Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Μπιν Λάντεν ενώπιον Διεθνούς Δικαστηρίου;
  • [02] Η Βρετανία επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης
  • [03] Συνάντηση Ιωαννίδη με την αθλητική ηγεσία
  • [04] Εξαρθρώθηκε σπείρα κλεψίτυπων προϊόντων
  • [05] Επαφές Παπαντωνίου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
  • [06] Συνάντηση Παπανδρέου-Μίλερ
  • [07] Ερευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενου
  • [08] Συνάντηση Γιαννίτσης-Παλαιστίνιου Πρέσβη
  • [09] Η Χαμάς σταματάει τις επιθέσεις αυτοκτονίας;
  • [10] Συνεχίζεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό
  • [11] Σύσκεψη για τα προβλήματα της αγοράς
  • [12] Χωρίς αποτέλεσμα η σύναντηση ΟΤΟΕ-ΕΕΤ
  • [13] Αναβλήθηκαν οι αγώνες του Αρη και του ΠΑΟ
  • [14] Ο Ολυμπιακός εύκολα την Αλμπα Βερολίνου
  • [15] Νίκη για την ΑΕΚ στην Ευρωλίγκα
  • [16] Νίκες Αμαρουσίου και ΠΑΟΚ για το Κόρατς
  • [17] Νίκη Ιντερ στην Ιταλία
  • [18] Ρεκόρ εξόδων για ασφάλεια στο Σολτ Λέικ Σίτι
  • [19] Ανάδοχος ανέργεσης του ΜουσείουΑκρόπολης

    [01] Ο Μπιν Λάντεν ενώπιον Διεθνούς Δικαστηρίου;

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 10:14:00 μμ

    Σε συζήτηση με θέμα την μη επιβολή θανατικής ποινής στον Οσάμα μπιν Λάντεν, παραβρέθηκε σήμερα στη Ρώμη η Γενική Εισαγγελέας του Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου, Κάρλα ντελ Πόντε. Η συζήτηση διοργανώθηκε από την οργάνωση "Τα χέρια του Κάιν", η οποία και αντιτίθεται στην επιβολή της θανατικής ποινής διεθνώς, από την αρχή της περασμένης δεκαετίας. Στη διάρκεια της συζήτησης η κ. ντελ Πόντε δήλωσε ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν θα μπορούσε να προσαχθεί ενώπιον ενός διεθνούς δικαστηρίου.

    Αρκετές προσωπικότητες, που επίσης συμμετείχαν στη συζήτηση, πρότειναν τόσο ο Μπιν Λάντεν όσο και στενοί συνεργάτες του, εφ' όσον συλληφθούν να μην θανατωθούν, όπως πιθανώς θα συμβεί στην περίπτωση που προσαχθούν τελικώς ενώπιον της αμερικανικής ποινικής δικαιοσύνης.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που επακολούθησε της ολοκλήρωσης των εργασιών αυτού του φόρουμ, η Κάρλα ντελ Πόντε χαρακτήρισε τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον Μπιν Λάντεν ως "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

    Η οργάνωση "Τα χέρια του Κάιν", ζήτησε στο μεταξύ από τους ιταλούς βουλευτές και γερουσιαστές να υιοθετήσουν σύντομα νόμο, με τον οποίο θα απαγορευθεί η έκδοση μελών της οργάνωσης "Αλ Κάιντα" που θα συλληφθούν στην ιταλική επικράτεια προς χώρες, όπου ισχύει η θανατική ποινή.

    Νομικοί από διάφορα κράτη επεξεργάζονται τον καιρό αυτό τον κανονισμό λειτουργίας ενός "Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου", που θα είναι αρμόδιο να δικάζει εγκληματίες που διαπράττουν ή υποκινούν τη διάπραξη, εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίας.

    Το Δικαστήριο θα αρχίσει να λειτουργεί όταν από 60 αντιπροσώπους κρατών επικυρωθεί το καταστατικό της λειτουργίας του.

    [02] Η Βρετανία επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 9:44:00 μμ

    Τη διοίκηση της πολυεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν για ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών πρότεινε να αναλάβει σήμερα στα Ηνωμένα Εθνη η βρετανική κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως η πολυεθνής δύναμη θα αποτελείται από 3.000 ως 5.000 στρατιώτες, διευκρινίζοντας πως η Βρετανία θα συμμετέχει στη δύναμη αυτή με 1.500 άντρες και θα αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν "μέσα στον Ιανουάριο.

    Επικεφαλής της δύναμης αυτή θα είναι ο βρετανός στρατηγός Τζον Μακόλ, ο οποίος θα επιστρέψει μέχρι το τέλος της εβδομάδας στην Καμπούλ, όπου είχε μεταβεί στο Σαββατοκύριακο για μια ερευνητική αποστολή.

    Πηγές του υπουργείου Αμυνας επισήμαναν πως 100-200 βρετανοί στρατιώτες θα φτάσουν στην Καμπούλ το Σάββατο, όταν θα αναλάβει τα καθήκοντά της η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας.

    [03] Συνάντηση Ιωαννίδη με την αθλητική ηγεσία

    Αρετή Μαθιουδάκη 19/12/2001 11:30:00 μμ

    Για την εθνική ομάδα και την ανάπτυξη του μπάσκετ συζήτησαν τόσο ο υφυπουργός αθλητισμού Γιάννης Κουράκης όσο και ο ΓΓΑ Νίκος Εξαρχος στην αποψινή συνάντηση τους με τον ομοσπονδιακό προπονητή Γιάννη Ιωαννίδη.

    Ο υφυπουργός αθλητισμού τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του: "Οι απόψεις του κ.Ιωαννίδη είναι πάρα πολύ χρήσιμες, τις άκουσα με πολύ ενδιαφέρον και νομίζω ότι στην τελική διαμόρφωση των όποιων αποφάσεων οι απόψεις του θα έχουν βαρύνουσα σημασία. Πιστεύω ότι μέχρι τις 15 Ιανουρίου θα υπάρξει μία κατάληξη για όλα τα θέματα που συζητούμε και αφορουν το μπάσκετ".

    Ο κ.Εξαρχος είπε χαρακτηριστικά απο την πλευρά του: "Διάλογος για το μπάσκετ χωρίς τον Ιωαννίδη και γενικά κάποιους άλλους που έχουν θητεύσει στο αθλημα δεν ειναι ολοκληρωμένος. Γίναμε πιο σοφοί ακούγοντας τις απόψεις του. Μιλήσαμε και για τον αθλητισμό και κάναμε ένα χρονοδιάγραμμα ως προς το πώς θα βοηθήσουμε και την οργανωτική επιτροπή σε αυτήν την προσπάθεια".

    Ο ομοσπονδιακός τεχνικός τόνισε: "Το θέμα είναι πως θα ανακάμψει το μπάσκετ και αυτό αποτέλεσε βασικό σημείο της συζήτησης. Ο διάλογος φέρνει πάντα καλά αποτελέσματα όταν ειναι καλοπροαίρετος. Υπαρχει διάθεση από το υφυπουργείο αθλητισμού να συμβάλει στην άνοδο του ελληνικού μπάσκετ" ενώ όταν ρωτήθηκε για την ρήξη ΕΟΚ με ΕΣΑΚΕ είπε ότι είναι ένα θέμα καθαρά δικό τους.

    [04] Εξαρθρώθηκε σπείρα κλεψίτυπων προϊόντων

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 11:02:00 μμ

    Τον εγκέφαλο της σπείρας προώθησης κλεψίτυπων προϊόντων μέσω Ιντερνετ αμερικανό Τζέιμς Σόντερς, 32 ετών και τον συνεργό του Ευστάθιο Ζήκο, 26 ετών συνέλαβαν οι αστυνομικοί του τμήματος Οικονομικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας Αττικής μετά από έρευνες 5 μηνών,ενώ αναζητείται ο Αλβανός Πάνο Πούσι, 27 ετών. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, πλαστογραφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    Ο Σόντερς με τους συνεργούς του είχε δημιουργήσει ένα παράνομο εργαστήριο σε διαμέρισμα της οδού Κλεισθένους 7 στην Αθήνα όπου αναπαρήγαγε ψηφιακούς δίσκους με μουσικά και κινηματογραφικά έργα, παιχνίδια, προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και προγράμματα αποκωδικοποίησης σήματος της ψηφιακής τηλεόρασης.

    Τα ψεύτικα προϊοντα τους οι κατηγορούμενοι τα πουλούσαν μέσω αγγελιών σε εφημερίδες καθώς και μέσα από δύο σελίδες που διατηρούσαν στο Ιντερνετ, αντί πολύ μικρότερης τιμής από τα γνήσια προϊόντα.

    Στο εργαστήριο κατασχέθηκαν 4 συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών με 10 οδηγούς ανάγνωσης (CD Drives) και 18 οδηγούς εγγραφής (CD Recorders) ψηφιακών δίσκων που χρησιμοποιούνταν για την αναπαραγωγή CD και περίπου 6.000 CD με παιχνίδια, προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλα είδη, τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιούνταν σαν μήτρες από τον Σόντερς για την αναπαραγωγή νέων ψηφιακών δίσκων.

    Η οικονομική βλάβη των επιχειρήσεων που θίγονται από τη δραστηριότητα της σπείρας (η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο) ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δρχ αφού μόνο η αξία των κατασχεθέντων που χρησιμοποιούνταν σαν μήτρες ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια δρχ .

    [05] Επαφές Παπαντωνίου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 9:34:00 μμ

    Αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους Υπουργούς Αμυνας των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Τουρκίας, του Βελγίου και της Ισπανίας, είχε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου στο περιθώριο της Τακτικής Φθινοπωρινής Συνόδου των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες χθες και σήμερα.

    Ειδικότερα, με τον Υπουργό των ΗΠΑ, κ. Ντόναλντ Ράμσφελντ, επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και διαμορφώθηκε το πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Παπαντωνίου στην Ουάσιγκτον την άνοιξη του 2002.

    Με τον Τούρκο Υπουργό Αμυνας, κ. Τσακμάκογλου, δόθηκε έμφαση στο γεγονός της επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού στην Αττάλεια, όπου σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της Ετήσιας Συνόδου των Υπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (VI SEDM).

    Ο κ.Παπαντωνίου συναντήθηκε επίσης, με τους Υπουργούς Αμυνας, κ. Λίλας Λιλκεβίσιους της Λιθουανίας και κ. Καβίλ Ουλάμοφ του Ουζμπεκιστάν με τους οποίους υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας στον αμυντικό τομέα.

    Τέλος, ο Υπουργός είχε προσωπική συνάντηση με τον πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Νίκολας Μπέρνς, ο οποίος τώρα είναι Πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

    [06] Συνάντηση Παπανδρέου-Μίλερ

    Πηγή: ΝΕΤ 19/12/2001 8:48:00 μμ

    Συνάντηση με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τόμας Μίλερ είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Στις δηλώσεις του αμέσως μετά ο Αμερικανός πρεσβευτής είπε ότι συζήτησε με τον υπουργό Εξωτερικών θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως και την προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Ουάσιγκτον.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα θέματα που περιλαμβάνονται στην Ατζέντα των συνομιλιών του Αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Μπους με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο κ. Μίλερ είπε ότι οπωσδήποτε θα συζητηθούν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια,το Μεσανατολικό, οι ευρωατλαντικές σχέσεις αλλά και το θέμα του "ευρωστρατού".

    Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα που αναφέρεται σε βομβιστική επίθεση του UCK στην Παραμυθιά, ο κ. Μίλερ είπε οτι δεν γνωρίζει τίποτα περισσότερο απο το δημοσίευμα.

    [07] Ερευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενου

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 8:21:00 μμ

    Επιχείρηση για τον εντοπισμό του 46χρονου Ευστάθιου Ιωσηφίδη, στη θέση Πριόνια Ολύμπου, έχουν ξεκινήσει οι άνδρες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ).

    Ο 46χρονος, ο οποίος στις 11 Δεκεμβρίου πήγε για ορειβασία στην συγκεκριμένη περιοχή, είχε δηλώσει στους συγγενείς του ότι θα επέστρεφε την περασμένη Κυριακή. Από τότε όμως δεν έδωσε σημεία ζωής γεγονός που ανάγκασε τους συγγενείς του να ειδοποίησουν τις αρχές για το συμβάν.

    [08] Συνάντηση Γιαννίτσης-Παλαιστίνιου Πρέσβη

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 9:32:00 μμ

    Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Πρέσβη στην Αθήνα Αμπντουλά Αμπντουλά είχε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης με τον οποίο έκανε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

    Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρετε ότι στη συνάντηση υπογραμμίσθηκε η σημασία του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες ειρήνευσης στην περιοχή. Οσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο παλαιστίνιος πρέσβης τόνισε το άριστο επίπεδο των σχέσεων και ευχαρίστησε για τη μακρά και συνεχή συμπαράσταση της χώρας μας προς τον Παλαιστινιακό λαό.

    Ο κ.Γιαννίτσης υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ελλάδος να συμβάλει στην προώθηση του διαλόγου και στην προσέγγιση των δύο πλευρών.

    [09] Η Χαμάς σταματάει τις επιθέσεις αυτοκτονίας;

    19/12/2001 10:41:00 μμ

    Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξετάζει το ενδεχόμενο να τερματιστούν οι επιθέσεις-αυτοκτονίας στο έδαφος του Ισραήλ όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στην Ιερουσαλήμ υψηλόβαθμο στέλεχος της. "Η Χαμάς έλαβε μία εσωτερικής κοινοποίησης απόφαση, να σταματήσει τις επιχειρήσεις των μαρτύρων, χωρίς όμως αυτό να ανακοινωθεί δημοσίως", δήλωσε το στέλεχος, το οποίο ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία.

    Σημεία διαλλακτικότητας από τους Ισραηλινούς

    Νωρίτερα η Παλαιστινιακή Αρχή είχε κλείσει έξι γραφεία της οργάνωσης στη Γάζα ενώ συνέλαβε χθες 8 άνδρες επειδή δεν σεβάστηκαν την εντολή του ηγέτη τους Γιάσερ Αραφάτ για τερματισμό επιθέσεων παλαιστινίων φανατικών εναντίον ισραηλινών στόχων.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ παρενέβη τηλεφωνικά στην κρίση της Μέσης Ανατολής καλώντας τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να λάβει μέτρα και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί.

    Λίγο αργότερα ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν, διαβεβαίωνε τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, οτι αποφάσισε "να προχωρήσει μπροστά" και να ξαναρχίσει επαφές με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας όπως ανακοινώθηκε απο εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στρίτ.

    Σύμφωνα με την κρατική ραδιοφωνία του Ισραήλ, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αριελ Σαρόν, ζήτησε από τον αρχηγό της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας "Σιν Μπεθ", Αβι Ντίχτερ, να έλθει σε επαφή με τους παλαιστινίους ομολόγους του.

    Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρεζ δήλωνε ότι η ΕΕ πρέπει να καταστήσει σαφές στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ ότι μοναδική επιλογή του είναι η καταπολέμηση των παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων.

    "Αν φθάσουμε στην εκεχειρία, τότε θα υπάρξει μεταβολή της ισραηλινής κοινής γνώμης, θα καταστεί δυνατή η αποκατάσταση της ειρηνευτικής διαδικασίας ενόψει ενός διακανονισμού", πρόσθεσε ο κ. Πέρες.

    [10] Συνεχίζεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

    19/12/2001 7:35:00 μμ

    Για τρίτη μέρα συνεχίστηκε στη Βουλή η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό με κύριο θέμα το συνταξιοδοτικό και την ανεργία . Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου, δίκαιου και ισχυρού ασφαλιστικού συστήματος.

    Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι δεν αλλάζει τίποτα στο καθεστώς παροχής σύνταξης για τους ήδη συνταξιούχους, αλλά και για εκείνους που θα εξέλθουν στη σύνταξη ή θα θεμελιώσουν αντίστοιχο δικαίωμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2006. O κ. Ρέππας τόνισε επίσης ότι όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος της κοινωνικής ασφάλισης.

    Μέτρα για ασφαλιστικό και την ανεργία

    Θέτοντας εκ νέου τις βάσεις για ώριμες και ρεαλιστικές αλλαγές" ο κ. Ρέππας τόνισε ότι έχουμε υποχρέωση:

    -να διασφαλίσουμε το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος -να σεβαστούμε τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα

    -να στηρίξουμε οικονομικά το ασφαλιστικό σύστημα και να τονίσουμε τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του

    -να εγγυηθούμε ως κατώτατο όριο των σημερινών συντάξεων -να αναδείξουμε την αλληλεγγύη των πολιτών ταυτοχρόνως με την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και

    -να αξιοποιήσουμε το περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας και ταχύρρυθμης ανάπτυξης.

    Ο υπουργός Εργασίας &amp; Κοινωνικών Ασφαλίσεων μίλησε επίσης εκτενώς για το πρόβλημα της ανεργίας και τόνισε ότι η κυβέρνηση προωθεί ενεργείς πολιτικές απασχόλησης, αντί μόνο των κλασικών μεθόδων (επιδόματα ανεργίας).

    Ο κ. Ρέππας, τέλος, αναφέρθηκε στις τέσσερις νέες δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα-από 1/1/2002-που περιλαμβάνουν:

    -την οικονομική ενίσχυση των μακροχρονίως ανέργων ηλικίας 45-65 ετών,

    -την εισοδηματική ενίσχυση σε νοικοκυριά μονίμων κατοίκων ορεινών χωριών,

    -το προσχολικό και σχολικό επίδομα με εισοδηματικό κριτήριο σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά και

    -τις παρεμβάσεις και υποστηρικτικές υπηρεσίες για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας και κοινωνικά αποκλεισμένους.

    Νώριτερα, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φωτιάδης αναφέρθηκε στην ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων που συνεπάγεται, όπως τόνισε, η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.

    "Η θετική πορεία των εσόδων, δεν προέρχεται από αύξηση των υφιστάμενων φόρων ή επιβολή νέων, αλλά λόγω ανάπτυξης της οικονομίας και της συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής" τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών.

    Ο κ. Φωτιάδης, επικαλέστηκε επίσης την ανατροπή της σχέσης άμεσων και εμμέσων φόρων, αναφέροντας ότι "το ΄93, στα έσοδα, η έμμεση φορολογία συμμετείχε με 70% ενώ σήμερα βρίσκεται στο 58%, η άμεση δε φορολογία, ανέβηκε από το 30% στο 42%".

    Μέτρα για την ανάπτυξη της οικονομίας

    Χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στις επτά μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στον τομέα της οικονομίας.

    Η Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός έχει μεγάλες ευκαιρίες, αλλά ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος της. Στόχοι του προϋπολογισμού επεσήμανε ο κ.Χριστοδουλάκης, παραμένουν η εναρμόνιση ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή, η ισχυρή ανάπτυξη, η δημοσιονομική πειθαρχία και σταθερότητα καθώς η φορολογική δικαιοσύνη και η περιφερειακή και κοινωνική σύγκλιση.

    Οι επτά μεγάλες αλλαγές αφορούν:

    * τη νέα γενιά διαρθρωτικών αλλαγών με στρατηγικές συμμαχίες ΔΕΚΟ, αποκρατικοποίηση-μετοχοποίηση, ευρωπαϊκές συνεργασίες στην νέα αγορά, συγχωνεύσεις

    * το νέο αναπτυξιακό νόμο το πρώτο εξάμηνο του 2002

    * τη φορολογική μεταρρύθμιση στο πρώτο εξάμηνο του 2002 με απλοποίηση, αποτελεσματικότητα, μείωση φοροδιαφυγής, κίνητρα ανάπτυξης και απασχόλησης

    * το σύγχρονο πλαίσιο εποπτείας αγορών

    * το πλαίσιο ιδιωτικής χρηματοδότησης με περιφερειακά και τοπικά έργα, αγορά υπηρεσιών ΚΠΣ από φορείς υλοποίησης, ενθάρρυνση της εξωτερικής ανάθεσης

    * την επιχειρηματικότητα και Νέα Οικονομία και το

    * ασφαλιστικό με έναρξη διαλόγου τον Ιανουάριο του 2002 με στόχο βιωσιμότητα, αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

    Για "κατά συνθήκην ψεύδη" κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος. Ο βουλευτής έκανε λόγο για "εικονική πραγματικότητα στον Προϋπολογισμό του 2002" και για αναξιοπιστία της κυβέρνησης.

    [11] Σύσκεψη για τα προβλήματα της αγοράς

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 8:06:00 μμ

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά λόγω της εισαγωγής του ευρώ αλλά και λόγω της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών συζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία. Λίγο αργότερα ο κ. Τζοχατζόπουλος, είχε την ευκαιρία να συζητήσει τα συγκεκριμένα προβλήματα και με εμπόρους, επισκεπτόμενος την αγορά του ιστορικού κέντρου της πόλης.

    Μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού η πορεία της αγοράς εν όψει των εορτών είναι ομαλή, παρά τα μικροπροβλήματα που παρουσιάζονται. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανεπάρκειας εγχώριων οπωροκηπευτικών προϊόντων και στην παρατηρούμενη αύξηση στις τιμές αυτών, κάτι που το συνέδεσε με την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, είπε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί τη στήριξη των εισαγωγών, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα.

    Οσον αφορά στην εντός ολίγων ημερών εισαγωγή του ευρώ στην καθημερινή ζωή των πολιτών, είπε ότι η διαδικασία προσαρμογής προχωρά ομαλά και ότι άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να μην υποκύψει η ελληνική αγορά σε πληθωριστικές τάσεις, από όπου κι αν προέρχονται.

    Ο κ. Τζοχατζόπουλος, αναφερόμενος, στις δράσεις του υπουργείου για την αντιμετώπιση των φαινομένων κερδοσκοπίας και στη σημασία της συμφωνίας κυρίων που υπήρξε μεταξύ πολιτείας και παραγωγικών φορέων, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

    Επίσκεψη Τζοχατζόπουλου στην αγορά Μουδιανών

    Στο μεταξύ με δηλώσεις που έκανε ο υπουργός στη διάρκεια της επίσκεψης του στην αγορά της πόλης, είπε ότι εντός του 2002 αναμένεται να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση της κεντρικής κρεαταγοράς από το κέντρο της Θεσσαλονίκης (αγορά Μοδιάνο) στους χώρους της Λαχαναγοράς και η εγκατάσταση των βυρσοδεψείων στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Θεσσαλονίκης.

    Οι επενδύσεις αυτές θα καλυφθούν μέσω προγραμμάτων του ΥΠΑΝ από κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ.

    [12] Χωρίς αποτέλεσμα η σύναντηση ΟΤΟΕ-ΕΕΤ

    Πηγή: ΝΕΤ 19/12/2001 9:37:00 μμ

    Σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις γιορτές προσανατολίζεται η ΟΤΟΕ μετά το αποψινό ναυάγιο στη συνάντηση που είχε με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

    Η ΟΤΟΕ διεκδικούσε πριμ ενός μισθού για την πρόσθετη εργασία που συνεπάγεται η εφαρμογή του ευρώ, ενώ ο υφυπουργός Εργασίας Λευτέρης Τζιόλας συμβιβαστικά είχε προτείνει τη χορήγηση μισού μισθού. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών πρότειναν μπόνους 100 ευρώ και μόνο για τους ταμίες

    [13] Αναβλήθηκαν οι αγώνες του Αρη και του ΠΑΟ

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 11:38:00 μμ

    Αναβλήθηκαν οι αγώνες Αρη-Παναχαϊκή και Ηρακλή-Παναθηναϊκού για την τρίτη φάση του κυπέλλου Ελλάδας (Α αγώνες), λόγω ακαταλληλότητας των γηπέδων Χαριλάου και Καυτατζογλείου, αντίστοιχα. Η νέα ημερομηνία διεξαγωγής τους θα οριστεί από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ.

    Κανονικά, οι τέσσερις ομάδες και οι διαιτητές έπρεπε να εμφανιστούν και πάλι στα ίδια γήπεδα, αύριο, αλλά η ΕΠΟ βλέποντας ότι ο πάγος που υπάρχει στους αγωνιστικούς χώρους των δύο γηπέδων δεν θα επέτρεπε τη διεξαγωγή τους, αποφάσισε την αναβολή των αγώνων γλυτώνοντας έτσι από την πρόσθετη ταλαιπωρία τους ποδοσφαιριστές των ομάδων.

    Ολυμπιακός-Αιγάλεω 5-1

    Ομορφο παιχνίδι διεξήχθη στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας μεταξύ του Ολυμπιακού και του Αιγάλεω, για την Γ΄ φάση του κυπέλλου Ελλάδας. Ο Ολυμπιακός, με αρκετά κέφια στην επίθεση, αλλά και κενά στην άμυνα, κέρδισε τελικά το Αιγάλεω με 5-1 και ουσιαστικά προκρίθηκε στην επόμενη φάση, καθώς ο επαναληπτικός της 16ης Ιανουαρίου θα είναι μιά τυπική διαδικασία.

    Οι λιγοστοί θεατές που βρέθηκαν στις εξέδρες του παγωμένου ΟΑΚΑ ζεστάθηκαν από το θέαμα που τους προσέφεραν οι δύο ομάδες, κυρίως στο Β΄ ημίχρονο.

    Και ενώ το Αιγάλεω μαλλον έκλεψε τις εντυπώσεις στο πρώτο ημίχρονο, οπότε το σκορ ήταν 1-1, ο Ολυμπιακός ανέβασε την αποδοσή του στην επανάληψη και έφθασε σε άνετη νίκη με χατ τρικ του Αλέξη Αλεξανδρή (44΄, 49΄, 74΄) και δύο ακόμη τέρματα από τους Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (76΄) και Χρήστο Πατσατζόγλου (88΄). Για τους φιλοξενούμενους, που προηγήθηκαν, σκόραρε ο Μεϊδάνης (38΄).

    Αγ. Νικόλαος-ΑΕΚ 0-1

    Λιγότεροι από 250 φίλαθλοι βρέθηκαν σήμερα στο Δημοτικό Γήπεδο του Αγίου Νικολάου, όπου η ομώνυμη ομάδα υποδέχθηκε την ΑΕΚ στη ρεβάνς του 0-3 την Νέας Φιλαδέλφειας για την Β΄ φάση του κυπέλλου Ελλάδας.

    Τελικά το ματς που έγινε σε βαρύ από τη λάσπη τερέν, τελείωσε 0-1 και η ΑΕΚ πήρε την πρόκριση για την Γ΄ φάση, όπου θα αντιμετωπίσει τον Κιλκισιακό. Ο επαναληπτικός αυτός αγώνας επρόκειτο να γίνει 12 Δεκεμβρίου αλλά αναβλήθηκε λόγω ακαταλληλότητας του γηπέδου και στη συνέχεια η ΕΠΟ προχώρησε στην αναβολή του για τις 19 Δεκεμβρίου. Στη Γ΄ φάση η ΑΕΚ θα παίξει με τον Κιλκισιακό, με τον πρώτο αγώνα να έχει οριστεί για τις 9 Ιανουαρίου.

    Σε ότι αφορά τον σημερινό αγώνα, η ΑΕΚ δεν αντιμετώπισε προβλήματα από τον Αγιο Νικόλαο, παρά το γεγονός ότι παρατάχθηκε κατά βάση με αναπληρωματικούς παίκτες, αφού ο Φερνάντο Σάντος, προτίμησε να αφήσει στην Αθήνα για να ξεκουραστούν τους περισσότερους από τους λεγόμενους βασικούς της ομάδας.

    Ο αγώνας κρίθηκε στο 79ο λεπτό, όταν μετά από εκτέλεση φάουλ του Μαρικά, η μπάλα έφθασε στον Τριχιά, ο οποίος με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα να βρει το δοκάρι και στη συνέχεια στο έδαφος. Ο διαιτητής Τσαγκαράκης (Χανίων) έδειξε γκολ, αφού θεώρησε ότι η μπάλα πέρασε τη νοητή γραμμή της εστίας του τέρματος του Αγίου Νικολάου.

    Χαλκηδόνα-ΠΑΟΚ 0-3

    Λίγη φάνηκε η Χαλκηδόνα για να προκαλέσει πρόβλημα στον ΠΑΟΚ, στον πρώτο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων για την Γ΄ φάση του κυπέλλου Ελλάδας, που έγινε στο γήπεδο της Νεάπολης. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης κέρδισε εύκολα την αντίπαλό της με 3-0 και κατέστησε διαδικαστικού χαρακτήρα την υπόθεση ρεβάνς που θα γίνει 16 Ιανουαρίου στην Τούμπα.

    Ο "δικέφαλος" προηγήθηκε νωρίς στο σκορ χάρη κυρίως στις επιθετικές προσπάθειες του Γεωργιάδη. Στο 18`, ο μέσος του ΠΑΟΚ από θέση πλάγια αριστερά έκανε μια περίεργη σέντρα-σουτ και ο Σαμλίδης στην προσπάθειά του να διώξει την μπάλα, την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του. Στο 28` και πάλι ο Γεωργιάδης έκανε μια σέντρα με στόχο τον Φρούσσο στην μικρή περιοχή. Ο τελευταίος, εκμεταλλευόμενος και την άστοχη έξοδο του τερματοφύλακα της Χαλκηδόνας, τον απέφυγε και από κοντά έκανε το 0-2.

    Το τελικό 0-3 πέτυχε ο Κωνσταντινίδης στο 69`, από κοντά, μετά από σουτ του Λουτσιάνο που απέκρουσε με τα πόδια ο τερματοφύλακας της Χαλκηδόνας. Η Χαλκηδόνα φάνηκε επεικίνδυνη μόνο σε δύο φάσεις στο πρώτο ημίχρονο, όταν απείλησε σε 41` και στο 44` με τον Κριαρά. Την κίτρινη κάρτα του διαιτητή είδε ο Κατσιαμπής.

    [14] Ο Ολυμπιακός εύκολα την Αλμπα Βερολίνου

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 11:36:00 μμ

    Την έκτη νίκη του σε εννέα αγώνες για τον 1ο όμιλο της Ευρωλίγκα, πανηγύρισε απόψε ο Ολυμπιακός, που επικράτησε εύκολα με 91-75 (ημ. 44-38) της Αλμπα Βερολίνου, στη Γλυφάδα. Πρώτος σκόρερ του αγώνα ήταν ο... συνήθης ύποπτος Αλφόνσο Φορντ με 28 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 20-17, 44-38, 71-54, 91-75

    [15] Νίκη για την ΑΕΚ στην Ευρωλίγκα

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 11:26:00 μμ

    Μεγάλο βήμα για κατάληψη της πρώτης θέσης στον τέταρτο όμιλο της Ευρωλίγκα έκανε η ΑΕΚ που επιβλήθηκε 74-69 της Παρτιζάν στο Βελιγράδι σε παιχνίδι της 9ης ημέρας. Κορυφαίος της Ενωσης, που πέτυχε την έβδομη νίκη της, ήταν ο Τζέι Αρ Χόλντεν που πέτυχε 21 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 12-13, 28-27, 47-55, 74-69

    [16] Νίκες Αμαρουσίου και ΠΑΟΚ για το Κόρατς

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 11:18:00 μμ

    Στους "16" του κυπέλλου Κόρατς προκρίθηκε το Μαρούσι, αφού επικράτησε με 81-77 (ημ. 44-44) της Βαγιαδολίδ στην Ισπανία και πέτυχε την τέταρτη νίκη του σε ισάριθμους αγώνες για τον 3ο όμιλο της διοργάνωσης. Πρώτος σκόρερ και καλύτερος παίκτης της ελληνικής ομάδας ήταν ο Τζίμι Ολιβερ, ο οποίος σημείωσε 25 πόντους.

    Ζωντανός στη μάχη της πρόκρισης στους "16" του κυπέλλου Κόρατς, έμεινε ο ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή συνέτριψε 72-44 (ημ. 45-25) την Μακάμπι Ραμάτ Γκαν στη Θεσσαλονίκη, υπερκάλυψε τη διαφορά με την οποία είχε ηττηθεί στον πρώτο αγώνα από τους Ισραηλινούς (81-71) και πλέον έχει αρκετές ελπίδες για να καταλάβει τη δεύτερη προνομιούχο θέση του 5ου ομίλου. Τα δεκάλεπτα: 26-20, 45-25, 59-37, 72-44

    [17] Νίκη Ιντερ στην Ιταλία

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 11:33:00 μμ

    Η Ιντερ με δύο γκολ του Ρονάλντο στις αρχές της επανάληψης, επικράτησε άνετα στο "Σαν Σίρο" της Βερόνα με 3-0 και βρίσκεται πλέον μόνη πρώτη στην κορυφή του καμπιονάτο, αφού ο αγώνας της Κιέβο με την Λάτσιο, αναβλήθηκε λόγω ακαταλληλότητας του αγωνιστικού χώρου. Η αντίπαλος της ΑΕΚ, άνοιξε το σκορ με τον Κριστιάν Βιέρι στο 18΄, ενώ στη συνέχεια το "Φαινόμενο" με δύο γκολ στο 50΄ και το 56΄ διαμόρφωσε το τελικό 3-0 και σκόρπισε τον ενθουσιασμό στους φίλους των "νερατζούρι".

    Η σύνθεση της Ιντερ: Τόλντο, Ζανέτι, Κόρντομπα, Σορόντο, Γκρέσκο, Σέρτζιο Κονσεϊσάο, Τζανέτι (79΄ Εμρέ), Ντι Μπιάτζιο, Γκουλιελμινπιέτρο, Ρονάλντο (75΄ Καλόν), Βιέρι.

    Κατά τα άλλα, στις πρώτες θέσεις παρέμεινε και η Ρόμα, παρά την "λευκή" ισοπαλία που παραχώρησε στην Μπρέσια, ενώ αντίθετα, σημαντικό έδαφος έχασε η Γιουβέντους που άφησε δύο πολύτιμους βαθμούς στην Φλωρεντία, μετά το 1-1 με την Φιορεντίνα.

    Από την πλευρά της, η Μίλαν απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την φορμαρισμένη Αταλάντα, όμως έχασε τον Πάολο Μαλντίνι, που τραυματίσθηκε στο γόνατο και αποχώρησε με φορείο. Ο διεθνής αμυντικός συγκρούσθηκε με τον Νταμιάνο Τζενόνι και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σοβαρό τραυματισμό, που ενδεχομένως να του στερήσει, ακόμη και την συμμετοχή στο Μουντιάλ.

    Από τα αποτελέσματα της αγωνιστικής, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η εκτός έδρας νίκη με 3-2 που πέτυχε η Περούτζια επί της Λέτσε, με τον Ζήση Βρύζα να αγωνίζεται και στα 90 λεπτά, ενώ η "κατηφόρα" της Πάρμα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, καθώς οι "παρμέντσι" ηττήθηκαν και στο Τορίνο από την ομώνυμη ομάδα με 1-0.

    Συνοπτικά στους αγώνες για την 6η ημέρα του καμπιονάτο, που διεξήχθη σήμερα εμβόλιμα, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Αταλάντα-Μίλαν 1-1

    Μπολόνια-Ουντινέζε 0-1

    Φιορεντίνα-Γιουβέντους 1-1

    Ιντερ-Βερόνα 3-0

    Λέτσε-Περούτζια 2-3

    Ρόμα-Μπρέσια 0-0

    Τορίνο-Πάρμα 1-0

    Βενέτσια-Πιατσέντσα 2-3

    Κίεβο-Λάτσιο αναβλήθηκε

    Βαθμολογία (Σε 15 αγώνες)

    Ιντερ 31 Ρόμα 30 Κιέβο 14αγ 29 Γιουβέντους 25 Μίλαν 24 Λάτσιο 14αγ 23 Μπολόνια 23 Βερόνα 22 Ουντινέζε 21 Αταλάντα 21

    [18] Ρεκόρ εξόδων για ασφάλεια στο Σολτ Λέικ Σίτι

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 11:22:00 μμ

    Μπορεί οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι να ξεκινούν σε περίπου 1,5 μήνα, όμως ήδη ως διοργάνωση κατέρριψαν ένα ρεκόρ. Ενα ρεκόρ που οφείλεται στην ...τρομοκρατία και αφορά στα έξοδα που θα δαπανηθούν για την ασφάλεια των Αγώνων. Πιό συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τους αρμόδιους τα χρήματα που θα χρειασθούν για την ασφάλεια των περίπου 3.000 αθλητών, των συνοδών τους και γενικότερα για τους Αγώνες, θα φτάσουν στα 1,9 δισ δολλάρια, δηλαδή ούτε λίγο, ούτε πολύ, περίπου 700 δισεκατομμύρια δραχμές!

    Το αμέσως προηγούμενο σχετικό ...ρεκόρ κατείχαν οι Χειμερινοί που έγιναν στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας, όπου η ασφάλεια στοίχισε περίπου 350 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα 700 δισ που θα δαπανηθούν στο Σολτ Λέικ Σίτι, αγγίζουν τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, ενώ υπερβαίνουν το αντίστοιχο ποσό που έχει προβλεφθεί για τους Αγώνες του 2004, παρά το γεγονός ότι στην Αθήνα θα βρίσκονται περίπου 10.000 αθλητές.

    Αναφορόμενος στα έξοδα ασφαλείας, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Μιτ Ρόμνεϊ, δήλωσε αισιοδοξος και τόνισε λακωνικά: "Θα καταφέρουμε την οικονομική ισορροπία". Προφανώς ο κ Ρόμνεϊ, έχει υπόψη του τα 170 δισ δραχμές που θα εισπράξει από την τηλεοπτική μετάδοση των Αγώνων, καθώς και στα 200 δισ. δραχμές που θα προέλθουν από τους μεγάλους χορηγούς της διοργάνωσης.

    Ανεξάρτητα από τα οικονομικά δεδομένα των Αγώνων και ενώ απομένουν κάτι λιγότερο από 50 ημέρες για την έναρξη, η Ολυμπιακή Φλόγα που ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία και συνεχίζει την πορεία της μέσα στις ΗΠΑ, την Παρασκευή θα περάσει από το Πεντάγωνο και την Κυριακή από το Μανχάταν, δύο περιοχές που επλήγησαν στις 11 Σεπτεμβρίου από τους τρομοκράτες.

    [19] Ανάδοχος ανέργεσης του ΜουσείουΑκρόπολης

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2001 8:13:00 μμ

    Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει εγκαινιαστεί το νέο Μουσείο της Ακρόπολης ενώ μέχρι τις αρχές του προσεχούς Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η θεμελίωση του καθώς και η λειτουργία του εργοταξίου. Αυτό εξήγγειλε, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σήμερα, κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης μεταξύ του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακροπόλεως και των αναδόχων μελετητών του έργου.

    Η οριστική μελέτη του έργου ανατίθεται στους αρχιτέκτονες Φωτιάδη και Μπερνάρ Τσούμι και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 220 ημερολογιακές ημέρες , όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία και η σύμβαση.

    Το όνειρο της Μελίνας γίνεται πραγματικότητα

    Οπως είπε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος , η υπογραφή αυτής της σύμβασης "είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου ζωής για την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη αλλά και ένα δώρο προς τον σύντροφο της Ζύλ Ντασσέν, τον άνθρωπο που έχει βοηθήσει στη κινητοποίηση για την δημιουργία του νέου Μουσείου ".

    Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε οτι παράλληλα με την ολοκλήρωση της μελέτης θα δημοπρατηθεί το έργο για να επιλεγεί και να εγκατασταθεί ο ανάδοχος, δηλαδή ο κατασκευαστής του έργου.

    Ο πρόεδρος του Οργανισμού καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής είπε χαρακτηριστικά ότι με τη νέα μελέτη το κτίριο εντάσσεται στον αστικό ιστό της πόλης. "Είναι διάφανο ως κτίριο και απόλυτα ενταγμένο στη λειτουργία της πόλης με στόχο την ευχαρίστηση του επισκέπτη".

    Ο υπουργός Πολιτισμού κατέληξε λέγοντας πως με την ολοκλήρωση του Μουσείου , η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα απο το Βρετανικό Μουσείο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 December 2001 - 21:54:55 UTC