Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιματηρές συγκρούσεις στην Υεμένη
  • [02] Σώοι και ασφαλείς οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας
  • [03] Αρχές Ιανουαρίου η συνάντηση Μπους-Σημίτη
  • [04] Σύντομα αποφάσεις για τον τομέα Καθαριότητας
  • [05] Σπείρα έκανε... κατασχέσεις αυτοκινήτων
  • [06] Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Παιδεία
  • [07] Προκήρυξη ΑΣΕΠ για επιστημονικό προσωπικό
  • [08] Ενισχύει τα δρoμολόγια του ο ΟΣΕ
  • [09] Συνέντευξη Μητσοτάκη σε τηλεοπτικό κανάλι
  • [10] Τουρκία: Αποκλεισμός τρένου από τα χιόνια
  • [11] ΗΠΑ:Πυρκαγιά σε καθεδρικό ναό στο Μανχάταν
  • [12] Αραβική διάσκεψη κορυφής ζητά ο Χουσεΐν
  • [13] Φονική κακοκαιρία πλήττει την Πολωνία
  • [14] Πυρηνικός σχεδιασμός του ΝΑΤΟ
  • [15] Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία
  • [16] Ευθύνες στο Πακιστάν επιρρίπτει η Ινδία
  • [17] Κρούσματα βίας στην Αλγερία
  • [18] Ισπανία: Συλλήψεις και κατασχέσεις όπλων
  • [19] Κανονικά η διεξαγωγή των αγώνων ποδοσφαίρου
  • [20] ''Διάβαση'': Δέκα χρόνια λειτουργίας
  • [21] Εορταστικός Καραγκιόζης στο Μέγαρο Κοραή
  • [22] Master σε θέματα κυβερνοεγκλήματος
  • [23] Κύπρος: Πράσινος φόρος για τους ρυπαίνοντες

    [01] Αιματηρές συγκρούσεις στην Υεμένη

    Πηγή: ΑΠΕ 18/12/2001 1:49:00 μμ

    Δώδεκα άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ενόπλων συγκρούσεων που ξέσπασαν σήμερα μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και μελών μιας τοπικής φυλής στην ανατολική Υεμένη, όπου πιστεύεται ότι έχουν καταφύγει μέλη της οργάνωσης Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Σύμφωνα με τοπικό φύλαρχο, οι κυβερνητικές ειδικές δυνάμεις, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων, εξαπέλυσαν επίθεση στην περιοχή αλ Χουσούν, σε απόσταση 140 χιλιομέτρων περίπου ανατολικά της πρωτεύουσας Σάναα, όταν τα μέλη της φυλής αρνήθηκαν να παραδώσουν ομάδα ισλαμιστών που πιστεύεται ότι ανήκουν στην Αλ Κάιντα. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι στη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν επίσης πολλά άτομα. Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

    [02] Σώοι και ασφαλείς οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας

    18/12/2001 3:04:00 μμ

    Αίσιο τέλος είχε το μεσημέρι η περιπέτεια των 110 επιβατών που είχαν παγιδευθεί, όταν η αμαξοστοιχία στην οποία επέβαιναν εγκλωβίστηκε από χιόνια ύψους 2 μέτρων κοντά στην κοινότητα Πετράδες Εβρου. Μετά από συντονισμένη επιχείρηση στρατιωτών με ερπιστριοφόρα οχήματα, έγινε δυνατή η προσέγγιση των εγκλωβισθέντων, οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Η επιχείρηση συντονίζεται από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μανούσο Παραγιουδάκη, ενώ είναι έτοιμη μια διμοιρία χιονοδρόμων προκειμένου να παραλάβει τους εγκλωβισμένους και να τους μεταφέρει στο χωριό Πετράδες, όπου θα φιλοξενηθούν σε σπίτια και καφενεία, ενώ σε επιφυλακή έχει τεθεί το νοσοκομείο Διδυμοτείχου προκειμένου να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες αν χρειαστεί.

    Οι εγκλωβισθέντες χαίρουν άκρας υγείας, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έχει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο συντονίζει όλες τις ενέργειες.

    Οι στρατιώτες προσέφεραν στους επιβάτες κονιάκ, τρόφιμα, θερμαντικά μέσα, κουβέρτες και όλα τα απαραίτητα μέχρι να επιτευχθεί ο απεγκλωβισμός τους.

    Για την υπόθεση ενημερώθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μανούσο Παραγιουδάκη ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λάζαρος Λωτίδης και εξετάζουν από κοινού τις περαιτέρω ενέργειες.

    Η αμαξοστοιχία του ΟΣΕ με 110 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων και 3 παιδιά, εκτελούσε το δρομολόγιο Ορεστιάδα-Αθήνα. Η σφοδρή κακοκαιρία όμως είχε ως αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του συρμού κοντά στην κοινότητα Πετράδες Εβρου.

    Ερπυστριοφόρα οχήματα του στρατού προσπαθούσαν, απο νωρίς το πρωί, να την προσεγγίσουν προκειμένου να προμηθεύσουν τους εγκλωβισμένους με τα απαραίτητα.

    Μια πρώτη προσπάθεια, η οποία έγινε αργά τη νύχτα απο τον ΟΣΕ, που έστειλε στην περιοχή συρμό με δυο βαγόνια, για να μετεπιβιβαστούν οι εγκλωβισμένοι απο το χιόνι επιβάτες, απέτυχε, αφού εκτροχιάστηκε το δεύτερο βαγόνι με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί ο συρμός. Ενώ και άλλη μια αμαξοστοιχία που ξεκινησε προς βοήθεια απο τη Βουλγαρία εγκλωβίστηκε και αυτή στα χιόνια.

    Η θερμοκρασία στην περιοχή είναι μείον 10 βαθμοί Κελσίου.

    [03] Αρχές Ιανουαρίου η συνάντηση Μπους-Σημίτη

    Πηγή: ΝΕΤ 18/12/2001 5:54:00 μμ

    Στις 10 Ιανουαρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, μετά από πρόσκληση του πρώτου. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή ιδιαίτερα σημαντική. Η προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Τάσου Γιαννίτση με τον Αμερικανό πρεσβευτή Τόμας Μίλερ.

    Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και εξετάστηκαν τόσο το Κυπριακό, για το οποίο οι δύο πλευρές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη συνέχιση της διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και η κατάσταση στα Βαλκάνια, για την οποία διαπιστώθηκε ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης των χωρών της περιοχής.

    Ο κ. Μίλερ συζήτησε τις διμερείς σχέσεις με έμφαση στον οικονομικό και εμπορικό τομέα και με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Ζαφειρόπουλο.

    [04] Σύντομα αποφάσεις για τον τομέα Καθαριότητας

    18/12/2001 6:48:00 μμ

    Λόφους σχηματίζουν τα σκουπίδια στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της απεργίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Η κατάσταση λόγω των καιρικών φαινομένων εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και μάλιστα μέσα στις γιορτές. Η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα του δήμου Αθηναίων. Το θέμα συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση που είχαν ο υπουργος Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης και ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος του ΚΕΠ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Αύριο η συζήτηση της αίτησης του υπουργείου Εσωτερικών

    Τόσο ο υπουργός όσο και ο κ. Αβραμόπουλος μετά τη λήξη της συζήτησής τους απηύθυναν έκκληση στους εργαζόμενους, στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου να σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους λόγω των προβλημάτων που έχουν ενσκύψει από την κακοκαιρία, αλλα και λόγω της εορταστικής περιόδου, καθώς η εικόνα του πρώτου δήμου της χώρας κρίθηκε απαράδεκτη.

    Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι το υπουργείο είναι ανοικτό στο διάλογο με τους εργαζόμενους στους δήμους, αλλά όχι κάτω από εκβιασμούς, ενώ δήλωσε πως αναμένεται αύριο η απόφαση της Δικαιοσύνης για το αν θα κηρυχθεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική.

    Ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως η κατάσταση είναι απελπιστική στο κέντρο της Αθήνας και πως πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία και από τις δυο πλευρές για τη διευθέτηση του προβλήματος.

    Οι δυο πολιτικοί συζήτησαν επίσης και για θέματα του υπουργείου όπως τα εκλογικά, όχι όμως και θέματα που αφορούν στον εκλογικό νόμο για τον οποίο ωστόσο ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως "δεν μας φοβίζει το εκλογικό σύστημα έτσι όπως είναι σήμερα".

    Στο μεταξύ συνεχίζεται η απεργία της ΠΟΠ-ΟΤΑ εν αναμονή της εκδίκασης της προσφυγής του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των συμβασιούχων των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων.

    Μέχρι τότε 60 εργαζόμενοι προχώρησαν στην αποκομιδή των απορριμμάτων στη Βαρβάκειο αγορά για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που είναι έντονο σε αυτή την περιοχή.

    Οι εργαζόμενοι πρότειναν τελικά την αύξηση του βασικού ημερομισθίου στο 2,1% και την καταβολή 10.000 δρχ. για έξοδα κίνησης, ενώ το υπουργείο δεν έκανε δεκτή αυτή την πρόταση.

    Το δικαστήριο όρισε αύριο το μεσημέρι να κατατεθούν οι προτάσεις και των δύο πλευρών, οπότε αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να εκδώσει την απόφασή του.

    [05] Σπείρα έκανε... κατασχέσεις αυτοκινήτων

    18/12/2001 12:45:00 μμ

    Τη δράση σπείρας απατεώνων που εμφανίζονταν ως ελεγκτές του ΣΔΟΕ και έκαναν κατασχέσεις πολυτελών αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες που είχαν προβλήματα νόμιμης κυκλοφορίας στη χώρα εντόπισε το ΣΔΟΕ.

    Μέχρι τώρα η σπείρα έχει δράσει σε περιοχές στην περιφέρεια Αττικής και γενικά στη Στερεά Ελλάδα.

    Προσοχή στους ελεγκτές ''μαϊμούδες'' ΣΔΟΕ

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΣΔΟΕ η σπείρα εντοπίζει πολυτελή αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες για τα οποία πιθανολογούν ή γνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα νόμιμης κατοχής ή κυκλοφορίας τους στη χώρα.

    Οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται αυτή την αδυναμία και εμφανίζονται στον κάτοχο του αυτοκινήτου ως συνεργείο ελέγχου του ΣΔΟΕ. Κατά τον υποτιθέμενο έλεγχο δεν επιδεικνύουν υπηρεσιακή ταυτότητα ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο απο το οποίο να νομιμοποιείται ο έλεγχος.

    Κατά τον έλεγχο ζητούν τα έγγραφα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και "γνωματεύουν" οτι το αυτοκίνητο είναι παράνομο. Μάλιστα προκειμένου να διασκεδάσουν και την παραμικρή υποψία των κατόχων των αυτοκινήτων καταρτίζουν και έκθεση "αυτοψίας" του αυτοκινήτου την οποία έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι αλλά φέρει ορισμένα στοιχεία του ΣΔΟΕ. Στη συνέχεια προχωρούν στο επόμενο βήμα που είναι η κατάσχεση του αυτοκινήτου.

    Μάλιστα αφού έχουν προηγηθεί όλα αυτά το έργο αυτό αποδεικνύεται εύκολο για τους απατεώνες αφού οι κάτοχοι των αυτοκινήτων είναι συνήθως τρομοκρατημένοι και φοβισμένοι επειδή νιώθουν οτι έχουν διαπράξει παρανομία.

    Ετσι οι ελεγκτές "μαϊμούδες" συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους και κατάσχουν τα αυτοκίνητα τα οποία στη συνέχεια τα εκμεταλλεύονται οι ίδιοι με διάφορους τρόπους.

    Το ΣΔΟΕ στην ανακοίνωση του εφιστά την προσοχή των κατόχων πολυτελών αυτοκινήτων και γενικά των φορολογουμένων. Επισημαίνει οτι τα συνεργεία ελέγχου του ΣΔΟΕ σε οποιοδήποτε έλεγχο εχουν υποχρέωση να επιδεικνύουν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα και την εντολή ελέγχου. Σε περίπτωση άρνησης επίδειξης της υπηρεσιακής ταυτότητας και της εντολής ελέγχου ο ελεγχόμενος θα πρέπει να αρνείται τον έλεγχο και να επικοινωνεί με το ΣΔΟΕ ή το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

    [06] Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Παιδεία

    18/12/2001 6:54:00 μμ

    Το πρόγραμμα της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Παιδείας, παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, η υφυπουργός Ελένη Κούρκουλα και ο διευθύνων Σύμβουλος του Αθήνα 2004, Γιάννης Σπανουδάκης. Το πρόγραμμα ύψους 55 δισ. δρχ. έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά σε τρία σχολεία και έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις των καθηγητών Φυσικής Αγωγής. Ο κ. Σπανουδάκης παρουσίασε και τα βιβλία που θα διδάσκονται στα σχολεία και τα μαθήματα αυτά - όπως τονίστηκε - θα είναι εκτός προγράμματος.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έγινε προβολή ενός ερασιτεχνικού "βίντεο" των ίδιων των μαθητών που αναφέρεται στις δραστηριότητές τους για την Ολυμπιάδα. Η Οργανωτική Επιτροπή του 2004 διαθέτει ηλεκτρονική διεύθυνση που απευθύνεται στη νεολαία και μέσα από αυτήν μπορούν να "μιλήσουν" με τους υπεύθυνους, ώστε να λυθούν όλες οι απορίες τους, σχετικά με την Ολυμπιάδα. Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι στόχος της εκπαίδευσης των μαθητών είναι η εξοικείωση όχι μόνο με την αθλητική πλευρά των αγώνων αλλά και για να διαμορφωθεί ένα πνεύμα συλλογικότητα. Η υφυπουργός Ελένη Κούρκουλα τόνισε ότι θα τιμηθεί ο εθελοντής - καθηγητής.

    [07] Προκήρυξη ΑΣΕΠ για επιστημονικό προσωπικό

    18/12/2001 4:44:00 μμ

    Απο το ΑΣΕΠ εκδόθηκε προκήρυξη για την πλήρωση 14 θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του υπουργείου Ανάπτυξης. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι για είκοσι μέρες, αρχίζει στις 2 Ιανουαρίου 2002 και λήγει στις 21 Ιανουαρίου του 2002. Οι αιτήσεις θα πρέπει να αποσταλούν με συστημένη αποστολή στη διεύθυνση ΑΣΕΠ για την προκήρυξη 23/3Ε/2001 ταχυδρομική θυρίδα 30033, ταχυδρομικο γραφείο Μητροπόλεως, Αθήνα, ΤΚ 10033.

    [08] Ενισχύει τα δρoμολόγια του ο ΟΣΕ

    18/12/2001 2:45:00 μμ

    Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος με ανακοίνωσή του, ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι λόγω της αυξημένης ζήτησης εισιτηρίων, ενόψει των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, θα ενισχύσει τον αριθμό των διαθεσίμων θέσεων στις αμαξοστοιχίες InterCity που κυκλοφορούν στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Αθήνας κατά ποσοστό 15%.

    Το επιβατικό κοινό, για να αποφύγει κατά τις ημέρες των εορτών την ταλαιπωρία και τον συνωστισμό της τελευταίας στιγμής, παρακαλείται να προμηθευτεί έγκαιρα τα εισιτήρια για τα ταξίδια του με τα τρένα και τα λεωφορεία εξωτερικού του ΟΣΕ.

    Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται οτι το επιβατικό κοινό έχει τη δυνατότητα να παραγγείλει τηλεφωνικά τα εισιτήριά του, για την περιοχή της Αττικής στον αριθμό 52.97.313 και για την περιοχή της Θεσσαλονίκης στον αριθμό 031-599143 και στη συνέχεια η συνεργαζόμενη με τον ΟΣΕ εταιρεία COURIER θα τα παραδώσει, με ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση στον τόπο διαμονής ή εργασίας του ενδιαφερομένου.

    [09] Συνέντευξη Μητσοτάκη σε τηλεοπτικό κανάλι

    Πηγή: ΝΕΤ 18/12/2001 2:26:00 μμ

    Την ύπαρξη λογαριασμών της εταιρείας Mayo στο Λονδίνο και άλλων αντίστοιχων στη Γερμανία, μέσω των οποίων γινόταν χρηματοδότηση της Νέας Δημοκρατίας, παραδέχτηκε ο επίτιμος πρόεδρος ττου κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA. Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε, όμως ότι οι λογαριασμοί αυτοί δεν ήταν της ΝΔ, αλλά κάποιοι φίλοι του κόμματος κατέθεταν σ' αυτούς για τους δικούς τους λόγους. Για την υπόθεση Γρυλλάκη, ο κύριος Μητσοτάκης απέρριψε ως τερατώδεις τους ισχυρισμούς του πρώην συμβούλου του πως η CIA βοήθησε τη ΝΔ να ανέβει στην εξουσία, και δήλωσε ότι θα είναι παρών στην ενεργό πολιτική ζωή και στις επόμενες εκλογές, εφόσον μπορεί ακόμη να προσφέρει στον τόπο.

    [10] Τουρκία: Αποκλεισμός τρένου από τα χιόνια

    18/12/2001 7:07:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τρένο που μεταφέρει χίλιους επιβάτες, μεταξύ αυτών και αρκετούς Ελληνες, ακινητοποιήθηκε κοντά στην Κωσταντινούπολη επειδή οι γραμμές καλύφθηκαν από χιόνι. Η αμαξοστοιχία, με δέκα βαγόνια, ερχόταν από την επαρχία της Εντίρνε και σταμάτησε νωρίς το πρωί κοντά στην πόλη Τσατάλτσα. Οι αρχές καταβάλλουν προσπάθειες να απεγκλωβίσουν τους επιβάτες.

    "Δεν υπάρχουν τρόφιμα, ούτε θέρμαση στο τρένο. Ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονται πολλά παιδιά. Η κατάστασή μας είναι τραγική", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV μέσω κινητού τηλεφώνου ένας από τους επιβάτες.

    Αξιωματούχος ανέφερε ότι εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στην περιοχή με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί το τρένο.

    Το τρένο είχε ξεκινήσει απο την Ελλάδα, μετέδωσε το κανάλι CNN Turk.

    Πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις σφοδρές χιονοπτώσεις στην Τουρκία, όπου περισσότερα από 3.000 χωριά είναι αποκλεισμένα.

    Τα σχολεία στη δυτική Τουρκία έκλεισαν και πολλοί δρόμοι είναι αδιάβατοι εξαιτιας του χιονιού.

    Το λιμεναρχείο της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε σε πλοία με μήκος μεγαλύτερο των 200 μέτρων να περνούν τα στενά του Βοσπόρου.

    Σε φτωχογειτονιά ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και ένας άλλος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με εκτεταμμένα κρυοπαγήματα.

    [11] ΗΠΑ:Πυρκαγιά σε καθεδρικό ναό στο Μανχάταν

    18/12/2001 7:00:00 μμ

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίς σήμερα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη του θεολόγου, ενός απο τους μεγαλύτερους στον κόσμο, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. "Η πυρκαγιά ξέσπασε στο κατάστημα δώρων του ναού. Είναι πολύ σοβαρή, αλλά αυτό είναι το μόνο που ξέρω αυτή την στιγμή", δήλωσε προς το Ρόιτερ ανώτερος αξιωματούχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Στο έργο της κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος 200 πυροσβέστες και 48 οχήματα.

    "Η πρώτη ειδοποίηση έγινε στις 06:42 (τοπική ώρα-13:42 ώρα Ελλάδας)και φτάσαμε στην εκκλησία μετά απο τρία με τέσσερα λεπτά", ανέφερε ο Γκάρι Γκρίλο, πυροσβέστης. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν εχουν γίνει προς το παρόν γνωστά.

    Το κατάστημα αναμνηστικών δώρων βρίσκεται σε τμήμα του ναού που ακόμη δεν έχει αποπερατωθεί και οι πυροσβέστες εκφράζουν ανησυχία για την σταθερότητά του.

    Η κατασκευή του ναού, που βρίσκεται στην 112η οδό στο Μανχάταν, αρχισε το 1892, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Εχουν ολοκληρωθεί μόνο τα δύο τρίτα.

    [12] Αραβική διάσκεψη κορυφής ζητά ο Χουσεΐν

    Πηγή: ΑΠΕ 18/12/2001 11:41:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Σε σύγκληση επείγουσας διάσκεψης κορυφής κάλεσε τις αραβικές χώρες ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, με αποκλειστικό αντικείμενο την αντιμετώπιση της κατάστασης στα παλαιστινιακά εδάφη και, πιο συγκεκριμένα, την αντιμετώπιση της επίθεσης κατά του παλαιστινιακού λαού. Η έκκληση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ομιλίας που απηύθυνε προς το αραβικό έθνος. Ωστόσο, πιθανολογείται να ματαιωθεί η διεξαγωγή συνόδου, προγραμματισμένη για την Πέμπτη στο Κάιρο, των υπουργών Εξωτερικών των αραβικών χωρών σχετικά με την εξέταση της κλιμάκωσης της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Αιτία της ματαίωσης ενδέχεται να αποτελούν οι διαφωνίες ανάμεσα στα αραβικά κράτη.

    [13] Φονική κακοκαιρία πλήττει την Πολωνία

    18/12/2001 7:22:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Περισσότεροι από 20 νεκροί από το κρύο μέσα σε μια εβδομάδα στην Πολωνία. "Πάγωσε" η Τουρκία. Οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες στην Πολωνία, το περασμένο Σαββατοκύριακο προκάλεσαν το θάνατο 23 ανθρώπων, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τα μέσα Οκτωβρίου στους 140. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας το ένα τέταρτο των ανθρώπων αυτών ήταν άστεγοι, ενώ οι μισοί βρίσκονταν σε κατάσταση μέθης. Οι περισσότεροι ήταν άντρες μέσης ηλικίας. Αστυνομικοί αναζητούν αστέγους στα δημόσια πάρκα, στα εγκαταλελειμμένα κτίρια και τους μεταφέρουν σε ιδρύματα, ελπίζοντας ότι θα σώσουν εκατοντάδες ανθρώπους.

    [14] Πυρηνικός σχεδιασμός του ΝΑΤΟ

    Πηγή: ΝΕΤ 18/12/2001 2:46:00 μμ

    Ο πυρηνικός σχεδιασμός της Συμμαχίας αποτελεί το επίκεντρο της σημερινής συζήτησης των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

    Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλτ Ράμσφελντ επρόκειτο να ενημερώσει και για τους κινδύνους από ενδεχόμενη ραδιοβιολογική και χημική απειλή. Επίσης αναμένεται να συζητήσουν και για τον λεγόμενο ευρωστρατό, και τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

    Ελληνικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν

    Εν τω μεταξύ, αναμένεται η Ελλάδα να αποστείλει εντός του Ιανουαρίου στο Αφγανιστάν, ένα λόχο μηχανικού, ένα τμήμα υγειονομικού και πιθανώς μια μονάδα ειδικών δυνάμεων, στο πλαίσιο επιχείρησης για τη διατήρηση της τάξεως στην ευρύτερη περιοχή της Καμπούλ.

    Σημειώνεται ότι το θέμα της αποστολής δυνάμεων στο Αφγανιστάν εξετάσθηκε

    και στο περιθώριο του επίσημου δείπνου των ευρωπαίων υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ χθες στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Γιάννου Παπαντωνίου.

    [15] Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία

    Πηγή: ΑΠΕ 18/12/2001 12:34:00 μμ

    Σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα την χερσόνησο της Οκινάουα, ανακοίνωσε το μετεωρολογικό κέντρο της Ιαπωνίας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές από το σεισμό, ο οποίος έπληξε κυρίως τα απομονωμένα νησιά Γιοναγκουνιζίμε, Ισιγκακιζίμα και Ταραμαζίμα. Το Κέντρο ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε ήδη προειδοποίηση για πρόκληση παλιρροϊκών κυμάτων.

    Το μέγεθος του σεισμού ήταν ανάλογο με αυτό της δόνησης που χτύπησε το Κόμπε τον Ιανουάριο του 1995, όπου έχασαν τη ζωή τους 6.400 άτομα.

    [16] Ευθύνες στο Πακιστάν επιρρίπτει η Ινδία

    Πηγή: ΑΠΕ 18/12/2001 12:29:00 μμ

    Ο υπουργός εσωτερικών της Ινδίας Λαλ Κρίσνα Αντβάνι κατηγόρησε επισήμως το Πακιστάν ότι υποστήριξε την επίθεση αυτοκτονίας της περασμένης εβδομάδας εναντίον του ινδικού κοινοβουλίου. Ο ινδός υπουργός δήλωσε ενώπιον των βουλευτών πως η επίθεση της περασμένης εβδομάδας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 άτομα, είναι έργο των ισλαμικών οργανώσεων Τζάις-ε-Μοχάμαντ και Λάσκαρ-ε Τάιμπα που έχουν έδρα το Πακιστάν. Οι οργανώσεις αυτές υποστηρίζονται από τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες (ISI), είπε ο Αντβανί, ο οποίος δεν διευκρίνισε ποια θα είναι η απάντηση της Ινδίας στην επίθεση εναντίον του ινδικού κοινοβουλίου.

    Το Πακιστάν αρνείται τις κατηγορίες

    Από την πλευρά η κυβέρνηση του Πακιστάν εξέφρασε τη λύπη της για τις νέες κατηγορίες της Ινδικής κυβέρνησης, σχετικά με την επίθεση κατά του Κοινοβουλίου στο Νέο Δελχί και τόνισε ότι είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει σε κοινή έρευνα με την Ινδία για την τρομοκρατική αυτή ενέργεια.

    Οπως τόνισε ο υπουργός Πληροφόρησης Ανουάρ Μαχμούντ, το Πακιστάν έχει αρνηθεί κατηγορηματικά και επανειλημμένα κάθε ανάμιξη του ή της ΙSI (των μυστικών υπηρεσιών), στην ένοπλη επιχείρηση κατά του ινδικού Κοινοβουλίου".

    [17] Κρούσματα βίας στην Αλγερία

    Πηγή: ΑΠΕ 18/12/2001 12:04:00 μμ

    Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από την περασμένη Παρασκευή έως την Κυριακή σε βίαια επεισόδια στην Αλγερία, γράφουν σήμερα οι εφημερίδες στο Αλγέρι. Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν την Παρασκευή το βράδυ στο Αϊτ Γιαχία Μούσα στην περιοχή Τίζι Ούζου (Καμπιλία, 110 χλμ ανατολικά του Αλγερίου) από ομάδα ένοπλων ισλαμιστών. Οι δύο αστυνομικοί δολοφονήθηκαν ενώ βρίσκονταν σε ένα καφενείο από μια ομάδα δέκα ενόπλων, διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές. Δύο εφηβοι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν την Κυριακή σε έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στο Αϊτ Ουαμπάνε, στην ίδια περιοχή. Οκτώ άτομα δολοφονήθηκαν την Πέμπτη σε επιθέσεις που αποδίδονται σε ομάδες ένοπλων ισλαμιστών, σύμφωνα με τον Τύπο. Οι επιθέσεις αυτές ήταν η αιτία να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 60 άνθρωποι στη χώρα από τις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον απολογισμό από επίσημα στοιχεία και τον Τύπο.

    [18] Ισπανία: Συλλήψεις και κατασχέσεις όπλων

    18/12/2001 1:35:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Η ισπανική αστυνομία κατάσχεσε μεγάλη ποσότητα όπλων και εκρηκτικών σήμερα στη Χώρα των Βάσκων, στη διάρκεια επιχείρησης για την εξάρθρωση ομάδας κομμάντος που θεωρείται ότι ανήκει στην οργάνωση ΕΤΑ. Τουλάχιστον επτά άτομα συνελήφθησαν, τα οποία ωστόσο δεν ήταν μέλη της ομάδας αυτής, την οποία η αστυνομία θεωρεί υπεύθυνη για τρομοκρατικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα το περασμένο καλοκαίρι στη Μάλαγα και την Μαδρίτη. Οι έρευνες και οι συλλήψεις έγιναν σε περιοχή 30 χιλιόμετρα νότια του Σαν Σεμπαστιάν.

    [19] Κανονικά η διεξαγωγή των αγώνων ποδοσφαίρου

    Πηγή: ΑΠΕ 18/12/2001 3:21:00 μμ

    Κανονικά θα διεξαχθούν τα αυριανά και μεθαυριανά ματς για την τρίτη φάση του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, όπως αποφάσισε σήμερα η ΕΠΟ. Η αρμόδια επιτροπή της Ομοσπονδίας που συνεδρίασε εκτάκτως, αποφάσισε ότι θα πρέπει να γίνουν οι αγώνες, παρά τα προβλήματα από την κακοκαιρία που υπάρχουν στη χώρα. Ετσι οι ομάδες θα πρέπει να βρουν τρόπους να φθάσουν στους προορισμούς τους και αν τα καταφέρουν υπάρχει φόβος ότι και πάλι δεν θα γίνουν αρκετοί αγώνες, κυρίως, στη Θεσσαλονίκη όπου τα γήπεδα έχουν καλυφθεί από χιόνι.

    [20] ''Διάβαση'': Δέκα χρόνια λειτουργίας

    18/12/2001 5:42:00 μμ

    Η υπερπληρότητα των θεραπευτικών κέντρων εξαρτημένων από τοξικές ουσίες και η αναγκαιότητα δημιουργίας νέων υπογραμμίστηκε στη σημερινή συνέντευξη που έδωσαν οι υπεύθυνοι του θεραπευτικού Προγράμματος "Διάβαση", το οποίο ανήκει στο ΚΕΘΕΑ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης της 10 χρόνων λειτουργίας του. Το πρόγραμμα δεν παρέχει υποκατάστατα και απευθύνεται σε εξαρτημένους χρήστες και στις οικογένειες τους ενώ έχει αναπτύξει ευρύ δίκτυο υπηρεσιών για να ανταποκριθεί με ολοκληρωμένο τρόπο στις ανάγκες.

    Ειδικότερα ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χαράλαμπος Πουλόπουλος και η υπεύθυνη του προγράμματος Μάρθα Φώστερη υπό το συντονισμό της δημοσιογράφου Νανάς Νταουντάκη παρουσίασαν το 10ετές απολογιστικό έργο.

    Το πρόγραμμα κυρίως απευθύνεται σε άτομα κοινωνικώς ενταγμένα που εργάζονται και έχουν την οικογενειακή στήριξη εκτός του πρωϊνου προγράμματος.

    Το 1996 ιδρύθηκε και το βραδινό πρόγραμμα απεξάρτησης, ενώ μέρος των υπηρεσιών της "Διάβασης" απευθύνεται σε μέλη της οικογένειας.

    Η ζήτηση είναι αυξημένη και παρατηρείται υπερπλήρωση των θέσεων σε όλες τις μονάδες.

    Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι το 2000 η πληρότητα της ανοιχτής κοινότητας ήταν 158%, της βραδυνής 14,9% και του Κέντρου κοινωνικής επανένταξης 141%.

    Στο Συμβουλευτικό Σταθμό προσήλθαν 1.094 περιπτώσεις και η συμμετοχή στις ομάδες οικογενειακής υποστήριξης είναι 493 άτομα. Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται 723 άτομα στο πρόγραμμα.

    [21] Εορταστικός Καραγκιόζης στο Μέγαρο Κοραή

    18/12/2001 2:15:00 μμ

    Απο την Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων στις 26 του μήνα έως και ανήμερα την Πρωτοχρονιά, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις περιπέτειες του "Καραγκιόζη και της παρέας του". Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε μέρα 5 με 7 το απόγευμα, σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες της Στοάς του Μεγάρου Κοραή 4, στην Πλατεία Κλαυθμώνος και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    Οι παραστάσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν με την ευκαιρία των Χριστουγεννιάτικων Εορτών και με στόχο να χαρίσουν ψυχαγωγία και χαρά μεταφέροντας μικρούς και μεγάλους για λίγο, σε ένα κόσμο φανταστικό, γεμάτο απο την μαγεία των χρωμάτων και το χιούμορ των φιγούρων.

    Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση τους η Εθνική Τράπεζα, η Εθνοκάρτα και η Εθνική Ασφαλιστική σε συνεργασία με τον Alpha Digital.

    [22] Master σε θέματα κυβερνοεγκλήματος

    18/12/2001 2:36:00 μμ

    Μάθημα τεχνικών καταπολέμησης του κυβερνοεγκλήματος άρχισε να προσφέρει το βρετανικό πανεπιστήμιο Κράνφιλντ-Σρίβενχαμ. Οι ιθύνοντες του πανεπιστημίου ελπίζουν ότι θα αρχίσουν το μεταπτυχιακό (MSc) στην δικαστική υπολογιστών από τον επόμενο χρόνο. Το μάθημα αυτό στοχεύει να δείξει στην αστυνομία και στους ειδικούς ασφάλειας του τομέα της Τεχνολογίας Διαδικτύου πώς να ανευρίσκουν αποδεικτικά στοιχεία στις ψηφιακές επικοινωνίες. Πέραν της μάθησης των απαραίτητων τεχνικών δεξιοτήτων, οι σπουδαστές θα μάθουν τα βασικά στο μάθημα της Ψυχολογίας του Εγκλήματος καθώς πρακτικές γνώσεις για τη διαδικασία στην αίθουσα του δικαστηρίου.

    [23] Κύπρος: Πράσινος φόρος για τους ρυπαίνοντες

    18/12/2001 4:51:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ο πράσινος φόρος ή πράσινο τέλος έρχεται σύντομα και στην Κύπρο. Ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, τόνισε ότι αυτός ο οποίος ρυπαίνει θα πρέπει και να πληρώνει. Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής περιβάλλοντος, σημείωσε ότι υπάρχει προβληματισμός για τις επιπτώσεις στη βιομηχανία. Σήμερα είπε, πολλές βιομηχανίες θέλουν βοήθεια και ίσως δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τα τέλη. Ωστόσο, σημείωσε δεν είναι πάντα θετικό μια βιομηχανία που ρυπαίνει να συνεχίζει να λειτουργεί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 December 2001 - 17:54:50 UTC