Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Σημίτη στη Σόφια την Τρίτη
  • [02] Εμπρησμός σε βαγόνι του ΗΣΑΠ
  • [03] Καραμάνου:Πρόεδρος της Επ. Δικαιωμάτων της ΕΕ
  • [04] Στον Εισαγγελέα οι Τούρκοι δουλέμποροι
  • [05] Εξιχνίαση ληστείας από την Αστυνομία
  • [06] Αφγανιστάν: Συντριβή ελικοπτέρου των ΗΠΑ
  • [07] Πάουελ: Εικασίες τα περί θανάτου Λάντεν
  • [08] Δραματική η κατάσταση στο Κονγκό
  • [09] Στο Τόκιο ο Αφγανός πρωθυπουργός
  • [10] Αναζητείται ο μουλάς Ομάρ από τοπικές φυλές
  • [11] Ερευνες για εντοπισμό δραστών στην Κύπρο
  • [12] Πτώση ελικοπτέρου του ΝΑΤΟ στην Κροατία
  • [13] Κατασκευή φράγματος στην Κίνα
  • [14] Ρωσία:Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου
  • [15] Κίνα:Εκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων
  • [16] Οριστικό το διαζύγιο Εθνικής - Αlpha
  • [17] Αρης - Ηρακλής: Σημειώσατε Χ
  • [18] Το απόγευμα το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού
  • [19] Νίκη Πανιωνίου επί Εθνικού Αστέρα
  • [20] Στην Αθήνα αύριο κλιμάκιο της ΔΟΕ
  • [21] Στο πλευρό του Χάρι ο πρίγκιπας Κάρολος
  • [22] Μεγαλώνει το χάσμα πλουσίων φτωχών
  • [23] Εκθεση σύγχρονης τέχνης στην Αθήνα

    [01] Επίσκεψη Σημίτη στη Σόφια την Τρίτη

    20/1/2002 1:29:00 μμ

    Επίσκεψη εργασίας στη Σόφια θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τρίτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος θα συνοδεύεται από στελέχη μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας με τους οποίους αναμένεται να συζητήσει την πορεία των διμερών σχέσεων, τις προοπτικές των σχέσεων της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ και την αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στη γείτονα χώρα.

    [02] Εμπρησμός σε βαγόνι του ΗΣΑΠ

    20/1/2002 12:00:00 μμ

    Οπαδοί της ΑΕΚ πυρπόλησαν τα ξημερώματα βαγόνι συρμού του ΗΣΑΠ, στο οποίο ήταν σταθμευμένο στο σταθμό Ανω Πατησίων. Οπως δήλωσε υπάλληλος ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, είδε τρία άτομα μέσα σε βαγόνι, τα οποία φεύγοντας έριξαν βενζίνη κι έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές. Η πυρκαγιά σβήστηκε από την Πυροσβεστική. Μία ώρα αργότερα, άγνωστος τηλεφώνησε σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό και είπε πως θα καούν κι άλλα τρένα αν συνεχίσουν να μεταφέρουν "γαύρους". Η αστυνομία αναζητά τους δράστες μεταξύ φανατικών οπαδών της ΑΕΚ και αποδίδει το περιστατικό στην αντιπαράθεση που υπάρχει λόγω του σημερινού ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού.

    [03] Καραμάνου:Πρόεδρος της Επ. Δικαιωμάτων της ΕΕ

    Πηγή: ΝΕΤ 20/1/2002 2:48:00 μμ

    Μια Ελληνίδα, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Καραμάνου, εκλέχθηκε για τα επόμενα δυόμισι χρόνια, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τη θεση αυτή καταλαμβάνει για πρώτη φορά Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Νότου.

    [04] Στον Εισαγγελέα οι Τούρκοι δουλέμποροι

    Πηγή: ΑΠΕ 20/1/2002 1:05:00 μμ

    Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης κρατούνται οι τρεις Τούρκοι δουλέμποροι που συνελήφθησαν την Παρασκευή για τη μεταφορά 130 λαθρομεταναστών διαφόρων εθνικοτήτων (124 άνδρες -3 γυναίκες-3 παιδιά), στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της νήσου Αγίου Ευστρατίου με το αλιευτικό σκάφος "HAKKI BABA 1", τουρκικής σημαίας.

    Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα το μεσημέρι ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Τα ονόματα των συλληφθέντων είναι: Uygun Coskun 41 ετών, Κυβερνήτης, Kartal Syreya, 36 ετών και Ozmet Asiz, 38 ετών.

    Οι λαθρομετανάστες κατόπιν εντολής του Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης παρεδόθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, η οποία τους οδήγησε σε καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί με μέριμνα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου.

    [05] Εξιχνίαση ληστείας από την Αστυνομία

    Πηγή: ΑΠΕ 20/1/2002 12:04:00 μμ

    Εξιχνιάστηκε από την Aσφάλεια βορειοανατολικής Αττικής η υπόθεση της ληστείας στο πρατήριο τροφίμων ιδιοκτησίας Στεργίου, στη Μεταμόρφωση, που έγινε προχθές. Οι δράστες είχαν καταφέρει να διαφύγουν, όμως η αστυνομία τους καταδίωξε, ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε. Σύμφωνα με την αστυνομία δράστες είναι οι: Σταύρος Τζιώτης του Γεωργίου 26 ετών, Σεζγκίν Γιασάρ 30 ετών από την Κομοτηνή και Γεώργιος Μπερτόλης του Ευθυμίου 31 ετών. Από αυτούς συνελήφθησαν ο Τζιώτης και ο Γιασάρ, οι οποίοι ομολόγησαν τις πράξεις τους.

    Οι δράστες για τη διαφυγή τους χρησιμοποίησαν ΙΧ αυτοκίνητο δημοσιογράφου που είχαν κλέψει στις 16 Ιανουαρίου από τον Αγιο Στέφανο, ενώ αυτός που πυροβόλησε τον αστυνομικό ήταν ο Τζιώτης.

    Το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε επειδή προσέκρουσε σε ανάχωμα κοντά στο στρατόπεδο της Δεκέλειας και μέσα βρέθηκε και η κυνηγετική καραμπίνα. Επίσης κρυμμένα σε θάμνο κοντά στην περίφραξη του αεροδρομίου Τατοΐου βρέθηκαν όλα τα χρήματα της ληστείας.

    Οι τρεις ληστές στις αρχές Ιανουαρίου είχαν συστήσει ομάδα που εκινείτο με Ι.Χ., το οποίο είχαν κλέψει στις 2/1/2002 από τη Νέα Ερυθραία, ενώ διέπραξαν ένοπλες ληστείες σε περίπτερα της Κηφισιάς, σε έναν υπάλληλο ξενοδοχείου και σε δύο ιδιώτες.

    [06] Αφγανιστάν: Συντριβή ελικοπτέρου των ΗΠΑ

    20/1/2002 6:02:00 μμ

    Σε μηχανική βλάβη, οφείλεται σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, των ΗΠΑ Ντόναλντ Ραμσφελντ, η πτώση του αμερικανικού ελικοπτέρου, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν. Μιλώντας σε δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου CBS ο Ράμσφελντ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ελικόπτερο δέχθηκε πυρά.

    Δυο νεκροί πέντε τραυματίες

    Το ελικόπτερο έπεσε κοντά στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, βόρεια της Καμπούλ και μετέβαινε για ανεφοδιασμό των αμερικανικών δυνάμεων.

    Από τους συνολικά επτά επιβαίνοντες δυο έχασαν τη ζωή τους και πέντε τραυματίστηκαν.

    Δυο τραυματίες εξακολουθούν να παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

    [07] Πάουελ: Εικασίες τα περί θανάτου Λάντεν

    20/1/2002 6:27:00 μμ

    Δυο μέρες, μετά τις δηλώσεις του Πακιστανού προέδρου Μουσάραφ, που θεωρεί πολύ πιθανό το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν από νεφρική ανεπάρκεια, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, εκτιμά ότι όλα αυτά τα σενάρια είναι απλώς εικασίες. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Φοξ, ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν ο στρατηγός Μουσάραφ διαθέτει αποδείξεις για όσα διατείνεται. " Εάν είναι ζωντανός θα τον παραδώσουμε στη δικαιοσύνη. Μπορεί βέβαια και να μη μάθουμε ποτέ (τί είναι αυτό που του συνέβη) όμως θα εξακολουθήσουμε να το αναζητούμε" ανέφερε μεταξύ άλλων.

    [08] Δραματική η κατάσταση στο Κονγκό

    Πηγή: ΕΡΑ 20/1/2002 3:05:00 μμ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, μεγάλης κλίμακας επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην πόλη Γκομά, η οποία έχει σχεδόν καταστραφεί και χωριστεί στα δύο από τη λάβα που ρέει από έκρηξη του ηφαιστείου Νιιραγκόνγκο. Πολλοί προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, παρά τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους καθώς οι σεισμικές δονήσεις εξακολουθούν να είναι έντονα αισθητές. Χιλιάδες κάτοικοι της Γκόμα έχουν καταφύγει στη γειτονική Ρουάντα.

    [09] Στο Τόκιο ο Αφγανός πρωθυπουργός

    20/1/2002 1:56:00 μμ

    Ο επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάϊ έφθασε σήμερα στο Τόκιο, προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη, όπου θα συζητηθεί η παροχή οικονομικής βοήθειας, για την ανοικοδόμηση της κατεστραμένης απο τον πόλεμο χώρας του.

    Στη διήμερη διάσκεψη που θα αρχίσει αύριο, εκπρόσωποι από περίπου 60 χώρες αναμένεται να ανακοινώσουν μία δέσμη μέτρων για το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας η οικονομική βοήθεια θα φθάσει περίπου τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα δέκα χρόνια.

    [10] Αναζητείται ο μουλάς Ομάρ από τοπικές φυλές

    Πηγή: ΑΠΕ 20/1/2002 1:09:00 μμ

    Ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ μετακινείται από περιοχή σε περιοχή στο Αφγανιστάν και καταδιώκεται από δυνάμεις τοπικών φυλών, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης του Κανταχάρ, Γκουλ Αγα, στο πρακτορείο Ρόιτερ. Οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται επίσης σε αναζήτησή του και όταν τον βρουν θα συλληφθεί, τόνισε ο Αγα.

    "Βρίσκεται ακόμη στο Αφγανιστάν. Μετακινείται απο περιοχή σε περιοχή. Οταν τον εντοπίσουμε θα συλληφθεί", πρόσθεσε. Με εντολή του Ομάρ, επικεφαλής του ισλαμικού κινήματος που κυβέρνησε το Αφγανιστάν για έξι χρόνια, οι Ταλιμπάν φιλοξενούσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και το δίκτυο "Αλ Κάιντα".

    Τόσο ο μουλάς Ομάρ όσο και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των ΗΠΑ με τα περισσότερο καταζητούμενα πρόσωπα.

    [11] Ερευνες για εντοπισμό δραστών στην Κύπρο

    Πηγή: ΑΠΕ 20/1/2002 12:55:00 μμ

    Ασύλληπτοι εξακολουθούν να παραμένουν οι δράστες της πρωτοφανούς επίθεσης εναντίον φυλακίου της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Λινούς και της κλοπής όπλων και πυρομαχικών. Η Αστυνομία σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά συνεχίζει εντατικές έρευνες για εντοπισμό και σύλληψη των δραστών της επιδρομής. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε ότι εξετάζονται με κάθε λεπτομέρεια οι πληροφορίες και τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί και γίνονται όλες οι ενέργειες που θεωρούνται αναγκαίες για την πορεία των ερευνών.

    Αμεση κινητοποίηση Αστυνομίας-Εθνικής Φρουράς

    Στο επίκεντρο των ανακρίσεων βρίσκονται τρεις εθνοφρουροί, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα υπηρετούσαν στο συγκεκριμένο φυλάκιο. Ο ένας μάλιστα είναι συγγενής βαρυποινίτη των κεντρικών φυλακών από τη Λεμεσό.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Αμυνας Ανδρέας Γιώρκας δήλωσε ότι από τις πρώτες έρευνες διαπιστώθηκε ότι οι δύο από τις τρεις δράστες είναι Ελληνοκύπριοι και τουλάχιστον ο ένας από αυτούς φαίνεται να γνώριζε πολύ καλά το χώρο.

    Επιπλέον, το γεγονός ότι ο εθνοφρουρός που ήταν σκοπός, εγκατέλειψε τη σκοπιά του στο ύψωμα και κατέβηκε κάτω στο φυλάκιο, όπου, όπως ισχυρίζεται, τον έπιασαν εξαπίνης οι κουκουλοφόροι προβληματίζει τόσο την αστυνομία, όσο και την Εθνική Φρουρά.

    Οι έρευνες στρέφονται και στους τελικούς αποδέκτες του οπλισμού που κλάπηκε, αλλά και στους σκοπούς για τους οποίους πιθανόν να προορίζεται.

    Παράλληλα, στην αστυνομία Λεμεσού και σε άλλες αστυνομικές διευθύνσεις, κλήθηκαν πολίτες και άλλοι εθνοφρουροί για ανάκριση.

    Εξάλλου, η Εθνική Φρουρά, αμέσως έκανε καταμέτρηση όλου του οπλισμού που βρίσκεται στα φυλάκια της περιοχής Λινούς, προχωρώντας επίσης σε ενδοϋπηρεσιακές ανακρίσεις μονίμων και κληρωτών στρατιωτών.

    Οι δράστες, οι οποίοι εφάρμοσαν πλήρως τη μέθοδο του αιφνιδιασμού, έδεσαν τα χέρια των στρατιωτών και τους μετέφεραν στην αποθήκη, υπό την απειλή όπλου. Ακολούθως, άρπαξαν τρία αυτόματα τουφέκια G-3, ένα οπλοπολυβόλο, ένα αντιαρματικό και μέρος των πυρομαχικών και διέφυγαν με αυτοκίνητο, τον οδηγό του οποίου ειδοποίησαν με κινητό τηλέφωνο να τους παραλάβει.

    [12] Πτώση ελικοπτέρου του ΝΑΤΟ στην Κροατία

    Πηγή: ΑΠΕ 20/1/2002 5:48:00 μμ

    Ελικόπτερο των γαλλικών δυνάμεων που συμμετείχε στη δύναμη σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία κατέπεσε στα νότια της Κροατίας, 500 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ζάγκρεμπ. Από το ατύχημα ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή και άλλοι δυο τραυματίστηκαν. Οι τραυματίες περισυνέλεξε με το σκάφος του ένας ψαράς.

    Ο ίδιος ψαράς, ανέσυρε από τη θάλασσα και το πτώμα του νεκρού.

    Οι τραυματίες αλλά και η σορός του νεκρού στρατιώτη έχουν μεταφερθεί στη βάση του Μόσταρ της Βοσνίας.

    Ηδη έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου.

    [13] Κατασκευή φράγματος στην Κίνα

    Πηγή: ΑΠΕ 20/1/2002 1:31:00 μμ

    Οι αρχές στη νοτιοδυτική Κίνα άρχισαν να κατεδαφίζουν κτίρια στην πόλη Φουνγκ-τζιέ, κατά μήκος του ποταμού Γιαντσέ για την κατασκευή φράγματος. Οπως επισημαίνει το BBC, πρόκειται για το μεγαλύτερο φράγμα του κόσμου και αναμένεται να επηρεάσει τη ζωή περίπου ενός εκατομμυρίου πολιτών. Πολλές άλλες πόλεις πρόκειται να εκκενωθούν ως το τέλος του χρόνου και οι οικολογικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον το έργο. Αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης επισημαίνουν, ότι η κατασκευή του φράγματος θα δώσει τη δυνατότητα για την παροχή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας και θα συμβάλλει στην αποτροπή των πλημμυρών που προκαλούν τεράστιες καταστροφές.

    [14] Ρωσία:Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου

    Πηγή: ΑΠΕ 20/1/2002 1:22:00 μμ

    Ενας ρωσικό Τουπόλεφ Tu-154 με 154 επιβαίνοντες πραγματοποίησε σήμερα αναγκαστική προσγείωση στο Κράσνογιαρσκ στην Σιβηρία, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Το επιβατικό αεροπλάνο της εταιρείας KrasAir είχε απογειωθεί απο το νησί Σαχαλίνη, στη ρωσική Απω Ανατολή, όταν διαπιστώθηκε πρόβλημα στους τροχούς του.

    Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ, ο κυβερνήτης του αποφάσισε να κάνει αναγκαστική προσγείωση.

    Στο αεροπλάνο επέβαιναν 144 άτομα και δεκαμελές πλήρωμα.

    Στις αρχές του μήνα ένα Τu-204 των αερογραμμών Sibir συνετρίβη κατά την προσγείωσή του στο Ομσκ της Σιβηρίας, αλλά οι 141 επιβάτες του δεν έπαθαν τίποτα. Το αεροπλάνο βγήκε από τον διάδρομο προσγείωσης και σύρθηκε για εκατοντάδες μέτρα.

    [15] Κίνα:Εκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων

    Πηγή: ΑΠΕ 20/1/2002 12:46:00 μμ

    Εκρηξη σημειώθηκε σε εργοστάσιο κατασκευής πυροτεχνημάτων, το οποίο λειτουργούσε παράνομα, στην επαρχία Χουνάν της Κίνας, με αποτέλεσμα επτά άτομα να χάσουν τη ζωή τους και ένα να τραυματιστεί. Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου και η γυναίκα του πιστεύεται ότι είναι μεταξύ των θυμάτων απο την έκρηξη που σημειώθηκε χθες στην περιοχή Γιονγσίνγκ, στην επαρχία Χουνάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Νεα Κίνα.

    Το εργοστάσιο συνέχιζε να λειτουργεί παρότι τοπικοί επιθεωρητές που το είχαν επισκεφθεί αρκετές φορές είχαν δώσει εντολή να κλείσει.

    Στις 10 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί έκρηξη σε ένα άλλο παρόμοιο εργοστάσιο, που επίσης λειτουργούσε χωρίς άδεια, στην περιοχή Κιγιάντ της ίδιας επαρχίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι και να τραυματιστούν οκτώ ανθρωποι, ενώ απο έκρηξη σε αποθήκη πυροτεχνημάτων σε γειτονική επαρχία, στις 30 Δεκεμβρίου, είχαν σκοτωθεί 43 άνθρωποι.

    [16] Οριστικό το διαζύγιο Εθνικής - Αlpha

    20/1/2002 3:08:00 μμ

    Τα σύννεφα που είχαν φανεί τις τελευταίες μέρες στις διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Αlpha Bank δεν έγινε δυνατό να διαλυθούν και έτσι ο αρραβώνας λύθηκε. Η Εθνική αποδίδει στην Αλφα Μπάνκ ριζική απόκλιση απο τα συμφωνηθέντα, ενώ η Αlpha Bank κάνει λόγο για αδυναμία προσέγγισης σε λειτουργικά θέματα. Η κυβέρνηση, η οποία από την αρχή είχε αποσαφηνίσει ότι δεν παρεμβαίνει στις διαδικασίες, δηλώνει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική για παρεμβάσεις και προχειρότητες.

    Δηλώσεις κομμάτων, υπουργών, εργαζομένων

    Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε στον πολιτικό και οικονομικό κόσμο η ματαίωση της συγχώνευσης της συμφωνίας Εθνικής- Alpha Bank.

    Κυβερνητικά στελέχη στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωναν ότι ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θόδωρος Καρατζάς δεν τελεί υπό παραίτηση και πρόσθεταν ότι δεν υπήρξε πρόβλημα από τον τρόπο χειρισμού του όλου θέματος από την ΕΤΕ.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, τόνισε ότι τα εμπόδια και οι δυσκολίες δεν αναιρούν την αναγκαιότητα των διαρθρωτικών αλλαγών, των αποκρατικοποιήσεων και της ισχυροποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων τόσο στον τραπεζικό όσο και στους άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι οι συγχωνεύσεις στην οικονομία είναι μια αναγκαία διαδικασία και πρόσθεσε ότι απαιτούνται αναδιαρθρώσεις σε όλα τα επίπεδα.

    Νωρίτερα, στην ομιλία του στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, είχε υποστηρίξει ότι το πείραμα της συγχώνευσης δεν προχώρησε γιατί δεν είχε μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο η κοινωνία θα μπορούσε να στηρίξει τις διαρθρωτικές αλλαγές.

    Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ο Χρήστος Παπουτσής μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως ανέφερε σταμάτησε μια συζήτηση για το θέμα αυτό και μαζί σταμάτησε και η όποια ανασφάλεια δημιουργούσε η εκκρεμότητα, ενώ, ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας και νυν υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου περιορίστηκε να δηλώσει "ουδέν σχόλιον".

    Από την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το ναυάγιο της συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

    Σε δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, ζητά την άμεση παραίτηση του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρου Καρατζά και έκανε λόγο για "ανευθυνότητα της κυβέρνησης". "Η Εθνική Τράπεζα δεν μπορεί να αντέξει, δεν μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον, με μια τέτοια διοίκηση", αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του κ. Ρουσόπουλου. Υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή της εξαγγελίας της σχεδιαζόμενης συγχώνευσης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα επισήμανε τις σημαντικές δυσκολίες, αλλά και τους κινδύνους που διέβλεπε στην πορεία ολοκλήρωσης του εγχειρήματος. "Αντιθέτως, η κυβέρνηση επιχείρησε, τότε, να πολιτικοποιήσει την υπόθεση, προσβλέποντας σε αποκόμιση πολιτικών οφελών", συμπλήρωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι το ναυάγιο της συγχώνευσης δείχνει, από τη μια πλευρά, το μέγεθος της ανευθυνότητας της Κυβέρνησης και, από την άλλη, την κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει την εθνική οικονομία οι κυβερνητικοί χειρισμοί. "Οι ευθύνες του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι τεράστιες. Πρωτίστως, όμως, ευθύνη φέρει ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος οφείλει αμέσως να παραιτηθεί", πρόσθεσε ο κύριος Παυλόπουλος.

    Οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνουν ότι ο σχεδιασμός και η πορεία της Εθνικής δεν θίγονται, ενώ η τράπεζα έχει μέλλον, επιλογές και ρόλο. Οι υπάλληλοι της Τράπεζας επισημαίνουν ότι η διοίκησή της εμπνεύστηκε και προσπάθησε για μια μεγάλη, ευρωπαϊκή, ανταγωνιστική τράπεζα και αναφέρουν ότι η μεγέθυνση και η ανάπτυξή της είναι κοινό όραμα των εργαζομένων και της διοίκησης.

    [17] Αρης - Ηρακλής: Σημειώσατε Χ

    20/1/2002 7:35:00 μμ

    Ισόπαλο αναδείχθηκε το ντέρμπι Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον Αρη και τον Ηρακλή. Ο Ηρακλής προηγήθηκε στο 21ο λεπτό, όταν ο Βραζιλιάνος Εντερσον Φοφόνκα ευστόχησε σε πέναλτι. Το γκολ για τον Αρη πέτυχε στο 32 ο Θεοδωρίδης. Ο αγώνας έγινε στο γήπεδο Χαριλάου, μπροστά σε 12.000 ενθουσιώδεις φίλους των δυο ομάδων που μετά τη 12η μέρα της Α' Εθνικής, μοιράζονται την 7η θέση της βαθμολογίας.

    [18] Το απόγευμα το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού

    Πηγή: ΑΠΕ 20/1/2002 7:05:00 μμ

    Το ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ-Ολυμπιακού δεσπόζει σήμερα στην 12η αγωνιστική για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α' Eθνικής κατηγορίας. Ο αγώνας ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα.

    [19] Νίκη Πανιωνίου επί Εθνικού Αστέρα

    20/1/2002 5:42:00 μμ

    Ενα γκολ το οποίο αμφισβητήθηκε έντονα, έκρινε τον αγώνα ανάμεσα στον Εθνικό Αστέρα και τον Πανιώνιο που έγινε στο γήπεδο της Καισαριανής. Οι κυανέρυθροι πήραν τη νίκη με 2-0 αφού κατάφεραν να κρατήσουν σχεδόν για 80 λεπτά το πρώτο τέρμα τους, που σημείωσε ο Ιωάννου και το οποίο ξεσήκωσε τις διαμαρτυρίες των γηπεδούχων. Στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Βαγγέλης Μάντζιος διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

    [20] Στην Αθήνα αύριο κλιμάκιο της ΔΟΕ

    20/1/2002 1:25:00 μμ

    Στην Αθήνα φθάνει αύριο κλιμάκιο της ΔΟΕ, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Ντένις Οσβαλντ, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ολυμπιακών έργων. Σημειώνεται ότι το θέμα της Ολυμπιάδας προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, με αφορμή αποκάλυψη εγγράφου από τον κύριο Καραμανλή ότι 15 από τα 41 ολυμπιακά έργα χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου, λόγω καθυστερήσεων.

    [21] Στο πλευρό του Χάρι ο πρίγκιπας Κάρολος

    Πηγή: ΑΠΕ 20/1/2002 3:17:00 μμ

    Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος ακύρωσε πολλές επίσημες υποχρεώσεις του για να περάσει περισσότερο χρόνο με το μικρότερο γιο του, Χάρι, ο οποίος παραδέχτηκε ότι κάπνισε χασίς και κατανάλωσε αλκοόλ, γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα "Σάντεϊ Τέλεγκραφ".

    "Ο πρίγκιπας τροποποίησε το πρόγραμμα του επειδή θέλει να περνάει περισσότερο χρόνο με τον Χάρι", εξήγησε στην εφημερίδα άτομο του περιβάλλοντος του διαδόχου, διευκρινίζοντας πως τα τελευταία δύο χρόνια ο Κάρολος είχε περισσότερες από 1.000 δημόσιες υποχρεώσεις.

    "Οι 17χρονοι δεν θέλουν κανάκεμα από τον πατέρα τους, αλλά φέτος ο πρίγκιπας επιθυμεί να βρίσκεται πιο κοντά στον Χάρι εάν τον έχει ανάγκη", πρόσθεσε η ίδια πηγή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο πρίγκιπας της Ουαλίας θα φροντίσει ιδιαίτερα να βρεθεί κοντά στο μικρότερο γιο του κατά τις καλοκαιρινές διακοπές.

    [22] Μεγαλώνει το χάσμα πλουσίων φτωχών

    20/1/2002 7:09:00 μμ

    Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η παγκόσμια ανισότητα σημειώνει ραγδαία αύξηση της τάξεως του 5% την πενταετία 1988-1993. Όπως υπολογίζεται μόλις το 1% των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, βγάζουν περισσότερα χρήματα από ότι το 60%, που αντιπροσωπεύει 2,7 δισεκατομμύρια νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο.

    Οι μεγαλύτερες ανισότητες στα κράτη με τις πιο ισχυρές οικονομίες

    Η εν λόγω έρευνα είναι η πρώτη που συγκρίνει τα εισοδήματα μεταξύ χωρών και καλύπτει το 84% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 93% του παγκόσμιου εισοδήματος.

    Η μεγαλύτερη διαφορά εισοδημάτων παρουσιάζεται μεταξύ των κατοίκων των πέντε κρατών με τις ισχυρότερες οικονομίες, δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, και των κατοίκων της επαρχιακής Ινδίας, της Κίνας και της Αφρικής.

    Επίσης, εξαιρετικά υψηλές είναι οι διαφορές στα εισοδήματα μεταξύ των πόλεων και της υπαίθρου στην Κίνα.

    Δύο περιοχές με υψηλό ποσοστό ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας είναι η ανατολική Ευρώπη - και, κυρίως, οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης - και η υπο-σαχάρια Αφρική, που μαστίζεται διαρκώς από πολέμους, λιμούς και ασθένειες.

    Απουσιάζει η μεσαία τάξη

    Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι πλέον απουσιάζει αισθητά η μεσαία τάξη.

    Στο 84% του πληθυσμού του πλανήτη αναλογεί μόνο το 16% του παγκόσμιου εισοδήματος και το 10% των πιο πλούσιων ανθρώπων κερδίζουν 114 φορές περισσότερα από αυτά που κερδίζει το 10% των πιο φτωχών κατοίκων της Γης.

    Πηγή: BBC Online

    [23] Εκθεση σύγχρονης τέχνης στην Αθήνα

    Πηγή: ΝΕΤ 20/1/2002 2:54:00 μμ

    Μια από τις σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης τέχνης στον κόσμο, η συλλογή του Μουσείου Βαν Αμπε της Ολλανδίας, φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας έως τις 10 Μαρτίου. Η έκθεση περιλαμβάνει 55 έργα, καταξιωμένων διεθνώς καλλιτεχνών και τα εγκαίνια έκαναν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υφυπουργός Πολιτισμού της Ολλανδίας Βαν Ντερ-Πλουχ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 20 January 2002 - 17:55:17 UTC