Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε λευκό κλοιό η Ελλάδα
  • [02] Σκεπασμένη με χιόνια η Αθήνα
  • [03] Επι ποδός ο κρατικός μηχανισμός
  • [04] Καραμανλής: Αναγκαία η συντονισμένη δράση
  • [05] Εντοπίστηκε πλοίο με λαθρομετανάστες
  • [06] Πολύνεκρο τροχαίο στην Κομοτηνή
  • [07] Φονική κακοκαιρία πλήττει Τουρκία-Ρωσία
  • [08] Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Αυστραλία
  • [09] Καταστροφικές πλημμύρες στις Φιλιππίνες
  • [10] Εύσημα Ντούιζεμπουργκ για την Ελλάδα

    [01] Σε λευκό κλοιό η Ελλάδα

    5/1/2002 6:39:00 μμ

    Σε λευκό κλοιό λόγω των χιονοπτώσεων βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της νότιας και κεντρικής Ελλάδας, καθώς και ο νομός Αττικής. Από το νέο κύμα κακοκαιρίας έχουν δημιουργηθεί αρκετά προβλήματα, ενώ οι νομοί Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε γενική κινητοποίηση σε όλη την επικράτεια για την αντιμετώπιση της καταστάσεως. Ωστόσο ήδη παρατηρείται σταδιακή ύφεση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

    Εντονα προβλήματα σε πολλούς νομούς

    Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο νομό Εύβοιας, όπου η κυκλοφορία των αυτοκινήτων διεξάγεται μόνο με αλυσίδες, ενω παραμένουν αποκλεισμένα περίπου 45 χωριά. Στη νότια Εύβοια υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης ενω σε πολλά σημεία οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υδροδότηση.

    Σε όλη την Ελλάδα τα αποκλεισμένα χωριά υπολογίζονται περίπου σε διακόσια.

    Στην Πελοπόννησο έχουν αποκλειστεί σχεδόν όλα τα ορεινά χωριά των νομών και η κυκλοφορία διεξάγεται με μεγάλη δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Και στην Κρήτη έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα απο τις χιονοπτώσεις, ενω στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο απο τις βροχοπτώσεις υπερχείλισαν αρκετά ποτάμια. Επίσης αποκλεισμένα χωριά υπάρχουν στην Ανδρο και τη Σάμο.

    Στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο σημειώθηκαν ισχυρότατες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν τα ποτάμια Γιόφυρος, Μάγειρος, Πλατανιάς και Πλατύς. Ο Πλατύς μάλιστα έγινε αιτία να πλημμυρίσουν οικίες και καταστήματα και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου να χρειαστεί να επέμβει σε 10 κλήσεις για άντληση υδάτων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του συντονιστικού επιτελείου Δημόσιας Τάξης το πρόβλημα από την κακοκαιρία εντοπίζεται από την κεντρική Ελλάδα και προς τα νότια αφού σε Μακεδονία και Ηπειρο οι χιονοπτώσεις δεν είναι έντονες και τα προβλήματα είναι μικρά.

    Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και για το επόμενο 24ωρο, ενω κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι και οι χαμηλές θερμοκρασίες, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς λόγω του παγετού που ενδέχεται να σημειωθεί. Σε ολόκληρη τη χώρα επικρατεί τσουχτερό κρύο, ενω ο υδράργυρος το πρωί στη Φλώρινα έδειξε τους 15 βαθμούς κάτω απο το μηδέν. Στη Μακεδονία επικρατεί ηλιοφάνεια, ενω και στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία έπεσε στους -6 βαθμούς, ενω οι λίμνες της Μικρής Πρέσπας, της Καστοριάς και της Δοϊράνης έχουν παγώσει.

    Περιπέτεια για εκατοντάδες στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας

    Ωρες αγωνίας και μεγάλης ταλαιπωρίας πέρασαν εκατοντάδες πολίτες και αστυνομικοί που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι μεταξύ του 70ου και του 90ου χιλιομέτρου της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος των ορεινών όγκων γύρω απο τη λίμνη Υλίκη.

    Από χθες το βράδυ η περιοχή αποκλείστηκε από τις έντονες χιονοπτώσεις και η Τροχαία προσπάθησε να κάνει αναστροφή πορείας για να επιστρέψουν οι οδηγοί προς Αθήνα. Ομως αποκλείστηκε το ρεύμα προς Αθήνα και οι οδηγοί εγκλωβίστηκαν στη μέση. Εσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις με μεγάλα λεωφορεία εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες και επίσης μονάδες των ΕΚΑΜ με μεγάλα τζιπ. Ομως η έντονη χιονόπτωση απέκλεισε και τις αστυνομικές δυνάμεις και αυτές τις ώρες είναι αποκλεισμένα στην περιοχή τα τζιπ των ΕΚΑΜ και λεωφορεία με αστυνομικές δυνάμεις. Εγιναν έντονες προσπάθειες από εκχιονιστικά μηχανήματα για να ανοίξει ο δρόμος.

    Τελικά η πυροσβεστική έσπασε το διαχωριστικό κιγκλίδωμα ανάμεσα στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τα εκατοντάδες οχήματα επιστρέφουν στην Αθήνα με αργούς ρυθμούς. Πλέον το ρεύμα προς Αθήνα έχει ανοίξει και αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία και το ρεύμα προς τη Λαμία.

    Πολίτες που κατάφεραν να απεγκλωβιστούν φιλοξενούνται σε στρατιωτικές μονάδες της περιοχής των Θηβών. Στους επιβάτες των αυτοκινήτων που παραμένουν παγιδευμένα, ο στρατός και η αστυνομία προσφέρουν κουβέρτες και τρόφιμα.

    Σημειώνεται ότι η κίνηση στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Oι Ενοπλες Δυνάμεις ανταποκρίθηκαν άμεσα σε όλα τα αιτήματα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου ζητήθηκε και ζητείται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η κακοκαιρία στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό το αρματαγωγό "Λέσβος" πλέει προς το λιμάνι της Ραφήνας προκειμένου να μεταφέρει μηχανήματα της ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση της Εύβοιας. Επίσης, πέραν των μηχανημάτων και του προσωπικού που διατίθεται το ΓΕΕΘΑ με έκτακτο σήμα του έθεσε σε ετοιμότητα για επέμβαση εφόσον ζητηθεί: Ολες τις μονάδες των ειδικών δυνάμεων στο λεκανοπέδιο Αττικής για τον απεγκλωβισμό οδηγών και την παροχή βοήθειας, το 13ο Σύνταγμα Αμφίβιων Καταδρομών, τη Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι για τη διάθεση του συνόλου των μέσων, όλες τις μονάδες στην περιφέρεια Φθιώτιδας για τη διάθεση μηχανημάτων για τη διάνοιξη των δρόμων, τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων ανά την επικράτεια όπως Τρίπολη, Θήβα, Αυλώνα για τη διάθεση προσωπικού προκειμένου να απομακρυνθεί το χιόνι από τις κατοικημένες περιοχές. Την ίδια ώρα οι πεζοναύτες της 32ας Ταξιαρχίας διανέμουν ξηρά τροφή στους εγκλωβισμένους στη Μαλαισίνα και το Μαρτίνο.

    [02] Σκεπασμένη με χιόνια η Αθήνα

    5/1/2002 5:55:00 μμ

    Ο νομός Αττικής δέχθηκε σφοδρή την επίθεση του χιονιά. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στα βόρεια του νομού, ενω χιόνια έχουν πέσει ακόμα και στο Σύνταγμα. Κλειστοί παραμένουν οι οδικοί άξονες απο την Πεντέλη και την Πάρνηθα. Η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους Αθηναίους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες και πάντα με αλυσίδες γιατί εκτός απο το χιόνι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και απο τον παγετό. Δυστυχώς η κακοκαιρία στάθηκε μοιραία για μια ηλικιωμένη γυναίκα που εντοπίστηκε νεκρή στη Λ. Βάρης.

    Πρόκειται για την Ευαγγελία Μακρή του Γεωργίου, που έμενε στην οδό Πανός 32, στο Δίλοφο Βάρης. Η άτυχη 78χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή σκεπασμένη από το χιόνι στις 9 το πρωί στο προαύλιο πρατηρίου καυσίμων στη διασταύρωση της λεωφόρου Βάρης με την οδό Ανδρέα Παπανδρέου. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Ασκληπείο Βούλας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Σύμφωνα με πληροφορίες η ηλικιωμένη γυναίκα έπασχε από αμνησία και πιθανόν βγήκε τη νύχτα από το σπίτι της με αποτέλεσμα να υποκύψει στο δυνατό ψύχος.

    Εν τω μεταξύ κλειστοί παραμένουν οι οδικοί άξονες απο Πεντέλη προς Αγιο Πέτρο-Νέα Μάκρη και το Διόνυσο. Κλειστοί επίσης είναι όλοι οι δρόμοι της Παλαιάς Πεντέλης, απο Αγιο Στέφανο προς λίμνη Μαραθώνα, Γραμματικό και Καλέντζι, απο Βαρυμπόμπη προς Κατσιμίδι και τα τέως βασιλικά κτήματα, την παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών και τη λεωφόρο Πάρνηθος πάνω από το τελεφερίκ. Σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα της Ατικής και κυρίως στα βόρεια προάστια η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες και με μεγάλη δυσκολία.

    Για το λόγο αυτό η Τροχαία απευθύνει έκκληση σε όλους τους Αθηναίους να περιορίζονται μόνο στις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις και πάντα με αντιολισθητικές αλυσίδες. Επίσης η Αμεση Δράση παρακαλεί το κοινό να τηλεφωνεί μόνο σε περίπτωση απόλυτης ανάγκης γιατί το τηλεφωνικό κέντρο έχει υπερφορτωθεί.

    Εχουν τεθεί σε γενική εφημερία όλα τα γενικά νοσοκομεία λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών με απόφαση του υπουργού Υγείας. Επίσης το ΕΚΑΒ έχει θέσει σε πλήρη ενεργοποίηση ολα τα διαθέσιμα μέσα.

    Το μεσημέρι άνοιξε το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", το οποίο ήταν κλειστό απο το πρωί, λόγω των χιονοπτώσεων με αποτέλεσμα να έχουν ματαιωθεί όλες οι πτήσεις. Ηδη πραγματοποιούνται οι πρώτες πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας προς το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας. Ομως μεγάλο πρόβλημα ίσως αντιμετωπίσουν όσοι κινούνται απο και προς το αεροδρόμιο ενω αρκετά άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα στο χώρο του αεροδρομίου.

    Στην Αθήνα δεν εκτελούνται δρομολόγια των αστικών λεωφορείων προς Λαμπρινή, Αγιο Αρτέμιο, Ανω Κυψελη, Πολύγωνο, και Κερατσίνι, ενω η λειτουργία του ηλεκτρικού σιδηροδρομου αποκαταστάθηκε και οι συρμοί φθάνουν μέχρι το σταθμό της Κηφισιάς.

    Τα δρομολογια του ΟΣΕ σε όλο το δίχτυο διεξάγονται κανονικά εκτός από τη γραμμή Αθήνα-Χαλκίδα και Καλάβρυτα-Διακοφτό.

    Τέλος, δεμένα στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας εξακολουθούν να παραμένουν τα πλοία λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη.

    Ερημη πόλη θυμίζει το κέντρο της πρωτεύουσας

    Ημέρες αργίας με κλειστά καταστήματα και λίγη κυκλοφορία των οχημάτων θυμίζει το κέντρο της Αθήνας και οι γύρω απο αυτό περιοχές. Λόγω της κακοκαιρίας του στρωμένου χιονιού και του παγετού, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες καταστημάτων και οι υπάλληλοι δεν προσήλθαν στην εργασία τους, ενω όσοι είχαν τη δυνατότητα βρέθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να απολαύσουν μια βόλτα στην κατάλευκη Αθήνα.

    Ακόμα και το 1992, οπότε η πόλη της Αθήνας είχε και πάλι ντυθεί στα λευκά, ακόμη και τότε η κατάσταση αυτή που έχει δημιουργηθεί σήμερα δεν υπήρχε. Η κίνηση των οχημάτων γίνεται αποκλειστικά και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες μιας και σε αντίθετη περίπτωση η οδήγηση είναι απο επικίνδυνη εως αδύνατη. Με εντολή του δημάρχου Αθηναίων όλες οι υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται σε επιφυλακή ενω την ίδια ώρα ειδικά οχήματα ρίχνουν αλάτι στις κεντρικές οδούς Αλεξάνδρας, Πατησίων, Βασ. Σοφίας και Φιλελλήνων.

    Στους κεντρικούς δρόμους άνδρες της Τροχαίας επιτηρούν την κυκλοφορία, συμβουλεύουν τους οδηγούς για το ποιά πορεία να ακολουθήσουν και επεμβαίνουν στο να βοηθήσουν οδηγούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

    Ο πάγος, η λάσπη και το νερό αποτελούν παγίδες στο οδόστρωμα και για το λόγο αυτό τόσο ο διοικητής της Τροχαίας Αθηνών κ. Τζέκης, όσο και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Παναγιώτης Φούρλας, συνιστούν στους οδηγούς να μην μεταβαίνουν ή να μη διέρχονται απο τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

    Ζάππειο, Εθνικός Κήπος, Σύνταγμα, Ομόνοια, Πλατεία Μαβίλη είναι μερικά απο τα κεντρικά σημεία του κέντρου της πρωτεύουσας που προσδίδουν με τη "νέα λευκή φορεσιά τους" τη διαφορετική νότα που απο νωρίς σήμερα το πρωί έχει αυτή η πόλη.

    Δεν είναι λίγοι οι Αθηναίοι που διαμένουν στις περιοχές Παγκράτι, Ζωγράφου, Κουκάκι, Βύρωνα και στις πιο κοντινές στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας που πήραν την απόφαση να κατεβούν με τα πόδια στο κέντρο για να απολαύσουν τις πρωτόγνωρες γι αυτούς εικόνες.

    [03] Επι ποδός ο κρατικός μηχανισμός

    5/1/2002 5:07:00 μμ

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται επί ποδός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας και το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποτελεσματική κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Ο κύριος Σημίτης τόνισε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν τα προβλήματα και η ταλαιπωρία ενώ επέστησε την προσοχή των πολιτών στον πιθανό παγετό κατά τις βραδινές και πρωινές ώρες ζητώντας τον περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες. Ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης που από το πρωί προεδρεύει αλλεπάλληλων συσκέψεων τόνισε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, ενώ παράλληλα έκανε έκκληση στους πολίτες, που διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα να επικοινωνούν με το κέντρο επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, στο τηλέφωνο 33.59.900, για να ενταχθούν στον μηχανισμό αντιμετώπισης των προβλημάτων.

    Πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας

    Η κακοκαιρία ήταν πρωτόγνωρη, είπε ο κ.Σημίτης εξηγώντας ότι στην Ελλάδα μια ανάλογη αλλά με πιο ήπια χαρακτηριστικά είχε σημειωθεί το 1963. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι και στην Ευρώπη αυτή την περίοδο παρατηρήθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα φέρνοντας το παράδειγμα της Γερμανίας και το τεράστιο κυκλοφοριακό χάος που είχε προ εβδομάδων. Εχουμε ακραία φαινόμενα, είπε ο πρωθυπουργός, αλλά καταφέραμε να κινητοποιήσουμε αρκετά αποτελεσματικά τον κρατικό μηχανισμό.

    Ακραία φαινόμενα που δημιούργησαν προβλήματα, δυσκολίες και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες ιδίως στις εθνικές οδούς. Από χθες το απόγευμα, τόνισε ο κ.Σημίτης καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να μειωθούν οι δυσκολίες και να συμπαρασταθούμε στους πολίτες. Από τις συνεχείς επαφές που είχε ο κ.Σημίτης διαπίστωσε ότι βαθμιαία ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση στην Αττική και τη γύρω περιοχή προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας. Παρ'όλα αυτά, πρόσθεσε ο ίδιος, δεν είναι δυνατόν η εξέλιξη να είναι ομαλή.

    Οπως δείχνουν οι πληροφορίες αύριο και μεθαύριο ο καιρός θα αλλάξει και θα βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά από σήμερα το βράδυ τίθεται το θέμα του κινδύνου παγετού που θα δημιουργήσει περισσότερες δυσκολίες από τις μέχρι τώρα.

    Για τους παραπάνω λόγους ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να προσέχουν, να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις μετακινήσεις τους και να καταλάβουν ότι αυτό το φαινόμενο του χιονιού είναι μεν ωραίο να το βλέπει κανείς αλλά ενέχει μεγάλους κινδύνους γι'αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, συνειδητοποίηση, καθώς επίσης και κινήσεις με την ίδια φροντίδα.

    Ο κ.Σημίτης ευχαρίστησε όλους εκείνους που εργάστηκαν τη νύχτα, χθες και σήμερα, για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών συνθηκών, ενώ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στους εθελοντές που προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν. Είναι μια εξέλιξη, πρόσθεσε ο ίδιος, που πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε ότι πάντα ο καιρός δεν ελέγχεται απόλυτα, ότι η πολιτεία και το κράτος κάνουν ό,τι είναι δυνατόν και ότι η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων εξαρτάται και από μας από τη συνείδηση και τη συμπεριφορά μας για τη μείωση των επιπτώσεων. Εύχομαι, κατάληξε ο πρωθυπουργός, όλοι όσοι ταλαιπωρήθηκαν να έχουν πολύ σύντομα μια βελτίωση και να σταματήσει αυτή η ταλαιπωρία, εμείς είμαστε μαζί τους συμπαραστάτες τους και ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν το ταχύτερο.

    Εκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων

    Απο τις 8 σήμερα το πρωί τρεις περιοχές η Αττική, η Βοιωτία και η Εύβοια έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, όπως και η κατάσταση επιφυλακής στην οποία τελεί ήδη το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Τα ίδια καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν στις τρεις αυτές περιοχές τουλάχιστον μέχρι αύριο το απόγευμα. Υπάρχει, τόνισε ο υπουργός, άμεση συνεργασία όλων των δυνάμεων και όλων των συναρμόδιων υπουργείων καθώς η πόλη δεν είναι προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πρόσθεσε ο ίδιος, δεν είναι σημείο αδυναμίας, αλλά δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ολο το δυναμικό που έχουμε. Είμαστε σε καλό δρόμο, τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης, προσθέτοντας οτι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

    Τα άμεσα μέτρα που ελήφθηκαν εκτός απο την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι τα ακόλουθα:

    1) Κινητοποίηση ολων των μηχανοκίνητων μέσων στρατού και πυροσβεστικής. Με ευθύνη μας, εξήγησε ο κ. Σκανδαλίδης, καθώς και μεν γνώση του κινδύνου καταστροφής των μηχανημάτων, κινητοποιήσαμε 10 οχήματα 12 τόνων που μεταφέρουν θαλασσινό νερό.

    2) Επιλογή απόλυτης προτεραιότητας επέμβασης των εκχιονιστικών μηχανημάτων στις κεντρικές αρτηρίες, δηλαδή Κηφισίας, Μεσογείων, Βουλιαγμένης, Πατησίων, Αχαρνών, ενω στη συνέχεια τα μηχανήματα θα κινούνται ακτινωτά προς όλες τις κατευθύνσεις.

    3) Απαγόρευση κυκλοφορίας νταλικών σε κάθε οδο με ή χωρίς αλυσίδες.

    4) Βοήθεια εγκλωβισμένων με τροφή και κουβέρτες. Σήμερα το πρωί απο τα στρατόπεδα της Αυλώνας έφυγαν 2.000 μερίδες τροφής.

    5) Ολα τα νοσοκομεία τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ οι προσπελάσιμοι δρόμοι προς αυτά κηρύχθηκαν σε απόλυτη προτεραιότητα.

    Σε 150 υπολογίζονται τα αποκλεισμένα χωριά. Οδικό πρόβλημα στην εθνική οδό απο τα Καμένα Βούρλα μέχρι την Αθήνα υπάρχει στο ύψος του Μαρτίνου και της Υλίκης. Η εθνική οδός Αθήνας-Κορίνθου είναι ανοιχτή με παράκαμψη στην Κακιά Σκάλα. Το αεροδρόμιο λειτουργεί, απο χθες το βράδυ έχουν διεξαχθεί τουλάχιστον 30 πτήσεις. Τα πλοία παραμένουν στα λιμάνια. Υπάρχουν προβλήματα με τη διανομή δικτύου ηλεκτροδότησης στις περιοχές Βαρνάβα, Γραμματικό, Καπανδρίτι, Ανθούσα, Δερβενοχώρι.

    Οι Αθηναίοι, αλλά και όλοι οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν οτι απ' αυτούς εξαρτώνται οι συνέπειες για τη ζωή τους. Η συντριπτική πλειοψηφία, όπως εξήγησε ο υπουργός, ζει για πρώτη φορά μια τέτοια εμπειρία, η οποία οδηγεί σε άγνοια και ελλειπή σωστή συμπεριφορά. Ο κ. Σκανδαλίδης κάλεσε τους πολίτες να ματαιώσουν οποιαδήποτε μετακίνηση χωρίς κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους πάντα με αλυσίδες, να αφήνουν ελεύθερους τους δρόμους για τα οχήματα που δουλεύουν και να παίζουν με το χιόνι μόνο μέχρι την αυλή τους.

    Επίσης βασική θεωρείται η οικονομία στην ενέργεια, καθώς επίσης και η ενημέρωση απο τα ΜΜΕ για τα καιρικά φαινόμενα τα αμέσως επόμενα 24ωρα, καθώς ο παγετός που θα ακολουθήσει το βράδυ θα δημιουργήσει προβλήματα.

    Ο κ. Σκανδαλίδης ζήτησε απο τους πολίτες να δείξουν αλληλεγγύη και αλτρουϊσμό στις γειτονιές τους, αλλά και σε άτομα που έχουν ανάγκη και κάλεσε τους εθελοντές που θα θελήσουν να βοηθήσουν τις δυνάμεις να τηλεφωνήσουν στο τηλεφωνικό κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (33.59.900-910) εφόσον θέλουν να προσφέρουν κάποια υπηρεσία. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά τα προβλήματα, κατέληξε ο υπουργός, τονίζοντας οτι απο χθες έχουν κινητοποιηθεί χιλιάδες πολίτες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Απο τις 8 σήμερα το πρωί τρεις περιοχές η Αττική, η Βοιωτία και η Εύβοια έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, όπως και η κατάσταση επιφυλακής στην οποία τελεί ήδη το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Τα ίδια καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν στις τρεις αυτές περιοχές τουλάχιστον μέχρι αύριο το απόγευμα. Υπάρχει, τόνισε ο υπουργός, άμεση συνεργασία όλων των δυνάμεων και όλων των συναρμόδιων υπουργείων καθώς η πόλη δεν είναι προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πρόσθεσε ο ίδιος, δεν είναι σημείο αδυναμίας, αλλά δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ολο το δυναμικό που έχουμε. Είμαστε σε καλό δρόμο, τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης, προσθέτοντας οτι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

    Τα άμεσα μέτρα που ελήφθηκαν εκτός απο την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι τα ακόλουθα:

    1) Κινητοποίηση ολων των μηχανοκίνητων μέσων στρατού και πυροσβεστικής. Με ευθύνη μας, εξήγησε ο κ. Σκανδαλίδης, καθώς και μεν γνώση του κινδύνου καταστροφής των μηχανημάτων, κινητοποιήσαμε 10 οχήματα 12 τόνων που μεταφέρουν θαλασσινό νερό.

    2) Επιλογή απόλυτης προτεραιότητας επέμβασης των εκχιονιστικών μηχανημάτων στις κεντρικές αρτηρίες, δηλαδή Κηφισίας, Μεσογείων, Βουλιαγμένης, Πατησίων, Αχαρνών, ενω στη συνέχεια τα μηχανήματα θα κινούνται ακτινωτά προς όλες τις κατευθύνσεις.

    3) Απαγόρευση κυκλοφορίας νταλικών σε κάθε οδο με ή χωρίς αλυσίδες.

    4) Βοήθεια εγκλωβισμένων με τροφή και κουβέρτες. Σήμερα το πρωί απο τα στρατόπεδα της Αυλώνας έφυγαν 2.000 μερίδες τροφής.

    5) Ολα τα νοσοκομεία τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ οι προσπελάσιμοι δρόμοι προς αυτά κηρύχθηκαν σε απόλυτη προτεραιότητα.

    Σε 150 υπολογίζονται τα αποκλεισμένα χωριά. Οδικό πρόβλημα στην εθνική οδό απο τα Καμένα Βούρλα μέχρι την Αθήνα υπάρχει στο ύψος του Μαρτίνου και της Υλίκης. Η εθνική οδός Αθήνας-Κορίνθου είναι ανοιχτή με παράκαμψη στην Κακιά Σκάλα. Το αεροδρόμιο λειτουργεί, απο χθες το βράδυ έχουν διεξαχθεί τουλάχιστον 30 πτήσεις. Τα πλοία παραμένουν στα λιμάνια. Υπάρχουν προβλήματα με τη διανομή δικτύου ηλεκτροδότησης στις περιοχές Βαρνάβα, Γραμματικό, Καπανδρίτι, Ανθούσα, Δερβενοχώρι.

    Οι Αθηναίοι, αλλά και όλοι οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν οτι απ' αυτούς εξαρτώνται οι συνέπειες για τη ζωή τους. Η συντριπτική πλειοψηφία, όπως εξήγησε ο υπουργός, ζει για πρώτη φορά μια τέτοια εμπειρία, η οποία οδηγεί σε άγνοια και ελλειπή σωστή συμπεριφορά. Ο κ. Σκανδαλίδης κάλεσε τους πολίτες να ματαιώσουν οποιαδήποτε μετακίνηση χωρίς κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους πάντα με αλυσίδες, να αφήνουν ελεύθερους τους δρόμους για τα οχήματα που δουλεύουν και να παίζουν με το χιόνι μόνο μέχρι την αυλή τους.

    Επίσης βασική θεωρείται η οικονομία στην ενέργεια, καθώς επίσης και η ενημέρωση απο τα ΜΜΕ για τα καιρικά φαινόμενα τα αμέσως επόμενα 24ωρα, καθώς ο παγετός που θα ακολουθήσει το βράδυ θα δημιουργήσει προβλήματα.

    Ο κ. Σκανδαλίδης ζήτησε απο τους πολίτες να δείξουν αλληλεγγύη και αλτρουϊσμό στις γειτονιές τους, αλλά και σε άτομα που έχουν ανάγκη και κάλεσε τους εθελοντές που θα θελήσουν να βοηθήσουν τις δυνάμεις να τηλεφωνήσουν στο τηλεφωνικό κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (33.59.900-910) εφόσον θέλουν να προσφέρουν κάποια υπηρεσία. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά τα προβλήματα, κατέληξε ο υπουργός, τονίζοντας οτι απο χθες έχουν κινητοποιηθεί χιλιάδες πολίτες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    [04] Καραμανλής: Αναγκαία η συντονισμένη δράση

    5/1/2002 6:41:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Χαλάνδρι επισκέφθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε οτι τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολλά και πως υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Πρόσθεσε οτι δεν είναι η ώρα της κριτικής και του καταλογισμού ευθυνών, τονίζοντας οτι το ζητούμενο είναι να δράσει έγκαιρα και αποφασιστικά ο κρατικός μηχανισμός και να επέμβει όπου ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες μας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη λειτουργία των υποδομών κοινής οφελείας. Ο κ. Καραμανλής είπε οτι αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους κάνουν τα πάντα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, επισημαίνοντας οτι το κράτος, η αυτοδιοίκηση και οι φορείς και όλοι μας πρέπει να αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα και ψυχραιμία την κατάσταση. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε λέγοντας οτι "δεν είναι η ώρα για πολλά λόγια αλλά είναι η ώρα για συντονισμό και δράση". Τον κ. Καραμανλή συνόδευαν οι κύριοι Πολύδωρας, Παυλόπουλος και Ρουσόπουλος, ενω προηγουμένως είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Ρηγίλλης.

    [05] Εντοπίστηκε πλοίο με λαθρομετανάστες

    5/1/2002 6:27:00 μμ

    Εντοπίσθηκε στην περιοχή του νοτίου Ευβοϊκού Κόλπου, τουρκικό σκάφος με όνομα "HILMI DEDE" νηολογίου Istabul, με άγνωστο αριθμό λαθρομεταναστών. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 8-9 μποφώρ. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η Λιμενική Αρχή Ραφήνας κινητοποίησε άμεσα πλωτά του Λιμενικού Σώματος και άλλα σκάφη και το οδήγησαν στο λιμάνι της Ραφήνας για παροχή συνδρομής και αποβίβαση των λαθρομεταναστών. Επίσης, από το λιμένα Πειραιά προωθούνται δυνάμεις προσωπικού και το Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος 512, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της Λιμενικής Αρχής Ραφήνας. Ο Τούρκος κυβερνήτης συνελήφθη. Κατά δήλωσή του το πλοίο απέπλευσε από τη Σμύρνη για Ελλάδα και σε αυτό επιβαίνουν περί τα 270 άτομα.

    [06] Πολύνεκρο τροχαίο στην Κομοτηνή

    5/1/2002 6:26:00 μμ

    Οκτώ άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο χθες το βράδυ στις 10 οταν συγκρούστηκαν δυο επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν. Το δυστύχημα έγινε σε επαρχιακό δρόμο της περιοχής της Κομοτηνής. Στα αυτοκίνητα επέβαιναν μουσουλμάνοι των οποίων τα στοιχεία δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα. Στο ένα αυτοκίνητο στο οποίο απανθρακώθηκαν 5 άτομα, οδηγός ήταν ο 24χρονος Χουσείν Καδίρ και στο δεύτερο αυτοκίνητο στο οποίο σκοτώθηκαν 3 άτομα οδηγός ήταν ο 22χρονος Οτζάν Ογλού Ουρούτς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, το ένα αυτοκίνητο μόλις είχε αναχωρήσει απο το χωριό Φύλακας και το άλλο κατευθύνονταν προς αυτό το χωριό. Η φοβερή μετωπική σύγκρουση που μάλλον οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες, σημειώθηκε στην είσοδο του χωριού.

    [07] Φονική κακοκαιρία πλήττει Τουρκία-Ρωσία

    5/1/2002 6:14:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Μεγάλα τμήματα της Τουρκίας πλήτει το τελευταίο 24ωρο η κακοκαιρία και στην Κωνσταντινούπολη η χιονόπτωση συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα. Σε πολλές περιοχές οι κάτοικοι κλήθηκαν να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενω τέσσερις άνθρωποι πέθαναν από το κρύο και άλλοι επτά αγνοούνται. Η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε οτι έχουν σταλεί στρατιώτες για να απεγκλωβίσουν οδηγούν που έχουν παγιδευτεί μέσα στα οχήματα τους. Επίσης έχει διακοπεί η λειτουργία του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης. Από σφοδρή κακοκαιρία ταλαιπωρείται και η Ρωσία όπου τις τελευταίες 24 ώρες πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το ψύχος, στη Μόσχα.

    Στη Μόσχα όπου η θεμοκρασία έπεσε στους -20 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο. Αλλοι 28 άνθρωποι νοσηλεύονται με σοβαρά κρυοπαγήματα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο το κέντρο άμεσης βοήθειας της ρωσικής πρωτεύουσας. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι άστεγοι που κοιμήθηκαν στο δρόμο αφού κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Συνολικά 290 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Μόσχα από την αρχή του χειμώνα εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών. Στην υπόλοιπη χώρα, κλειστός παραμένει ο οδικός άξονας που συνδέει τη Ρωσία με τις τρεις δημοκρατίες του νότου, Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης και επειδή υπάρχει κίνδυνος για χιονοστιβάδες.

    [08] Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Αυστραλία

    Πηγή: ΑΠΕ 5/1/2002 6:19:00 μμ

    Για 13η ημέρα, ακατάπαυστα, εξακολουθούν να μαίνονται οι δεκάδες πυρκαγιές των "Μαύρων Χριστουγέννων", που ξέσπασαν στην αυστραλιανή πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας και έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η πύρινη λαίλαπα εξακολουθεί να μαίνεται σε ογδόντα διαφορετικά μέτωπα, παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες είναι κάπως πιο ευνοϊκές, με χαμηλότερες θερμοκρασίες και ασθενείς ανέμους.

    "Πρόκειται για τις μεγαλύτερες φωτιές, σε έκταση, στην ιστορία της Αυστραλίας, αφού το μέτωπο τους ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα και η επιχείρηση κατάσβεσή τους δυσκολεύεται από το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί καμιά βροχόπτωση" σχολίασε ο αρμόδιος πολιτειακός υπουργός για Έκτακτες Ανάγκες, Μπομπ Ντίμπας, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση "εφιαλτική" Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Φιλ Κόπερμεγκ, σχολίασε ότι υπάρχει άψογη συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών πυροσβεστών και των εθελοντών που δίνουν "τιτάνιους αγώνες" για να συγκρατήσουν τις φλόγες.

    Σύμφωνα με τον κ. Κόπερμεγκ τρία είναι σήμερα τα πιο κρίσιμα μέτωπα της πυρκαγιάς που απειλεί κατοικημένες περιοχές. Πρόκειται για την περιοχή Σολχάβεν, στη νότια ακτή της Νέας Νότιας Ουαλίας, την περιοχή Χόκσμπουρι, βορειοδυτικά του Σίδνεϊ και την περιοχή Μπλου Μάουντενς, δυτικά του Σίδνεϊ.

    Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών βρίσκονται σε επιφυλακή για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αν κριθεί ότι οι φλόγες τα πλησιάζουν απειλητικά. Τόσο κάτοικοι του Σίδνεϊ όσο και των γύρω περιοχών ζουν σκηνές πολεμικού μετώπου καθημερινά αφού συχνά έντρομοι, κυνηγημένοι από τις φλόγες, φεύγουν όπως-όπως, μέσα σε πυκνούς καπνούς και οι φλόγες, συχνά τους ακολουθούν με την ίδια ταχύτητα με αυτήν που αναπτύσσουν τα αυτοκίνητά τους.

    Μέχρι στιγμής έχουν καεί 170 σπίτια, αποτεφρώθηκαν τεράστιες δασικές εκτάσεις και κάηκαν πολλά ζώα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι καγκουρό και άλλα ζώα προσπαθούν να διαφύγουν από τις φλόγες και πέφτουν στην θάλασσα. Πολλά σώζονται από ανθρώπους. Ένα πυκνό σύννεφο καπνού εξακολουθεί να καλύπτει το Σίδνεϊ και σύμφωνα με μαρτυρίες, στη Νέα Ζηλανδία, 2.200 χιλιόμετρα από την πύρινη κόλαση, τα ηλιοβασιλέματα είναι πορφυρά εξαιτίας της τέφρας που βρίσκεται ψηλά στην ατμόσφαιρα, ενώ το φεγγάρι έχει το χρώμα του αίματος...

    Πάντως οι Αυστραλοί, πολιτεία, πυροσβέστες, μέσα ενημέρωσης και πολίτες αντιμετωπίζουν την τραγωδία με αίσθημα ευθύνης, γεγονός που τονίζεται και από τις εφημερίδες οι οποίες γράφουν ότι "το ισχυρό αυστραλιανό πνεύμα κατάφερε να αναδειχθεί και μέσα από τις φλόγες και τους καπνούς και να αναγεννηθεί μέσα από την τέφρα" και χωρίς να επιρρίπτονται ευθύνες σε κανέναν γι αυτήν την τραγωδία.

    Παράλληλα όλοι επαινούν τους πυροσβέστες και τους εθελοντές για την καθημερινή τους αυτοθυσία που έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει ούτε μια ανθρώπινη απώλεια και να σωθούν χιλιάδες σπίτια και περιουσίες. Την ίδια στιγμή διατυπώνεται πάντως και παναυστραλιανή οργή κατά των εμπρηστών. Ήδη έχουν συλληφθεί 27 άτομα τα οποία κατηγορούνται για εμπρησμό οι δε ζημιές, σύμφωνα με τις ασφαλιστικές εταιρίες φτάνουν τα 80 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας.

    Στο μεταξύ κύμα καύσωνα θα πλήξει αύριο και τη Βικτώρια και λαμβάνονται μέτρα για να μην σημειωθούν νέες καταστροφικές πυρκαγιές ενώ στο Κουϊνσλαντ πλημμύρισαν πολλές περιοχές από καταρρακτώδεις βροχές και έχει σημειωθεί διακοπή της κυκλοφορίας στις περισσότερες οδικές αρτηρίες βόρεια της πολιτείας.

    [09] Καταστροφικές πλημμύρες στις Φιλιππίνες

    Πηγή: ΑΠΕ 5/1/2002 6:24:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά αγνοούνται από τις πλημμύρες που έπληξαν την πόλη Νταβάο, το οικονομικό κέντρο στις νότιες Φιλιππίνες, μετά από σφοδρή βροχόπτωση. Τα περισσότερα από τα θύματα πνίγηκαν. Ενας άνδρας παρασύρθηκε από τα νερά όταν κατέρρευσε μια γέφυρα, τη στιγμή που τη διέσχιζε και ένας άλλος καταπλακώθηκε από κατολίσθηση του εδάφους. Η κυκλοφορία γίνεται με μεγάλη δυσκολία καθώς γκρεμίστηκαν έξι γέφυρες. Από την επομένη της πρωτοχρονιάς η βροχή συνεχίζεται αδιαλλείπτως και πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε 25 κοινότητες της περιοχής. Συνολικά από τις πλημμύρες έχουν πληγεί περίπου 200.000 άνθρωποι.

    [10] Εύσημα Ντούιζεμπουργκ για την Ελλάδα

    5/1/2002 6:30:00 μμ

    Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών της ευρωζώνης με τα λιγότερα προβλήματα προσαρμογής στο ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης ο διοικητής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Βιμ Ντούιζεμπουργκ απηύθυνε εύσημα στη χώρα μας. Το ευρώ σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στις καθημερινές συναλλαγές, ενω σχεδόν το σύνολο των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης των τραπεζών λειτουργεί με ευρώ.

    Με ικανοποιητικό ρυθμό προχωρά στη χώρα μας η διαδικασία μετατροπής δραχμών σε ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι σήμερα το μεσημέρι η συνολική αξία των δραχμών που έχουν αποσυρθεί, ξεπέρασε τα 465 δισ. δρχ., ποσό το οποίο υπερβαίνει το 16,6% της νομισματικής κυκλοφορίας στη χώρα μας.

    Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά ότι, αν συνεχιστεί η ανταλλαγή των εθνικών μας νομισμάτων με αυτό το ρυθμό, η δραχμή θα πρέπει να έχει αποσυρθεί εντελώς από την αγορά μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 99,84% των εγχώριων ΑΤΜ προσφέρει πλέον ευρώ. Σημειώνεται ότι η αξία του νόμισματος που κυκλοφορεί στην Ελλάδα ανέρχεται στα 2,8 τρισ.δρχ.

    Στη χώρα μας για την αντικατάσταση του νομίσματος σε κυκλοφορία και για τη δημιουργία αποθεμάτων διοικητικής μέριμνας, θα είναι διαθέσιμα 617 εκατ. τραπεζογραμμάτια και 1,6 δισ. κέρματα ευρώ συνολικής αξίας περίπου 14 δισ. ευρώ. δηλαδή 4,7 τρισ. δρχ.

    Στο σύνολο της ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το μεσημέρι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την 1η Ιανουαρίου 2002 τέθηκαν σε κυκλοφορία 6,4 δισ. χαρτονομίσματα ευρώ συνολικής αξίας 133 δισ. ευρώ.

    Από το σύνολο των τραπεζογραμματίων που τέθηκαν σε κυκλοφορία, το 82,4% αφορούσε νομίσματα των 5, 10 και 20 ευρώ. Η συνολική αξία τους αντιπροσώπευε το 43% του συνόλου των τραπεζογραμματίων που κυκλοφόρησαν την ίδια ημέρα.

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Βιμ Ντούιζενμπεργκ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία μετατροπής των εθνικών νομισμάτων των κρατών μελών της ευρωζώνης σε ευρώ. Επεσήμανε ότι το κοινό έχει δεχθεί με ενθουσιασμό το νέο νόμισμα, γεγονός που αντανακλάται στη μεγάλη χρήση του στις καθημερινές συναλλαγές.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας οι Κεντρικές Τράπεζες της Αυστρίας, Γερμανίας, Ιρλανδίας και Ισπανίας θα συνεχίσουν επ΄αόριστον την μετατροπή των εθνικών τους νομισμάτων σε ευρώ.

    Επιπλέον όλες οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να ανταλλάσουν τα εθνικά νομίσματα των κρατών μελών σε ευρώ χωρίς την καταβολή προμήθειας μέχρι την 31η Μαρτίου 2002.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 5 January 2002 - 17:55:51 UTC