Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποφάσεις Κυβερνητικής για ''φρουτάκια''
  • [02] Επικρίσεις Σημίτη για πολιτικές εξελίξεις
  • [03] Δημοσκόπηση για συνεργασία ΠΑΣΟΚ-Αριστεράς
  • [04] Νέα σεισμική δόνηση στο Αντίρριο
  • [05] Επίσκεψη ΣΕΒ στην Ιντρακόμ
  • [06] Ενημέρωση Στεφανόπουλου για Ολυμπιακή Εκεχειρία
  • [07] Δέσμευση Ρέππα για προσλήψεις γιατρών
  • [08] Συνέλευση Νομαρχιακής Α'Αθήνας ΠΑΣΟΚ
  • [09] Δηλώσεις Σημίτη για συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [10] Παράνομη η απεργία των συμβασιούχων του Δ.Α
  • [11] Διαμαρτυρίες για περικοπές δρομολογίων πλοίων
  • [12] Δημιουργία ουδέτερων ζωνών στο Ισραήλ
  • [13] Συντριβή ελικοπτέρου στις Φιλιππίνες
  • [14] Επαφές Σολάνα για Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλασβία
  • [15] Εγκριση σχεδίου εξυγίανσης της Ολυμπιακής
  • [16] Ακαρπες οι συζητήσεις εργοδοτών-ΓΣΣΕ

    [01] Αποφάσεις Κυβερνητικής για ''φρουτάκια''

    Πηγή: NET 105,8 fm 21/2/2002 10:02:00 μμ

    Φρένο στον ηλεκτρονικό τζόγο βάζει η κυβέρνηση, μετά την ομόφωνη απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής να απαγορεύσει τη λειτουργία όχι μόνο των τυχερών, αλλά και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε όλους τους δημόσιους χώρους και τα καταστήματα. Τα λεγόμενα "φρουτάκια" θα είναι πλέον νόμιμα μόνο στα καζίνα. Οι ποινές για τους παραβάτες θα είναι εξαιρετικά αυστηρές. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

    Πρόταση Παπανδρέου

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε η απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής να έχει μεταβατικό χαρακτήρα και να δοθεί στη συνέχεια η δυνατότητα στους δήμους να δημιουργήσουν καταστήματα με ηλεκτρονικά παιχνίδια με μόνο σκοπό τη ψυχαγωγία.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η απόφαση αυτή αφορά καθε ηλεκτρονικό παιχνίδι που βρίσκεται σε δημόσιο χώρο.

    Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει και την πτυχή του θέματος του παράνομου τζόγου μέσω Ιντερνετ.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Για το θέμα υπήρξε έντονη αντιπαράθεση Kυβέρνησης- Aξιωματικής Aντιπολίτευσης.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος δήλωσε ότι "με τη σημερινή απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του ομολογούν ότι η χώρα, με δική τους ευθύνη, βουλιάζει στη διαφθορά".

    Απαντώντας ο υπουργός Τύπου είπε ότι "για μία ακόμη φορά η Ν.Δ φωνασκεί και επαναλαμβάνει τα ίδια".

    Ο Μιλτιάδης Εβερτ ωστόσο με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η κυβέρνηση μόνο μετά την λαϊκή αγανάκτηση βγαίνει από το λήθαργο που τη χαρακτηρίζει και τονίζει ότι η καθυστερημένη αυτή απόφαση θα πρέπει να γίνει πράξη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    "Επρεπε να ταραχτεί ολόκληρη η κοινή γνώμη και να βρωμίσει ολόκληρη η χώρα, για να αναγκαστεί μόλις σήμερα η κυβέρνηση να πράξει αυτό που ο ΣΥΝ φώναζε από το 1997", δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    [02] Επικρίσεις Σημίτη για πολιτικές εξελίξεις

    21/2/2002 10:58:00 μμ

    Σκληρή γλώσσα απέναντι σε όσους επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα ομιχλώδες τοπίο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι την τελευταία περίοδο γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας από ορισμένους να διαμορφώσουν μία ζοφερή εικόνα προβαίνοντας σε μηδενιστική κριτική και διογκώνοντας φαινόμενα περιορισμένης σημασίας στο έπακρο. Τα πράγματα δεν είναι έτσι, τόνισε ο κ. Σημίτης και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για ελαφρότητες, αλλά απαιτείται ειλικρίνεια και αλήθεια. Κανείς δεν παρασύρεται υπογράμμισε, από τους παραμορφωτικούς φακούς και τις στρεβλωμένες εικόνες που έχουν την πηγή τους σε προφανείς σκοπιμότητες και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με ρεαλισμό και ευθύνη στην υλοποίηση του προγράμματός της. Ο λαός βλέπει και κρίνει, κατέληξε ο κ. Σημίτης.

    Οργανωμένο σχέδιο κατά της κυβέρνησης

    Επίσης στελέχη όπως ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας και ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης έκαναν λόγο για οργανωμένο σχέδιο κατά της κυβέρνησης και εξέφρασαν την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί η σπίλωση στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος.

    Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για ανταγωνισμό οικονομικών συμφερόντων στο πεδίο της πολιτικής, προκειμένου να δημιουργήσουν μία ζοφερή εικόνα για να δρομολογηθούν εξελίξεις. Παράλληλα, επισήμανε ότι επιχειρείται "να ριχθούν στα θηρία στελέχη της κυβέρνησης".

    "Χάθηκε κάθε έννοια δεοντολογίας, σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αλήθειας από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης", υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση και τα στελεχη της είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν απέναντι σε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν μία εικόνα δήθεν σήψης και διαφθοράς για να εξυπηρετήσουν πολιτικά συμφέροντα.

    Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική τη χθεσινή παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.

    [03] Δημοσκόπηση για συνεργασία ΠΑΣΟΚ-Αριστεράς

    Πηγή: NET 105,8 fm 21/2/2002 11:31:00 μμ

    Μεγάλη πλειοψηφία υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και της πρότασης διαλόγου του ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα της Αριστεράς καταγράφει η έρευνα που διενήργησε η ΚΑΠΑ RESEARCH για τη Νέα Ελληνική Τηλεόραση και την εκπομπή "Πρωταγωνιστές".

    Ειδικότερα το 81,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ του διαλόγου, ενώ ιδιαίτερα υψηλά είναι και τα ποσοστά των ψηφοφόρων των κομμάτων της Αριστεράς. Το 72,1% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 80% των ψηφοφόρων του Συνασπισμού και το 71,4% από το ΔΗΚΚΙ λένε ναι. Στο ερώτημα για τις συνεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο, το 39,5%, προτιμά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 22% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θέλει μονοκομματική κυβέρνηση.

    [04] Νέα σεισμική δόνηση στο Αντίρριο

    21/2/2002 10:33:00 μμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8.20 απόψε, με επίκεντρο το χερσαίο χώρο του Αντιρρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 11 χλμ. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Πάτρα και την Αιτωλοακαρνανία. Από την αστυνομία δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

    Η σεισμική δόνηση είναι η δεύτερη που σημειώνεται σήμερα, μετά την πρωινή, στις 11.15, με μέγεθος 4,2 βαθμών και επίκεντρο το χερσαίο χώρο της Ναυπάκτου.

    Επίσης, στις 10.41 το πρωί σημειώθηκε και άλλη μία σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή της Πύλου. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

    [05] Επίσκεψη ΣΕΒ στην Ιντρακόμ

    21/2/2002 9:08:00 μμ

    Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του. Οταν ρωτήθηκε μάλιστα απο τους δημοσιογράφους σχετικά με το θέμα, παρέπεμψε γελώντας στο μέλλον. Λίγο νωρίτερα, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, που επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Ιντρακόμ στην Παιανία δήλωσε ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης όπως και όλοι εμπιστεύονται την ελληνική δικαιοσύνη, η οποία και έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας την υπόθεση.

    [06] Ενημέρωση Στεφανόπουλου για Ολυμπιακή Εκεχειρία

    21/2/2002 8:26:00 μμ

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και οι πρεσβευτές της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στο εξωτερικό, Αννα Καραμάνου, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Καλαντζάκου, βουλευτής της ΝΔ και Μαρία Δαμανάκη, βουλευτής του ΣΥΝ, ενημέρωσαν απόψε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, για τα αποτελέσματα των επαφών τους στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε τη διακήρυξη για την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

    Ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ανέφερε ότι οι επαφές που είχαν οι πρεσβευτές στις χώρες που επισκέφθηκαν ήταν επιτυχημένες και πως τους δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουν όχι μόνο τα θέματα που αφορούν την Ολυμπιακή Εκεχειρία, αλλά και αυτά που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα.

    [07] Δέσμευση Ρέππα για προσλήψεις γιατρών

    Πηγή: NET 105,8 fm 21/2/2002 8:21:00 μμ

    Στη δέσμευση ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας γιατρός του ΙΚΑ και ότι στο εξής όσοι θα προσλαμβάνονται θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προχώρησε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τα προεδρεία της ΑΔΕΔΥ και της ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ. Οσον αφορά τη μονιμοποίηση των 5.500 γιατρών, ο υπουργός σημείωσε ότι η κύβερνηση προτείνει τη σύσταση μικτής επιτροπής υπό τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτο Σπυρόπουλο, προκειμένου να αποφασιστεί ο αριθμός των θέσεων που θα προκηρυχθούν από το ΙΚΑ.

    Αύριο συνεδριάζει εκτάκτως η ομοσπονδία των γιατρών και ίσως να αποφασιστεί λήξη της απεργίας.

    [08] Συνέλευση Νομαρχιακής Α'Αθήνας ΠΑΣΟΚ

    21/2/2002 7:55:00 μμ

    Ανοιχτό ψηφοδέλτιο επιθυμεί ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, σημειώνοντας με έμφαση τη συμμετοχή προσωπικοτήτων πέρα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπουτσής, ο οποίος συμμετείχε σε συνέλευση της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, συζήτησε με τα μέλη της τη συμμετοχή της Τοπικής Οργάνωσης στην προσπάθεια που θα καταβάλει εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν ανοιχτές συνελεύσεις και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας, ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα και να συνταχθεί το πρόγραμμα του συνδυασμού. Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Διονύσης Λυμπεράκης, τόνισε από την πλευρά του ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι ικανοποιημένα από την υποψηφιότητα του Χρήστου Παπουτσή.

    [09] Δηλώσεις Σημίτη για συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς

    Πηγή: NET 105,8 fm 21/2/2002 11:23:00 μμ

    Αναμενόμενη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη στάση της Τουρκίας, όσον αφορά τον πρώτο γύρο των διακοινοτικών συνομιλιών. Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε ότι η στάση του Ραούφ Ντενκτάς και οι τελευταίες πρωτοβουλίες της τουρκικής πλευράς ήταν μία τακτική κίνηση για να δείξουν ότι βρίσκονται σε άλλη κατεύθυνση.

    Ο κ. Σημίτης επίσης, ανακοίνωσε ότι ματαιώνεται η επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα, καθώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από το διάλογο.

    Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη μόλις ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος και υπάρξουν αποτελέσματα.

    Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία είναι έτοιμα να καταθέσουν τη νομοθετική παρέμβαση για το δίκτυο ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

    Κρίσιμη χρονιά το 2002

    Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης αναφερόμενος στην πορεία των συνομιλιών στην Κύπρο είπε ότι οι εκτιμήσεις είναι από τις πιο αισιόδοξες έως τις άκρως απαισιόδοξες.

    Το 2002 είναι κρίσιμη χρονιά, θα πρέπει να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, διαφορετικά δεν ξέρουμε πότε θα υπάρξει νέα ευκαιρία, υπογράμμισε ο υπουργός.

    [10] Παράνομη η απεργία των συμβασιούχων του Δ.Α

    21/2/2002 8:46:00 μμ

    Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας μετά από προσφυγή του υπουργείου Εσωτερικών, την απεργία που εξήγγειλαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    Οι εργαζόμενοι συνεδριάζουν για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    [11] Διαμαρτυρίες για περικοπές δρομολογίων πλοίων

    21/2/2002 7:17:00 μμ

    Σύσκεψη, για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών της Δωδεκανήσου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με τους βουλευτές, το νομάρχη, τους δημάρχους και τους φορείς του νομού, οι οποίοι εξέφρασαν τους φόβους τους στον υπουργό Γ. Ανωμερίτη ότι πολλά από τα μικρά νησιά θα μείνουν χωρίς σύνδεση καθώς οι εφοπλιστές δεν τα έχουν συμπεριλάβει στα δρομολόγια που έχουν καταθέσει προς έγκριση. Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Γιώργος Ανωμερίτης δήλωσε ότι για την φετινή περίοδο 2002 δεν υπάρχει κανένα θέμα, θα εκτελεστούν κανονικά όλα τα συνήθη δρομολόγια, ενώ για την περίοδο 2002-2003, μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος των ακτοπλοϊκών εταιριών καλύφθηκε το 92% των δρομολογίων και βρίσκεται σε διαδικασία συμπλήρωσης η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, για το σύνολο των λοιπών δρομολογίων. "Κανένα νησί δεν πρόκειται να μείνει συγκοινωνιακά ακάλυπτο. Οι σχετικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σύμφωνα με το νόμο μέχρι τον Ιούνιο του 2002" δήλωσε ο κ.Ανωμερίτης.

    Χθες, οι δήμαρχοι Πάτμου, Λέρου, καθώς και ο έπαρχος Καλύμνου Ζερβός Σακελάρης επισκέφθηκαν τον Υπουργό προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τις ενδεχόμενες περικοπές των δρομολογίων.

    Το Υπουργείο με Υπουργική Απόφαση πρότεινε για την περίοδο 2002-2003:

    Εικοσιεννέα (29) κύριες γραμμές προς όλα τα Δωδεκάνησα από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο, Ελευσίνα, Βόλο, Σύρο, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Αγιο Νικόλαο, Σάμο, Ρόδο.

    Δεκαοχτώ (18) τοπικές γραμμές από Ρόδο, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω, Πάτμο, Λέρο.

    Έντεκα (11) γραμμές δρομολόγησης πλοίων αρμοδιότητας Υπουργείου Αιγαίου, ενδοδιασύνδεσης όλων των νησιών. Απέναντι στις προτάσεις οι οποίες, έχουν υποβληθεί από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τον Νόμο, περί αποδοχής, συμπλήρωσης ή προκήρυξης όλων των γραμμών, διαδικασίες οι οποίες έχουν αρχίσει και θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 15 Ιουνίου.

    Ήδη το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ) θα συνέλθει στις 5 Μαρτίου για την πρώτη γενική συμφωνία επί των προτάσεων.

    Όπως είναι γνωστό μετά από γνώμη του Σ.Α.Σ μπορούν να επιβάλλονται στους πλοιοκτήτες υποχρεώσεις δημοσίας υπηρεσίας για τη δρομολόγηση πλοίων.

    Κανένα νησί δεν πρόκειται υπ' αυτήν την έννοια να μείνει χωρίς θαλάσσια συγκοινωνία.

    Το Κράτος, στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αρχών της ενίσχυσης των περιφερειών και με τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης για ισόρροπη ανάπτυξη, θα φροντίζει πάντα για την ασφάλεια, την ποιότητα και τον συνεχή εκσυγχρονισμό των θαλασσίων συγκοινωνιών ακόμα και για το πιο μικρό νησί της ελληνικής περιφέρειας, μέσα πάντα σ' ένα ορθά κατανεμημένο ρεαλιστικό δίκτυο εξυπηρέτησης.

    [12] Δημιουργία ουδέτερων ζωνών στο Ισραήλ

    Πηγή: ΕΡΑ sport 21/2/2002 10:04:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριελ Σαρόν, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε τη δημιουργία "ουδέτερων ζωνών" για να προστατευθούν οι Ισραηλινοί από τις παλαιστινιακές επιθέσεις, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται, ώστε να αποτρέψει να εξελιχθεί η παρούσα τεταμένη κατάσταση σε ένα "ολοκληρωτικό πόλεμο". "Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ουδέτερες ζώνες για να επιτύχουμε έναν διαχωρισμό", τόνισε ο κ. Σαρόν σε ομιλία του που μεταδόθηκε απ' ευθείας από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αρνούμενος όμως να προβεί σε λεπτομέρειες.

    Ο Σαρόν ζητά πλήρη αφοπλισμό των Παλαιστινίων

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα πράξει το δυνατόν ώστε να συνεχίσει να έχει συναντήσεις με παλαιστίνιους αξιωματούχους, και να αγωνιστεί για να αποτρέψει νέα κλιμάκωση της βίας που μπορεί να μας οδηγήσει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο".

    Τέλος, ο κ. Σαρόν ζήτησε "πλήρη αφοπλισμό" των Παλαιστινίων και επανέλαβε την προϋπόθεση να υπάρξει τέλος στην παλαιστινιακή βία και τις επιθέσεις πριν ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

    "Πρώτα θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη ηρεμία και μετά να αρχίσουμε να μιλάμε", και πρόσθεσε ότι "ο πλήρης αφοπλισμός των παλαιστινιακών περιοχών είναι αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει πρόοδος" προς την κατεύθυνση της ειρήνης.

    [13] Συντριβή ελικοπτέρου στις Φιλιππίνες

    21/2/2002 11:10:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Ενα στρατιωτικό ελικόπτερο CH-47, στο οποίο επέβαιναν 12 Αμερικανοί στρατιώτες συνετρίβη απόψε στη θαλάσσια περιοχή των Φιλιππίνων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου, κανένας στρατιώτης δεν σώθηκε. Το μεγάλο αμερικανικό ελικόπτερο κατέπεσε μέσα στο σκοτάδι, ενώ πετούσε απο το Μπαζιλάν στην αεροπορική βάση Μακτάν στις 2.30 τοπική ώρα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αντιπλοίαρχος Τζεφ Ντέηβις.

    [14] Επαφές Σολάνα για Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλασβία

    21/2/2002 11:44:00 μμ

    Στο Βελιγράδι έφθασε σήμερα ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα για συνομιλίες σχετικά με την αναδιοργάνωση της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλασβίας, με απώτερο στόχο του να επιτύχει την παραμονή της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στους κόλπους της.

    Ο κ. Σολάνα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς και το σέρβο πρωθυπουργό Ζόραν Τζίντζιτς.

    Δυτικοί διπλωμάτες θεωρούν ότι ο κ. Σολάνα θα προτείνει στοιχεία που θα υπόσχονται μια αυτονομία Μαυροβουνίου, αλλά με τη δέσμευση να συνεχίσουν να αποτελούν οι δύο δημοκρατίες ένα ενιαίο κράτος.

    [15] Εγκριση σχεδίου εξυγίανσης της Ολυμπιακής

    Πηγή: NET 105,8 fm 21/2/2002 9:42:00 μμ

    Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή το σχέδιο εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας που παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομίας και Μεταφορών. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας Ολυμπιακής με αποκλειστικό αντικείμενο το πτητικό έργο. Για τη χρηματοδότηση της νέας Ολυμπιακής θα αναζητηθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες ιδιωτικά κεφάλαια, ύψους 100 έως 150 εκατομμυρίων ευρώ.

    Επίσης, θα υπάρξει μείωση προσωπικού περίπου 2000 ατόμων όχι με απολύσεις, όπως διευκρίνισε ο κ. Βερελής, αλλά με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

    Οι υπόλοιπες δραστηριότητες του Ομίλου της Ολυμπιακής, όπως είναι η Ολύμπικ Κέτερινγκ, το Χάντλινγκ (επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών) και το σύστημα κρατήσεως θέσεων Γαλιλαίος θα ιδιωτικοποιηθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

    [16] Ακαρπες οι συζητήσεις εργοδοτών-ΓΣΣΕ

    21/2/2002 7:02:00 μμ

    Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η δεύτερη συνάντηση της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Οι εργοδοτικοί φορείς αποδέχτηκαν το αίτημα της ΓΣΕΕ για μείωση του χρόνου εργασίας στις 39 ώρες, ωστόσο ζήτησαν το 39ωρο να αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2004, ενώ πρότειναν η νέα σύμβαση να είναι τριετούς διάρκειας και να προβλέπει αυξήσεις ύψους 4,5%.

    Οι προτάσεις των εργοδοτικών οργανώσεων απορρίφθηκαν από την αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χρήστος Πολυζωγόπουλος τα συνδικάτα δεν μπορούν να δεχτούν αυξήσεις κάτω από το 6%, σύμβαση τρίχρονης διάρκειας και θεωρούν ότι το 39ωρο πρέπει να εφαρμοστεί με την ισχύ της σύμβασης.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη τα προβλήματα που υπάρχουν στην εφαρμογή του εργασιακού νόμου, ενώ η εργοδοτική πλευρά πρότεινε μετά την υπογραφή της σύμβασης να κωδικοποιηθεί η εργατική νομοθεσία και να συζητηθούν ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την εφαρμογή της, πρόταση την οποία αποδέχτηκε η ΓΣΕΕ.

    Οι εργοδοτικοί φορείς επιδιώκουν τη μείωση του κόστους των υπερωριών και την αλλαγή των ρυθμίσεων για την υπερεργασία, όπως άφησε να εννοηθεί ο ένας εκ των προέδρων του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος.

    Ο έτερος των προέδρων του Συνδέσμου Λευτέρης Αντωνακόπουλος, εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση υπεραμύνθηκε των προτάσεων της εργοδοτικής πλευράς σχετικά με το ύψος των αυξήσεων, ενώ για την εφαρμογή του 39ωρου από το 2004 επικαλέστηκε την ανάγκη προετοιμασίας των επιχειρήσεων.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Μότσιος, σημείωσε ότι το θέμα του χρόνου εργασίας θα εξεταστεί στα όργανα της συνομοσπονδίας, ενώ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Χρήστος Φώλιας, χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία των εργοδοτικών φορέων για μείωση του χρόνου εργασίας στις 39 ώρες.

    Οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν στις 11 Μαρτίου στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 21 February 2002 - 22:01:44 UTC