Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικείμενη συνάντηση Ευθυμίου-καθηγητών
  • [02] Σταθεροί στις θέσεις τους οι γιατροί του ΙΚΑ
  • [03] Κύκλος επαφών Χριστόφια στην Αθήνα
  • [04] Μεταστέγαση μεταφραστικής υπηρεσίας ΥΠΕΞ
  • [05] ΗΠΑ:Φόβοι επιθέσεων κατά πυρηνικών σταθμών
  • [06] Φωτιά σε κέντρο υποδοχής μεταναστών
  • [07] Παλαιστίνιος ο επικεφαλής της Αλ-Καιντα;
  • [08] Σήμερα κηδεύεται η πριγκίπισσα Μαργαρίτα
  • [09] Κατάθεση εγγυητικής επιστολής για την Ο.Α.
  • [10] Το Πανελλήνιο Κλειστού Στίβου στην ΕΤ-1
  • [11] Σημαντικός αρχαϊκός τάφος στα Γιαννιτσά
  • [12] Διαγωνισμός Ποίησης-Διηγήματος για μαθητές

    [01] Επικείμενη συνάντηση Ευθυμίου-καθηγητών

    15/2/2002 8:25:00 πμ

    Το μέλλον των κινητοποιήσεων των καθηγητών των ΤΕΙ αλλά και η τύχη της εξεταστικής περιόδου για περίπου 80.000 φοιτητές των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, κρίνεται σήμερα στη διάρκεια της συνάντησης αντιπροσωπείας των εκπαιδευτικών με τον υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου. Ο κ. Ευθυμίου έκανε έκκληση προς τους καθηγητές να επικρατήσει η λογική και να μη χαθεί άλλος χρόνος για ένα αίτημα που είναι αδύνατον να ικανοποιηθεί γιατί ανατρέπει όλα τα ακαδημαϊκά δεδομένα, τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης.

    Τη δήλωσή αυτή έκανε ο υπουργός Παιδείας στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο συμβούλιο υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαρακτηρίζοντας αδιέξοδο το αίτημα των καθηγητών των ΤΕΙ να τους αναγνωρίσει η πολιτεία τίτλους σπουδών χωρίς να έχουν τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά προσόντα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Υπουργός Παιδείας, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει εργασιακή απειλή για τους εκπαιδευτικούς αφού έχουν διασφαλισθεί με προσωποπαγείς θέσεις δια βίου, παράλληλα με κίνητρα για την επιστημονική τους εξέλιξη, στο βαθμό που το επιθυμούν.

    Υπενθυμίζεται ότι οι σύλλογοι διδασκόντων στα πέντε μεγάλα ΤΕΙ της χώρας, συνεχίζουν την αποχή από το διδακτικό τους έργο, αντιδρώντας στον τρόπο εξέλιξής τους όσον αφορά την ανωτατοποίηση των ιδρυμάτων.

    [02] Σταθεροί στις θέσεις τους οι γιατροί του ΙΚΑ

    Πηγή: NET 105,8 fm 15/2/2002 8:34:00 πμ

    Εμμένουν στις θέσεις τους οι γιατροί του ΙΚΑ παρά τη μερική ικανοποίηση των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση. Σήμερα συναντώνται με τη διοίκηση του Ιδρύματος και τους συναρμόδιους Υπουργούς. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η πλήρης ένταξη των γιατρών στον Πρωτοβάθμιο Φορέα Υγείας ο οποίος συστήνεται, δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβερτος Σπυρόπουλος. Τετράωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί πραγματοποιούν, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο "Ελπίς".

    [03] Κύκλος επαφών Χριστόφια στην Αθήνα

    15/2/2002 9:04:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τις ανησυχίες, τις ελπίδες και τις προοπτικές του Kυπριακού, θα συζητήσει σήμερα με την ανώτατη πολιτική ηγεσία της Ελλάδας ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, o οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. Ο κ.Χριστόφιας θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, τον πρόεδρο της Βουλής, καθώς και την γραμματέα του ΚΚΕ και τον πρόεδρο του Συνασπισμού. Επίσης θα συμμετάσχει στην τρίτη Διάσκεψη των ευρω-μεσογειακών κοινοβουλίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο.

    Ο κ.Χριστόφιας μιλώντας σε διάσκεψη τύπου, ανέφερε ότι στη διάσκεψη θα τεθεί το κυπριακό και το μεσανατολικό τα οποία χαρακτήρισε δύο εστίες έντασης που δηλητηριάζουν τις σχέσεις στην περιοχή. Η Κύπρος, είπε, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ως γέφυρα συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

    Ο κ.Χριστόφιας, επεσήμανε ότι ο διεθνής παράγοντας θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή του στην αδιάλλακτη στάση του Ντενκτάς και της Αγκυρας. Ο κατοχικός ηγέτης είπε, αντί να ανοίξει τα παράθυρα της επαναπροσέγγισης, τα κλείνει, εμποδίζοντας όλες τις επαφές ανάμεσα σε οργανωμένα σύνολα των δύο κοινοτήτων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο αποδοχής από την κυβέρνηση μορατόριουμ εξοπλισμών, ο κ.Χριστόφιας είπε ότι δεν γνωρίζει οτιδήποτε. Πρόσθεσε ότι το κυνήγι εξοπλισμών είναι ανώφελο. Το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί με τους εξοπλισμούς είπε και πρόσθεσε ότι οποιοδήποτε μορατόριουμ πρέπει να είναι αμφίδρομο.

    Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, μετά την Αθήνα θα μεταβεί στη Σλοβακία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του κοινοβουλίου της χώρας. Ο κ.Χριστόφιας σημείωσε ότι η Σλοβακία συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επαναπροσέγγιση.

    [04] Μεταστέγαση μεταφραστικής υπηρεσίας ΥΠΕΞ

    15/2/2002 9:07:00 πμ

    Η Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών μεταστεγάζεται σε νέα γραφεία, επί της οδού Αρίωνος 10 στην περιοχή Ψυρρή της Αθήνας. Η μετακόμιση στα νέα γραφεία, από τα γραφεία επί των οδών Βουκουρεστίου 3 και Ζαλοκώστα 1, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου. Οι αριθμοί τηλεφώνων της Μεταφραστικής Υπηρεσίας θα παραμείνουν αρχικά ως έχουν, ενώ η Υπηρεσία δεν θα δεχθεί κοινό την Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου.

    [05] ΗΠΑ:Φόβοι επιθέσεων κατά πυρηνικών σταθμών

    15/2/2002 11:44:00 πμ

    Fvto qrxemioy

    Εντολή να ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας στους 103 πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που υπάρχουν στις ΗΠΑ έδωσε η κυβέρνηση Μπους στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι ο νέος "επικεφαλής" της Αλ-Κάιντα, Αμπού Ζουμπέιντα, σχεδιάζει νέα επίθεση εναντίον των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ το FBI ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για την σύλληψη στην Υεμένη των πέντε από τα 17 άτομα που θεωρούνται ύποπτα για πιθανές νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ το αμερικανικό Κογκρέσο άρχισε τη διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθούν οι λόγοι για τους οποίου απέτυχαν οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας να αποκαλύψουν εγκαίρως τα σχέδια για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Αυστηροί έλεγχοι σε όλες τις εγκαταστάσεις

    Με δεδομένη την προειδοποίηση του FBI για την πιθανότητα εκδήλωσης νέων επιθέσεων, η αμερικανική υπηρεσία που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων έδωσε εντολή να ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας.

    Αποφασίσθηκε να ελέγχονται εξονυχιστικά όσοι εργάζονται στις εγκαταστάσεις αυτές, να εκπαιδευθούν καλύτερα οι φύλακες και να γίνονται έλεγχοι σε όλα τα οχήματα που προσεγγίζουν σε δρόμους που οδηγούν στα πυρηνικά εργοστάσια.

    Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας έχει ήδη απαγορεύσει τις πτήσεις σε ακτίνα 19 χιλιομέτρων από τα περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια.

    Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι η αστυνομία στην αμερικανική πρωτεύουσα θα δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο παρακολούθησης δημοσίων χώρων με κάμερες, ένα μέτρο όμως που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις διότι τίθεται ζήτημα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων.

    Το Κογκρέσο αναζητά τις ευθύνες για τις επιθέσεις της 11ης

    Την ίδια ώρα το αμερικανικό Κογκρέσο ανακοίνωσε ότι άρχισε τη διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθούν οι λόγοι για τους οποίους οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας της χώρας απέτυχαν να αποκαλύψουν εγκαίρως τη συνωμοσία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Οι βουλευτές δηλώνουν αποφασισμένοι "να μην αφήσουν ούτε μία πέτρα χωρίς να τη σηκώσουν" αναζητώντας απαντήσεις σε μία σειρά από ερωτήματα και επιδιώκοντας την απόδοση ευθυνών. Οι επιτροπές αντικατασκοπείας της Βουλής και της Γερουσίας κατέληξαν σε μία ασυνήθιστη απόφαση, συμφωνώντας να διενεργήσουν από κοινού έρευνα, ώστε να μην χρειασθεί να γίνουν δύο φορές αποκαλύψεις στοιχείων, δεδομένης της ευαισθησίας του θέματος.

    Στόχος μας είναι να διαπιστωθεί "γιατί ο χώρος της αντικατασκοπείας δεν έμαθε εγκαίρως για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου", δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής αντικατασκοπείας της Γερουσίας, Μπομπ Γκράχαμ. "Επιθυμούμε να εξακριβώσουμε τις οποιεσδήποτε λανθασμένες ενέργειες στον χώρο της αντικατασκοπείας ώστε να αντιμετωπισθούν αυτά τα προβλήματα το ταχύτερο δυνατό", πρόσθεσε ο αμερικανός γερουσιαστής.

    Η έρευνα υποστηρίζεται από τις ηγεσίες της Βουλής και της Γερουσίας, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα συνεργασθεί παρέχοντας στους ερευνητές πρόσβαση σε σημαντικά έγγραφα και σε πρόσωπα που θεωρείται ότι γνωρίζουν λεπτομέρειες του ζητήματος.

    [06] Φωτιά σε κέντρο υποδοχής μεταναστών

    15/2/2002 10:02:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε αργά χθες το βράδυ σε κέντρο κράτησης μεταναστών στο Μπέντφορντ, βορείως του Λονδίνου, όπου βρίσκονταν 400 άτομα, ύστερα από επεισόδια που σημειώθηκαν στο κτήριο, μεταξύ κρατουμένων και εργαζομένων. Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες με 15 οχήματα προσπαθούσαν επί τέσσερις ώρες μέχρι τελικά να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, ενώ όπως ανακοίνωσε η αστυνομία άγνωστος αριθμός μεταναστών κατάφερε να δραπετεύσει από το κέντρο.

    "Φαίνεται πως κάποιοι άρχισαν να προκαλούν προβλήματα στο κέντρο. Μόλις ξέσπασε η πυρκαγιά, κάποιοι κατάφεραν να διαφύγουν", δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας, ο οποίος όμως δεν ήταν σε θέση να δώσει τον ακριβή αριθμό των μεταναστών που κατάφεραν να εκμεταλλευθούν την συγκεχυμένη κατάσταση και να δραπετεύσουν.

    "Ηταν μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τα τελευταία χρόνια", δήλωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

    Από νοσοκομειακές πηγές έγινε γνωστό ότι τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, αλλά όλοι νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

    Στο κέντρο αυτό στεγάζονται μετανάστες που ζητούν να τους χορηγηθεί άσυλο και υπεύθυνη για την ασφάλεια είναι μία ιδιωτική εταιρία.

    [07] Παλαιστίνιος ο επικεφαλής της Αλ-Καιντα;

    15/2/2002 9:19:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ο νέος επικεφαλής των τρομοκρατικών επιχειρήσεων του δικτύου της Αλ Κάιντα είναι ένας 30χρονος Παλαιστίνιος με το όνομα Αμπού Ζομπέιντα, ο οποίος ετοιμάζει επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Νιού Γιόρκ Τάιμς που επικαλείται δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμπού Ζομπέιντα προσπαθεί να επανενεργοποιήσει "εν υπνώσει" μέλη της οργάνωσης που βρίσκονται σε πολλές χώρες ώστε να επαναλάβουν τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων.

    Διάδοχος του Ατεφ ο Ζομπέιντα σύμφωνα με τις ΗΠΑ

    Ο Αμπού Ζομπέιντα γεννήθηκε στο Ριάντ και είναι γόνος εύπορης παλαιστινιακής οικογένειας που κατοικεί στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

    Στο τέλος της δεκαετίας του '90 ο Αμπού Ζομπέιντα έγινε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ένας από τους υπαρχηγούς του Οσάμα Μπιν Λάντεν και είναι ένα από τα λίγα στελέχη της Αλ Κάιντα που έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες για να έλθει σε επαφή με μέλη της οργάνωσης.

    Ο Αμπού Ζομπέιντα λαμβάνει εξαιρετικές προφυλάξεις για να μην κινήσει υποψίες και για το λόγο αυτό δεν περιλαμβάνεται στη λίστα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης με τους υπόπτους για τρομοκρατική δράση, όπως συμβαίνει με άλλα μέλη της Αλ Κάιντα.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Παλαιστίνιος είχε άμεση ανάμειξη στο σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και άλλων επιθέσεων που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στη συνέχεια στην Ευρώπη και ειδικότερα στο Παρίσι και το Σαράγεβο.

    Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επεσήμαναν στην εφημερίδα ότι ο Αμπού Ζομπέιντα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος διότι γνωρίζει την ταυτότητα χιλιάδων ισλαμιστών που έχουν εκπαιδευθεί στο Αφγανιστάν. Ηταν για παράδειγμα υπεύθυνος στρατολόγησης εθελοντών στο Πεσαβάρ και ανάθεσης αποστολών στο εξωτερικό.

    Ο Αμπού Ζομπέιντα διαδέχθηκε τον Μοχάμεντ Ατεφ, ο οποίος σκοτώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στρατοπέδων της Αλ Κάιντα.

    [08] Σήμερα κηδεύεται η πριγκίπισσα Μαργαρίτα

    15/2/2002 11:47:00 πμ

    Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας ετοιμάζονται να πουν το τελευταίο αντίο στην πριγκίπισσα Μαργαρίτα, η κηδεία της οποίας θα γίνει σήμερα το απόγευμα στο παρεκκλήσι του παλατιού του Ουίνδσορ, σε ιδιωτική τελετή. Στην νεκρώσιμη ακολουθία που θα τελεστεί στις 17.00 [ώρα Ελλάδος] θα παραστεί και η ηλικίας 101 ετών βασιλομήτωρ Ελισάβετ.

    Επιθυμία της μια απλή τελετή σε κλειστό κύκλο

    Παρά τις ανησυχίες που εκφράζονται για την υγεία της, η βασιλομήτωρ Ελισάβετ μετέβη στο Ουίνδσορ με ελικόπτερο από το Σάντριγκαμ του Νόρφολκ, για να παρευρεθεί στην κηδεία της κόρης της.

    Στο παρεκκλήσι των ανακτόρων του Ουίνδσορ, έξω από το οποίο έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες άτομα, έχει ήδη μεταφερθεί από χθες το φέρετρο με τη σορό της πριγκίπισσας. Στο ίδιο παρεκκλήσι είχε τελεστεί πριν από ακριβώς 50 χρόνια η κηδεία του πατέρα της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, βασιλιά Γεωργίου VI.

    Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί ενώπιον των μελών της βασιλικής οικογένειας και περίπου 400 φίλων της πριγκίπισσας. Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα είχε ζητήσει η τελετή να είναι ιδιωτική και απλή και πιστεύεται ότι έχει εγκρίνει τη μουσική και τα λόγια που θα ακουστούν στη διάρκειά της.

    Ο πρίγκιπας Κάρολος επέσπευσε την επιστροφή του από την Ιρλανδία στην οποία πραγματοποιεί επίσκεψη, για να παρευρεθεί στην κηδεία, στην οποία θα τον συνοδεύσουν οι γιοί του πρίγκιπας Ουίλιαμ και πρίγκιπας Χάρι.

    [09] Κατάθεση εγγυητικής επιστολής για την Ο.Α.

    15/2/2002 8:49:00 πμ

    Aργά χθες το βράδυ κατατέθηκε η εγγυητική επιστολή 105 εκατ. ευρώ της αυστραλιανής κοινοπραξίας IAS (Ιntegrated Αirlines Solutions) για την εξαγορά του 51% του μετοxικού κεφαλαίου της Oλυμπιακής Aεροπορίας. H κατάθεση της εγγυητικής, ωστόσο, δεν προεξοφλεί απολύτως και τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης, καθώς θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε μια σειρά θεμάτων που έxουν σxέση με το επιxειρησιακό πρόγραμμα της εταιρείας.

    Η κατάθεση της επιταγής των 105 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί το πρώτο και σημαντικό βήμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της IAS και του ελληνικού Δημοσίου, χωρίς όμως να προεξοφλεί και τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης, καθώς θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε μια σειρά θεμάτων που έχουν σχέση με το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ολυμπιακής, τη βιωσιμότητα της εταιρίας, το μέλλον των υπαλλήλων και άλλα.

    Πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο και προέρχονται από ανώνυμους κύκλους της IAS, επιμένουν ότι η Κοινοπραξία είναι κατ' όνομα πλέον αυστραλιανή, καθώς τα μέλη της περιορίζονται ουσιαστικά σε Ελληνες, με βασικό μέτοχο τον επιχειρηματία Π.Βαρδινογιάννη, εταίρο επίσης τον επιχειρηματία Δ.Φέσσα και, τέλος, τους ίδιους τους πιλότους της Ολυμπιακής.

    [10] Το Πανελλήνιο Κλειστού Στίβου στην ΕΤ-1

    15/2/2002 11:28:00 πμ

    Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που θα γίνει στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αύριο Σάββατο και την Κυριακή 16 και 17 Φεβρουαρίου θα μεταδώσει η ΕΤ-1.Οι αγώνες θα μεταδοθούν απευθείας από τις 19.00 έως 21.00. Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα αναμένεται να πάρουν μέρος οι κορυφαίοι Ελληνες αθλητές και αθλήτριες αυτής της περιόδου.

    Το Διεθνές Μίτινγκ ''Αθήνα 2002'' ζωντανό από την ΕΤ-1

    Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου η ΕΤ-1 θα καλύψει από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (17.30 - 20.15) το μεγάλο Διεθνές Μίτινγκ "Αθήνα 2002". Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς διεθνείς αγώνες στίβου της Ευρώπης, στο οποίο θα πάρουν μέρος εκτός από τους Ελληνες αθλητές και αθλήτριες, μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου στίβου.

    Ανάμεσά τους θα είναι η Ρωσίδα Σβετλάνα Φεοφάνοβα, που κατέρριψε, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, το παγκόσμιο ρεκόρ του επι κοντώ με 4.71 καθώς και η προηγούμενη κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στον κλειστό στίβο και κάτοχος του ρεκόρ στον ανοικτό στίβο, ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια Στέισι Ντραγκίλα από τις ΗΠΑ.

    Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα είναι και οι κορυφαίες αθλήτριες του κόσμου στο τριπλούν Ελενα Λεμπεντένκο και Τερέζα Μαρίνοβα. Παρούσα θα είναι και η Βούλα Τσιαμήτα που απουσίαζε από τους αγώνες για 2,5 περίπου χρόνια λόγω τραυματισμού.

    Τα σχόλια, την περιγραφή και τα ρεπορτάζ των αγώνων θα κάνουν οι δημοσιογράφοι Νίκος Αντωνιάδης, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και Χρήστος Αθανασόπουλος.

    [11] Σημαντικός αρχαϊκός τάφος στα Γιαννιτσά

    15/2/2002 10:55:00 πμ

    Δεκάδες χρυσά κτερίσματα, μάσκες πολεμιστών, χρυσά διαδήματα, γυναικεία κοσμήματα, αλλά και χάλκινα, κεχριμπαρένια κ.α αντικείμενα εντόπισε η αρχαιολογική σκαπάνη κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στο μεγάλο αρχαϊκό νεκροταφείο του Αρχοντικού Γιαννιτσών. Οι θησαυροί που βρέθηκαν είναι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και χρονολογούνται στον 5ο και 6ο π.Χ αιώνα-περίοδο κατά την οποία το Αρχοντικό Γιαννιτσών υπήρξε το σημαντικότερο αστικό κέντρο της βόρειας Βοττιαίας (προϊστορικοί και ιστορικοί χρόνοι έως το τέλος του 5ου π.Χ αιώνα).

    Τις ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις, αλλά και τις εντυπωσιακές φωτογραφίες από τις αποκαλύψεις, παρουσίασε ο αρχαιολόγος της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής Παύλος Χρυσοστόμου στη διάρκεια του συνεδρίου για το αρχαιολογικό έργο στην περιοχή που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

    Ανάμεσα στα ευρήματα ξεχωρίζει μια εντυπωσιακή χρυσή μάσκα που κάλυπτε το πρόσωπο του νεκρού πολεμιστή, σιδερένια ξίφη με χρυσά ελάσματα, οινοχόες, ενώ στο κεφάλι έφερε χάλκινο κράνος με διακόσμηση χρυσών ταινιών και στο στήθος σιδερένιο ξίφος με χρυσά ελάσματα. Τα υποδήματα του ήταν διακοσμημένα με χρυσά ελάσματα και το στόμα του ήταν σφραγισμένο με χρυσό έλασμα σε σχήμα ρόμβου.

    Πλούσια κοσμήματα (χρυσά, αργυρά, χάλκινα, σιδερένια ή κεχριμπαρένια) εντοπίστηκαν και σε τάφους γυναικών συνοδευόμενα από πλούσια πήλινα κτερίσματα και χρονολογούνται στα μέσα του 6ου π.Χ αιώνα.

    Στο χώρο όπου διενεργήθηκαν οι ανασκαφές βρέθηκαν τάφοι της εποχής του σιδήρου, της κλασσικής πρώιμης ελληνιστικής και της αρχαϊκής εποχής όπου και εντοπίστηκαν και τα πλέον πλούσια και εντυπωσιακά (ολόχρυσα και όλων των τύπων) νεκρικά κτερίσματα.

    Οι τάφοι που ερευνήθηκαν -ξεπερνούν τους 170- στην πλειονότητα τους όμως βρέθηκαν συλημένοι καθώς εντοπίστηκαν νωρίτερα από επιτήδειους χρυσοθήρες.

    [12] Διαγωνισμός Ποίησης-Διηγήματος για μαθητές

    15/2/2002 8:56:00 πμ

    Η Πανελλήνια Ενωση Λογοτεχνών προκηρύσσει τον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές λυκείου. Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές, μπορούν να λάβουν μέρος με ένα ποίημα ή ένα διήγημα, μόνο και το θέμα είναι της δικής τους επιλογής. Η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων λήγει στις 31 Μαρτίου 2002, ενώ βράβευση θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου του ίδιου έτους.

    Οι προϋποθέσεις για τις δεκτές συμμετοχές είναι οι εξής:

    -Το ποίημα πρέπει να είναι έως τριάντα δακτυλογραφημένους στίχους.

    -Το διήγημα έως πέντε δακτυλογραφημένες σελίδες.

    Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν τις συμμετοχές τους σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίτυπα (ή με καθαρογραμμένα ευανάγνωστα χειρόγραφα), γραμμένα μόνο απο τη μία όψη του χαρτιού, με ψευδώνυμο, το οποίο να είναι σημειωμένο πάνω σε κάθε σελίδα.

    Οι εργασίες να συνοδεύονται με ξεχωριστό σφραγισμένο φάκελο, στον οποίο απέξω να σημειώνεται το ψευδώνυμο και να περιέχονται τα ακριβή στοιχεία του διαγωνιζομένου: Ονομα, επίθετο, διεύθυνση κατοικίας, πόλη, ταχυδρομικός κώδικας, τηλέφωνο.

    Οι συμμετοχές -όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ενωσης Λογοτεχνών- πρέπει να αποστέλλονται ταχυδρομικά στα γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ): Κάνιγγος 7, 3-ος όροφος, ΤΚ 106 71 Αθήνα.

    Πληροφορίες μπορούν να ζητούν οι ενδιαφερόμενοι απο την πρόεδρο ή τη γενική γραμματέα κάθε Πέμπτη 10πμ-12μμ στο τηλέφωνο αριθ. 010-32.25.550.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 15 February 2002 - 9:55:52 UTC