Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με αμείωτη ένταση οι στρατιωτικές επιχειρήσεις
  • [02] Υποχωρεί ο χιονιάς
  • [03] Διυπουργική για αποτίμηση των ζημιών
  • [04] ''Παγωμένη'' η χώρα
  • [05] Αναχωρεί αύριο ο Πρωθυπουργός για τις ΗΠΑ
  • [06] Αντιδράσεις Πρωτόπαπα για ρεπορτάζ του CBS
  • [07] Συνάντηση Καραμανλή - Εδουάρδο Κομέ
  • [08] Κανονικά λειτουργούν τα δικαστήρια Αττικής
  • [09] Εκκληση ΕΥΔΑΠ: Οχι στην σπατάλη νερού
  • [10] Ραφήνα: Φιλοξενία για 300 λαθρομετανάστες
  • [11] Κακοκαιρία πλήττει την Τουρκία
  • [12] Εκρηξη χειροβομβίδας στην Γιουγκοσλαβία
  • [13] Συγκρούσεις στα σύνορα Πακιστάν-Ινδίας
  • [14] Συντριβή αεροπλάνου από 15χρονο καμικάζι
  • [15] Νέα συνάντηση Κληρίδη - Ντεκτάς
  • [16] Σφοδρές χιονοπτώσεις πλήττουν το Λίβανο
  • [17] Στις 450.000 οι άστεγοι της Γερμανίας
  • [18] Μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών
  • [19] Αριστες οι σχέσεις των Ελλήνων με το ευρω
  • [20] Παράταση για δηλώσεις καταβολής φόρων
  • [21] Παραιτήθηκε ο Φερνάντο Σάντος
  • [22] Επεισόδια στο παιχνίδι Ολυμπιακού-ΠΑΟ
  • [23] Μπάσκετ: Η ΑΕΚ στην κορυφή
  • [24] Μεταγραφή Παντούρου στον Πανιώνιο
  • [25] Το Βατικανό λέει ''ναι'' στους εξωγήινους
  • [26] Αποχωρεί από το χώρο της μόδας ο Υβ Σεν Λοράν
  • [27] Τεχνητοί βολβοί ματιών για γυρίνους
  • [28] Επέκταση λειτουργίας απογευματινών ιατρείων
  • [29] Καλό ταξίδι φίλε Μανώλη
  • [30] Κηδεύτηκε ο Ανδρέας Φραγκιάς
  • [31] Ινδοί επιστήμονες θα κλονωποιήσουν τσίτα

    [01] Με αμείωτη ένταση οι στρατιωτικές επιχειρήσεις

    7/1/2002 12:52:00 μμ

    Εντείνονται οι αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, με βομβαρδισμούς από αέρος και ενίσχυση των θέσεων τους στο έδαφος, στο ανατολικό Αφγανιστάν, για τη σύλληψη μαχητών της Αλ Κάιντα, που πιστεύεται ότι έχουν καταφύγει κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων "Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος". Σύμφωνα με το πρακτορείο, αμερικανικά αεροσκάφη επανέλαβαν τη νύχτα τους βομβαρδισμούς θέσεων της Αλ Κάιντα, στην περιοχή Ζαουάρ της επαρχίας Χοστ, όπου προηγουμένως είχαν προσγειωθεί 4 ελικόπτερα μεταφέροντας αμερικανούς κομμάντος.

    Θα συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί

    Εν τω μεταξύ ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι πολύ προσεκτικές στους βομβαρδισμούς εναντίον του Αφγανιστάν και πρόσθεσε ότι δεν έχει ζητήσει να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή πολλών αμάχων.

    "Νομίζω ότι οι Αμερικανοί είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Λαχντάρ Μπραχίμι. "Γνωρίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις πλήττονται πολίτες και είμαι βέβαιος ότι θα επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή για να αποφύγουν τέτοια ατυχήματα στο μέλλον", πρόσθεσε ο Μπραχίμι, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ.

    Ο Μπραχίμι δήλωσε ότι συζήτησε το θέμα των αμάχων που πλήττονται από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς με το νέο απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, αλλά πρόσθεσε ότι δεν ζήτησε να σταματήσουν οι επιδρομές.

    "Δεν υπάρχει καμμία διαφωνία μεταξύ του ΟΗΕ και των Αμερικανών γι' αυτό", επισήμανε ο Λαχντάρ Μπραχίμι.

    Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ δήλωσε κατά την άφιξή του στο Αφγανιστάν, το Σάββατο, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς μέχρι να εξαρθρώσουν το δίκτυο των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα.

    [02] Υποχωρεί ο χιονιάς

    7/1/2002 6:30:00 μμ

    Υφεση της κακοκαιρίας αλλά με ισχυρό παγετό στα ηπειρωτικά και θυελλώδεις ανέμους στα ανατολικά και νότια πελάγη προβλέπει για σήμερα η EMY. Η Αθήνα άρχισε να ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται μόνο στα βόρεια προάστια και αποκαταστάθηκαν οι αστικές συγκοινωνίες σχεδόν σε όλο το λεκανοπέδιο. Τα χιόνια άρχισαν να λιώνουν, η νυχτερινή παγωνιά όμως έχει μετατρέψει πολλούς δρόμους σε παγοδρόμια και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από οδηγούς και πεζούς.

    Η κατάσταση ομαλοποιείται

    Κλειστοί είναι οι δρόμοι από Διόνυσο προς Νέα Μάκρη, και από την πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης προς Αγιο Πέτρο και Νέα Μάκρη. Με αλυσίδες η κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλούς δρόμους της βορειοανατολικής Αττικής, αλλά και σε Ζωγράφου, Παπάγου, Πετρούπολη, Κορυδαλλό, Χαϊδάρι και λεωφόρο Σχιστού. Συνεργεία της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ καταβάλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών στα δίκτυα.

    Οπως έγινε γνωστό το 80% των μπλε λεωφορείων και τρόλεϊ πραγματοποιούν τα δρομολόγιά τους και συγκεκριμένα περίπου 1.100 λεωφορεία και 260 τρόλεϊ εξυπηρετούν ήδη τα νότια και δυτικά προάστια, το Κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά, τη Μεσογείων, και την Κηφισίας.

    Το μετρό και ο ηλεκτρικός σιδηροδρομος λειτουργούν κανονικά, το ίδιο ιχύει και για τα δρομολόγια του ΟΣΕ, ενώ από τις 6 το πρωί επετράπη ο απόπλους των ακτοπλοϊκών σκαφών από τον Πειραιά και τη Ραφήνα προς τη νησιωτική χώρα.

    Η κακοκαιρία, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε δυσλειτουργίες στην προμήθεια της αγοράς με νωπά προϊόντα, οπωροκηπευτικά και καύσιμα. Είναι χαρακτηριστικό πως η ζήτηση στα καύσιμα αυξήθηκε κατά 70%. Πάντως, οι ελλείψεις καλύπτονται ενώ κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να αποτρέψει άμεσα τυχόν ανατιμήσεις με αφορμή και πρόσχημα τις κακές καιρικές συνθήκες.

    Αναβλήθηκαν οι σημερινές εξετάσεις και τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αιγαίου, Θεσσαλίας, την ΑΣΟΕ, το Μετσόβιο, και το Πάντειο. Κλειστοί ήταν και οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί.

    Το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" είναι ανοιχτό για πτήσεις και η Ολυμπιακή Αεροπορία έχει καταρτίσει πρόγραμμα δρομολογίων κυρίως προς το εξωτερικό προκειμένου να αποσυμφορήσει τον αριθμό των επιβατών που παραμένουν στο αεροδρόμιο. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών ματαιώθηκαν δρομολόγια της Ολυμπιακής Αεροπλοϊας, που είχαν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν σήμερα στις 9.30 το πρωί από την Αθήνα για Σάμο, Χίο, Μύκονο, Σαντορίνη, Καβάλα, Λέρο, Μήλο και Ζάκυνθο. Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια της αεροπλοϊας από Θεσσαλονίκη και από Ρόδο.

    Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών παρατάθηκε σήμερα μέχρι τις 10 σήμερα το πρωί η ώρα προσέλευσης των υπαλλήλων στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ θα επιδειχθεί κατανόηση για όσους υπήρξε αιτιολογημένη μη προσέλευσή τους.

    Από το ΓΕΕΘΑ ανακοινώθηκε πως όσοι στρατιώτες έχουν εγκλωβιστεί και δεν πρόλαβαν να παρουσιαστούν στις μονάδες τους, μετά τη λήξη της αδείας τους, έχουν περιθώριο να παρουσιαστούν μέχρι και την Τετάρτη.

    Επίσης παρατείνεται έως και την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2002 η προθεσμία εξόφλησης των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ, που λήγουν έως και την Πάρασκευή 11 Ιανουαρίου 2002.

    [03] Διυπουργική για αποτίμηση των ζημιών

    7/1/2002 6:49:00 μμ

    Οι επιπτώσεις από την πρωτοφανή κακοκαιρία εξετάστηκαν από διυπουργική επιτροπή που συγκάλεσε εκτάκτως ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου. Αποφασίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών να επανεξετάσει τον τρόπο λειτουργίας της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και να αρχίσει αμέσως η καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί η κτηνοτροφία και οι καλλιέργειες, ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε όσους πολίτες κράτησαν υπεύθυνη στάση και εθελοντικά βοήθησαν να ξεπεραστούν τα προβλήματα και έδωσε συγχαρητήρια στους εργαζόμενους των δημοσίων υπηρεσιών, που εργάστηκαν νυχθημερόν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας.

    Τις επόμενες ημέρες, τόνισε ο πρωθυπουργός, σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, θα εξεταστεί η καλύτερη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας. Το εν λόγω όργανο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρέπει να σχεδιάζει πιο καλά, να συντονίζει ακόμη καλύτερα, να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός όλων των μέσων με παράλληλη περιφερειακή αποκέντρωση. Επιπροσθέτως, ο κ.Σημίτης υποστήριξε ότι θα πρέπει να βελτιωθούν η πρόληψη και ο επιστημονικός σχεδιασμός για τέτοιες καταστάσεις και να υπάρξουν παρεμβάσεις στους αυτοκινητόδρομους προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα, όπως αυτά που παρουσιάστηκαν, λόγω δυσκολιών χειρισμού ορισμένων αυτοκινήτων (φορτηγών κλπ). Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός πλέον ο εξοπλισμός όλων των αυτοκινήτων με αλυσίδες.

    Αρνητικές ωστόσο υπήρξαν οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας στις καλλιέργειες και στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο, όπου υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές. Στη σημερινή σύσκεψη, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, αποφασίστηκαν μέτρα και το υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ ξεκινούν τις αποτιμήσεις αυτών των ζημιών για να υπάρξουν και αποζημιώσεις στους αγρότες. Μια πρώτη εκτίμηση των καταστροφών, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας Γεώργιο Δρυ, κάνει λόγο για ζημίες ύψους άνω των 20 δισ. δρχ.

    "Η εμπειρία που είχαμε ήταν μια εμπειρία χρήσιμη, γιατί μας δείχνει ότι μπορούμε και πρέπει να έχουμε έναν ακόμη αποτελεσματικότερο μηχανισμό. Χρήσιμη, γιατί δείχνει ότι και η κοινωνία πρέπει να έχει συναίσθηση των δυνατοτήτων της και των υποχρεώσεών της. Να μην περιμένουμε από τους άλλους όλα", σημείωσε ο πρωθυπουργός. Στις αρνητικές συγκυρίες της κακοκαιρίας αναδύεται και η θετική όψη των γεγονότων. "Αυτός ο χιονιάς μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα φαινόμενα, όπως αυτά της λειψυδρίας. Ετσι, ένα πρόβλημα που είχε η χώρα, αντιμετωπίστηκε", υπογράμμισε ο κ.Σημίτης.

    Κακοκαιρία: Η επόμενη ημέρα

    Αναφορικά με την επόμενη μέρα της κακοκαιρίας, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε ότι το βάρος της αντιμετώπισης των προβλημάτων εστιάζεται στη Βορειο-Ανατολική Αττική, καθώς εκεί διαπιστώνονται προβλήματα ηλεκτροδότησης, προσβασιμότητας των κατοίκων αλλά και υδροδότησης.

    Παράλληλα έχουν εντοπισθεί και αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως είναι το Ρέθυμνο και γενικότερα η Κρήτη, ενώ ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα για τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην περιοχή του Νοτιο-Ανατολικού Αιγαίου καθώς υπάρχει εκεί μετατόπιση της κακοκαιρίας.

    Σήμερα οι δημόσιες υπηρεσίες, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, λειτούργησαν κανονικά και τα μηνύματα που υπάρχουν, αναφέρουν ότι δεν υπήρξαν προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών. Για όσους δεν κατάφεραν να μεταβούν στις δουλειές τους, ο κ.Σκανδαλίδης τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις.

    Θετική είναι και η εξέλιξη για τη λειτουργία του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος", που όπως δήλωσε και ο υπουργός Μεταφορών κ.Χ.Βερελής, από τις 9 το πρωϊ λειτουργούσε κανονικά και γίνονταν όλες οι πτήσεις. Για τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν, ο κ.Σκανδαλίδης τόνισε ότι το υπουργείο Μεταφορών έχει ζητήσει απο την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ορισμένες διευκρινίσεις.

    Στις αιτιάσεις για ολιγωρία της κρατικής μηχανής στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κατάστασης, ο κ.Σκανδαλίδης επεσήμανε ότι για λάθη και για έλλειψη συντονισμού μπορεί να μιλήσει κανείς, αλλά όχι για ολιγωρία της κρατικής μηχανής. Τόνισε ότι έγινε γιγαντιαία προσπάθεια και το σημαντικό είναι ότι δεν είχαμε θύματα. Ωστόσο αναγνώρισε την ταλαιπωρία του κόσμου. "Πρέπει να ομολογήσουμε ότι καταταλαιπωρήθηκε ο κόσμος, αλλά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να φέρνουμε το χάος είτε το θρίαμβο, ότι όλα τα κάνει καλά μια κυβέρνηση", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Στη διυπουργική σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης, Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής, Γεωργίας Γιώργος Δρυς, Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Τύπου και ΜΜΕ Χρήστος Πρωτόπαππας, οι υφυπουργοί Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, Εθνικής Αμυνας Λάζαρος Λωτίδης, Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας, Δημοσίων Εργων Γιάννης Τσακλίδης, Δημόσιας Τάξης Ευάγγελος Μαλέσιος και Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης. Μετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας καθηγητής Δημήτρης Παπανικολάου, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού επί αγροτικών θεμάτων Δημήτρης Δαμιανός.

    [04] ''Παγωμένη'' η χώρα

    7/1/2002 6:46:00 μμ

    Προβλήματα από την κακοκαιρία δημιουργήθηκαν σε όλη τη χώρα. Στην Κρήτη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός Ρεθύμνου, ενώ έχουν αποκλειστεί πολλά από τα ορεινά χωριά του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι αποκλεισμένα χωριά υπάρχουν ακόμη και σε μικρότερα νησιά, όπως η Κεφαλονιά, η Νάξος και η Σέριφος. Στη Βόρεια Ελλάδα παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία λόγω του παγετού. Νέα μικρή επιδείνωση του καιρού την Τετάρτη προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

    Η Αττική, δεν ήταν η μόνη περιοχή που βρέθηκε στο στόχαστρο του κυκλώνα. Οι νομοί Εύβοιας, Βοιωτίας και Ρεθύμνης κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και πάνω από 100 χωριά στην Κρήτη και περίπου 50 στην Εύβοια παραμένουν αποκλεισμένα, τα περισσότερα από τα οποία χωρίς ηλεκτρικό και νερό.

    Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα σε όλο σχεδόν το επαρχιακό δίκτυο των νομών Αργολίδος, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Εβρου, Καβάλας, Καρδίτσας, Πιερίας, Ροδόπης, Μαγνησίας, Μεσσηνίας,Λακωνίας, Νάξου, Ανδρου, Αχαϊας, Ευρυτανίας, βόρειας Κρήτης και Κεφαλλονιάς.

    Από χθες το απόγευμα άνοιξε η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας και στα δύο ρεύματα για όλα τα οχήματα, ενώ πλέον δεν είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Στο αυτόφωρο οδηγούνται τρεις αλλοδαποί οδηγοί φορτηγών επειδή προσπάθησαν χθες να διασχίσουν την εθνική οδό, παρά το απαγορευτικό και μάλιστα χωρίς αλυσίδες. Κανονικά γίνεται η κίνηση και στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, αλλά εφιστάται η προσοχή των οδηγών λόγω παγετού.

    "Ηλιος με δόντια" επικρατούσε σήμερα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου το πρωί σημειώθηκε παγετός, ενώ οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

    Λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στο νομό Αττικής δεν πραγματοποιήθηκε το πρωινό δρομολόγιο από Αθήνα για Καβάλα και αντίστροφα. Εξάλλου, δεν έγιναν ή πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση πτήσεις ιδιωτικών εταιριών.

    Στα ορεινά της Ροδόπης εξακολουθούσαν να παραμένουν αποκλεισμένα δέκα χωριά και οικισμοί που βρίσκονται στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο και κατοικούνται κατά πλειοψηφία από κτηνοτρόφους.

    Στην περιοχή του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου το θερμόμετρο έδειχνε το πρωί -22 βαθμούς Κελσίου. Με ευθύνη των Υπηρεσιών Πολιτικής Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης ρίχθηκαν σήμερα μεγάλες ποσότητες αλατιού σε σημεία που δημιουργήθηκαν "παγίδες" από τους πάγους και ειδικότερα στους εθνικούς δρόμους Καβάλας-Σερρών-Θεσσαλονίκης.

    Οι ζημιές στη γεωργία και την κτηνοτροφία είναι ιδιαίτερα σημαντικές αλλά δεν έχει γίνει ακόμα εκτίμηση γιατί οι γεωπόνοι και οι κτηνίατροι του δημοσίου δεν μπορούν να πλησιάσουν στα χωράφια ή να φθάσουν μέχρι τα ποιμνιοστάσια εξαιτίας των πάγων που έχουν καλύψει αγροτικούς και ορεινούς δρόμους.

    [05] Αναχωρεί αύριο ο Πρωθυπουργός για τις ΗΠΑ

    7/1/2002 12:42:00 μμ

    Για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναχωρεί αύριο το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου Μπούς. Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στη Νέα Υόρκη, τον τόπο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μανχάταν. Ο κ. Σημίτης θα έχει επίσης διαδοχικές συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και με εκπροσώπους της Ομογένειας.

    Συγκεκριμένα στις 9.30 το πρωί (τοπική ώρα) της 9ης Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός θα έχει στην έδρα της Αρχιεπισκοπής συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος θα μεταβούν στο Ground Zero, όπου ο αρχιεπίσκοπος θα αναπέμψει δέηση για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και ο πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις.

    Ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη συνέχεια στη δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του σε ξενοδοχείο του Μανχάταν, ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλ. Φίλων.

    Το απόγευμα (4.00 μ.μ. τοπική ώρα) ο πρωθυπουργός θα έχει στην έδρα του ΟΗΕ συνάντηση με το γενικό γραμματεά του Οργανισμού Κόφι Ανάν και μετά το πέρας της συνάντησης θα παραχωρήσει συνέντευξη στους Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους.

    Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον το βράδυ της Τετάρτης.

    [06] Αντιδράσεις Πρωτόπαπα για ρεπορτάζ του CBS

    Αρετή Μαθιουδάκη 7/1/2002 6:54:00 μμ

    Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών σχολίασε το ρεπορτάζ του αμερικάνικου καναλιού CBS τονίζοντας ότι δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες του, το οποίο αναφέρετε στην τρομοκρατία στην Ελλάδα. Κατά τη σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου το εν λόγω κανάλι δεν τήρησε στοιχειώδες κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως μολονότι είχε λάβει μακρά συνέντευξη από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Παπανδρέου, δεν μετέδωσε τίποτα από αυτήν και εξαντλήθηκε το ρεπορτάζ σε μία σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη

    Απάντηση Κακλαμάνη για το ρεπορτάζ του CBS

    Για επιλεκτική και έντεχνη παρουσίαση της συνέντευξής τους στο CBS ώστε να εμφανιστεί ότι διάκειται φιλικά προς τη "17Ν", κάνει λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σε σχόλιό του για τον τρόπο που παρουσιάστηκε η συνέντευξή του από την εκπομπή του αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού "60 Λεπτά". Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Βουλής, ο κ. Κακλαμάνης παραχώρησε συνέντευξη 20 λεπτών στον εκ των παρουσιαστών του προγράμματος Εντ Μπράντλεϊ στις 11 Μαΐου 2001 με σκοπό να μεταδοθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Αντί αυτού, σημειώνεται στο δελτίο Τύπου, "χθες Κυριακή προβλήθηκε σχετική - με το θέμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα - εκπομπή, όπου μεταδόθηκαν αποσπάσματα μερικών δευτερολέπτων από τη συνέντευξη του προέδρου της Βουλής κ. Κακλαμάνη" και μάλιστα με αλλοιώσεις στη μετάφραση των λόγων του. Τονίζεται δε ότι στόχος της επιλεκτικής και έντεχνης παρουσίασης του προέδρου της Ελληνικής Βουλής στη συγκεκριμένη εκπομπή ήταν να στηριχτούν οι απαράδεκτοι, χυδαίοι και συκοφαντικοί ισχυρισμοί που προέβαλαν οι γνωστοί για την ανθελληνική προπαγάνδα Τόμας Νάιλς και Γουέιν Μέρι, ότι δηλαδή ο κ. Κακλαμάνης διάκειται φιλικά στην "17η Νοέμβρη".

    Ο σκοπός της συγκεκριμένης άθλιας και ύποπτης εκπομπής είναι προφανής όσο και αφελής και εντάσσεται στη γνωστή προπαγάνδα κύκλων των ΗΠΑ, ότι δηλαδή στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικοί που υποθάλπουν την τρομοκρατία. Και βέβαια ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η επιλογή του χρόνου προβολής της συγκεκριμένης φτηνά προπαγανδιστικής εκπομπής, με θέμα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Αυτό που προβληματίζει όμως έντονα είναι το ήθος και το ύφος της εκπομπής που τραυματίζει κάθε είδος δεοντολογίας και έγκυρης ενημέρωσης στη δημοκρατική Αμερική και μάλιστα από ένα κανάλι που θέλει να θεωρείται έγκυρο".

    Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής αντέδρασε έντονα στο ερώτημα που του απηύθυνε ο Εντ Μπράντλεϊ εάν "αληθεύουν οι ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους πρόσκειται φιλικά προς τη 17η Νοέμβρη". Πρόκειται, τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, για προσβολή τόσο για τον ίδιο όσο και για το ελληνικό κοινοβούλιο και θυμίζει άλλες εποχές και καθεστώτα όπου οι πολίτες έπρεπε να αποδεικνύουν ότι δεν είναι ελέφαντες.

    Αρνητικό ρεπορτάζ του CBS για την Ελλάδα

    Ιδιαίτερα αρνητικό για την Ελλάδα εκτενές ρεπορτάζ για την τρομοκρατία πρόβαλε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας). Στη διάρκεια της μεγαλύτερης ενημερωτικής εκπομπής του σταθμού αλλά και της χώρας, τα "60 λεπτά", τονίστηκε και πάλι ότι μετά από 26 χρόνια δράσης και περισσότερα από 100 πλήγματα της "17 Νοέμβρη" δεν έχουν υπάρξει συλλήψεις και δίκες πιθανών ενόχων.

    Στο ρεπορτάζ, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα χαρακτηρίζεται ως "φρούριο" και τονίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξοδεύει για την ασφάλεια των Αμερικανών διπλωματών στην Ελλάδα τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο. Ο γνωστός δημοσιογράφος Εντ Μπράντλεϊ τόνισε ότι το θέμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα απασχολεί τις ΗΠΑ λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, και υποστήριξε ότι αν και οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν έχουν ανακαλύψει καμία σχέση μεταξύ της "17 Ν" και της Αλ Κάιντα, η αδυναμία των ελληνικών αρχών να προβούν σε συλλήψεις μελών της "17 Ν" ίσως προσελκύσει στην Αθήνα, το 2004, άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες ενδεχομένως να θεωρήσουν τη χώρα μας ευάλωτη. Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται εκτιμήσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Νάιλς ο οποίος υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση "ανέχεται" τη "17 Ν", προσθέτοντας ότι σε επίπεδο δηλώσεων είναι εντάξει και καταδικάζει την τρομοκρατία, υποσχόμενη να κάνει ό,τι μπορεί για να την πατάξει, αλλά στην πράξη δεν έχει κάνει τίποτα. Και συνεχίζει: Νομίζουμε ότι τους είπαμε ποιος θεωρούμε ότι γράφει τις προκηρύξεις της 17Ν από το 1975 και δεν έγινε τίποτα γι' αυτόν. Αλλά γνωρίζουν το όνομα δηλώνει ο κ. Νάιλς που επικρίνει επίσης τις ελληνικές αρχές για τη μετάθεση σε θέσεις άσχετες με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Ελλήνων αξιωματικών που εκπαιδεύονται στην Αμερική σε μεθόδους εξάρθρωσης τρομοκρατικών οργανώσεων.

    Στο ρεπορτάζ τονίζεται επίσης ότι οι Ελληνες δημοσιογράφοι αποφεύγουν να αναφερθούν σε βάθος στη "17 Ν" φοβούμενοι για τη ζωή τους, και στο πλαίσιο αυτό φιλοξενούνται δηλώσεις της ανταποκρίτριας του περιοδικού "Τάιμ" στην Αθήνα, Ανθής Καρασάβα, που τονίζει ότι έχει δεχθεί απειλές. Ο πατέρας και ο αδελφός του Κώστα Περατικού σημειώνουν ότι ακόμη και μάρτυρες που βρέθηκαν στο σημείο της δολοφονίας φοβούνται να μιλήσουν, ενώ καταγγέλλουν και έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των υπευθύνων της αστυνομίας.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός δημοσιογράφος σημειώνει ότι λίγο μετά την τηλεοπτική εμφάνιση ενός μάρτυρα που περιέγραφε τη σκηνή του εγκλήματος βρέθηκαν τρεις σφαίρες στο αυτοκίνητό του, και έξι μήνες αργότερα οι αρχές έκλεισαν την έρευνα. Ο Εντ Μπράντλεϊ σημειώνει ότι «υψηλά ιστάμενοι παρατηρητές εντός και εκτός Ελλάδας είναι τώρα πεισμένοι πως υπάρχουν δεσμοί μεταξύ μερικών μελών της "17 Ν" και του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι ανάγονται στις ημέρες που μάχονταν μαζί στην ένοπλη αντίσταση κατά της στρατιωτικής δικτατορίας. Και η παραπομπή των τρομοκρατών σε δίκη, λένε οι ίδιοι παρατηρητές, θα αποκάλυπτε αυτούς τους δεσμούς και θα προκαλούσε την κατάρρευση της κυβέρνησης.

    Στο ρεπορτάζ περιλαμβάνονται και δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη για τον οποίο τονίζεται ότι εκπροσωπεί την "υπερεθνικιστική και αντιαμερικανική" πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος. Ο κ. Κακλαμάνης χαρακτηρίζει τους συσχετισμούς της "17 Ν" με την ελληνική κυβέρνηση "προσβολή για μένα προσωπικά αλλά και το ελληνικό κοινοβούλιο".

    Ο πρώην αξιωματούχος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Γουέιν Μέρι εξαπολύει ευθεία επίθεση κατά του Προέδρου της Βουλής δηλώνοντας ότι έχει αρκετές φορές αποτελέσει το αντικείμενο εικασιών για το "πόσα γνωρίζει και πόσο υποβοηθητικός θα μπορούσε να είναι εάν ήθελε να αρχίσει ένα σοβαρό αγώνα κατά της 17Ν. Και νομίζω ότι είναι σαφές πως δεν θέλει να το κάνει". Τέλος, στο ρεπορτάζ δεν συμπεριλήφθηκε κανένα σημείο της ωριαίας συνέντευξης για το θέμα της τρομοκρατίας που παραχώρησε στον κ. Μπράντλεϊ το Μάιο στην Ουάσιγκτον ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    [07] Συνάντηση Καραμανλή - Εδουάρδο Κομέ

    7/1/2002 5:36:00 μμ

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής κάλεσε σήμερα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος τον Πρέσβη της Ισπανίας κ. Eduardo Jungo - Bonet και συζήτησαν για τις προτεραιότητες της Ισπανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκίνησε πριν από μερικές μέρες. Στη συνάντηση παρίστατο η Συντονίστρια της ΟΔΕ Εθνικής Aμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κα Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, Καθηγητής κ. Γιάννης Βαληνάκης.

    Ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον Ισπανό Πρέσβη για την σημασία που αποδίδει ο ελληνικός λαός και η Νέα Δημοκρατία στο θέμα του ευρωστρατού και της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Aμυνας.

    Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως ο ευρωστρατός θα πρέπει να λειτουργήσει με βάση τις αποφάσεις των κρατών - μελών της Ε.Ε και να χρησιμοποιείται όποτε είναι απαραίτητο για τις αμυντικές ανάγκες της Ένωσης και των κρατών μελών της, χωρίς να εξαρτατάται η χρήση του από τον ενδεχόμενο άσκησης βέτο από χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε.

    Για τον σκοπό αυτό, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέδωσε στον κ. Jungo - Bonet προσωπική του επιστολή προς τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Jose - Maria Aznar. Στην συγκεκριμένη επιστολή ο κ. Καραμανλής αναφέρει πως μετά την καθιέρωση του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ασκήσει τον διεθνή ρόλο που της αξίζει, διασφαλίζοντας σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες το ίδιο αίσθημα ασφάλειας, όπου και αν διαμένουν. Αναφέρεται επίσης, πως η επιλεκτική χρήση μίας ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης θα είναι αντίθετη με τον λόγο ύπαρξης της Ε.Ε, τις αξίες της, τους κανόνες και το κοινό θεσμικό της πλαίσιο.

    Ο κ. Καραμανλής ολοκληρώνει την επιστολή του προς τον κ. Aznar, εκφράζοντας την πεποίθησή του για την επιτυχή καθοδήγηση της Ένωσης σε ξεκάθαρες και βιώσιμες λύσεις από την Ισπανική Προεδρία.

    Το θέμα του Ευρωστρατού συζητήθηκε και στη συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής ανάλυσης ενόψει και της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στις ΗΠΑ. Προσερχόμενα στη συνεδρίαση κορυφαία στελέχη σε δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στα προβλήματα της κακοκαιρία και μίλησαν για έλλειψη συντονισμού αλλά και κακή ποιότητα έργων στην εθνική οδό και στο αεροδρόμιο των Σπάτων.

    [08] Κανονικά λειτουργούν τα δικαστήρια Αττικής

    7/1/2002 12:10:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Κανονικά λειτουργούν σήμερα τα δικαστήρια της Αττικής, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων και αποφυλακίσεως κρατουμένων. Έτσι οι δίκες θα διεξαχθούν κανονικά και εφ' όσον οι διάδικοι ή ο ένας εκ των δύο διαδίκων δεν παρασταθούν, τα δικαστήρια θα κρίνουν κατά περίπτωση το θέμα της αναβολής των δικών.

    [09] Εκκληση ΕΥΔΑΠ: Οχι στην σπατάλη νερού

    7/1/2002 12:47:00 μμ

    "Παρά τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών η ΕΥΔΑΠ ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά και κάλυψε τις ανάγκες κατανάλωσης νερού σε όλη την περιοχή της ευθύνης της", αναφέρει ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ στην οποία τονίζεται επίσης: "Και σήμερα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού της εταιρίας εργάζεται κάτω απο δύσκολες συνθήκες, προκειμένου να επισκευάσει βλάβες, που προκλήθηκαν σε διάφορα σημεία του δικτύου της λόγω του παγετού (θραύσεις αγωγών) και να διατηρήσει την ομαλή υδροδότηση της πόλης. Ωστόσο, απο τις πρωϊνές ώρες παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση νερού, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί πολίτες προσπαθούν να απομακρύνουν τους πάγους και τα χιόνια απο τους χώρους των κατοικιών τους με τη χρήση νερού της ΕΥΔΑΠ. Η κατανάλωση αυτή δεν δικαιολογείται υπό τις παρούσες συνθήκες και για το λόγο η ΕΥΔΑΠ απευθύνει έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τη σπατάλη του νερού και να συμβάλουν και με τη δική τους υπεύθυνη συμπεριφορά στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης".

    [10] Ραφήνα: Φιλοξενία για 300 λαθρομετανάστες

    7/1/2002 12:54:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Στο κλειστό γυμναστήριο της Ραφήνας έχουν μεταφερθεί οι περίπου 300 λαθρομετανάστες, που επέβαιναν στο τουρκικό δουλεμπορικό που εντοπίστηκε χθες να πλέει κάτω απο άσχημες καιρικές συνθήκες στο Νότιο Ευβοϊκό και οδηγήθηκε στο λιμάνι της Ραφήνας. Στους λαθρομετανάστες, κυρίως Κούρδους, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ μεταξύ τους είναι και 50 γυναικόπαιδα.

    [11] Κακοκαιρία πλήττει την Τουρκία

    7/1/2002 6:21:00 μμ

    Η κακοκαιρία που πλήττει από την Παρασκευή την Τουρκία είχε ως αποτέλεσμα ένδεκα νεκρούς, ενώ η χώρα έχει σε μεγάλο βαθμό παραλύσει κάτω από ένα παχύ στρώμα χιονιού και το κρύο θα συνεχιστεί ως το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις των μετεωρολόγων.

    Στη Σαμσούντα (στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας), δύο άνθρωποι πέθαναν από υποθερμία και ένας άλλος τραυματίσθηκε θανάσιμα πέφτοντας από τη στέγη του σπιτιού του στην οποία είχε ανέβει για εκχιονισμό, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

    Στη Σμύρνη, ένας εβδομηντάχρονος που ζούσε εδώ και μήνες σ' ένα ημιφορτηγό βρήκε το θάνατο από το κρύο σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το πρακτορείο. Το Σαββατοκύριακο, επτά άνθρωποι υπέκυψαν από το κρύο και τις χιονοθύελλες που έπληξαν ολόκληρη την Τουρκία.

    Το Ανατολή μετέδωσε πως μια μεγάλη χιονοστιβάδα καταπλάκωσε σήμερα πολλά οχήματα στο δρόμο ανάμεσα στο Χακάρι και την Τσουκούρτσα (νοτιοανατολική Τουρκία). Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν θύματα ή αγνοούμενοι.

    Εξάλλου ατυχήματα πεζών στους παγωμένους δρόμους ευθύνονται για εκατοντάδες κατάγματα των άνω και των κάτω άκρων, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας τα επεισόδια αυτά υπερέβησαν τα 300 την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη και έφτασαν τα 133 στη Σμύρνη.

    Στη Σμύρνη, ο δήμος έθεσε ένα κέντρο νεότητας στη διάθεση των παιδιών του δρόμου και ένας οίκος ευγηρίας υποδέχθηκε ηλικιωμένους που απειλούνταν από το κρύο. Στην Κωνσταντινούπολη, ένα κλειστό γήπεδο μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής των αστέγων της πόλης μετά το θάνατο την Παρασκευή και το Σάββατο δύο ανθρώπων που ζούσαν στους δρόμους. Σύμφωνα με τις εφημερίδες, σε όλη την τουρκική επικράτεια 13.000 χωριά παραμένουν αποκομμένα από τον υπόλοιπο κόσμο.

    Τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Κωνσταντινούπολη. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πολλές διεθνείς πτήσεις ματαιώθηκαν και άλλες καθυστέρησαν λόγω της κακοκαιρίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

    Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για νέες χιονοπτώσεις αύριο στη βόρεια και τη βορειοδυτική Τουρκία, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, και για σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, η οποία το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη αναμένεται να φτάσει στην Άγκυρα τους 15 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Το κύμα ψύχους αναμένεται να κοπάσει γύρω στα τέλη της εβδομάδας.

    [12] Εκρηξη χειροβομβίδας στην Γιουγκοσλαβία

    7/1/2002 6:01:00 μμ

    Πέντε άτομα σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν απο έκρηξη χειροβομβίδας σε μία πολυσύχναστη παμπ στην πόλη Νόβι Κνέζαβατς, 130 χιλιόμετρα βόρεια του Βελιγραδίου, κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Τανγιούνγκ. Ο δράστης περιλαμβάνεται στους νεκρούς απο την έκρηξη στο κέντρο "Big Ruz", που σημειώθηκε την στιγμή που ένας αριθμός θαμώνων έπαιζε χαρτιά. Το πρακτορείο ανέφερε ότι διατάχθηκαν ανακρίσεις, αλλά δεν διευκρίνισε τα στοιχεία ταυτότητας του δράστη. Δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη επιβεβαίωση για το περιστατικό.

    [13] Συγκρούσεις στα σύνορα Πακιστάν-Ινδίας

    7/1/2002 4:44:00 μμ

    Ενας Iνδός και πέντε Πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα κατά μήκος της γραμμής ελέγχου στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ κατά τη διάρκεια νέων ανταλλαγών πυρών μεταξύ στρατευμάτων των δύο χωρών, ανακοίνωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του ινδικού υπουργείου Αμυνας.

    Σύμφωνα με δήλωση του Ανωτέρου Αξιωματικού στο πρακτορείο Ρόιτερ, Πακιστανικά στρατεύματα άρχισαν να βάλλουν απρόκλητα εναντίον ινδικών θέσεων και οι Ινδοί στρατιώτες απάντησαν στα πυρά. Σύμφωνα πληροφορίες το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Πουντς των Ιμαλαΐων και ενώ η κυβέρνηση του Νέου Δελχί απέκλεισε το ενδεχόμενο για συνομιλίες με το Πακιστάν μέχρι η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ να αλλάξει συμπεριφορά για το θέμα της τρομοκρατίας.

    Αρκετά άτομα έχουν σκοτωθεί στις σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών στο Κασμίρ αφού αυξήθηκε η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο ινδικό κοινοβούλιο, στις 13 Δεκεμβρίου όπου έχασαν τη ζωή τους 14 άτομα.

    [14] Συντριβή αεροπλάνου από 15χρονο καμικάζι

    7/1/2002 1:10:00 μμ

    Σε ένδειξη συμπάθειας προς τον καταζητούμενο για τρομοκρατία Οσάμα Μπιν Λάντεν πραγματοποίησε την πτήση αυτοκτονίας ο 15χρονος νεαρός, που έριξε το περασμένο Σάββατο ένα κλεμμένο αεροπλάνο σε κτήριο τράπεζας στη Φλόριδα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας. Οπως τονιστηκε, δεν υπάρχει αμφιβολία για τα αίτια της πράξης του νεαρού Τσαρλς Μπίσοπ καθώς αυτά αναγράφονται σε σημείωμα που βρέθηκε στην τσέπη του, στο οποίο επίσης αναφέρει πως έδρασε μόνος.

    Ο ίδιος περιγράφεται ως εξαιρετικά κλειστός χαρακτήρας με τάσεις αυτοκτονίας. Το σημείωμα καθιστά εμφανές πως ο νεαρός ήθελε με την πράξη του αυτή να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους τρομοκράτες που στις 11 Σεπτεμβρίου κατέλαβαν επιβατηγά αεροσκάφη και τα οδήγησαν ενάντια στους Διδύμους Πύργους στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον. Ο νεαρός ήταν η μόνη απώλεια στη σύγκρουση.

    Επί δύο χρόνια ο Μπίσοπ παρακολουθούσε μαθήματα πλοήγησης αεροσκάφους και οδήγησε το κλεμμένο Τσέσνα 172 στον 28ο όροφο του κτηρίου της Bank of America Plaza.

    Από τη σύγκρουση δεν τραυματίστηκε κανείς και δεν προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά ενώ οι δρόμοι γύρω από το κτίριο καθαρίστηκαν γρήγορα από τα συντρίμμια. Τα πτερύγια και άλλα τμήματα του αεροπλάνου είχαν πέσει στο έδαφος ενώ η ουρά του κρεμόταν από το κτίριο.

    Ενας εκπρόσωπος της ακτοφυλακής είπε οτι το αεροπλάνο είχε απογειωθεί χωρίς άδεια από το αεροδρόμιο Σεντ Πίτερσμπουργκ-Κλίαργουοτερ που απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από την Τάμπα. Η ακτοφυλακή ενημερώθηκε από τις αρχές του αεροδρομίου και ένα ελικόπτερο της ακολούθησε το αεροσκάφος κάνοντας του σήμα να προσγειωθεί, όμως ο νεαρός πιλότος το αγνόησε.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλαν, σε ερώτηση για το αν υπάρχουν ενδείξεις που να συνδέουν τη συντριβή του αεροσκάφους με τρομοκρατικές πράξεις απάντησε αρνητικά.

    [15] Νέα συνάντηση Κληρίδη - Ντεκτάς

    7/1/2002 4:24:00 μμ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδης υπό την ιδιότητα του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας θα συναντηθεί την Παρασκευή 11/1/2002 στις 10 το πρωί με τον Ραούφ Ντενκτάς, παρουσία του αναπληρωτή ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Σμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι η συνάντηση αφορά το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων και θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι του κ. Βλόσοβιτς. Η συνάντηση διευθετήθηκε ύστερα απο τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

    [16] Σφοδρές χιονοπτώσεις πλήττουν το Λίβανο

    7/1/2002 2:09:00 μμ

    Χιονοθύελλα έπληξε τα ξημερώματα το Λίβανο, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα, Βηρυτό. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η χώρ αφού εξαιτίας της χιονοθύελλας οι δυνάμεις ασφαλείας απεύθυναν προειδοποίηση στους αυτοκινητιστές να μην χρησιμοποιήσουν τα οχήματά τους χωρίς αλυσίδες. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και πολλές επιχειρήσεις της χώρας.

    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Βηρυτό με τη Δαμασκό είναι κλειστός.

    Στο νότιο Λίβανο και συγκεκριμένα στο λιμάνι της Σιδώνας, τα πλοία παραμένουν αγκυροβολημένα εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

    Στους δρόμους της Σιδώνας έχουν προκληθεί και αρκετά αυτοκινητικά ατυχήματα, από τα οποία έχασε τη ζωή του ένας οδηγός, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

    [17] Στις 450.000 οι άστεγοι της Γερμανίας

    7/1/2002 5:22:00 μμ

    Σε 450.000 υπολογίζονται οι άστεγοι στη Γερμανία, μια από τις πλουσιότερες βιομηχανικές χώρες στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα μη κυβερνητική γερμανική οργάνωση. Από αυτούς 25.000 άνθρωποι κοιμούνται στο δρόμο, δήλωσε η Βερένα Ρόζενκε, εκπρόσωπος της εθνικής ομάδας εργασίας για τους αστέγους που εδρεύει στο Μπίλεφελντ. "Μολονότι ο αριθμός των αστέγων μειώσθηκε κατά περίπου 17% από το 1999 δεν υπάρχει κανένας λόγος για να σταματήσουμε να ανησυχούμε", πρόσθεσε η ίδια, προβλέποντας ότι ο αριθμός των αστέγων θα αυξηθεί ξανά τα προσεχή χρόνια, καθώς έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητή η στενότητα από την οικονομική επιβράδυνση στη Γερμανία.

    [18] Μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών

    7/1/2002 6:22:00 μμ

    Οι μεγαλύτερες ζημιές στη γεωργία καταγράφονται στους νομούς Εύβοιας, Βοιωτίας, Αττικής, Αρτας, Αργολίδας, Ημαθίας και στις περιοχές Θεσσαλίας και Κρήτης. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρύς, μετά τη διυπουργική σύσκεψη που έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο, για τις επιπτώσεις από την κακοκαιρία. Τα προϊόντα που επλήγησαν είναι τα εσπεριδοειδή, τα κηπευτικά, τα αμπέλια, οι ελιές καθώς και στην κτηνοτροφία. Δόθηκε εντολή στον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ να καταγράψουν τις ζημιές και να προωθήσουν τις αποζημιώσεις των αγροτών. Παράλληλα, ο κ. Δρυς θα ζητήσει τη συνδρομή της ΕΕ για την ενίσχυση των αγροτών.

    Σήμερα, ο κ. Δρυς θα μεταβεί στην Εύβοια και ο κ. Χατζημιχάλης στη Θεσσαλία για επιτόπου αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τα ΠΣΕΑ και τον ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν, ξεπερνούν τα 15 δισ. δραχμές. Η καταστροφή των πορτοκαλιών ξεπερνά τους 500.000 τόνους (Αρτα 200.000 τόνοι, Αργολίδα 200.000 τόνοι, Λακωνία 40.000 τόνοι, Κρήτη 40.000 τόνοι, Αχαΐα, Κορινθία 40.000 τόνοι και 35.000 τόνοι μανταρίνια). Σημαντικές ζημιές έχουν καταγραφεί σε ελιές (κυρίως επιτραπέζιες στη Φθιώτιδα και την Εύβοια) στα ακτινίδια στην Ημαθία και σε αμπέλια στον Τύρναβο.

    Με εισαγωγές σε οπωροκηπευτικά θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελλείψεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα λόγω της κακοκαιρίας. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου συναντήθηκε σήμερα, με εισαγωγείς οπωροκηπευτικών προϊόντων και ανακοίνωσε ότι θα γίνουν εισαγωγές σε πατάτες,καρότα και λάχανα, καθώς και άλλα οπωροκηπευτικά προϊόντα και εκτίμησε ότι με τον τρόπο αυτόν οι τιμές θα διατηρηθούν σε κανονικά επίπεδα. Σε ο,τι αφορά τις εκπτώσεις που αρχίζουν από τις 15 του μήνα, θα αναγράφονται οι παλαιές τιμές σε ευρώ και δρχ. και δίπλα το ποσοστό μείωσης.

    [19] Αριστες οι σχέσεις των Ελλήνων με το ευρω

    7/1/2002 7:01:00 μμ

    Οι οκτώ στους δέκα Ελληνες έχουν ήδη προμηθευτεί ευρώ και επτά στους δέκα έχουν ήδη πραγματοποιήσει μια συναλλαγή σύμφωνα με τις αλλεπάλληλες σφυγμομετρήσεις κοινής γνώμης που διεξάγονται για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, είπε ο υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Η μετάβαση στο ευρώ χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό ομαλή και, σύμφωνα με την πορεία έως σήμερα, αναμένεται ότι ως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν επιστρέψει στην Τράπεζα της Ελλάδος όλες οι δραχμές. Ηδη, το 20% των κυκλοφορούντων δραχμών έχουν ήδη αποσυρθεί και βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης είπε ακόμα, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, ότι υπάρχει μια σχετική ασυμμετρία στη ζήτηση κερμάτων και χαρτονομισμάτων ευρώ από τις τράπεζες αλλά ότι σύντομα θα επέλθει ισορροπία.

    Σε ό,τι αφορά τις όποιες ανατιμήσεις έχουν σημειωθεί, ο υπουργός είπε ότι πρόκειται περί μεμονωμένων φαινομένων, ότι είναι αδικαιολόγητες και ότι είναι άδικο να αμαυρωθεί η εικόνα του ευρώ από τις ανατιμήσεις αυτές. Ωστόσο, κατέληξε, παρόμοια συμπτώματα εντοπίζονται και σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

    [20] Παράταση για δηλώσεις καταβολής φόρων

    7/1/2002 3:12:00 μμ

    Παράταση μέχρι 14/1/2002 έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων καταβολής φόρων τελών και εισφορών που έληγαν στο διάστημα απο τις 28/12/2001 μέχρι και τις 11/1/2002. Η παράταση δόθηκε σήμερα απο τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    [21] Παραιτήθηκε ο Φερνάντο Σάντος

    Αρετή Μαθιουδάκη 7/1/2002 6:00:00 μμ

    Σαν βόμβα έπεσε στην ΑΕΚ η παραίτηση του προπονητή Φερνάντο Σάντος . Ο Πορτογάλος προπονητής αμέσως μετά την σημερινή προπόνηση της ομάδας το ανακοίνωσε την παραιτήση του στους παίκτες, όπου μεταξύ άλλων επικαλέστηκε ως λόγο τα προβλήματα που υπήρξαν τον τελευταίο καιρό στις σχέσεις του με τον μεγαλοπαράγοντα της Ενωσης, Μάκη Ψωμιάδη.

    [22] Επεισόδια στο παιχνίδι Ολυμπιακού-ΠΑΟ

    7/1/2002 2:40:00 μμ

    Τα "σπασμένα" των οπαδών του θα κληθεί, πιθανότατα, να πληρώσει ο Ολυμπιακός, μετά το χθεσινό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, το οποίο διεκόπη στο 29ο λεπτό κι ενώ το σκορ ήταν 62-52 υπέρ των "πρασίνων". Οι υποστηρικτές των "ερυθρολεύκων", παρουσία του πρόεδρου Σωκράτη Κόκκαλη, δημιούργησαν επεισόδια τη στιγμή που η ομάδα τους έδειχνε ικανή να "χτυπήσει" το παιχνίδι, το οποίο διεκόπη δύο φορές, πρώτα όταν τραυματίσθηκε από κέρμα στο πρόσωπο ο διαιτητής Λάζαρος Βορεάδης στο 27' (με το σκορ στο 55-52) και λίγο αργότερα, όταν άρχισε και πάλι η ρίψη αντικειμένων, πάντα απο την πλευρά των οπαδών των γηπεδούχων. Οπως όλα δείχνουν, ο αγώνας θα κατακυρωθεί υπέρ του Παναθηναϊκού, του οποίου οι παίκτες αποχώρησαν... πανηγυρίζοντας από τον αγωνιστικό χώρο του κλειστού της Γλυφάδας.

    [23] Μπάσκετ: Η ΑΕΚ στην κορυφή

    Πηγή: ΑΠΕ 7/1/2002 2:40:00 μμ

    Σε έναν αγώνα που έμοιαζε περισσότερο με φιλικό, η ΑΕΚ επικράτησε 89-76 (ημ. 48-35) της Δάφνης και κατέκτησε τον άτυπο τίτλο της πρωταθλήτριας χειμώνα. Μετά από 13 αγωνιστικές, λοιπόν, η "Ενωση" βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας της Α1 έχοντας αποδώσει κατά γενική ομολογία το καλύτερο μπάσκετ. Εν τω μεταξύ, κάτι παραπάνω από ένα δεκάλεπτο, κράτησε η αντίσταση της Νήαρ Ηστ στο κλειστό του Αμαρουσίου. Στη συνέχεια, οι γηπεδούχοι "πάτησαν γκάζι" και έφτασαν εύκολα στη νίκη με 90-72 που τους φέρνει στην 6η θέση της βαθμολογίας, μαζί με ΠΑΟΚ και Περιστέρι, με 6 νίκες σε 13 αγώνες. Τέλος σε έναν συγκλονιστικό αγώνα που έγινε στο κλειστό "Ανδρέας Παπανδρέου", το Περιστέρι νίκησε με 88-84 (ημ. 43-44) τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας. Για τους γηπεδούχους, ήταν η έκτη νίκη σε 13 αγώνες στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1, ενώ ο Ιωνικός γνώρισε τη 10η ήττα του και παραμένει στην "επικίνδυνη ζώνη" της βαθμολογίας.

    [24] Μεταγραφή Παντούρου στον Πανιώνιο

    Πηγή: ΑΠΕ 7/1/2002 2:41:00 μμ

    Σημαντική μεταγραφική επιτυχία για τον Πανιώνιο, καθώς οι επαφές καρποφόρησαν και θα εντάξει στο έμψυχο δυναμικό του τον Ρουμάνο πρώην διεθνή Νίκα Παντούρου, ο οποίος ανήκει στην Πόρτο, αλλά δεν έχει αγωνιστική συμμετοχή τους τελευταίους μήνες. Ο 32χρονος άσος συμφώνησε σε όλα με την ομάδα της Νέας Σμύρνης και αναμένεται στην Αθήνα αύριο για να υπογράψει τα συμβόλαια συνεργασίας.

    [25] Το Βατικανό λέει ''ναι'' στους εξωγήινους

    7/1/2002 5:47:00 μμ

    Ο επικεφαλής αστρονόμος του Βατικανού δήλωσε σήμερα πως η ύπαρξη ζωής στο διάστημα είναι «πιθανή», αλλά αμφισβήτησε αν η ανακάλυψη εξωγήινων θα είναι υποχρεωτικά αντίθετη με τη διδασκαλία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα στη σημερινή εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σέρα» ο 68χρόνος καθηγητής Τζορτζ Κόιν, Αμερικανός Ιησουίτης, ο οποίος είναι επικεφαλής του αστεροσκοπείου του Βατικανού, τονίζει πως «το Σύμπαν είναι τόσο μεγάλο που θα ήταν ανόητο να πιστεύει κανείς ότι εμείς αποτελούμε εξαίρεση».

    Σύμφωνα με τον κ. Κόιν, οι επιστημονικές αποδείξεις ότι υπάρξει ζωή στο Διάστημα "αυξάνονται" και η ανακάλυψη ζωής στο Σύμπαν θα θέσει νέα ενδιαφέροντα ερωτήματα στους πιστούς.

    Ο καθηγήτης Κόιν τόνισε χαρακτηριστικά ότι αν φανταστούμε πως υπάρχουν εξωγήινοι τότε θα πρέπει να φανταστούμε πως ο Θεός επανάλαβε και αλλού αυτό που υπάρχει στη γη» και επισήμανε πως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ο Ιησούς Χριστός εμφανίστηκε και σε κάποιον άλλο πλανήτη. Στη συνέχεια ο καθηγήτης Κόιν τόνισε ότι αυτές οι σκέψεις αποτελούν μεγάλη πρόκληση.

    Ο κ. Κόιν διευθύνει από το 1978 το αστεροσκοπείο του Βατικανού που βρίσκεται κοντά στη θερινή κατοικία του Πάπα στο Καστέλγκαντόλφο. Το Βατικανό ανέκαθεν χειριζόταν το θέμα της ζωής στο Διάστημα με μεγάλη προσοχή.

    [26] Αποχωρεί από το χώρο της μόδας ο Υβ Σεν Λοράν

    7/1/2002 3:04:00 μμ

    Την αποχώρηση του από το χώρο της ραπτικής ανακοίνωσε σήμερα ο διάσημος γάλλος σχεδιαστής μόδας Υβ Σεν Λοράν, κλείνοντας έτσι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της μόδας. Ο Υβ Σεν Λοράν σε συνέντευξή τύπου δήλωσε ότι η επίδειξη μόδας που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου και θα είναι και η τελευταία του.

    Μετά από 40 χρόνια δουλειάς..

    Ο 65χρόνος αρκετά συγκινημένος είπε ότι θα «αποχαιρετήσει την ραπτική» και θα συνταξιοδοτηθεί, αφήνοντας τον όμιλο που φέρει το όνομά του μετά από 40 χρόνια δουλειάς. Ευχαρίστησε όλους όσους πίστεψαν σε αυτόν, του επέτρεψαν να δημιουργήσει το δικό του οίκο μόδας και να συνεχίσει την καλλιτεχνική του δουλειά.

    Ο Ιβ Σεν Λοράν ξεκίνησε την καριέρα του το 1955 ως βοηθός στον οίκο Ντιόρ και το 1957 ανέλαβε επικεφαλής του διάσημου οίκου μόδας. Το 1961 έκανε τον οίκο που φέρει το όνομά του

    [27] Τεχνητοί βολβοί ματιών για γυρίνους

    7/1/2002 4:20:00 μμ

    Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, να φτιάξουν τεχνητούς βολβούς ματιών, μετέδωσε το Ιαπωνικό πρακτορείο "Κιόντο". Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλή τον καθηγητή βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τόκιο, τον Μακότο Ασασίμα έφτιαξε μάτια γυρίνων χρησιμοποιώντας κύτταρα από έμβρυα βατράχων. Ο καθηγητής Ασασίμα δήλωσε ότι τα βασικά στοιχεία δημιουργίας του σώματος είναι κοινά με αυτά των ανθρώπων και πιστεύει ότι αυτό ίσως βοηθήσει μελλοντικά ακόμα και ανθρώπους να επανακτήσουν την όρασή τους.

    Οι ερευνητές, πήραν μη διαφοροποιημένα κύτταρα από έμβρυα βατράχων του είδους Πλατάνα και τα εμβάπτισαν σε ένα ειδικό υγρό, μεταμόσχευσαν το βολβό σε ένα γυρίνο, το αριστερό μάτι του οποίου είχε αφαιρεθεί πριν από την εκκόλαψη του.

    Μία εβδομάδα μετά τη μεταμόσχευση οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο βολβός του ματιού του γυρίνου είχε συνδεθεί με τα οπτικά νεύρα και δεν υπήρχαν ενδείξεις απόρριψης του μοσχεύματος.

    [28] Επέκταση λειτουργίας απογευματινών ιατρείων

    7/1/2002 2:20:00 μμ

    Επεκτείνεται απο σήμερα η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων σε άλλα πέντε νοσοκομεία της χώρας. Στο νέο σύστημα πρόκειται να ενταχθούν τα νοσοκομεία "Ελενα Βενιζέλου", Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων "Χατζηκώστα", Αρτας και Φιλιατρών. Οπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, υπάρχει σταδιακή ανάπτυξη απο την εφαρμογή του μέτρου και σε λίγο καιρό θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα. Μάλιστα πρόσθεσε ότι ο θεσμός των απογευματινών ιατρείων θα συμβάλει στην ανασυγκρότηση του συστήματος και θα βοηθήσει όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου έσωσε αντίστοιχα Συστήματα Υγείας.

    [29] Καλό ταξίδι φίλε Μανώλη

    7/1/2002 4:17:00 μμ

    Την ξαφνική και πρόωρη απώλεια του αγαπημένου φίλου και συνάδελφου Μανώλη Μπουγαδάκη θρηνεί η ΕΡΤonline. Ο 48χρονος συνεργάτης μας άφησε χθες το πρωί την τελευταία του πνοή έπειτα από πολυήμερη μάχη με το θάνατο, εξαιτίας της εγκεφαλικής αιμορραγίας που υπέστη στις 21 Δεκεμβρίου. Ο Μανώλης έφυγε αφήνοντας πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό στις καρδιές μας αλλά και στον τομέα της εργασίας του καθώς υπήρξε υπεύθυνος του μουσικού τμήματος της ΕΡΤonline και δεξιοτέχνης μουσικός με αξιομνημόνευτη καλλιτεχνική πορεία. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τρίτη στις 3μμ στον Ιερό Ναό Αγ. Τρύφωνα Παλλήνης.

    Ο Μανώλης με το Χρίστο Νικολόπουλο

    στο web event της ΕΡΤonline

    Ο Μανώλης, ο ίδιος φανατικός λάτρης της μουσικής, ξεκίνησε παίζοντας ηλεκτρική κιθάρα σε πολλά ροκ συγκροτήματα την δεκαετία του 70 (MGC, Εξαδάκτυλος κά). Στη συνέχεια, γιος ρεμπέτη καθώς ήταν, πέρασε στο χώρο του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, ενώ παράλληλα διατηρούσε μαζί με τον πατέρα του, κατάστημα συλλεκτικών δίσκων ελληνικής μουσικής στην οδό Σατωβριάνδου. Έχει παίξει μπουζούκι και κιθάρα με τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου με τους οποίους, λόγω του αξιαγάπητου χαρακτήρα του, διατηρούσε φιλίες μέχρι σήμερα.

    Η συνεργασία του με την ΕΡΤonline ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν ανέλαβε το τμήμα της μουσικής. Ήταν η ψυχή των μουσικών web events, δίνοντας μέσω αυτών τη δυνατότητα ζωντανής επικοινωνίας σε χιλιάδες Ελληνες από κάθε γωνιά του πλανήτη, με καλλιτέχνες όπως η Χαρούλα Αλεξίου, ο Χρίστος Νικολόπουλος και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

    Επίσης, προετοίμαζε ένα πρωτοποριακό και εξειδικευμένο μουσικό site, το οποίο περιλαμβάνει μια μοναδική τράπεζα πληροφοριών για όλα τα είδη της μουσικής, με ιδιαίτερη έμφαση και εις βάθος έρευνα στην ελληνική μουσική, με γνωστή καθώς και άγνωστη δισκογραφία καλλιτεχνών του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού, ηχητικά δείγματα, μεταξύ αυτών και ανέκδοτα τραγούδια, αφιερώματα και πολλά ακόμα σπάνια στοιχεία. Ένα μικρό δείγμα παρουσιάστηκε στο αφιέρωμα για τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον οποίο λάτρευε και με τον οποίο διατηρούσε φιλική σχέση.

    Το κενό που αφήνει στην EPTonline δύσκολα θα αναπληρωθεί. Η ΕΡΤonline θα αξιοποιήσει τη δουλειά του και σύντομα θα παρουσιάσει ένα εξειδικευμένο site για τη μουσική, εις μνήμην του πολύτιμου φίλου και συνεργάτη μας Μανώλη.

    [30] Κηδεύτηκε ο Ανδρέας Φραγκιάς

    Αρετή Μαθιουδάκη 7/1/2002 5:32:00 μμ

    Αθόρυβα, όπως έζησε, έφυγε χθες από κοντά μας, ο κορυφαίος μεταπολεμικός συγγραφέας , εκλεκτός δημοσιογράφος και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Ανδρέας Φραγκιάς.

    Το βιογραφικό του Φραγκιά

    Ο Ανδρέας Φραγκιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921 και φοίτησε στην Ανωτάτη Εμπορική το 1939. Αρχισε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία στον αθηναϊκό Τύπο αμέσως μετά τον πόλεμο και την ιταλογερμανική κατοχή 1941-44.

    Αφού έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση εναντίον των ξένων κατακτητών, ξεκίνησε την καριέρα του στην επαγγελματική δημοσιογραφία το 1945, ως συντάκτης της εφημερίδας "Ελεύθερη Ελλάδα".

    Από τότε και μέχρι την αποχώρησή του από την ενεργό δημοσιογραφία, εργάστηκε κατά διαστήματα στις εφημερίδες "Εμπρός", "Ωρα", "Ανεξάρτητος Τύπος", "Ελεύθερος Τύπος" του Χρ. Καβαφάκη , "Καθημερινή", "Η Μεσημβρινή" της Ελένης Βλάχου-Λούνδρα, "Χρήμα" κ.α. Παράλληλα με την απασχόλησή του στον ημερήσιο Τύπο, συνεργάστηκε σε διάφορα περιοδικά ποικίλης ύλης ("Εικόνες" κ.α.) καθώς και σε άλλα έντυπα, ημερολόγια και επιθεωρήσεις.

    Ο Ανδρέας Φραγκιάς τιμήθηκε το 2000 για τη συνολική του προσφορά στη λογοτεχνία με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Την επόμενη χρονιά, στις 22 Ιανουαρίου 2001, το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών διοργάνωσε τιμητική βραδιά για την συνολική του προσφορά του στην λογοτεχνία και στην ελληνική δημοσιογραφία.

    Συλλυπητήρια μηνύματα

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης πληροφορηθείς την απώλεια του συγγραφέα Ανδρέα Φραγκιά, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Χτες έφυγε ο Ανδρέας Φραγκιάς. Εφυγε ο συγγραφέας, που ήξερε να μετουσιώνει την ιστορική και βιωματική μνήμη σε καθολική εμπειρία. Εφυγε ο αγωνιστής, που υπηρετούσε με ακεραιότητα τις ιδέες του. Εφυγε ο στοχαστής με το ελεύθερο και νηφάλιο πνεύμα. Μένει όμως το έργο του, έργο πλούσιο και βαθύ, να μας συντροφεύει και να μας εμπνέει".

    Τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Ανδρέα Φραγκιά, μιας μεγάλης και ιστορικής προσωπικότητας, εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Τα ελληνικά γράμματα φτωχαίνουν και φτωχαίνουν πολύ, υπογραμμίζει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του για το θάνατο του κορυφαίου μεταπολεμικού συγγραφέα, του εκλεκτού δημοσιογράφου και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Ανδρέα Φραγκιά. "Ο Ανδρέας Φραγκιάς έφυγε διακριτικά, όπως διακριτικά και αθόρυβα έζησε. Ουσιαστικά, όμως, εκρηκτικός στη γραφή του και το έργο του", καταλήγει.

    [31] Ινδοί επιστήμονες θα κλονωποιήσουν τσίτα

    7/1/2002 3:46:00 μμ

    Ινδοί επιστήμονες ξεκίνησαν πρόγραμμα κλωνοποίησης της ινδικής τσίτας, είδος που έχει εξαφανιστεί πριν από περίπου 50 χρόνια. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Asian Age» διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται υπό την αιγίδα του Κέντρου Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας της Ινδίας στην νότια πόλη Χιντεραμπάντ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια.

    Η τσίτα θα κλωνοποιηθεί με την ένωση κυττάρων της και αυγών λεοπάρδαλης. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθούν γονίδια από ιρανικό είδος της ίδιας ομοταξίας που μοιάζει κατά πολύ στο ινδικό υποείδος.Το πρόγραμμα αναβίωσης της τσίτας θα γίνει στο εργαστήριο της Χιντεραμπάντ, που φροντίζει για τη διατήρηση ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση στη χώρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 7 January 2002 - 17:55:46 UTC