Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για τους συμβασιούχους του Δημοσίου
  • [02] Σχέδιο εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας
  • [03] Στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στους δήμους
  • [04] Ληστεία σε Τράπεζα στον Αγιο Ελευθέριο
  • [05] Πρωτοβουλία ΕΕ για συνομιλίες στη Μ. Ανατολή
  • [06] Συνάντηση Μπους-Κοϊζούμι
  • [07] Πορεία διαμαρτυρίας οι άνεργοι της Αργεντινής
  • [08] Καταστροφικές καταιγίδες στο Σίδνεϊ
  • [09] Σφοδρές επιθέσεις στο Αφγανιστάν
  • [10] FBI: Έρευνες για την απαγωγή του Ντάνιελ Περλ
  • [11] Ιράν: Δεν ήταν μέλη της ''Αλ Κάιντα'' οι 150 Αραβες
  • [12] Oλοκληρώνονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό
  • [13] Έντονες πιέσεις για τον Γεν. Κυβερνήτη της Αυστραλίας
  • [14] Σύσκεψη για την ανατίμηση στην αγορά
  • [15] Αύριο η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ
  • [16] Αναγνώριση των κλήσεων της Αλ-Κάιντα
  • [17] Παντρεύτηκαν Τζόαν Κόλινς-Πέρσι Γκίμπσον

    [01] Σύσκεψη για τους συμβασιούχους του Δημοσίου

    Πηγή: NET 105,8 fm 18/2/2002 10:29:00 πμ

    Τις προτάσεις του για το θέμα των συμβασιούχων του Δημοσίου, αναμένεται να παρουσιάσει ο Υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, στη διάρκεια σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στη 1.00 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών. Το Υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε τουλάχιστον 20.000 συμβασιούχους που υπηρετούν με διαφόρων ειδών συμβάσεις στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, εκ των οποίων περίπου οι μισοί στους δήμους.

    [02] Σχέδιο εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας

    Πηγή: NET 105,8 fm 18/2/2002 11:16:00 πμ

    Νέο σχέδιο εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας αναμένεται αν ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της, χαρακτηρίστηκε άγονος. Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται είναι η μείωση πτήσεων και η διακοπή ζημιογόνων δρομολογίων, η περιστολή των λειτουργικών εξόδων, καθώς και η αλλαγή ορισμένων εργασιακών συβάσεων, κυρίως του ιπταμένου προσωπικού.

    [03] Στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στους δήμους

    18/2/2002 10:30:00 πμ

    Τρίωρη στάση εργασίας, θα πραγματοποιήσουν αύριο από τις 11.30 το πρωί, οι εργαζόμενοι στους δήμους όλης της χώρας.

    [04] Ληστεία σε Τράπεζα στον Αγιο Ελευθέριο

    18/2/2002 10:37:00 πμ

    Δυο άγνωστοι στις 9.30 το πρωί με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στον Αγιο Ελευθέριο, στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης 90 και αφού απέσπασαν 1.000.000 δραχμές και 20.000 ευρώ, διέφυγαν πεζή. Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψή τους, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην αξιοποίηση βιντεοταινίας στην οποία μέσω κλειστού κυκλώματος έχουν καταγραφεί οι σκηνές της ληστείας.

    [05] Πρωτοβουλία ΕΕ για συνομιλίες στη Μ. Ανατολή

    18/2/2002 10:35:00 πμ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο Υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, θα αναχωρήσουν σήμερα για τις Βρυξέλλες, για να μετάσχουν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κύριο θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί πρωτοβουλία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή.

    Συνάντηση της Ευρωπαϊκής τρόικας με εκπροσώπους του Ισραήλ και της Παλαιστίνης

    Παρέμβαση για ειρήνευση στην Μέση Ανατολή αποφασίστηκε στο περιθώριο της Γ' Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης των προέδρων των κοινοβουλίων, που διεξήχθη στην Αθήνα.

    Με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη και υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής τρόικας (Ισπανίας-Ελλάδος-Σουηδίας), συναντήθηκαν χθες στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ισραηλινού κοινοβουλίου Αβραάμ Μπουργκ και ο πρόεδρος του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου Σελίμ Αλ Ζα-νούν.

    Κατά τη συνάντηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επισκεφθούν μαζί, τη Ραμάλα και την Ιερουσαλήμ, σε μία προσπάθεια για τερματισμό της βίας στην περιοχή.

    Την ημερομηνία της επίσκεψης θα καθορίσουν οι δύο πρόεδροι και θα τους συνοδεύουν ομολόγοί τους, των κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Διακήρυξη των Προέδρων των Κοινοβουλίων

    Στη διακήρυξη της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων υπογραμμίζεται η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών οικονομικής και πολιτικής σύγκλισης των μη ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου με τις αντίστοιχες της Ε.Ε., περιλαμβάνοντας και αναφορές στα επίκαιρα φαινόμενα της τρομοκρατίας και της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

    Στη Διακήρυξη υιοθετείται το αίτημα για ανάληψη πρωτοβουλιών σχετικά με τα χρέη των αναπτυσσομένων χωρών και η εκπόνηση κοινής στρατηγικής των χωρών της περιοχής, σε ότι αφορά τις επενδύσεις και τη μεταφορά κεφαλαίων στα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη της Μεσογείου, ενώ γίνεται και έκκληση για επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στον ιρακινό λαό. Επίσης, αποδοκιμάζεται η έλλειψη ουσιαστικής προόδου στη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή και καλούνται οι ηγεσίες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων "να επιδείξουν συγκράτηση και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου".

    Παράλληλα, υπογραμμίζεται η "άμεση ανάγκη δραστηριοποίησης της κοινωνίας των πολιτών για τη δημιουργία ενός ισχυρού ειρηνιστικού κινήματος από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ιορδάνη ποταμό, απαλλαγμένο από τη βία και το μίσος, έτσι ώστε να κτισθεί ένα ευήμερο μέλλον στην περιοχή". Ταυτόχρονα εκφράζεται η επιθυμία για συμμετοχή και της Λιβύης στη διαδικασία ευρω-μεσογειακής προσέγγισης που εγκαινίασε η Διάσκεψη της Βαρκελώνης.

    Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων, προτείνουν επίσης την επεξεργασία ενός Ευρω-Μεσογειακού Χάρτη για την Ειρήνη και την Ασφάλεια, πολιτικά δεσμευτικό, με το σκοπό της αποτροπής των κρίσεων και της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας, μέσω μιας κοινής πολιτικής ασφάλειας. Επιπλέον γίνεται ειδική μνεία στο φαινόμενο της τρομοκρατίας, όπου εκφράζεται η "ένθερμη αλληλεγγύη" των μελών της Διάσκεψης, στους λαούς και στις χώρες που έχουν θύματα.

    Το φαινόμενο αυτό δε, θεωρείται ότι "θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, ως μία επίθεση κατά ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας και όλων των θρησκειών και των πολιτισμών".

    "Η εξάλειψη αυτής της μάστιγας, απαιτεί μακροχρόνια δράση, καθώς και σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών και των λαών, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες, καθώς και τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ", αναφέρεται στη Διακήρυξη.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι Πρόεδροι δεσμεύονται να προωθήσουν σε ευρωμεσογειακό πλαίσιο, την ευρύτερη δυνατή συνεργασία τους, ώστε να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της τρομοκρατίας, καθώς και οι επιπτώσεις του στον οικονομικό και τον κοινωνικό τομέα.

    Τέλος, η Διακήρυξη, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ειδική αναφορά στο Κυπριακό, όπου οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων, σημειώνουν "τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και εκφράζουν την ελπίδα, ότι η επανάληψη των απ' ευθείας συνομιλιών, με την παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, θα οδηγήσει σε μία συνολική, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, επί τη βάσει των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο πνεύμα του κοινοτικού κεκτημένου".

    [06] Συνάντηση Μπους-Κοϊζούμι

    Πηγή: ΑΠΕ 18/2/2002 11:16:00 πμ

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε σήμερα πως διαβλέπει σημεία ανάκαμψης στην αμερικανική οικονομία προσθέτοντας πως επιστεύεται την στρατηγική του Ιάπωνα Πρωθυπουργού Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι στη διοίκηση της Ιαπωνίας. Μιλώντας έπειτα από τη συνάντησή του με τον Κοϊζούμι, κατά τη δεύτερη ημέρα της τριήμερης επίσκεψής του στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, ο Μπούς δήλωσε πως η εφαρμογή μιας στρατηγικής μεταρρυθμίσεων θα βοηθούσε την ιαπωνική και την παγκόσμια οικονομία.

    Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ κατανοούν τις θέσεις μας

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος ενώπιον του Κοϊζούμι, του οποίου η αρχικώς μεγάλη δημοτικότητα αρχίζει να φθίνει στην Ιαπωνία, δημιουργώντας μάλιστα ερωτηματικά για το εάν και κατά πόσον είναι ικανός να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις δήλωσε ότι "σκοπεύω να του τονίσω πόσο μεγάλος μεταρρυθμιστής είναι (...) και πόσο μεγάλη εμπιστοσύνη τρέφουμε στην ικανότητά του να διοικεί τη χώρα".

    Επίσης, ο Μπους έσπευσε να καθησυχάσει με τις δηλώσεις του τις ανησυχίες ορισμένων από τους συμμάχους του γύρω από τους χαρακτηρισμούς του ενάντια στο Ιράκ, το Ιράν, και τη Βόρειο Κορέα, ως τμήματα του "άξονος του κακού": "Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ κατανοούν τις θέσεις μας", δήλωσε.

    Από την πλευρά του ο Κοϊζούμι δήλωσε πως η κυβέρνησή του κάνει σταθερή πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και πως η πορεία του δεν έχει επιβραδυνθεί, και πως διαβεβαίωσε τον Μπους ότι θα καταπολεμήσει τον αντιπληθωρισμό και πως θα αποτρέψει την οικονομική κρίση.

    Τέλος, ο Μπους είχε αναφερθεί στον Κοϊζούμι, χαρακτηρίζοντάς τον "μέγα μεταρρυθμιστή".

    Επίσκεψη Λόρα Μπους σε δημοτικό σχολείο στο Τόκιο

    Η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Λόρα Μπους που συνοδεύει το σύζυγό της στην περιοδεία του στην Ασία, επισκέφθηκε ένα δημοτικό σχολείο και διάβασε στους μαθητές μια ιστορία από τη σειρά παιδικών βιβλίων "Ο αστείος Τζορτζ".

    Η 55χρονη Λόρα, που συνοδευόταν από την πριγκίπισσα Χισάκο, σύζυγο του πρίγκιπα Νοριχίτο και εξάδελφου του αυτοκράτορα Ακιχίτο, άκουσε τους 25 μαθητές, ηλικίας 8 και 9 ετών, του σχολείου Ακάσι στο κέντρο του Τόκιο, να τραγουδούν.

    "Ο Τζορτζ είναι ένας πίθηκος", εξήγησε στους μαθητές του σχολείου που έχει συνολικά 125 παιδιά, πριν τους ρωτήσει μέσω ενός διερμηνέα εάν έχουν ακούσει για τη σειρά των "Περίεργων Τζορτζ".

    Μετά τους διάβασε το βιβλίο επί 10 λεπτά, ενώ η πριγκίπισσα Χισάκο εξήγησε στους μικρούς μαθητές: "Ο Τζορτζ έχει το ίδιο όνομα με τον (αμερικανό) πρόεδρο και το βιβλίο μιλά για την ιστορία ενός πονηρού πίθηκου. Είναι μια πολύ εγκάρδια και ευγενική κυρία. Είναι καλή αναγνώστρια και πολύ χαρισματική για να προσελκύει την προσοχή των παιδιών", σχολίασε η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου για την αμερικανίδα επισκέπτρια τους.

    Το πολιτιστικό πρόγραμμα της Λόρα Μπους ήταν εντελώς διαφορετικό από εκείνο που είχε επιλέξει η σύζυγος του Μπιλ Κλίντον, κατά την επίσκεψη του τότε αμερικανού πρόεδρου τον Απρίλιο του 1996 στην Ιαπωνία.

    Η Χίλαρι είχε γευματίσει με Γιαπωνέζες μεγάλου κύρους στη χώρα τους και τις είχε ενθαρρύνει στον αγώνα τους για ένα μεγαλύτερο ρόλο του "ασθενούς φύλου" στην πολύ συντηρητική ιαπωνική κοινωνία.

    Ο Λόρα διάλεξε ένα παραδοσιακό εστιατόριο για να γευματίσει μαζί τη σχεδιάστρια μόδας Χάναε Μόρι, την υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας Ατσούκο Τόγκασα και δημοσιογράφους.

    Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν η εκπαίδευση των παιδιών και η ιαπωνική κουζίνα.

    [07] Πορεία διαμαρτυρίας οι άνεργοι της Αργεντινής

    18/2/2002 9:00:00 πμ

    Σε αποκλεισμό όλων των δρόμων της Αργεντινής και σε πορεία προς το προεδρικό μέγαρο της Κάσα Ροσάδα, στην Πλατεία του Μάη στο κέντρο του Μπουένος Αιρες κάλεσε χθες βράδυ όλους όσους στερούνται εργασίας στη χώρα η οργάνωση ανέργων Εθνική Ένωση Πικετοφορίας (Bloc Nacional Piquetero).

    Η εθνική ημέρα δράσης των ''πικετέρος''

    Στην απόφασή της, που εγκρίθηκε έπειτα από τη διήμερη γενική συνέλευσή τους στην πρωτεύουσα της χώρας, οι "πικετέρος", ένας όρος που περιγράφει τους ανέργους που διαμαρτύρονται υψώνοντας οδοφράγματα στους δρόμους, ανακοίνωσαν πως σε ορισμένα σημεία της χώρας θα αποκλείσουν τους δρόμους "επ' αόριστον".

    Η εθνική ημέρα δράσης των "πικετέρος", που διεκδικούν θέσεις εργασίας και αρωγή από το κράτος, θα κηρυχθεί την ημέρα της επετείου των δύο μηνών από την αιματηρή επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο Μπουένος Αιρες, στις 20 Δεκεμβρίου, για να καταπνίξουν την εξέγερση του κόσμου, που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Φερνάνδο Ντε λα Ρούα.

    Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο ένας ομιλητής, του οποίου η εισήγηση καταχειροκροτήθηκε από τη συνέλευση των "πικετέρος", που συγκέντρωσε χιλιάδες ανθρώπους στην Πλατεία του Μάη, πρότεινε να "διώξουν με τις κλωτσιές" τον πρόεδρο Εδουάρδο Ντουάλδε.

    [08] Καταστροφικές καταιγίδες στο Σίδνεϊ

    Πηγή: ΑΠΕ 18/2/2002 8:56:00 πμ

    Τις χειρότερες καταιγίδες του για τα τελευταία δώδεκα χρόνια γνωρίζει τις τελευταίες μέρες το Σίδνεϊ. Η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε το Σάββατο τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας είναι ο λόγος που πάνω από 50 χιλιάδες σπίτια εξακολουθούν να βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Συνολικά 40 προάστια βυθίστηκαν στο σκοτάδι όταν, λόγω της καταιγίδας, ξεριζώθηκαν δέντρα, έπεσαν ηλεκτρική στήλη, πλημμύρισαν καταστήματα, σπίτια και δρόμοι και χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς τηλέφωνο.

    Το Σίδνεϊ, το οποίο στις αρχές του χρόνου έπεσε θύμα καταστροφικών πυρκαγιών έχει δεχθεί φέτος τρεις σφοδρές καταιγίδες που του προξένησαν σημαντικές ζημιές.

    [09] Σφοδρές επιθέσεις στο Αφγανιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 18/2/2002 8:09:00 πμ

    Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χθες και προχθές "εχθρικές θέσεις" στα ανατολικά του Αφγανιστάν, ύστερα από επιθέσεις που δέχθηκαν αφγανικά στρατεύματα στην ίδια περιοχή, ανακοινώθηκε από την κεντρική διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων.

    Οι βομβαρδισμοί άρχισαν μετά την προσπάθεια φιλο-κυβερνητικών δυνάμεων να διασπάσουν οχυρές θέσεις του εχθρού, τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν του αμερικανικού στρατηγείου, στο οποίο προστίθεται πως σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στα αφγανικά στρατεύματα και στους αντάρτες, με έναν νεκρό και τρεις τραυματίες.

    Κατόπιν, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ζήτησαν υποστήριξη από την αμερικανική αεροπορία, που έρριψε βόμβες ακριβείας ενάντια στους αναφερθέντες στόχους, τονίζει το αμερικανικό στρατηγείο.

    Μια δεύτερη αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε και χθες.

    Πέρα από το ανακοινωθέν, ο αμερικανικός στρατός αρνήθηκε να δώσει άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τις αεροπορικές επιδρομές του Σαββατοκύριακου.

    [10] FBI: Έρευνες για την απαγωγή του Ντάνιελ Περλ

    18/2/2002 11:23:00 πμ

    Πράκτορες του FBI συμμετέχουν στις έρευνες που διεξάγει η πακιστανική αστυνομία στο κεντρικό Πακιστάν για τον εντοπισμό ενός υπόπτου-κλειδί στην υπόθεση της απαγωγής του αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Dawn", τρεις πράκτορες του FBI, από τους εννέα συνολικά που εργάζονται για την υπόθεση αυτή από τότε που χάθηκαν τα ίχνη του Περλ στις 23 Ιανουαρίου, βρίσκονται στη Λαχώρη, πρωτεύουσα της επαρχίας Πουντζάμπ, με βάση πληροφορίες που έχει δώσει στην αστυνομία ο κύριος ύποπτος Σέιχ Ομαρ.

    Ο αρχηγός της αστυνομίας της Λαχώρης δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί για την παρουσία των τριών πρακτόρων στην πόλη.

    Αστυνομικοί και πράκτορες του FBI αναζητούν τον Ιμτιάζ Σιντίκι, έναν σύνδεσμο, τον οποίο κατονόμασε ο Ομαρ.

    [11] Ιράν: Δεν ήταν μέλη της ''Αλ Κάιντα'' οι 150 Αραβες

    18/2/2002 10:05:00 πμ

    Οι 150 Αραβες που συνελήφθησαν πρόσφατα στα ιρανο-πακιστανικά σύνορα "δεν είναι μέλη της Αλ Κάιντα" δήλωσε σήμερα ο Iρανός Yπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί. "Θα στείλουμε τους 150 συλληφθέντες στις πατρίδες τους. Ουδείς εξ αυτών είναι μέλος της Αλ Κάιντα", δήλωσε ο Χαραζί σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη.

    "Είναι πιθανό ορισμένοι από αυτούς να διάκεινται ευνοϊκά έναντι κάποιων οργανώσεων, αλλά μετά τις ανακρίσεις που κάναμε διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν μέλη της Αλ Κάιντα", πρόσθεσε ο Iρανός Yπουργός Εξωτερικών.

    Οι συλληφθέντες προέρχονται από αραβικές, αφρικανικές και ευρωπαϊκές χώρες και ορισμένοι από αυτούς έχουν γαλλικά, βρετανικά, βελγικά, ισπανικά και ολλανδικά διαβατήρια.

    Οι πρεσβείες των αντίστοιχων χωρών έχουν ενημερωθεί σχετικά, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΡΝΑ.

    Η ιρανική κυβέρνηση είχε διαψεύσει την περασμένη εβδομάδα την πληροφορία ότι ο υπαρχηγός του τρομοκρατικού δικτύου της "Αλ Κάιντα" Αμίν Αλ Ζαουάχρι βρίσκεται σε ιρανική φυλακή.

    Η ιρανική εφημερίδα Hayat'e No είχε γράψει ότι ο Αλ Ζαουάχρι βρίσκεται στις φυλακές Εβιν της Τεχεράνης, πληροφορία την οποία διέψευσε κατηγορηματικά το υπουργείο Εξωτερικών.

    [12] Oλοκληρώνονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό

    18/2/2002 11:05:00 πμ

    Με τη συζήτηση του εδαφικού, προσφυγικού και περιουσιών ολοκληρώνεται αύριο ο πρώτος κύκλος των απευθείας συνομιλιών στο Κυπριακό, που θα επαναρχίσουν την 1η Μαρτίου. Η συζήτηση κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης θα επικεντρωθεί στις θέσεις που έχουν εκατέρωθεν κατατεθεί με την υποβολή την περασμένη Πέμπτη εγγράφων επί του εδαφικού και του προσφυγικού (περιουσίες).

    Παράλληλα δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια γενική ανασκόπηση των συναντήσεων του προέδρου Κληρίδη με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς που άρχισαν από την 16η Ιανουαρίου.

    Η προσοχή όλων είναι τώρα στραμμένη στο δεύτερο γύρο και οι προσπάθειες στο χρονικό διάστημα μέχρι την επανάληψη των συναντήσεων θα εστιασθούν στην ανάγκη να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Μέχρι τώρα δεν υπήρξαν αποτελέσματα κατά τις συζητήσεις που έγιναν επί όλων των πτυχών του Κυπριακού.

    Αντίθετα, η τουρκική πλευρά παρουσιάσθηκε με μαξιμαλιστικές θέσεις και τοποθετήσεις που διευρύνουν το χάσμα των απόψεων μεταξύ των δυο πλευρών.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων διπλωματών, η τουρκική πλευρά επιμένει σε μια βασική θέση, από την οποία δεν αναμένεται να υπαναχωρήσει.

    Επιμένει σε λύση δυο κρατών, τα οποία θα εκπροσωπούνται ενιαία στο εξωτερικό.

    Η θέση αυτή αποτελεί και το βασικό εμπόδιο για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση σε ουσιαστική φάση καθότι η ελληνική πλευρά επιμένει σε λύση ομόσπονδου κράτους.

    Ο ειδικός αντιπρόσωπος του γγ Αλβαρο ντε Σότο θα αναχωρήσει την ερχόμενη Τετάρτη για τη Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται ότι θα ενημερώσει αρχικά τον Κόφι Αναν και στη συνέχεια το Συμβούλιο Ασφαλείας. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει και σύναξη των ξένων μεσολαβητών για συντονισμό ενεργειών.

    Ήδη θεωρείται σίγουρο ότι ο κ. ντε Σότο θα ενημερώσει ενδελεχώς τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον, ο οποίος θα περιοδεύσει σε Αθήνα, Αγκυρα, Βρυξέλλες και Βερολίνο από την 26η Φεβρουαρίου.

    Συνάντηση αναμένεται να έχει και με τον λόρδο Χάνει, με τον οποίο συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Βρετανού απεσταλμένου στη Λευκωσία.

    [13] Έντονες πιέσεις για τον Γεν. Κυβερνήτη της Αυστραλίας

    18/2/2002 8:35:00 πμ

    Ο Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας, Πίτερ Χολινγουόρθ, δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για να παραιτηθεί από την θέση του μετά τις νέες κατηγορίες που διατυπώνονται σε βάρος του. Ο δρ. Χόλινγουρθ, πρώην αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής εκκλησίας του Μπρίσμπαν, είναι ο εκπρόσωπος της βασίλισσας Ελισάβετ στην Αυστραλία και ο ανώτατος άρχοντας της χώρας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο "9" ο δρ. Χολινγουόρθ, όταν ήταν Αγγλικανός αρχιεπίσκοπος, απέκρυψε πληροφορίες από την επιτροπή της εκκλησίας, που ερευνούσε σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

    Επίσης, αποθάρρυνε τα ανήλικα θύματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων να καταγγείλουν τους θύτες τους στην αστυνομία, γνώριζε τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις ενός επισκόπου σε βάρος μιας 14χρονης κοπέλας και δεν έλαβε κανένα μέτρο εναντίον του γιατί η προσφορά του προς την εκκλησία ήταν "μεγάλη" και, επί πλέον, διόρισε τον επίσκοπο αυτό στην εκκλησιαστική επιτροπή που ερευνούσε τις καταγγελίες σεξουαλικών παρενοχλήσεων!

    Κατηγορίες εναντίον του Γενικού Κυβερνήτη για ανοχή του, αναφορικά με συγκάλυψη κι άλλων κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης, όταν ήταν αρχιεπίσκοπος, διατυπώθηκαν και στο παρελθόν με αποτέλεσμα οι επικριτές του να ζητούν τώρα την παραίτησή του λέγοντας πως στο ανώτατο αξίωμα της χώρας πρέπει να είναι ένα άτομο "που να σέβεται με θρησκευτική ευλάβεια τις ηθικές αξίες".

    Για την ώρα ο δρ. Χολινγουόρθ αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες και φέρεται να δήλωσε σε εκπομπή του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ABC ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

    Οργανώσεις κατά των σεξουαλικών παρενοχλήσεων ανηλίκων ζητούν από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση να απολύσει το Δρ. Χολινγουόρθ από τη θέση του γενικού κυβέρνηση αλλά ο πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, δήλωσε πως ο ανώτατος άρχοντας έχει την πλήρη εμπιστοσύνή του.

    "Ο Γενικός Κυβερνήτης θα απαντήσει αναλυτικά σε όλες τις σε βάρος του κατηγορίες και αισιοδοξώ ότι θα τις απορρίψει κατηγορηματικά", ενημέρωσε τη βουλή ο κ. Χάουαρντ μετά από επικοινωνία που είχε με το γραφείο του δρ. Χολινγουόρθ.

    Με την σειρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σάϊμον Κριν, σχολίασε ότι ο Γενικός Κυβερνήτης οφείλει να απαντήσει διεξοδικά και να πείσει την κοινή γνώμη για την αθωότητά του.

    Σύμφωνα με σχόλια του αυστραλιανού τύπου αν ο δρ. Χολινγουόρθ δεν απορρίψει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις σε βάρος του κατηγορίες, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί γιατί "κάνει ζημιά και στο θεσμό του γενικού κυβερνήτη".

    [14] Σύσκεψη για την ανατίμηση στην αγορά

    Πηγή: ΑΠΕ 18/2/2002 8:40:00 πμ

    Προβληματισμός επικρατεί στο Yπουργείο Ανάπτυξης για τα κρούσματα ανατιμήσεων στην αγορά, τα οποία αναμένεται να ενταθούν από την 1η Μαρτίου, οπότε λήγει "η συμφωνία κυρίων". Το ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων στην προγραμματισμένη για σήμερα ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Yπουργείο Ανάπτυξης υπό τον Ακη Τσοχατζόπουλο με τη συμμετοχή παραγόντων της αγοράς.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επιδιώκει τη συγκράτηση των τιμών μέσα από συναινετικές διαδικασίες και όχι με περιορισμούς που παραπέμπουν σε αγορανομικές διατάξεις παλαιοτέρων εποχών.

    [15] Αύριο η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ

    18/2/2002 8:01:00 πμ

    Νέα ταλαιπωρία αναμένεται να αντιμετωπίσουν από αύριο οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, καθώς οι γιατροί του Ιδρύματος αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, παρά τις διαβεβαιώσεις, που τους παρέσχε ο υπουργός εργασίας για επίλυση του βασικού αιτήματός τους, που είναι η μονιμοποίηση των περίπου 5.500 συμβασιούχων συναδέλφων τους.

    Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

    Οι γιατροί ξεκινούν νέα πενθήμερη απεργία από την Τρίτη, όπως είχαν προαναγγείλει και συνεδριάζουν και πάλι την πρώτη Μαρτίου προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Υπενθυμίζεται ότι οι Yπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος είχε παραπέμψει στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου τους δημοσιογράφους στον κ. Ρέππα όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα που αφορούσε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του Ιδρύματος.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το μέλλον των χιλιάδων συμβασιούχων του δημοσίου θα απασχολήσει τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    [16] Αναγνώριση των κλήσεων της Αλ-Κάιντα

    Πηγή: ΑΠΕ 18/2/2002 8:41:00 πμ

    Αμερικανοί ανακριτές συγκέντρωσαν τις κλήσεις από τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και οι συνεργάτες του από το 1996 ως το 1998, γεγονός που τους επέτρεψε να εντοπίσουν τα κυριότερα κύτταρα της "Αλ-Κάιντα" στον κόσμο. Όπως γράφει στο σημερινό του τεύχος το περιοδικό "Νιούζουικ", οι περισσότερες κλήσεις (238 στις 1000) έγιναν σε σταθερά και κινητά τηλέφωνα της Βρετανίας.

    Ένας από τους παραλήπτες ήταν ο Χαλίντ αλ-Φαουάζ, ένας 37χρονος Σαουδάραβας που θεωρείται ενεργό στέλεχος της Αλ-Κάιντα.

    Ο αλ-Φαουάζ κρατείται στη Βρετανία και πρόκειται να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ακολουθούν η Υεμένη (221 κλήσεις), το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν και η Αίγυπτος. Το 10% αυτών των κλήσεων είχε προορισμό το Ιράν, γεγονός που εκπλήσσει τους ανακριτές.

    Αντιθέτως, καμιά κλήση δεν έχει γίνει στο Ιράκ.

    [17] Παντρεύτηκαν Τζόαν Κόλινς-Πέρσι Γκίμπσον

    18/2/2002 9:12:00 πμ

    Σε ηλικία 68 ετών η βρετανή ηθοποιός Τζόαν Κόλινς παντρεύτηκε χθες 5η φορά σε μεγάλο ξενοδοχείο του Λονδίνου και ο ευτυχής γαμπρός είναι ο 32χρονος Πέρσι Γκίμπσον, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός της. "Η Τζόαν Κόλινς είναι τώρα κυρία Γκίμπσον. Ήταν μια πολύ συγκινητική τελετή. Aντάλλαξαν τις παραδοσιακές ευχές και όλοι κλάψαμε, ακόμη και η Τζόαν", δήλωσε κατα το τέλος της 45λεπτης τελετής, η Στέλα Γουίλσον, εκπρόσωπος της στάρ του Χόλιγουντ.

    "Η Τζόαν φορούσε νυφικό απο μόβ μεταξωτό ύφασμα", είπε η εκπρόσωπος και διευκρίνισε οτι δεν μπορεί να αναφέρει περισσότερα γιατί τα αποκλειστικά δικαιώματα για την παρουσίαση του γάμου έχουν πουληθεί σε μεγάλο περιοδικό.

    Το νυφικό της Κόλινς σχεδίασε ο Νόλαν Μίλερ που είχε εργαστεί στη δεκαετία του 80 για την τηλεοπτική σειρά "Δυναστεία" στην οποία πρωταγωνιστούσε η βρετανή ηθοποιός. Ανάμεσα στους 180 προκεκλημένους στο γάμο ήταν ο ηθοποιός Ρότζερ Μούρ, και ο τραγουδιστής και συνθέτης Ελτον Τζόν.

    Ο Πέρσι Γκίμπσον, διευθυντής θεάτρου γεννημένος στο Περού, ζήτησε την Κόλινς σε γάμο το Μάιο στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου.

    Στην αρχή οι δυό τους ήταν φίλοι έγιναν όμως εραστές όταν ο Γκίμπσον βοήθησε την Κόλινς να εκδώσει το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο "Star Quality".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 18 February 2002 - 9:55:48 UTC