πολιτικής, σαν πρώτο βήμα στην εξάλειψη της μάστιγας στην Ευρώπη, τονίζοντας την ανάγκη ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου σε όλες τις δράσεις της ΕΕ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 8 March 2002 - 9:59:21 UTC