Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 00-01-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert@ntua.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (πηγή: ΕΡΑ 1)

2000-01-14 07:12 UTC

Η κεντρική ισοτιμία της δραχμής έναντι του ευρώ δεν αποκλείεται να αλλάξει, εφ' όσον επιτευχθεί η έγκαιρη σύγκληση των αρμοδίων οργάνων της Κοινότητας για την έγκριση της ανατίμησης, ενώ η οριστική απόφαση θα πρέπει να αναμένεται το επόμενο Σαββατοκύριακο Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το εθνικό νόμισμα θα ανατιμηθεί κατά περίπου 3% και θα διαμορφωθεί στις 343 δραχμές ανά ευρώ, από 353 δραχμές που έχει καθοριστεί.

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την ανατίμηση της δραχμής έναντι του ευρώ, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη κατά πληροφορίες στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία συζητήθηκε η πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ. Το Φεβρουάριο θα επιτευχθεί το κριτήριο του πληθωρισμού και το πρόγραμμα ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ θα τηρηθεί αυστηρά δήλωσε, μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και διευκρίνισε πως η αίτηση ένταξης θα υποβληθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, ενώ η απόφαση για την έγκρισή της θα ληφθεί στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Προβλήματα στις συναλλαγές του κοινού με τις εφορίες έχουν δημιουργηθεί, από τη δυσλειτουργία που παρουσιάστηκε σε έναν από τους δίσκους του συστήματος Taxis. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος σκληρός δίσκος, από τους 50 συνολικά που συνδέονται με το κεντρικό υπολογιστή, μπλόκαρε με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει πανελλαδικός έλεγχος για ορισμένα φορολογικά στοιχεία. Ετσι, υπάρχουν προβλήματα στην έκδοση φορολογικής ενημερότητας, την έναρξη επαγγέλματος και άλλες παρεμφερείς εργασίες. Πάντως, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης του σκληρού δίσκου. Σημειώνεται ότι για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αδάμ Ρεγκούζας και ζητά να πληροφορηθεί ποιος ευθύνεται για τη βλάβη.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις αναφορικά με τη μεγάλη διακύμανση της μετοχής Κορασίδη - Telecom, κατά την πρώτη διαπραγμάτευσή της στο Χρηματιστήριο, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε ότι έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή για να διερευνήσει το ζήτημα.

Σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού προς τους αγρότες κατά 2% ετοιμάζεται να προχωρήσει η Αγροτική Τράπεζα, ενώ η οριστική απόφαση αναμένεται τη Δευτέρα.

Αυξήσεις 4% στους συνταξιούχους και 5% στους αυτοαπασχολούμενους συνταξιούχους, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους τους οι οποίοι, πάντως, έκαναν λόγο για συντάξεις πείνας και προανήγγειλαν κινητοποιήσεις. Εμπαιγμό χαρακτηρίζει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες και η Νέα Δημοκρατία.

Δύο θανατηφόρα περιστατικά ιογενών λοιμώξεων και ένα καλπάζουσας μηνιγγίτιδας, σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα.

Στάση εργασίας στις ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών για να διευκολυνθεί η συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών στη συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και πορεία προς το Υπουργείο Παιδείας.

Η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, μετά τη συνάντησή του με το Γιώργο Παπανδρέου στο Λονδίνο και τόνισε πως πρέπει να δοθεί σύντομα τέλος στο καθεστώς που επικρατεί σήμερα στη Μεγαλόνησο.

Δεκαεπτά άτομα σκοτώθηκαν και έξι αγνοούνται από την πτώση ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, αεροσκάφους ελβετικής αεροπορικής εταιρείας, στο οποίο επέβαιναν 38 επιβάτες, κυρίως Λίβυοι και Βρετανοί εργαζόμενοι σε πετρελαιοπηγές, και τριμελές πλήρωμα.

Το ενδεχόμενο αύξησης, βραχυπρόθεσμα, των αμερικανικών επιτοκίων άφησε σαφώς να διαφανεί ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Αλαν Γκρήνσπαν, για να αποφευχθούν οι ανισορροπίες και η "υπερθέρμανση" της αμερικανικής οικονομίας.

Βαριές οι απώλειες των ρωσικών μονάδων στην Τσετσενία, και το 24ωρο που πέρασε, μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τον έλεγχό τους στις περιοχές που έχουν καταλάβει.

Εννέα Νοτιοαφρικανοί μεταλλωρύχοι που ήταν παγιδευμένοι σε βάθος 2.100 μέτρων από την επιφάνεια της γης, σε χρυσωρυχείο 175 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ, από την περασμένη Δευτέρα, ανασύρθηκαν σώοι από τα σωστικά συνεργεία.

39χρονη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, συνελήφθη στην Ορλεάνη της Γαλλίας όταν ο σύζυγός της ανακάλυψε τυχαία στον καταψύκτη του σπιτιού τους τρία νεογνά, που είχε γεννήσει το 1992, το 1994 και το 1998, έχοντας αποκρύψει την εγκυμοσύνη της.


The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v2.01 run on Friday, 14 January 2000 - 8:03:07 UTC