Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΑΕΔ: Νέα δυναμική για πάταξη της ανεργίας
  • [02] Διάσκεψη για τις διεθνείς εξελίξεις στη Βουλή
  • [03] ΕΕ: Πρόσθετα μέτρα για τη διακίνηση τροφίμων
  • [04] Εργασίες ΚΕ Νέας Δημοκρατίας
  • [05] Ελληνική στρατιωτική δύναμη στην Καμπούλ
  • [06] Αύριο η απόφαση των γιατρών του ΙΚΑ
  • [07] Συνέντευξη τρομοκράτη Κάρλος στα ΝΕΑ
  • [08] Πρώτη συνεδρίαση για το νέο προεδρείο ΣΑΕ
  • [09] Εκρηξη σε δεξαμενή υγραερίου στην Τουρκία
  • [10] Εκρήξεις βομβών στις Φιλιππίνες
  • [11] Κυπριακό:Συνεχίστηκαν και χθες οι συνομιλίες
  • [12] Επίσκεψη Μπους στην Κίνα
  • [13] Συνάντηση Μουμπάρακ με Τένετ
  • [14] Δολοφονική πράξη ο θάνατος του Αφγανού υπουργού
  • [15] Την Τετάρτη η απόφαση για την Ολυμπιακή
  • [16] Ποδόσφαιρο: 16η αγωνιστική Α' κατηγορίας

    [01] ΟΑΕΔ: Νέα δυναμική για πάταξη της ανεργίας

    Πηγή: ΝΕΤ 16/2/2002 6:26:00 μμ

    Ευκαιρίες απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης σε 38.000 ανέργους θα δώσει το 2002 ο ΟΑΕΔ, μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα. Για την πρόσληψη ανέργων, θα επιδοτηθούν επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με το ποσό των 14,76 ευρώ ημερησίως για κάθε άνεργο.

    Ο χρόνος απασχόλησης θα είναι δώδεκα μήνες για τους άνδρες και δεκαπέντε για τις γυναίκες με την υποχρέωση του εργοδότη να κρατήσει τους ανέργους τουλάχιστον για έξι μήνες και μετά την επιδότηση.

    Στο πρόγραμμα ελεύθερων επαγγελματιών που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη έχουν ενταχθεί 4.000 άνεργοι που θέλουν να ανοίξουν δικές τους επιχειρήσεις.

    Οι 1300 από αυτούς δεν έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής σε σύσταση επιχείρησης και έτσι οι κενές θέσεις θα καλυφθούν από άλλους ενδιαφερόμενους. Το ποσό της επιδότησης είναι 7.337 ευρώ.

    Στα μεγάλα τεχνικά έργα θα καταρτιστούν 3.000 άνεργοι κάτω των 25 ετών για 200 έως 500 ώρες. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος 1000 άνεργοι θα απασχοληθούν στις εργοληπτικές εταιρίες.

    Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην περιφέρεια της Ηπείρου, όπου θα δημιουργηθούν 12.000 θέσεις απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης.

    Οι άνεργοι που θα ανοίξουν δική τους επιχείρηση θα επιδοτηθούν με 12.235 ευρώ.

    Για την απόκτηση εξειδικευμένων δεξιοτήτων στις νέες τεχνολογίες θα καταρτιστούν 3000 πτυχιουχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ σε επιχειρήσεις οι οποίες υποχρεούνται στη συνεχεια να προσλάβουν το 60% των καταρτισθέντων. *

    Μέριμνα λαμβάνεται και για 4000 άτομα με ειδικές ανάγκες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

    Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα και θα ολοκληρωθούν σταδιακά μέσα στο καλοκαίρι.

    Περαιτέρω πληροφορίες για τα προγράμματα ή τα στοιχεία επικοινωνίας με τα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΔ, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού

    [02] Διάσκεψη για τις διεθνείς εξελίξεις στη Βουλή

    16/2/2002 4:39:00 μμ

    Τον έντονο προβληματισμό τους για τη διεθνή τρομοκρατία και την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, εξέφρασαν οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων των χωρών της Μεσογείου, στη διάσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, υπογράμμισε ότι η εξάλειψη της τρομοκρατίας περνά μέσα από την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών.

    Επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο

    Όπως τονισε, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ, εγκυμονεί ο κίνδυνος περιφερειακών κρίσεων, οι οποίες μπορούν να προσλάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

    Επεσήμανε επίσης, τα εμπόδια στη συνεργασία των Ευρωμεσογειακών λαών, τα οποία προκύπτουν από την ένταση στη Μέση Ανατολή και την εκκρεμότητα του Κυπριακού.

    Λίγο αργότερα, οι πρόεδροι των κοινοβουλίων, συνοδευόμενοι από τον Απόστολο Κακλαμάνη επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.

    Ο κ. Στεφανόπουλος δέχθηκε επίσης τετραμελή αντιπροσωπεία της διοίκησης του ευρωπαϊκού δικτύου Ελληνίδων δημοσιογράφων.

    [03] ΕΕ: Πρόσθετα μέτρα για τη διακίνηση τροφίμων

    16/2/2002 3:52:00 μμ

    Πρόοδο σε ότι αφορά την παραγωγή και τη διακίνηση κρέατος, διαπίστωσαν οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επισκέφθηκαν τη χώρα μας. Ωστόσο, επεσήμαναν την ανάγκη πρόσθετων μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις και η επίλυση των προβλημάτων απαιτεί συντονισμένες παρεμβάσεις.

    Κινδύνους για τη δημόσια υγεία εγκυμονούν οι συνθήκες που επικρατούν κυρίως στην κεντρική αγορά του Ρέντη καθώς δεν τηρούνται συστηματικά μια σειρά από νόμοι και οδηγίες που αφορούν στην ασφάλεια των τροφίμων.

    Την ανακοίνωση αυτή έκανε χθες στην Αθήνα ο γενικός διευθυντής της διεύθυνσης υγείας και προστασίας του καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρόμπερτ Κόουλμαν, ο οποίος επέδωσε στις ηγεσίες των υπουργείων Γεωργίας και Ανάπτυξης, έκθεση με τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν διενεργήσει στη χώρα μας τα αρμόδια κοινοτικά όργανα.

    Ο κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι η χώρα μας είναι πρόθυμη ώστε να ληφθούν δράσεις προς την προστασία της υγείας των πολιτών, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη γίνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση

    Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία τα δυο υπουργεία θα πρέπει μέσα σε 10 μέρες να έχουν κάνει τις παρατηρήσεις τους στην έκθεση και να δηλώσουν το χρονοδιάγραμμα που θα εφαρμοστούν οι κοινοτικές διατάξεις.

    Στο μεταξύ, το 1ο Περιφερειακό Κέντρο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων εγκαινίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ανάπτυξης.

    [04] Εργασίες ΚΕ Νέας Δημοκρατίας

    16/2/2002 7:36:00 μμ

    Με επικρίσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα αλλά και στην υγεία έκλεισε τις εργασίες της ΚΕ του κόμματος του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι χρέος της ΝΔ, είναι να σταθεί στο πλευρό των αγροτών και προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιών όσων αγροτών έχουν χρέη στις τράπεζες. Όπως ήταν αναμενόμενο, στη συνεδρίαση κυριάρχησε και το θέμα των δημοτικών εκλογών.

    Ομιλία Καραμανλή

    Απάντηση Πρωτόπαπα

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του στις επικρίσεις του Γιώργου Βουλγαράκη γιατί η ΝΔ δεν στήριξε κομματικό υποψήφιο στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

    " Ο φανατικός κομματισμός οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διαφθορά" δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η ΝΔ έχει το πολιτικό θάρρος να απορρίπτει τον πειρασμό της κομματικοποίησης.

    Επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση για τα προβλήματα που απασχολούν το χώρο της υγείας αλλά και της περιφέρειας.

    Σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, δήλωσε:

    " Ο κ. Καραμανλής επαναλαμβάνεται μονότονα. Οι ίδιες - κενές περιεχομένου -αναφορές ,τα ίδια άσφαιρα πυρά και επιθέσεις. Τίποτε νέο δεν έχει να προσθέσει και να προσφέρει. Ο λαός του έχει δώσει την απάντηση του "

    Δηλώσεις στελεχών για δημοτικές εκλογές

    " Τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτελεί ομολογία ήττα " δήλωσαν οι βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης και Δημήτρης Κωστόπουλος στο περιθώριο της συνόδου της ΚΕ.

    Ερωτηθείς ο Μιλτιάδης Εβερτ σχετικά με το αν η κ. Μπακογιάννη θα εξαντλήσει τη θητεία της, εφόσον εκλεγεί στο Δήμο Αθηναίων, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπογράψει κάτι τέτοιο.

    Ο Γραμματέας της ΚΕ Βαγγέλης Μειμαράκης τόνισε ότι όλα τα στελέχη της ΝΔ που εκλεγούν θα εξαντλήσουν την τετραετία.

    Από την πλευρά του, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Δημήτρης Σιούφας, δήλωσε ότι στις εκλογές του Οκτωβρίου θα αποτυπωθεί η υπεροχή της φιλελεύθερης παράταξης.

    [05] Ελληνική στρατιωτική δύναμη στην Καμπούλ

    16/2/2002 5:29:00 μμ

    Από το αεροδρόμιο της Μίκρας, αναχωρούν αύριο το απόγευμα για την Καμπούλ, οι πρώτοι 49 Ελληνες στρατιωτικοί, προκειμένου να προετοιμάσουν την έλευση του συνόλου του ελληνικού σώματος που θα συμμετάσχει στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη για τη διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή. Η μεταφορά του συνόλου της δύναμης - που αριθμεί 177 άνδρες - αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου. Τους πρώτους τρεις μήνες θα εγκατασταθεί στην Καμπούλ. Για το Αφγανιστάν αναχώρησαν ήδη οι πρώτοι Τούρκοι στρατιώτες.

    [06] Αύριο η απόφαση των γιατρών του ΙΚΑ

    16/2/2002 2:14:00 μμ

    Εκτακτη συνέλευση θα πραγματοποιήσουν αύριο οι γιατροί του ΙΚΑ προκειμένου να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Στη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί τους με τον υπουργό Εργασίας διαφάνηκαν σημεία προσέγγισης, ενώ ο κ.Ρέππας πρότεινε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις μέχρι τις 15 Μαρτίου και μέχρι τότε να γίνει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Ο υπουργός τόνισε ότι δεσμεύεται για την αναβάθμιση της οικονομικής θέσης των γιατρών του ΙΚΑ, ενώ για τη μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του ιδρύματος, πρότεινε μια διαδικασία σταδιακής απορρόφησής τους.

    [07] Συνέντευξη τρομοκράτη Κάρλος στα ΝΕΑ

    Πηγή: ΝΕΤ 16/2/2002 7:37:00 μμ

    "Ουδέν σχόλιον" ήταν η απάντηση του αρχιτρομοκράτη Κάρλος στην ερώτηση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ για τις επαφές της ομάδας του με τον Επαναστατικό Λαικό Αγώνα. Σύμφωνα με τα αρχεία της μυστικής υπηρεσίας ΣΤΑΖΙ συνεργάτες του Κάρλος φέρονται να πήραν μέρος σε δυο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην απόπειρα δολοφονίας του Σαουδάραβα πρέσβη στο Ψυχικό και σε μπαρ στη Γλυφάδα.

    Δεν έχει επισκεφθεί ποτέ τη χώρα μας

    Ο Κάρλος, γνωστός με το ψευδώνυμο Τσακάλι χαρακτηρίζει την "17 Νοέμβρη" πατριωτική, αντιιμπεριαλιστική οργάνωση και σημειώνει:

    " Εγώ δεν ήμουν σε απευθείας επαφή με τους συντρόφους αυτής της οργάνωσης. Αν η Ελληνική Αστυνομία γνώριζε ποιοι ήταν οι σύντροφοι της 17 Νοέμβρη θα τους είχε συλλάβει έως τώρα ".

    Ο Ίλιτς Ραμίρεζ Σάντσες , όπως είναι το πραγματικό όνομα του Κάρλος, δηλώνει ότι δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του στην Ελλάδα.

    Ο τρομοκράτης με τα χίλια πρόσωπα παραδόθηκε στην Γαλλία από τις αρχές του Σουδάν τον Αύγουστο του 1994.

    Εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τις δολοφονίες δυο Γάλλων πρακτόρων και του Λιβανέζου πληροφοριοδότη τους το 1975 στο Παρίσι.

    Στον Κάρλος όμως έχουν αποδοθεί πολλές τρομοκρατικές ενέργειες σε όλο τον κόσμο, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων.

    [08] Πρώτη συνεδρίαση για το νέο προεδρείο ΣΑΕ

    Πηγή: NET 105,8 fm 16/2/2002 5:24:00 μμ

    Στα γραφεία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη συνεδριάζει από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2002 το προεδρείο της παγκόσμια οργάνωσης. Στην πρώτη συνεδρίαση για το 2002 το νέο προεδρείο, που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, θα ασχοληθεί με το γενικό πλαίσιο, τους στόχους και τα προγράμματα του ΣΑΕ για την περίοδο 2002-2003.

    Εναρκτήρια ομιλία Αντριου Αθενς

    Στις εργασίες συμμετέχουν ο υφ. Εξωτερικών κ. Ιωάννης Μαγκριώτης, ο ΓΓΑΕ κ. Δημήτρης Δόλλης, ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Γρηγόρης Νιώτης, βουλευτές της επιτροπής, καθώς και στελέχη της ΓΓΑΕ.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Αντρέας Αθενς επεσήμανε ότι η πρώτη συνεδρίαση για το 2002 αποτελεί και την αρχή της νέας μας θητείας.

    " Είμαστε ένας ιδιαίτερος οργανισμός, ευλογημένος με το προνόμιο μιας ξεχωριστής σχέσης με την Ελληνική Πολιτεία αλλά και με μια μοναδική ευθύνη " είπε κ. Αθενς, τονίζοντας:

    " Η δυνατότητά μας να συγκεντρώσουμε την οργανωμένη Ομογένεια και η ιδιαίτερη σχέση μας με τους διάφορους πολιτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες της Ελληνικής Πολιτείας, καθορίζουν την αποτελεσματικότητά μας για την εκπλήρωση της αποστολής μας "

    Οι άξονες δράσης του ΣΑΕ

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ εστίασε σε τρεις βασικούς άξονες τη δράση του ΣΑΕ.

    Ενότητα Προγράμματα Παγκόσμιας Εμβέλειας Επικέντρωση στις προσπάθειες

    Παράλληλα, ενημέρωσε το προεδρείο του ΣΑΕ για τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών και τόνισε ότι η στρατηγική του ΣΑΕ για τα «Εθνικά Θέματα» θα πρέπει να επικεντρωθεί στην συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων διεθνών δυνάμεων για την υποστήριξη του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

    Νέα προγράμματα και πρωτοβουλίες

    Ο κ. Aθενς υπογράμμισε ότι το Γραφείο του διεισδύει σε δύο νέους τομείς.

    Εμπορίου/ Επιχειρήσεων, Πρόγραμμα Υιοθεσιών Εκκλησιών -εκκλησιαστικά και Πολιτιστικά προγράμματα

    Σε ότι αφορά το Δίκτυο Επιχειρηματιών του ΣΑΕ πρότεινε τη δημιουργία ενός κέντρου με βάση το γραφείο Θεσσαλονίκης, διοικούμενο από ένα μέλος του προσωπικού και με αρχική διασύνδεση με τα τέσσερα περιφερειακά γραφεία του ΣΑΕ.

    Σημαντικό είναι επίσης και το πρόγραμμα των Μικροεπιχειρήσεων , που έχει ως στόχο την ενθάρρυνση της δημιουργίας μικρών επιχειρήσεων και βιοτεχνιών από ιδιώτες ή οικογένειες οι οποίες δεν έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση και τις ειδικές γνώσεις για την πραγματοποίηση των σχεδίων τους.

    Παράλληλα με το Πρόγραμμα Μικρό-Επιχειρήσεων θα παρέχεται και εκπαίδευση σε κάποιους βασικούς τομείς ώστε να αυξηθεί η προοπτική μιας επιτυχημένης επιχειρηματικής πορείας.

    Συνάντηση με Ευάγγελο Βενιζέλο

    Στο μεταξύ, συνάντηση με το προεδρείο του ΣΑΕ είχε σήμερα το μεσημέρι ο υπ. Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσία του προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής Γρηγόρη Νιώτη, του ΓΓΑΕ Δημήτρη Δόλλη και του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Πάππα.

    [09] Εκρηξη σε δεξαμενή υγραερίου στην Τουρκία

    Πηγή: ΑΠΕ 16/2/2002 12:13:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Εντεκα άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε δεξαμενή υγραερίου σε συνεργείο αυτοκινήτων στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Η έκρηξη προκλήθηκε όταν ο οδηγός ενός εκσκαφέα κατέστρεψε κατά λάθος τη δεξαμενή στη διάρκεια ελιγμών στο συνεργείο, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το συνεργείο και να σπάσουν τα τζάμια γειτονικών κτιρίων, σπέρνοντας τον πανικό στους κατοίκους. Δύο από τους 11 τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    [10] Εκρήξεις βομβών στις Φιλιππίνες

    16/2/2002 12:01:00 μμ

    Βόμβα εξερράγη σήμερα σε κινηματογράφο στο εμπορικό κέντρο της πόλης Ζαμποάνγκα στις νότιες Φιλιππίνες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα. Η Ζαμποάνγκα είναι η βάση εκατοντάδων Αμερικανών και χιλιάδων Φιλιππινέζων στρατιωτών που μετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της ισλαμικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, η οποία χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική από την Ουάσινγκτον.

    Νωρίτερα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 48 τραυματίστηκαν από επίθεση με χειροβομβίδα σε λαϊκή αγορά στο νησί Τζόλο των νότιων Φιλιππίνων.

    Η Αμπού Σαγιάφ υπεύθυνη για τις επιθέσεις;

    Ο εκπρόσωπος του στρατού, ταγματάρχης Ρομέο Τολεντίνο δήλωσε ότι η επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα, την ώρα που άρχιζε να συρρέει κόσμος στην αγορά του Τζόλο.

    Οι στρατιωτικές αρχές υποψιάζονται οτι υπεύθυνοι για την επίθεση είναι οι μουσουλμάνοι αντάρτες της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ.

    "Η επίθεση αυτή είναι απάντηση στις επιχειρήσεις του στρατού κατά των τρομοκρατών. Είχαν πολλά θύματα και μας εκδικούνται χτυπώντας πολίτες. Οι αντάρτες του Αμπού Σαγιάφ έχουν απειλήσει οτι θα απαγάγουν δασκάλους και μαθητές αν ο στρατός του Τζόλο δεν σταματήσει τις επιχειρήσεις εναντίον τους" είπε ο Τολεντίνο.

    [11] Κυπριακό:Συνεχίστηκαν και χθες οι συνομιλίες

    16/2/2002 11:53:00 πμ

    Τη συζήτηση επί του εδαφικού και του θέματος των περιουσιών, συνέχισαν ο πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς, στη 13η συνάντηση, που είχαν χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με τουρκοκυπριακές πηγές, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων ολοκλήρωσαν τη συζήτηση των δύο αυτών θεμάτων, ενώ με την έναρξη του δεύτερου γύρου, θα μπουν σε λεπτομερή συζήτηση όλων των θεμάτων τα οποία καλύφθηκαν στον πρώτο γύρο.

    Την Τρίτη η τελευταία συνάντηση του α' γύρου

    Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς ήταν η προτελευταία του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών, διήρκεσε μιάμιση περίπου ώρα και έγινε παρουσία του Αβλαρο ντε Σότο.

    Την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει η τελευταία συνάντηση πριν από την ανάπαυλα ως την 1η Μαρτίου. Την επομένη ο Αλβαρο ντε Σότο θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, για να ενημερώσει το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας για την πορεία των απευθείας συνομιλιών.

    Στις 25 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Κληρίδης θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά θα ζητήσει από όλους υπομονή, αφού πολλά θα κριθούν στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών.

    [12] Επίσκεψη Μπους στην Κίνα

    16/2/2002 12:32:00 μμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξέφρασε την ελπίδα ότι η επικείμενη επίσκεψή του στην Κίνα θα βοηθήσει στη δημιουργία θετικών σχέσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον, προσθέτοντας ότι το ακανθώδες πρόβλημα της Ταϊβάν δεν θα αναχαιτίσει την πρόοδο στις διμερείς σχέσεις, μετέδωσε η κινεζική τηλεόραση.

    Ο Τζορτζ Μπους, που πρόκειται να επισκεφτεί το Πεκίνο την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της εξαήμερης περιοδείας του στην Ασία, έδωσε συνέντευξη στην κινεζική κρατική τηλεόραση και επανέλαβε την υποστήριξή του στην πολιτική της "μίας Κίνας".

    "Οι ΗΠΑ εύχονται να αποκατασταθούν θετικές και ειλικρινείς σχέσεις με την Κίνα", τόνισε ο Μπους και πρόσθεσε ότι "η Ταϊβάν είναι ένα ευαίσθητο πρόβλημα στις σινοαμερικανικές σχέσεις, αλλά δεν μπορεί να επηρεάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να αποκαταστήσουν έναν καλό και ειλικρινή διάλογο".

    [13] Συνάντηση Μουμπάρακ με Τένετ

    16/2/2002 12:16:00 μμ

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ συναντήθηκε σήμερα με τον διευθυντή CIA, Τζορτζ Τένετ στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ και συζήτησαν σχέδιο κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αλλά και τις εξελίξεις στο Ιράκ, ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

    "Η συνάντηση διήρκεσε 75 λεπτά και συζητήθηκε το "σχέδιο Τένετ" για μια ισραηλινο-παλαιστινιακή εκεχειρία, και η κατάσταση στο Ιράκ", δήλωσε εκπρόσωπος του Αιγύπτιου προέδρου. Οι δύο άνδρες απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης.

    Σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, η επίσκεψη του διευθυντή της CIA στην Αίγυπτο εντάσεται στο πλαίσιο της περιοδείας του Τένετ σε "χώρες της περιοχής". Η ανακοίνωση της επίσκεψης Τένετ στην Μέση Ανατολή έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους Παλαιστινίους που ζητούν αμερικανική παρέμβαση για την κατάπαυση του πυρός.

    [14] Δολοφονική πράξη ο θάνατος του Αφγανού υπουργού

    Πηγή: NET 105,8 fm 16/2/2002 11:58:00 πμ

    Αποτέλεσμα δολοφονικής ενέργειας, ήταν τελικά ο θάνατος του Aφγανού υπουργού Μεταφορών και Τουρισμού, Αμπντούλ Ραχμάν, σύμφωνα με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Χαμίντ Καρζάι. Σήμερα η Σαουδική Αραβία διαβεβαίωσε τον Καρζάι, ότι θα παραδώσει στην Καμπούλ τους τρεις Αφγανούς αξιωματούχους που θεωρούνται ύποπτοι για τη δολοφονία του Ραχμάν. Εν τω μεταξύ, η αφγανική κυβέρνηση έχει πάρει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας καθώς σήμερα θα πραγματοποίηθεί η κηδεία του Αφγανού υπουργού Τουρισμού.

    [15] Την Τετάρτη η απόφαση για την Ολυμπιακή

    16/2/2002 1:42:00 μμ

    Σε κρίσιμη φάση η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, καθώς κατατέθηκαν οι εγγυητικές επιστολές για την εξαγορά του 51%. Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι ο βιομήχανος Δημήτρης Φέσσας αποχώρησε από το σχήμα και ο επιχειρηματίας Παύλος Βαρδινογιάννης αύξησε την συμμετοχή του από τα 80 στα 92 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το ποσό του κ. Φέσσα. Με 10 εκατ. ευρώ μετέχουν στο σχήμα οι πιλότοι της Ολυμπιακής.

    [16] Ποδόσφαιρο: 16η αγωνιστική Α' κατηγορίας

    16/2/2002 4:03:00 μμ

    Με δύο αγώνες ανοίγει σήμερα η αυλαία της 16ης αγωνιστικής της πρώτης εθνικής κατηγορίας, στο ποδόσφαιρο. Στις 5 το απόγευμα ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τον Ακράτητο, ενώ δυο ώρες αργότερα, στις 7 ο Ηρακλής αντιμετωπίζει τον Ιωνικό. Αύριο θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ το ντέρμπι Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 16 February 2002 - 17:54:46 UTC