Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Πασχαλίδης: να αποκαλυφθεί ο πόλεμος λάσπης
  • [02] Ευθυμίου και Μίλερ-Επίσκεψη σε γυμνάσιο
  • [03] Ο εθελοντισμός στη σύγχρονη εποχή
  • [04] Στις 30/5 οι βουλευτικές εκλογές στην Αλγερία
  • [05] Η παραπληροφόρηση των ΜΜΕ στις ΗΠΑ
  • [06] Προφυλάξεις για τη ''νόσο των λεγεωναρίων''
  • [07] Grand Prix Μαρία Κάλλας στο πιάνο

    [01] Γ. Πασχαλίδης: να αποκαλυφθεί ο πόλεμος λάσπης

    25/2/2002 9:39:00 μμ

    Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Mακεδονίας-Θράκης κ.Γιώργος Πασχαλίδης καταγγέλλοντας όσους τον εμφανίζουν να διατηρούσε σχέσεις με τον καταζητούμενο ως εγκέφαλο του παράνομου τζόγου στα Γιαννιτσά Γιώργο Tεκτερίδη. Σε ανοιχτή επιστολή του κάνει λόγο για πόλεμο λάσπης εναντίον του και ζητάει την τιμωρία όσων αποφάσισαν να τον οδηγήσουν, όπως αναφέρει,"στον ηλεκτρονικό θάλαμο αερίων". O κ.Πασχαλίδης αντικρούει τα "τρία ψευδοεπιχειρήματα" στα οποία στηρίχθηκε η κατασκευή μιας εναντίον του "εικονικής πραγματικότητας" και αναφέρει ότι έχει αναθέσει την υπόθεση σε νομικούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προσφύγει και στη δικαιοσύνη. O κ.Πασχαλίδης πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στη Mεγάλη Bρετανία.

    Στην αντεπίθεση

    Παράλληλα, o κ. Πασχαλίδης δηλώνει πως θεωρεί κατ εξοχήν πολιτική την υπόθεση και γι αυτό θα επιλέξει τον δρόμο της θεσμικής διερεύνησης, ζητώντας από τα θεσμικά όργανα του κόμματος και της κυβέρνησης να του δώσουν τη δυνατότητα να εκθέσει αναλυτικά τις απόψεις του μαζί με συνοδευτικά στοιχεία και ακόμα την σύγκληση της επιτροπής δεοντολογίας του ΠAΣOK.

    Oπως αποκαλύπτει ο υπουργός στις αμέσως επόμενες μέρες θα καταθέσει στο EΣP όλα τα στοιχεία του οπτικοακουστικού και έντυπου υλικού που περιγράφουν την κατασκευή μιας εικονικής πραγματικότητας και των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν.

    [02] Ευθυμίου και Μίλερ-Επίσκεψη σε γυμνάσιο

    Πηγή: ΑΠΕ 25/2/2002 8:11:00 μμ

    Ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του επισκέφθηκαν σήμερα το 5ο γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου, το οποίο είναι ένα από τα κέντρα ευαισθητοποίησης στην περιβαλλοντική αγωγή. Ο υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι οι περιβαλλοντικές βελτιώσεις που διαπιστώνονται στην Ελλάδα, θα είναι ακόμη πιο ραγδαίες, καθώς οι νέες γενιές που έρχονται βγαίνουν από μια εκπαίδευση που έχει μετατρέψει την περιβαλλοντική αγωγή σε κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος. Επισήμανε ότι έχουμε ένα δίκτυο με 17 κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και υπευθύνους περιβαλλοντικής αγωγής σε όλη την Ελλάδα, ενώ τα ελληνικά σχολεία στο σύνολό τους, όχι μόνο αυτά που είναι σε ειδικά προγράμματα, είναι κέντρα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

    Ανάγκη για περιβαλλοντική αγωγή

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Μίλερ τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης GLOBE είναι ένα διεθνές πρόγραμμα το οποίο προτάθηκε από τις ΗΠΑ και ήδη περισσότερες από 100 χώρες συμμετέχουν σ αυτό, ενώ περίπου 9000 σχολεία μετέχουν στις σχετικές δραστηριότητες και υποσχέθηκε στους μαθητές ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να συνεχισθεί το πρόγραμμα.

    Ο κ. Μίλερ κατέληξε λέγοντας ότι αν αλλάξεις τη γνώμη των ανθρώπων για τα πράγματα και τις συνήθειες τους για το περιβάλλον, πετυχαίνεις πολλά γι αυτό υπάρχει μεγάλη ελπίδα με τους νέους που μετέχουν ενεργά σε παρόμοια προγράμματα.

    [03] Ο εθελοντισμός στη σύγχρονη εποχή

    Πηγή: ΑΠΕ 25/2/2002 11:31:00 μμ

    Στην ανάγκη ανάπτυξης του εθελοντισμού στην χώρα μας αναφέρθηκε η ηθοποιός και πρώην βουλευτής Αιμιλία Υψηλάντη, κατά την διάρκεια ομιλίας της, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Τομέας Ισότητας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης με θέμα "Ο εθελοντισμός στη σύγχρονη εποχή". Η κ.Υψηλάντη υπογράμμισε ότι ο άνθρωπος είναι σήμερα πιο διστακτικός απέναντι στον εθελοντισμό γιατί φοβάται την εκμετάλλευση. "Ωστόσο, μέσω του εθελοντισμού δημιουργούνται καλύτεροι πολίτες που αμφισβητούν το αλάθητο της κεντρικής εξουσίας και δημιουργούν ιστούς ενσωμάτωσης περιθωριακών ομάδων", σημείωσε η κ.Υψηλάντη προσθέτοντας ότι ο εθελοντισμός αποτελεί σοβαρή μορφή πίεσης προς την εξουσία και μπορεί να παράγει ιδεολογία.

    Α. Υψηλάντη: Η όλη ιστορία έχει ξεκινήσει στραβά

    Αναφερόμενη η κ. Υψηλάντη στον εθελοντισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, εξέφρασε τον φόβο ότι στη συνείδηση των ανθρώπων έχει συνδεθεί με τρομακτικά οικονομικά συμφέροντα ως αποτέλεσμα της διάρρηξης του κοινωνικού ιστού.

    "Η όλη ιστορία έχει ξεκινήσει στραβά και δεν είναι εύκολο να αναστραφεί το κλίμα. Για την κατάσταση αυτή πιστεύω ότι πρέπει να αναζητηθούν και πολιτικές ευθύνες", υπογράμμισε η κ.Υψηλάντη.

    Μετά την ομιλία της κ.Αιμιλίας Υψηλάντη, ακολούθησε συναυλία με τον Χρήστο Μητρέντζη και την κομπανία του, ενώ το σύνολο των εισπράξεων από την εκδήλωση θα διατεθούν στο "Κέντρο κακοποιημένης γυναίκας".

    [04] Στις 30/5 οι βουλευτικές εκλογές στην Αλγερία

    25/2/2002 9:25:00 μμ

    Βουλευτικές εκλογές αποφασίστηκε σήμερα να γίνουν στην Αλγερία στις 30 Μαΐου και η σχετική απόφαση ανακοινώθηκε επίσημα στο τέλος του υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε υπό την προεδρία του αλγερινού προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

    Ο αλγερινός πρόεδρος με δηλώσεις του δεσμεύτηκε "να γίνουν τίμιες εκλογές και να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία". Επίσης ανέφερε ότι θα συνεργαστεί με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων και με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, κάτι που μαζί με το ισχύον νομικό πλαίσιο "θα παράσχει μία επιπλέον εγγύηση για τη γνήσια έκφραση" της λαϊκής βούλησης.

    [05] Η παραπληροφόρηση των ΜΜΕ στις ΗΠΑ

    25/2/2002 9:33:00 μμ

    Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους επέκρινε, σήμερα, τα σχέδια του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, σύμφωνα με τα οποία ξένα ΜΜΕ θα παραπληροφορούνται εσκεμμένα από τις ΗΠΑ, προοπτική που ακόμα και στο εσωτερικό των ΗΠΑ προκάλεσε πικρόχολα σχόλια στα ΜΜΕ.

    Ανησυχία για το θεσμό της ελευθεροτυπίας

    "Προκαλεί ανησυχίες στον πρόεδρο κάθε αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία, η οποία κατ αρχήν δεν διαδίδει αλήθεια και αληθινά γεγονότα", δήλωσε ο κ. Φλέισερ, προσθέτοντας ότι "τόσο ο ίδιος όσο και οι κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών αλλά και η ίδια η κυβέρνηση οφείλουν να διαδίδουν τα αληθινά γεγονότα και την αλήθεια".

    Ανέφερε επίσης ότι ο Λευκός Οίκος είχε άγνοια του παραπάνω σχεδίου του Πενταγώνου, έλαβε δε γνώση ο πρόεδρος από τον αμερικανικό τύπο περιοδεύοντας στην κεντρική Ασία. Ο κ. Φλέισερ καταλήγοντας δήλωσε ότι αμέσως μόλις ενημερώθηκε, ο κ. Μπους έκανε γνωστές τις περί του αντιθέτου απόψεις του στον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, που δήλωσε στη συνέχεια στον τύπο ότι το Πεντάγωνο "θα αναθεωρήσει με κριτική σκέψη το αρχικό σχέδιό του."

    [06] Προφυλάξεις για τη ''νόσο των λεγεωναρίων''

    25/2/2002 8:57:00 μμ

    Τη λήψη μέτρων για την αποφυγή εμφάνισης κρουσμάτων της "νόσου των κλιματιστικών", ζητούν οι επιστήμονες ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής καθηγήτρια κ. Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού κάλεσε τους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μην εκδηλωθούν κρούσματα της λεγόμενης "νόσου των λεγεωνάριων".

    Τρία με τέσσερα κρούσματα ετησίως στη χώρα μας

    Η κ. Κρεμαστινού διευκρίνισε ότι επιδημία της νόσου εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια του μουντιάλ της Γαλλίας, όπου μάλιστα υπήρξαν και θανατηφόρα κρούσματα.

    Στη χώρα μας - εξήγησε - καταγράφονται κάθε χρόνο 3 - 4 κρούσματα της νόσου, τα οποία οφείλονται σε ιούς που μεταδίδονται μέσω της αναπνευστικής οδού με τα σταγονίδια από τα κλιματιστικά μεγάλων κυρίως ξενοδοχειακών μονάδων.

    ''Επανάκαμψη'' παλιών ασθενειών

    Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Νίκος Βακάλης αναφέρθηκε στην επανεμφάνιση ασθενειών, οι οποίες είχαν εκριζωθεί στο παρελθόν, όπως η φυματίωση και η ελονοσία.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη "νόσο του δυτικού Νείλου", η οποία μεταδίδεται με το τσίμπημα ενός συγκεκριμένου κουνουπιού. Κρούσματα της συγκεκριμένης νόσου έχουν εκδηλωθεί και στις ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί ακόμη και θάνατοι.

    Περιορισμένος αριθμός κρουσμάτων έχουν αναφερθεί στο παρελθόν και στη χώρα μας. Υπάρχει πιθανότητα να ήταν ακόμη περισσότερα, αλλά λόγω της ομοιότητας των συμπτωμάτων θεωρήθηκαν ιογενείς λοιμώξεις. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η νόσος είναι μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας που μπορεί να λάβει κάθε χώρα.

    [07] Grand Prix Μαρία Κάλλας στο πιάνο

    25/2/2002 8:10:00 μμ

    Από τις 2 Μαρτίου έως τις 11 Μαρτίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα το Διεθνές Grand Prix Μαρία Κάλλας, στο πιάνο, που διοργανώνει το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum μαζί με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για θεσμό οποίος καθιερώθηκε από το 1977 υπό το γενικό τίτλο "Διεθνείς Μουσικοί Διαγωνισμοί" στο Πιάνο και στην Οπερα, Ορατόριο - Λίντ, που φέρουν το όνομά της μεγάλης καλλιτέχνιδας, που άλλαξε την πορεία της όπερας στον 20ο αι. και με τον οποίο τιμάται η μνήμη της Ντίβας από τον πρώτο χρόνο του θανάτου της.

    Ο διαγωνισμός, ο οποίος στηρίζεται από το υπ. Πολιτισμού και το Δήμο Αθηναίων, με χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ, έχει καταστήσει την Αθήνα διεθνές forum νέων καλλιτεχνών.

    Εκατοντάδες νέοι πιανίστες και τραγουδιστές, που αποτελούν σήμερα το νέο δυναμικό των μουσικών σκηνών του κόσμου, έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια.

    Το δυσκολότατο πρόγραμμα του διαγωνισμού που απαιτεί από τους καλλιτέχνες επτά κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα αντιπροσωπευτικά του ύφους όλων των εποχών από τον Μότσαρτ έως και τον 20ο αιώνα, συνετέλεσαν ώστε το Grand Prix Μαρία Κάλλας να γίνει ένα διεθνές φεστιβάλ καλλιτεχνικής άμιλλας στα υψηλότερα επίπεδα της μεγάλης τέχνης του πιάνου.

    Στο φετινό διαγωνισμό συμμετέχουν 37 νέοι πιανίστες από 16 χώρες, μεταξύ των οποίων και πέντε Ελληνες.

    Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε 4 Κύκλους, με την παρουσία κοινού:

    1ος Κύκλος: 2-3 Μαρτίου στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου, Σίνα 31, ώρα 8.30μ.μ. 2ος Κύκλος(Ρεσιτάλ): 5-6 Μαρτίου στον ίδιο χώρο, ώρα 8.30μ.μ. 3ος Κύκλος (ημιτελικός): 8-9 Μαρτίου, στην Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ώρα 8.30μ.μ. 4ος Κύκλος (τελικός &amp; απονομή Βραβείων): 11 Μαρτίου, στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η συναυλία θα αρχίσει στις 7.30 μ.μ.

    Τους φιναλίστ του 3ου (ημιτελικός) και 4ου (τελικός) κύκλου, θα συνοδεύσει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ιασίου, υπό τη διεύθυνση του Γκιόργκι Κοστίν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 25 February 2002 - 21:54:06 UTC