Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 99-05-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Διπλωματικός μαραθώνιος του Υπουργού Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου
  • [02] Επίσημη επίσκεψη Τσοχατζόπουλου στην Βουλγαρία
  • [03] Διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής στην Γιουγκοσλαβία
  • [04] Προεκλογικά
  • [05] Οι "ΠΑΤΡΙΟΤ" στην Ελλάδα
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] Αύριο στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος
  • [07] Κυκλοφοριακές αλλαγές στο κέντρο της Αθήνας
  • [08] Καταγγελίες GREEN PEACE
  • [09] Διυπουργική σύσκεψη για την απασχόληση
  • [10] Συνάντηση της Βάσως Παπανδρέου με το νεοεκλεγέν προεδρείο της ΤΕΔΚΝΑ
  • [11] Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελληνική Ραδιοφωνία
  • [12] Εκδήλωση στο Ίδρυμα Γουλανδρή
  • [13] Επανέκδοση της Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή
  • [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ 1)

  • [14] Θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία
  • [15] Εμπορική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου
  • [16] Επισκόπηση οικονομικού τύπου
  • [17] Σταθεροποιητικές τάσεις στη Σοφοκλέους
  • [Δ] ΔΙΕΘΝΗ

  • [18] Κρίσιμες διαβουλεύσεις για την ειρηνική διευθέτηση του γιουγκοσλαβικού
  • [19] Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία
  • [20] Άλλες εεξωτερικές ειδήσεις
  • [Ε] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ (επιμέλεια ειδήσεων από τη Φωνή της Ελλάδας)

  • [21] Ο Πρόεδρος της Βουλής Απ.Κακλαμάνης για την Γενοκτονία των Ποντίων
  • [ΣΤ] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

  • [22] Η ατζέντα της ημέρας
  • [Ζ] ΑΘΛΗΤΙΚΑ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ-Σπορ)

  • [23] Για Ευρώπη στον αριθμό 32
  • [24] Στο Καταυνζόγλειο η τύχη του Νίκου
  • [25] Με νέους στην Ξάνθη
  • [26] Πάμε για πέμπτο
  • [27] Λίγο πριν το προσκλητήριο
  • [28] Παραμένει στην Καβάλα ο Πις
  • [29] Παίζει ο Νότος
  • [30] Στη Θεσαλονίκη η Γιουγκοσλαβία
  • [31] Πρωτάθλημα και στο βόλεϊ
  • [32] Τελικός Κυπελλούχων
  • [Η] ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ (Πρόγνωση της ΕΜΥ)


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Τελευταία ενημέρωση:

    [01] Διπλωματικός μαραθώνιος του Υπουργού Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου

    Οι ελπίδες για πολιτική διευθέτηση της γιουγκοσλαβικής κρίσης αναπτερώνονται, μετά την έντονη διπλωματική δραστηριότητα των ευρωπαίων ηγετών, που απορρίπτουν κάθε σκέψη για ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή.

    Στην διπλωματική αντεπίθεση περιλαμβάνεται και η ελληνική πρωτοβουλία για 48ωρη κατάπαυση του πυρός προκειμένου να δοθεί χρόνος και στις δυο πλευρές να προβούν στις αναγκαίες διαπραγματεύσεις.

    Η Ελλάδα προτείνει 48ωρη εκεχειρία, ώστε να εισέλθουμε στην τελική φάση προς την διπλωματική λύση, δήλωσε από την Φιλανδική πρωτεύουσα ο Υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου.

    Θετική και η ανταπόκριση του Βελιγραδίου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών η ελληνική πρόταση ανοίγει τον δρόμο για πολιτική και διπλωματική πρόοδο που είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε χθες το βράδυ στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC για την ελληνική πρόταση, επισημαίνοντας ότι οι περισσότερες χώρες την έχουν κατ' αρχήν αποδεχθεί, αλλά και από την πλευρά των Σέρβων έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα διαλλακτικότητας.

    Ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται από χθες στην Φιλανδία, η οποία αναλαμβάνει και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το προσεχές εξάμηνο.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών έφθασε στην Φιλανδική πρωτεύουσα, αμέσως μετά την συνάντηση που είχε στη Γαλλία με τον ομόλογο του Ιμπέρ Βεντρίν. Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών μίλησε για χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση, ενώ οι δυο άνδρες συμφώνησαν πως δεν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αντίθετα υπάρχει πρόθεση για κοινό συντονισμό.

    Κατά την συνάντηση του με τον Γάλλο ομόλογο του ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε τον διπλό ρόλο της Ελλάδας, η οποία πρωταγωνιστή στα διαδραματιζόμενα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Υπουργού Εξωτερικών στην Φιλανδική πρωτεύουσα βρίσκεται το σχέδιο ειρήνευσης για το Κοσσυφοπέδιο και τα πλάνα ανασυγκρότησης της περιοχής την επόμενη μέρα του πολέμου.

    Σήμερα ο κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Φιλανδό Πρόεδρο Μάρτι Αχτισάαρι, ενώ χθες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και την υπουργό εξωτερικών της Φιλανδίας. Επικοινώνησε δε τηλεφωνικά με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Στρόουμπ Τάλμποτ, με τον οποίο πρόκειται σήμερα να συναντηθεί.

    [02] Επίσημη επίσκεψη Τσοχατζόπουλου στην Βουλγαρία

    Αισιόδοξος ότι θα δημιουργηθούν σύντομα οι όροι και οι προϋπόθεσης για μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης, εμφανίστηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ολοκληρώνοντας την διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Βουλγαρία.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, που είχε συναντήσεις με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Βουλγαρίας κατέληξε στην διαπίστωση ότι και στην χώρα αυτή υπάρχει μια κοινή αντίληψη για την ανάγκη προώθησης πολιτικής λύσης το συντομότερο δυνατό.

    [03] Διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής στην Γιουγκοσλαβία

    Εν τω μεταξύ, για το Βελιγράδι, αναχωρεί σήμερα διακομματική αντιπροσωπεία τής Βουλής, η οποία θα συναντηθεί με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τις ηγεσίες των κομμάτων τής αντιπολίτευσης.

    Στην αντιπροσωπεία πού θα παραμείνει 3 μέρες στο Βελιγράδι επικεφαλής είναι ο βουλευτής τού ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Κανελλόπουλος και συμμετέχουν οι βουλευτές Τσούρας, Κύρκος, Κωστόπουλος, Δανέλης, Αράπης, Τζιτζικώστας και Γιακουμάτος.

    [04] Προεκλογικά

    Η προετοιμασία των κομμάτων, εν όψει των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου, συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς

    Στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους 25 υποψήφιους ευρωβουλευτές.

    Στην συνάντηση συζητήθηκαν οι θέσεις και η προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η γιουγκοσλαβική κρίση ρίχνει την σκιά της στην χώρα μας και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για εύκολα λόγια.

    Παράλληλα χθες σημειώθηκε και η έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη αρνητική διαφήμιση της Νέας Δημοκρατίας.

    Τριγμούς προκαλεί στην Ρηγίλλης η χθεσινή απόφαση του προέδρου της ΝΔ να "συνταξιοδοτήσει" την "παλαιά φρουρά" των ευρωβουλευτών του κόμματος Παναγιώτη Λαμπρία, Τίμου Χριστοδούλου, Γιώργου Αναστασόπουλου και Παναγιώτη Σαρλή.

    Το όνομα του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, αλλά αναμένεται να ανακοινωθεί από τον κ.Καραμανλή το αργότερο έως την Παρασκευή.

    Την οικονομική πολιτική τής κυβέρνησης επέκρινε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στους πτυχιούχους του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών.

    Το ΚΚΕ συνεχίζοντας την προεκλογική του δράση ενόψει των Ευρωεκλογών που ξεκίνησε με την ομιλία τής Αλέκας Παπαρήγα στην Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε χθες ανοιχτή συγκέντρωση στην Ελευσίνα.

    Σε συγκέντρωση οπαδών του ΚΚΕ μίλησε χθες η γενική γραμματέας του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος και ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης ορίστηκαν επικεφαλής στην ευρωλίστα του Συνασπισμού που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Το ΔΗΚΚΙ παραχώρησε στους πρόσφυγες τού Κοσσυφοπεδίου το 10% τής κρατικής επιχορήγησης στο κόμμα, καλώντας παράλληλα και τους υπόλοιπους πολιτικούς οργανισμούς να πράξουν το ίδιο.

    Ο πρόεδρος τής Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς επέκρινε χθες τον πρωθυπουργό, γιατί όπως είπε δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στην Γιουγκοσλαβία. Ο κ.Σαμαράς συμπλήρωσε ότι με τη συνέχιση των επιθέσεων αποσταθεροποιείται η ευρύτερη περιοχή και κινδυνεύει άμεσα το περιβάλλον.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Στέφανος Μάνος με σύνθημα "Όποιος νοιάζεται τολμά" άρχισε χθες περιοδεία σε ολόκληρη τη χώρα με λεωφορείο ειδικά διαμορφωμένο με τα χρώματα και τα σήματα τού κόμματος.

    Το Λουτράκι ήταν ο πρώτος σταθμός τής περιοδείας, όπου ο κ.Μάνος συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες τής περιοχής.

    [05] Οι "ΠΑΤΡΙΟΤ" στην Ελλάδα

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες πως η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε επίσημα από τις ΗΠΑ να αγοράσει το αντιπυραυλικό σύστημα "Πάτριοτ", το συνολικό κόστος του οποίου ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια δολάρια. Η αγορά περιλαμβάνει επίσης ανταλλακτικά, τεχνική υποστήριξη, και προγράμματα εκπαίδευσης των χειριστών του συστήματος.

    Σε ανακοίνωση του Αμερικανικού Πενταγώνου διευκρινίζεται πως η Ελλάδα έχει ανάγκη αυτό το αντιαεροπορικό σύστημα για να αναβαθμίσει την αεράμυνά της, και προστίθεται πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα έχουν καμία δυσκολία να απορροφήσουν τη σχετική τεχνολογία.

    Επισημαίνεται επίσης ότι η συμφωνία τούτη δεν θα επηρεάσει αρνητικά τη στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή, ούτε τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την εξεύρεση διαπραγματευτικής λύσης στο Κυπριακό.

    [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Τελευταία ενημέρωση:

    [06] Αύριο στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος

    Φθάνει αύριο το πρωί στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος πραγματοποιώντας την πρώτη μετά την εκλογή του επίσημη επίσκεψη στην επικράτεια της Ελλαδικής εκκλησίας. Τον κ. Βαρθολομαίο, που θα γίνει δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους ,θα υποδεχθούν στον ανατολικό αερολιμένα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος.

    Στο αεροδρόμιο θα βρίσκονται επίσης οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, ο πρόεδρος εδρoς της Βουλής μέλη του υπουργικού συμβουλίου και άλλες Αρχές.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκτός από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών θα επισκεφθεί ακόμη 19 μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος και η επίσκεψή του θα διαρκέσει έως τις 5 Ιουνίου.

    [07] Κυκλοφοριακές αλλαγές στο κέντρο της Αθήνας

    Κυκλοφοριακές αλλαγές στο κέντρο της Αθήνας θα σηματοδοτήσει η λειτουργία των λεωφορειολωρίδων αντίθετης ροής κυκλοφορίας στην οδό Πανεπιστημίου και στη Λεωφόρο Αμαλίας. Τη σχετική απόφαση υπέγραψαν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης και Μεταφορών και Επικοινωνιών Αναστάσιος Μαντέλης.

    [08] Καταγγελίες GREEN PEACE

    Διοξίνες και καρκινογόνοι αρωματικοί υδρογονάνθρακες από τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Κόσοβο και τη Σερβία φαίνεται πως έφτασαν μέχρι τη χώρα μας κατήγγειλε σήμερα η GREEN PEACE,με βάση την αξιολόγηση των μετρήσεων που έγινε από εμπειρογνώμονες της οργάνωσης σε Αμερική και Βρετανία.

    [09] Διυπουργική σύσκεψη για την απασχόληση

    Φορολογικές ελαφρύνσεις σε συνδυασμό με μείωση έως και 50% των εργοδοτικών εισφορών περιλαμβάνεται στο νέο σχέδιο δράση για την απασχόληση ενέκρινε σήμερα η Διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή των κυρίων Παπαντωνίου, Παπαϊωάννου, Βενιζέλου, Ανωμερίτη, Δρυ και Πρωτόπαπα.

    Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας η χώρα μας έχει επιλέξει να ακολουθηθεί η ενεργός πολιτική για την απασχόληση.

    [10] Συνάντηση της Βάσως Παπανδρέου με το νεοεκλεγέν προεδρείο της ΤΕΔΚΝΑ

    Δίκαιο χαρακτήρισε η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου το αίτημα των δημάρχων της Αττικής, για μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που συνάπτουν με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

    Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή πρώτη συνάντηση της υπουργού με το νεοεκλεγέν προεδρείο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής.

    Η κυρία Παπανδρέου έκανε γνωστό στους Δημάρχους ότι οι πόροι που θα διατεθούν στους Δήμους για τη συντήρηση των σχολείων ανέρχεται στα 22 δισεκατομμύρια δραχμές έναντι 18 δισεκατομμυρίων δραχμών πέρυσι.

    [11] Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελληνική Ραδιοφωνία

    Δεκαέξι τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου παρέδωσε μέσω της Δημόσιας Ραδιοφωνίας των Σκοπίων και της Αλβανίας η Ελληνική Ραδιοφωνία, με τη συνδρομή του Δικτύου Περιφερειακών Σταθμών.

    Η Ελληνική Ραδιοφωνία επεξεργάζεται μεθόδους - και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ώστε να συμβάλει σε επίπεδο ραδιοφωνίας στην ανασυγκρότηση όλων των χωρών που επλήγησαν από τον πόλεμο.

    [12] Εκδήλωση στο Ίδρυμα Γουλανδρή

    "Πόλεμος και Πολιτισμός-Για τα βομβαρδισμένα μνημεία μιας κοινής βαλκανικής κληρονομιάς" είναι το θέμα της εκδήλωσης που οργανώνει σήμερα το απόγευμα στο ίδρυμα Γουλανδρή - Χορν το τμήμα πολιτισμού του Συνασπισμού.

    Ο ζωγράφος Νίκος Κεσσανλής, ο βυζαντινολόγος Δημήτρης Κωνστάντιος και ο ιστορικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης θα συζητήσουν για την ιστορία αλλά και την τραγική σημερινή τύχη των ιστορικών Βυζαντινών Μνημείων της ευρύτερης περιοχής μας.

    [13] Επανέκδοση της Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή

    Η επανέκδοση της Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή, για πρώτη φορά στο φυσικό της μέγεθος, παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι σε ειδική εκδήλωση της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου, που έγινε στην Αθήνα.

    [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ 1)

    Τελευταία ενημέρωση:

    [14] Θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

    Με θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα η έκθεση του ΟΟΣΑ η οποία δίνει έμφαση στην αντιπληθωριστική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να γίνει εφικτή η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός του έτους θα βρίσκεται πολύ κοντά στο κριτήριο του Μάαστριχ, δηλαδή 2,75%, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα μειωθούν φέτος στο 3% έναντι 3,5 %.

    Τις γενικές αρχές και κατευθύνσεις του νέου προϋπολογισμού παρουσίασε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, τονίζοντας ότι θα συνεχισθεί η προσπάθεια σταθεροποίησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    Κύριο χαρακτηριστικό και του προϋπολογισμού του 2000 είναι η συνέχιση της ίδιας δημοσιονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών που συνέβαλε αποτελεσματικά στη βελτίωση των βασικών οικονομικών μεγεθών.

    [15] Εμπορική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου

    Η σύσταση ενός άτυπου συμβουλίου από κυπρίους και Eλλαδίτες επιχειρηματίες για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου εντονότερης παρουσίας της Κύπρου και της Ελλάδας στη Βαλκανική, αποφασίστηκε μετά τις διήμερες επαφές που είχε στη Λευκωσία ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης με τον κύπριο υπουργό εμπορίου Νίκο Ρολάνδη.

    Αποφασίστηκε επίσης η διοργάνωση ενός επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας-Κύπρου στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο.

    Ο κ.Μαγκριώτης θα παραστεί επίσης σε οργανωμένες συζητήσεις επιχειρηματιών που θα πραγματοποιηθούν στη Μυτιλήνη στις 19 Ιουλίου ημέρα κατά την οποία θα εγκαινιασθεί και η αεροπορική σύνδεση Κύπρου Μυτιλήνης από τις Κυπριακές Αερογραμμές.

    [16] Επισκόπηση οικονομικού τύπου

    Στη χθεσινή άνοδο-ρεκόρ της Σοφοκλέους, στην θετική για τη δραχμή έκθεση τού διεθνούς αξιολογητικού οίκου "Μoody's", και στις διπλωματικές εξελίξεις στο μέτωπο της Σερβίας, επικεντρώνει τα κύρια πρωτοσέλιδα θέματά του ο οικονομικός Τύπος σήμερα.

    Ειδικότερα, η εφημερίδα "ΕΞΠΡΕΣ" γράφει ότι, "Παρά το γεγονός τής συνέχισης των βομβαρδισμών από τους στρατηγούς τού ΝΑΤΟ, οι διπλωμάτες πλησιάζουν σε πολιτική λύση και φως αμυδρό διαφαίνεται στο βάθος τού τούνελ".

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα τής εφημερίδας είναι: Η εξαμηνιαία έκθεση τού ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, το πάγωμα των δαπανών που θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για το 2000 στο 2% ανά υπουργείο και τα χθεσινά επίπεδα-ρεκόρ στη Σοφοκλέους.

    Θετική και όχι απλώς σταθερή κρίνεται η προοπτική τής δραχμής από τον διεθνή αξιολογητικό οίκο "Moody's" τονίζει στο κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ".

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα τής εφημερίδας είναι: Το χθεσινό ιστορικό ρεκόρ και η νέα άνοδος τής Σοφοκλέους, η οριακή πτώση τού δείκτη Ντάου Τζόουνς και το όχι τού κυρίου Πρόντι στο αίτημα τής Αθήνας για την ανάληψη χαρτοφυλακίου από Έλληνα επίτροπο σχετικού με τη δράση τής Ενωμένης Ευρώπης στα Βαλκάνια.

    Στην αναθέρμανση τού αγοραστικού ενδιαφέροντος για μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης και στις σημαντικές τοποθετήσεις στους τίτλους αυτούς από θεσμικούς επενδυτές, επικεντρώνει το κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα "ΚΕΡΔΟΣ".

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα τής εφημερίδας είναι: Τα εύσημα στην ελληνική οικονομία από τον οίκο "Moody's", η αύξηση κατά 75% των κερδών τής Τράπεζας Εργασίας το πρώτο τρίμηνο τού έτους και η μηνιαία έκθεση τής "Merill Lynch" για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τον πόλεμο στη Σερβία.

    Αύξηση κερδών έως και 300% αποκόμισαν 36 μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις και τράπεζες στο Χρηματιστήριο τής Αθήνας το πρώτο τρίμηνο, τονίζει στο κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ".

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα τής εφημερίδας είναι: Οι προτάσεις τού ΣΕΛΠΕ για τις επιχειρήσεις λιανικής εν όψει τής ένταξης στην ΟΝΕ, το νέο πλαφόν που θα περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός τού 2000 για τις δαπάνες ανά υπουργείο και τα νέα μέτρα τής ΕΤΒΑ που καθιστούν πιο ελκυστικά τα ελληνικά ναυπηγεία για τους ξένουςεπενδυτές.

    [17] Σταθεροποιητικές τάσεις στη Σοφοκλέους

    Με διακυμάνσεις κινήθηκε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Έκλεισε τελικά με οριακή άνοδο 0,06% στις 4.109,10 μονάδες διαγράφοντας γι' άλλη μια φορά νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 219,72 δις δραχμές.

    Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ενδο-συνεδριακά ο δείκτης έφτασε μέχρι και τις 4.241 μονάδες, αλλά στη συνέχεια παρατηρήθηκε αυξημένη πίεση εκ μέρους των πωλητών και υποχώρησε.

    Να αναφέρουμε πιό αναλυτικά και τους επιμέρους δείκτες που έχουν ως εξής:

    Στο φιξινγκ το δολάριο έκλεισε στις 305,360 δραχμές, το γερμανικό μάρκο στις 166,098 δραχμές και το ευρώ στις 324,860 δραχμές.

    ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ AΡXEIOY *.PDF

    ΣΗΜ: Για να διαβάσετε αναλυτικά τον κατάλογο με το κλείσιμο των μετοχών πρέπει να έχετε εγκατεστημένο στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή το πρόγραμμα Adobe Acrobat.

    [Δ] ΔΙΕΘΝΗ

    Τελευταία ενημέρωση:

    [18] Κρίσιμες διαβουλεύσεις για την ειρηνική διευθέτηση του γιουγκοσλαβικού

    Επαναλαμβάνονται σήμερα στο Ελσίνκι οι συνομιλίες του Φιλανδού προέδρου Μάρτι Αχτισάαρι με το Ρώσο απεσταλμένο Βίκτορ Τσερνομίρντιν και τον αμερικανό υφυπουργό εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ.

    "Σοβαρή και εποικοδομητική" χαρακτήρισε η φινλανδική προεδρία τις συνομιλίες.

    Αχτισάαρι και Τσερνομίρντιν θα μεταβούν στη συνέχεια στο Βελιγράδι για να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    "Η Ελλάδα προτείνει 48ωρη κατάπαυση του πυρός ώστε να εισέλθουμε στη τελική φάση προς τη διπλωματική λύση", δήλωσε από τη φινλανδική πρώτευσα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών τής Φινλανδίας, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον Μάρτι Αχτισάαρι και τον Στρόουμπ Τάλμποτ.

    Αδιανόητη χαρακτήρισε την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, μετά την συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσσιμο Ντ'Αλέμα.

    Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον δήλωσε ότι έχουν γίνει βήματα για την επίτευξη πολιτικής λύσης στο γιουγκοσλαβικό, δεν απέκλεισε ωστόσο την πιθανότητα ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο.

    Το ειρηνευτικό σχέδιο τής ομάδας G-8 "είναι αποδεκτό" από τη Γιουγκοσλαβία, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι.

    [19] Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία

    Το Βελιγράδι σφυροκόπησαν τη νύχτα οι νατοϊκές δυνάμεις, για πρώτη φορά μετά το χτύπημα εναντίον της κινεζικής πρεσβείας.

    Επλήγησαν αποθήκες καυσίμων της κρατικής εταιρίας Γιουγκοπετρόλ στο προάστιο Τσουκάριτσα.

    Νωρίτερα χθες από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς, μια γυναίκα σκοτώθηκε και δώδεκα άτομα τραυματίστηκαν στην περιοχή Βάλιεβο.

    Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα αναπτύξει 72 μαχητικά F-15 και F-16 στην Τουρκία, επιδιώκοντας να πλήξει την Γιουγκοσλαβία από όλες τις πλευρές.

    Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου Κεν Μπέικον ανακοίνωσε ότι η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ που θα μεταβεί στο Κοσσυφοπέδιο θα αποτελείται από 45.000 έως 50.000 στρατιώτες.

    [20] Άλλες εεξωτερικές ειδήσεις

    Έτοιμος να ανασκουμπωθεί και να εργαστεί για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή δήλωσε ο νικητής των εκλογών στο Ισραήλ Εχούντ Μπαρόκ, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ.

    Από την πλευρά των παλαιστινίων ο Αραφάτ σε τηλεφωνική επίσης επαφή με τον Μπαρόκ ζήτησε την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, ενώ επικοινώνησε και με τον Μπίλ Κλίντον ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα πράξει ότι είναι δυνατό για να επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Τέσσερις άνθρωποι εκ των οποίων οι δυο αστυνομικοί τραυματίστηκαν χθες κατά την διάρκεια βίαιων επεισοδίων μεταξύ προτεσταντών και καθολικών στο Πόρτα Ντάουν της Βόρειας Ιρλανδίας.

    Σοβαρή πολιτική κρίση επαπειλείτε στην Ολλανδία, μετά την απόρριψη από την Γερουσία ενός σχεδίου αναθεώρησης του Συντάγματος, σχετικά με τις ρυθμίσεις για τα δημοψηφίσματα. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Βιμ Κοκ είχε απειλήσει ότι η κυβέρνηση θα παραιτηθεί αν η Γερουσία απορρίψει το σχέδιο.

    Ο βρετανός Ρίτσαρντ Τόμλισον πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών υποστήριξε σε συνέντευξη του ότι ο οδηγός του μοιραίας μερσεντές της πριγκίπισσας Νταϊάνα ήταν πληροφοριοδότης της περίφημης μυστικής υπηρεσίας MI6.Η ίδια υπηρεσία είχε καταστρώσει σχέδιο για την δολοφονία του Μιλόσεβιτς, όπως ισχυρίστηκε ο Τόμλισον μιλώντας στο βρετανικό κανάλι Channel 4.

    Νέα προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει ο Μπόρις Γιέλτσιν άγνωστο πόσο σοβαρά. Το Κρεμλίνο αρνείται ότι υπάρχει επιδείνωση, όμως το Ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει ότι ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Γιέλτσιν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Αθνάρ.

    Χρειάζεται μεταρρυθμίσει των θεσμών ώστε να υπάρχει εμπιστοσύνη στον οικονομικό τομέα δήλωσε στην πρώτη του ομιλία ως αρχηγός του Ιταλικού Κράτους ο Κάρλο Ατζέλιο Τζιάμπι που ορκίστηκε χθες 10ος πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας.

    Αμετάβλητα άφησε χθες τα επιτόκια η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να σκληρύνει την νομισματική της πολιτική με αύξηση των επιτοκίων στους προσεχείς μήνες.

    Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε χθες γνωστό δημοσιογράφο σε 13 μήνες φυλάκιση, γιατί πήρε συνεντεύξεις από τον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τον ηγέτη άλλου κουρδικού κόμματος ο οποίος ζει στην Ευρώπη.

    Ο 36χρονος γερμανός Γκίντερ Χέρμαν Εβεν, που θεωρείται ύποπτος για τις δολοφονίες πέντε ανθρώπων στην Γερμανία και την Γαλλία την περασμένη Κυριακή, αυτοκτόνησε χθες το απόγευμα σε ξενοδοχείο στο Στράσεν του Λουξεμβούργου πριν προλάβει να τον συλλάβει η αστυνομία.

    [Ε] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ (επιμέλεια ειδήσεων από τη Φωνή της Ελλάδας)

    Τελευταία ενημέρωση:

    [21] Ο Πρόεδρος της Βουλής Απ.Κακλαμάνης για την Γενοκτονία των Ποντίων

    Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης έδωσε το δικό του μήνυμα για να τιμήσει την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων. Χαρακτηριστηκά ο κ. Κακλαμάνης είπε : "Η μνήμη της μεγάλης θυσίας των Ελλήνων του Πόντου, παραμένει πάντοτε ζωντανή και μας προειδοποιεί. Η Τουρκία διαιωνίζει την εγκληματική εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Απειλεί στο Αιγαίο με ανιστόρητες και παράνομες διεκδικήσεις. Αρνείται το Διεθνές Δίκαιο και οραματίζεται την "οθωμανική της κληρονομιά". "Στον Πόντο από το 1916 έως 1923 σφαγιάσθηκαν από τις ορδές των Νεότουρκων εκατοντάδες χιλιάδες Ποντίων αδελφών μας και έγιναν θύματα και μάρτυρες της φρικιαστικής πολιτικής της "εθνικής κάθαρσης", που αποτέλεσε το θεμέλιο του "σύγχρονου τουρκικού κράτους" και για την οποία κόπτονται σήμερα οι ισχυροί της γης, πλήττοντας την ελεύθερη συνείδηση, το αγωνιστικό φρόνημα, την εθνική υπερηφάνεια που δοκιμάζονται στις κατακόμβες του Βελιγραδίου και άλλων περιοχών της γειτονικής Γιουγκοσλαβίας", επισημαίνει ο πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου. "Ωστόσο", συνεχίζει ο κ. Κακλαμάνης, "οι πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας παραμένουν πάντα πιο ισχυρές. Το γεγονός ότι ο Ποντιακός Ελληνισμός κατόρθωσε να επιβιώσει στις δεκαετίες που ακολούθησαν και να αντέξει στην τουρκική βαρβαρότητα, στηριγμένος σ' αυτές τις αρχές και αξίες καταδεικνύει, κατά τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αδιαμφισβήτητη αυτή πραγματικότητα. Όλοι λοιπόν , οι Έλληνες συμμετέχουν στη σημερινή ημέρα μνήμης της μεγάλης εθνικής τραγωδίας χωρίς ποτέ να λησμονούμε πως, όσο πιο επώδυνη είναι η διάσωση του μεγάλου αγαθού της Ελευθερίας, τόσο πιο έντονος γίνεται ο πόθος και πιο ανυποχώρητος και πεισματικός ο αγώνας για την απόκτηση της. Οι θυσίες στεριώνουν τους λαούς και τους ανοίγουν διάπλατα το δρόμο προς τα μεγάλα πεπρωμένα τους". Ο κ. Κακλαμάνης έκλεισε το μήνυμά του με λόγια που θυμίζουν το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, τουα αγώνες και τις αγωνίες της : "Οι ήρωες και μάρτυρες που τιμάμε έχουν μπει ήδη στον επικό κύκλο του μυθικού Διγενή Ακρίτα, που ξεπερνά σε ανδριοσύνη το Χάρο, σύμβολο ακατάλυτο της αδούλωτης ελληνικής ψυχής και αποτελούν για όλες τις κατοπινές γενιές έναν σημαντήρα πνεύματος και οδοδείκτη αγωνία προς την κοινωνική και την εθνική ομογνωσία". _Εκδήλωση Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων στην Λευκωσία_ (Διαμαντένια Ριμπά). Το Ίδρυμα Αρωγής και Μελέτης Ποντιακού Ελληνισμού στην Κύπρο σε συνεργασία με το ΣΑΕ Ευρώπης διοργανώνει σήμερα, στην Λευκωσία, τιμητική εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων. Κύριος ομιλητής ο ιστορικός και συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης. Το Ίδρυμα Αρωγής και Μελέτης Ποντιακού Ελληνισμού, ιδρύθηκε στην Κύπρο το 1996 με πρωτοβουλία του προέδρου ΣΑΕ-Ευρώπης, Άγγελου Ασλανίδη, πρόεδρος του Ίδρύματος, του Δημήτρη Σιδερόπουλου, και του Δημήτρη Ασλανίδη, με στόχο την συσπείρωση και ενεργοποίηση επιστημόνων για την ανάδειξη του ρόλου του Ποντιακού στοιχείου στην Κύπρο και την διατήρηση της ιστορικής τους μνήμης. Στην Κύπρο έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία δέκα χρόνια περίπου 10.000 Πόντιοι. _Η Παμμακεδονική Αμερικής εκφράζει την δυσαρέσειά της για το "Μακεδονικό"_ Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια του ΝΑΤΟ, αντιπροσωπεία της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ και Καναδά, αποτελούμενη από την αντιπρόεδρο κα Νίνα Περοπούλου, τον πρόεδρο του Μακεδονικού Συλλόγου Oυάσιγκτον, Στ. Κιριπλή και τους πρώην κυβερνήτας J. Αλεξίου, και Δρ Α. Τουσίμη στις 24 Απριλίου είχαν στην Oυάσιγκτον, διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, Ακη Τσοχατζόπουλο, και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης και γερουσίας. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του ΣΑΕ, κ. Αντριου Αθενς ο κ Αντι Μανάτος, συντονιστής του Ελληνικού Λόμπυ και ο Α. Χριστόπουλος της Ελληνικής Πρεσβείας. Η αντιπρόεδρος είχε την ευκαιρία στην διάρκεια των επαφών που είχε με τους εκπροσώπους του Λευκού Oίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της Βουλής των Αντιπροσώπων (Τομ Μίλλερ, ειδικός συντονιστής του Κυπριακού από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Ποντέστα, προσωπάρχη του Πρ. Κλίντον, J. Gadsden από το Γραφείο Εξωτερικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπ, Ben Gilman, Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσσου και άλλους) να εκφράσει την δυσαρέσκεια και αγανάκτηση εκ μέρους των Μακεδόνων μελών, στην καταχρηστική μεταχείριση του ονόματος "Μακεδονία" αντί ΦΥΡOΜ στην αναφορά των εκπροσώπων του Λ. Oίκου, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τύπου και τηλεοράσεως, στη δημοκρατία των Σκοπίων. Τέλος τους υπενθύμισε πως γίνεται παραβίαση του ειδικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του OΗΕ για το θέμα του ονόματος. Τα μέλη της αντιπροσωπείας ενημέρωσαν τον κ. Υπουργό για την πλαστογράφηση της ιστορίας μας σε σχολικά βιβλία Μέσης Εκπαιδεύσεως και πανεπιστημίων της Αμερικής. _Ομιλία του κ.Φίλωνος στην Νέα Υόρκη_ "Το Μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης: Η Ελληνική Αποψη" ήταν το θέμα της ομιλίας του πρέσβεως της Ελλάδας στην Oυάσιγκτον Αλέξανδρου Φίλωνος, ο οποίος μίλησε την περασμένη Δευτέρα το βράδυ στην Εθνική Επιτροπή της Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής (National Committee for American Foreign Policy) στην Νέα Υόρκη. O κ. Φίλων αφού έκανε μία ανάλυση της πολιτικο-οικονομικής κατάστασης στην περιοχή μετά απο την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου τόνισε την αναγκαιότητα να αντιμετωπισθεί η περιοχή ως ένα ενιαίο σύνολο και όχι ως ξεχωριστές χώρες στην οποία να προωθηθούν και να εγκαθιδρυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Τάχθηκε υπέρ των επαφών και της επικοινωνίας μεταξύ των ηγετών της περιοχής αλλά και σε τεχνικό επίπεδο και υπογράμμισε τον βοηθητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν στην προώθηση αυτών των επαφών και στην δημιουργία δεσμών, εξωτερικές ομάδες όπως η Ευρωπαική Ενωση, ο OΑΣΕ, το Συμβούλιο της Εύρωπης και το ΝΑΤO. _Ημερίδα από το ΙΚΥ και την Πρεσβεία της Ουκρανίας_ Ημερίδα με θέμα : "Επιστημονικές έρευνες του ΙΚΥ, αφιερωμένες στις πολιτισμικές σχέσεις Ελλάδας-Ουκρανίας" διοργάνωσε χθες στην Αθήνα, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση μίλησαν η ακαδημαϊκός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Κιέβου κ.Άννα Τιχσένκο, η οποία αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας-Ουκρανίας στον τομέα της εκπαίδευσης από το 1991 -1999. Για την Ελληνική γενεαλογία στην Ουκρανία μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Επιστημονικού Ιστορικού και Φιλολογικού Συλλόγου ο κ. Αντρέι Μπιλέτσκι. Στην ημερίδα έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις Ελληνικές σπουδές στην πόλη Λβοβ, από την καθηγήτρια Λίνα Γλουτσένκο και στην Ελληνική Αδελφότητα του Νεζίν. Τέλος, η δημοσιογράφος Μάγια Ταταρίνοβα, παρουσίασε συνοπτικά την διατριβή της για τις Ελληνικές Εκκλησίες στην Ουκρανία, από τον 17ο αιώνα, έως τις αρχές του 20ου αιώνα. _Εκδήλωση για τους Έλληνες δημοσιογράφους του εξωτερικού_ Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ διοργανώνει στο Ζάππειο Μέγαρο συνάντηση δημοσιογράφων ελληνικής καταγωγής που εργάζονται σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η συνάντηση ξεκίνησε την Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί σήμερα. Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση στην οποία παίρνουν μέρος 43 δημοσιογράφοι ελληνικής καταγωγής που εργάζονται σε Μέσα Ενημέρωσης των ΗΠΑ της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστραλίας, της Ελβετίας, της Τσεχίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Ν. Αφρικής, της Αιγύπτου και της Αλβανίας. Στόχος της πρόσκλησης από την Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ είναι και η ενημέρωση των δημοσιογράφων πάνω σε όλες τις πτυχές της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής ζωής. Την πρώτη μέρα των εργασιών οι συμμετέχοντες έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο και ενημερώθηκαν από τους υπουργούς Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρη Ρέππα, Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και την υπουργό Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη. Τη δεύτερη μέρα των εργασιών συζήτησαν με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Χρήστο Βερελή, το Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ Ευγένιο Γιαννακόπουλο, τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Αρη Σπηλιωτόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ Γιάννη Νικολάου και το διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης Ευάγγελο Μπούμπουκα. Σήμερα, τελευταία μέρα της συνάντησης, οι έλληνες δημοσιογράφοι θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι με Ελληνες δημοσιογράφους. Στο πρόγραμμα της σημερινής ημέρας περιλαμβάνονται συναντήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και εκπροσώπους της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας. _Συνέδριο για την "Αρχαία Ελληνική Πόλη" στο Βέλγιο_ Διήμερο συνέδριο με θέμα "Η Ελληνική πόλη από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα" διοργανώνουν στη Γάνδη του Βελγίου δύο βελγικά πανεπιστήμια και ένα Ολλανδικό. Oι εργασίες του Συνεδρίου αρχίζουν σήμερα, Τετάρτη 19 Μαϊου και θα ολοκληρωθούν αύριο, Πέμπτη 20 Μαϊου. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό κτίριο του πανεπιστημίου της Γάνδης, ένα παλιό μοναστήρι στο κέντρο της πόλης, Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος 20 περίπου ξένοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων (αρχαιολογία, λογοτεχνία, φιλοσοφία, Θεολογία), διανύοντας όλες τις περιόδους της ιστορίας της, από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο, την Τουρκοκρατία και την Ανεξαρτησία μέχρι τις μέρες μας. Η πρωτοβουλία για την επιστημονική αυτή συνάντηση είχαν η Σχολή Λατινικών και Ελληνικών και το Ελληνικό Κέντρο του πανεπιστημίου της Γάνδης, το Τμήμα Αρχαίας Ιστορίας του πανεπιστημίου της Λουβέν και το τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινολογίας του πανεπιστημίου του Κρόνινγκεν, σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου Βρυξελλών και την χορηγία του Υπουργείου Τύπου. Στο συνέδριο, οι ειδικοί θα προσπαθήσουν να δώσουν μια πολύμορφη εικόνα της ελληνικής πόλης, όχι μόνον ως υλικής πραγματικότητας, αλλά και ως πλαισίου και πηγής έμπνευσης της λογοτεχνίας,της πολιτικής και της φιλοσοφίας. Μέσα από τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις στις ομάδες εργασίας θα διερευνηθεί η "συνέχεια" στην έννοια "ελληνική πόλη" δια μέσου των αιώνων και οι αντιθέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στον πολυεθνικό και εθνοκεντρικό πολιτισμό, την μεγαλούπολη και την επαρχία, την κοινωνική και ατομική ταυτότητα. _Στην Μελβούρνη θα βρεθεί η ηρωϊκή δασκάλα από τα κατεχόμενα_ Η Ελένη Φωκά, η ηρωϊκή δασκάλα της Κύπρου στην οποία το καθεστώς Ντενκτάς απαγορεύει την επιστροφή της στα κατεχόμενα, θα επισκεφθεί την Αυστραλία. Η κυρία Φωκά θα περιοδεύσει την Αυστραλία για να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται με την ευκαιρία της θλιβερής 25ης επετείου της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου. _Μια αξιόλογη ελληνική παρουσία στην φετινή Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης_ Στο πλαίσιο της άτυπης συνεδρίασης τουσυμβουλίου των υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άρχισε στη Βαϊμάρη της Γερμανίας η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη εγκαινίασε χθες το πρωί σε ειδική εκδήλωση το γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου στην Βαϊμάρη, που έχει τίτλο "tel neant" και αποτελεί ένα δηκτικό σχόλιο για το παγκόσμιο χωριό που έχουν δημιουργήσει οι τηλεπικοινωνίες. Το έργο του σημαντικού Ελληνα δημιουργού είναι η μοναδική ξένη παρουσία στη γερμανική πόλη που φιλοξενεί φέτος το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Στην τελετή παρέστη και ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον πολιτισμό, Μαρσελίνο Ορέχα. Το γλυπτό στήθηκε στην πόλη χάρη στις ενέργειες και πρωτοβουλίες του διευθυντή του παραρτήματος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στο Βερολίνο, Λευτέρη Οικονόμου. _Έκθεση για το Αιγαίο θα εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο στο ΕΚΕΜΕ Μελβούρνης_ Τον Σεπτέμβριο θα το επισκεφθεί ο υπουργός Αιγαίου, Σταύρος Μπένος, για να εγκαινιάσει έκθεση με θέμα το Αιγαίο, η οποία θα περιοδεύσει όλα τα μεγάλα κέντρα της Αυστραλίας. Αυτό ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας του πανεπιστημίου Λατρόμπ της Μελβούρνης (ΕΚΕΜΕ). Την ίδια περίοδο θα επισκεφθεί το ΕΚΕΜΕ για διαλέξεις και επιστημονικά σεμινάρια ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης και λίγο αργότερα,τον Οκτώβριο ο καθηγητής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού κ.Δημήτριος Παντερμαλής, υπο την ιδιότητα του Επισκέπτη Καθηγητή. _Προκήρυξη διαγωνισμού από την Ελληνική Ραδιοφωνία_ Διαγωνισμό διηγήματος στη μνήμη Ελλήνων και Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος διοργανώνει η Ελληνική Ραδιοφωνία (ΕΡΑ) και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ). Νέοι ή καθιερωμένοι λογοτέχνες, από την Ελλάδα ή από οποιαδήποτε άλλη χώρα καλούνται να καταθέσουν τα πονήματά τους -στην ελληνική γλώσσα- με θέμα "Ρατσισμός, Ξενοφοβία, &amp; Αντισημιτισμός", μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2000. Από την κριτική επιτροπή που αποτελείται από τον κριτικό Βαγγέλη Χατζηβασιλείου και τους συγγραφείς Αμπέρτο Ναρ και Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, θα επιλεγούν τα τρία καλύτερα διηγήματα, τα οποία θα βραβευτούν με χρηματικό ποσό 300.000, 200.000 και 100.000 δρχ αντίστοιχα. Επίσης, θα απονεμηθούν τρεις έπαινοι. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα δημοσιοποιηθούν από την ΕΡΑ ως τις 15 Μαρτίου 2000, και τα έργα που θα βραβευτούν και θα επαινεθούν θα αναγνωσθούν σε ειδικές ραδιοφωνικές εκπομπές. Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό μπορούν να ταχυδρομήσουν τα έργα τους σε τρία αντίτυπα στη διεύθυνση ΕΡΤ ΑΕ - ΕΡΑ, Γραμματεία Γ' Προγράμματος της Ραδιοφωνίας (υπόψιν κ.Παπαγεωργίου), Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, 153 42. Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για τους όρους του διαγωνισμού μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 606 6392. _Νέα από την Αυστραλία _ Συνεχίζονται στην Αυστραλία οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.Την προσεχή Κυριακή οι δύο ποντιακοί οργανισμοί του Σίδνευ "Παναγία Σουμελά" και "Ποντοξενιτέας" θα τελέσουν (χωριστά) επιμνημόσυνες δεήσεις και θα ακολουθήσουν ομιλίες από στελέχη των σωματείων. Στην Μελβούρνη, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Νεοκλής Σαρρής δίνει σήμερα στην Ποντιακή Κοινότητα τη δεύτερη κατά σειρά διάλεξή του στην πόλη, με θέμα "Η σημασία της Γενοκτονίας των Ποντίων για την Ελλάδα και την Παγκόσμια Ιστορία", ενώ στον ίδιο χώρο την προσεχή Δευτέρα θα μιλήσει ο Σταύρος Σταυρίδης με θέμα "'Ιμβρος - Τένεδος :το ιστορικό της ντροπής". Ο κύκλος των επετειακών εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί στη Μελβούρνη στις 30 Μαίου με διάλεξη του εκπαιδευτικού Παναγιώτη Λιβεριάδη για την 'Άλωση της Κωνσταντινούπολης. *****

    Το Σίδνευ θα είναι ο δεύτερος σταθμός της επίσκεψης στην Αυστραλία των τριών Δημάρχων από τη Χαλκιδική. Οι τρεις Δήμαρχοι ολοκληρώνουν σήμερα τις επαφές τους στην Μελβούρνη και αύριο φθάνουν στο Σίδνευ,όπου θα έχουν συναντήσεις με συμπατριώτες τους, καθώς και με την Παμμακεδονική 'Ένωση Νέας Νότιας Ουαλίας. Στην αποστολή μετέχουν οι Δήμαρχοι Πολυγύρου Δ.Τσηρίτης, Μουδανιών Α.Δαλαμπίρας και Κασσανδρείας, Κ. Παπαγιάννης. Yπεύθυνη ύλης: Διαμαντένια Ριμπά Eπιμέλεια: Αλέξης Ηλιάδης, Κατερίνα Θανασούλα

    [ΣΤ] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

    Τελευταία ενημέρωση:

    [22] Η ατζέντα της ημέρας

    [Ζ] ΑΘΛΗΤΙΚΑ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ-Σπορ)

    Τελευταία ενημέρωση:

    [23] Για Ευρώπη στον αριθμό 32

    Με το ενδιαφέρον να επικετρώνεται στη μάχη για το Champions' League που κορυφώνεται, αλλά και σ' αυτή για την έξοδο στην Ευρώπη διεξάγεται την Τετάρτη 19/5 το κυρίως πιάτο της 32ης αγωνιστικής του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της A' Εθνικής. Συνοπτικά το πρόγραμμα Ξάνθη - Ολυμπιακός Εθνικός Αστέρας - Πανιώνιος Προοδευτική - ΠΑΟΚ Πανηλειακός - Ιωνικός ΟΦΗ - Αρης Παναθηναϊκός - Πανελευσινιακός Ηρακλής - ΑΕΚ Η 32η αγωνιστική ολοκληρώνεται την Πέμπτη 20/5 με τους αγώνες Βέροια - Καβάλα και Εθνικός - Απόλλων. _"Η ώρα της ΑΕΚ"_

    "Ηρθε η ώρα σας. Απαντήστε σε όσους σας κατηγορούν. Στο χέρι σας είναι. Πάμε στη Θεσσαλονίκη για ένα δύσκολο παιχνίδι. Δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα για μας εκτός από τη νίκη" τόνισε ο Ολεγκ Μπλαχίν στους παίκτες του αναφερόμενος στον αγώνα με τον Ηρακλή που θα κρίνει πολλά στη μάχη για το Champions' League. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι θα επιστρέψουν στην ενδεκάδα οι Ατματσίδης (εξέτισε την ποινή του), Σαβέβσκι, Καλιτζάκης, Μάρκος. Αντίθετα δε θα παίξουν οι τιμωρημένοι, Νικολαϊδης, Κασάπης, Κοπιτσής, Ρε και Κωστένογλου.

    [24] Στο Καταυνζόγλειο η τύχη του Νίκου

    Από την έκβαση του αγώνα μεταξύ Ηρακλή - ΑΕΚ θα εξαρτηθεί το πότε θα υποβληθεί σε αρθροσκόπηση ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Σε περίπτωση νίκης της Ενωσης, τότε ο 24χρονος επιθετικός θα οδηγηθεί την Πέμπτη (20/5) στο χειρουργείο κι αυτό γιατί στον Παναθηναϊκό θεωρούν πως σ' αυτή την περίπτωση η υπόθεση Champions' League θα έχει χαθεί οριστικά. Απών από το παιχνίδι με την Ελευσίνα θα είναι ο Κριστόφ Βαζέχα που πονάει στους πρασαγωγούς και υποβάλλεται σε θεραπεία.

    [25] Με νέους στην Ξάνθη

    Με πολλούς παίκτες στη σύνθεσή του που δεν έχουν μεγάλη συμμετοχή στη φετινή σεζόν, όπως άλλωστε είχε προαναγγήλει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στην Ξάνθη την τοπική ομάδα την Τετάρτη 19/5 για την 32η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής. Εκτός αποστολής έχουν μείνει οι τιμωρημένοι Πουρσανίδης και Μαυρογενίδης και οι τραυματίες Ιβιτς, Οφορίκουε και Γιαννακόπουλος.

    [26] Πάμε για πέμπτο

    Τελικά θα χρειαστεί και πέμπτο παιχνίδι για να βγει ο φετινός πρωταθλητής στην Α1 του μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε 66-56 του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ και ισοφάρισε σε 2-2 τις νίκες. Το πέμπτο και τελευταίο ματς θα γίνει την Πέμπτη 20/5 στο ΣΕΦ.

    [27] Λίγο πριν το προσκλητήριο

    Την Πέμπτη 20/5 θα ανακοινωθούν από τον Βασίλη Δανιήλ οι 20 παίκτες για τα κρίσιμα παιχνίδια με Γεωργία και Λετονία στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Εuro 2000. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός έχει ειδοποιήσει την ΕΠΟ να καλέσει τους ξενιτεμένους Νταμπίζα, Μαχλά, Ζαγοράκη, Αναστασίου και Ουζουνίδη. Στο μεταξύ η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Κύπρου πρότεινε στην ΕΠΟ τη διεξαγωγή δύο φιλικών αγώνων σε επίπεδο Εθνικής ανδρών (18/8) και Ελπίδων (17/8).

    [28] Παραμένει στην Καβάλα ο Πις

    Στην Καβάλα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ακόμη ένα χρόνο ο Λέσεκ Πις. Ο πολωνός ποδοσφαιριστής συναντήθηκε τη Δευτέρα (17/5) με τη διοίκηση της ομάδας και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία. Οι αποδοχές του Λέσεκ Πις θα φτάνουν τα 35 εκατ. δρχ. για συνεργασία ενός χρόνου.

    [29] Παίζει ο Νότος

    Με τη διεξαγωγή της 21ης αγωνιστικής του Νοτίου ομίλου συνεχίζεται την Τετάρτη 19/5 το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής. Συνοπτικά το πρόγραμμα: ΕΑΡ - Αιγάλεω Παναιγιάλειος - Κερατσίνι Παναργειακός - Αγερσανί Ναυπακτιακός Αστέρας - Αχαϊκή Αιολικός - Λεβαδειακός Μαρκό - Ατρόμητος Αθ.

    [30] Στη Θεσαλονίκη η Γιουγκοσλαβία

    Στη Θεσσαλονίκη έφτασε το πρώτο γκρουπ της Εθνικής ομάδας μπάσκετ της Γιουγκοσλαβίας όπου θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της εν όψει του Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας (21/6 - 3/7). Για την προπόνηση των παγκόσμιων πρωταθλητών έχει παραχωρηθεί το Ιβανόφειο.

    [31] Πρωτάθλημα και στο βόλεϊ

    Ο Ολυμπιακός νίκησε για τρίτη φορά τον Ηρακλή και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας στην Α1 βόλεϊ των ανδρών. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν 3-0 σετ του Γηραιού. Αυτό που απομένει να μάθουμε είναι ποιά ομάδα θα καταλάβει την τρίτη θέση. Για το λόγο αυτό κοντράρονται την Τετάρτη 19/5 ΠΑΟΚ και Ορεστιάδα. Τρίτος θα είναι ο νικητής, καθώς οι δυο σύλλογοι έχουν από μια νίκη στα δυο προηγούμενα παιχνίδια.

    [32] Τελικός Κυπελλούχων

    Την Τετάρτη 19/5 θα γίνει ο δεύτερος μεγάλος ευρωπαϊκός τελικός. Στο "Βίλα Παρκ" του Μπέρμιγχαμ, Λάτσιο και Μαγιόρκα θα κοντραριστούν στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

    [Η] ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ (Πρόγνωση της ΕΜΥ)

    Τελευταία ενημέρωση:

    Αραιές νεφώσεις και διαστήματα με ήλιο προβλέπονται σήμερα και αύριο στην Αττική και στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

    Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στην Ήπειρο, στην Μακεδονία, στην Θράκη και πιθανόν στην Θεσσαλία.

    Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά νοτιοανατολικοί μέτριοι και στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί στις νοτιοανατολικές περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σήμερα στην Αθήνα από 17 έως 29 βαθμούς, στα βόρεια από 13 έως 25,στα νησιά του Αιγαίου από 17 έως 28 και στην υπόλοιπη Ελλάδα από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 May 1999 - 14:17:47 UTC