Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Παπανδρέου-Μπακογιάννη
  • [02] Αντιπαράθεση Υπ. Υγείας-γιατρών
  • [03] Θεσμική και λειτουργική ενδυνάμωση του ΕΦΕΤ
  • [04] Πειραιάς-Προσάραξη σκάφους
  • [05] Διακοπές αύριο στην παροχή νερού
  • [06] Γιάννενα: A. Παπαρήγα για δημοτικές εκλογές
  • [07] Σέρρες: 43χρονος διατηρούσε οπλοστάσιο
  • [08] ΝΔ-Σύσκεψη για τον Τουρισμό
  • [09] Ομάν-φωτιά σε ελληνικό φορτηγό πλοίο
  • [10] Πρεσβεία ΗΠΑ στα κατεχόμενα-Αντιδράσεις
  • [11] Λίβανος: τέσσερις νεκροί από έκρηξη
  • [12] Βρυξέλες: ξυλοκόπησαν Αλβανό υπουργό
  • [13] Παγκόσμια ημέρα προσευχής στην Ασίζη
  • [14] Δεν κυκλοφορεί πια η ''Λα Σετιμάνα ιν Μπράιγ''
  • [15] Αγγελοπούλου για παραιτήσεις από ''2004''
  • [16] Η τελευταία επίδειξη του Yves Saint Laurent
  • [17] Τέλος στην συνεργασία Κάρεϊ-Virgin
  • [18] Τώρα και τράπεζες οργάνων;
  • [19] H NET 105,8 ανοίγει το ''φάκελο υγεία''
  • [20] Πέθανε ο Γάλλος κοινωνιολόγος Π.Μπουρντιέ
  • [21] Οι ''Χειμερινοί κολυμβητές'' στο Πέμπτο της ΕΡΑ

    [01] Συνάντηση Παπανδρέου-Μπακογιάννη

    Πηγή: ΕΡΑ 24/1/2002 6:46:00 μμ

    Συναντήθηκαν σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνο-τουρκικά και κυπριακό, ευρωστρατό και ταξίδι Σημίτη στις ΗΠΑ. Σε δηλώσεις της η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιθυμούσε περαιτέρω εις βάθος ενημέρωση για το σύνολο των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

    Επίσης, για το θέμα του διαλόγου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας με πρωτοβουλία της Αθήνας η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στην Ελληνο-τουρκική προσέγγιση, υπό προϋποθέσεις και καθορισμένο πλαίσιο πριν το διάλογο, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς αποφάσεις.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, υπογράμμισε ότι ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να γίνει με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα των συνόρων και σεβασμό στα ευρωπαϊκά κεκτημένα και αποφάσεις, επεσήμανε επίσης ότι ο διάλογος είναι ανιχνευτικός.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου, συναντήθηκε το απόγευμα με την Αλβανίδα ομόλογο του Αρτα Νταντ, η οποία βρίσκεται στην χώρα μας εν όψει της αυριανής επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα.

    [02] Αντιπαράθεση Υπ. Υγείας-γιατρών

    Πηγή: ΕΡΑ 24/1/2002 4:19:00 μμ

    Ενταση έχει δημιουργηθεί στο χώρο της υγείας, μετά την αντιπαράθεση του αρμόδιου Υπουργείου με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς. Ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τόνισε ότι "γίνεται μία προσπάθεια αλλαγής στο σύστημα υγείας, που συναντά τις αντιδράσεις εκείνων που χάνουν προνόμια. Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι "δεν είναι δυνατή η παράλληλη απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών. Ψηφίστηκε ένας νόμος και ο καθένας πρέπει να κάνει τις επιλογές του".

    Το Υπουργείο είναι ανοιχτό στο διάλογο για όλα τα ζητήματα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα ασκούν ιδιωτικό έργο, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Υφυπουργός Εκτωρ Νασιώκας.

    Εν τω μεταξύ, ομαλά κύλησε η ημέρα στις πανεπιστημιακές κλινικές των νοσοκομείων της Αθήνας. Οι καθηγητές, οι οποίοι καλούνται να αποχωρήσουν από τα νοσοκομεία, μετά από δική τους αίτηση απένταξης, επισκέφθηκαν μαζί με τους φοιτητές αίθουσες νοσηλείας και πραγματοποίησαν χειρουργικές επεμβάσεις.

    Ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί με τις ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας και εξήγησε πως σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ακόμα και όταν είναι γιατροί, δεν έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται σε ιδιωτικά κέντρα.

    ''Για καθεστωτική νοοτροπία που έχει διαπεράσει τους πάντες στην Κυβέρνηση'', έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

    [03] Θεσμική και λειτουργική ενδυνάμωση του ΕΦΕΤ

    24/1/2002 7:18:00 μμ

    Την ενίσχυση της λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Ελεγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος κατά την εγκατάσταση και έναρξη λειτουργίας δύο γνωμοδοτικών-συμβουλευτικών οργάνων του ΕΦΕΤ, του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων (ΕΣΕΤ) και του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτικής Ελέγχου Τροφίμων (ΕΣΠΕΤ), τονίζοντας ότι θα αποτελέσουν χρήσιμα "εργαλεία" για την προστασία του καταναλωτή.

    Πρώτο μέλημα η πολιτική προστασία του καταναλωτή

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επεσήμανε μάλιστα ότι είναι αναγκαία η διεύρυνση της θεσμοθετημένης δυνατότητας του ΕΦΕΤ για να επιτυγχάνει την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων του. "Το γεγονός της έναρξης λειτουργίας των δύο οργάνων δείχνει ότι έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο θεσμικό και λειτουργικό σημείο όσον αφορά στην προστασία των καταναλωτών στη χώρα μας", δήλωσε ο υπουργός.

    Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι η είσοδος στη νέα εποχή σηματοδοτεί και την ανάγκη εύρεσης νέων εργαλείων για την προστασία του καταναλωτή, τονίζοντας ότι οι παραδοσιακοί κανόνες αγορανομικών ελέγχων σήμερα δεν επαρκούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργείται ένα νέο, περισσότερο ανταγωνιστικό περιβάλλον, το οποίο οι δυνάμεις της αγοράς πρέπει να το αξιοποιήσουν δυναμικά και συντονισμένα.

    "Μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο, πέρα από τις δυνάμεις της αγοράς, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας και τον καταναλωτή, για τον οποίο τίθεται το ερώτημα εάν τελικά επωφελείται από το νέο αυτό περιβάλλον. Με αυτά τα δεδομένα, η πολιτική προστασίας του καταναλωτή και η διαμόρφωση πολιτικής δημόσιας υγείας ανάγεται σε μείζον θέμα", πρόσθεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [04] Πειραιάς-Προσάραξη σκάφους

    Πηγή: ΑΠΕ 24/1/2002 3:00:00 μμ

    Προσάραξε το πρωί το φορτηγό πλοίο "LATTAKIA FREDER" με σημαία Συρίας στη θαλάσσια περιοχή Επανωμής στη Θεσσαλονίκη, σε απόσταση 150 μέτρων από την ακτή Κάβο Επανωμής. Πλησίον του πλοίου που έχει εννέα άτομα πλήρωμα (πέντε Σύριοι και τέσσερις Αλβανοί) βρίσκεται σκάφος του Λιμενικού για παροχή βοήθειας. Κανένας από το πλήρωμα δεν έπαθε τίποτα, ενώ δεν παρατηρήθηκε ρύπανση στην περιοχή.

    [05] Διακοπές αύριο στην παροχή νερού

    Πηγή: ΕΡΑ 24/1/2002 6:30:00 μμ

    Πτώση της πίεσης του νερού, ίσως και διακοπή, θα σημειωθεί αύριο στην Πετρούπολη, από τις 9:00 έως τις 17:00, ενώ το ίδιο θα συμβεί το Σάββατο στα Μέγαρα και το Νέο Πέραμα, από τις 17:00 έως τις 8:00 το πρωί της Κυριακής.

    [06] Γιάννενα: A. Παπαρήγα για δημοτικές εκλογές

    Πηγή: ΑΠΕ 24/1/2002 4:37:00 μμ

    "Οι δημοτικές εκλογές είναι τμήμα του γενικού αγώνα που διεξάγει το ΚΚΕ, στον οποίο συμμετέχουν και άλλοι, είτε μαζί του, είτε παράλληλα με αυτό. Υπάρχουν οξυμένα προβλήματα και δεν ωφελούν οι τοπικές λύσεις". Αυτό τόνισε το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Γιάννενα, η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Και συνεχίζει: "Μην ελπίζεται ότι θα υπάρξει η περιφερειακή πολιτική, αν δεν υπάρξει πολιτική αναγέννησης. Το ΚΚΕ έχει "απλωμένο τραχανά παντού", δηλαδή παρεμβαίνει σε πολλά μέτωπα, με περισσότερη ή λιγότερη επιτυχία. Πιστεύουμε πάντως ότι οι εκλογές διαπλέκονται με τη μάχη για την Παιδεία και το εισόδημα". Για τη ρήξη των πανεπιστημιακών γιατρών με το υπουργείο Υγείας η κ. Παπαρήγα είπε: "Οι πανεπιστημιακοί είναι μέρος του προβλήματος. Η κυβέρνηση εισάγει την ιδιωτική απασχόληση στα νοσοκομεία, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ιδιωτικοποίηση μπορεί να έχει πολλές μορφές. Οι επιχειρηματίες θέλουν το δημόσιο ώστε αυτό να επωμίζεται τις τιμές και εκείνοι τα κέρδη, όπως γίνεται άλλωστε στα Πανεπιστήμια. Εμείς πάντως διαφωνούμε με τη λογική των γιατρών. Θέλουμε αυτοί να είναι πλήρους απασχόλησης σε δημόσια ιατρεία, με καλές αμοιβές και συνθήκες εργασίας".

    Για το ατύχημα στην Πτολεμαϊδα επισήμανε "δεν έχουμε έλλειψη νόμων αλλά το πάνω χέρι το έχει η εργοδοσία. Πρέπει να είναι κάποιος παλικάρι για να καταγγείλει παρανομίες". Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το κόμμα της συμφωνεί και θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις "με δύο χέρια, δύο πόδια και δύο μάτια", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Τέλος για το Παλαιστινιακό είπε ότι "πρέπει να δράσει ο λαός και ότι το ΚΚΕ εκφράζει τη σταθερή αλληλεγγύη προς το Παλαιστινιακό λαό, καθώς και την ευχή να επικρατήσουν οι δυνάμεις που θέλουν την πραγματική ειρήνη".

    [07] Σέρρες: 43χρονος διατηρούσε οπλοστάσιο

    Πηγή: ΑΠΕ 24/1/2002 4:23:00 μμ

    Τα όπλα κα τα φυσίγγια, που δεχόταν ως. . . δώρα από λαθραίους Αλβανούς, που δούλευαν κατά καιρούς στον ελαιώνα του, στη Νιγρίτα Σερρών, αποτέλεσαν την αιτία για να καταλήξει χθες στις Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, ο 43χρονος Αριστείδης Ζερβός. Επί δύο και πλέον ώρες απολογήθηκε στην τακτική ανακρίτρια Σερρών και υποστήριξε πως τα όπλα και τα φυσίγγια τα κατείχε για συλλεκτικούς και μόνο λόγους. Δεν μπόρεσε όμως, να πείσει ανακρίτρια και εισαγγελέα, οι οποίοι με ομόφωνη γνώμη αποφάσισαν την προφυλάκισή του. Η Ασφάλεια Σερρών είχε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο κτηματίας συγκέντρωνε εύχρηστο οπλισμό και έγινε νομότυπη έρευνα στο σπίτι του. Βρέθηκαν δεκάδες όπλα και χιλιάδες φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, τα οποία και κατασχέθηκαν.

    Αμυντικά όπλα σε άριστη κατάσταση

    Στον οπλισμό περιλαμβάνονταν όπλα τύπου "Καλάσνικοφ" και "Σκόρπιον", πιστόλια "Ζάσταβα" και άλλα, πολλοί γεμιστήρες, σκοπευτικές διόπτρες, δύο εύχρηστες χειροβομβίδες ΜΚ-1 κλπ. Ολα τα όπλα και τα πιστόλια μεταφέρθηκαν στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης για βαλλιστικό έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποιο ή κάποια απ αυτά χρησιμοποιήθηκε για εγκληματικές ενέργειες.

    Ο Αριστείδης Ζερβός διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Νιγρίτας Σερρών. Στο παρελθόν, τοποθετήθηκε και αντιδήμαρχος Νιγρίτας, καθώς και πρόεδρος ατόμων με κινητικά προβλήματα. Παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα και στην ανακρίτρια με την κατηγορία της "παράνομης κατοχής όπλων και φυσιγγίων". Ο ίδιος ήταν και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείου της Νιγρίτας Σερρών.

    Απο αστυνομική πηγή ανακοινώθηκε ότι ο οπλισμός που βρέθηκε και κατασχέθηκε στο σπίτι του Α. Ζερβού δεν ήταν συλλεκτικός, αλλά αμυντικός, και τα περισσότερα απο τα όπλα που κατασχέθηκαν βρέθηκαν σε άριστη κατάσταση. Παρά την προφυλάκιση του 43χρονου, η Ασφάλεια Σερρών συνεχίζει την προανάκριση, για να διαπιστώσει αν ο Α. Ζερβός είχε διασυνδέσεις με άτομα του υποκόσμου ή με Αλβανούς κακοποιούς.

    [08] ΝΔ-Σύσκεψη για τον Τουρισμό

    Πηγή: ΑΠΕ 24/1/2002 2:25:00 μμ

    Τα προβλήματα της τουριστικής βιομηχανίας συζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, με εκπροσώπους των ξενοδόχων και των τουριστικών πρακτόρων, σε σύσκεψη στη Ρηγίλλης, στην οποία ήταν παρόντες και οι βουλευτές του αρμόδιου τομέα του κόμματος. Κοινή διαπίστωση, όπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος, ήταν ότι υπάρχει έλλειμμα πολιτικής και στρατηγικής για τον τουρισμό, επικοινωνιακού σχεδιασμού, διαφήμισης και προβολής του. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ότι υπάρχει χαοτική κατάσταση μετά τη διάλυση των υπηρεσιών του ΕΟΤ και την μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια. Μίλησε για έλλειμμα αναπτυξιακού νόμου, που θα μπορούσε να δρομολογήσει λύσεις στα αυξημένα προβλήματα της τουριστικής βιομηχανίας.

    Aναμένεται μείωση κατά 20% του τουριστικού ρεύματος από Ε.Ε-ΗΠΑ

    Οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων ανέφεραν ότι αναμένεται μείωση κατά 20% του τουριστικού ρεύματος από την Ευρωπαϊκή Ενωση και κατά 70% από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ελλάδα, ενώ όπως δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος το κατά κεφαλήν τουριστικό εισόδημα στη χώρα μας είναι το χαμηλότερο στις χώρες της ΕΕ, αλλά και σε σύγκριση με την Τουρκία.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ τόνισε ότι αποτελεί προγραμματική δέσμευση του κόμματος η ίδρυση υπουργείου Τουρισμού και σημείωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μεγάλη πρόκληση και πρέπει να αξιοποιηθούν για να κερδίσει η τουριστική οικονομία.

    Η Νέα Δημοκρατία προτείνει τη χάραξη συγκεκριμένης στρατηγικής, την οργάνωση του επικοινωνιακού σχεδιασμού, την ανάπτυξη και επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των υποδομών, τη βελτίωση της ποιότητας και την ενίσχυση της αναπτυξιακής τουριστικής βιομηχανίας, την προσπάθεια για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την εκπαίδευση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

    Ο κ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε τέλος ότι υπάρχει έλλειμμα περίπου 3.000 δωματίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πως ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ντένις Οσβαλντ, πριν από λίγες μέρες έδειξε κόκκινη κάρτα στην Αθήνα για το πρόβλημα.

    [09] Ομάν-φωτιά σε ελληνικό φορτηγό πλοίο

    Πηγή: ΑΠΕ 24/1/2002 2:55:00 μμ

    Πυροσβέστες κατόρθωσαν να κατασβέσουν την φωτιά που είχε εκδηλωθεί σε ένα ελληνικό φορτηγό πλοίο, στα ανοικτά των νότιων ακτών του Ομάν, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των λιμενικών Αρχών του εμιράτου. "Η φωτιά κατασβέστηκε από το Ναυτικό του Ομάν αργά χθες το βράδυ(Τετάρτη). Το πλοίο ρυμουλκείται στο Ντουμπάϊ (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), προκειμένου να εκτιμηθούν οι ζημιές που έχει υποστεί από τους πλοιοκτήτες", ανέφερε προς το Ρόιτερ ο αξιωματούχος.

    Οπως είπε ο ίδιος, το φορτηγό πλοίο Cacao, 25.502 τόνων, είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Τζέμπελ Αλι του Ντουμπάϊ με προορισμό το Ντέρμπαν στην Νότια Αφρική, όταν την Κυριακή εκδηλώθηκε φωτιά στο μηχανοστάσιο, ενώ έπλεε κοντά στις νότιες ακτές του Ομάν. Το πλήρωμά του, 20 Φιλιππινέζοι, τέσσερις Ουκρανοί και ο Ελληνας πλοίαρχος παραλήφθηκαν από το πλοίο Lok Pratap που έπλεε σε μικρή απόσταση, πρόσθεσε.

    Το φορτηγό πλοίο είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου μέσω δορυφόρου παρακολουθούμενου από το Νορβηγικό Κέντρο Διάσωσης που ειδοποίησε το Lok Pratap.

    [10] Πρεσβεία ΗΠΑ στα κατεχόμενα-Αντιδράσεις

    Πηγή: ΑΠΕ 24/1/2002 2:40:00 μμ

    Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στη Λευκωσία Αμερικανική κίνηση για εγκαίνια γραφείου στα κατεχόμενα. Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Ντόναλντ Μπάντλερ εγκαινίασε νέα γραφεία στα κατεχόμενα με μεγάλη δεξίωση που έγινε στην παρουσία του Ντενκτάς, του Τούρκου "πρέσβη" στο ψευδοκράτος, Χαγιάτ Γκιουβέρν, ψευδοϋπουργών καθώς και της ηγεσίας του ΑΤΤΙΛΑ. Η κίνηση αυτή έγινε σε μια περίοδο που άρχισαν και συνεχίζονται οι απευθείας συνομιλίες του προέδρου Κληρίδη με τον Ντεντκάς για επίλυση του Κυπριακού και συζητείται το θέμα του καθεστώτος των δύο πλευρών, στέλνοντας σαφή πολιτικά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

    Εντονες αντιδράσεις από Λευκωσία

    Η ενέργεια των Αμερικανών προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας που έχει προβεί σε διάβημα, δια του υπουργείου Εξωτερικών, στο οποίο εκφράσθηκε η δυσφορία της κυβέρνησης. Οι απαντήσεις των Αμερικανών δεν ικανοποίησαν ποσώς καθότι εκτός των άλλων, παρουσιάσθηκαν να μην αντιλαμβάνονται τους λόγους για τους οποίους ενοχλήθηκε η κυβέρνηση (δεν έχουν ανέφεραν στο ΥΠΕΞ ούτε σημαία ούτε πινακίδα στο κτίριο).

    Την ίδια ώρα, επιβεβαίωσαν ότι η κίνηση αυτή συνδέεται με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Αρμόδιες πηγές σημείωναν πως η ενέργεια αυτή συνδέεται με την προσπάθεια μεσολαβητών να ικανοποιήσουν την Τουρκική πλευρά για το γεγονός ότι ο Ντενκτάς προσήλθε στο διάλογο.

    Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως ο κ. Μπάντλερ, στις κατ ιδίαν επαφές του με Κύπριους αξιωματούχους, απαριθμεί "τις κινήσεις καλής θέλησης που έκανε την τελευταία περίοδο" ο κατοχικός ηγέτης. Η κυβέρνηση, η οποία προδήλως θορυβήθηκε από τις Αμερικανικές ενέργειες, αποφάσισε με εντολές του προέδρου να προβεί δια του κυβερνητικού εκπροσώπου σε μια φειδωλή δήλωση, η οποία αναφέρει πως "η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εξωτερικών προέβη σε παραστάσεις προς την πρεσβεία των ΗΠΑ ζητώντας διευκρινίσεις για το όλο θέμα".

    Η στάση των Αμερικανών

    Το ζήτημα αυτό απασχόλησε τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του και μετά το τέλος της συνάντησης με τον Ντενκτάς, ενώ σήμερα θα δοθούν νέες οδηγίες.

    Οι Αμερικανοί, στην ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν αργά το απόγευμα, αποφεύγουν οποιαδήποτε αναφορά σε αναγνώριση ή όχι "θεσμών" του ψευδοκράτους σημειώνοντας ότι θα συνεχίζουν προς την κατεύθυνση αυτή λόγω των εξελίξεων.

    Σε ανακοίνωση αναφέρουν πως το γραφείο προϋπήρχε και τα εγκαίνια έγιναν με την αφορμή της μετακίνησης. "Οπως είναι φυσικό σε τέτοιες περιπτώσεις προσκλήθηκε ένα ευρύ φάσμα φιλοξενουμένων" αναφέρουν οι Αμερικανοί για να καταλήξουν πως "δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε αντιπαράθεση για συναντήσεις με οποιονδήποτε θα μπορούσε να συμβάλει σε μια δίκαια και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού".

    Δήλωση κ. Πρωτόπαπα

    Αναφορικά με τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Αμερικανικής πρεσβείας στα κατεχόμενα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε σήμερα πως συμφωνεί απολύτως με τη σχετική δήλωση του Κύπριου ομολόγου του Μιχάλη Παπαπέτρου. Η Κυπριακή κυβέρνηση για το γεγονός αυτό έκανε διάβημα, η Αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε σχετικά μια ανακοίνωση το περιεχόμενο της οποίας όμως η Κυπριακή κυβέρνηση θεώρησε μη ικανοποιητικό.

    [11] Λίβανος: τέσσερις νεκροί από έκρηξη

    Πηγή: ΑΠΕ 24/1/2002 12:37:00 μμ

    Ο πρώην υπουργός του Λιβάνου Ελίε Χομπέικα και πρώην αρχηγός της χριστιανών φαλαγγιτών που εμπλέκετο στη σφαγή εκατοντάδων Παλαιστινίων προσφύγων στους καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα του Λιβάνου το 1982, σκοτώθηκε σήμερα μετά την έκρηξη του αυτοκινήτου του που ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι του, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Η έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε την ώρα που ο Χομπέικα έβγαινε από το σπίτι του σε ανατολικό προάστιο της Βηρυτού. Τουλάχιστον άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

    Ο Χομπέικα ήταν διοικητής των χριστιανών φαλαγγιτών που προχώρησαν στη σφαγή των Παλαιστινίων στους καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα μετά την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο το 1982.

    [12] Βρυξέλες: ξυλοκόπησαν Αλβανό υπουργό

    Πηγή: ΑΠΕ 24/1/2002 4:11:00 μμ

    Αγρια ξυλοκοπήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο ξενοδοχείο του στις Βρυξέλλες ο Αλβανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πασκάλ Μίλο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. "Χθες το βράδυ άγνωστοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο μου και άρχισαν να χτυπούν εμένα και τους συνεργάτες μου", δήλωσε ο Μίλο. Από τα Τίρανα, το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την επίθεση στο ξενοδοχείο "Ρενεσάνς" εναντίον του υπουργού και δύο άλλων αξιωματούχων της Αλβανικής κυβέρνησης, του πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ Ιλίρ Μπόκα και του εκπροσώπου του Αλβανικού κοινοβουλίου Σκεντέρ Ντούκα. Στην ανακοίνωση του Αλβανικού υπουργείου διευκρινίζεται πως ήδη τα Τίρανα επικοινώνησαν με τις Βελγικές Αρχές ζητώντας τη "διερεύνηση αυτού του σοβαρού και άνευ προηγουμένου επεισοδίου".

    [13] Παγκόσμια ημέρα προσευχής στην Ασίζη

    Πηγή: ΕΡΑ 24/1/2002 1:50:00 μμ

    Παγκόσμια ημέρα προσευχής σήμερα στην Ασίζη της Ιταλίας, όπου συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον 200 θρησκευτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος. Το πρωινό ολοκληρώθηκε με ξεχωριστές προσευχές σύμφωνα με το τελετουργικό κάθε θρησκείας, ενώ ύστερα από ένα "πολύ λιτό" γεύμα οι αντιπροσωπείες θα συγκεντρωθούν και πάλι για να απορρίψουν τη χρήση του ονόματος του Θεού προκειμένου να δικαιολογηθούν οι βιαιότητες και η τρομοκρατία

    [14] Δεν κυκλοφορεί πια η ''Λα Σετιμάνα ιν Μπράιγ''

    Πηγή: ΑΠΕ 24/1/2002 7:36:00 μμ

    Έκλεισε η ιταλική εφημερίδα "Λα Σετιμάνα ιν Μπράιγ", ένα εβδομαδιαίο έντυπο με ειδικούς ανάγλυφους χαρακτήρες για τυφλούς. Σύμφωνα με τους υπευθύνους της εφημερίδας, που εκδιδόταν στην Πάδοβα της βορειοανατολικής Ιταλίας, η σχετική απόφαση ελήφθη λόγω του υψηλού κόστους των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

    Οι Ιταλοί με προβλήματα όρασης έχασαν ένα σημαντικό εβδομαδιαίο εργαλείο που τους επέτρεπε να διαβάζουν χρήσιμες πληροφορίες για θέματα υγείας, πολιτισμού, αθλητισμού και χόμπι.

    Πηγή: EJC / La Repubblica

    [15] Αγγελοπούλου για παραιτήσεις από ''2004''

    24/1/2002 3:45:00 μμ

    Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και νέων απομακρύνσεων από την Οργανωτική Επιτροπή σήμερα η πρόεδρος της εταιρίας Γιάννα Αγγελοπούλου, μία ημέρα μετά τις "παραιτήσεις"-αποπομπές τριών στελεχών-δύο διευθυντών και ενός συμβούλου της προέδρου. Ερωτηθείσα για το αν θα ακολουθήσουν κι άλλες αλλαγές στελεχών, η κα Αγγελοπούλου απάντησε απλώς πως "για ότι γίνει θα ενημερωθείτε". Οσον αφορά το θέμα της απομάκρυνσης των τριών στελεχών, η κα Αγγελοπούλου δήλωσε: "Ο δρόμος για το 2004 είναι μακρύς και δύσκολος. Αποφάσεις ελήφθησαν. Το θέμα είναι λήξαν".

    Διαρροές

    Σύμφωνα με πηγές του "Αθήνα 2004", οι κκ Λεωνιδόπουλος, Γιαννακόπουλος και η κα Παπακωνσταντίνου σήμερα δεν προσήλθαν στην εργασία τους, ενώ ο κ.Γιαννακόπουλος πιθανώς σήμερα να στείλει την παραίτησή του. Επίσης, διεκόπη η σύμβαση του κ.Λεωνιδόπουλου και επιστρέφει στο δήμο της Αθήνας η κα Παπακωνσταντίνου, μετά την άρνησή τους να στείλουν την παραίτησή τους.

    Πάντως, κύκλοι της εταιρίας, υποστήριζαν ότι τα τρία απομακρυνθέντα στελέχη δεν έχουν σχέση με τη διαρροή του εγγράφου που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ πριν λίγες ημέρες στη Βουλή και δεν απέκλεισαν η πηγή της διαρροής να βρίσκεται εκτός του "Αθήνα 2004" σε άλλους φορείς, που ενημερώνονται με τα συγκεκριμένα έγγραφα.

    Η πρόεδρος του οργανισμού αναφέρθηκε παράλληλα και στη μεγάλη συναυλία που θα γίνει στις 30 Ιανουαρίου στο κλειστό του ΟΑΚΑ για το πρόγραμμα του εθελοντισμού. Στη συναυλια θα μετέχουν η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Μάριος Φραγκούλης και ο Διονύσης Σαββόπουλος. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [16] Η τελευταία επίδειξη του Yves Saint Laurent

    Πηγή: ΑΠΕ 24/1/2002 7:03:00 μμ

    Χιλιάδες προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων και η σύζυγος του προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, παρευρέθησαν την Τρίτη στην τελευταία επίδειξη μόδας του θρυλικού σχεδιαστή υψηλής ραπτικής Yves Saint Laurent. Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ζορζ Πομπιντού και ήταν αντιπροσωπευτική των 40 χρόνων της επαγγελματικής πορείας του μεγάλου μετρ.

    Ο Ιβ Σεν Λοράν εκπροσωπεί την κομψότητα

    Πλήθος κόσμου παρακολούθησαν την ιστορική επίδειξη από γιγάντιες οθόνες, που είχαν στηθεί ειδικά για την περίπτωση έξω απο το Κέντρο Πομπιντού.

    Πολλοί από τους θεατές δήλωσαν συγκινημένοι που "γίνονται μάρτυρες του τέλους μιας εποχής στο χώρο της γυναικείας μόδας".

    Τα μανεκέν παρουσίασαν περισσότερες απο 300 δημιουργίες του Yves Saint Laurent που άφησαν εποχή, μεταξύ των οποίων ένα κοστούμι κλασικών ανδρικών γραμμών προσαρμοσμένο όμως στο γυνακείο σώμα και το φράκο που δημιούργησε ο μετρ το 1966.

    Στην επίδειξη παρουσιάσθηκαν και 40 καινούργιες δημιουργίες.

    Ο Yves Saint Laurent ανακοίνωσε στις 7 Ιανουαρίου ότι θα αποχωρήσει απο την ενεργό δράση, επικαλούμενος κόπωση και οτι αισθάνεται αποκομμένος απο τη σύγχρονη σκηνή της μόδας.

    " Ο Yves Saint Laurent εκπροσωπεί την κομψότητα και το κλασσικό γούστο. Είναι αυτός που ενσωμάτωσε στη μόδα τη μαγεία της δημιουργίας", δήλωσε η Μπερναντέτ Σιράκ.

    Απο τη βραδιά αυτή δεν έλλειψαν οι μούσες του Saint Laurent, Κατρίν Ντενέβ, Ζαν Μορό και Λετίσια Κάστα.

    [17] Τέλος στην συνεργασία Κάρεϊ-Virgin

    24/1/2002 7:15:00 μμ

    Η μεγάλη βρετανική δισκογραφική εταιρία ΕΜΙ ανακοίνωσε χθες ότι η θυγατρική της Virgin Records πλήρωσε την αμερικανίδα σταρ της ποπ Μαράια Κάρεϊ 28 εκατομμύρια δολάρια, για να τερματίσει το συμβόλαιο της. Η διάσημη τραγουδίστρια Μαράια Κάρεϊ είχε υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με την Virgin, που είχε θεωρηθεί το ακριβότερο συμβόλαιο που έχει υπογράψει ποτέ καλλιτέχνης.

    Ωστόσο η κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ της Κάρεϊ στη νέα της εταιρία, το Glitter, στέφθηκε από "απολύτη αποτυχία".

    Η δισκογραφική εταιρία προσπαθεί να βρεί τρόπους για να περιορίσει τις δαπάνες της μετά τη ζημιά που υπέστη το 2001.

    [18] Τώρα και τράπεζες οργάνων;

    Αννίτα Πασχαλινού 24/1/2002 5:39:00 μμ

    Μέχρι χθες, γυναίκες που υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία, ήταν αδύνατο να τεκνοποιήσουν. Σήμερα, μια νέα προοπτική στη μεταμόσχευση οργάνων, έρχεται να χαρίσει σε αυτήν την κατηγορία ασθενών, μια δεύτερη ευκαιρία. Καναδοί επιστήμονες, υποστηρίζουν ότι μπορούν να καταψύξουν ανθρώπινα όργανα, χωρίς να καταστρέψουν τη λειτουργία τους.

    Επανάσταση στη μεταμόσχευση οργάνων

    Πρακτικά, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση "να κρατούν στην κατάψυξη" όργανα δωρητών και να τα χρησιμοποιούν αργότερα σε μεταμοσχεύσεις.

    Επίσης, οι γυναίκες που ακολουθούν μια θεραπεία καρκίνου, θα μπορούν να "αποθηκεύσουν" τα υγιή όργανα και να κάνουν παιδιά εφόσον θεραπευτούν.

    Μέχρι χθες, οι επιστήμονες μπορούσαν να καταψύξουν μόνο δείγματα ανθρώπινων ιστών, και αυτό γιατί, με τη μέθοδο αυτή, καταστρεφόταν η λειτουργία ζωτικών οργάνων.

    Σύμφωνα, με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Ρότζερ Γκοζντεν, αν η μέθοδος - που για την ώρα έχει λειτουργήσει μόνο σε ποντίκια - εφαρμοστεί και σε ανθρώπους, θα φέρει την επανάσταση στο χώρο των μεταμοσχεύσεων.

    Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Nature.

    [19] H NET 105,8 ανοίγει το ''φάκελο υγεία''

    24/1/2002 12:25:00 μμ

    Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου και από τις 1100 έως τις μεσημέρι η Εφη Ρούσσα τοποθετεί την υγεία στο μικροσκόπιο και τα μικρόφωνα της ΕΡΑ.

    Το ΕΣΥ, το στοίχημα της μεταρρύθμισης, οι επιχειρούμενες αλλαγές, τα σημεία τριβής, οι χώροι που θα κρίνουν την επιτυχία του εγχειρήματος, αναλύονται και κρίνονται από τον Υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο, εκπροσώπους των κομμάτων και φορέων, πανεπιστημιακούς και διοικητές νοσοκομείων.

    [20] Πέθανε ο Γάλλος κοινωνιολόγος Π.Μπουρντιέ

    24/1/2002 5:41:00 μμ

    Ο γάλλος κοινωνιολόγος Πιέρ Μπουρντιέ, ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο θεωρητικούς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, πέθανε χθες το βράδυ από καρκίνο στο νοσοκομείο Σεντ-Αντουάν του Παρισιού σε ηλικία 71 χρόνων. Κάτοχος της έδρας κοινωνιολογίας στο College de France, ήταν ένας από τους διανοούμενους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην εποχή μας. Ήδη από το 1964 είχε γίνει γνωστός εκδίδοντας με τον Ζαν-Κλοντ Πασρόν τους "Κληρονόμους", ένα έργο που, τέσσερα χρόνια πριν από το Μάη του '68, έκανε μια εκ θεμελίων κριτική στη γαλλική ανώτατη παιδεία. Γνώρισε τη διασημότητα με τη "Φτώχεια του Κόσμου" (1993), μια έρευνα για τα κοινωνικά δεινά. Το 1996 ίδρυσε την ένωση "Liber/Raisons d agir", η οποία εξέδιδε μικρά στρατευμένα βιβλία που κατήγελλαν τον νεοφιλελευθερισμό.

    Η ζωή και το έργο του

    Ο Πιέρ Μπουρντιέ γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 1930 στο Ντανγκέν (περιφέρεια Πυρηναίων Ατλαντικού) σε μια αγροτική οικογένεια. Πήρε πτυχίο στη Φιλοσοφία και έγινε το 1955 καθηγητής στο λύκειο του Μουλέν (Αλιέ). Δίδαξε στο Αλγέρι (1958-60), στο Παρίσι και μετά στη Λίλλη (βόρεια Γαλλία).

    Από το 1964 ως το 1980 ήταν διευθυντής σπουδών στο Ecole pratique des hautes etudes, το οποίο έγινε αργότερα Ecole des hautes etudes en sciences sociales.

    Παράλληλα ήταν διευθυντής της επιθεώρησης "Actes de la recherche en sciences sociales" (Πρακτικά της έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες).

    Μεταξύ των βιβλίων του είναι τα: "Η διάκριση" (1979), "Τι σημαίνει να μιλάς" (1982), "Η Ευγένεια του Κράτους" (1989), "Οι κανόνες της Τέχνης" (1992), "Για την τηλεόραση" (1997), "Η κυριαρχία του αρσενικού" (1998).

    Ο Πιέρ Μπουρντιέ, ο οποίος είχε υποστηρίξει το 1980 την υποψηφιότητα του Κολίς στις προεδρικές εκλογές και το 1995 τάχθηκε υπέρ των απεργών και των λαθρομεταναστών, είχε ιδρύσει το 1993 τη Διεθνή Επιτροπή Υποστήριξης προς τους Αλγερινούς Διανοουμένους (CISIA). Ήταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά.

    [21] Οι ''Χειμερινοί κολυμβητές'' στο Πέμπτο της ΕΡΑ

    24/1/2002 12:30:00 μμ

    Τους "Χειμερινούς κολυμβητές" θα παρουσιάσει η εκπομπή "Συναυλίες της Φωνής της Ελλάδας" την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου σε απευθείας μετάδοση από τη μουσική σκηνή "ΓΡΑΜΜΕΣ". Το επταμελές συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής τον Αργύρη Μπαρκιντζή, θα παρουσιάσει τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας του, καθώς και ανέκδοτα τραγούδια, με θεματολογία από τα Βαλκάνια που ακούγονται για πρώτη φορά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 January 2002 - 17:54:26 UTC