Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά Ρέντη
  • [02] Συνεδρίαση Υπουργικού για την εξωτερική πολιτική
  • [03] Κορωπί: Μονοξείδιο άνθρακα η αιτία της τραγωδίας
  • [04] Παρουσίαση δημοσκοπήσεων MRB
  • [05] Δημοπράτηση αντιπλημμυρικών έργων στην Πάτρα
  • [06] Δύο ληστείες σε τράπεζες της Εμπορικής-Εθνικής
  • [07] Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο Πέραμα
  • [08] Συνάντηση Παπανδρέου-Παπαρήγα
  • [09] Εκλεψαν βυτιοφόρο στην Καβάλα
  • [10] Μειώνεται η τιμή της κάρτας απεριορίστων ΟΑΣΘ
  • [11] Συνάντηση της ΠΟΕΣΥ με την Αλέκα Παπαρήγα
  • [12] Παρατυπίες με άδειες οδήγησης
  • [13] Σε εβδομαδιαία βάση οι συναντήσεις Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [14] Σύλληψη Βρετανού στο αεροδρόμιο του Λονδίνου
  • [15] Αιματηρό επεισόδιο σε σχολή στη Βιρτζίνια
  • [16] 'Εκκληση Κοϊζούμι για βοήθεια στο Αφγανιστάν
  • [17] Ετοιμότητα Χουσεΐν για αμερικανική επίθεση
  • [18] Διατηρείται το ισχύον ωράριο στο ΧΑΑ
  • [19] Εντυπωσίασε η Δανιηλίδου στο Αυστραλιανό Οπεν
  • [20] Πρόκριση Παναθηναϊκού επί της Αντβερπ
  • [21] Αποκλείστηκε η Πόρτο από την Μπράγκα
  • [22] Ισχύει άραγε η κατάρα του Φαραώ;
  • [23] Καυγάς για το άγαλμα του Τζιν Κέλι
  • [24] Ανδρική κολεξιόν Ralph Loren
  • [25] ΙΚΑ: Ανοιχτά μέχρι τις 6 το απόγευμα
  • [26] Ανοίγει αύριο η Ιατρική Σχολή Αθηνών
  • [27] Δεν υπάρχουν κρούσματα ασιατικής γρίπης
  • [28] Εκθέματα του Μουσείου Van Abbe στην ΑΣΚΤ
  • [29] Σαββατοκύριακο στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο
  • [30] Επιλογή τραγουδιού για τη Γιουροβίζιον
  • [31] Ανοιξαν οι πύλες για την Comdex Greece 2002
  • [32] Ιταλία: Αγώνας για την προστασία των ζώων

    [01] Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά Ρέντη

    Πηγή: ΝΕΤ 17/1/2002 4:39:00 μμ

    Το ευαίσθητο θέμα της τήρησης των προδιαγραφών για την υγιεινή στην κρεαταγορά του Ρέντη που ήρθε στη δημοσιότητα ανησύχησε τους καταναλωτές. Οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι διενεργούνται ήδη αυστηροί έλεγχοι, προσθέτοντας ότι όσοι εντοπιστούν να παρανομούν θα τιμωρηθούν.

    Κανένας κίνδυνος διαβεβαιώνει το Υπ. Ανάπτυξης

    Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά του Ρέντη μετά την έλευση των επιθεωρητών της ΕΕ και τα σχετικά δημοσιεύματα εξετάζουν αυτή την ώρα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης με εκπροσώπους της Ένωσης Κρεοπωλών και Χονδρεμπόρων.

    Ήδη η εισαγγελία Πειραιά έχει διατάξει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

    "Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε πρέπει να γίνουν βελτιώσεις κι εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 η Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, Χριστίνα Παπανικολάου. Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2002 αναμένεται να λειτουργήσουν νέες εγκαταστάσεις στον ευρύτερο χώρο στης σημερινής κρεαταγοράς Πειραιώς.

    "Το ελληνικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές", δήλωσε μιλώντας στο σταθμό μας ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Κώστας Χατζηδάκης.

    Βελτιωμένη είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η κρεαταγορά του Ρέντη.

    Από την πλευρά του, το Υπουργείο Ανάπτυξης διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, σχετικά με τα προϊόντα που διακινούνται μέσω της Κεντρικής κρεαταγοράς του Ρέντη.

    [02] Συνεδρίαση Υπουργικού για την εξωτερική πολιτική

    Πηγή: ΕΡΑ 17/1/2002 3:30:00 μμ

    Η νέα χρονιά βρίσκει την Ελλάδα με ενισχυμένη τη διεθνή θέση και την αξιοπιστία της, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και επισήμανε ότι η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώθηκε και στο πρόσφατο ταξίδι στις ΗΠΑ. Τα επόμενα δύο χρόνια, σημείωσε ο κ. Σημίτης θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στην Ε.Ε. και τον ευρύτερο χώρο.

    Οι στόχοι της Ελλάδας

    Επίσης, ο κ. Σημίτης προσδιόρισε τους τέσσερις στόχους της Ελλάδας που είναι:

    Η ανάληψη της προεδρίας στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2003 με σκοπό να αποτελέσει ένα σημαντικό σταθμό στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα επιδιώξει την απρόσκοπτη διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε. μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και την υποστήριξη των προσπαθειών του γ.γ. του ΟΗΕ για την επίλυση του κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μια θετική εξέλιξη στο θέμα αυτό θα συμβάλει ριζικά στην εμπέδωση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, υπογράμμισε ο κ. Σημίτης. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με το Γλαύκο Κληρίδη συμφώνησαν ο κύπριος πρόεδρος να επισκεφθεί την Αθήνα μόλις έχει μια σαφέστερη εικόνα των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη. Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτές εδράζονται στις αποφάσεις του Ελσίνκι, τονίζοντας ότι πλησιάζει η κρίσιμη χρονιά, δηλαδή το 2004,κατά τη διάρκεια της οποίας η Τουρκία θα πρέπει να προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης αν δεν έχουν επιλυθεί οι διαφορές μας. Σχετικά με τα Βαλκάνια, ανέφερε ότι η κατάσταση δεν έπαψε να είναι δύσκολη και γι' αυτό απαιτείται προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των βαλκανικών χωρών και ένταξής τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Ο κ. Σημίτης απηύθυνε μάλιστα, σαφές, μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων να επιδείξει ευθύνη και ρεαλισμό με σκοπό την ανεύρεση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας. Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, επισήμανε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και θα τιμήσει τις συμμαχικές υποχρεώσεις της. Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα ορόσημα καθώς ήρθε τώρα η στιγμή που θα πάρουμε απαντήσεις στα αιτήματά μας. Και γι' αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και καλή προετοιμασία για να διασφαλίσουμε τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα.

    [03] Κορωπί: Μονοξείδιο άνθρακα η αιτία της τραγωδίας

    Πηγή: ΕΡΑ 17/1/2002 5:42:00 μμ

    Σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα οφείλεται ο θάνατος του 64χρονου ομογενή από το Καζακστάν, Δημήτρη Ασλανίδη, ο οποίος βρέθηκε χθες, νεκρός σε παράπηγμα που έμενε στο Κορωπί. Σε κωματώδη κατάσταση είχαν βρεθεί η ανιψιά του Μαρία Παπαδοπούλου,35 ετών και τα τρία ανήλικα παιδιά της.

    Όπως εκτιμά η αστυνομία, η δηλητηρίαση προκλήθηκε από την εξάτμιση ηλεκτρογεννήτριας που λειτουργούσε με πετρέλαιο και την οποία είχαν βάλει πριν δύο ημέρες μέσα στο σπίτι για να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

    [04] Παρουσίαση δημοσκοπήσεων MRB

    Πηγή: ΕΡΑ 17/1/2002 3:21:00 μμ

    Υπέρ του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία στις δημοτικές εκλογές, τάσσεται ένα πολύ σοβαρό ποσοστό των ψηφοφόρων κεντρο-αριστερών κομμάτων σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερωτήσεων που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί από την πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB.

    Κεντρο-αριστερές συμμαχίες

    Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης παρουσίασε τα στοιχεία αυτά σύμφωνα με τα οποία, υπέρ του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ τάσσεται το 62% των ψηφοφόρων του ΣΥΝ, το 39,8% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, ενώ στο ερώτημα για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές απαντούν θετικά το 52,9% του ΣΥΝ και το 39% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

    Ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει το διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς και δυνάμεις, θα επιχειρήσει να ξεπεραστούν οι καχυποψίες και να πραγματοποιηθεί ένας διάλογος με περιεχόμενο που θα αποκτήσει νόημα και αξία όπως στην Γαλλία και στην Γερμανία όπου συγκροτήθηκαν κυβερνητικοί συνασπισμοί. Αλλο ένα κομμάτι της ίδιας έρευνας αφορά στην άποψη κοινωνικών τάξεων και επαγγελματικών κλάδων για διάλογο με το ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έχουν θετική άποψη το 61,7% των αγροτών, το 58,8% της ΓΣΕΕ, το ίδιο ποσοστό των συνταξιούχων και των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, ένας στους δυο επαγγελματίες και δημοσίους υπαλλήλους, ενώ και το 49,4% της εκκλησίας συμφωνεί σε διάλογο με το ΠΑΣΟΚ.

    [05] Δημοπράτηση αντιπλημμυρικών έργων στην Πάτρα

    Πηγή: ΝΕΤ 17/1/2002 2:16:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Μέσα στο 2002 θα δημοπρατηθεί το έργο για τη διευθέτηση του χειμάρρου Διακονιάρη στην Πάτρα, δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσακλίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Παναγιώτη Κοσιώνη. Ο κ. Τσακλίδης, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις τα τελευταία 50 χρόνια, πρόσθεσε όμως ότι μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, στις οποίες δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αποτελεί προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί και για το λόγο αυτό έχουν δεσμευθεί 16 δισεκατομμύρια δραχμές. Από την πλευρά του, ο βουλευτής ανέφερε πως όλες οι κυβερνήσεις με την αμέλεια που έδειξαν, ευθύνονται για τις καταστροφές που έγιναν στην περιοχή.

    [06] Δύο ληστείες σε τράπεζες της Εμπορικής-Εθνικής

    Πηγή: ΑΠΕ 17/1/2002 6:20:00 μμ

    Δυο ληστείες πραγματοποιήθηκαν σε υποκαταστήματα τραπεζών της Εμπορικής στο Παλαιό Φάληρο και της Εθνικής στη Δάφνη. Η πρώτη ληστεία έγινε στις 9 παρά δέκα στην οδό Ζησιμοπούλου 99 στο Παλαιό Φάληρο, όπου βρίσκεται το υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας. Αγνωστος που φορούσε κουκούλα με την απειλή όπλου ακινητοποίησε πελάτες και υπαλλήλους και αφού απέσπασε 24.000 ευρώ εξαφανίστηκε με δίκυκλο που οδηγούσε συνεργός του. Δυο ώρες αργότερα, δυο άλλοι άγνωστοι με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Ηλιουπόλεως 70 στη Δάφνη. Απέσπασαν από τα δυο ταμεία 14.500 ευρώ και 1.200.000 δρχ. και διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο. Και στις δυο περιπτώσεις οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στην αξιοποίηση των βιντεοταινιών στις οποίες μέσω κλειστού κυκλώματος έχουν καταγραφεί οι σκηνές των δυο ληστειών.

    [07] Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

    Πηγή: ΑΠΕ 17/1/2002 5:36:00 μμ

    Τραγικό θάνατο, βρήκε σήμερα στο Πέραμα ο 55χρονος εργάτης Δημήτρης Χρήστου, όταν ενώ εργαζόταν ανεβασμένος πάνω σε σκαλωσιά πραγματοποιώντας εργασίες στην ανελκυσμένη θαλαμηγό "Ακουα Μπέρτζιν" έπεσε από ύψος δυο περίπου μέτρων. Ο άτυχος εργάτης που ήταν μέλος συνεργείου επισκευών εργαζόταν στα ναυπηγεία "Αφοί Χαλκίτη", ενώ την προανάκριση διενεργεία το Λιμεναρχείο Περάματος.

    [08] Συνάντηση Παπανδρέου-Παπαρήγα

    Πηγή: ΕΤ-1 17/1/2002 5:06:00 μμ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου είχε ωριαία συνάντηση με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την πρώτη στο πλαίσιο κύκλου ενημερωτικών συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η κ. Παπαρήγα μετά το τέλος της συνάντησης εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα θέματα του Ευρωστρατού, του Αιγαίου και το Κυπριακό. Ιδαίτερη αναφορά έκανε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ και στις δημοτικές εκλογές.

    [09] Εκλεψαν βυτιοφόρο στην Καβάλα

    Πηγή: ΑΠΕ 17/1/2002 4:03:00 μμ

    Βυτιοφόρο-φορτηγό έκλεψαν από το πρατήριο υγρών καυσίμων του 40χρονου Γιώργου Καπνίδη στο Κοκκινοχώρι Καβάλας δυο νεαροί και αφού τοποθέτησαν σε αυτό δικές τους πινακίδες κυκλοφορίας πήγαν στην ΕΚΟ Θεσσαλονίκης όπου παρουσιάστηκαν ως υπάλληλοι του Καπνίδη.

    Παρέλαβαν 37.500 λίτρα πετρελαίου με σκοπό να το διαθέσουν σε πρατήρια της Θράκης και να εισπράξουν τα χρήματα για λογαριασμό τους. Υπάλληλος της ΕΚΟ τους έδωσε και μια επιταγή ονομαστικής αξίας 22.000 ευρώ και τους παρακάλεσε να την παραδώσουν στο Γιώργο Καπνίδη.

    Όταν ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου υγρών καυσίμων αντιλήφθηκε ότι έλειπε το βυτιοφόρο όχημα από το βενζινάδικό του ενημέρωσε την Ασφάλεια Καβάλας και την αστυνομία Ελευθερούπολης Παγγαίου και άρχισαν αναζητήσεις με περιπολίες στον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Κοντά στην περιφέρεια Παγγαίου εντόπισαν το κλεμμένο βυτιοφόρο και συνέλαβαν τους δυο δράστες. Είναι ο Γιώργος Παρίσης 20 χρόνων που οδηγούσε το όχημα και συνεργός του ο Ε.Μ 17 χρόνων κάτοικοι Καβάλας.

    Ανακρινόμενοι οι δυο νεαροί ομολόγησαν ότι από τις 5 μέχρι τις 15 Ιανουαρίου είχαν κλέψει τρία φορτηγά αυτοκίνητα και ένα ΙΧ τα οποία εγκατέλειψαν σε διάφορες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας όπου βρέθηκαν και παραδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

    Το βυτιοφόρο με το πετρέλαιο καθώς και η επιταγή των 22.000 ευρώ κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στο Γιώργο Καπνίδη.

    Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Καβάλας.

    [10] Μειώνεται η τιμή της κάρτας απεριορίστων ΟΑΣΘ

    Πηγή: ΑΠΕ 17/1/2002 2:10:00 μμ

    Τη μείωση κατά 20% της τιμής της ετήσιας κάρτας απεριορίστων διαδρομών, για τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης, προανήγγειλε ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Σπύρος Βούγιας.

    Ο υφυπουργός απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Αγγέλου Τζέκη, είπε ότι, αύριο θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου και του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, προκειμένου οι εργαζόμενοι-μέλη του ΕΚΘ να έχουν ενιαία ετήσια μείωση κατά 20% στο κόμιστρο των λεωφορείων. Από την πλευρά του, ο κ. Τζέκης τόνισε ότι δεν μπορεί ο εργαζόμενος να παίρνει αύξηση 2,5% και τα εισιτήρια να αυξάνονται κατά 50%. Αναφέρθηκε μάλιστα, στην απόφαση του ΕΚΘ να καταλάβει τα γραφεία του ΟΑΣΘ, καθώς, όπως είπε, η απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση των εισιτηρίων στις 150 δραχμές (ήταν 100, 120 και 140 δρχ.) ακυρώνει τη συμφωνία για 20% μείωση στην ενιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών.

    [11] Συνάντηση της ΠΟΕΣΥ με την Αλέκα Παπαρήγα

    Πηγή: ΝΕΤ 17/1/2002 2:07:00 μμ

    Συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα είχε το πρωί στον Περισσό αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών. Η αντιπροσωπεία των εργαζομένων εξέθεσε στην κυρία Παπαρήγα τα προβλήματα του κλάδου και ζήτησε τη συμπαράσταση του κομματός της στους αγώνες για την επίλυσή τους.

    [12] Παρατυπίες με άδειες οδήγησης

    Πηγή: ΝΕΤ 17/1/2002 1:59:00 μμ

    Πλαστές άδειες οδήγησης εντοπίστηκαν σ΄ολη τη χώρα, από μέλη του σώματος επιθεωρητών του υπουργείου Μεταφορών, μετά από εντολή του υπουργού Χρήστου Βερελή. Επίσης, εντόπισαν και παρατυπίες που σημειώνονται σε σχολές οδηγών. Ηδη, πολλές υποθέσεις έχουν μεταβιβαστεί στον εισαγγελέα.

    [13] Σε εβδομαδιαία βάση οι συναντήσεις Κληρίδη-Ντενκτάς

    Πηγή: ΝΕΤ 17/1/2002 12:07:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Τρεις φορές την εβδομάδα θα συναντώνται ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς για να συζητούν τα δύσκολα προβλήματα που αφορούν το Κυπριακό. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι εντατικές σε μια προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που ταλανίζουν σχεδόν 28 χρόνια το νησί.

    Η αρχή που έγινε χθες χαρακτηρίστηκε ενθαρρυντική και χαιρετήθηκε απο την ελληνική κυβέρνηση, τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας.

    [14] Σύλληψη Βρετανού στο αεροδρόμιο του Λονδίνου

    Πηγή: ΑΠΕ 17/1/2002 4:36:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Συνελήφθη σήμερα από την Βρετανική αστυνομία ένας άντρας που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας ένα μαχαίρι κρυμμένο στην κάλτσα του, ένα κουτάλι, ένα κατσαβίδι και μια τανάλια, ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου.

    Ο 54χρονος Βρετανός, πέρασε από τον συνήθη έλεγχο ασφαλείας των αεροδρομίων, προκειμένου να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό το Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Τα ηλεκτρονικά μηχανήματα ανίχνευσαν τα μεταλλικά αντικείμενα και ο Βρετανός κατηγορήθηκε για κατοχή "επιθετικών όπλων" βάσει της νομοθεσίας περί ασφαλείας των πτήσεων.

    Πάντως όπως δήλωσε πηγή της Σκότλαντ Γιάρντ, η αστυνομία δεν πιστεύει ότι η υπόθεση έχει την παραμικρή σχέση με τρομοκρατία.

    [15] Αιματηρό επεισόδιο σε σχολή στη Βιρτζίνια

    Πηγή: ΝΕΤ 17/1/2002 1:45:00 μμ

    Τρία άτομα σκοτώθηκαν και άλλα τρία τραυματίστηκαν στην Πολιτεία Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν φοιτητής άνοιξε πυρ σε νομική σχολή στη μικρή πόλη Γκράντι. Ο Νιγηριανος Πήτερ Οντιγκιζούμα είναι κατά τα φαινόμενα ο δράστης του τριπλού φονικού, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία και ανακρίνεται. Νεκροί είναι ο πρύτανης του πανεπιστημίου, ένας καθηγητής και μία φοιτήτρια, ενώ άλλες τρεις φοιτήτριες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι λόγοι που οδήγησαν τον 43χρονο νιγηριανό φοιτητή στο φονικό δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί ωστόσο, όπως έγινε αργότερα γνωστό, το πανεπιστήμιο είχε αποφασίσει την αποβολή του.

    [16] 'Εκκληση Κοϊζούμι για βοήθεια στο Αφγανιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 17/1/2002 12:17:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, μετά από δύο δεκαετίες πολέμου, δίνοντας στη χώρα αυτή τις ίδιες ευκαιρίες με αυτές που είχαν δοθεί στην Ιαπωνία το 1945. Ο Κοϊζούμι παρουσίασε αυτήν την πρωτοβουλία επισήμως μέσα από τις στήλες του αμερικανικού περιοδικού Newsweek, καθώς τη Δευτέρα θα αρχίσει στο Tόκιο διάσκεψη με τη συμμετοχή τουλάχιστον 50 χωρών και οργανισμών που είναι έτοιμοι να μετέχουν στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

    "Οι Ιάπωνες πολίτες υπολόγισαν στις δικές τους δυνάμεις για την ανοικοδόμηση της χώρας. Ωστόσο, η στήριξη που τους δόθηκε από τη διεθνή κοινότητα επιτάχυνε την ανόρθωση", δηλώνει ο Κοϊζούμι σε σχόλιο που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση. Στο άρθρο, ο Ιάπωνας ηγέτης υπενθυμίζει ότι το 1945 ήταν πολύ μικρός για να κατανοήσει την κατάσταση αλλά υπογραμμίζει ότι το πατρικό του σπίτι καταστράφηκε από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Τόκιο και ότι οι γονείς του αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στη Γιοκοχάμα και μετά στη γειτονική πόλη Γιοκοσούκα, όπου σήμερα φιλοξενεί μια αμερικανική βάση. "Εκεί όπου υπήρχαν σπίτια και καταστήματα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, μετά δεν υπήρχε τίποτε, ούτε ένα κτίριο δεν έμεινε όρθιο", τονίζει.

    Τέλος, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έκανε έναν παραλληλισμό της τότε κατεστραμμένης πατρίδας του με το Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι σχεδόν 8.000.000 νάρκες είναι θαμμένες στο έδαφος του, πως το σύστημα εκπαίδευσης είναι σχεδόν ανύπαρκτο και ότι το προσδόκιμο όριο ζωής δεν ξεπερνά τα 46 χρόνια.

    [17] Ετοιμότητα Χουσεΐν για αμερικανική επίθεση

    Πηγή: ΑΠΕ 17/1/2002 11:50:00 πμ

    Σαντάμ Χουσεΐν

    Ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με αφορμή την ενδέκατη επέτειο από την έναρξη του πολέμου στον Κόλπο δήλωσε ότι το Ιράκ ετοιμάζεται να αποκρούσει ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση. "Μετά την επίθεση που δεχτήκαμε πριν 11 χρόνια και τις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται η χώρα, ο λαός μας δεν θα καταληφθεί εξ απήνης" τόνισε ο Χουσεΐν στο μήνυμά του.

    "Το Ιράκ επιβίωσε του πολέμου στον Κόλπο και θα μπορέσει να επιβιώσει μετά και από άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις" πρόσθεσε. Ο Ιρακινός πρόεδρος δήλωσε πάντως πως προσεύχεται στον Θεό να μην υπάρξει ένοπλη αναμέτρηση του Ιράκ με τις Ηνωμένες Πολιτείες: "Προσευχόμαστε στον Αλλάχ να κρατήσει το λαό και το έθνος μας μακριά από το κακό, μακριά από αυτούς που κάνουν το κακό και τις απαίσιες προθέσεις τους".

    [18] Διατηρείται το ισχύον ωράριο στο ΧΑΑ

    Πηγή: ΑΠΕ 17/1/2002 12:26:00 μμ

    Η επενδυτική απραξία που επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά τους τελευταίους μήνες, οδήγησε το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου να αποφασίσει την διατήρηση του ισχύοντος ωραρίου λειτουργίας των συναλλαγών στη Σοφοκλέους. Ετσι, η προηγούμενη απόφαση που ήθελε το ωράριο λειτουργίας από την 1η Φεβρουαρίου να επιμηκύνεται μέχρι τις 17.15, δεν θα υλοποιηθεί και η κανονική συνεδρίαση θα παραμείνει ως έχει, δηλαδή από τις 11 έως τις 4 το απόγευμα.

    [19] Εντυπωσίασε η Δανιηλίδου στο Αυστραλιανό Οπεν

    Πηγή: ΑΠΕ 17/1/2002 12:15:00 μμ

    Ιστορική πρόκριση πέτυχε η πρωταθλήτρια του τένις Λένα Δανιηλίδου στο Αυστραλιανό Οπεν, καθώς πρώτη φορά Ελληνίδα πρωταθλήτρια καταφέρνει να περάσει στον 3ο γύρο τουρνουά Grand Slam. Η Λένα Δανιηλίδου που βρίσκεται στην 83η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, νίκησε 2-1 (6-2, 4-6, 6-0) την Ρωσίδα Τατιάνα Πανόβα (35η στην παγκόσμια κατάταξη και 29η του τουρνουά), πιθανότατα θα αντιμετωπίσει την Αμερικανίδα, κάτοχο του τίτλου, Τζένιφερ Καπριάτι.

    Η Δανιηλίδου σε συνέντευξη που παρεχώρησε, μετά τη νίκη της, στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό "Ηχώ" της Μελβούρνης δήλωσε ότι είναι πανευτυχής για τη νίκη της και ότι τώρα θα συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει την Καπριάτι.

    Στο μεταξύ ο Ελληνοαυστραλός Μαρκ Φιλιππούσης, που αποκλείστηκε χθες, δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμος για αγώνες Γκραντ Σλαμ. Ο αποκλεισμός του Φιλιππούση απογοήτευσε τους Αυστραλούς φιλάθλους που στήριζαν πάνω του τις ελπίδες για διάκριση στο Οπεν της Μελβούρνης.

    [20] Πρόκριση Παναθηναϊκού επί της Αντβερπ

    Πηγή: ΑΠΕ 17/1/2002 12:23:00 μμ

    Στους "8" του κυπέλλου Συνομοσπονδίας προκρίθηκε χθες ο Παναθηναϊκός που επικράτησε της βελγικής Αντβερπ με 3-2. Οι "πράσινοι" χρειάζονταν μόλις ένα σετ για να πάρουν το εισιτήριο για τους οκτώ και αφού τα κατάφεραν δεν δυσκολεύτηκαν να πάρουν και τη νίκη γοήτρου απέναντι στους Βέλγους. Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει στον επόμενο γύρο την ομάδα του Τζιαμπάολο Μοντάλι, Μιλάνο.

    [21] Αποκλείστηκε η Πόρτο από την Μπράγκα

    Πηγή: ΑΠΕ 17/1/2002 12:13:00 μμ

    Εκτός κυπέλλου βρέθηκε η Πόρτο, αφού γνώρισε ήττα-σοκ στην έδρα της από την Μπράγκα με 2-1.

    Η αντίπαλος του Παναθηναϊκού στην Β' φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, προηγήθηκε 1-0 στο 51' με το Νούνο Καπούσο, όμως μέσα σε ένα τρίλεπτο έχασε την πρόκριση.

    Τα γκολ των Καστανέιρα στο 70' και Ινταλέσιο στο 73' στέρησαν από τους "Δράκους" τη δυνατότητα πρόκρισης. Ο Οκτάβιο Μασάδο που πλέον δεν νιώθει σίγουρος στον πάγκο της Πόρτο, χρησιμοποίησε τους: Μπαΐα, Σεκρετάριο (73' Καβιέδες), Ρικάρντο Σίλβα, Αντράντε, Μάριο Σίλβα (20' Πάουλο Κόστα), Παρέδες, Αλενίτσεφ, Σόντερστρομ, Καπούσο, Πένα, Κοστίνια (64' Ράφαελ).

    Επίσης, στα ημιτελικά της διοργάνωσης προκρίθηκαν η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας που συνέτριψε 4-0 τη Βίλα Ρεάλ (ο Δημήτρης Ναλιτζής ήταν εκτός αποστολής) και η Λεϊξόες που επιβλήθηκε 3-1 της Πορτιμονένσε. Σαλγκέιρος και Μαρίτιμο αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2 (κανονικός αγώνας και παράταση) και θα λύσουν τις διαφορές τους σε επαναληπτικό αγώνα που θα διεξαχθεί στις 30 του μήνα.

    [22] Ισχύει άραγε η κατάρα του Φαραώ;

    17/1/2002 5:22:00 μμ

    Γιατροί στο Τορίνο ελπίζουν ότι οι νέες εξετάσεις που πραγματοποίησαν σήμερα θα αποκαλύψουν τις αιτίες των τελευταίων μιας σειράς λιποθυμιών μπροστά σε μια μούμια Φαραώ στο Αιγυπτιακό Μουσείο της πόλης. Στο τελευταίο επεισόδιο της υπόθεσης που έχει ονομαστεί η "κατάρα των Φαραώ", τρία οκτάχρονα κορίτσια μεταφέρθηκαν χθες στο νοσοκομείο αφού ένοιωσαν ξαφνική αδιαθεσία ενώ κοιτούσαν από κοντά τη σαρκοφάγο του φαραώ Ίνι.

    Τα τρία κορίτσια αισθάνθηκαν να ζαλίζονται και τα έπιασε ναυτία, ενώ ένα έχασε τις αισθήσεις του. Γιατροί είπαν πως εμφάνισαν συμπτώματα ξαφνικής ασφυξίας, αλλά είναι τώρα καλά στην υγεία τους.

    Το επεισόδιο της Τετάρτης ήταν το τρίτο μέσα σε 10 μήνες και οι γιατροί αναρωτιούνται τι μπορεί να το προκάλεσε. Δύο έφηβοι από το Κόμο είχαν νοιώσει το Μάρτιο πονοκεφάλους, ζαλάδες και τη θερμοκρασία του σώματός τους να ανεβαίνει, ενώ ένα 9χρονο κορίτσι από τη Γένοβα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο τον Απρίλιο. Και οι τρεις είχαν νοιώσει την αδιαθεσία ενώ επισκέπτονταν τον τάφο του Ίνι, στο υπόγειο του μουσείου.

    Τα αίτια ακόμα άγνωστα

    Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα "Λα Στάμπα" ο παιδίατρος του νοσοκομείου Μαουριτσιάνο του Τορινο, Φεντερίκο Σινιορίλε τα αίτια των φαινομένων αυτό είναι άγνωστα. Ο παιδίατρος τόνισε ότι είναι πολύ παράξενο που συνέβη το ίδιο πράγμα μετά από δέκα μήνες. Ο κ. Σινιορίλε ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν ίχνη μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα των κοριτσιών και ότι θα υποβληθούν σε περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστωθεί μήπως τοξικές ουσίες ή αέρια ευθύνονται για την αδιαθεσία.

    Η αστυνομία ερεύνησε το κτίριο του μουσείου και ο εισαγγελέας του Τορίνο Ραφαέλε Γκουαρινιέλο είναι επικεφαλής της έρευνας. Ο αρχηγός της αστυνομίας Βιντσέντσο Ντι Γκαετάνο δήλωσε πάντως πως οι λιποθυμίες πιθανόν να οφείλονται στον κακό εξαερισμό του υπογείου του μουσείου

    [23] Καυγάς για το άγαλμα του Τζιν Κέλι

    Πηγή: ΑΠΕ 17/1/2002 6:09:00 μμ

    Μέγας καυγάς έχει ξεσπάσει στην πόλη Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια για το πού θα τοποθετηθεί το άγαλμα του θρυλικού καλλιτέχνη του μιούζικαλ Τζιν Κέλι. Η πόλη του Πιτσμπουργκ θέλησε να τιμήσει το διάσημο τέκνο της, αλλά έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των συμβούλων αφ' ενός για το σημείο στο οποίο πρέπει να τοποθετηθεί το άγαλμα, αφ' ετέρου για την όλη εμφάνιση του γλυπτού.

    Ο Κέλι που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του μουσικού θέατρου και κινηματογράφου έμεινε σε όλους αξέχαστος για την απαράμηλη ερμηνεία του στο μιούζικαλ "Τραγουδώντας στην Βροχή" παραγωγής του 1952.

    Ο ακούραστος χορογράφος, ηθοποιός, τραγουδιστής και ηθοποιός πέθανε το 1996 σε ηλικία 83 χρόνων. Το άγαλμα της "ρήξης" που φιλοτένησε η γλύπτρια απο το Πιτσμπουργκλ Σούζαν Ουάγκνερ, είναι ύψους 14 ποδών και παρουσιάζει τον Κέλι να χορεύει γύρω απο ένα φανοστάτη όπως και στην περίφημη ταινία "Τραγουδώντας στην Βροχή".

    Ο Τόμας Σοκολόφκσι, μέλος του δημοτικού συμβουλίου και διευθυντής του Μουσείου Αντι Ουόρχολ σε επιστολή του στην εφημερίδα Πίτσμπουργκ Ποστ Γκαζέτ γράφει σχετικά με την εμφάνιση του γλυπτού " το δημιούργημα αυτό μοιάζει περισσότερο με τις χοντροπόδαρες ιπποποταμίνες χορεύτριες της "Φαντασίας" παρά με τον αείμνηστο και "αέρινο" Κέλι".

    Στην ίδια επιστολή ο Σοκολόφσκι σχολιάζει ότι ο επισκέπτης "βλέποντας αυτό το πράγμα θα έχει την εντύπωση ότι πρόκειται για βραβείο κάποιας τετάρτης κατηγορίας λέσχης μπόουλινγκ".

    Τα υπόλοιπα μέλη του δημοτικού συμβουλίου απάντησαν στον Σοκολόφσκι ότι "δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει το γλυπτό ο διευθυντής ενός μουσείου που είναι αφιερωμένο σε έναν άνθρωπο που έβγαζε τα προς το ζην αντιγράφοντας τις ετικέτες απο τις κονσέρβες με σούπες".

    Το άλλο θέμα που απασχολεί το συμβούλιο του Πίτσμπουργκ είναι οι διαφωνία για το εάν το άγαλμα του Κέλι μπορεί να τοποθετηθεί στο μέσο μιας νησίδας που βρίσκεται σε κεντρική οδική αρτηρία.

    Η Επιτροπή ανέγερσης του αγάλματος του Τζιν Κέλι επιθυμεί το άγαλμα να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο σημείο διαφορετικά δεν πρόκειται να χορηγήσει στο Δήμο το πόσο των 500.000 δολαρίων τα οποία έχει συγκεντρώσει για το συγκεκριμένο σκοπό.

    [24] Ανδρική κολεξιόν Ralph Loren

    17/1/2002 5:38:00 μμ

    Είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός μαιτρ της υψηλής ραπτικής Ralph Loren παρουσίασε την ανδρική κολεξιόν του στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στο Μιλάνο. Τα μοντέλα του θυμίζουν επιστροφή στη δεκαετία του μεσοπολέμου του 1920 με έμφαση στο σμόκιν και τον κλασικισμό.

    [25] ΙΚΑ: Ανοιχτά μέχρι τις 6 το απόγευμα

    Πηγή: ΕΡΑ 17/1/2002 4:43:00 μμ

    Μέχρι τις 6 το απόγευμα, καθημερινά, θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα του ΙΚΑ προκειμένου οι ασφαλισμένοι να ανανεώσουν τα βιβλιάρια ασθενείας. Η απόφαση ελήφθη από τη διοίκηση του Ιδρύματος μετά την κοσμοσυρροή ασφαλισμένων στα καταστήματα.

    Επίσης, η διοίκηση του ΙΚΑ έχει επισημάνει ότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για τη θεώρηση των βιβλιαρίων.

    Σαράντα προγράμματα καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού και διευκόλυνσης της απασχόλησης, συνολικού ύψους 23 δις δρχ., ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας.

    Τα προγράμματα εντάσσονται στο διακρατικό ευρωπαϊκό σχέδιο ΙΚΟΥΑΛ και απευθύνονται κυρίως σε γυναίκες, μακροχρόνια άνεργους, κατοίκους ορεινών απομακρυσμένων περιοχών, παλιννοστούντες και αθίγγανους.

    [26] Ανοίγει αύριο η Ιατρική Σχολή Αθηνών

    Πηγή: ΕΡΑ 17/1/2002 6:05:00 μμ

    Ανοίγει αύριο, η Ιατρική Σχολή Αθηνών καθώς η σημερινή γενική συνέλευση των πανεπιστημιακών γιατρών αποφάσισε να επιστρέψουν για 15 ημέρες στα διδακτικά τους καθήκοντα προκειμένου να γίνουν οι εξετάσεις των φοιτητών. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα συνεχίσουν την αποχή από το κλινικό και ερευνητικό τους έργο ενώ δεν θα συμμετέχουν ούτε στις επιτροπές των υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

    Αίτημα τους είναι να ανασταλεί η εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου οι οποίες αφορούν τις σχέσεις εργασίας τους και τον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημιακών νοσοκομείων.

    [27] Δεν υπάρχουν κρούσματα ασιατικής γρίπης

    Πηγή: ΕΤ-1 17/1/2002 5:47:00 μμ

    Δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα ασιατικής γρίπης στην Ελλάδα παρόλο που ο χειμώνας στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα βαρύς. Βεβαίως, υπάρχει μια μικρή έξαρση των ιώσεων, οι οποίες ωστόσο δεν προκαλούν ανησυχίες και καλό είναι να μην αντιμετωπίζονται με τη λήψη αντιβιοτικών.

    [28] Εκθέματα του Μουσείου Van Abbe στην ΑΣΚΤ

    Πηγή: ΑΠΕ 17/1/2002 3:25:00 μμ

    Εργα σημαντικών Ευρωπαίων και Αμερικανών καλλιτεχνών, αλλά και δημιουργίες νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, που κατέχουν πρωταγωνιστικούς ρόλους στη διεθνή εικαστική σκηνή της τελευταίας δεκαετίας του 20ου αιώνα, περιλαμβάνονται στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Τα εκθέματα προέρχονται από τη συλλογή του Μουσείου Van Abbe της πόλης Αϊντχόβεν της Ολλανδίας που αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα εικαστικά κέντρα για τη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη στην Ευρώπη.

    Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των τάσεων της διεθνούς εικαστικής σκηνής των τελευταίων χρόνων μέσα από μια γενικότερη ιστορική προσέγγιση της τέχνης του 20ου αιώνα.

    Η έκθεση που έχει τίτλο "Συνομιλία; Τελευταία Αποκτήματα του Μουσείου Van Abbe" θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υφυπουργό Πολιτισμού της Ολλανδίας κ. Φ. Βαν ντε Πλούγκ (F. van der Ploeg).

    Στόχος των διοργανωτών είναι να δώσουν το έναυσμα για μια συνομιλία ανάμεσα σε καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών και εθνικοτήτων, μια συνομιλία που λαμβάνει χώρα εκτός των ορίων της παραδοσιακής γλυπτικής και ζωγραφικής.

    Τα έργα της έκθεσης βασίζονται στην πολυφωνία και την αρχή της πολιτισμικής ισοτιμίας, αντιτάσσοντας στην ομοιομορφία της παγκοσμιοποίησης την απεριόριστη ποικιλία και τη βαθύτερη ενότητα της εσωτερικής οικουμενικότητας του ανθρώπου

    [29] Σαββατοκύριακο στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο

    17/1/2002 5:01:00 μμ

    Ο Πολιτιστικός Οργανισμούς του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο των τακτικών συναυλιών των Μουσικών Συνόλων, παρουσιάζει στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο την Ορχήστρα Δωματίου και το Κουαρτέτο Εγχόρδων.

    Πρόγραμμα εκδηλώσεων

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

    8.30 μ.μ. Σάββατο 19 Ιανουαρίου Ορχήστρα Δωματίου του Δήμου Αθηναίων με έργα Τσαϊκόφσκι και Μπετόβεν. Συμμετέχει η Μικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή. Διεύθυνση Ορχήστρας Ελευθέριος Κακλαμάνης

    6.30 μ.μ. Κυριακή 20 Ιανουαρίου Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δήμου Αθηναίων με έργα Μπαχ, Μότσαρτ και Μπετόβεν. Μουσική επιμέλεια Οδυσσέας Κορέλης

    [30] Επιλογή τραγουδιού για τη Γιουροβίζιον

    Πηγή: ΝΕΤ 17/1/2002 12:03:00 μμ

    Αρχίζει σήμερα η τελική διαδικασία για την επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Γιουροβίζιον, που θα διεξαχθεί στην Εσθονία. Τα έξι από τα δέκα επικρατέστερα τραγούδια έχουν δίγλωσσο στίχο, κάτι που έχει επιτραπεί από την περυσινή διοργάνωση. Φέτος, μαζί με αρκετούς νέους καλλιτέχνες, συμμετέχουν και μεγάλα ονόματα της ελληνικής ποπ σκηνής.

    [31] Ανοιξαν οι πύλες για την Comdex Greece 2002

    Πηγή: ΑΠΕ 17/1/2002 4:56:00 μμ

    Ανοιξαν σήμερα το πρωί οι πύλες του εκθεσιακού κέντρου της Helexpo στο Μαρούσι για να υποδεχτούν στα ειδικά διαμορφωμένα τεχνολογικά περίπτερα περισσότερες από 60 εταιρίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που δίνουν το παρόν στην έκθεση "Comdex Greece 2002", που διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο και την Key3Media Events.

    Στην έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 20 Ιανουαρίου, συμμετέχουν εταιρίες του κλάδου από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ σημαντική θα είναι για άλλη μια χρονιά η παρουσία των μεγάλων πολυεθνικών του χώρου, οι οποίες και εκπροσωπούνται από τις θυγατρικές και τα υποκαταστήματα τους στην Ελλάδα.

    Στα τρία επίπεδα της Comdex οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά τα πιο πρόσφατα προϊόντα και να γνωρίσουν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις που πλέον επηρεάζουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας και της νέας οικονομίας. Ο θεσμός της Comdex Greece εισέρχεται πλέον στο τρίτο έτος ζωής και φέτος για πρώτη φορά παρουσιάζει την Interop Greece, την έκθεση που δίνει έμφαση σε θέματα τηλεπικοινωνιών, αλλά και την Comdex Digital World, την έκθεση που είναι αφιερωμένη στο "ηλεκτρονικό επιχειρείν".

    Παράλληλες εκδηλωσεις

    Η διεθνούς βεληνεκούς έκθεση δεν θα ήταν δυνατόν να περιοριζόταν στην απλή παρουσίαση των καινοτόμων τεχνολογικά προϊόντων.

    Παράλληλα με την έκθεση, όπως άλλωστε συνέβαινε και στις προηγούμενες διοργανώσεις, έχει προγραμματιστεί η πραγματοποίηση συνεδριακών εκδηλώσεων, οι οποίες είναι:

    - Πέμπτη 17 Ιανουαρίου: "Security Forum"-Θέματα ασφάλειας για το διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό επιχειρείν.

    - Παρασκευή 18 Ιανουαρίου: "Νέες τεχνολογίες και προηγμένες υπηρεσίες. Η δυναμική της ελληνικής αγοράς των τηλεπικοινωνιών": Τι σημαίνει η απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών για τους χρήστες και τις επιχειρήσεις του κλάδου.

    - Σάββατο 19 Ιανουαρίου: "Εφαρμογές ηλεκτρονικής τραπεζικής στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον": Πως το διαδίκτυο επηρεάζει και την λειτουργία των τραπεζών. "Digital Enterprises, Τεχνολογίες και πρακτικές για τη σύγχρονη ελληνική επιχείρηση: Σε τι σημείο βρίσκεται η εξέλιξη της ελληνικής αγοράς πληροφορικής και σε τι βαθμό κυμαίνεται η διείσδυση της τεχνολογίας στις ΜΜΕ.

    [32] Ιταλία: Αγώνας για την προστασία των ζώων

    Πηγή: ΕΤ-1 17/1/2002 5:53:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Οικολόγοι εισέβαλαν σε κατάστημα με γούνες του Οίκου Φέντι, στο κέντρο της Ρώμης, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους για τη θανάτωση των ζώων. Μάλιστα ορισμένες γυναίκες γδύθηκαν και έριξαν κόκκινη μπογιά στις γούνες που υπήρχαν μέσα στο κατάστημα.

    Στόχος να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κόσμου και κυρίως των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη διαμαρτυρία τους γιατί οίκοι υψηλής ραπτικής χρησιμοποιούν συνεχώς φυσική γούνα, που έχει γίνει πάλι της μόδας.

    Φωνάζοντας "δολοφόνοι, δολοφόνοι και η γούνα πέθανε", προσπαθούσαν να εξηγήσουν γιατί είναι ντροπή να χρησιμοποιεί κανένας τη γούνα των ζώων για να κάνει μόδα και ακόμη χειρότερα να υπάρχουν άνθρωποι που τις αγοράζουν.

    Φιλοζωικές οργανώσεις έχουν και στο παρελθόν προβεί σε παρόμοιες επεισοδιακές διαμαρτυρίες για να τραβήξουν το ενδιαφέρον του κόσμου.

    Η αστυνομία επενέβη περίπου μία ώρα μετά τη βίαιη είσοδο των ακτιβιστών στο κατάστημα και συνέλαβε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 17 January 2002 - 17:55:14 UTC