Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρώτη φορά συνάντηση Χριστόδουλου-Καλλίνικου
  • [02] Μέτρα ενίσχυσης της υπαίθρου
  • [03] Ρέππας: πολιτική προτεραιότητα το ασφαλιστικό
  • [04] Οργάνωση και στελέχωση των αγροτών
  • [05] Αλλαγή του αναπτυξιακού νόμου
  • [06] Στους δρόμους σήμερα αγρότες της Χαλκιδικής
  • [07] Συνάντηση Κακλαμάνη-Μίλερ
  • [08] Στο Λονδίνο αύριο ο κ. Χρυσοχοΐδης
  • [09] Αναγκαία η ευρωπαϊκή διάσταση της Τουρκίας
  • [10] Χειμερινές εξορμήσεις από την Εργατική Εστία
  • [11] Μέση Ανατολή: συνέχεια βομβαρδισμών
  • [12] Ινδία:Συλλήψεις ατόμων για τη χθεσινή επίθεση
  • [13] Πληροφορίες για νέα επίθεση κατά Αμερικανών
  • [14] Μετ' εμποδίων η εναλλαγή στη διοίκηση της ISAF
  • [15] Μέτρα ενίσχυσης των μισθών δημοσίου
  • [16] Σε ''χαμηλή πτήση'' η ιδιωτικοποίηση της ΟA
  • [17] Μπους:Αμέτοχη η κυβέρνηση στο σκάνδαλο Enron
  • [18] Ενημέρωση Σημίτη για Ολυμπιακά έργα
  • [19] Ολα καλά για τον Γιάννη Ιωαννίδη
  • [20] Κοπή πίτας της ΕΤ 1
  • [21] Τουαλέτα με... άγριες διαθέσεις
  • [22] Αναστάτωση στο χώρο της υγείας
  • [23] Η ζωντανή μουσική κατά άγχους
  • [24] Το Internet κερδίζει έδαφος έναντι της ΤV
  • [25] Οι Γυναίκες στην Τεχνολογία της Πληροφορικής

    [01] Πρώτη φορά συνάντηση Χριστόδουλου-Καλλίνικου

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 7:22:00 μμ

    Συναντήθηκαν σήμερα για πρώτη φορά μετά την κρίση που ξέσπασε ανάμεσά τους ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος και ο μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος. Η συνάντηση έγινε στον ιερό της Αγίας Φωτεινής στη Νέα Σμύρνη, όπου τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία του αποθανόντος αδελφού του πρωτοσύγκελου της αρχιεπισκοπής Θωμά Συνοδινού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος ασπάστηκε τον μητροπολίτη Πειραιώς και είχε σύντομη συζήτηση μαζί του πριν αρχίσει η ακολουθία, σε θετικό κλίμα όπως επιβεβαιώνουν πληροφορίες και από τις δύο πλευρές. Αλλωστε μέσα στο ιερό την ίδια ώρα ήταν αρκετοί κληρικοί.

    [02] Μέτρα ενίσχυσης της υπαίθρου

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 6:51:00 μμ

    Επιτάχυνση της κυβερνητικής πολιτικής για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας εξήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου. Πολύ σύντομα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σημίτης, θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση Αγροτικής Εστίας κατά τα πρότυπα της Εργατικής Εστίας (χορήγηση στους αγρότες εισιτηρίων για θέατρα και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, δελτία κοινωνικού τουρισμού κ.α.).

    Πρωτοφανείς οι χρηματοδοτικοί πόροι από την Ε.Ε

    Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αύξηση του γεωργικού εισοδήματος με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και με προώθηση εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως ο αγροτουρισμός και η αγροτική οικοτεχνία. Οπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός, "οι χρηματοδοτικοί πόροι που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση για τη νέα αυτή περίοδο που βρίσκεται μπροστά μας μέχρι το 2006, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι πρωτοφανείς σε σχέση με το παρελθόν".

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αποκτήσει "η ύπαιθρος τη δική της πνοή, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά", ενώ αναφερόμενος στον πολίτη της υπαίθρου ανέφερε πως στόχος είναι να ανακτήσει "κοινωνικό κύρος και να νοιώθει ασφάλεια".

    Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της υπαίθρου, ώστε να την καταστήσουν όχι μόνον πόλο συγκράτησης του σημερινού πληθυσμού, αλλά και πόλο έλξης οικονομικά δραστήριων ατόμων προκειμένου να βρίσκουν εκεί δουλειά οι νέοι και να ανοίξουν καινούριες επιχειρήσεις.

    Ο αγρότης και η αγρότισσα είναι πολίτες α κατηγορίας

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι "ο αγρότης και η αγρότισσα, οι νέοι και οι νέες, οι ηλικιωμένοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες στα χωριά και στις μικρές πόλεις, όλοι αυτοί δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας". Και πρόσθεσε: "Είναι και αυτοί πολίτες πρώτης κατηγορίας.

    Πρέπει και αυτοί, όπως και οι κάτοικοι των αστικών κέντρων να απολαμβάνουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής. Αυτό θα τους κρατήσει στην ύπαιθρο. Πρέπει να εξυπηρετούνται από τις δημόσιες Αρχές και υπηρεσίες, από τα κέντρα υγείας, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τις γεωργικές υπηρεσίες, χωρίς δυσκολίες. Πρέπει να εισπράττουν εγκαίρως και σε τραπεζικό λογαριασμό τους τις επιδοτήσεις, τις συντάξεις, τις κάθε είδους αποζημιώσεις.

    Για όλα αυτά υπάρχουν πολιτικές. Για όλα αυτά έχει σημειωθεί πρόοδος και θα υπάρξει ακόμη πιο έντονη, πιο μεγάλη πρόοδος".

    Στη συνεδρίαση μετείχαν ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς και οι υφυπουργοί Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας, Δημοσίων Εργων Γιάννης Τσακλίδης, Παιδείας Νίκος Γκεσούλης, Εργασίας Λευτέρης Τζιόλας, Δημόσιας Τάξης Ευάγγελος Μαλέσιος και Αθλητισμού Ιωάννης Κουράκης. Μετείχαν, επίσης, ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Πέτρος Λάμπρου και οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού επί αγροτικών θεμάτων Δημήτρης Δαμιανός και Κατερίνα Χασαπογιάννη.

    Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, μιλώντας στους δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι η συγκρότηση της Επιτροπής αποτελεί ένα βασικό εργαλείο συντονισμού των προγραμμάτων ανάπτυξης της υπαίθρου. Μέσα σε δυο μήνες θα ξανασυνεδριάσει η Διυπουργική (μετέχουν εννέα υπουργεία) για να συζητήσει την ατζέντα των έργων του 2002.

    [03] Ρέππας: πολιτική προτεραιότητα το ασφαλιστικό

    23/1/2002 6:32:00 μμ

    Το ασφαλιστικό αποτελεί για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ζήτημα πολιτικής προτεραιότητας, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή την πρόταση για το ασφαλιστικό που κατέθεσαν 45 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. "Είναι γνωστή, η διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης, ότι θα αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό, καταθέτοντας τις προτάσεις μας με συναινετικές διαδικασίες, με την ανάπτυξη ενός γόνιμου και ειλικρινούς διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς και τα κόμματα.

    Προτάσεις 45 βουλευτών για την επίλυση του ασφαλιστικού

    Οσον αφορά στο πλαίσιο των θέσεών μας, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, αυτό έχει καθοριστεί με τις αποφάσεις του τελευταίου Συνεδρίου μας, που καλύπτουν, εκφράζουν και δεσμεύουν όλους μας, είπε ο κ. Ρέππας και κατέληξε ότι αυτές οι προτάσεις και απόψεις μπορεί να είναι χρήσιμες στο βαθμό που συμβάλλουν στην ενίσχυση της διαδικασίας της συνεννόησης και στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης. Κάθε άστοχος χειρισμός μπορεί να είναι επιζήμιος".

    Με επικεφαλής τον Θόδωρο Τσουκάτο 45 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέλαβαν πρωτοβουλία για το ασφαλιστικό. Σε κείμενο εργασίας που κατέθεσαν στον Πρωθυπουργό, τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, αναφέρουν ότι πρόκειται για συλλογική δουλειά που θέτει το πλαίσιο του διαλόγου για τον οποίο δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση. Ανάμεσα σε άλλα, προτείνονται πόροι για το ασφαλιστικό από ποτά, τσιγάρα και άδειες κινητής τηλεφωνίας.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, ΕΡΑ

    [04] Οργάνωση και στελέχωση των αγροτών

    23/1/2002 3:12:00 μμ

    Με απόφαση του υπουργού Γεωργίας Γιώργου Δρυ, αποφασίστηκε η άμεση οργάνωση και στελέχωση της Διαχειριστικής Αρχής και Αρχής Πληρωμής του Εγγράφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΠΑΑ) 2000-2006, που σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας, θα προωθήσουν την άμεση προώθηση του προγράμματος.

    Οι στόχοι και οι δράσεις

    Το πρόγραμμα ύψους 2.686,4 εκατ. ευρώ και Κοινοτική συμμετοχή ύψους 999,3 εκατ. ευρώ με στόχους:

    τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας, την βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου την διατήρηση του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής για όλο τον αγροτικό πληθυσμό.

    Οι δράσεις ανά μέτρο είναι οι ακόλουθες:

    "Πρόωρη Συνταξιοδότηση" "Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για τις μειονεκτικές περιοχές και τις περιοχές που υπόκεινται σε περιβαλλοντικούς περιορισμούς" "Γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα" "Δάσωση Γεωργικών Γαιών"

    Περιοχή εφαρμογής των δράσεων είναι το σύνολο της χώρας.

    Αναλυτικά οι τέσσερις δράσεις

    Δράση 1:

    Πρόωρη Συνταξιοδότηση Δικαιούχος: γεωργοί ηλικίας 55-56 ετών.

    Στόχος της δράσης είναι η βελτίωση της ηλικιακής σύνθεσης του αγροτικού πληθυσμού.

    Προϋπολογισμός της δράσης 1150 εκ ευρώ με κοινοτική συμμετοχή 342,2 εκ. ευρώ.

    Δράση 2:

    Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για τις μειονεκτικές περιοχές και τις περιοχές που υπόκεινται σε περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

    Δικαιούχοι: Περιοχές εφαρμογής της δράσης είναι οι ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, περίπου 4.700 Δημοτικά/Κοινοτικά διαμερίσματα.

    Στόχος της δράσης είναι η στήριξη της άσκησης γεωργικής δραστηριότητας στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές με τη χορήγηση εξισωτικής αποζημίωσης σε 180.000 περίπου γεωργοκτηνοτρόφους μονίμους κατοίκους των περιοχών αυτών.

    Προϋπολογισμός της δράσης 955,9 εκ. ευρώ με Κοινοτική συμμετοχή 286,0 εκ. ευρώ.

    Δράση 3:

    Γεωργοπεριβαλλοντικά-Μέτρα Δικαιούχοι: γεωργοί σε όλη τη χώρα Στόχος της δράσης είναι η διασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης της άσκησης γεωργικής δραστηριότητας με βάση τις αρχές της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης.

    Προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 400,1 εκ. ευρώ με κοινοτική συμμετοχή 299,9 εκ. ευρώ.

    Δράση 4:

    Δάσωση Γεωργικών Εκτάσεων Δικαιούχοι: Φυσικά και νομικά πρόσωπα Στόχος της δράσης είναι η επέκταση των δασωδών εκτάσεων με την δάσωση γεωργικών εκτάσεων.

    Προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 165,4 εκ. ευρώ με κοινοτική συμμετοχή 57,8 εκ. ευρώ.

    Οι ενδιαφερόμενοι για τις πιο πάνω δράσεις μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά απο το υπουργείο Γεωργίας (010 212 4000), Δ/νση Προγραμματισμού και ΓΔ, Δ/νση Προστασίας Περιβάλλοντος, Δ/νση Ανάπτυξης Δασικών Πόρων και στις κατά τόπους Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

    [05] Αλλαγή του αναπτυξιακού νόμου

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 7:40:00 μμ

    Αλλαγή του αναπτυξιακού νόμου ώστε να εξαλειφθούν τα υπάρχοντα αντικίνητρα στον τουρισμό εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος. Προβλέπεται από την αρχή της Ανοιξης, η απρόσκοπτη ανοικοδόμηση μεγάλων πολυτελών ξενοδοχείων στην Αττική, που είναι απαραίτητα για την φιλοξενία των θεατών που θα έρθουν να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς του 2004.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος προήδρευσε του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού και εξέτασαν τις 13 αναπτυξιακές μελέτες που μόλις εγκριθούν θα διαμορφωθεί η τουριστική πολιτικής σε κάθε νομό και σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι για την τριετία 2002-2004,θα διατεθούν 10,6 δις δρχ. για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό και θα επιδιωχθεί με νομοθετήματα μία ριζική ανανέωση των υποδομών τουρισμού ξεκινώντας από τα ξενοδοχεία και καταλήγοντας στα τουριστικά γραφεία. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στον εναλλακτικό τουρισμό, ιδιαίτερα στον οικολογικό, τον συνεδριακό, το χειμερινό και στον αθλητικό.

    [06] Στους δρόμους σήμερα αγρότες της Χαλκιδικής

    Πηγή: ΕΡΑ 23/1/2002 7:38:00 μμ

    Το δρόμο Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, στον κόμβο της Σωζόπολης, έκλεισαν ξανά, στις 5 το απόγευμα σήμερα, αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής. Περίπου 60 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στο σημείο και προχώρησαν στον αποκλεισμό του δρόμου, τον οποίο άνοιξαν πριν από περίπου μισή ώρα. Υπενθυμίζεται ότι το πρωί οι αγρότες είχαν κλείσει την εθνική οδό, στο ίδιο σημείο.

    Συντονιστικό της ΝΔ για τα αγροτικά

    Να παρέμβει προσωπικά ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες για να στηρίξει τα αιτήματα των ελλήνων αγροτών ζητεί η Ν.Δ. Μετά τη σύσκεψη των συντονιστών της Ν.Δ., που είχε αποκλειστικό θέμα τα αγροτικά ζητήματα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ζήτησε να ολοκληρωθεί άμεσα η καταβολή των επιδομάτων και να παγώσουν οι οφειλές των αγροτών μέχρι να δοθούν οι αποζημιώσεις.

    [07] Συνάντηση Κακλαμάνη-Μίλερ

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 4:05:00 μμ

    Το σεβασμό του στο πρόσωπο του κ. Κακλαμάνη και τη λύπη του για την πρόσφατη εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS εξέφρασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής στο μέγαρο του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου της Βουλής, ο κ. Μίλερ υπογράμμισε ότι τα όσα προβλήθηκαν δεν εκφράζουν ούτε αποτελούν θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά προσωπικές απόψεις πρώην υπαλλήλων της.

    Κατά τη μεταξύ τους συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, συζητήθηκε η ανάπτυξη περαιτέρω φιλικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος των δύο χωρών. Συμφωνήθηκε επίσης να προωθηθεί η ανταλλαγή επισκέψεων βουλευτών και γερουσιαστών για την αλληλοκατανόηση και ενδυνάμωση των δεσμών των κοινοβουλευτικών Σωμάτων των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

    Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του νέου πρέσβη κι εξέφρασε τη βεβαιότητα, αναφερόμενος στο ενδιαφέρον της χώρας του και του ιδίου του κ. Μίλερ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ότι με την πείρα και τις ικανότητες που τον διακρίνουν, όσο προχωράει ο χρόνος προς τη διεξαγωγή τους, θα είναι σε θέση να δίδει και τις κατάλληλες απαντήσεις σε όσους ανησυχούν ή υποκρίνονται ότι ανησυχούν για την ασφάλειά τους.

    [08] Στο Λονδίνο αύριο ο κ. Χρυσοχοΐδης

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 3:56:00 μμ

    Για το Λονδίνο αναχωρεί αύριο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπου θα έχει σειρά επαφών, με τον υπουργό Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ, τον υφυπουργό Εσωτερικών Μπεν Μπράντσοου, τον αρχηγό της μητροπολιτικής αστυνομίας σερ Τζον Στέρνχενς και άλλους υπηρεσιακούς αξιωματούχους. Επίσης στη "Σκότλαντ Γιαρντ" θα συναντηθεί με αξιωματούχους που θα τον ενημερώσουν και θα παρουσιάσουν την τεχνολογική εκπαίδευση για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [09] Αναγκαία η ευρωπαϊκή διάσταση της Τουρκίας

    23/1/2002 2:26:00 μμ

    Μία σύγχρονη ευρωπαϊκή Τουρκία με πίστη στις αξίες και τις αρχές της ενωμένης Ευρώπης είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή, τόνισε σήμερα από το βήμα ημερίδας που οργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.

    Μιλώντας με θέμα "Το μέλλον της Ευρώπης και η Τουρκία" ο Τάσος Γιαννίτσης επισήμανε ότι στο Λάακεν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε υποστηρίξει τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Συντακτική Συνέλευση της ΕΕ γιατί η Ελλάδα πιστεύει ότι η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη και πρέπει, πραγματοποιώντας την πρόοδο που αρμόζει σε όλους τους τομείς, να προσεγγίζει την ΕΕ.

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ.Γιαννίτσης μίλησε για την ευκαιρία που δίνεται στις δύο πλευρές για "ιστορική υπέρβαση". Πρόσθεσε ότι κάτω από καθεστώς εντάσεως και έλλειψης συνεργασίας θα υπάρχει αστάθεια και αβεβαιότητα, ενώ, όπως είπε οι σοβαρές προοπτικές για την Τουρκία ήδη άνοιξαν, αλλά ο δρόμος πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθεί.

    Το μέλλον της Ευρώπης

    Ο κ. Γιαννίτσης αναφέρθηκε ακόμα στις προτάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τη μορφή που θα πάρει η ΕΕ στο μέλλον.

    "Το γεγονός ότι συζητούμε για μια ένωση λαών βασίζεται σε ένα μοντέλο κοινής αποδοχής που εδράζεται στις αρχές της διαφάνειας, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Κάθε άλλου είδους πρόταση αλλοιώνει το χαρακτήρα της ΕΕ και δεν συμβάλλει στο όραμα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", είπε.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι το πρόβλημα για το μέλλον της Ευρώπης δεν τίθεται πρώτη φορά, αλλά ενώπιον της επικείμενης διεύρυνσης τίθεται σε πιο επιτακτική βάση, πρόκειται, όπως είπε, για μία διαδικασία ευρωπαϊκής παγκοσμιοποίησης η οποία θα μας εξασφαλίσει μεγαλύτερη σταθερότητα στις οικονομίες μας, καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας.

    Είπε τέλος ότι η ΕΕ δεν πρέπει να ταυτισθεί με την Ευρώπη των ταμείων και των ισχνών δυνατοτήτων γιατί έχουμε μπροστά μας την εμβάθυνση των ευρωπαϊκών αξιών με απώτερο στόχο να προχωρήσει η ολοκλήρωση.

    [10] Χειμερινές εξορμήσεις από την Εργατική Εστία

    23/1/2002 12:07:00 μμ

    Την έρχόμενη Παρασκευή 25 Ιανουαρίου αρχίζει το χειμερινό εκδρομικό πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, το οποίο απευθύνεται σε νέους, εργαζόμενους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους και περιλαμβάνει τριήμερες εκδρομές από Παρασκευή μέχρι Κυριακή σε διάφορα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.

    Τα εισιτήρια διατίθενται στους δικαιούχους από τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου και κάθε Δευτέρα, τις ώρες 8.30 πμ- 14.30 μμ και 15.30μμ - 18.00 μμ απο τα γραφεία διανομής του Οργανισμού: Αθήνας Αγίου Μάρκου 11 και Πατησίων 125, Πειραιά Ομ. Σκυλίτση 19 και Περιστερίου Θίσβης 7.

    Το πρόγραμμα διάρκειας 10 εβδομάδων απευθύνεται σε 3.500 άτομα και η δαπάνη του υπολογίζεται σε 95.000.000 δρχ.

    [11] Μέση Ανατολή: συνέχεια βομβαρδισμών

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 7:43:00 μμ

    Νέους βομβαρδισμούς πραγματοποίησαν Ισραηλινά αεροπλάνα εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, σε αντίποινα της επίθεσης της οργάνωσης σε Iσραηλινά φυλάκια στην ίδια περιοχή. Οι πρόεδροι της Iσραηλινής και της Παλαιστινιακής βουλής, από τη Γαλλία, προειδοποίησαν ότι εάν δεν υπάρξει έξωθεν επέμβαση ελλοχεύει ο κίνδυνος ολικής καταστροφής της Μέσης Ανατολής.

    [12] Ινδία:Συλλήψεις ατόμων για τη χθεσινή επίθεση

    23/1/2002 1:11:00 μμ

    Πέντε άτομα συνελήφθησαν σήμερα κοντά στα σύνορα της Ινδίας με το Μπαγκλαντές, τα οποία πιθανόν να ενέχονται στην επίθεση που δέχθηκαν χθες μέλη της μυστικής αστυνομίας έξω από το αμερικανικό πολιτιστικό κέντρο της Καλκούτας, στην ανατολική Ινδία, ανακοίνωσε αστυνομικός εκπρόσωπος. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και τρεις δάσκαλοι Ισλαμικών σχολείων "μαντράσα". Οι συλληφθέντες κρατούνται στην πόλη Μπασιρχάτ, 40 χιλιόμετρα βόρεια της Καλκούτας.

    [13] Πληροφορίες για νέα επίθεση κατά Αμερικανών

    Πηγή: ΕΡΑ 23/1/2002 1:26:00 μμ

    Ανώτερος ηγέτης της Αλ Κάιντα, ο οποίος κρατείται στο Αφγανιστάν αποκάλυψε σε αμερικανούς αξιωματούχους πληροφορίες για σχέδιο ανατίναξης της αμερικανικής πρεσβείας στην Υεμένη, γράφει σήμερα η εφημερίδα "Ουάσινγκτον Ποστ".

    Την περασμένη εβδομάδα, η πρεσβεία έκλεισε για λόγους ασφαλείας, μετά από πληροφορίες για ανατίναξη παγιδευμένου φορτηγού.

    Εξάλλου, όπως αποκάλυψαν ιρακινοί κρατούμενοι και μέλη του δικτύου Αλ-Κάιντα, ήδη το 1998 ο Οσάμα Μπιν Λάντεν προετοίμαζε δολοφονίες αφγανών ηγετών, κυρίως του διοικητή Μασούντ, ηγέτη της Βόρειας Συμμαχίας που δολοφονήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 2001.

    Ειρηνευτικές αποστολές

    Εν τω μεταξύ, το Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιτρέψει στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη του Αφγανιστάν να χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο στο Καράτσι για τις ειρηνευτικές αποστολές της.

    Παράλληλα, η διεθνής δύναμη ασφαλείας στο Αφγανιστάν αναζητεί έναν διαμετακομιστικό σταθμό ώστε να πηγαίνουν εκεί οι προμήθειες που προορίζονται για τη χώρα αυτή. Η συμφωνία αυτή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός μερικών εβδομάδων, θα είναι η πρώτη εμπορική συμφωνία ανάμεσα στο Πακιστάν και τη συμμαχική δύναμη.

    [14] Μετ' εμποδίων η εναλλαγή στη διοίκηση της ISAF

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 12:52:00 μμ

    Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να τεθεί η Τουρκία επικεφαλής της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής και Ασφάλειας (ISAF) μετά τη Βρετανία, ο Γάλλος υπουργός Αλέν Ρισάρ, σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον του. Οι πληροφορίες αυτές γίνονται γνωστές λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Αλέν Ρισάρ στην Αγκυρα.

    Ο Γάλλος υπουργός, ο οποίος είχε προτείνει στις 2 Ιανουαρίου στο Ισλαμαμπάντ την ανάληψη από την Τουρκία της διοίκησης της ISAF, θα έχει συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία για την ευρωπαϊκή άμυνα.

    Για να τεθεί σε εφαρμογή η κοινή πολιτική άμυνας "χρειάζεται τις υποδομές του ΝΑΤΟ, αλλά η Τουρκία ζητά εγγυήσεις ώστε αυτό το αμυντικό σύστημα να μην έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά της, κυρίως σε ότι αφορά την Ελλάδα", δήλωσε η γαλλική πηγή.

    Επίσης, ζητά να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής άμυνας εξαιτίας του γεωστρατηγικού της ρόλου.

    [15] Μέτρα ενίσχυσης των μισθών δημοσίου

    Πηγή: ΕΡΑ 23/1/2002 4:55:00 μμ

    Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και ενίσχυση του εισοδήματος των χαμηλόμισθων υπαλλήλων, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης στα πλαίσια της εισοδηματικής πολιτικής για το 2002.

    Ικανοποίηση ΑΔΕΔΥ από τα νέα μέτρα

    Πιο συγκεκριμένα ο υφυπουργός Οικονομικών εξήγγειλε μεσοσταθμική αύξηση 3,2% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση των συντάξεων του δημοσίου κατά 4% και τη χορήγηση ειδικού έκτακτου επιδόματος, ύψους 176 ευρώ-60.000 δρχ, το μήνα για την ενίσχυση των χαμηλόμισθων υπαλλήλων.

    Ο κ. Φλωρίδης ανακοίνωσε επίσης την χορήγηση του ΕΚΑΣ από 1ης Ιανουαρίου στους χαμηλοσυνταξιούχους και του οικογενειακού επιδόματος από 1ης Ιουλίου και στους δύο συζύγους.

    Θετικό βήμα που διαμορφώνει ικανή αφετηρία για την ανάπτυξη του νέου μισθολογίου και τη σύγκλιση των μισθών με τους αυτούς των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ,χαρακτήρισε τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Φλωρίδη, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ.Σπύρος Παπασπύρος σε συνέντευξη του στη μεσημβρινή "Ραδιοεφημερίδα" της ΝΕΤ 105,8.

    Εν τω μεταξύ, μειώνεται η φορολογία για τους ναυτικούς και τις ναυτιλιακές εταιρείες. Η φορολόγηση των Ελλήνων αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού μειώνεται από το 9 στο 6%, των πληρωμάτων από 6 σε 3% και των πλοίων κατά 40%.

    [16] Σε ''χαμηλή πτήση'' η ιδιωτικοποίηση της ΟA

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 7:20:00 μμ

    Αβέβαιη είναι μέχρι στιγμής η προοπτική ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, καθώς μία εβδομάδα πριν την καταληκτική ημερομηνία που έχει θέσει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ο ενδιαφερόμενος όμιλος (IAS) δεν έχει παρουσιάσει τα οικονομικά στοιχεία που του έχουν ζητηθεί. Ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αφού επανέλαβε πως όλοι έχουν πλέον κατανοήσει ότι ο εθνικός μας αερομεταφορέας πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί γιατί το Δημόσιο δεν μπορεί πλέον να συντηρήσει την εταιρία, τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη η συζήτηση με τον δεύτερο όμιλο που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και αναμένονται σύντομα τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί, σχετικά με τις οικονομικές του δυνατότητες, ώστε να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα. Ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε επίσης ότι με πρόγραμμα που εφαρμόστηκε, μειώθηκε το λειτουργικό κόστος της Ολυμπιακής κατά περίπου 20% και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι με σωστές κινήσεις και ενέργειες η εταιρία θα συνεχίσει να πετάει.

    [17] Μπους:Αμέτοχη η κυβέρνηση στο σκάνδαλο Enron

    23/1/2002 12:21:00 μμ

    Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους επανέλαβε σε χθεσινοβραδινές του δηλώσεις πως καμία αξιόμεμπτη πράξη δεν βαρύνει την κυβέρνηση της χώρας του αναφορικά με την υπόθεση της χρεοκοπίας της ενεργειακής εταιρείας Enron, προσθέτοντας με έμφαση πως ακόμη και η πεθερά του βρίσκεται ανάμεσα στους μετόχους που επλήγησαν. Στις δηλώσεις αυτές προέβη έπειτα από υπαινιγμούς που διατυπώθηκαν περί επαφών της διοίκησης της εταιρείας με στελέχη της κυβέρνησης.

    Ο Τζορτζ Μπους υπενθύμισε μάλιστα πως κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Οικονομικών Πολ Ο' Νιλ, είχαν αρνηθεί οποιαδήποτε βοήθεια της κυβέρνησης προς την εταιρεία. Παράλληλα, δήλωσε σκανδαλισμένος που μέτοχοι και υπάλληλοι αγνοούσαν πλήρως τα όσα συνέβαιναν και τόνισε ότι θα ασχοληθεί με την υπόθεση προκειμένου να προστατεύσει καλύτερα τους μετόχους του πρώην ενεργειακού κολοσσού.

    Αδιαφανείς και ύποπτοι συνεταιρισμοί

    Έρευνες στην έδρα του ομίλου εταιρειών ενέργειας Enron πραγματοποίησαν χθες πράκτορες του FBI και υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, έπειτα από καταγγελίες πρώην υπαλλήλου της εταιρείας που αφορούσαν σε καταστροφή εγγράφων στα κεντρικά γραφεία της στο Χιούστον του Τέξας, παρόλο που την ίδια περίοδο διεξάγονταν δικαστικές έρευνες εναντίον της.

    Εξάλλου οι δικηγόροι των μετόχων της Enron τόνισαν ότι ο όμιλος είχε δημιουργήσει αδιαφανείς και περίπλοκες συνεργασίες για να διογκώσει τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη της και, ταυτόχρονα, να κρύψει τα χρέη. Σύμφωνα με τα έγγραφα που διαθέτουν οι δικηγόροι, μία από τις πιο σημαντικές συνεργασίες, ο συνεταιρισμός ονόματι "Whitewing" που απαρτιζόταν από την Enron και έναν άλλο συμβαλλόμενο, που απομένει να διευκρινισθεί ποιος ήταν, αποδεικνύει πως η εταιρεία διευκόλυνε ξένους μετόχους της σε βάρος των υπολοίπων που έχουν επωμισθεί τα βαριά χρέη της. Η "Whitewing" είχε δημιουργηθεί το 1997, ενώ δύο χρόνια αργότερα η Enron αποφάσισε να αποχωρίσει από τον συνεταιρισμό, παραχωρώντας την πλειοψηφία σε κάποιον ανώνυμο επενδυτή. Σκoπός του συνεταιρισμού ήταν η εξαγορά ηλεκτρικών σταθμών, αγωγών, και υδραυλικών προγραμμάτων στις Ινδίες, την Ισπανία και στη Λατινική Αμερική.

    [18] Ενημέρωση Σημίτη για Ολυμπιακά έργα

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 7:09:00 μμ

    φωτογραφία αρχείου

    Συνάντηση μίας ώρας είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα συμπεράσματα της επίσκεψης του Ντένις Οσβαλντ και του ολιγομελούς κλιμακίου της ΔΟΕ, ενώ οι δύο άνδρες προετοίμασαν και την επόμενη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ.Βενιζέλος δήλωσε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του ελέγχου που πραγματοποίησε η ΔΟΕ, όπως και ο κ.Οσβαλντ, ο οποίος έμεινε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την πορεία των αθλητικών έργων. Η πορεία τους, μάλιστα, δεν επηρεάστηκε καθόλου από την κακοκαιρία που έπληξε πρόσφατα την Αττική, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού.

    Για το πρόγραμμα φιλοξενίας

    φωτογραφία αρχείου

    Ωστόσο, ο κ.Βενιζέλος παρατήρησε ότι οι τρεις ενστάσεις του κ. Οσβαλντ για το πρόγραμμα φιλοξενίας της "Ολυμπιακής οικογένειας", των οδικών έργων και του τροχαίου υλικού στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, είναι θέματα που μπορούν σύντομα να επιλυθούν.

    Συγκεκριμένα, για το πρόγραμμα φιλοξενίας είπε ότι τα 2.800 δωμάτια που υπολείπονται για να καλυφθούν οι ανάγκες της Ολυμπιακής οικογένειας θα καλυφθούν με την εξασφάλιση 800 δωματίων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την ανανέωση της σύμβασης με τους ξενοδόχους οι οποίοι έχουν δεσμεύσει το 80% των δωματίων τους και μπορούν να φτάσουν στο 90%, καθώς και με την ανέγερση νέων ξενοδοχείων στην Αττική.

    Σε σχετική ερώτηση για τα κίνητρα που θα δοθούν προκειμένου να κατασκευαστούν τα νέα ξενοδοχεία, ο κ.Βενιζέλος είπε ότι πολεοδομικά κίνητρα δεν θα δοθούν, παρά μόνο οικονομικά, όπως προβλέπει ο αναπτυξιακός νόμος, ενώ θα περιοριστεί η γραφειοκρατία.

    Για οδικά έργα

    Για το θέμα των οδικών έργων-κυρίως των ανισόπεδων κόμβων στη Λεωφόρο Κηφισίας-είπε ότι θα αντιμετωπιστούν, όπως έχει πει και η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου.

    Για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, τόνισε ότι δεν αφορά τη ΔΟΕ αν θα χρησιμοποιηθούν πετρελαιομηχανές-νέας τεχνολογίας που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον-ή ηλεκτρομηχανές, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Επίσης, χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την τακτική του κ.Οσβαλντ και των άλλων αξιωματούχων της ΔΟΕ, οι οποίοι ενώ εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την πρόοδο των έργων, ασκούν σκληρή κριτική για ορισμένα θέματα προκειμένου να μην εφησυχάζουν όσοι εμπλέκονται στην ολυμπιακή προετοιμασία.

    Τέλος, για την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, ότι θα πρέπει να ενημερώνεται συχνότερα από την κυβέρνηση καθώς το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα είναι κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο κ.Βενιζέλος σχολίασε ότι ο κ.Καραμανλής θα έχει την επίζηλη θέση του θεατή στους Αγώνες.

    Συνάντηση Σημίτη-Αγγελοπούλου

    φωτογραφία αρχείου

    Μία ακόμα συνεργασία για την πορεία των Ολυμπιακών έργων είχε σήμερα ο Κώστας Σημίτης. Η πρόεδρος του ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα των ελέγχων από το κλιμάκιο της ΔΟΕ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Αγγελοπούλου επισήμανε στον Πρωθυπουργό τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στους τομείς της Ολυμπιακής προετοιμασίας, ενώ μετέφερε και τις εκτιμήσεις του Ντένις Οσβαλντ.

    Τέλος, η κ. Αγγελοπούλου ενημέρωσε τον κ. Σημίτη και για το επικείμενο ταξίδι της στη Λωζάνη, όπου θα παρουσιάσει στη ΔΟΕ την πρόοδο που παρουσιάζει η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς.

    [19] Ολα καλά για τον Γιάννη Ιωαννίδη

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 1:04:00 μμ

    Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Γιάννης Ιωαννίδης διαψεύδει τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι κινδύνεψε από την επίθεση Παλαιστινίου "καμικάζι" στην Ιερουσαλήμ.

    "Δεν έγινε και τίποτα. Ολα είναι εντάξει", δήλωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής. "Τα πράγματα δεν είναι όπως γράφονται στην Αθήνα. Δεν κινδύνεψα, απλώς ταλαιπωρήθηκα", τόνισε ο "Ξανθός" κατά την αποχώρηση του από την προπόνηση.

    Συγκεκριμένα, ο "Ξανθός" πήγε μαζί με τον Νίκο Φιλίππου στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου να προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους, όταν ένας παλαιστίνιος άνοιξε πυρ κατά των ανυποψίαστων πολιτών σε εμπορικό κέντρο.

    Ο κ. Ιωαννίδης πέρασε 2 ώρες παρέα με ένα... ταξιτζή, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στο ξενοδοχείο και έδωσε κανονικά το "παρών" στην προπόνηση της Εθνικής.

    [20] Κοπή πίτας της ΕΤ 1

    Πηγή: ΕΡΑ 23/1/2002 7:38:00 μμ

    Η βελτίωση των ψυχαγωγικών και ενημερωτικών προγραμμάτων της δημόσιας τηλεόρασης φαίνεται από τα 12 βραβεία που απέσπασε στην πρόσφατη τελετή και τη μεγάλη ανταπόκριση του τηλεοπτικού κοινού, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε φθάσει στις θεαματικότητες που θα θέλαμε.

    Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΕΡΤ Παναγιώτης Παναγιώτου, στη διάρκεια εκδήλωσης για το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΕΤ1 και συμπλήρωσε, με αφορμή το γεγονός ότι το νόμισμα βρέθηκε στο κομμάτι του Χριστού, πως η ΕΡΤ τιμής ένεκεν θα προσλάβει ένα νέο και άνεργο παιδί.

    Από την πλευρά του, ο Γενικός της ΕΤ1 Μάνος Ευστρατιάδης επεσήμανε ότι η ΕΡΤ εκσυγχρονίζεται, αλλά δεν συμμετέχει στους εξοντωτικούς αγώνες ταχυτήτων που δίνουν τα ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης.

    [21] Τουαλέτα με... άγριες διαθέσεις

    Τίνα Βαλαούρα 23/1/2002 3:34:00 μμ

    Ο συνηθισμένος τρόπος για να ταξιδέψει κανείς με αεροπλάνο είναι χωρίς αμφιβολία πάνω σε μια από τις ειδικές θέσεις. Μια Αμερικανίδα ωστόσο είχε μια λιαν δυσάρεστη, ανορθόδοξη και σίγουρα οδυνηρή εμπειρία ταξιδεύοντας επί αρκετές ώρες καθισμένη με "αεροστεγή τρόπο" πάνω στην τουαλέτα ενός αεροσκάφους Boeing 767. Σύμφωνα με τα όσα η ίδια κατήγγειλε στην εταιρία το ατυχές γεγονός συνέβη την ώρα που βρισκόταν καθισμένη στο εν λόγω είδος υγιεινής. Τράβηξε το καζανάκι ενεργοποιώντας το σύστημα καθαρισμού το οποίο λειτουργεί δημιουργώντας κενό αέρος, με αποτέλεσμα να "κολλήσει". Το πλήρωμα του αεροσκάφους δεν κατάφερε να τη βοηθήσει κι έτσι χρειάστηκε να ταξιδέψει μέχρι τις ΗΠΑ, σε αυτήν την στάση, όπου το προσωπικό εδάφους πέτυχε την "απελευθέρωση" της.

    [22] Αναστάτωση στο χώρο της υγείας

    Πηγή: ΕΡΑ 23/1/2002 7:26:00 μμ

    Δεύτερη ευκαιρία επιστροφής δίνει ο υπουργός Υγείας στους πανεπιστημιακούς γιατρούς που αποχώρησαν από τα δημόσια νοσοκομεία. Με σημερινή του εγκύκλιο τονίζει ότι μπορούν να επιστρέψουν "μόνο" με το νόμιμο τρόπο. Ωστόσο ο κ.Παπαδόπουλος προειδοποιεί ότι τυχόν αυθαίρετη προσέλευση των πανεπιστημιακών γιατρών και διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας του νοσοκομείου αποτελεί παράνομη πράξη με όλους τις εκ του νόμου προβλεπόμενες συνέπειες.

    Στα άκρα η διαμάχη πανεπιστημιακών γιατρών-υπ.Υγείας

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο Πρόεδρος του Α Περιφερειακού Συστήματος Υγείας, Λυκούργος Λιαρόπουλος, δήλωσε ότι από το Λαϊκό νοσοκομείο έχουν απομακρυνθεί 30 πανεπιστημιακοί γιατροί και πρόσθεσε ότι θα καλυφθούν τα κενά με αποσπάσεις γιατρών του ΕΣΥ από άλλα νοσοκομεία.

    Οι πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να διδάσκουν τους φοιτητές τους εντός των νοσοκομείων, πραγματοποιώντας ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι οι Πανεπιστημιακοί γιατροί πρέπει να επιλέξουν αν θα παραμείνουν στο Πανεπιστήμιο ή θα εργαστούν ως ιδιώτες.

    Στους δρόμους και οι γιατροί ΙΚΑ-νοσοκόμες

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, έκαναν το πρωί νοσοκόμες αποκλειστικής απασχόλησης, αντιδρώντας στην επικείμενη λειτουργία ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας, στα οποία όμως θα πληρώνουν προμήθεια. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την υφυπουργό Υγείας Ελπίδα Τσουρή, η οποία τους παρέπεμψε στο αρμόδιο υπουργείο Εργασίας.

    Πορεία προς το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν και οι συμβασιούχοι γιατροί του ΙΚΑ, οι οποίοι έκαναν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβής και ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη.

    [23] Η ζωντανή μουσική κατά άγχους

    Τίνα Βαλαούρα 23/1/2002 4:01:00 μμ

    Οι ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής είναι γνωστές. Στην περίπτωση όμως ασθενών που νοσηλεύονται η μουσική και δη η ζωντανή μπορεί να είναι ακόμη και σωτήρια. Αυτό απέδειξε έρευνα που πραγματοποιείται στο βρετανικό νοσοκομείο Chelsea and Westminster, όπου οι ασθενείς είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν ζωντανή μουσική της αρεσκείας τους μέσα στους θαλάμους τους. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που συμμετείχαν στο εν λόγω πρόγραμμα παρουσίασαν αισθητή μείωση της κατάθλιψης και του άγχους, αλλά και πτώση της πίεσης.

    Οι έγκυες γυναίκες που παρακολούθησαν μίνι ρεσιτάλ κλασσικής μουσικής ή ακόμα και τζαζ ή παραδοσιακής είχαν χαμηλότερη πίεση, ενώ και τα έμβρυα έδειχναν να ανταποκρίνονται στο εξωτερικό ερέθισμα, με αυξημένους καρδιακούς παλμούς.

    Ιδιαιτέρως ευεργετική ήταν και η επίδραση στους καρκινοπαθείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία οι οποίοι έδειξαν μείωση των επιπέδων άγχους.

    Η εξήγηση απλή, όπως δηλώνει και η επικεφαλής της έρευνας Dr Rosalia Staricoff: "Η μουσική βοηθά τους ασθενείς να ξεχνούν τις ανησυχίες τους και να ηρεμούν, ενώ ταυτόχρονα αντιπροσωπεύει για αυτούς μια μορφή επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, καθώς σταματούν να νιώθουν τόσο απομονωμένοι".

    Το επόμενο στάδιο της έρευνας θα κινηθεί γύρω από το κατά πόσο η ζωντανή μουσική μπορεί να ηρεμήσει ανθρώπους που πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση έτσι ώστε να χρειαστούν μικρότερες δόσεις αναισθητικού.

    [24] Το Internet κερδίζει έδαφος έναντι της ΤV

    Aννα Κούρτη 23/1/2002 12:04:00 μμ

    Αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός χρηστών στο διαδίκτυο, σε αντίθεση με αυτόν της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από την "Millward Brown IntelliQuest" για λογαριασμό της "Ένωσης On line Εκδοτών". Όπως αναφέρεται το 35% των χρηστών ξοδεύει περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο όλο το 24ωρο, ενώ το 30% παρακολουθεί τηλεόραση και το 26% ακούει ραδιόφωνο.

    H τηλεόραση κυριαρχεί τα βράδια

    Επίσης, καταγράφηκε ότι το 91% των χρηστών διαδικτύου από το χώρο εργασίας, μπαίνουν στο Internet και από το σπίτι.

    Η έρευνα έγινε τον Νοέμβριο του 2001, σε 1.022 χρήστες, από τους οποίους οι 755 είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο από την εργασίας τους, ενώ οι 272 είχαν πρόσβαση από κάπου αλλού εκτός από την εργασία.

    Οι ηλικίες κυμαίνονται από 18 έως 34 ετών, το 70% έχουν τουλάχιστον πτυχίο πανεπιστημίου και χρηματική δυνατότητα (45% έχουν το οικιακό εισόδημα μεγαλύτερο από $75.000 εναντίον 22%), σε σύγκριση με τους χρήστες που δεν εργάζονται.

    Το 79% των χρηστών που εργάζεται είναι πιο παραγωγικό στην δουλειά τους, ενώ το 69% των χρηστών τους βοηθά να ισορροπήσουν τις προσωπικές και επαγγελματικές ζωές τους.

    O Μάικλ Ζίμπαλιστ, που εκτελεί χρέη εκτελεστικού διευθυντή της ΕΟΕ, μιας εμπορικής-βιομηχανικής ομάδας εταιρειών όπως η USAToday.com, η Knight Ridder Digital, η New York Times Digital, η Washingtonpost.Newsweek Interactive και η Cox Enterprises επεσήμανε ότι:

    "Οι πολυάσχολοι άνθρωποι καταναλώνουν τώρα περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο από αυτόν που διαθέτουν για την τηλεόραση, το ραδιόφωνο ή τις εφημερίδες και τα περιοδικά".

    Με την έρευνα υποδηλώνεται ότι το διαδίκτυο κυριαρχεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η τηλεόραση κυριαρχεί τα βράδια.

    Πηγή: online-publishers.org

    [25] Οι Γυναίκες στην Τεχνολογία της Πληροφορικής

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 12:01:00 μμ

    Κονδύλι ενός εκατομμυρίων λιρών (1,6 εκ. ευρώ), προκειμένου να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες στο χώρο της τεχνολογίας και στην τηλεπικοινωνιακή βιομηχανία, πρόκειται να διαθέσει η βρετανική κυβέρνηση. Η Yπουργός Εσωτερικών για θέματα Εμπορίου και Βιομηχανίας Πατρίτσια Χιούιτ, ανακοίνωσε την απελευθέρωση του κονδυλίου αυτού στο συνέδριο "Οι Γυναίκες στην Τεχνολογία της Πληροφορικής", που διεξήχθη στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα.

    Το κονδύλι αυτό θα είναι διαθέσιμο σε κάθε εταιρεία τεχνολογίας ή τηλεπικοινωνιών που θα συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο ελαστικού ωραρίου για γυναίκες που επιστρέφουν στη δουλειά, μετά τη δημιουργία οικογένειας.

    "Αποτελεί θέμα υψηλής προτεραιότητας να φέρουμε περισσότερες γυναίκες σε σταδιοδρομίες που σχετίζονται με την Τεχνολογία της Πληροφορικής", είπε η κ. Χιούιτ, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να νιώθουμε έκπληξη από την έλλειψη ανθρώπων με δεξιότητες, όταν το 50% αυτών (οι γυναίκες) βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 23 January 2002 - 18:05:46 UTC