Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρματα μάχης κατευθύνονται στο Κανταχάρ
  • [02] Φόρος τιμής στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου
  • [03] Κακοκαιρία πλήττει ολόκληρη τη χώρα
  • [04] Παπανδρέου: Μήνυμα σε Αγκυρα και Ντενκτάς
  • [05] Μέτρα πολιτικής στην αγορά βάμβακος
  • [06] 4η Συνέλευση Απόδημου Ελληνισμού
  • [07] Στάση εργασίας αύριο οι δικαστικοί λειτουργοί
  • [08] Εκλεισε η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου
  • [09] Πυρκαγιές με απώλειες στη Μόσχα
  • [10] Σφοδρή κακοκαιρία στην Τουρκία
  • [11] Επίθεση Ισραηλινών σε κατοικημένη περιοχή
  • [12] Γερμανία: 2η Διάσκεψη για το Αφγανιστάν
  • [13] Δολοφονήθηκε Γερμανός στην Τιφλίδα
  • [14] Μ. Ανατολή: Ένοπλος αγώνας σε όλα τα μέτωπα
  • [15] Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών
  • [16] Συνέδριο Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου
  • [17] Η τελική τιμή για τη μετοχή της ΔΕΗ
  • [18] Συνάντηση Αγγελοπούλου-Καραμανλή
  • [19] ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 2-1
  • [20] Πάλη: Χάλκινο μετάλλιο ο Κουτσιούμπας
  • [21] Συνέτριψε η ΑΕΚ τον Πανιώνιο 6-2
  • [22] Αυτοκινητιστικό ατύχημα είχε ο Σάντσες
  • [23] Δελτία ειδήσεων ή αποθέωση του ασήμαντου
  • [24] Η συνταγματική αναθεώρηση στην Ευρώπη
  • [25] O γύρος της Μεσογείου με ποδήλατο

    [01] Αρματα μάχης κατευθύνονται στο Κανταχάρ

    10/12/2001 10:09:00 πμ

    Τριάντα αμερικανικά άρματα μάχης κατευθύνονται στο Κανταχάρ, μετέδωσε το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο, που εδρεύει στο Πακιστάν. Τα άρματα μάχης αναχώρησαν υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, από την αεροπορική βάση που έχουν δημιουργήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην έρημο του νοτίου Αφγανιστάν. Επίσης, μετέδωσε επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες ότι ένας αμερικανός στρατιώτης εθεάθη στη στέγη του κτιριακού συγκροτήματος στο Κανταχάρ, όπου διέμενε κατά το παρελθόν ο μουλάς Ομάρ.

    Νεκροί από λανθασμένο βομβαρδισμό

    Δεκατέσσερις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους όταν αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν μια φάλαγγα αυτοκινήτων στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου διεξάγονται μάχες με τους άνδρες της οργάνωσης Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, όπως μεταδίδει σήμερα το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο (ΑΙΡ).

    Το πρακτορείο αναφέρεται στις πηγές του ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο κοντά στη Σαράνα, πρωτεύουσα της επαρχίας Πακτίκα και στους νεκρούς περιλαμβάνονται τέσσερις γυναίκες και πέντε παιδιά.

    Αλλοι 10 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο σε παρόμοια επίθεση στην κοινότητα Μοσχέλ, κοντά στη Σαράνα, προσθέτει το πρακτορείο στο ίδιο τηλεγράφημά του, από την έδρα του στο Πακιστάν.

    Παράλληλα, 28 μέλη της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, συνελήφθησαν μετά την διαφυγή τους στο Πακιστάν, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Φροντίερ Πόστ, που επικαλείται τοπικούς αξιωματούχους.

    "Οι συλληφθέντες είναι τουρκικής, σαουδαραβικής, αλβανικής και σουδανικής καταγωγής", τονίζεται στο δημοσίευμα.

    Τα μέλη της Αλ Κάιντα, που είναι στο σύνολό τους ξένοι υπήκοοι, πιστεύεται πως βρίσκονται κρυμμένοι, πολλοί ακόμη και με τις οικογένειές τους, σε ένα υπόγειο σύμπλεγμα από σπηλιές και σήραγγες στα Λευκά Ορη, στην επαρχία Νανγκαρχάρ, κοντά στη μεθόριο με το Πακιστάν.

    Ισχυρές επιθέσεις στα βουνά Τόρα Μπόρα

    Σφοδρή επίθεση με βαρέα όπλα εξαπέλυσαν σήμερα το πρωί εναντίον των θέσεων της "Αλ Κάιντα" του Οσάμα Μπιν Λάντεν, στα βουνά Τόρα Μπόρα τοπικές αφγανικές δυνάμεις, μετέδωσε απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Η επίθεση ξεκίνησε στις 08.00 (ώρα Ελλάδος) με πυροβόλα και άρματα μάχης εναντίον θέσεων της Αλ Κάιντα σε ορεινή δασική περιοχή.

    Οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας έχουν περικυκλώσει περίπου 1000 άνδρες της "Αλ Κάιντα" που έχουν καταφύγει σε ένα πυκνό δάσος και αντιστέκονται λυσσαλέα.

    "Ο εχθρός βρίσκεται στις βουνοκορφές ανάμεσα στην Τόρα Μπόρα και τον Αυχένα του Ουαζίρι. Ο Μπιν Λάντεν μπορεί να είναι κι αυτός εκεί. Τον είδαν πριν πέντε ημέρες κι ένας αφγανός αιχμάλωτος που έχουμε συλλάβει το επιβεβαίωσε", δήλωσε ο Χαζράτ Αλι, ένας από τους διοικητές που πολεμά τους άνδρες της Αλ Κάιντα στην Τόρα Μπόρα.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Λάντεν βρίσκεται στην περιοχή της Τόρα Μπόρα, σε ένα υπόγειο φρούριο, το οποίο βρίσκεται περικυκλωμένο από δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας.

    Οι δυνάμεις των μαχητών της οργάνωσης "Αλ Κάιντα" του Οσάμα Μπιν Λάντεν διεξάγουν λυσσαλέες μάχες οπισθοφυλακής εναντίον των δυνάμεων της Βορείου Συμμαχίας, κοντά στην ορεινή περιοχή της Τόρα Μπόρα στο βόρειο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τοπικό αφγανό πολέμαρχο. "

    Η κατάσταση επιδεινώνεται για εκείνους", δήλωσε ο Χαζράτ Αλι, ένας από τους διοικητές που πολεμά τους άνδρες της "Αλ Κάιντα" στην Τόρα Μπόρα. "Υπήρξαν διαρκείς αμερικανικοί βομβαρδισμοί νυχθημερόν. Όλη η Τόρα Μπόρα έχει καταληφθεί από τους μουτζαχεντίν μας. Ο εχθρός βρίσκεται στις βουνοκορφές ανάμεσα στην Τόρα Μπόρα και τον Αυχένα του Ουαζίρι. Ο Μπιν Λάντεν μπορεί να είναι κι αυτός εκεί. Τον είδαν πριν πέντε ημέρες κι ένας αφγανός αιχμάλωτος που έχουμε στα χέρια μας μας το έχει επιβεβαιώσει κι εκείνος. Ο Μπιν Λάντεν έχει δημιουργήσει νέες σπηλιές και ένα υπόγειο σύστημα προστασίας στην κορυφή των βουνών εκείνων. Οι άνδρες του προβάλλουν εξαιρετικά σκληρή αντίσταση", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι ο σαουδάραβας καταζητούμενος για τρομοκρατία βρίσκεται στην περιοχή της Τόρα Μπόρα, σε ένα υπόγειο φρούριο, το οποίο βρίσκεται περικυκλωμένο από δυνάμεις της Βορείου Συμμαχίας.

    [02] Φόρος τιμής στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 1:36:00 μμ

    Αμερικανοί και ρώσοι αστροναύτες του διεθνούς διαστημικού σταθμού και του διαστημικού λεωφορείου Endeavour, τίμησαν χθες βράδυ από το διάστημα τις οικογένειες των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και όλους αυτούς που μετέχουν στα αμερικανικά αντίποινα για την πάταξη της τρομοκρατίας.

    "Σήμερα θα θέλαμε για λίγα λεπτά να εκφράσουμε το σεβασμό μας στους χιλιάδες ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού στον κόσμο που έχασαν προσφιλή τους πρόσωπα στα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου", δήλωσε ο κυβερνήτης του Endeavour Ντομ Γκόρι, στη διάρκεια της τιμητικής εκδήλωσης στις 00:24 ώρα Ελλάδας σήμερα, που μεταδόθηκε και στην τηλεόραση.

    Ο κυβερνήτης του διαστημικού λεωφορείου Ντομ Γκόρι, ο συνκυβερνήτης Μαρκ Κέλι και ειδικοί της διαστημικής αυτής αποστολής χαιρέτησαν επίσης τις "ένοπλες δυνάμεις στον κόσμο που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να σταματήσουν την παγκόσμια απειλή της τρομοκρατίας".

    [03] Κακοκαιρία πλήττει ολόκληρη τη χώρα

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 11:38:00 πμ

    Κακοκαιρία με θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο, χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα και παγετό τη νύχτα και τις πρωινές ώρες κυρίως στα βόρεια, προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Χιόνια έπεσαν στον Υμηττό, στην Πεντέλη και στην Πάρνηθα, όπου έχει διακοπεί η συγκοινωνία από το τελεφερικ και πάνω.

    Το τσουχτερό κρύο και ο παγετός είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα.

    Οι χιονοπτώσεις του Σαββατοκύριακου προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Μακεδονίας.

    Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για τα αυτοκίνητα που κινούνται προς Χορτιάτη και Ασβεστοχώρι, ενώ στη Χαλκιδική με αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νομού.

    Επίσης, και στην Κοζάνη και το νομό Γρεβενών είναι απαραίτητες οι αλυσίδες, σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

    Στο νομό Ημαθίας, αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται προς το χιονοδρομικό κέντρο Σέλι και στην Καστανιά, ενώ στην Κατερίνη πρόβλημα υπάρχει στην Ελασσόνα.

    Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα σημειωθεί νέα επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ημέρες.

    Οι μετεωρολόγοι πάντως περιμένουν από σήμερα το μεσημέρι σταδιακή ύφεση των δυσμενών καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη Βόρεια Ελλάδα, όμως από αύριο αναμένονται νέες χιονοπτώσεις και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

    Προβλήματα παρουσιάστηκαν στην ηλεκτροδότηση έξι χωριών της Σαμοθράκης λόγω πτώσης πυλώνων της ΔΕΗ.

    Προβλήματα μέχρι τις πρωινές ώρες αντιμετώπιζαν οι οδηγοί στο 123 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του Μαρτίνου, όπου λόγω ισχυρής χιονόπτωσης ανατράπηκε νταλίκα, με αποτέλεσμα να έχει σχηματισθεί ουρά χιλιομέτρων.

    Από το ΥΕΝ έγινε γνωστό ότι επετράπη ο απόπλους από τον Πειραιά και την Ραφήνα, για όλη τη νησιωτική χώρα εκτός από την Κρήτη. Υπενθυμίζεται ότι όσοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν με τα ακτοπλοϊκά σκάφη να επικοινωνούν προηγουμένους με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια.

    [04] Παπανδρέου: Μήνυμα σε Αγκυρα και Ντενκτάς

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 10:37:00 πμ

    Μήνυμα στην Αγκυρα και τον Ντενκτάς να προωθήσουν δίκαιη λύση στο Κυπριακό, απηύθυνε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Μιλώντας στη συνέλευση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό εκανε λόγο για μια νεα αρχή, προσθέτοντας όμως οτι είναι νωρίς ακόμη για κρίσεις και συμπεράσματα.

    Σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Κύπρου Γλάυκος Κληρίδης διαβέβαιωσε ότι θα συνεχίσει τη θετική στάση με στόχο την εξέυρεση λύσης πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έτσι ώστε να επωφεληθούν όλοι εξίσου.

    [05] Μέτρα πολιτικής στην αγορά βάμβακος

    10/12/2001 9:51:00 πμ

    Οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά συσπόρου βάμβακος και τα μέτρα πολιτικής, που υιοθετεί η κυβέρνηση για το προϊόν κατά νέα καλλιεργητική περίοδο 2002-2003, αναλύθηκαν από τον υπουργό Γεωργίας κ. Γιώργο Δρυ σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωϊ στη Λάρισα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας, με τη συμμετοχή των υφυπουργών Γεωργίας κ. Αργύρη και Χατζημιχάλη, βουλευτών της περιοχής, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνεταιριστών, αγροτοσυνδικαλιστών και εκπροσώπων του τύπου.

    Δέσμη μέτρων

    Στο πλαίσιο των δηλώσεών του ο κ. Δρυς κατέστησε σαφές ότι εκ μέρους του υπουργείου έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε η φετινή παραγωγή βάμβακος να μην ξεπεράσει τελικά το 1.146.787 τόνους, έτσι ώστε, η ελάχιστη τιμή παραγωγού να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 241 δρχ/κιλό και η τελική τιμή του προϊόντος να κινηθεί περί τις 271-285 δρχ/κιλό.

    Σε ότι αφορά τη νέα καλλιεργητική περίοδο, όπως τόνισε ο κ. Δρυς, το υπουργείο Γεωργίας φροντίζει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, για τη δημοσιοποίηση των κανόνων που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι βαμβακοκαλλιεργητές, προωθώντας παράλληλα μια δέσμη μέτρων που στόχο έχει:

    Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος την προστασία του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση ειδικών προνομίων στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

    Οι στόχοι

    Ειδικότερα, τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Γεωργίας προωθούν τους ακόλουθους στόχους:

    Ο πρώτος στόχος

    Η διασφάλιση του εισοδήματος του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.

    Ο εξορθολογισμός του κόστους παραγωγής προκύπτει από την μελέτη και την εφαρμογή του συστήματος της ολοκληρωμένης διαχείρισης παραγωγής παρεμβαίνοντας στις εισροές και στους συντελεστές παραγωγής.

    Γίνονται παρεμβάσεις στους συντελεστές: σπόρος, λιπάσματα, προϊόντα φυτοπροστασίας, καύσιμα, άρδευση Βελτίωση του συστήματος ελέγχου της παραγωγής με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας Καλλιέργεια-παραγωγή: Ακριβής έλεγχος των δηλούμενων εκτάσεων στο ΟΣΔΕ με τηλεπισκόπιση σε συνδυασμό με την χρήση της κάρτας. Παραλαβή στα εκκοκκιστήρια: Εφαρμογή πλήρους μηχανογραφικού συστήματος ελέγχου των διαδικασιών Εκκόκκιση: Καταγραφή της παραγωγής και της διακίνησης εκκοκκισμένου βάμβακος με bar code Καθιερώνεται η Κάρτα Παραγωγού Βάμβακος

    Μια κάρτα εύκολη στη χρήση για κάθε παραγωγό με την οποία καταργούνται μια σειρά δαπανηρές και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες ενώ θα αυξηθεί η ασφάλεια και αξιοπιστία του συστήματος για την καταβολή των ενισχύσεων.

    Με την κάρτα ο παραγωγός θα αποκτά άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες που τον αφορούν.

    Ο δεύτερος στόχος

    Η βελτίωση της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας του προϊόντος

    Η τεχνική στήριξη του προϊόντος επίσημα ανατίθεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Βάμβακος (Ε.Ι.Β.), με αντικείμενα τη γενετική βελτίωση, τη σποροπαραγωγή, την υποστήριξη των τεχνικών της καλλιέργειας, τον ποιοτικό προσδιορισμό των τεχνολογικών χαρακτηριστικών, την τυποποίηση και μεταποίηση του προϊόντος Ενισχύεται σε υποδομές, εξοπλισμό και στελέχη η κεντρική δομή του Ε.Ι.Β. Συστήνονται 4 Κέντρα Εφαρμογών στήριξης του Προϊόντος που θα ανήκούν στο Ε.Ι.Β. Στο Σταθμό Γεωργικής Έρευνας Βαρδατών για τις ανάγκες στήριξης του προϊόντος στην Στερεά Ελλάδα, στον Παλαμά Καρδίτσας για την Θεσσαλία, στη Θεσσαλονίκη για την Κεντρική Μακεδονία και στην Κομοτηνή για την Αν. Μακεδονία-Θράκη. Ομαδοποιούνται οι ποικιλίες που καλλιεργούνται και είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών βάση τεχνολογικών χαρακτηριστικών. Η ομαδοποίηση θα δώσει στοιχεία ταυτότητας στο προϊόν αφού θα είναι αντιπροσωπευτική για κάθε παραγωγή. Ομάδα εμπειρογνωμόνων θα δώσει άμεσα τεχνικά στοιχεία καλλιέργειας των ομαδοποιημένων ποικιλιών και θα εκδοθεί από το Υπουργείου τεχνικό δελτίο καλλιέργειας. Προσαρμόζονται τα Αγροπεριβαλλοντικά Πρότυπα Διαχείρισης AGRO2,1 και 2,2 στην καλλιέργεια του βάμβακος. Την καλλιεργητική περίοδο 2002 θα ξεκινήσουν στην Στερεά Ελλάδα, την Θεσπρωτία την Κ. Μακεδονία και την Αν. Μακεδονία-Θράκη τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Καλλιέργειας με στόχο τον εξορθολογισμό του κόστους παραγωγής αλλά και την περιβαλλοντική μέριμνα.

    Ο τρίτος στόχος

    Η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη της υπαίθρου

    Εφαρμόζεται η αμειψισπορά με ενίσχυση του εισοδήματος από παράλληλα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα. Κλιμάκωση της αμειψισποράς σύμφωνα με· την καλλιεργούμενη έκταση. Σε ότι αφορά την καλλιεργητική περίοδο 2002 και σύμφωνα με τη μητρώο αγροτών και το μητρώο των βαμβακοκαλλιεργητών της περιόδου 2001, τα προτεινόμενα μέτρα αμειψισποράς έχουν ως εξής:

    1. Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οικειοθελής αμειψισπορά με κίνητρα.

    2. Για τους μη κατ' επάγγελμα αγρότες υποχρεωτικά αμειψισπορά:

    Καλλιεργητική έκταση έως 100 στρ. μείωση κατά 10%.

    Καλλιεργητική έκταση από 101-200 στρ. μείωση κατά 15%. Καλλιεργητική έκταση άνω των 20 στρ. μείωση κατά 20%. Δηλώνεται η καλλιέργεια που θα επιλέξει ο παραγωγός για αμειψισπορά. Για την αμειψισπορά θα χρησιμοποιηθούν καλλιέργειες κτηνοτροφικών φυτών-ζωοτροφές.

    Τα μέτρα πολιτικής για τη νέα καλλιεργητική περίοδο 2002 που εξήγγειλε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δίνουν νέα πνοή στο Τομέα Βάμβακος με γνώση, στόχους και όραμα και συμπυκνώνουν όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τους αρμόδιους φορείς κατά τη διάρκεια του διαλόγου που προηγήθηκε.

    Η ανάπτυξη και η πρόοδος του Τομέα του Βάμβακος για το Υπουργείο Γεωργίας είναι και επιλογή και βεβαιότητα.

    [06] 4η Συνέλευση Απόδημου Ελληνισμού

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 9:25:00 πμ

    Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας άρχισαν χθες οι εργασίες της 4ης παγκόσμιας συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε οτι το κύριο πρόβλημα του απόδημου ελληνισμού είναι η διατήρηση της ενότητας της διασποράς. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ζήτησε απο τους συνέδρους την ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησή τους μέσω του ΣΑΕ, μολονότι, όπως είπε, αυτό έχει κάνει πολλά στην εως τώρα παρουσία του για διατήρηση και υπεράσπιση του ελληνισμού.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, δήλωσε ότι "προσβλέπουμε στο ΣΑΕ με την πεποίθηση ότι όλοι και όλες μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα, καλύτερη Ελλάδα, σε ένα νέο καλύτερο κόσμο".

    [07] Στάση εργασίας αύριο οι δικαστικοί λειτουργοί

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 10:45:00 πμ

    Δίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο το μεσημέρι οι δικαστικοί λειτουργοί της ποινικής και πολιτικής δικαιοσύνης, τόσο στην Αθήνα όσο και στις άλλες πόλεις. Αίτημά τους είναι η αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστών και εισαγγελέων, κάλυψη των κενών θέσεων της γραμματείας των δικαστηρίων, εξασφάλιση αναγκαίων αιθουσών συνεδριάσεων, μηχανοργάνωση των δικαστικών υπηρεσιών και υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό.

    [08] Εκλεισε η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου

    10/12/2001 10:06:00 πμ

    Έκλεισε σήμερα στις 9:00 π.μ η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει ολόκληρη τη χώρα.

    [09] Πυρκαγιές με απώλειες στη Μόσχα

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 9:40:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Εξι μικρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους, σε δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα το πρωί σε ισάριθμα κτίρια στη Μόσχα, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η πρώτη πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε κοιτώνα πενταόροφης εστίας, στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα μικρά παιδιά ηλικίας έως 12 ετών και να τραυματιστούν τρείς ενήλικες, μετέδωσε το πρακτορείο Ιτάρ Τας. Η δεύτερη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε διαμέρισμα μετά από έκρηξη τηλεοπτικής συσκευής λόγω βραχυκλώματος. Οι πυροσβέστες ανέσυραν απανθρακωμένα από το διαμέρισμα δύο παιδιά ηλικίας περίπου τριών ετών.

    [10] Σφοδρή κακοκαιρία στην Τουρκία

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 8:29:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Τέσσερις νεκροί, δύο σκάφη που βυθίστηκαν, μεγάλες υλικές ζημιές και εκτεταμένες πλημμύρες είναι ο απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την Τουρκία το τελευταίο 24ωρο. Τα δύο σκάφη βυθίστηκαν στη Μαύρη Θάλασσα, όπου αγνοείται η τύχη ενός εκ των μελών του πληρώματος. Το ένα πλοίο όπου σημειώθηκε εισροή υδάτων είναι το εμπορικό "Lady Amar", μήκους 128 μέτρων, που έπλεε υπό σημαία Καμπότζης περίπου 40 μίλια από τον Βόσπορο. Το δεύτερο πλοίο που βυθίστηκε ήταν ένα τουρκικό, που εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του καθώς έπλεε ανοικτά της Σινώπης.

    Κατέρρευσε τερτραώροφη πολυκατοικία

    Στο πρώτο πλοίο έσπευσε ένα ρωσικό πλοίο, στο οποίο επιβιβάσθηκαν 17 από τους 18 ναυτικούς που αποτελούσαν του πλήρωμα του "Lady Amar" όλοι Σύροι. Όμως ο ένας ναυτικός έπεσε στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης του πληρώματος και έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

    Το "Lady Amar" μετέφερε 11.000 σιδήρου από τη Ρουμανία στην Αλγερία. Τα μέλη του πληρώματος αποβιβάσθηκαν στην στεριά και είναι καλά στην υγεία τους.

    Εξαιτίας της κακοκαιρίας έχασε τη ζωή του ένα δεκάχρονο αγόρι, που παρασύρθηκε από ορμητικό χείμαρρο στην κωμόπολη Ερντεμλί, στην περιοχή της Μερσίνας.

    Οι πλημμύρες στοίχισαν επίσης τη ζωή ενός 26χρονου στην επαρχία Ιτσέλ και ενός 60χρονου στο Τσανάκαλε.

    Στην Αδριανούπολη άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας εντόπισαν το άψυχο κορμί ενός Πακιστανού λαθρομετανάστη, ο οποίος υπέκυψε εξαιτίας του ψύχους σε ένα ορυχείο στο οποίο είχε καταφύγει για να προφυλαχθεί μαζί με άλλους επτά συμπατριώτες του.

    Οι λαθρομετανάστες δήλωσαν ότι σκόπευαν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες σε πολλές περιοχές της Μερσίνας και των γύρω χωριών, με συνέπεια χιλιάδες άνθρωποι να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Τέλος, ένα τετραώροφο ξενοδοχείο στο Ερντεμλί κατέρρευσε εξαιτίας της κακοκαιρίας, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν θύματα.

    [11] Επίθεση Ισραηλινών σε κατοικημένη περιοχή

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 1:25:00 μμ

    Δύο ισραηλινά άρματα μάχης και ένας εκσκαφέας εισήλθαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην παλαιστινιακή πόλη Ράφα, στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας και κατέστρεψαν τρεις παλαιστινιακές κατοικίες, ανέφεραν πηγές των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Οι ισταηλινές δυνάμεις εισήλθαν στην παλαιστινιακή πόλη γύρω στις 06.00 (ώρα Ελλάδος) και κατέστρεψαν τις κατοικίες που βρίσκονταν κοντά στις παρυφές της πόλης, για να αποχωρήσουν στη συνέχεια δίχως να υπάρξει ανταλλαγή πυροβολισμών με τους Παλαιστινίους.

    Πέντε οικογένειες που κατοικούσαν στα κτίρια τα είχαν εγκαταλείψει λίγο πριν την άφιξη των ισραηλινών δυνάμεων.

    [12] Γερμανία: 2η Διάσκεψη για το Αφγανιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 12:41:00 μμ

    Μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη διάσκεψη του Πέτερσμπεργκ, για την πολιτική τάξη πραγμάτων στο Αφγανιστάν, μία δεύτερη διάσκεψη, της Ομάδας Υποστήριξης του Αφγανιστάν (Afganistan Support Group), άρχισε σήμερα τις εργασίες της στο Βερολίνο, με αντικείμενο την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και με προτεραιότητες την καταπολέμηση της πείνας και την αντιμετώπιση της έλευσης του χειμώνα, καθώς και την οργάνωση των προϋποθέσεων για την επιστροφή των εκατομμυρίων προσφύγων.

    Η Ομάδα Υποστήριξης του Αφγανιστάν

    Τα δεδομένα που καθορίζουν την αποστολή της "Ομάδας" είναι σύμφωνα με τον εντεταλμένο του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών, Μίχαελ Μπονέ, τα επτά εκατομμύρια άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άμεσα το φάσμα της πείνας, οι άθλιες συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης (ένας γιατρός αντιστοιχεί σε 50.000 ανθρώπους), τα πέντε έως επτά εκατομμύρια προσφύγων και ο επερχόμενος σκληρός αφγανικός χειμώνας.

    Ο επικεφαλής των διπλωματών του ΟΗΕ στη διάσκεψη του Πέτερσμπεργκ, Λακντάρ Μπραχίμι και ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, που ήρθαν μαζί από τη Βόνη στο Βερολίνο, άνοιξαν τις εργασίες αυτής της διάσκεψης δωρητών, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα έχει χρέος να συμπαρασταθεί ενεργά και γρήγορα στον αφγανικό λαό.

    "Στο μέτωπο της ειρήνης δώσαμε μία κρίσιμη και αποφασιστική μάχη και τώρα καλούμαστε να δώσουμε μία εξίσου κρίσιμη και αποφασιστική μάχη στο μέτωπο της πείνας και του κρύου", είπε ο ειδικός εντεταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Η "Ομάδα Υποστήριξης του Αφγανιστάν", που συγκροτήθηκε το 1996, αποτελείται από 15 χώρες-δωρητές, Αυστραλία, Βρετανία, Καναδάς, Δανία, Γερμανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρωσία, Σουηδία, Ελβετία και ΗΠΑ έχει διαθέσει για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας πόρους της τάξης του 1,5 δις. Μάρκων (0,77 δις. ΕΥΡΩ).

    Στη διήμερη διάσκεψη του Βερολίνου, στην οποία συμμετέχουν επιπρόσθετα εκπρόσωποι της Κομισιόν, του ΟΗΕ και πολλών Μη-κυβερνητικών Οργανώσεων, θα πραγματοποιηθεί πέρα από έναν απολογισμό πεπραγμένων, ο σχεδιασμός των άμεσα προς λήψη μέτρων και ο συντονισμός της δραστηριότητας των διαφόρων φορέων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

    [13] Δολοφονήθηκε Γερμανός στην Τιφλίδα

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 11:35:00 πμ

    Ένας 49χρονος Γερμανός που εργαζόταν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Γεωργία δολοφονήθηκε στην Τιφλίδα από άγνωστους, ανακοίνωσε σήμερα το γεωργιανό υπουργείο Εσωτερικών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιτάρ-Τας. Ο άτυχος Γκέντερ Μπεσέλ βρέθηκε νεκρός στην είσοδο του σπιτιού του, φέροντας τραύματα στο κεφάλι. Η αστυνομία ανέφερε ότι η δολοφονία μπορεί να είχε ως κίνητρο τη ληστεία.

    Ο Γκέντερ Μπεσέλ ήταν επικεφαλής ενός προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρωτεύουσα αυτής τη πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Η αστυνομία είχε αναφέρει το ενδεχόμενο της ληστείας στην έρευνα για τη δολοφονία της στρατιωτικής παρατηρήτριας του ΟΗΕ, Μαρίας Μαγκνταλένα Καβιόσζκα, που είχε δολοφονηθεί τον Ιούλιο του 1998 έξω από το σπίτι της στην Τιφλίδα

    [14] Μ. Ανατολή: Ένοπλος αγώνας σε όλα τα μέτωπα

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 9:44:00 πμ

    Δύο παλαιστινιακές ριζοσπαστικές οργανώσεις που πρόσκεινται στην Φατάχ, διέψευσαν σήμερα ότι πρότειναν προσωρινή εκεχειρία στο Ισραήλ και διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν "τον ένοπλο αγώνα σε όλα τα μέτωπα", σύμφωνα με ανακοινώσεις που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα. "Δεν πρόκειται να κάνουμε ανακωχή με τους εγκληματίες και δολοφόνους σιωνιστές εχθρούς", αναφέρεται στις ανακοινώσεις των οργανώσεων "Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Αλ Ακσα" και "Μέτωπο Λαϊκού Στρατού".

    "Η αντίσταση και ο ένοπλος αγώνας θα συνεχιστεί σε όλα τα μέτωπα", ροειδοποιούν οι δύο παλαιστινιακές οργανώσεις, οι οποίες είχαν ανακοινώσει χθες το βράδυ από κοινού με την Τζιχάντ και την Χαμάς ότι σταματούν μέχρι το τέλος του Ραναζανιού τις επιθέσεις αυτοκτονίας και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα κατεχόμενα εδάφη, αν ο ισραηλινός στρατός σταματήσει τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη και στη λωρίδα της Γάζας.

    Η ανακοίνωση της Χαμάς της Τζιχάντ και των δύο οργανώσεων που συνδέονται με την Φατάχ του παλαιστίνιου προέδρου, Γιασέρ Αραφάτ, ανέφερε: "Δίνουμε στον εχθρό μία περίοδο προκειμένου να σταματήσει τις δολοφονίες του, την καταστροφή, τους σκοτωμούς και τους βομβαρδισμούς. Σε αντάλλαγμα, θα σταματήσουμε τις επιθέσεις των μαρτύρων μας και τις ένοπλες επιθέσεις μέσα στα σύνορα της κατεχόμενης γης του 1948 αυτή την περίοδο, η οποία θα αρχίσει τα μεσάνυχτα της 10ης Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως το τέλος του μήνα του Ραμαζανιού".

    Ανώτερος ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος απέρριψε την προσφορά τονίζοντας ότι το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει "να δρα σε αυτοάμυνα", όσο η Παλαιστινιακή Αρχή αποτυγχάνει να "καταπολεμήσει την τρομοκρατία και να κάνει συλλήψεις".

    Ο ιερός για τους Μουσουλμάνους μήνας του Ραμαζανιού τελειώνει σε περίπου μια εβδομάδα.

    [15] Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών

    Πηγή: ΕΤ-1 10/12/2001 11:27:00 πμ

    Δεύτερο κύμα φορολογικών μεταρρυθμίσεων εντός του 2002, προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στο "ΕΘΝΟΣ της Κυριακής", ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. Το δεύτερο πακέτο φορολογικών μέτρων θα ανακοινωθεί νωρίτερα. Στα μέσα του 2002 και όχι στο τέλος του επόμενου χρόνου.

    1,7 τρισεκατομμύρια δραχμές ανέρχονται τα χρέη 892.000

    Όπως δήλωσε στην συνέντευξή του για το θέμα ο κ. Χριστοδουλάκης το φορολογικό πακέτο "θα κινείται στην κατεύθυνση της απλοποίησης του συστήματος, της δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών και της ενδυνάμωσης της ανάπτυξης".

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αρνείται το ότι οι φοροελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν ωφελούν περισσότερο τις επιχειρήσεις από τους καταναλωτές, παραδέχεται όμως ότι "εμείς θέλουμε να τονώσουμε και αυτό είναι το ήμισυ των φορολογικών μέτρων την παραγωγικότητα της χώρας, υπό την προϋπόθεση (σε πολλά από τα μέτρα που λήφθηκαν) της αύξησης της απασχόλησης".

    Σε μια προσπάθεια αύξησης των δημοσίων εσόδων το 2002, το υπουργείο Οικονομικών, ξεκινά κυνήγι οφειλετών, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες δημοσιονομικές ανάγκες και να τηρηθούν οι υποσχέσεις, για την περαιτέρω μείωση των φορολογικών βαρών, σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

    Σε 1,7 τρισεκατομμύρια δραχμές ανέρχονται τα χρέη 892.000 φορολογουμένων. Από τις αρχές του 2001 οι εφορίες όλης της χώρας έχουν μπλοκάρει 8.300 ακίνητα.

    Σε αρκετά απ' αυτά που ανήκουν σε μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου έχουν προχωρήσει ήδη σε προσημειώσεις, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

    Όσοι οφειλέτες κωφεύουν στις αλλεπάλληλες ειδοποιήσεις των εφοριών κινδυνεύουν επιπλέον με δέσμευση κινητών περιουσιακών στοιχείων τους ακόμα και με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται σε χέρια τρίτων.

    Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών θα ενταθεί το σαφάρι του υπουργείου Οικονομικών τους επόμενους μήνες με προτεραιότητα τους μεγάλους οφειλέτες.

    [16] Συνέδριο Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 9:11:00 πμ

    Πραγματοποιείται σήμερα το συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, για την ελληνική οικονομία που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Θα μιλήσουν κατά σειρά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, οι κύριοι Γ. Αλογοσκούφης, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Τσοβόλας, Αντώνης Σαμαράς, οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ και ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

    [17] Η τελική τιμή για τη μετοχή της ΔΕΗ

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 9:07:00 πμ

    Ορίστηκε η τελική τιμή διάθεσης της μετοχής της ΔΕΗ, στα 12,70 ευρώ ή 4.328 δραχμές, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημόσιας εγγραφής. Οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσαν ότι με βάση τη τελική τιμή διάθεσης, η αποτίμηση της ΔΕΗ ανέρχεται περίπου στο ένα τρισεκατομμύριο δραχμές, ενώ η προσφορά των μετοχών αντιπροσωπεύει το 16,1% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.

    Οι δύο υπουργοί διευκρίνισαν ότι η τιμή διάθεσης της μετοχής για τους έλληνες ιδιώτες επένδυτές καθορίστηκε στις 4.198 δρχ, ενώ η διαπραγμάτευση των μετοχών στα χρηματιστήρια της Αθήνας και του Λονδίνου, θα αρχίσει στις 12 του μηνός.

    [18] Συνάντηση Αγγελοπούλου-Καραμανλή

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 1:01:00 μμ

    Δίωρη συνάντηση είχε σήμερα το πρωί στα γραφεία του "Αθήνα 2004", ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, με την πρόεδρο του "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου, για την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας. "Ούτε μια ημέρα δεν πρέπει να χαθεί και κανείς δεν περισσεύει σε αυτήν την προσπάθεια", ήταν το μήνυμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή.

    Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι μια μεγάλη εθνική υπόθεση

    Επίσης, ο κ. Καραμανλής, που συνοδευόταν από τα στελέχη της Ν.Δ., Φάνη Πάλλη Πετραλιά, Γιώργο Ορφανό, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Μάριος Σαλμά και Θόδωρο Ρουσσόπουλο, ενημερώθηκε από την Γιάννα Αγγελοπούλου για την πρόοδο των έργων των ολυμπιακών αγώνων και δήλωσε μετά τη συνάντηση στους δημοσιογράφους:

    "Θέλω να ελπίζω πως η κυβέρνηση θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα συνεχίσει τις καθυστερήσεις και την έλλειψη συντονισμού που είχε παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια. Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι μια μεγάλη εθνική υπόθεση, έτσι την είδαμε από την αρχή, έτσι συνεχίζουμε να τη βλέπουμε και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την προσπάθεια, ενώ θα συνεχίσουμε τη δουλειά με σοβαρότητα. Θα καταθέσουμε προτάσεις, θα πιέσουμε την κυβέρνηση, θα ασκήσουμε κριτική με γνώμονα την καλύτερη και έγκαιρη προετοιμασία, καθώς και έλεγχο του κόστους και τήρησης των κανόνων διαφάνειας. Καμιά Ελληνίδα και κανένας Ελληνας δεν περισσεύει σε αυτή την προσπάθεια. Δεν μπορούμε να χάσουμε πια ούτε μια ημέρα. Το μεγάλο στοίχημα του 2004 είναι να φέρουμε όλοι μαζί την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή".

    Επίσης, η Γιάννα Αγγελοπούλου συναντάται το μεσημέρι, στα γραφεία του 2004, με ανάλογες συναντήσεις με την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την Πέμπτη και τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο, την Παρασκευή.

    [19] ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 2-1

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 9:18:00 πμ

    Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί την ισοπαλία του Ολυμπιακού στο Ηράκλειο, αλλά έχασε στο "Απόστολος Νικολαίδης" από τον ΠΑΟΚ με 2-1 και μαζί πολλές από τις ελπίδες του για την κατάκτηση του τίτλου ή στην χειρότερη περίπτωση για την 2η θέση που οδηγεί στο Champions League. Οι "πράσινοι" μπήκαν πολύ δυνατά στο παιχνίδι και από τα πρώτα λεπτά πήραν τον έλεγχο του αγώνα. Μάλιστα σε μια από τις πρώτες φάσεις που δημιούργησαν κοντά στην περιοχή του Τοχούρογλου, ευτύχησαν να προηγηθούν.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Χένρικσεν, Γκούμας, Μπασινάς, Καραγκούνης (85' Λυμπερόπουλος), Μπόατενγκ (46' Μικάελσεν), Κόλκα, Κωνσταντίνου, Βλάοβιτς (66' Ολισαντέμπε).

    ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Μπορμπόκης (71' Γεωργιάδης), Ουντέζε, Αμπονσά, Χασιώτης, Καφές, Κωνσταντινίδης, Σπάσιτς, Καραδήμος, Φρούσσος, Φουτσίνι (87' Νάστος).

    Παραιτήθηκε ο Κυράστας

    Μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου θα παραμείνει στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού ο Γιάννης Κυράστας.

    Στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της "πράσινης" ΠΑΕ Αγγελο Φιλιππίδη και μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη, ο Ελληνας προπονητής επέμεινε στην απόφασή του να παραιτηθεί, καθώς θεωρεί ότι ο Παναθηναϊκός έχει μείνει μακριά από τον βασικό του στόχο, που δεν ήταν άλλος από την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραμείνει ο Γιάννης Κυράστας στον πάγκο της ομάδας μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, δηλαδή για τα παιχνίδια με Ιωνικό στο πρωτάθλημα και Ηρακλή στο Κύπελλο.

    Στη συνέχεια και για περίπου 25 μέρες δεν υπάρχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις και σε αυτό το διάστημα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα αναζητήσει το νέο της προπονητή.

    Ο Γιάννης Κυράστας επανέλαβε ότι αποχωρώντας από τον Παναθηναϊκό θα εγκαταλείψει την ενεργό προπονητική.

    [20] Πάλη: Χάλκινο μετάλλιο ο Κουτσιούμπας

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 9:16:00 πμ

    Με μια σπουδαία επιτυχία για τα "ελληνικά χρώματα" ολοκληρώθηκε στην Πάτρα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής πάλης. Ο πρωταθλητής μας Ξενοφών Κουτσιούμπας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, καθώς στον "μικρό τελικό" της κατηγορίας των 130 κιλών, "πάτησε" τον Βούλγαρο Σεργκέι Μορέικο με 8-0. Η επιτυχία του Κουτσιούμπα, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αν αναλογισθεί κανείς ότι ο Μορέικο είναι ένα από τα "μεγάλα ονόματα" του αθλήματος, ενώ στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ είχε πάρει το χάλκινο μετάλλιο.

    [21] Συνέτριψε η ΑΕΚ τον Πανιώνιο 6-2

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 10:53:00 πμ

    Χωρίς να αποδώσει εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, αλλά αφού ανέτρεψε την σε βάρος της κατάσταση, η ΑΕΚ συνέτριψε τον Πανιώνιο στην Νέα Σμύρνη, με 6-2 και έκανε ένα ακόμη βήμα στην πορεία της για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

    [22] Αυτοκινητιστικό ατύχημα είχε ο Σάντσες

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 9:28:00 πμ

    Τύχη βουνό είχε ο σέντερ φορ της Βαλένθια, Χουάν Σάντσες, ο οποίος γλίτωσε με ελαφρά τραύματα, από σφοδρό αυτοκινητιστικό ατύχημα. Ο 29χρονος άσος πηγαίνοντας χθες να ενσωματωθεί με την υπόλοιπη ομάδα, για το ντέρμπι με τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, το οποίο προσέκρουσε με μεγάλη ταχύτητα σε άλλα σταθμευμένα οχήματα.

    Ο Σάντσες πέρασε χθες τη μέρα του στο νοσοκομείο, χωρίς όμως να έχει κάτι το σοβαρό, αλλά δεν θα ενισχύσει τις "νυχτερίδες" στο σημερινό αγώνα στο "Ριαθόρ" κόντρα στη Λα Κορούνια.

    [23] Δελτία ειδήσεων ή αποθέωση του ασήμαντου

    Πηγή: ΕΤ-1 10/12/2001 11:06:00 πμ

    Κουτσομπολιά, έρωτες και καυγάδες αστέρων, εγχώριων και διεθνών, και τα σημαντικά θέματα της επικαιρότητας εξοστρακισμένα στα τελευταία λεπτά δελτίων, που ξεπερνούν σε διάρκεια ακόμα και τη μιάμιση ώρα. Η αναξιοπιστία της ιδιωτικής τηλεόρασης, για την οποία πολλή συζήτηση γίνεται, έγινε σήμερα πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ".

    [24] Η συνταγματική αναθεώρηση στην Ευρώπη

    Πηγή: ΑΠΕ 10/12/2001 10:20:00 πμ

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του τριήμερου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα: "Η συνταγματική αναθεώρηση στη σημερινή Ευρώπη", που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ. Περισσότεροι από 60 εισηγητές, μεταξύ των οποίων σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες, πρόεδροι και μέλη συνταγματικών δικαστηρίων και καθηγητές πανεπιστημίων μετέφεραν την εμπειρία όλων των χωρών της μείζονος Ευρώπης.

    Η νέα νεότητα του Συντάγματος

    Επίσης, συζήτησαν γύρω από το μέλλον του Συντάγματος, ιδίως τώρα που τίθεται επί τάπητος με συγκεκριμένο τρόπο η προοπτική ενός ευρωπαϊκού συντάγματος, ενός συντάγματος για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στην εναρκτήρια ομιλία του με θέμα: "Η νέα νεότητα του Συντάγματος", ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρθηκε στο νέο κύμα συνταγματισμού, με το οποίο έκλεισε ο 20ος αιώνας και άνοιξε ο 21ος αιώνας διεθνώς, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κατ' ανάγκη θα έχει ένα ευρωπαϊκό Σύνταγμα και βέβαια στην πρόσφατη εμπειρία της αναθεώρησης του ελληνικού Συντάγματος που συνεισφέρει πολλά στη διεθνή συζήτηση και τη συγκριτική έρευνα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Τζουλιάνο Αμάτο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι παρεμβάσεις του πρώην γερουσιαστή και υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ Γκάρι Χαρτ και του πρώην προέδρου του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ελβετίας Αρνολντ Κόλλερ, που αναφέρθηκαν αφ' ενός μεν στην αμερικανική αντίληψη για την αναθεώρηση του Συντάγματος αφετέρου δε στο συνολικά αναθεωρημένο ελβετικό σύνταγμα του 2000.

    Τα συμπεράσματα του συνεδρίου ανακοίνωσε ο επίτιμος πρόεδρος Τμήματος του Γαλλικού Συμβουλίου της Επικρατείας Γκυ Μπρεμπάν, ο οποίος υπογράμμισε ιδιαιτέρως τη σημασία της συζήτησης αυτής για την προετοιμασία της συνέλευσης για το θεσμικό μέλλον της Ευρώπης η οποία αναμένεται να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει μέσα στο 2002 με στόχο να δώσει το σχέδιο της στις αρχές του 2003, δηλαδή κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [25] O γύρος της Μεσογείου με ποδήλατο

    10/12/2001 1:05:00 μμ

    Ο Davor και ο Vedran, μέλη των Φίλων της Γης Κροατίας, ταξιδεύουν με τα ποδήλατά τους γύρω από την Μεσόγειο, διασχίζοντας 20 χώρες και 3 ηπείρους. Σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, στην είσοδο του Μετρό στην Πλατεία Συντάγματος, θα κάνουν επίδειξη των ποδηλάτων τους, που είναι εξοπλισμένα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δίνοντας ζωντανά το παράδειγμα του αειφόρου τρόπου να ζει κανείς και να ταξιδεύει, θα προσπαθήσουν να ενημερώσουν το κοινό σε μερικά πολύ ενδιαφέροντα θέματα: η κλιματική αλλαγή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η αειφόρος ανάπτυξη, και, ο ρόλος της Ελλάδας σε αυτήν την ιστορία...

    Ζητούμενο η αειφόρος ανάπτυξη

    "Οι βιομηχανίες για την παραγωγή ενέργειας είναι ο δεύτερος μέγιστος ρυπαίνων της ατμόσφαιρας. Η οδική κυκλοφορία είναι η τρίτη μέγιστη αιτία για την ρύπανση της ατμόσφαιρας και είναι επίσης απόδειξη της νωθρότητας και του καταναλωτισμού της κοινωνίας μας. Το αυτοκίνητο έγινε πια μόδα, ενώ η πρακτική του αξία ξεχάστηκε. Παρά το γεγονός ότι ένα κανονικό αυτοκίνητο μπορεί να μεταφέρει 5 επιβάτες, ο μέσος όρος μεταφερομένων/αυτοκίνητο παγκοσμίως είναι μόνον 1,4! Αυτό αποδεικνύει το χαμηλό επίπεδο συνειδητοποίησης μιάς από τις μεγαλύτερες αιτίες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης" αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.

    "Εμείς, στην διάρκεια του ταξιδιού μας θα χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια. Το όχημά μας, το ποδήλατο, είναι το φθηνότερο και το πιο φιλικό προς το περιβάλλον όχημα. Ενα ποδήλατο είναι η τέλεια επιλογή για ταξίδι, επειδή η ταχύτητά του είναι αρκετά μικρή ώστε να επιτρέπει στον ταξιδιώτη να απολαμβάνει στο μέγιστο το τοπίο, ενώ από την άλλη πλευρά είναι αρκετά γρήγορο, ώστε να διανύει μεγάλες αποστάσεις σε σχετικά σύντομο χρόνο.

    Είναι δύσκολο να αλλάξεις τον κόσμο, όμως αλλάζοντας τον εαυτό μας, αλλάζουμε τον κόσμο! Ας διαλέξουμε έναν τρόπο ανάπτυξης που δεν βλάπτει το περιβάλλον! Αν αυτό είναι εύκολο σε ατομικό επίπεδο, μπορεί επίσης να επιτευχθεί σε ομαδικό ακόμα και σε εθνικό επίπεδο! Ας αφήσουμε τον πλανήτη καθαρό για τις γενιές που θα 'ρθουν!".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 December 2001 - 12:14:56 UTC