Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στην Τόρα Μπόρα
  • [02] Αντιδράσεις για τα αποτελέσματα στο Λάακεν
  • [03] Σύνοδος Κορυφής: ελληνική ικανοποίηση
  • [04] Μεγάλη πυρκαγιά στην νότια Ιταλία-21 νεκροί

    [01] Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στην Τόρα Μπόρα

    Πηγή: ΑΠΕ 16/12/2001 11:43:00 πμ

    Στην περιοχή Τόρα Μπόρα, όπου έχουν καταφύγει οι άνδρες της οργάνωσης Αλ Κάϊντα του Μπιν Λάντεν, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αμερικανικές επιχειρήσεις. Η αμερικανική αεροπορία βομβάρδισε και πάλι σήμερα θέσεις της οργάνωσης στην περιοχή, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις που έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν που σύμφωνα με αμερικανική επίσημη πηγή, ο εντοπίσθηκε πρόσφατα από τις αμερικανικές δυνάμεις να δίνει εντολές μέσω ραδιοσταθμού στα βραχέα κύματα στην Τόρα Μπορα. Το πρωί, Αμερικανοί πεζοναύτες τραυματίστηκαν από ισχυρή έκρηξη στη διάρκεια εργασιών εκκαθάρισης του αεροδρομίου του Κανταχάρ, στο Αφγανιστάν, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν γίνει γνωστά, αλλά δεν αποκλείεται να οφείλεται σε νάρκη.

    Με το βλέμμα στην αποστολή πολυεθνικής δύναμης

    Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα μία ανακοίνωση από το Λονδίνο για την αποστολή πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν, υπό τον αιγίδα του ΟΗΕ, έγινε γνωστό από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας. Πάντως, όπως υποστηρίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Σάντεϊ Τάιμς, ανώτεροι Βρετανοί στρατιωτικοί, εκτιμούν ότι ο βρετανικός στρατός δεν διαθέτει ακόμα τα μέσα, για να διασφαλίσει μία τέτοια επιχείρηση, ενώ προειδοποίησαν το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ότι θα πρέπει να αποσύρει πρώτα τις βρετανικές δυνάμεις που σταθμεύουν σε άλλες περιοχές, όπως στα Σκόπια και τη Σιέρα Λεόνε.

    Συνελήφθησαν μαχητές του Λάντεν

    Οι πακιστανικές Αρχές συνέλαβαν 31 άραβες μαχητές του Οσάμα Μπιν Λάντεν που επιχειρούσαν να περάσουν παράνομα στο πακιστανικό έδαφος για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις των ανδρών της Ανατολικής Συμμαχίας και των αμερικανών κομάντος στα βουνά Τόρα Μπόρα, γράφουν σήμερα εφημερίδες στο Ισλαμαμπάντ. Οι συλληφθέντες μαχητές της Αλ Κάιντα, στην πλειοψηφία τους υπήκοοι της Υεμένης, εντοπίστηκαν στην ζώνη της φυλής Κουράμ αφού διέσχισαν τα πακιστανικά σύνορα από την ορεινή περιοχή Τόρα Μπόρα, γράφει η εφημερίδα "The News".

    Οι άνδρες του Λάντεν συνελήφθησαν από μονάδα πακιστανών κομάντος σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από τα σύνορα και οδηγήθηκαν στην πόλη Παρατσινάρ. Μια άλλη εφημερίδα, η Αυγή, σημειώνει ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι και αρκετοί Σαουδάραβες.

    Στην Καμπούλ ο Ράμσφελντ-συνάντηση με Χαμίντ Καρζάι

    Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ έφτασε σήμερα στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, βόρεια της Καμπούλ, στην πρώτη επίσκεψη αμερικανού ανώτατου αξιωματούχου στο Αφγανιστάν μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν.

    Ο Ράμσφελντ που πραγματοποιεί σύντομη περιοδεία στην Κεντρική Ασία έφτασε αεροπορικώς στη βάση Μπαγκράμ, όπου θα μιλήσει στους αμερικανούς στρατιώτες και θα συναντηθεί με τον νέο ηγέτη του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι.

    Η επίσκεψη Ράμσφελντ στο Αφγανιστάν είχε κρατηθεί μυστική για λόγους ασφαλείας.

    [02] Αντιδράσεις για τα αποτελέσματα στο Λάακεν

    Πηγή: ΑΠΕ 16/12/2001 11:26:00 πμ

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τα αποτέλεσματα της Συνόδου Κορυφής στο Βέλγιο:

    "Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής στο Λάακεν, σε ό,τι αφορά το μείζον για την Ελλάδα θέμα του Ευρωστρατού, δικαιώνει, για μία ακόμη φορά, τις επισημάνσεις μας. Η Κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τη χάραξη και εφαρμογή συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής, οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδα και σε διλήμματα.

    Η Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να επιβάλλει το αυτονόητο. Εγείρονται αμείλικτα ερωτήματα: Τί Ευρωστρατός θα είναι αυτός, αφήνοντας την Ελλάδα, μία χώρα μέλος της Ε.Ε, ακάλυπτη και εκτεθειμένη; Τί Ευρωστρατός θα είναι αυτός, που δεν θα μπορεί, αν χρειαστεί, να δράσει στο Αιγαίο και στην Κύπρο; Η Κυβέρνηση, επί έναν ολόκληρο χρόνο, με την αδράνεια και την ολιγωρία της επέτρεψε την ανάπτυξη ενός διαλόγου, για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα την ασφάλεια της Χώρας, χωρίς να εκφράζει την κατηγορηματική διαφωνία της. Ενός διαλόγου ο οποίος συντελέστηκε ερήμην της Ελλάδας, της μόνης χώρας που έχει άμεση απειλή στην εδαφική της ακεραιότητα.

    Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει τώρα για μια αναβολή, η οποία όμως δεν δημιουργεί ευμενέστερες προϋποθέσεις για την επίλυση του προβλήματος. Κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό. Γιατί αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση τίποτα δεν έχει διδαχθεί. Τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, με κίνδυνο η χώρα να μην κατοχυρώσει την ασφάλειά της. Την ασφάλεια, πουθυμίζω-ήταν ο κύριος λόγος της ευρωπαϊκής μας ένταξης. Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να συνεχίζεται.

    Το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις εθνικές μας υποθέσεις. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας στη νέα Ευρώπη. Έχει πλέον αποδειχθεί ότι μόνη της η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί τα εθνικά συμφέροντα. Οφείλει, εδώ και τώρα, να κάνει δεκτή την πρότασή μας για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής πολιτικής. Και οφείλει ο Πρωθυπουργός να αναδιατάξει τις προτεραιότητές του. Αντί να αντιπολιτεύεται την Αντιπολίτευση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του".

    [03] Σύνοδος Κορυφής: ελληνική ικανοποίηση

    Πηγή: ΑΠΕ 16/12/2001 11:25:00 πμ

    Ιδιαιτέρως θετικά για τις Eλληνικές θέσεις έληξε χθες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στο Λάακεν. Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, η Σύνοδος προχώρησε στην ανακήρυξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας της ΕΕ με ενεργοποίηση του Ευρωστρατού, ενώ η βελγική προεδρία απέσυρε το αμερικανοβρετανικό κείμενο, που καθόριζε διακριτικές σχέσεις για την Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Αμυνα. Οι 15 υιοθέτησαν τη λεγόμενη "δήλωση του Λάακεν" για τη σύνθεση της συντακτικής Συνέλευσης, η οποία όπως δήλωσε ο κ. Σημίτης, θα προετοιμάσει την Ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση.

    Η Ελλάδα πέτυχε πλήρως τις επιδιώξεις της στο Λάακεν

    Πρόεδρος της Συνέλευσης ορίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκαρ ντ Εστέν, πλαισιωμένος από τους τέως πρωθυπουργούς του Βελγίου και της Ιταλίας, Ζαν Λουι Ντεάν και Τζούλιο Αμάτο, αντίστοιχα.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ακόμα ότι η εκκρεμότητα για τις σχέσεις των μη κοινοτικών ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ με την ευρωπαϊκή δύναμη παραμένει, αλλά με διαφορετικές πλέον προϋποθέσεις.

    "Θα προσπαθήσουμε μέσα από θεσμικές πρωτοβουλίες να δώσουμε λύση στο μέλλον", είπε ο κ. Σημίτης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα που διαφωνούσε στην αμερικανοβρετανική πρόταση "πέτυχε πλήρως τις επιδιώξεις της στο Λάακεν".

    Συμφώνησαν για λαθρομετανάστευση και διεύρυνση της Ε.Ε

    Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετήθηκαν στο σύνολό τους οι ελληνικές προτάσεις για τη λαθρομετανάστευση. Οι "15" ηγέτες συμφώνησαν στη δημιουργία κοινοτικού μηχανισμού φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μηχανισμού επανεισδοχής λαθρομεταναστών, καθώς και ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου, οργανισμού για την παρακολούθηση του προβλήματος, για το οποίο προτάθηκε μάλιστα ως έδρα η Αθήνα.

    Οσον αφορά στη διεύρυνση, οι "15" ηγέτες της ΕΕ επαναβεβαίωσαν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις υποψήφιες χώρες θα ολοκληρωθούν ουσιαστικά όπως έχει προγραμματιστεί, μέχρι το τέλος του 2002. Ο κ. Σημίτης δεν απέκλεισε η τυπική διαδικασία να οριστικοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2003, που θα έχει την προεδρία η Ελλάδα.

    Για Αφγανιστάν και Μέση Ανατολή

    Το ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την αποστολή πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν μετά από σχετική απόφαση του ΟΗΕ, στην οποία η Ελλάδα θα συμμετάσχει, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, στο σκέλος της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Τέλος, οι "15" επέκριναν την τακτική του Ισραήλ που οδηγεί σε αδιέξοδο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κάνοντας έκκληση να σταματήσει η αμφισβήτηση του Παλαιστίνιου ηγέτη, που είναι ο μόνος νόμιμος συνομιλητής της διεθνούς κοινότητας.

    Συλλήψεις και Ελλήνων στις διαδηλώσεις

    Αλλοι τρεις Ελληνες συνελήφθησαν από τη βελγική αστυνομία χθες κατά τις διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης, που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Λάακεν και οι οποίοι αναμένεται να απελαθούν στη χώρα μας εντός της ημέρας.

    Οι ελληνικές προξενικές Αρχές διαμαρτυρήθηκαν στην βελγική αστυνομία, δεδομένου ότι δεν έλαβαν από αυτήν εγκαίρως καμία επίσημη πληροφόρηση.

    Την περασμένη Πέμπτη είχαν συλληφθεί πέντε ακόμη Ελληνες, οι οποίοι και απελάθηκαν την ίδια μέρα.

    [04] Μεγάλη πυρκαγιά στην νότια Ιταλία-21 νεκροί

    Πηγή: ΑΠΕ 16/12/2001 11:29:00 πμ

    Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή σε γηροκομείο της πόλης Μπουτσίνο, κοντά στο Εμπολι της νότιας Ιταλίας, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 21 άνθρωποι, όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία. Επτά από τους ενοίκους διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο γειτονικό νοσοκομείο Ολιβέτο Τσίτρα αφού φέρουν εγκαύματα.

    Στιγμές φρίκης

    Η φωτιά ξέσπασε στη 01:00 το πρωί, τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδας), όπως είπε ο αντιδήμαρχος της πόλης, Πασκουάλε Βία.

    Οι νοσοκόμες που είχαν νυχτερινή βάρδια χτύπησαν το συναγερμό και κατάφεραν να βγάλουν από το κτίριο επτά ασθενείς. Ομως οι φλόγες εξαπλώθηκαν τόσο γρήγορα που δεν μπόρεσαν να σώσουν τους υπόλοιπους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των πυροσβεστών, δεν αποκλείεται ορισμένοι ηλικιωμένοι να πέθαναν από ασφυξία στα κρεβάτια τους.

    Το ίδρυμα αυτό ήταν ένα κέντρο του τμήματος ψυχικής υγείας στο οποίο διέμεναν άτομα, αρκετά από τα οποία υπέφεραν από κινητικά προβλήματα. Βρισκόταν στην εξοχή, ελαφρώς απομονωμένο, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης και αποτελείτο από τρεις προκατασκευασμένες αίθουσες που καταστράφηκαν ολοσχερώς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 16 December 2001 - 9:55:01 UTC