Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 00-01-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert@ntua.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (πηγή: ΕΡΑ 1)

2000-01-20 14:24 UTC

Με την υπογραφή των τεσσάρων συμφωνιών συνεργασίας χαμηλής πολιτικής ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των συνομιλιών του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην Αγκυρα, επίσκεψη που χαρακτηρίστηκε ιστορική από τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου μετέφερε στον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ προφορικό μήνυμα του έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με το οποίο εκφράζεται η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για συνέχιση της πολιτικής προσέγγισης των δυο χωρών.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Ετζεβίτ επέδωσε πρόσκληση προς τον κ. Σημίτη να επισκεφθεί την Αγκυρα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, όπως μεταδίδουν οι ίδιες πηγές, επεσήμανε στον κ. Παπανδρέου ότι η αναβάθμιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού.

Αντίθετα, ο Ελληνας υπουργός υποστήριξε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι εκείνη που θα βοηθήσει στην αναβάθμιση των έλληνα-τουρκικών σχέσεων. Μετά την υπογραφή των συμφωνιών σε κοινή συνέντευξη οι δυο Υπουργοί χαρακτήρισαν σημαντική και επιτυχή την δύσκολή διαδικασία που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στις διμερείς σχέσεις.

Οι δυο Υπουργοί τόνισαν ότι επιδιώκουν την διαμόρφωση μίας διαδικασίας η οποία θα επιτρέψει μία διαφορετική προσέγγιση των υφισταμένων προβλημάτων και θα διευκολύνει την λύση τους. Επίσης ανέφεραν πληθώρα ιδεών μέσα από τις οποίες θα μπορούσε να συνεχισθεί η διαδικασία. Ο κύριος Παπανδρέου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ενώ αυτή την ώρα μιλάει στο Πανεπιστήμιο της Αγκυρας. Το πρωί, ο Ελληνας υπουργός επισκέφθηκε το Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, όπου κατέθεσε στεφάνι.

Θεαματική βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διαβλέπει ο Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας μετά την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στην Αγκυρα.

Στις αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας, τελικά, θα κατατεθεί στη Βουλή η νέα, τροποποιημένη ρύθμιση για τα πανωτόκια, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Η νέα ρύθμιση αναμένεται ευνοϊκότερη για τους δανειολήπτες, κυρίως όσον αφορά τα αγροτικά δάνεια.

Με οριακή άνοδο κατά 0,2% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών και διαμορφώθηκε στις 5.068,36 μονάδες. Το ΣΔΟΕ σύμφωνα με πληροφορίες θα εξετάσει καταγγελίες για παιχνίδια με τις μετοχές σε χρηματιστηριακές εταιρείες και ΕΛΔΕ. Από τις 31 Ιανουαρίου, εν τω μεταξύ, θα τεθεί σε ισχύ, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο ωράριο λειτουργίας της Σοφοκλέους, ως τις 3.30 το μεσημέρι.

Στην αυριανή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Το θέμα συζητήθηκε το πρωί σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, και με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Αμυνας.

Με το Σωματείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών συναντάται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός. Σε λίγη ώρα θα μιλήσει στο Ζάππειο, στα μέλη της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Με ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Ιάσονα Στράτου και του υπουργού Ανάπτυξης Ευάγγελου Βενιζέλου αρχίζουν το απόγευμα οι εργασίες του τρίτου πανελλήνιου συνεδρίου του ΣΕΒ. Το βράδυ η ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

Στη δημοσιότητα το πόρισμα της επιτροπής Καζάζη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Εκπρόσωποι των αδιόριστων εκπαιδευτικών που πέτυχαν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 1998, βρίσκονται στο υπουργείο Παιδείας, όπου αναμένεται να συναντηθούν με τον Γεράσιμο Αρσένη.

Θέματα οργανωτικής υφής, το πρόγραμμα των περιοδειών Σημίτη και ζητήματα ετεροδημοτών εξετάσθηκαν στην πρωινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Την εκλογική διακήρυξη του Συνασπισμού για τις θέσεις του όσον αφορά τις επικείμενες εκλογές θα ανακοινώσει το βράδυ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε πολιτική συγκέντρωση του κόμματός του, στον Πειραιά.

Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου ασκήθηκε από την Εισαγγελία Ρόδου, με αφορμή την καταγγελία του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου για χρηματισμό τριών υπαλλήλων του Σώματος, από επιχειρηματία της Ρόδου.

*

Προθεσμία για ν΄απολογηθεί στις 7 Φεβρουαρίου ζήτησε και πήρε από τον τρίτο τακτικό ανακριτή ο αντιπλοίαρχος εν αποστρατεία Αντώνης Ναξάκης. Κατηγορείται για προσβολή της διεθνούς ειρήνης της χώρας, αδίκημα που αφορά την ενέργειά του να μεταφέρει στην Ελλάδα τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Την πρώτη ολική έκλειψη σελήνης του έτους θα δούμε αύριο τα ξημερώματα. Μάλιστα, το φεγγάρι θα "ντυθεί" στα κόκκινα, φαινόμενο το οποίο παρουσιάσθηκε και πριν από τρία χρόνια.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στη Γερμανία, ζήτησε συγγνώμη σήμερα από το βήμα της Μπούντεσταγκ επειδή είχε πει ψέματα ότι δεν γνώριζε πως το κόμμα του είχε αποδεχθεί δωρεά 100.000 μάρκων από έναν έμπορο όπλων.

Στο Βελιγράδι, μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, η κηδεία του Σέρβου παραστρατιωτικού "Αρκάν", που δολοφονήθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Η τουρκική αστυνομία ανακάλυψε σήμερα τις σορούς άλλων τριών ατόμων σε σπίτι στην Αγκυρα, μία ημέρα μετά τον εντοπισμό δέκα πτωμάτων που πιστεύεται ότι ανήκουν σε θύματα απαγωγής από την ισλαμική οργάνωση Χεζμπολάχ, στην Κωνσταντινούπολη.

Αύριο στην Τύνιδα η κηδεία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μπετίνο Κράξι, ο οποίος πέθανε χθες στην Τυνησία όπου ζούσε αυτοεξόριστος από το 1994. Συνεχίζονται στην Ιταλία οι αντιδράσεις γιατί δεν του δόθηκε άδεια να επιστρέψει στη χώρα του, παρ΄ότι ήταν ετοιμοθάνατος.


The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v2.01 run on Friday, 21 January 2000 - 8:03:15 UTC