Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ναυάγιο πλοίου έξω από τα Στείρα
  • [02] Αποστρατικοποιείται η Γυάρος
  • [03] Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Ηλεία
  • [04] Βρέθηκαν δύο πτώματα στον Κολωνό
  • [05] Ικανοποίηση από τα έργα στο Ολυμπιακό χωριό
  • [06] Ιωάννινα: βρέθηκε ο εγκλωβισμένος στους βράχους
  • [07] Ανακρίσεις για το πλοίο με τους υπεράριθμους επιβάτες
  • [08] Γέμισαν οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ λόγω χιονιού
  • [09] Αφγανιστάν: όχι στην απελευθέρωση πρώην υπουργών Ταλιμπάν
  • [10] Αυξήθηκαν οι θάνατοι δημοσιογράφων το 2001
  • [11] Tριήμερες συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων
  • [12] Δικαιώματα στους επιβάτες αεροπορικών πτήσεων
  • [13] Εβλήθη πακιστανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος
  • [14] Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Χάγης ο Μιλόσεβιτς
  • [15] Ιταλία:Στο προσκήνιο και πάλι σκάνδαλα διαφθοράς
  • [16] ΙΝΚΑ: Συμβουλές για τις εκπτώσεις
  • [17] Ε.Ε: Αποζημιώσεις αγροτών
  • [18] Συνεργασία European Dynamics-EURES
  • [19] Αυξημένες οι τιμές των οπωροκηπευτικών
  • [20] Φθηνότερο το ηλεκτρικό στην Ελλάδα!
  • [21] Στην τελική ευθεία η ιδιωτικοποίηση της ΟΑ
  • [22] Πρόστιμα του Υπ. Ανάπτυξης σε επιχειρήσεις
  • [23] Περικοπές εργαζομένων στη Merrill Lynch
  • [24] Δικαίωση ΕΠΟ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα
  • [25] Σε εγρήγορση για το Ολυμπιακό Χωριό
  • [26] Βουλγαρία: βρέθηκε περίεργο κρανίο
  • [27] Οι πιο κακοντυμένες του 2001
  • [28] Αρτηριοσκλήρωση λόγω χρόνιων λοιμώξεων
  • [29] Πρωτοβουλία για θησαυρούς της Βακτριανής
  • [30] Αίγυπτος: Το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου
  • [31] ''Παράπονα'' μέσω διαδικτύου για τα ΜΜΕ
  • [32] Αμνηστία σε Ταλιμπάν από τις αφγανικές αρχές

    [01] Ναυάγιο πλοίου έξω από τα Στείρα

    9/1/2002 7:22:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Το φέρυ μπόουτ "Μιαούλης Ι" που εκτελούσε το δρομολόγιο Ν. Στείρα-Αγία Μαρίνα εξέπεμψε λίγο πριν τις 19.00 σήμα SOS καθώς προσάραξε στη βραχονησίδα Σκουρονήσι, που βρίσκεται στον όρμο των Νέων Στείρων. Τα 37 άτομα-πλήρωμα και επιβάτες- μεταφέρονται με δύο αλιευτικά στην ακτή. Στην περιοχή βρίσκονται ένα ελικόπτερο "Σούπερ Πούμα" κι ένα τύπου "Σιρκόσκι", ένα ρυμουλκό και πλωτά του Λιμενικού Σώματος.

    [02] Αποστρατικοποιείται η Γυάρος

    Πηγή: ΝΕΤ 9/1/2002 5:01:00 μμ

    Την αποστρατικοποίηση της νήσου Γυάρος ώστε να αξιοποιηθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία ως τόπος ιστορικής μνήμης της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Σχετικό αίτημα είχε υποβάλλει ο Σύλλογος "Γυάρος: ιστορική μνήμη" και η Επιτροπή Απότισης Φόρου Τιμής των Αγωνιστών της Δημοκρατίας που εξορίστηκαν και φυλακίστηκαν στη Γυάρο, που έχει συγκροτηθεί από τον Υπουργό Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη, ο οποίος είχε μεταβιβάσει το αίτημα με επιστολή στον Υπουργό Εθνικής Αμυνας. Στην απόφαση αυτή συνετέλεσε και η θετική στάση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Γιώργο Θεοδωρουλάκη.

    Στη Γυάρο από σήμερα, σταματάει κάθε στρατιωτική χρήση.

    Ο υπουργός τόνισε ότι νησί αποδίδεται πλέον στον ελληνικό λαό και πρόσθεσε πως η ελευθερία και η δημοκρατία ειναι υπέρτατα αγαθά, τα οποία προασπίζονται οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Γυάρο θα κατασκευαστεί προβλήτα, ώστε να μπορεί να δεχτεί επισκέπτες, και υπάρχουν και σχέδια για αναπαλαίωση των κτιρίων, ώστε στο μέλλον να αξιοποιηθεί τουριστικά.

    [03] Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Ηλεία

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 12:11:00 μμ

    Σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 11.15 σήμερα το πρωί, με επίκεντρο τη χερσαία περιοχή του Βαρθολομιού Ηλείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σεισμολογικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου της Πάτρας, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 20 χιλιόμετρα. Η δόνηση έγινε αισθητή εκτός απο την Ηλεία και στο νομό Αχαϊας. Απο την αστυνομία δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

    [04] Βρέθηκαν δύο πτώματα στον Κολωνό

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 7:37:00 μμ

    Αδέσποτοι σκύλοι έφαγαν τμήμα ανθρώπου που ήταν νεκρός μέσα σε οικόπεδο στην οδό Μοναστηρίου 164 στον Κολωνό. Το πτώμα βρέθηκε σήμερα το πρωί και μέχρι το βράδυ δεν είχαν εξακριβωθεί τα στοιχεία του θύματος. Η αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για κάποιον τοξικομανή ηλικίας περίπου 30 ετών που πέθανε μετά από χρήση ναρκωτικών. Οπως λένε κάτοικοι της περιοχής το οικόπεδο όπου βρέθηκε το πτώμα χρησιμοποιείται από χρήστες ναρκωτικών.

    Ενα ακόμα πτώμα άνδρα αγνώστων στοιχείων βρέθηκε το πρωί μέσα σε πηγάδι βάθους δύο μέτρων στη λεωφόρο Κηφισού, επίσης στον Κολωνό. Και σ αυτή την περίπτωση οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για θάνατο από ναρκωτικά και εκτιμούν ότι το θύμα πέθανε κάπου αλλού και πιθανότατα τον μετέφεραν και τον έριξαν στο πηγάδι κάποιοι σύντροφοί του, επειδή φοβήθηκαν τις συνέπειες.

    Τα αίτια του θανάτου και των δύο ανδρών, πάντως, θα εξακριβωθούν από τη νεκροτομή που θα γίνει αύριο.

    [05] Ικανοποίηση από τα έργα στο Ολυμπιακό χωριό

    9/1/2002 7:31:00 μμ

    Την απόλυτη ικανοποίησή τους για την πρόοδο που παρατηρείται στην κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, εξέφρασαν τόσο η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου, όσο και ο υφυπουργός Εργασίας Λευτέρης Τζιόλας, μετά από επίσκεψη επιθεώρησης στο μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ.Τζιόλας, μέχρι τις 21-1-2002 θα ολοκληρωθεί το 33% του έργου, ενώ σε ορισμένους τομείς, όπως η σκυροδέτηση, οι εργασίες προχωρούν ταχύτερα, με αποτέλεσμα την ίδια ημερομηνία να έχει ολοκληρωθεί το 35% του έργου. Επίσης, στα περισσότερα κτίρια στα τέσσερα εργοτάξια του Ολυμπιακού Χωριού έχει ολοκληρωθεί ο σκελετός και έχει ξεκινήσει η τοιχοποιία.

    Τόσο ο κ.Τζιόλας όσο και η κα Αγγελοπούλου δήλωσαν ικανοποιημένοι από την πρόοδο του έργου παρά τις πρόσφατες αντίξοες καιρικές συνθήκες οι οποίες δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα στο εργοτάξιο, παρόλο που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το βασικό αντιπλημμυρικό έργο.

    Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος επισκέψεων της κ. Αγγελοπούλου στα "ολυμπιακά εργοτάξια" και είναι η πρώτη στο Ολυμπιακό Χωριό, ενώ είναι η δεύτερη φορά που η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής επισκέπτεται αιφνιδιαστικά εργοτάξιο ολυμπιακού έργου.

    [06] Ιωάννινα: βρέθηκε ο εγκλωβισμένος στους βράχους

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 6:44:00 μμ

    "Αίσιο τέλος" στην περιπέτεια του 37χρονου Ευθύμιου Πίσπα, που από την Κυριακή παρέμενε εγκλωβισμένος ανάμεσα από δύο μεγάλα βράχια, σε χαράδρα βάθους 2 χιλιομέτρων στο Δίστρατο Ιωαννίνων. Στις 3 τα ξημερώματα, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, αφού ο απεγκλωβισμός του έγινε κοντά στα μεσάνυχτα από άνδρες της ΕΜΑΚ, οι οποίοι στη συνέχεια τον μετέφεραν με φορείο μέσα από δύσβατες περιοχές, στο σημείο που περίμενε το ασθενοφόρο.

    Μεγάλη και δύσκολη η επιχείρηση απεγκλωβισμού

    Η επιχείρηση απεγκλωβισμού ξεκίνησε χθες το μεσημέρι, στις 12, όταν ο πατέρα του που τον αναζητούσε άκουσε βογκητά και βρήκε τον 37χρονο, ανάμεσα στα βράχια και καλυμμένο μέχρι το στήθος με πέτρες και χώματα. Στην προσπάθειά του ο Πίσπας να περάσει τον σχισμό των δύο βράχων, το έδαφος υποχώρησε και στην συνέχεια τον κάλυψαν πέτρες και χώματα.

    Οι άνδρες της ΕΜΑΚ χρειάστηκαν περισσότερες από 11 ώρες, για να σπάσουν βράχια και να τον απεγκλωβίσουν, ενώ πάντα κοντά του βρίσκονταν γιατρός που του έδινε ηρεμιστικά και χυμούς για να τον κρατήσει στην ζωή. Ο Πίσπας έχει ψυχολογικά προβλήματα και από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων είχε βγει πριν τις γιορτές. Από το χωριό του εξαφανίστηκε την Κυριακή το μεσημέρι, αλλά κανένας αρχικά δεν ανησύχησε γιατί το έκανε συχνά.

    Στο σημείο που εγκλωβίστηκε, τα δύο βράχια σχηματίζουν μια σπηλιά και αυτό είναι που τον κράτησε στην ζωή και τον προφύλαξε από το ψύχος, το οποίο στην περιοχή αυτή είναι συνεχώς υπό το μηδέν όλο το 24ωρο.

    [07] Ανακρίσεις για το πλοίο με τους υπεράριθμους επιβάτες

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 6:36:00 μμ

    Διακόσιους δεκαέξι υπεράριθμους επιβάτες μετέφερε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από τη Σάμο στον Πειραιά, με ενδιάμεσα λιμάνια την Ικαρία, Μύκονο και Σύρο το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο "Ρομίλντα", το οποίο το μεσημέρι κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά. Οπως διαπιστώθηκε μετά από καταμέτρηση των επιβατών, στο λιμάνι του Πειραιά αποβιβάστηκαν 127 υπεράριθμοι επιβάτες, ενώ 68 είχε αποβιβάσει το πλοίο στην Ικαρία, τέσσερις στη Μύκονο και 17 στη Σύρο. Για τη μεταφορά υπεράριθμων επιβατών συνελήφθη ο πλοίαρχος Γιάννης Μπάτζιος, ο οποίος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Το "Ρομίλντα" είχε αποπλεύσει χθες το απόγευμα από τη Σάμο και πριν καταπλεύσει στον Πειραιά είχε προσεγγίσει στα ενδιάμεσα λιμάνια της Ικαρίας, της Μυκόνου και της Σύρου στα οποία, λόγω του απαγορευτικού, είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες επιβάτες.

    [08] Γέμισαν οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ λόγω χιονιού

    Πηγή: ΝΕΤ 9/1/2002 4:19:00 μμ

    Μάννα εξ ουρανού για την ΕΥΔΑΠ ήταν η χιονόπτωση των τελευταίων ημερών. Η ενίσχυση των αποθεμάτων στους ταμιευτήρες της εκτιμάται ότι είναι ίση με την απόδοση ενός μηνός. Ωστόσο, ανησυχητικό υπήρξε το φαινόμενο της υπερκατανάλωσης, καθώς τις ημέρες της κακοκαιρίας ξοδεύτηκε η ίδια ποσότητα νερού που καταναλώνεται τις ημέρες του καύσωνα.

    [09] Αφγανιστάν: όχι στην απελευθέρωση πρώην υπουργών Ταλιμπάν

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 6:53:00 μμ

    "Ο Αφγανικός λαός δεν αποδέχεται" την απελευθέρωση από τις Αρχές της Κανταχάρ τριών πρώην υπουργών των Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα από την Καμπούλ υπεύθυνος του υπουργείου Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Ο Ντιν Μοχάματ Τζοράτ, επικεφαλής της υπηρεσίας για την τήρηση του Νόμου και της Τάξης του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι αν υπουργοί έχουν "διαπράξει εγκλήματα ή έχουν προδώσει το λαό τους, θα πρέπει να φυλακίζονται και στη συνέχεια να δικάζονται".

    Ερωτηθείς σχετικά με την απελευθέρωση τριών πρώην υπουργών των Ταλιμπάν από τις Αρχές της Κανταχάρ, ο ίδιος δήλωσε ότι αυτό "δεν το αποδέχεται ο Αφγανικός λαός". Ο Χάτζι Γκουλ Αγά, κυβερνήτης της επαρχίας της Κανταχάρ, δήλωσε χθες ότι οι τρεις πρώην υπουργοί των Ταλιμπάν-Δικαιοσύνης, Αμυνας και Βιομηχανίας και Ορυχείων-παραδόθηκαν εθελοντικά και σύμφωνα με την ισχύουσα αμνηστία, αφέθηκαν ελεύθεροι επειδή παραδόθηκαν με τη θέλησή τους, μαζί με άλλους υπεύθυνους των Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον Χαλέντ Παστούν, έναν από τους εκπροσώπους του κυβερνήτη.

    [10] Αυξήθηκαν οι θάνατοι δημοσιογράφων το 2001

    9/1/2002 12:20:00 μμ

    Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της οργάνωσης "Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα", ο αριθμός των δημοσιογράφων που παρενοχλήθηκαν ή διώχθηκαν για τη δουλειά τους διπλασιάστηκε από το 2000 στο 2001. Τριάντα-ένας δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2001 (32 το 2000). Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν έκανε την Ασία την πιο επικίνδυνη περιοχή για δημοσιογράφους, όπου σκοτώθηκαν οκτώ δημοσιογράφοι.

    Συνολικά, δεκατέσσερις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στην Ασία την περασμένη χρονιά. Μεταξύ των χωρών όπου καταπιέζονται οι δημοσιογράφοι είναι το Μπανγκλαντές, η Ερυθραία, η Αϊτή, το Νεπάλ και η Ζιμπάμπουε, αναφέρει η οργάνωση ΔΧΣ.

    Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.rsf.fr

    [11] Tριήμερες συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 12:08:00 μμ

    Ισραηλινοί και παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αναμένονται σήμερα στη Νότια Αφρική για τριήμερες συνομιλίες σχετικά με τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στην Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τον ισραηλινό υφυπουργό Εξωτερικών Αζίζ Παχάντ, δυο οκταμελείς αντιπροσωπείες των δυο πλευρών θα συναντηθούν με πρώην και νυν νοτιοαφρικανούς υπουργούς.

    Ο πρόεδρος της ισραηλινής Βουλής Αβραάμ Μπουργκ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Γιόσι Μπεϊλίν και ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ είναι μεταξύ των μελών των δυο πλευρών.

    Ο Παχάντ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για ένα νέο γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, αλλά για συνομιλίες που έχουν σκοπό να υποστηρίξουν τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Ο τόπος διεξαγωγής των συνομιλιών δεν ανακοινώθηκε.

    [12] Δικαιώματα στους επιβάτες αεροπορικών πτήσεων

    9/1/2002 4:48:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρόταση κανονισμού που υιοθέτησε σήμερα στις Βρυξέλλες προωθεί την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των επιβατών αεροπορικών πτήσεων. Στόχος των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η καταπολέμηση των υπεράριθμων κρατήσεων (overbooking), των αιφνιδιαστικών ακυρώσεων καθώς και των σημαντικών καθυστερήσεων των πτήσεων.

    Υπεράριθμες κρατήσεις και ακυρώσεις πτήσεων

    Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 250.000 επιβάτες στα αεροδρόμια των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης πέφτουν θύματα υπεράριθμων κρατήσεων. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις όπου οι αεροπορικές εταιρείες αρνούνται την επιβίβαση σε κατόχους εισιτήριων λόγω υπεράριθμων κρατήσεων, θα οφείλουν:

    -Nα καταβάλλουν αποζημίωση στον επιβάτη ύψους 750 ευρώ (από 150 που ισχύει σήμερα) για τις πτήσεις κάτω των 3.500 χλμ. Προβλέπεται ότι η αποζημίωση αυτή θα μειώνεται στα 375 ευρώ, εάν η καθυστέρηση δεν υπερβαίνει τις δύο ώρες.

    -Να καταβάλλουν αποζημίωση στον επιβάτη ύψους 1.500 ευρώ (από 300 ευρώ) για πτήσεις άνω των 3.500 χλμ. Προβλέπεται ότι η αποζημίωση αυτή θα μειώνεται στα 750 ευρώ εάν η καθυστέρηση δεν υπερβαίνει τις τέσσερις ώρες.

    Οι εταιρείες έχουν ακόμη την υποχρέωση να απευθύνονται σε εθελοντές επιβάτες που δηλώνουν έτοιμοι να παραχωρήσουν τη θέση τους ώστε να ταξιδέψει κάποιος συνεπιβάτης τους με ανταλλάγματα που θα έχουν προσυμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών και θα περιλαμβάνουν την πρόταση εναλλακτικής πτήσης ή τον καθορισμό του ύψους της αποζημίωσης. Κατά την αναμονή στο αεροδρόμιο οι εταιρείες θα πρέπει να προσφέρουν στους επιβάτες αναψυκτικά, γεύμα και κατάλυμα. Διευκρινίζεται ότι μια αεροπορική εταιρεία δεν μπορεί να αρνηθεί σε ένα επιβάτη με ειδικές ανάγκες το δικαίωμα να ταξιδέψει.

    Σε ό,τι αφορά τις ακυρώσεις των πτήσεων, που γίνονται με ευθύνη της αεροπορικής εταιρείας και για τις οποίες μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία μέριμνα για τον επιβάτη, θα ισχύουν τα ίδια μέτρα προστασίας όπως και για τις περιπτώσεις άρνησης επιβίβασης.

    Σχετικά με τις καθυστερήσεις πτήσεων

    Αναφορικά με τις σημαντικές καθυστερήσεις των πτήσεων προβλέπεται ότι στο εξής ο επιβάτης θα πρέπει να έχει το δικαίωμα επιλογής μεταξύ εναλλακτικών πτήσεων ή της αποζημίωσης του εισιτηρίο.

    Εφαρμογή των μέτρων σε τακτικές πτήσεις και πτήσεις τσάρτερ

    Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για τις Μεταφορές επίτροπος Λογιόλα Ντε Παλάθιο δήλωσε σχετικά: "Ένας μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων βρίσκονται προ δυσάρεστων εκπλήξεων, όταν παρουσιάζονται στον έλεγχο των εισιτηρίων στα αεροδρόμια. Επιθυμούμε να μειώσουμε τον αριθμό των επιβατών, που πέφτουν θύματα άρνησης στην επιβίβασή τους και οι προτάσεις μας στοχεύουν στο να καταστεί αυτή η πρακτική πολύ πιο δύσκολη για τις αεροπορικές εταιρείες. Ακόμη επιθυμούμε να ενισχύσουμε την προστασία των επιβατών έναντι των αιφνιδιαστικών καθυστερήσεων των πτήσεων. Θεωρούμε ότι η ενίσχυση των δικαιωμάτων των επιβατών θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα αεροπορικά ταξίδια".

    Μετά την έγκρισή τους από το Συμβούλιο Υπουργών, τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται σε όλες τις αεροπορικές πτήσεις, δηλαδή τόσο στις τακτικές όσο και στις πτήσεις τσάρτερ.

    [13] Εβλήθη πακιστανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 4:17:00 μμ

    Στρατιωτικός αξιωματούχος της Ινδίας ανακοίνωσε ότι ινδικές στρατιωτικές δυνάμεις έβαλαν εναντίον μη επανδρωμένου πακιστανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους που πραγματοποίησε πτήση πάνω από το ινδικό τμήμα του Κασμίρ. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το αεροσκάφος δεν επλήγη από τα πυρά διότι πετούσε σε μεγάλο ύψος και κατόρθωσε να επιστρέψει στο Πακιστάν.

    Είναι η δεύτερη φορά που η Ινδία ανακοινώνει ότι έβαλε εναντίον μη επανδρωμένου πακιστανικού αεροπλάνου πάνω από το έδαφός της. Ο Ινδός στρατιωτικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πάντως ότι η διείσδυση του κατασκοπευτικού αεροπλάνου αποτελεί μία "τακτική άσκηση κατά μήκος των συνόρων για την εκατέρωθεν παρακολούθηση της ανάπτυξης στρατευμάτων και εξοπλισμού".

    [14] Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Χάγης ο Μιλόσεβιτς

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 12:04:00 μμ

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εμφανίστηκε για τελευταία φορά σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, για τα εγκλήματα πολέμου, πριν από την έναρξη της δίκης του, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 12 Φεβρουαρίου. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα ανακοινώσει σήμερα τις τελευταίες διαδικαστικές λεπτομέρειες πριν από την δίκη του Μιλόσεβιτς ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Κόσοβο, το 1999.

    Το δικαστήριο θα ανκοινώσει τον αριθμό των μαρτύρων κατηγορίας και θα αποφασίσει τα μέτρα ασφαλείας τους.

    Ο 60χρονος Μιλόσεβιτς θα δικαστεί χωριστά για άλλες κατηγορίες που αφορούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία στην Κροατία το 1991 και στη Βοσνία στο διάστημα 1992-95.

    [15] Ιταλία:Στο προσκήνιο και πάλι σκάνδαλα διαφθοράς

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 4:37:00 μμ

    Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας του Μιλάνου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ματαιώσει τη δίκη για διαφθορά, στην οποία εμπλέκεται ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Ο Γκεράρντο Ντ'Αμπρόζιο, ο οποίος είναι ένας από τους πλέον εξέχοντες ιταλούς δικαστικούς λειτουργούς, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να σταματήσει τη δίκη για διαφθορά, στην οποία εμπλέκεται ο Μπερλουσκόνι, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για απομάκρυνση ενός απο τους δικαστές που χειρίζονται την υπόθεση "απειλή για την δημοκρατία".

    Ο Ντ'Αμπρόζιο σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε δύο μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες, επισημαίνει ότι "η αλήθεια είναι ότι δεν θέλουν τη διεξαγωγή της δίκης αυτής και προσπαθούν να βρουν τρόπους να την ματαιώσουν". Ο Ντ'Αμπρόζιο σχολίασε την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Ρομπέρτο Καστέλι για άμεση μετάθεση του δικαστή Γκουίντο Μπραμπίλα, αρνούμενος να του επιτρέψει να συνεχίσει να προεδρεύει της δίκης. Ετσι η δίκη θα πρέπει να αρχίσει από την αρχή.

    [16] ΙΝΚΑ: Συμβουλές για τις εκπτώσεις

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 7:19:00 μμ

    Συμβουλές στους καταναλωτές για την καλύτερη αξιοποίηση της περιόδου των εκπτώσεων, που ξεκινά την προσεχή Δευτέρα 14 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου, δίνει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ). Το 2001, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΚΑ, κατεγράφησαν 417 παράπονα σχετικά με το θέμα των εκπτώσεων, ενώ πολύ περισσότερα ήταν τα παράπονα (6.927) που σχετίζονταν με το θέμα των πιστωτικών καρτών.

    Το ΙΝΚΑ προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα υπενθυμίζει ότι:

    οι αγορές πρέπει να γίνονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι το ποσοστό έκπτωσης και να ακολουθούν τον προγραμματισμό και την έρευνα στα καταστήματα. οι καταναλωτές δεν πρέπει να επηρεάζονται από το ποσοστό της έκπτωσης σε ένα συγκεκριμένο είδος και να νομίζουν ότι το ίδιο ποσοστό έκπτωσης ισχύει για όλα τα είδη μέσα σε ένα κατάστημα. οι καταναλωτές πρέπει να είναι επιφυλακτικοί στις μεγάλες εκπτώσεις και να θυμούνται ότι η περίοδος αυτή μπορεί να τους είναι χρήσιμη στα είδη τα οποία επηρεάζονται από την εποχικότητα και τη μόδα, δηλαδή στα είδη ένδυσης-υπόδησης. οι καταναλωτές πρέπει να καταγγέλλουν κάθε περίπτωση πλασματικών εκπτώσεων ή κυκλοφορίας ελαττωματικών προϊόντων κατά την περίοδο αυτή και να ζητούν για όλες τις αγορές τους αποδείξεις.

    Το ΙΝΚΑ σημειώνει επίσης ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να αναγράφονται μόνο οι τιμές προ της έκπτωσης σε δρχ. και ευρώ και το ποσοστό της έκπτωσης. Δεν θα αναγράφονται δηλαδή οι τιμές σε δρχ. και ευρώ που προκύπτουν μετά την έκπτωση.

    [17] Ε.Ε: Αποζημιώσεις αγροτών

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 7:19:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους αγρότες των νομών Ηρακλείου, Φωκίδας, Πρέβεζας, Δράμας, Εβρου, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας και Λευκάδας, των οποίων οι γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν απο τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που έλαβαν χώρα απο τον Ιούλιο έως και το Δεκέμβριο του 1999.

    Ήδη, με εντολή του υπουργού Γεωργίας κ. Δρυ, προωθείται η υπογραφή κοινής απόφασης των υπουργών Γεωργίας και Οικονομικών, προκειμένου να αρχίσει άμεσα η καταβολή των ενισχύσεων στους πληγέντες αγρότες.

    [18] Συνεργασία European Dynamics-EURES

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 3:53:00 μμ

    Η European Dynamics ανέλαβε την τεχνική διαχείριση των υπηρεσιών EURES (European Employment Services) για λογαριασμό της Γενικής Διεύθυνσης Εργασίας και Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο σύμβασης με τη Διεύθυνση Πληροφορικής για την παροχή υπηρεσιών και εφαρμογών Διαδικτύου σε διάφορες Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ενίσχυση και ανάπτυξη της υπηρεσίας

    Το έργο περιλαμβάνει την επίβλεψη, συντήρηση και ανάπτυξη των κεντρικών υπηρεσιών και της βάσεως δεδομένων EURES, την παρακολούθηση και υποστήριξη της επικοινωνίας και ανταλλαγής δεδομένων με τα μέλη του δικτύου, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη της υπηρεσίας με τη χρήση τεχνολογίας Web. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τον πρώτο χρόνο ανέρχεται σε 320,000 ευρώ.

    Στόχος του EURES είναι η διευκόλυνση της μετακίνησης των εργαζομένων στα 17 κράτη της ευρωπαϊκής αγοράς και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με τις ευκαιρίες απασχόλησης και τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας τους.

    [19] Αυξημένες οι τιμές των οπωροκηπευτικών

    Πηγή: ΝΕΤ 9/1/2002 3:27:00 μμ

    Η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της αγροτικής παραγωγής από την κακοκαιρία έδωσε το έναυσμα για υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των οπωροκηπευτικών, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 300%. Η αγορά έχει ήδη αρχίσει τις αθρόες εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών από πολλές χώρες, οι τιμές των οποίων κινούνται επίσης σε υψηλά επίπεδα. Οι αρμόδιοι προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για την εξομάλυνση της κατάστασης. Εν τω μεταξύ οι καταναλωτές προσπαθούν να περιορίσουν στο ελάχιστο τις αγορές τους, περιμένοντας καλύτερες μέρες.

    [20] Φθηνότερο το ηλεκτρικό στην Ελλάδα!

    9/1/2002 12:48:00 μμ

    Η τιμή του ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι η φθηνότερη μεταξύ των "15" τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες η οποία αναφέρεται στις τιμές του ηλεκτισμού στους "15" την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2001.

    Η Δανία έχει την υψηλότερη τιμή

    Ειδικότερα, η τιμή του ηλεκτρισμού, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, στην Ελλάδα ανέρχεται σε 7,87 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες (kWh) για τη μικρή κατανάλωση, σε 6,29 ευρώ για τη μεσαία κατανάλωση και σε 5,43 ευρώ για τη μεγάλη κατανάλωση.

    Σημειώνεται ότι "μικρή" θεωρείται η κατανάλωση ηλεκτρισμού που δεν υπερβαίνει σε ετήσια βάση τις 600 κιλοβατώρες, "μεσαία" αυτή που δεν υπερβαίνει τις 3.500 κιλοβατώρες και "μεγάλη" αυτή που ξεπερνά τις 3.500 κιλοβατώρες.

    Μεταξύ των "15", η τιμή του ηλεκτρισμού είναι υψηλότερη στη Δανία με 30,68 ευρώ για τη μικρή κατανάλωση, 21,06 ευρώ για τη μεσαία κατανάλωση και 18,21 ευρώ για τη μεγάλη κατανάλωση.

    Υψηλές τιμές στον ηλεκτρισμό εμφανίζουν επίσης η Σουηδία και το Λουξεμβούργο ενώ σε χαμηλές τιμές την Ελλάδα ακολουθούν η Ιταλία και η Πορτογαλία. Ακόμη, η Ελλάδα εμφανίζει τη χαμηλότερη μεταξύ των κοινοτικών της εταίρων τιμή του ηλεκτρισμού εκπεφρασμένη σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης.

    Στην Ελλάδα η τιμή του ηλεκτισμού ανέρχεται σε 10,34 ΜΑΔ ανά 100 κιλοβατώρες για τη μικρή κατανάλωση, σε 8,27 ευρώ για τη μεσαία κατανάλωση και σε 7,14 ευρώ για τη μεγάλη κατανάλωση.

    Σε Μονάδες αγοραστικής Δύναμης την υψηλότερη τιμή του ηλεκτρισμού εμφανίζει η Δανία με 24,73 ΜΑΔ για τη μικρή κατανάλωση, 16,98 ΜΑΔ για τη μεσαία κατανάλωση και 14,67 ΜΑΔ για τη μεγάλη κατανάλωση.

    [21] Στην τελική ευθεία η ιδιωτικοποίηση της ΟΑ

    Πηγή: ΕΡΑ 9/1/2002 6:15:00 μμ

    Συνάντηση με τους υπουργούς εθνικής οικονομίας και μεταφορών, Νίκο Χριστοδουλάκη και Χρήστο Βερελή, είχαν σήμερα οι εκπρόσωποι της Αυστραλιανής Κοινοπραξίας που εχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Οπως δήλωσε ο υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής θα έχει κλείσει έως το τέλος Ιανουαρίου. Να σημειωθεί οτι οι Αυστραλοί προσφέρουν 102 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του 51% της Ολυμπιακής και 150 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας.

    [22] Πρόστιμα του Υπ. Ανάπτυξης σε επιχειρήσεις

    Πηγή: ΕΡΑ 9/1/2002 4:32:00 μμ

    Με πρόστιμα, παραπομπή στον Εισαγγελέα αλλά και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού όσων επιχειρήσεων προχώρησαν σε στρογγυλοποιήσεις προς τα πάνω και παραβίασαν τη νομοθεσία σχετικά με το ευρώ απάντησε το υπουργείο Ανάπτυξης. Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού παραπέμπονται αρκετά αρτοποιεία, στον Εισαγγελέα δύο μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 10 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

    [23] Περικοπές εργαζομένων στη Merrill Lynch

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 5:50:00 μμ

    Η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων Merrill Lynch προτίθεται να περικόψει 9.000 θέσεις εργασίας και να αναλάβει το βάρος των 2,2 δισ. δολαρίων που συνεπάγονται οι απολύσεις, για το τέταρτο τρίμηνο, στο πλαίσιο μιας ευρείας αναδιάρθρωσης, προκειμένου να προσαρμοστεί στις δύσκολες συνθήκες της αγοράς. Οι περικοπές συνδυάζονται με τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η τράπεζα, τα οποία περιλαμβάνουν πακέτα εθελουσίας αποχώρησης, το τελευταίο τρίμηνο του 2001.

    Αναπροσαρμογή της θέσης της Τράπεζας

    Η Merrill ανακοίνωσε επίσης ότι τα λειτουργικά της κέρδη το τέταρτο τρίμηνο, εξαιρουμένων των έκτακτων επιβαρύνσεων, αναμένεται να μειωθούν μεταξύ 48-50 σεντς ανά μετοχή και οι προβλέψεις για τα έσοδα θα είναι 8% χαμηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο, εξαιτίας του μειωμένου όγκου συναλλαγών ομολόγων και των μειωμένων επενδυτικών δραστηριοτήτων της τράπεζας, εξαιτίας της διατάραξης του τομέα μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Οι σχεδιαζόμενες απολύσεις είναι η τελευταία κίνηση του νέου διευθυντή Σταν Ο' Νιλ, προκειμένου να αναπροσαρμόσει τη θέση της τράπεζας στην αγορά και θεωρείται η πιο ριζοσπαστική μεταξύ αυτών που έχουν υιοθετήσει οι ομόλογες τράπεζες στη Wall Street, προκειμένου να κάνουν τις κατάλληλες προσαρμογές στη συνεχιζόμενη κάμψη που παρατηρείται στους τομείς διαμεσολάβησης για την είσοδο εταιριών στο χρηματιστήριο και για τις συγχωνεύσεις ή εξαγορές.

    Η Merrill Lynch μείωσε το προσωπικό της μετά την παύση των πληρωμών από το ρωσικό κράτος το 1998 και επαναπροσέλαβε κάποιον αριθμό, μετά τη βελτίωση των συνθηκών. Με τις τελευταίες απολύσεις, η τράπεζα πιστεύει ότι θα περιορίσει το λειτουργικό της κόστος κατά 1,4 δισ. δολάρια το χρόνο, από το τελευταίο τρίμηνο και μετά.

    ΠΗΓΗ:Financial Times

    [24] Δικαίωση ΕΠΟ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 7:38:00 μμ

    Νικήτρια βγήκε σήμερα η ΕΠΟ στη δικαστική της μάχη με την "Global Sportnet", αφού το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει εναντίον της η γερμανική εταιρεία.

    Οι εκπρόσωποι της γερμανικής εταιρείας δεν υποστήριξαν τελικά ότι είχαν το δικαίωμα να υποβάλλουν πρώτοι προσφορά για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των προκριματικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2004, αφού κάτι τέτοιο δεν αναγνωρίζεται από τα δικαστήρια.

    Αυτό όμως το σημείο ήταν και το καθοριστικό για την έκβαση της δικαστικής μάχης. Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη φάση του διαγωνισμού έληξε σήμερα, κι έτσι η ΕΠΟ μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα πλέον στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

    [25] Σε εγρήγορση για το Ολυμπιακό Χωριό

    Πηγή: ΕΡΑ 9/1/2002 5:14:00 μμ

    Το εργοτάξιο του Ολυμπιακού Χωριού επισκέφθηκαν σήμερα η Πρόεδρος του ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου με τον Υφυπουργό Εργασίας, Λευτέρη Τζιώλα και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των εργασιών. Τόνισαν μάλιστα πως στις 21 Ιανουαρίου, ημερομηνία επίσκεψης του κυρίου Οσβαλντ στην Αθήνα, οι εργασίες για το Ολυμπιακό χωριό θα βρίσκονται πιο μπροστά και από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

    [26] Βουλγαρία: βρέθηκε περίεργο κρανίο

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 7:40:00 μμ

    Κρανίο άγνωστης προέλευσης ανακάλυψε πέρυσι κάτοικος της Φιλιππούπολης στο Βουλγαρικό μέρος της Ροδόπης, γράφει ο σημερινός Τύπος, επικαλούμενος δηλώσεις του διευθυντή του Μουσείου Παλαιοντολογίας στην κοντινή πόλη Ασενοφγράντ. "Το κρανίο ανήκει σε ον, το οποίο μέχρι στιγμής δεν γνώριζε η Παλαιοντολογία", δήλωσε ο κ. Ντίμιταρ Κοβάτσεφ, κατά την παρουσίαση του ευρήματος στον Τύπο.

    Προφητεία;

    Το κρανίο έχει δυο κόγχες οφθαλμού, αλλά, αντί για "στόμα", στο κάτω μέρος του βρίσκονται δυο κοιλότητες με άγνωστο προορισμό. Το μέγεθος του θυμίζει βρεφικό κρανίο, αλλά είναι πολύ ελαφρύ.

    Το άτομο, που ανακάλυψε το Μάιο του 2001 και στη συνέχεια δώρισε το κρανίο στο Μουσείο ζήτησε να παραμείνει ανώνυμο. Ο δωρητής υποστήριζε ότι είδε στον ύπνο του πέντε άνδρες με στολές αστροναυτών, οι οποίοι και του "υπέδειξαν" που να ψάξει. Αλλά ο ίδιος πήγε στα βουνά, μετά από πολλαπλή επανάληψη του "προφητικού" ονείρου, όπως υποστήριξε.

    [27] Οι πιο κακοντυμένες του 2001

    9/1/2002 2:14:00 μμ

    Οι πιο κακοντυμένες γυναίκες του Χόλιγουντ για το 2001, σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, είναι η Αν Ρόμπινσον, η Μπρίτνεϊ Σπίαρς και Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς,

    Η παρουσιάστρια του "Αδύναμου Κρίκου", του βρετανικού δικτύου BBC και σταρ της αμερικανικής τηλεόρασης NBC, κρίθηκε από τους ειδικούς ως η πλέον ακατάλληλη για τη μικρή οθόνη.

    Ωστόσο η ίδια δεν φαίνεται να πτοείται καθώς μέσα σε λίγο χρόνο κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές των Αμερικανών.

    Ο σχεδιαστής μόδας του Χόλιγουντ Κρις Μπλάκγουελ που συντάσσει επί 42 χρόνια τον κατάλογο των πιο κακοντυμένων γυναικών στον κόσμο, ο οποίος αφορά κυρίως σταρ του κινηματογράφου και της μουσικής, τόνισε ότι η κακογουστιά της Ρόμπινσον δεν απέχει και πολύ από εκείνη της πριγκίπισσας της ποπ Μπρίτνεϊ Σπίαρς, η οποία καταλαμβάνει επαξίως τη δεύτερη θέση στον κατάλογο.

    Η ενδυματολογική παρουσία της ηθοποιού Ζουλιέτ Μπινός θεωρείται από τους κριτικούς "όλεθρος της υψηλής ραπτικής" ενώ σύσσωμο το τριμελές ποπ συγκρότημα "Destiny's Child" που είναι στην τέταρτη θέση χαρακτηρίζεται ως "τριλογία" παντελούς ακαλαισθησίας. Από τον κατάλογο δεν λείπει η Λαίδη Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς, η σύντροφος του διαδόχου του βρετανικού θρόνου πρίγκιπα Κάρολου που το ντύσιμό της την κάνει να μοιάζει με μπαγιάτικη πουτίγκα του Γιορκσάιρ, όπως δήλωσε ο Μπλάκγουελ.

    [28] Αρτηριοσκλήρωση λόγω χρόνιων λοιμώξεων

    9/1/2002 12:11:00 μμ

    Ερευνητές στη Γερμανία συνέδεσαν τις χρόνιες λοιμώξεις με την εμφάνιση της αρτηριοσκλήρωσης σε ορισμένους καρδιοπαθείς, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην ιατρική επιθεώρηση "Circulation" της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας. Η μελέτη αυτή βασίζεται σε ιατρικές εξετάσεις 572 καρδιοπαθών από ερευνητές του πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ.

    Οι γιατροί μέτρησαν σε αυτούς τους ασθενείς τα αντισώματα στους ιούς 1 και 2 του έρπητα και σε ένα άλλο ευρύ φάσμα λοιμώξεων.

    Παράλληλα μέτρησαν και το μέγεθος της αρτηριοσκλήρωσης με αγγειογραφίες της στεφανιαίας και υπερηχογραφήματα της καροτίδας.

    Οι εξετάσεις αυτές έδειξαν ότι σε περιπτώσεις προχωρημένης αρτηριοσκλήρωσης παρουσιάστηκαν αυξημένα αντισώματα κατά του έρπη και των άλλων λοιμώξεων.

    "Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι λοιμογόνοι παράγοντες συνδέονται με την εμφάνιση της αρτηριοσκλήρωσης", υποστηρίζουν οι Χανς Ρούπρεχτ και η Κριστίν Εσπινόλα-Κλάιν, επικεφαλής των ερευνών και πρόσθεσαν πως η παρουσία λοιμογόνων παραγόντων αυξάνει τα ποσοστά θνησιμότητας ειδικά σε ασθενείς με προχωρημένη αρτηριοσκλήρωση.

    [29] Πρωτοβουλία για θησαυρούς της Βακτριανής

    9/1/2002 12:14:00 μμ

    Πρωτοβουλία για τη διερεύνηση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι θησαυροί της Βακτριανής που φυλάσσονταν στην Καμπούλ αναλαμβάνει -με το σχηματισμό της προσωρινής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν- το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού. Η πρωτοβουλία αυτή θα εξελιχθεί σε συνεργασία με την UNESCO και την προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν, ενώ θα ενημερωθούν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρώσικη Ομοσπονδία.

    Σε συνεργασία με την UNESCO

    Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συνέχεια των προτάσεων που είχε υποβάλει η Ελλάδα στην 11η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσής τους, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2001 στην Καμπότζη.

    Οι σχετικές πρωτοβουλίες έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO κ. Κοϊχίρο Ματσουούρα και ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει ήδη συμμετάσχει στη συγκρότηση του νέου ταμείου της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών και έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να συμβάλλει στην αποκατάσταση των μουσείων του Αφγανιστάν, στη συντήρηση και προσωρινή φύλαξη των πολιτιστικών αγαθών της χώρας αυτής, καθώς και στην παροχή αρχαιολογικής τεχνογνωσίας.

    Αποστολή Ελλήνων αρχαιολόγων και άλλων ειδικών επιστημόνων, με τη συμμετοχή του Καθηγητή κ. Σαρηγιαννίδη, ανασκαφέα της Βακτριανής, θα μεταβεί στο Αφγανιστάν αμέσως μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

    [30] Αίγυπτος: Το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 3:14:00 μμ

    Ο Αιγύπτιος υπουργός Πολιτισμού Φαρούκ Χόσνι ανακοίνωσε σήμερα πως θα πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνισμός για να επιλεγούν οι αρχιτέκτονες που θα σχεδιάσουν το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου, το οποίο θα οικοδομηθεί σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τις Πυραμίδες.

    Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση ως τον Απρίλιο. Η οικοδόμηση του μουσείου θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της UNESCO και το διαγωνισμό θα επιβλέψει η Ένωση Διεθνών Αρχιτεκτόνων (UIA).

    Οι 20 πρώτοι νικητές του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο από επιτροπή 12 εμπειρογνωμόνων. Οι συμμετέχοντες που θα προκριθούν για το δεύτερο στάδιο θα συμμετάσχουν στον τελικό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Το όνομα του νικητή θα ανακοινωθεί το Μάιο του 2003.

    [31] ''Παράπονα'' μέσω διαδικτύου για τα ΜΜΕ

    9/1/2002 12:29:00 μμ

    Ο καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Νέου Χάμσαϊρ Μαρκ Χέρολντ, δεν ήταν ικανοποιημένος από την κάλυψη του πολέμου στο Αφγανιστάν από τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ, γι' αυτό και στράφηκε στο διαδίκτυο. Από το μήνα Οκτώβριο, ο κ. Χέρολντ αφιέρωσε αρκετό χρόνο διατρέχοντας ξένες ιστοσελίδες όπως "Τα Χρονικά της Ινδίας", το BBC, τα "Νέα της Σιγκαπούρης" και την Επαναστατική Ένωση των Γυναικών του Αφγανιστάν για ακριβέστερες αναφορές των αμερικανικών βομβαρδισμών.

    Η αναφορά του Χέρολντ δημοσιεύθηκε στην ανεξάρτητη ιστοσελίδα "Κέρσορ".

    Σύμφωνα με την αναφορά, και για το διάστημα από την 7η Οκτωβρίου έως την 6η Δεκεμβρίου 2001, η στρατιωτική δράση των ΗΠΑ ήταν υπεύθυνη για το θάνατο 64 αμάχων ημερησίως (σύνολο 3.767 άμαχοι).

    Τα στοιχεία αυτά αποκρύφτηκαν από το αμερικανικό κοινό, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Χέρολντ, οι στρατιωτικοί επιτελείς των ΗΠΑ και η πολιτική ελίτ της χώρας αξιολογούσε πολύ χαμηλά τις ζωές των Αφγανών αμάχων. Ο κ. Χέρολντ έψεξε επίσης τα αμερικανικά ΜΜΕ για την έλλειψη της κάλυψης και κριτικής για το θάνατο των αμάχων.

    Η αναφορά του Μαρκ Χέρολντ: www.cursor.org/stories/civilian_deaths.htm

    [32] Αμνηστία σε Ταλιμπάν από τις αφγανικές αρχές

    Πηγή: ΑΠΕ 9/1/2002 3:28:00 μμ

    Η υπόσχεση για πλήρη αμνηστία και η διαβεβαίωση ότι δεν θα παραδοθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες δόθηκε στους ανώτερους αξιωματούχους των Ταλιμπάν που παραδόθηκαν οικειοθελώς στο Κανταχάρ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της τοπικής αρχής. Σύμφωνα με δηλώσεις του Μοχάμαντ Τζαλάλ στο εδρεύον στο Πακιστάν πρακτορείο AIP, εάν υπάρχουν περαιτέρω προβλήματα, οι Ταλιμπάν αυτοί θα παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη.

    Τρεις υπουργοί των Ταλιμπάν αφέθηκαν ελεύθεροι

    Νωρίτερα το AIP είχε μεταδώσει ότι οι πρώην υπουργοί των Ταλιμπάν μουλάς Ουμπάϊ Νουλάχ, Αμυνας, μουλάς Τουραμπί, Δικαιοσύνης και μουλάς Σααντουντίν, Βιομηχανίας και Ορυχείων, αφέθηκαν ελεύθεροι απο τις αρχές στην πόλη Κανταχάρ (νότιο Αφγανιστάν), στις οποίες είχαν παραδοθεί.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι τρείς πρώην υπουργοί θα μεταβούν στα σπίτια τους. Δεν εχει διευκρινιστεί εάν η αμνηστία καλύπτει και πρώην ηγέτες των Ταλιμπάν τους οποίους θέλουν να συλλάβουν οι ΗΠΑ με την κατηγορία συμμετοχής σε τρομοκρατικές ενέργειες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 9 January 2002 - 18:00:28 UTC