Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δρομολογούνται μονιμοποιήσεις στο ΙΚΑ
  • [02] Αιφνίδιος θάνατος του Ιωάννη Κασσιμάτη
  • [03] Παπανδρέου για σχέσεις ΕΕ-Αραβικών χωρών
  • [04] Μοιραία καταδίωξη υπόπτου για τρομοκρατία
  • [05] ''Εισαγωγή'' εργατικού δυναμικού προτείνει η ΕΕ
  • [06] Ισοπαλία Εθνικής στον αγώνα με τη Σουηδία
  • [07] ΑΕΚ:Το δράμα του Ιλια Ιβιτς
  • [08] Κανονικά συνεχίζεται η προετοιμασία του ΠΑΟΚ
  • [09] Ο Κασναφέρης διαιτητής του ντέρμπυ
  • [10] Ναι της ΕΕ στην ευρωπαϊκή κάρτα υγείας

    [01] Δρομολογούνται μονιμοποιήσεις στο ΙΚΑ

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/2/2002 11:45:00 μμ

    Πράσινο φως έδωσε η κυβέρνηση για τη μονιμοποίηση των γιατρών του ΙΚΑ. Οπως αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών Κώστα Σκανδαλίδη, Δημήτρη Ρέππα και Αλέκου Παπαδόπουλου, θα προκηρυχθούν τουλάχιστον 1.000 θέσεις γιατρών με βάση τις ανάγκες του Ιδρύματος, σε ειδικότητες. Οι υπηρετούντες γιατροί, οι οποίοι εργάζονται στο Ίδρυμα έως και 10 χρόνια με συμβάσεις θα πριμοδοτηθούν, καθώς θα υπάρχει πρόβλεψη για πρόσληψη όσων έχουν προϋπηρεσία. Η μονιμοποίηση των εκτάκτων είναι το βασικό αίτημα των γιατρών του ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν προκηρύξει και δύο νέες πενθήμερες απεργίες στις 19 Φεβρουαρίου και 4 Μαρτίου.

    [02] Αιφνίδιος θάνατος του Ιωάννη Κασσιμάτη

    13/2/2002 8:09:00 μμ

    Η σημερινή εκδήλωση του Αραβο-ελληνικού Επιμελητηρίου με θέμα "Γέφυρες μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού κόσμου τον 21ο αιώνα" σημαδεύτηκε και από ένα τραγικό γεγονός, καθώς ο πρόεδρος του, Ιωάννης Κασσιμάτης, υπέστη βαρύτατο καρδιακό επεισόδιο. Ο Ιωάννης Κασσιμάτης ανέβηκε στο βήμα για να χαιρετήσει τη συνάντηση των επιχειρηματιών προτού δώσει το λόγο στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Η καρδιά του όμως δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει το χαιρετισμό, λιποθύμησε και αφού του παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες μεταφέρθηκε επειγόντως στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο όπου τελικά υπέκυψε.

    [03] Παπανδρέου για σχέσεις ΕΕ-Αραβικών χωρών

    13/2/2002 8:01:00 μμ

    Την πρόθεση της Ελλαδας να αναλάβει πρωτοβουλίες, που θα κορυφωθούν στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, ώστε να διαμορφωθεί μια συντονισμένη ευρωπαϊκή πολιτική έναντι των αραβικών χωρών τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Παπανδρέου, στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμή του το Ελληνοαραβικό Επιμελητήριο σήμερα στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ . Στόχος των πρωτοβουλιών αυτών θα είναι η συμβολή στην επίλυση των περιφερειακών συγκρούσεων, με πρώτο το Παλαιστινιακό και στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με την περιοχή της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, που αποτελεί τον καλύτερο εμπορικό εταίρο της ΕΕ.

    Παρέμβαση Τσοχατζόπουλου

    Ειδικότερα για τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, που ήταν επίσης παρών στην εκδήλωση, επισήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή αγορά αποτελεί ο ενεργειακός τομέας-ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, πετρέλαιο- και η διασύνδεση των δικτύων μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας μεταξύ αραβικών χωρών και ΕΕ, μέσω της Ελλάδας, θα κυριαρχήσει στις εμπορικές σχέσεις τα προσεχή χρόνια.

    Για την οικονομική συνεργασία μεταξύ του αραβικού κόσμου και της Ελλάδας (και ευρύτερα της Ευρώπης) ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα ενεργοποιήσουμε θεσμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα συμβάλλουμε στη μεταφορά τεχνογνωσίας, μάνατζμεντ και δικτύων -μεταφορών, τηλεπικοινωνιών, ενέργειας- για την αναπτυξιακή πορεία των χωρών αυτών.

    Επιδιώκουμε το εμπόριο και η ανάπτυξη να γίνουν τα μέσα για να φέρουμε τους λαούς μας πιο κοντά, είπε ο κ Τσοχατζόπουλος. Αναφερόμενος στους τομείς επιτυχούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και αραβικού κόσμου, μίλησε πρωτίστως για την αγορά ενέργειας. Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αγοράς. Δίκτυα μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας μεταξύ αραβικών χωρών και ΕΕ, με κομβικό σημείο την Ελλάδα, θα είναι το νέο πλαίσιο που θα κινηθούμε τα προσεχή χρόνια.

    Ο γενικός γραμματέας του Ελληνοαραβικού Επιμελητηρίου Μοχάμεντ Ελ Σάγιεντ, αφού αναφέρθηκε, όπως όλοι οι ομιλητές, στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας και αραβικού κόσμου και στη συμβολή του "μεγάλου φίλου", του Ανδρέα Παπανδρέου, στην οικοδόμηση στενών πολιτικών και οικονομικών δεσμών των δύο μερών, ζήτησε την προστασία των συμφερόντων των Αράβων επιχειρηματιών στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό ζήτησε να αλλάξει ο νόμος 89/67.

    [04] Μοιραία καταδίωξη υπόπτου για τρομοκρατία

    13/2/2002 10:31:00 μμ

    Οι φωτο υπόπτων που έχουν

    διαθέσει οι ΗΠΑ στις

    αρχές της Υεμένης

    Ενας άνδρας από την Υεμένη που θεωρείτο ύποπτος για συμμετοχή στο δίκτυο της Αλ Κάιντα έπεσε νεκρός στη προσπάθεια του να διαφύγει από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που τον καταδίωκαν στην πρωτεύουσα Σανάα. Οπως ανακοινώθηκε από τις αρχές ο ύποπτος είχε περικυκλωθεί στο κρυσφύγετό του από αστυνομικούς που είχαν εντολή να τον συλλάβουν και να τον ανακρίνουν για να διαπιστωθούν οι διασυνδέσεις του με την Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν, εκείνος όμως προσπάθησε να εκτοξεύσει εναντίον τους χειροβομβίδα, η οποία όμως εξερράγη δίπλα του με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός.

    Βρισκόταν στον κατάλογο υπόπτων που έχουν εκδόσει οι ΗΠΑ

    Σύμφωνα με το CNN, ο ύποπτος άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών που τον είχαν περικυκλώσει και στη συνέχεια διέφυγε με ταξί. Ομως οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας τον καταδίωξαν και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εξερράγη χειροβομβίδα που είχε στην κατοχή του, με συνέπεια να σκοτωθεί.

    Ο ύποπτος ήταν ο 25χρονος Σαμίρ Αχμέντ Μοχάμαντ αλ-Χάντα, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές είχε εκπαιδευθεί στο Αφγανιστάν "για να κάνει τρομοκρατικές επιθέσεις".

    Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε επίσης ότι ο ύποπτος βρισκόταν στον κατάλογο που έχουν εκδόσει οι ΗΠΑ με τα ονόματα των πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών και πιστεύεται ότι είχε εμπλακεί στην βομβιστική επίθεση εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS COLE , που έγινε πριν από 14 μήνες στο Αντεν.

    Οι αρχές στην Υεμένη έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας καθώς εκφράζονται φόβοι για την εκδήλωση επιθέσεων εναντίον στόχων αμερικανικών συμφερόντων, μετά και την προειδοποίηση του FBI ότι υπάρχουν ενδείξεις πως επίκειται επίθεση τρομοκρατών στις ΗΠΑ ή εναντίον αμερικανικών στόχων στην Υεμένη.

    Πάντως δεν έχει διευκρινισθεί εάν ο Σαμίρ Αχμέντ Μοχάμαντ αλ-Χάντα είχε οποιαδήποτε σχέση με τη συνωμοσία για την οποία εξέδωσε σχετική προειδοποίηση το FBI.

    [05] ''Εισαγωγή'' εργατικού δυναμικού προτείνει η ΕΕ

    13/2/2002 10:56:00 μμ

    Τη μαζική "εισαγωγή" ειδικευμένων εργατών και επιστημόνων από τρίτες χώρες στην Κοινότητα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις κυβερνήσεις των 15 χωρών-μελών, προκειμένου να καλυφθούν μέχρι το 2005 τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε πολλούς παραγωγικούς τομείς, ιδιαίτερα δε σε αυτούς των τεχνολογιών αιχμής. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα δράσης που έχει συνταχθεί από τις υπηρεσίες κοινωνικών υποθέσεων της επιτρόπου Αννας Διαμαντοπούλου που θα παρουσιάσει σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, το οποίο στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην κάλυψη των ελλείψεων στο εργατικό δυναμικό της Κοινότητας και στην αύξηση της κινητικότητας των ευρωπαίων και μη εργαζομένων που ζουν στις χώρες-μέλη. Το πρόγραμμα αυτό θα τεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Κορυφής της Βαρκελώνης, που θα συνεδριάσει στις 15 και 16 Μαρτίου.

    Κίνητρα για ενθάρυνση της κινητικότητας των εργαζομένων

    Ειδικότερα π.χ. για τους τομείς των τεχνολογιών της γνώσης αυτή η έκθεση-πρόταση διαπιστώνει ότι μέχρι το 2003 η Κοινότητα θα έχει ανάγκη να καλύψει ένα εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας με ειδικούς στην πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες κ.λ.π., τους οποίους η ίδια δεν διαθέτει και για το λόγο αυτό οφείλει να τους "εισαγάγει" από τρίτες χώρες.

    Κίνητρα επίσης προτείνονται για να διευκολυνθεί η κινητικότητα των εργαζομένων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτές οι διευκολύνσεις δεν αφορούν μόνο τους πολίτες των κοινοτικών χωρών αλλά και τους νόμιμα εγκατεστημένους σε αυτές αλλοδαπούς με στόχο να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά και δραστικά η δημογραφική κρίση στις 15 χώρες-μέλη.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διευκολύνει την κινητικότητα των εργαζομένων προτείνει και μια σειρά μέτρων μείωσης της διπλής φορολογίας για όσους θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα που ζουν και να εγκατασταθούν σε άλλη χώρα της Ενωσης όπου έχουν βρει συμφέροντες όρους εργασίας.

    Υπενθυμίζεται ότι μόλις το 1,9% του κοινοτικού πληθυσμού κινήθηκε κατά το 1999 από μια περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε άλλη για να βρει εργασία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Αμερικανών που για λόγους εργασίας μετακινήθηκαν από τη μια πολιτεία στην άλλη των ΗΠΑ την ίδια πάντα χρονιά ήταν της τάξης του 5,9%.

    Αξίζει τέλος να λεχθεί ότι το 16,4% των ευρωπαίων εργαζομένων ήσαν με τον ίδιο εργοδότη για μια περίοδο μικρότερη του ενός έτους (2001) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των αμερικανών ανέρχεται στο 30% διαπίστωση που δείχνει πόσο μεγάλη είναι η ελαστικότητα της αμερικανικής αγοράς εργασίας σε σύγκριση με την ευρωπαϊκή.

    [06] Ισοπαλία Εθνικής στον αγώνα με τη Σουηδία

    13/2/2002 9:08:00 μμ

    Καλό "βαθμό" πήρε η νέα εθνική του Οτο Ρεχάγκελ, σε ακόμη ένα δύσκολο "τεστ". Η ελληνική ομάδα αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με τη Σουηδία σε φιλικό αγώνα και χειροκροτήθηκε από τους περίπου 12.000 θεατές που "γέμισαν" το γήπεδο Χαριλάου. Τα γκολ της εθνικής μας πέτυχαν οι Τάκης Φύσσας (54'), Γιώργος Καραγκούνης (86'), ενώ για τους φιλοξενούμενους σκόραραν οι Μάγκνους Σβένσον (30') και Στέφαν Σελάκοβιτς (64').

    [07] ΑΕΚ:Το δράμα του Ιλια Ιβιτς

    13/2/2002 8:13:00 μμ

    Από την πρώτη στιγμή που φόρεσε την κιτρινόμαυρη φανέλλα, ο Ιλια Ιβιτς έδωσε τον καλύτερο του εαυτό για την ΑΕΚ και έγινε ένας από τους ανθρώπους που βοήθησαν την ομάδα να ξεπεράσει την αγωνιστική "κοιλιά" που έκανε τον περασμένο μήνα. Κανείς όμως δεν γνώριζε ή μάλλον καλύτερα γνώριζαν ελάχιστοι το προσωπικό δράμα που πέρασε ο Σέρβος άσος, στις αρχές του έτους.

    Χωρίς προβλήματα η ΑΕΚ στην Ξάνθη

    Οπως έγινε σήμερα γνωστό από αστυνομικές πηγές στο Βελιγράδι, αλλά και από την Αστυνομία της πόλης, εκείνες τις ημέρες, άγνωστοι απήγαγαν τους γονείς του Ιβιτς και ζητούσαν λύτρα, που σύμφωνα με πληροφορίες άγγιζαν τα 70.000 δολάρια. Οι δράστες επικοινώνησαν με τον Ιβιτς ο οποίος κατέβαλε το παραπάνω ποσό και έτσι η υπόθεση είχε αίσιο τέλος. Ο Σέρβος άσος πήρε τους γονείς του στην Αθήνα και τώρα ζουν μαζί του.

    Στον αγωνιστικό τομέα τώρα και ενόψει του αγώνα της Κυριακής με την Ξάνθη, στην ακριτική πόλη, ο Φερνάντο Σάντος δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.

    Εξαίρεση φυσικά αποτελεί η απουσία τόσο των Ελλήνων, όσο και των ξένων διεθνών, που από προχθές εγκατέλειψαν τους Θρακομακεδόνες, λόγω των διεθνών φιλικών. Επιπλέον, υπάρχει και ένας ελαφρύς τραυματισμός του Μιχάλη Κασάπη, ο οποίος δεν ξεκίνησε στην 11αδα της εθνικής μας στο παιχνίδι με την Σουηδία, όμως κατά πάσα πιθανότητα θα είναι έτοιμος την Κυριακή.

    Τέλος, αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Κάρλος Γκαμάρα, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα, την Παρασκευή.

    [08] Κανονικά συνεχίζεται η προετοιμασία του ΠΑΟΚ

    13/2/2002 8:12:00 μμ

    Ο ΠΑΟΚ συνέχισε την προετοιμασία του για το παιχνίδι αυτό με την παρουσία του Κόφι Αμπονσά στην πρώτη προπόνηση ενώ αύριο αναμένονται στο πρόγραμμα άλλοι οκτώ διεθνείς παίκτες μεταξύ των οποίων και ο Ιφεάνι Ουντέζε, που αναμένεται από την Νιγηρία.Oι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ θα πάρουν 5500-6000 εισιτήρια για το Κυριακάτικο ντέρμπι στο ΟΑΚΑ κατά του Ολυμπιακού. Τα εισιτήρια αυτά θα αρχίσουν να διανέμονται από αύριο και ως την Κυριακή θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή. Εν τω μεταξύ με ανακοίνωση του ο ΠΑΟΚ αποδοκιμάζει την πρωτοβουλία του προέδρου της Ενωσης κ. Κανελλόπουλου να τροποποιήσει τον ΚΑΠ χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συγκατάθεση.

    [09] Ο Κασναφέρης διαιτητής του ντέρμπυ

    13/2/2002 7:59:00 μμ

    Ο διεθνής 34χρονος διαιτητής Γιώργος Κασναφέρης, που κληρώθηκε να διευθύνει το ντέρμπι Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ, το οποίο δεσπόζει στη 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α΄ Εθνικής, σφύριξε πέρυσι δύο αγώνες ανάμεσα στην πειραϊκή ομάδα και τον "Δικέφαλο του Βορρά". Συγκεκριμένα, ο Αθηναίος ρέφερι σφύριξε τον τελικό του κυπέλλου, όπου ο ΠΑΟΚ επικράτησε 4-2 του Ολυμπιακού και τον αγώνα της Τούμπας που βρήκε νικητές τους "ερυθρόλευκους" με το ίδιο σκορ.

    [10] Ναι της ΕΕ στην ευρωπαϊκή κάρτα υγείας

    13/2/2002 11:11:00 μμ

    H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της Ελληνίδας επιτρόπου Αννας Διαμαντοπούλου, σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της κινητικότητας των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την υιοθέτηση μιας "ευρωπαϊκής κάρτας υγείας". Στόχος της ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης και ασθένειας είναι η άρση των εμποδίων στην κινητικότητα των εργαζομένων και των φοιτητών στην ΕΕ αλλά και για οποιονδήποτε πολίτη ταξιδεύει, εξασφαλίζοντας την παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

    θα ισχύει μόνο για έκτακτα περιστατικά υγείας

    Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια πρόταση αντικατάστασης του υπάρχοντος πιστοποιητικού ασφάλισης ασθένειας Ε111 από μια ηλεκτρονική κάρτα. Το έντυπο Ε111 χρησιμοποιείται από τους ευρωπαίους που μετακινούνται στις χώρες μέλη της ΕΕ και χρησιμεύει στην κάλυψη των ιατρικών δαπανών του κατόχου όταν αυτός βρίσκεται εκτός της χώρας του.

    Ετσι, με τη νέα αυτή κάρτα, ο κάθε ευρωπαίος θα μπορεί να αντιμετωπίζει τα ενδεχόμενα προβλήματα υγείας που του παρουσιάζονται σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ και αν βρίσκεται. Η κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε έκτακτα περιστατικά υγείας στο εξωτερικό και δεν θα ισχύει όταν το ταξίδι πραγματοποιείται για λόγους αντιμετώπισης ενός προβλήματος υγείας.

    Σημειώνεται ότι η κάρτα αυτή δεν προβλέπεται να δημιουργήσει νέα δικαιώματα για τους ασφαλισμένους και δεν πρόκειται να αντικαταστήσει την εθνική κάρτα ασφάλισης ασθενείας η οποία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε κάποιο άλλο κράτος μέλος. Επίσης, η νέα κάρτα δεν θα περιέχει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του κατόχου.

    Η "ευρωπαϊκή κάρτα υγείας" θα αποτελεί την απόδειξη ότι ο ασφαλισμένος έχει δικαίωμα για ιατρική περίθαλψη σε όλη την κοινοτική επικράτεια και οι δαπάνες θα επιστρέφονται από το ασφαλιστικό ταμείο της χώρας του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 13 February 2002 - 21:54:16 UTC