Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου εφ΄όλης της ύλης
  • [02] Σημίτης για την Κοινωνία της Πληροφορίας
  • [03] Συνάντηση Μπους-Καρζάϊ
  • [04] Αεροπορική τραγωδία στον Ισημερινό
  • [05] Ομάν: Σύγκρουση Αμερικανικών πλοίων
  • [06] ΠΑΟ: Ερχεται ο Γιάρνι
  • [07] ΠΑΟΚ: Χωρίς Μπορμπόκη στο ''Νίκος Γκούμας''
  • [08] Τα πάρτυ βλάπτουν τον υπολογιστή σας

    [01] Παπανδρέου εφ΄όλης της ύλης

    Πηγή: ΑΠΕ 28/1/2002 9:53:00 μμ

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, η πορεία της διεύρυνσης της ΕΕ και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή ήταν τα βασικά θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων των 15 που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Ο Υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε τις προτεραιότητες της Ισπανικής Προεδρίας επισημαίνοντας την ικανοποίηση της Ελλάδας για το γεγονός ότι η πορεία της διεύρυνσης αποτελεί σαφέστατη προτεραιότητα.

    Ελληνοτουρκικά ''ευρωστρατός'' Κυπριακό σε πρώτο πλάνο

    Αναφερόμενος ειδικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Παπανδρέου, επεσήμανε ότι στο εγγύς μέλλον θα ξεκινήσουν, σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών, διαβουλεύσεις ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής "φόρμουλας" για την παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι για την Ελλάδα το ζήτημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και ότι μαζί με το Κυπριακό αποτελούν τα δύο θέματα που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις για το επόμενο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ- Τουρκίας, που θα γίνει επί Ισπανικής Προεδρίας.

    Για το ζήτημα του "ευρωστρατού" και ειδικότερα στο θέμα της συμφωνίας ΕΕ-ΝΑΤΟ, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα κινείται "σε ευρωπαϊκή λογική" ότι στόχος της είναι η αποφυγή προβλημάτων στην ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας και ότι επιθυμεί να δημιουργήσει με την Τουρκία σχέσεις καλής γειτονίας.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι το θέμα θα συζητηθεί στο εσωτερικό της ΕΕ, επί τη βάσει διαδικασιών που θα επιλέξει η Ισπανική Προεδρία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το θέμα αυτό να έλθει εκ νέου προς συζήτηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

    Για το Κυπριακό ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομόλογους του για την περίοδο κινητικότητας που υπάρχει στην Κύπρο και επεσήμανε ότι αυτό οφείλεται στη δυναμική που δημιούργησε η πρόοδος της Κύπρου στην πορεία της για την προσχώρηση στην ΕΕ.

    Τέλος, αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι κοινή άποψη των 15 είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πολιτικό κενό και ότι το πολιτικό κενό έχει ως αποτέλεσμα την προσφυγή στη βία.

    Η Αυστρία υπέρ της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

    Στο περιθώριο της διάσκεψης η Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μπενίτα Φερέρο Βάλντερ, πρόσθεσε απόψε στις Βρυξέλλες την υπογραφή της- παρουσία του έλληνα υπουργού Γιώργου Παπανδρέου και των δημοσιογράφων- στη δήλωση υποστήριξης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που έχει ήδη υιοθετηθεί από πολλές προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής και του πνεύματος.

    Η κ Φερέρο Βάλντερ, συνεχάρη θερμά τον κ Παπανδρέου για την πρωτοβουλία, εξαίροντας τη διεθνή συνεργασία και το κοινό όραμα της ειρήνης, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί κυρίως σε περιοχές συγκρούσεων με θύματα παιδιά και εφήβους.

    Η δήλωση που αναμένεται να υπογραφεί, όπως ανέφερε ο Ελληνας Υπουργός, από πολλούς ακόμη ομολόγους του, πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες καθώς και ανθρώπους της τέχνης.

    [02] Σημίτης για την Κοινωνία της Πληροφορίας

    Πηγή: ΑΠΕ 28/1/2002 9:25:00 μμ

    Τις κυβερνητικές δράσεις που συγκροτούν την πολιτική πρόταση για την πρόοδο της χώρας στην ψηφιακή εποχή, ώστε να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της Ελλάδας με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και να καλυφθεί γρήγορα η απόσταση από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιέγραψε απόψε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος στο ξενοδοχείο "Ιντερκοντινένταλ".

    Η πληροφορική στην υπηρεσία της ανάπτυξης

    Ο κ.Σημίτης υπογράμμισε πως η Ελλάδα προβλέπεται να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Στόχος της κυβέρνησης είναι η πραγματική σύγκλιση με το επίπεδο των υπολοίπων εταίρων στην ΕΕ, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας ως βασικό "εργαλείο" την υλοποίηση του σχεδίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας.

    Ηδη, ανέφερε ο πρωθυπουργός, έχουν γίνει βήματα προόδου κι έτσι η Ελλάδα από ουραγός στις δαπάνες για τεχνολογία, πληροφορική και επικοινωνίες ως ποσοστό του ΑΕΠ στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, σήμερα πια αποκλίνει ελάχιστα από τον κοινοτικό μέσο όρο.

    Ο κ.Σημίτης επέκρινε τόσο τη "συντηρητική πρόταση", όσο και τη "νεοφιλελεύθερη πρόταση" που ζητά μηδενική παρέμβαση του κράτους και της κοινωνίας στην αναπτυξιακή διαδικασία, αγνοώντας τις εξόφθαλμες αδικίες. "Αρνούμαστε αυτή τη θεώρηση", είπε με έμφαση ο πρωθυπουργός, "είναι αντικοινωνική και αντιαναπτυξιακή. Οι κοινωνίες που διακυβεύουν τη συνοχή τους, υπονομεύουν την αναπτυξιακή τους προοπτική, οδηγούνται σε οικονομικά αδιέξοδα".

    Ιδιωτικός τομέας και κράτος πρόνοιας οι πυλώνες ανάπτυξης

    Σε αντιδιαστολή, ο κ.Σημίτης τόνισε ότι η κυβέρνηση προωθεί μια πολιτική για μια σύγχρονη και ανταγωνιστική κοινωνία της πληροφορίας, χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς, που θα αποδεσμεύει την επιχειρηματικότητα από τα δεσμά της κρατικής γραφειοκρατίας.Το κράτος θα έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου τοπίου αλλά χωρίς τις παρεμβατικές πολιτικές του παρελθόντος, επινοώντας στη θέση τους νέους μηχανισμούς.

    Ο κ.Σημίτης τόνισε ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει καθοριστικό ρόλο στις νέες τεχνολογίες και γι' αυτό ο πρώτος πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ενίσχυση της πληροφοριακής επιχειρηματικότητας με ποικίλους τρόπους. Ο δεύτερος πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής είναι το κράτος πρόνοιας στην κοινωνία της πληροφορίας, δηλαδή "το δίχτυ ασφαλείας του κάθε Ελληνα πολίτη στη νέα κοινωνία που ανέτειλε", όπως χαρακτηριστικά το περιέγραψε ο πρωθυπουργός.

    Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται εν προκειμένω στην εκπαίδευση. Οπως ανέφερε ο κ.Σημίτης, "κάθε Γυμνάσιο, κάθε Λύκειο, κάθε ΤΕΕ θα έχει σύγχρονο εργαστήριο πληροφορικής πριν το τέλος αυτής της σχολικής χρονιάς, όπως και ένα μεγάλο τμήμα των δημοτικών σχολείων".

    Στο πεδίο, τέλος, των υποδομών, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε το ακροατήριό του ότι σχεδιάζεται "η ανάπτυξη μιας πλατφόρμας πρόσβασης υψηλών ταχυτήτων για τον δημόσιο τομέα αλλά και για τους πολίτες όλης της χώρας".

    [03] Συνάντηση Μπους-Καρζάϊ

    Πηγή: ΑΠΕ 28/1/2002 11:43:00 μμ

    Η αμερικανική αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Αφγανιστάν πρέπει να ολοκληρωθεί, δήλωσε σήμερα στην Ουάσινγκτον ο επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης της Καμπούλ Χαμίντ Καρζάϊ μετά τις συνομιλίες που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Προηγουμένως ο Τζορτζ Μπους είχε ανακοινώσει τη χορήγηση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας 50 εκατομμυρίων δολαρίων στο Αφγανιστάν. Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος με σχετική ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι απελευθερώνει παγωμένες καταθέσεις 223 εκατομμυρίων δολαρίων, σε μία προσπάθεια να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά από μία 20ετία συνεχών πολεμικών συγκρούσεων.

    Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι δύο ηγέτες, Αμερικανός Πρόεδρος είπε ακόμα ότι η Ουάσινγκτον θα συμβάλει στην ασφάλεια του Αφγανιστάν βοηθώντας τη χώρα αυτή να αποκτήσει το ταχύτερο δυνατόν ένα εθνικό στρατό τον οποίο είναι πρόθυμη να εκπαιδεύσει.

    "Το Αφγανιστάν πρέπει να αποκτήσει τον δικό του στρατό. Αυτό θα είναι προτιμότερο από το να έχει ειρηνευτικές δυνάμεις που θα σταθμεύουν εκεί για κάποιο διάστημα", τόνισε ο Τζορτζ Μπους.

    Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μετέχουν στη διεθνή δύναμη ασφαλείας που αναπτύσσεται στο Αφγανιστάν και δεν προτίθενται να αλλάξουν τη στάση τους αυτή.

    [04] Αεροπορική τραγωδία στον Ισημερινό

    Πηγή: ΑΠΕ 28/1/2002 11:23:00 μμ

    Ενα Μπόινγκ 727, με 94 επιβαίνοντες, που ανήκει στην αεροπορική εταιρεία του Ισημερινού TAME, κατέπεσε και συνετρίβη στις 10.26 τοπική ώρα σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από την πόλη Ιπιάλες της Κολομβίας. Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Κίτο του Ισημερινού στις 10.23 τοπική ώρα (17:23 ώρα Ελλάδος) και κατευθυνόταν προς την πόλη Τουλκάν, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το δυστύχημα σημειώθηκε τρία λεπτά αφού ο κυβερνήτης ζήτησε άδεια προσγείωσης στο αεροδρόμιο της πόλης Τουλκάν.

    [05] Ομάν: Σύγκρουση Αμερικανικών πλοίων

    Πηγή: ΑΠΕ 28/1/2002 10:15:00 μμ

    Δύο αμερικανικά πολεμικά σκάφη, το υποβρύχιο "Γκρίνβιλ" και το σκάφος επιφανείας "Ογκντεν", συγκρούστηκαν χθες πλέοντας στη θάλασσα του Ομάν, χωρίς να προκληθούν θύματα από την σύγκρουση, όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του Γενικού Επιτελείου Ενοπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

    Η σύγκρουση έγινε ενώ και τα δύο πολεμικά πλοία επιχειρούσαν ελιγμούς προσέγγισης στην επιφάνεια ώστε δύο μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου να μετεπιβιβαστούν στο "Ογκντεν". Από τη σύγκρουση προκλήθηκε ρήγμα στα ύφαλα του πολεμικού σκάφους επιφάνειας και χύθηκαν μάλιστα καύσιμα στη θάλασσα. Δύτες εκτιμούν την ζημιά του "Ογκντεν".

    Το ίδιο υποβρύχιο πέρυσι τον Φεβρουάριο είχε προκαλέσει παρόμοιο ατύχημα κοντά στη Χαβάη όταν αναδυόμενο έπεσε πάνω σε ιαπωνικό αλιευτικό σχετικά, παρασύροντας στον θάνατο εννέα μέλη του πληρώματος, γεγονός που προκάλεσε ένταση στις αμερικανοιαπωνικές διπλωματικές σχέσεις.

    [06] ΠΑΟ: Ερχεται ο Γιάρνι

    Πηγή: ΑΠΕ 28/1/2002 10:10:00 μμ

    Ενα 24ωρο χωρίζει τον Ρόμπερτ Γιάρνι από τον Παναθηναϊκό. Ο διεθνής Κροάτης, αναμένεται αύριο στην Αθήνα, προκειμένου να έχει τις τελικές επαφές με τη διοίκηση των "πρασίνων" και στη συνέχεια να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο διάρκειας πέντε μηνών, με δικαίωμα ανανέωσης για ένα ακόμη χρόνο. Ο 33χρονος αμυντικός της Λας Πάλμας, φέρεται ενθουσιασμένος, δεδομένου ότι θα μπορέσει ύστερα από αρκετό καιρό να δώσει το "παρών" στη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση, το Τσάμπιονς Λιγκ.

    Κοντά και στην απόκτηση του Τομπίας Λίντεροθ

    Ο Γιάρνι πάντως δεν θα είναι ο μοναδικός που θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, αφού αύριο αναμένεται στην Αθήνα και αντιπροσωπεία της Στάμπαεκ προκειμένου να συζητήσει με τη διοίκηση του "τριφυλιού" τις τελευταίες (κρίσιμες) λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με τη μεταγραφή του Τομπίας Λίντεροθ.

    Το μοναδικό "κώλυμα" για την ολοκλήρωση της μεταγραφής του 23χρονου διεθνή Σουηδού μέσου, παραμένει το οικονομικό μέρος, ωστόσο οι Νορβηγοί είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν τον παίκτη, ακόμη κι αν χρειαστεί να... ρίξουν κάπως τις απαιτήσεις τους.

    [07] ΠΑΟΚ: Χωρίς Μπορμπόκη στο ''Νίκος Γκούμας''

    Πηγή: ΑΠΕ 28/1/2002 8:55:00 μμ

    Με μια απουσία επιπλέον θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ την AEK στο "Νίκος Γκούμας", στο δεύτερο στη σειρά ντέρμπι των δυο ομάδων, αυτή τη φορά για το κύπελλο. Απών θα είναι ο Βασίλης Μπορμπόκης, που ο χθεσινός τραυματισμός του με θλάση, στο ημίωρο του ντέρμπι με την ΑΕΚ, μόνο επιπόλαιος δεν είναι. Tην θέση του απόντος Μπορμπόκη, πιθανότατα θα την πάρει ο Βαγγέλης Νάστος, που και προχθές είχε καλή παρουσία.

    Τον 18χρονο εξελίξιμο Πολωνό επιθετικό Πάβελ Μιέλνιτσεκ, απέκτησε σήμερα ο ΠΑΟΚ.Ο ταλαντούχος παίκτης υπέγραψε συμβόλαιο για 1+4 χρόνια, και θα δοθεί δανεικός για έξι μήνες στον Πανσερραϊκό.

    Το ΔΣ του ΠΑΟΚ με ανακοίνωση του ευχαριστεί και συγχαίρει τους φιλάθλους της ομάδας για την εκπληκτική ατμόσφαιρα που δημιουργησαν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

    [08] Τα πάρτυ βλάπτουν τον υπολογιστή σας

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 28/1/2002 11:22:00 μμ

    Ενας νέος ιός ο "My Party" που έρχεται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και παραπέμπει σε ένα μολυσμένο Web link που περιέχει υποτίθεται φωτογραφίες από ένα επιτυχημένο πάρτυ εντοπίστηκε την Δευτέρα στην Ασία και ήδη διαδίδεται και στην Ευρώπη. Ο ιός δεν θεωρείται καταστρεπτικός όπως οι "Nimda" και "Sircam,", αλλά θέλει την δέουσα προσοχή . Προσοχή λοιπόν. Εσεις ξέρετε καλύτερα αν κάποιος φίλος σας έκανε πάρτυ αν είχε επιτυχία και αν βγήκαν φωτογραφίες.

    Ο ιός που φθάνει με e-mail έχει ως subject line "new photos from my party!." και στο κυρίως σώμα του E-mail αναγράφεται ότι το πάρτυ ήταν υπέροχο και ότι μπορείς να βρεις νέες έγχρωμες φωτογραφίες για να εκτυπώσεις στην ιστοσελίδα www.myparty.yahoo.com.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που οι hackers χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο για να ξεγελάσουν τους χρήστες. Στο παρελθόν, πολλοί προσπάθησαν να διαδώσουν ιούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παραπέμποντας σε συνδέσεις με λάγνες φωτογραφίες ή άλλες προσωπικές πληροφορίες. Γι΄αυτό και θέλει και την προσοχή σας για να μην ξεγελαστείτε.

    Η εταιρεία ασφαλείας Sophos πάντως έχει φτιάξει ήδη ένα patch σπου μπορείτε να το βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

    www.sophos.com/virusinfo/analyses/w32mypartya.html.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 28 January 2002 - 21:54:52 UTC