Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγνοούνται τέσσερις βοσκοί στην Κρήτη
  • [02] Ο 16χρονος δολοφόνος θαύμαζε τον Πάσσαρη
  • [03] Αναβλήθηκε η δίκη για Φάλκον
  • [04] Τραγικός θάνατος για έναν 49χρονο καπετάνιο
  • [05] Έκκληση για προσφορά αίματος
  • [06] Απανθρακώθηκε ηλικιωμένη στη Λακωνία
  • [07] Στο Μπουένος Αιρες εκπρόσωποι του ΔΝΤ
  • [08] Στο έλεος της κακοκαιρίας Τουρκία και ΠΓΔΜ
  • [09] Αυστραλία: σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού
  • [10] Αντιδράσεις για παραίτηση Ιταλού υπ. Εξωτερικών
  • [11] Ινδία: αδράνεια Πακιστάν κατά της τρομοκρατίας
  • [12] Οι Λάντεν και μουλάς Ομάρ είναι στο Αφγανιστάν;
  • [13] Αποκατάσταση σχέσεων Ισλαμαμπάντ-Καμπούλ
  • [14] Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Εσθονίας
  • [15] Πρώτες εκπτώσεις με ευρώ αύριο στη Γαλλία
  • [16] Θα παραμείνει στην ΑΕΚ ο Σάντος
  • [17] Αναχώρησε η ΑΕΚ για τη Βιτόρια
  • [18] Αύριο ο αγώνας Πανιώνιος-Χάποελ Ιερουσαλήμ
  • [19] Την Τετάρτη η απόφαση της ΕΠΟ
  • [20] Στο περιοδικό VOGUE o Κάρολος
  • [21] Το χρόνιο άγχος... παχαίνει
  • [22] Μητρικό ένστικτο υπεράνω ειδών

    [01] Αγνοούνται τέσσερις βοσκοί στην Κρήτη

    Πηγή: ΑΠΕ 8/1/2002 4:35:00 μμ

    Τέσσερις βοσκοί αγνοούνται στο χωριό Καλλικράτης ανατολικά των Σφακίων. Για την ανεύρεσή τους απογειώθηκε νωρίς το απόγευμα από τη Σούδα ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, στο οποίο επιβαίνει συγγενής των αγνοουμένων για να υποδείξει τα σημεία που πιθανόν να βρίσκονται. Μόλις τελειώσει η επιχείρηση αυτή, το Σούπερ Πούμα θα κατευθυνθεί στον Ομαλό Χανίων για να περισυλλέξει 35 βοσκούς που βρίσκονται εκεί εγκλωβισμένοι.

    [02] Ο 16χρονος δολοφόνος θαύμαζε τον Πάσσαρη

    Πηγή: ΑΠΕ 8/1/2002 3:58:00 μμ

    Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του 68χρονου Αναστάσιου Πολατσίδη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο καφενείο-παντοπωλείο στην Παραλίμνη Γιαννιτσών, στις 28 Δεκεμβρίου. Δράστης είναι ένας 16χρονος μαθητής λυκείου, ο οποίος σκότωσε τον 68χρονο με μαχαίρι και λοστό.

    Ο ανήλικος ομολόγησε σήμερα την πράξη του, ενώ σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν το μαχαίρι και ο λοστός, καθώς και τα ρούχα που φορούσε με κηλίδες αίματος. Ομολόγησε ότι στην ενέργειά του αυτή, τον οδήγησε το μίσος του προς την κοινωνία και ο θαυμασμός του προς τον διαβόητο κακοποιό Κώστα Πάσσαρη.

    [03] Αναβλήθηκε η δίκη για Φάλκον

    8/1/2002 2:06:00 μμ

    Για τις 13 Μαΐου αναβλήθηκε η δίκη για το τραγικό δυστύχημα του πρωθυπουργικού Φάλκον, που έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1999. Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του Νίκος, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, Νίνα Ασημακοπούλου και Δημήτρης Πανταζόπουλος, ο εικονολήπτης της ΕΡΤ, Παναγιώτης Πούλος, ο αστυνομικός, Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός, Μιχάλης Παπαδόπουλος. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του σκάφους και οι 8 τεχνικοί που είχαν αναλάβει τη συντήρησή του. Η δίκη αναβλήθηκε, γιατί οι συνήγοροι υπεράσπισης δύο κατηγορουμένων δεν μπόρεσαν να παραστούν λόγω της κακοκαιρίας. Στο δικαστήριο παρέμβαση άσκησε η Ολυμπιακή αεροπορία που υποστηρίζει, ότι το δυστύχημα δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, αλλά σε κατασκευαστικά προβλήματα του αεροσκάφους από την εταιρεία ΝΤΑΣΟ.

    [04] Τραγικός θάνατος για έναν 49χρονο καπετάνιο

    Πηγή: ΑΠΕ 8/1/2002 5:36:00 μμ

    Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα το πρωί, στο λιμάνι της Σύρου, ο 49χρονος καπετάνιος Γιώργος Ραπτίδης, όταν έσπασε το "ράουλο" που κρατούσε τους κάβους του τσιμεντάδικου πλοίου "ΑΙΓΑΙΟ Π" που κυβερνούσε. Το θανατηφόρο περιστατικό, ξεκίνησε μετά τη λήξη του "ρεμέντζου"-χειρισμός πρόσδεσης-στο λιμάνι, όταν ο Ραπτίδης πήγε από την γέφυρα στην πρύμνη, προκειμένου να ελέγξει τους δύο κάβους που κρατούσαν τον πλοίο-motor ship δεμένο ασφαλές από τις "μπίντες" του λιμανιού. Ξαφνικά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία το σιδερένιο ράουλο γύρω από το οποίο περιστρέφονται οι κάβοι έσπασε και τον χτύπησε με δύναμη στο κεφάλι. Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Σύρου, ενώ το motor ship "ΑΙΓΑΙΟ Π" θα ξεφόρτωνε τσιμέντο για τις οικοδομικές ανάγκες του νησιού.

    [05] Έκκληση για προσφορά αίματος

    8/1/2002 11:47:00 πμ

    Έκκληση στους ανθρωπιστές αιμοδότες απευθύνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Μεσογειακής Αναιμίας, για προσφορά αίματος. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι σε περιόδους γιορτών και διακοπών παρατηρείται έλλειψη αίματος, πράγμα που σημαίνει επιδείνωση της υγείας των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία και κίνδυνο να προσληφθούν από άλλες ασθένειες. Όποιος μπορεί και θέλει να δώσει αίμα παρακαλείται να προσέλθει στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, στο Δρακοπούλειο κέντρο αιμοδοσίας και στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Γιώργος Γεννηματάς.

    [06] Απανθρακώθηκε ηλικιωμένη στη Λακωνία

    8/1/2002 4:09:00 μμ

    Ζωντανή κάηκε η 86χρονη Ελένη Νταλιάνη, όταν χθες το βράδυ στην προσπάθειά της να ανάψει το τζάκι χρησιμοποίησε οινόπνευμα στο χωριό Κεφαλά του δήμου Θεραπνών Λακωνίας. Η ηλικιωμένη έμενε μόνη της και από την πυρκαγιά που προκλήθηκε έχασε τη ζωή της, ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς και το σπίτι, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    [07] Στο Μπουένος Αιρες εκπρόσωποι του ΔΝΤ

    Πηγή: ΕΡΑ 8/1/2002 1:04:00 μμ

    Εφθασε στο Μπουένος Αιρες η πρώτη αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά από τα πρόσφατα γεγονότα που οδήγησαν στην χρεοκοπία της χώρας και στο σχηματισμό της κυβέρνησης Ντουάλντε. Σχεδόν ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών κάλεσε τη νέα κυβέρνηση της Αργεντινής να συνεργαστεί στενά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς στην Ουάσινκτον εκφράζονται δημόσια φόβοι για την πορεία των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στην Αργεντινή.

    Φόβοι και ανησυχία της διεθνούς κοινότητας

    Ανάλογες ανησυχίες εκφράζουν αυτές τις μέρες και οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ισπανίας, ενώ ο ο πρόεδρος της Αργεντινής Εντουάρντο Ντουάλντε δηλώνει ότι δέχεται πρωτοφανείς πιέσεις από το εξωτερικό για να προστατεύσει τις ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα του.

    Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι της χώρας

    Την ίδια ώρα, δραματική είναι η κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που αδυνατούν να βρουν στα φαρμακεία, φάρμακα για τη συνέχιση της θεραπείας τους.

    Διαβητικοί έχουν βγει στους δρόμους, αφού όχι μόνο δε βρίσκουν ινσουλίνη, αλλά ούτε προβλέπεται να βρουν δεδομένου ότι έχουν σταματήσει επαόριστον οι εισαγωγές ελλείψει συναλλαγματικών αποθεμάτων.

    Ο πρόεδρος Ντουάλντε παραδέχτηκε χθες ότι η κοινωνική ειρήνη κρέμεται από μια κλωστή και κάλεσε τους υπουργούς του να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς το παραμικρό λάθος τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη και σε εμφύλιο πόλεμο.

    [08] Στο έλεος της κακοκαιρίας Τουρκία και ΠΓΔΜ

    Πηγή: ΑΠΕ 8/1/2002 5:50:00 μμ

    Τουλάχιστον 15 άνθρωποι υπέκυψαν στην ΠΓΔΜ στη διάρκεια των τριών τελευταίων εβδομάδων λόγω του κύματος ψύχους που πλήττει τη χώρα, αναφέρει ο τοπικός Τύπος. Σήμερα, σύμφωνα με την εφημερίδα των Σκοπίων Dnevnik, μια γυναίκα 61 χρόνων, η Νταρίνκα Γκιορκίεφσκα, βρέθηκε νεκρή κοντά στο σπίτι της, στο χωριό Ογκουτ (βόρεια ΠΓΔΜ), το οποίο είχε αποκλειστεί από την υπόλοιπη ΠΓΔΜ λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων. Κάτοικοι του Πολάκι, ενός χωριού που βρίσκεται επίσης στη βόρεια ΠΓΔΜ, απηύθυναν έκκληση για βοήθεια, καθώς είναι πλήρως αποκλεισμένοι από την κακοκαιρία εδώ και τρεις εβδομάδες και αρχίζουν να τους λείπουν τα τρόφιμα. Αλλα ορεινά χωριά της βορειοδυτικής ΠΓΔΜ παραμένουν επίσης αποκλεισμένα, μολονότι το χιόνι έπαψε από χθες να πέφτει στην περιοχή.

    Η ΠΓΔΜ αντιμετωπίζει έναν από τους πιο σκληρούς χειμώνες σε διάστημα πολλών ετών. Η θερμοκρασία έπεσε ως τους 25 βαθμούς κάτω από το μηδέν στην Μπίτολα (Μοναστήρι). Στα Σκόπια, πολλοί δρόμοι παραμένουν αδιάβατοι από το χιόνι και τον πάγο.

    Αλλοι δύο νεκροί από τη σφοδρή κακοκαιρία στην Τουρκία

    Δύο άνθρωποι πέθαναν από υποθερμία στην Τουρκία αυξάνοντας σε τουλάχιστον 16 τον αριθμό των νεκρών από το πρωτοφανές κύμα ψύχους που πλήττει σχεδόν όλη τη χώρα από την περασμένη εβδομάδα, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Στην πόλη Ορντου (Κοτύωρα) της βορειοανατολικής Τουρκίας, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ένας άνδρας 51 ετών πέθανε ενώ είχε βγει για ψώνια στην αγορά του χωριού του. Στην επαρχία Κουτάχια της δυτικής Τουρκίας ένας 80χρονος αγρότης πέθανε την ώρα που μάζευε ξύλα για τη θέρμανσή του.

    Σφοδρές χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν παραλύσει όλη τη χώρα, ενώ χιλιάδες χωριά συνεχίζουν να είναι αποκλεισμένα παρά τις προσπάθειες των αρχών να καθαρίσουν τους δρόμους από τα χιόνια. Προβλήματα υπάρχουν και στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, καθώς αρκετές εξωτερικές και εσωτερικές πτήσεις πραγματοποιούνται με μεγάλες καθυστερήσεις εξαιτίας της κακοκαιρίας.

    Τα σχολεία παραμένουν και σήμερα κλειστά σε πολλές πόλεις, όπως στην Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα και την Προύσα (βορειοδυτική Τουρκία), μετά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για συνέχιση των χιονοπτώσεων έως το τέλος της εβδομάδας.

    [09] Αυστραλία: σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού

    Πηγή: ΑΠΕ 8/1/2002 4:22:00 μμ

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αυστραλίας ανακοίνωσε το πρωί πως έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες στο μέτωπο των πυρκαγιών, που είχαν αναγκάσει 2.500 ανθρώπους να εγκαταλείψουν χθες το βράδυ τις κατοικίες τους στο Σάσεξ Ινλετ, 200 χλμ νότια του Σίδνεϊ. Σήμερα, όλοι οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους, αν και εξακολουθεί να ισχύει η κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

    Εξάλλου, έπειτα από ισχύ 10 ημερών, σήμερα ήρθη μερικώς η κατάσταση συναγερμού στη Νέα Νότια Ουαλία, μολονότι η πυροσβεστική προειδοποιεί πως οι συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν ξανά.

    [10] Αντιδράσεις για παραίτηση Ιταλού υπ. Εξωτερικών

    Πηγή: ΑΠΕ 8/1/2002 4:19:00 μμ

    Η παραίτηση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Ρενάτο Ρουτζιέρο και η προσωρινή ανάληψη του υπουργείου από τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και στην Ιταλία.

    Σύσσωμος ο Ιταλικός Τύπος ασχολείται σήμερα με το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται απλώς για την αντικατάσταση ενός υπουργού που διαφωνούσε με την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά για το ότι τώρα είναι υπό εξέταση ο ευρωπαϊσμός της Ιταλίας και ότι η Ρώμη ετέθη υπό παρακολούθηση απ τους εταίρους της ΕΕ.

    Πιο σοβαρές οι κριτικές που προέρχονται απ το Παρίσι, όπου ο Γάλλος ΥΠΕΞ Φαμπιούς δήλωσε: "Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και να μας επιβεβαιώσουν την ευρωπαϊκή δέσμευση της Ιταλίας".

    Εξάλλου, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Φονταίν προειδοποίησε ότι "αν η Ιταλία αλλάξει πορεία θα είναι μια καταστροφή".

    [11] Ινδία: αδράνεια Πακιστάν κατά της τρομοκρατίας

    Πηγή: ΑΠΕ 8/1/2002 4:13:00 μμ

    Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα πως δεν βλέπει να έχει αλλάξει τίποτα στην στάση του Πακιστάν κατά της τρομοκρατίας, παρά την καταδίκη από τον Πακιστανό πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της. "Δεν βλέπω καμία αλλαγή στη θέση τους σχετικά με την τρομοκρατία που έχει στόχο την Ινδία. Νομίζω ότι ήλθε ο καιρός για το Πακιστάν να απαλλαγεί από την αμφιθυμία του σε τέτοια θέματα", υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Νιρουπάμα Ράο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

    Οπως ανέφερε η εκπρόσωπος, η κυβέρνηση του Νέου Δελχί εξακολουθεί να περιμένει συγκεκριμένα μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ εναντίον των ανταρτικών οργανώσεων, που σύμφωνα με την Ινδία, δρουν από το Πακιστανικό έδαφος εναντίον της Ινδίας. "Αυτό που περιμένουμε από το Πακιστάν είναι συγκεκριμένα, σοβαρά και ουσιαστικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν η τρομοκρατία και οι οργανώσεις που δρουν από το Πακιστανικό έδαφος. Δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής να λαμβάνονται ικανοποιητικά μέτρα", είπε. "Στα θέματα που σχετίζονται με το Πακιστάν και την Ινδία η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Εναπόκειται στις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα. Πραγματικά δεν βλέπουμε να υπάρχει περιθώριο ανάμειξης άλλων χωρών", πρόσθεσε.

    [12] Οι Λάντεν και μουλάς Ομάρ είναι στο Αφγανιστάν;

    Πηγή: ΑΠΕ 8/1/2002 5:38:00 μμ

    Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ πιθανόν να βρίσκονται ακόμα στο Αφγανιστάν, όμως η Καμπούλ δεν διαθέτει πληροφορίες για το που μπορεί να κρύβονται, δήλωσε σήμερα ο Aφγανός υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Αμπντάλα. Αναφερόμενος στο αν θα συνεχιστεί το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δύο αντρών, ο Αμπντάλα είπε: "Δεν μπορεί τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν. Αργά ή γρήγορα θα μάθουμε πού είναι. Σε αυτό το στάδιο όμως δεν είμαστε σίγουροι για το μέρος όπου βρίσκονται. Το πιθανότερο είναι κάπου στο Αφγανιστάν".

    Οτι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εξακολουθεί να κρύβεται στα βουνά του Αφγανιστάν πιστεύει και ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ, δήλωσε ο Aμερικανός γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν, μετά τη συνάντησή του με τον Πακιστανό ηγέτη στο Ισλαμαμπάντ. "Δεν πιστεύει (ο Μουσάραφ) πως ο Μπιν Λάντεν βρίσκεται στο Πακιστάν και θεωρεί ότι ακόμα κρύβεται στα βουνά του Αφγανιστάν", τόνισε ο Λίμπερμαν μιλώντας στο Aμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

    [13] Αποκατάσταση σχέσεων Ισλαμαμπάντ-Καμπούλ

    Πηγή: ΑΠΕ 8/1/2002 5:14:00 μμ

    Το Πακιστάν θα αποκαταστήσει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Καμπούλ την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα στο Πεσαβάρ ο Πακιστανός υπουργός Εμπορίου Αμπντούλ Ραζάκ Νταούντ. "Από την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με την προσωρινή αφγανική κυβέρνηση", δήλωσε ο πακιστανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι θα ανοίξει η Πακιστανική πρεσβεία στην Καμπούλ και ένα προξενείο στο Τζαλαλαμπάντ. Το Πακιστάν ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες που συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς των Ταλιμπάν μετά το 1996 που το τελευταίο εξασφάλισε τον έλεγχο της Καμπούλ.

    Ωστόσο, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, η υποστήριξη του Ισλαμαπάντ προς το καθεστώς των φανατικών Ισλαμιστών μειώθηκε αισθητά, ενώ στα μέσα Νοεμβρίου η Πακιστανική κυβέρνηση προχώρησε στην πλήρη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με την Καμπούλ.

    [14] Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Εσθονίας

    8/1/2002 12:55:00 μμ

    Την παραίτηση του υπέβαλε σήμερα κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Μαρτ Λάαρ. Τον περασμένο μήνα, είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει θεωρώντας οτι οι διαφωνίες στους κόλπους του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού της κεντρο-δεξιάς απειλούν τα σχέδια για την εισδοχή της Εσθονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Η παραίτηση του πρωθυπουργού θα επιφέρει αυτομάτως την παραίτηση ολόκληρης της εσθονικής κυβέρνησης, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Μάρτιο του 1999.

    [15] Πρώτες εκπτώσεις με ευρώ αύριο στη Γαλλία

    Πηγή: ΑΠΕ 8/1/2002 5:56:00 μμ

    Η περίοδος των πρώτων εκπτώσεων με το νέο νόμισμα εγκαινιάζεται στη Γαλλία αύριο, Τετάρτη, οκτώ μόλις ημέρες μετά την κυκλοφορία των τραπεζογραμματίων και κερμάτων σε ευρώ αλλά εν μέσω της ευφορίας των Γάλλων, οι οποίοι αναμένεται να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για να ξοδέψουν τις οικονομίες τους σε γαλλικά φράγκα που έχουν κρατήσει στο σπίτι. Το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι οι οικονομίες των Γάλλων σε παλαιό νόμισμα ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 50 δισ. γαλλικών φράγκων περίπου (7,62 δισ. ευρώ) και η κυβέρνηση Ζοσπέν αποφάσισε να συμπέσει το τέλος των εκπτώσεων με την ολική εξαφάνιση του γαλλικού εθνικού νομίσματος στις 17 Φεβρουαρίου.

    Με την έναρξη της περιόδου εκπτώσεων κατά μία βδομάδα νωρίτερα του καθιερωμένου, η γαλλική κυβέρνηση επιθυμεί "να ενισχύσει την κατανάλωση, να επιτύχει την απόσυρση του γαλλικού φράγκου" και να ωθήσει τους Γάλλους "στην εξοικείωση τους με το νέο νόμισμα", δήλωσε ο υφυπουργός Εμπορίου και Κατανάλωσης Φρανσουά Πατριά.

    Η περίοδος των εκπτώσεων παραδοσιακά προσελκύει οκτώ στους δέκα Γάλλους και οι οικονομικές συνέπειες της είναι σημαντικές: Για ένα δεκαήμερο, ο ημερήσιος τζίρος είναι τριπλάσιος σε σχέση με τον συνήθη, δηλώνει ο Ζαν-Μισέλ Αλέζ, διευθυντής ενός από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα στο κέντρο του Παρισιού, της "Γκαλερί Λαφαγέτ". Οι καταστηματάρχες εκτιμούν εντούτοις ότι θα υπάρξουν "κάποιες δυσκολίες" στα ταμεία μετά την κυκλοφορία του κοινού νομίσματος. Ο χρόνος των δοσοληψιών αναμένεται να είναι "30 με 40 φορές μεγαλύτερος από τον συνήθη", τονίζει ο Αλέζ. Για την αντιμετώπιση των ουρών στα ταμεία προβλέπουν επιπλέον προσωπικό και παράταση του ωραρίου λειτουργίας.

    Πολλοί καταστηματάρχες αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της σπαζοκεφαλιάς που γεννάται από την αναγραφή τεσσάρων τιμών σε κάθε προϊόν-προ έκπτωσης τιμή και νέα σε ευρώ και γαλλικά φράγκα-με το να ορίσουν ενιαίο ποσοστό έκπτωσης για όλα τα είδη, συχνά 50%. Φοβούνται επίσης πρόβλημα τροφοδοσίας τους με ευρώ για να αντιμετωπίσουν κύμα πελατών που θα προσέλθουν με χαρτονομίσματα 500 γαλλικών φράγκων παραπονούμενοι ότι "κάνουν τη δουλειά τράπεζας ανταλλάσσοντας φράγκα με ευρώ".

    Οι τραπεζίτες εμφανίζονται παρόλα αυτά καθησυχαστικοί: Ο πρόεδρος του ομίλου Societe Generale Ντανιέλ Μπουτόν προέβη χθες στην εκτίμηση ότι τα σχετικά προβλήματα "ρυθμίζονται".

    [16] Θα παραμείνει στην ΑΕΚ ο Σάντος

    8/1/2002 12:05:00 μμ

    Μεγάλη ικανοποίηση προκάλεσε στους παίκτες, αλλά και στον κόσμο της ΑΕΚ η παραμονή τελικά του Φερνάντο Σάντος στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ο Πορτογάλος προπονητής πήγε κανονικά στην πρωινή προπόνηση της ΑΕΚ και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει στο τιμόνι της ομάδας, ανακαλώντας την παραίτηση που υπέβαλε χθες, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσφορία του για τις μεταγραφικές κινήσεις της διοίκησης. Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται αποκλειστικά στους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας, οι οποίοι κατέκλυσαν αργά χθες βράδυ το σπίτι του Πορτογάλου στην Πολιτεία και τον έπεισαν τελικά να αλλάξει γνώμη και να παραμείνει (τουλάχιστον προς το παρόν) στην ΑΕΚ.

    [17] Αναχώρησε η ΑΕΚ για τη Βιτόρια

    8/1/2002 1:04:00 μμ

    Με ηθικό... ακμαιότατο, μετά τη νίκη επί της Δάφνης και τις εξελίξεις στο ντέρμπι των "αιωνίων", αναχώρησε η ομάδα της ΑΕΚ για τη Βιτόρια, όπου αύριο θα αντιμετωπίσει την Ταουγκρές για την Ευρωλίγκα. Η πρωταθλήτρια Χειμώνα στην Α1 έχει... ανοιχτούς λογαριασμούς με την ισπανική ομάδα, καθώς οι Βάσκοι είχαν στερήσει πέρυσι από την "Ενωση" την πρόκριση στον τελικό της τότε "διχασμένης" Ευρωλίγκα.

    Οι "κιτρινόμαυροι" δεν αντιμετωπίζουν αγωνιστικά προβλήματα, ενώ στη δύσκολη αναμέτρηση με την ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς ο πρωτοπόρος στον Δ' όμιλο της Ευρωλίγκα "δικέφαλος" έχει το αβαντάζ του ενός βαθμού διαφοράς που τον χωρίζει από Σκαβολίνι και Ουράλ Γκρέιτ.

    Βέβαια, η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα θα "κυνηγήσει" τη νίκη, η οποία θα αυξήσει τις πιθανότητές της να κατακτήσει την πρωτιά στον όμιλο, ενώ η αναμέτρηση με την Ταουγκρές (το ματς με τη Δάφνη ήταν μάλλον μια καλή... προπόνηση) αποτελεί ένα δυνατό τεστ, ενόψει του εκτός έδρας αγώνα της 13ης Ιανουαρίου με τον Ολυμπιακό.

    [18] Αύριο ο αγώνας Πανιώνιος-Χάποελ Ιερουσαλήμ

    Πηγή: ΑΠΕ 8/1/2002 1:02:00 μμ

    Επιστροφή στις νίκες, απέναντι μάλιστα σε έναν ισχυρό αντίπαλο όπως είναι η Χάποελ Ιερουσαλήμ θα επιδιώξει αύριο στις 19.30 ο Πανιώνιος στο πλαίσιο της 7ης ημέρας για το Κύπελλο Σαπόρτα. Οι "Νεοσμυρνιώτες" υποδέχονται τους Ισραηλινούς που βρίσκονται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του Β' ομίλου, με στόχο να διατηρήσουν το αήττητο της έδρας (μετρούν τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες).

    Επίσης, παραμένουν στο "κυνήγι" μιας εκ των δύο πρώτων θέσεων που οδηγούν με πλεονέκτημα έδρας στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    [19] Την Τετάρτη η απόφαση της ΕΠΟ

    Πηγή: ΑΠΕ 8/1/2002 12:05:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου πρόκειται να ορίσει η ΕΠΟ, σύμφωνα με πληροφορίες, τη διεξαγωγή των δύο ποδοσφαιρικών αγώνων Κυπέλλου, Ηρακλή-Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ-Χαλκηδόνας, που αναβλήθηκαν την Κυριακή λόγω κακοκαιρίας. Η οριστική απόφαση της ειδικής επιτροπής Κυπέλλου θα ληφθεί εντός της εβδομάδας.

    [20] Στο περιοδικό VOGUE o Κάρολος

    8/1/2002 1:18:00 μμ

    Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκηπας Κάρολος θα ποζάρει για το διάσημο περιοδικό μόδας VOGUE, δήλωσε σήμερα πηγή του περιβάλλοντος του διαδόχου. Οι φωτογραφίες, που τράβηξε ο περουβιανός φωτογράφος του περιοδικού, Μάριο Τεστίνο, δείχνουν τον πρίγκηπα Κάρολο στην κατοικία του στο Χάιγκρόουβ.

    Τέσσερεις φωτογραφίες θα δημοσιευτούν στην έκδοση του περιοδικού που θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή και άλλες δύο θα εκτεθούν στην γκαλερί Εθνικών Πορτρέτων του Λονδίνου.

    Ο φωτογράφος Μάριο Τεστίνο έχει φωτογραφίσει μερικές από τις πιό όμορφες γυναίκες του κόσμου, όπως η Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ και η Κέιτ Μος. Είχε φωτογραφίσει επίσης και την πριγκίπισσα Νταϊάνα λίγο καιρό πριν τον τραγικό θανάτο της το 1997.

    [21] Το χρόνιο άγχος... παχαίνει

    8/1/2002 2:03:00 μμ

    Οταν το άγχος μας κυριεύει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να παχαίνουμε και να μην μπορούμε να αδυνατίσουμε, προειδοποιούν Σουηδοί επιστήμονες. Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Γκέτεμποργκ που έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 50 υπέρβαρων ανδρών μέσης ηλικίας, διαταραχές στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα ή στρες μπορούν να συγκεντρώνουν λίπος γύρω από την κοιλιά, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πρόκλησης διαβήτη ή καρδιακών προβλημάτων. Το 1/5 των κατοίκων των δυτικών χωρών εκτιμάται ότι πάσχει από διαβήτη ή καρδιαγγειακές νόσους.

    Το άγχος είναι διαφορετικό σε κάθε εποχή. Στη λίθινη εποχή οι άνθρωποι κυριεύονταν από άγχος αλλά για σύντομα χρονικά διαστήματα, όταν ετοιμάζονταν για πόλεμο ή φυγή.

    Σήμερα στον πολιτισμένο κόσμο, το άγχος που κυριεύει τον κόσμο εστιάζεται κυρίως στα εργασιακά και οικονομικά θέματα", τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας γιατρός Τόμας Λιούνγκ.

    Ο ανθρώπινος οργανισμός κάτω από παρατεταμένο στρες δημιουργεί πλεόνασμα της ορμόνης που ενεργοποιεί το ένζυμο της συγκέντρωσης του λίπους. Το ένζυμο αυτό απορροφάται ευκολότερα από την κοιλιά σε σχέση με τα άλλα μέρη του σώματος, σύμφωνα πάντα με την έρευνα. Μετά από μια μακρά περίοδο με έντονο άγχος το πλεόνασμα της ορμόνης αυτής μειώνεται, αλλά το πάχος παραμένει.

    [22] Μητρικό ένστικτο υπεράνω ειδών

    8/1/2002 12:07:00 μμ

    Μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε μια λέαινα και ένα μωρό αντιλόπη το οποίο υιοθέτησε και προστάτεψε επί δέκα πέντε ημέρες σε πάρκο της Κένυας τελείωσε χθες με τραγικό τρόπο όταν η λέαινα δεν μπόρεσε να εμποδίσει ένα άλλο λιοντάρι από το κοπάδι της να κατασπαράξει το μωρό. Πριν από δεκαπέντε ημέρες κατά τη διάρκεια του κυνηγιού η λέαινα έτρεψε σε φυγή τη μητέρα αντιλόπη. Αλλά αντί να κατασπαράξει το μικρό η λέαινα το πήρε υπό την προστασία της.

    Τα δύο ζώα δεν χώρισαν επί δέκα πέντε ημέρες παρά μόνον για τα διαστήματα που το μικρό πήγαινε για να θηλάσει στη μητέρα του, οποία παρακολουθούσε από απόσταση ασφαλείας. Στη συνέχεια επέστρεφε στη λέαινα.

    Οι τουρίστες και οι φύλακες του πάρκου Σαμπούρου, στη βόρεια Κένυα, καθώς και μέλη της φυλής Σαμπούρου παρακολουθούσαν επί μέρες το παράξενο σύμπλεγμα.

    «Το μητρικό ένστικτο υπερίσχυσε» σύμφωνα με δηλώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Νταφν Σέλντρικ, κτηνίατρος που έχει περάσει πολλά χρόνια μελετώντας τη πανίδα της Κένυας και έχει παρασημοφορηθεί από τη βασίλισσα της Αγγλίας για την εργασία της στην επανένταξη ορφανών ζώων στην άγρια ζωή.

    Σύμφωνα με την κτηνίατρο αυτό το είδος υιοθεσίας δεν είναι χωρίς προηγούμενο και διηγήθηκε μια ιστορία με μια μικρή ζέβρα η οποία είχε υιοθετηθεί από μια λέαινα που είχε κατασπαράξει την μητέρα της, πριν η Σελντρικ αναλάβει τη φροντίδα της.

    Στη συνέχεια της συνέντευξης της η Σέλντρικ τόνισε ότι αυτό που είναι παράξενο στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι η μικρή αντιλόπη πήγαινε να θηλάσει στη μητέρα της και στη συνέχει επέστρεφε στην λέαινα. Σύμφωνα με τους φύλακες του πάρκου, η λέαινα προστάτευσε το μικρό από μία λεοπάρδαλη που ήθελε να το κατασπαράξει.

    Στο τέλος εξασθενημένη από την έλλειψη τροφής έπειτα από δύο εβδομάδες φροντίδας του μωρού η λέαινα οδήγησε τη μικρή αντιλόπη στο ποτάμι για να πιει νερό. Την ώρα που είχε αποκοιμηθεί, και ενώ το μικρό έπαιζε κοντά, ένα λιοντάρι που βρισκόταν πίσω από τους θάμνους το άρπαξε και το κατασπάραξε.

    "Τα λιοντάρια όπως και όλα τα άλλα είδη, και ιδίως ο άνθρωπος, μπορούν να αναπτύξουν αισθήματα για τα εγκαταλελειμμένα μωρά. Αυτή η λέαινα λυπήθηκε το μωρό της αντιλόπης. Αλλά η ιστορία δεν μπορούσε παρά να έχει κακή κατάληξη. Μοιραία το μωρό κατασπαράχθηκε από ένα άλλο λιοντάρι ", είπε ο Σέλντρικ η οποία πιστεύει οτι αντί να απολαμβάνουν το θέαμα "οι άνθρωποι όφειλαν να έχουν επιστρέψει τη μικρή αντιλόπη στη μητέρα της.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 January 2002 - 17:57:07 UTC