Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 99-04-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Ο Υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου, σήμερα στις Βρυξέλλες για το άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [02] Μεγάλος και φέτος ο χορός αίματος στην άσφαλτο
  • [03] Εορτή του Πάσχα, η κορυφαία ημέρα της Χριστιανοσύνης
  • [04] Και ο κυπριακός ελληνισμός γιόρτασε το χαρμόσυνο μήνυμα
  • [05] Άλλες εσωτερικές ειδήσεις
  • [Γ] ΔΙΕΘΝΗ

  • [06] Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ σήμερα στις Βρυξέλλες
  • [07] Τα μηνύματα ειρήνης, αυτές τις Άγιες Ημέρες, δεν στάθηκαν ικανά να σταματήσουν τις επιδρομές του ΝΑΤΟ.
  • [08] Τα Τίρανα ζήτησαν από το ΝΑΤΟ να πλήξει τις σέρβικες πυροβολαρχίες
  • [09] Σχέδιο για την αποστολή ανδρών στην Αλβανία,ενέκρινε το Μόνιμο Συμβούλιο Πρεσβευτών του ΝΑΤΟ
  • [10] Γερμανικό ειρηνευτικό σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο
  • [11] Ανθρώπινη ασπίδα σε υποψήφιους στόχους
  • [12] Ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια
  • [13] Άλλες εξωτερικές ειδήσεις
  • [Δ] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

  • [14] Έκθεση αρχαίου δράματος
  • [Ε] ΑΘΛΗΤΙΚΑ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ-Σπορ)

  • [15] Αναχώρησε η Εθνική ομάδα της άρσης βαρών
  • [16] Θα μείνουν στον ΠΑO;
  • [17] Αύριο ο επαναληπτικός ημιτελικός
  • [18] Αυλαία της 2ης φάσης των πλέι οφ
  • [19] Στη Φλωρεντία η ομάδα πόλο του Ολυμπιακού
  • [20] Τρία χρυσά μετάλλια στο ανσάμπλ
  • [21] Κάταγμα ο Βασίλης Μπορμπόκης
  • [22] Στον τελικό η Νιούκαστλ
  • [23] Για Α' με Μπίλι
  • [24] Πρώτος ο Μίκα
  • [25] "Εγώ έφταιγα"
  • [26] Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός 4-1
  • [27] 4ος στην Ευρώπη ο Ντέμης
  • [28] Ματζόν ως το 2001
  • [29] Μένει ο Ζευγώλης
  • [30] Η Ιστορία έγραψε...
  • [ΣΤ] ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ (Πρόγνωση της ΕΜΥ)


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Ο Υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου, σήμερα στις Βρυξέλλες για το άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

    Αποφασιστικής σημασίας για το επόμενο βήμα των επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία είναι το άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Στη σύνοδο θα λάβει μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τις κοινές προτάσεις Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή

    [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [02] Μεγάλος και φέτος ο χορός αίματος στην άσφαλτο

    Με το αίμα δεκάδων νεκρών και τραυματιών βάφτηκαν, για μία ακόμη φορά, οι δρόμοι της χώρας κατά την έξοδο για τον εορτασμό του Πάσχα, ενώ σημειώθηκαν δύο πολύνεκρα τροχαία δυστυχήματα κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους επτά άτομα.

    Από την Μεγάλη Πέμπτη, που άρχισε και η έξοδος, έως και σήμερα, σαράντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 380 τραυματίστηκαν σε 270 τροχαία δυστυχήματα.Στις εννέα χθες το βράδυ, στο 177ο χιλιόμετρο τής νέας εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, στον Άγιο Κωνσταντίνο, σημειώθηκε τροχαίο στο οποίο τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δύο τραυματίστηκαν ελαφρά.

    Συγκεκριμένα, Ι.Χ. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Γεώργιος Τσούφης του Κωνσταντίνου, παρέσυρε αρχικά και τραυμάτισε ελαφρά την Γιαννούλα Γκολφομύτη, 65 χρόνων και στη συνέχεια εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα να μπει στο αντίθετο ρεύμα και να συγκρουστεί μετωπικά με λεωφορείο που οδηγούσε ο Βασίλειος Κορδώνης, 52 χρόνων. Από τη σφοδρή σύγκρουση σκοτώθηκαν επιτόπου ο οδηγός του Ι.Χ., η σύζυγος του Αλεξάνδρα Τσούφη και δύο ακόμη νεαρά άτομα αγνώστων στοιχείων που ταξίδευαν μαζί τους.Επίσης, τραυματίστηκε ελαφρά ένας από τούς επιβάτες τού λεωφορείου.

    Το δεύτερο πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στις τρεις και τέταρτο τα ξημερώματα στο 47ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καβάλας - Ξάνθης. Ι.Χ. αυτοκίνητο, όπου οδηγούσε ο Ογλού Μουμίν Νούρι, 18 χρόνων, εξετράπη της πορείας του, ανετράπη και έπεσε πάνω σε κολώνα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος, καθώς και οι Οσμάν Μπιλάζ Γκαζέλ, 18 χρόνων και Σεντάτ Ογλού Τζεϊχάντ, 16 χρόνων.

    [03] Εορτή του Πάσχα, η κορυφαία ημέρα της Χριστιανοσύνης

    Πάσχα, χθες, ημέρα αγάπης και οι απανταχού Έλληνες εόρτασαν την κορυφαία αυτή ημέρα της Χριστιανοσύνης με τα πατροπαράδοτα ελληνικά έθιμα, με τραγούδια, αλλά και ευχές για χρόνια πολλά και ειρηνικά.

    Σε μήνυμά του με αφορμή το Άγιο Πάσχα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, τονίζει τη σημασία των κοσμοσωτήριων μηνυμάτων από το κενό μνημείο του Ιησού Χριστού: Ανάσταση, Φως, Ζωή και Χαρά.

    Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας υπογραμμίζει οτι με την Ανάσταση Του Κυρίου, η Ζωή απλώνεται παντού και γίνεται κυρίαρχη πραγματικότητα.

    Το μήνυμα της Ανάστασης είναι επαναστατικό, τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, και οδηγεί στην εξανάσταση των συνειδήσεων για έναν καλύτερο κόσμο από τούτη ακόμη τη ζωή, αναστημένο και ανανεωμένο.

    Με τα στρατευμένα νιάτα και με την ευχή να λήξει το συντομότερο δυνατό η κρίση στη Γιουγκοσλαβία, γιόρτασε το Πάσχα η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος επισκέφθηκε το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Τατόι, το Αρχηγείο του Στόλου και στη συνέχεια μετέβη στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Ο κ. Στεφανόπουλος δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο τη σημερινή εποχή να βομβαρδίζεται η Ευρώπη.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος βρίσκεται στα Ιωάννινα, επισκέφθηκε το συνοριακό φυλάκιο στο Μολυβδοσκέπαστο, στα ελληνο-αλβανικά σύνορα. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη να εξευρεθεί πολιτική λύση στη γιουγκοσλαβική κρίση και συμβολικά άφησε ένα περιστέρι να πετάξει στον ουρανό.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, γιόρτασε το Πάσχα στο Λεωνίδιο.

    Η Γενική Γραμματέας του Κ.Κ.Ε Αλέκα Παπαρήγα, καθώς και ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς Νίκος Κωνσταντόπουλος, επισκέφθηκαν το Τατόι.

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας επισκέφθηκε το Κρατικό Νοσοκομείο της Άρτας.

    Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης πήγε στον Αυλώνα, το Τατόι και τη Σαλαμίνα.

    [04] Και ο κυπριακός ελληνισμός γιόρτασε το χαρμόσυνο μήνυμα

    Με την πίστη και την προσδοκία οτι η Ανάσταση του Χριστού θα οδηγήσει και στη δική του Ανάσταση, γιόρτασε και φέτος ο κυπριακός ελληνισμός το χαρμόσυνο μήνυμα.

    Χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν χθες τους ιερούς ναούς στην ελεύθερη Κύπρο και παρακολούθησαν την ακολουθία της Ανάστασης.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης, με την ευκαιρία του Πάσχα, επισκέφθηκε χθες στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ.

    Σε χαιρετισμό του, ο πρόεδρος Κληρίδης ευχήθηκε σύντομα να έλθει και η Ανάσταση του κυπριακού λαού και να επικρατήσει ειρήνη σ' ολόκληρο τον κόσμο.

    [05] Άλλες εσωτερικές ειδήσεις

    Αυτές τις μέρες το παράρτημα της Εταιρείας Ελληνοσερβικής Φιλίας συνεχίζει να συγκεντρώνει τρόφιμα-φάρμακα και ρούχα για τον δοκιμαζόμενο Σερβικό Λαό, στο τέταρτο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, που βρίσκεται στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 51-53 στον πεζόδρομο. Όσοι θέλουν να προσφέρουν και εθελοντική εργασία μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα, 5711204 και 0932 09 50 43.

    [Γ] ΔΙΕΘΝΗ

    [06] Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ σήμερα στις Βρυξέλλες

    Η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που συναντώνται, σήμερα στις Βρυξέλλες. Θα γίνει απολογισμός των μέχρι τώρα ενεργειών της Συμμαχίας, αλλά και θα συζητηθούν οι ενδεχόμενες νέες στρατηγικές για την εκτόνωση της σοβαρής κρίσης.

    Όπως ανακοίνωσε, το πρωί, εκπρόσωπος της Συμμαχίας στη βελγική πρωτεύουσα, οι νατοϊκές επιδρομές θα συνεχιστούν, για όσο διάστημα χρειαστεί. Ωστόσο, την ελπίδα για κάποια θετική διπλωματική εξέλιξη, τις επόμενες ημέρες, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Χαβιέ Σολάνα.

    Φθάνοντας στη Βελγική πρωτεύουσα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ, εκτίμησε πως πολλά από τα σημεία της συμφωνίας του Ραμπουγιέ έχουν ξεπεραστεί και εκτίμησε πως οι νέες ρυθμίσεις θά πρέπει να προβλέπουν μικρότερη σερβική στρατιωτική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο απ' ο,τι είχε αρχικά συμφωνηθεί. Επέμεινε πάντως, πως η Ουάσιγκτον δεν προωθεί την ανεξαρτησία ή τη διχοτόμηση της σερβικής επαρχίας τού Κοσσυφοπεδίου.

    Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Βουκ Ντράσκοβιτς, δήλωσε οτι το Βελιγράδι μπορεί να καταλήξει σε "πολιτική συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο" με τον μετριοπαθή ηγέτη των Αλβανών Κοσοβάρων, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, την οποία θα ήταν δυνατόν να εγγυηθεί μια "ξένη παρουσία" στην περιοχή.

    "Το Βελιγράδι είναι έτοιμο να παραχωρήσει στους Αλβανούς τον ανώτατο βαθμό αυτονομίας, αλλά πάντα μέσα στα πλαίσια της Σερβίας", τόνισε ο Σέρβος πολιτικός.

    Ο πρόεδρος τής Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και ο Αμερικανός ομόλογός του Μπίλ Κλίντον σε χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία τους, υπογράμμισαν τη σημασία " τού ρόλου τής Ρωσίας στην εξεύρεση πολιτικής λύσης" στο Κοσσυφοπέδιο, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος τής γαλλικής προεδρίας Κατρίν Κολονά. Οι κύριοι Κλίντον και Σιράκ εξέφρασαν την ελπίδα να συνεργαστεί η Ρωσία σε μία "συντονισμένη προσπάθεια" που θά βοηθήσει στο να προχωρήσει η πρωτοβουλία τού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Υμπέρ Βεντρίν, δήλωσε πως μία λύση τής κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να περάσει από τό Συμβούλιο Ασφαλείας τού ΟΗΕ.

    [07] Τα μηνύματα ειρήνης, αυτές τις Άγιες Ημέρες, δεν στάθηκαν ικανά να σταματήσουν τις επιδρομές του ΝΑΤΟ.

    Ήχησαν και πάλι χθες, ημέρα του Πάσχα των Ορθοδόξων, οι σειρήνες αντιαεροπορικού βομβαρδισμού στο Βελιγράδι, στις εννέα τό βράδυ, ενώ νωρίτερα ένας πύραυλος έπεσε σε κατοικημένη περιοχή στο Νόβισαντ, σύμφωνα με το πρακτορείο Τανγιούγκ.

    Αλλά και σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, ήχησαν οι σειρήνες τις πρώτες πρωινές ώρες, στη Γιουγκοσλαβία, πούυδέχθηκε τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς.

    Τα μηνύματα ειρήνης, αυτές τις Άγιες Ημέρες, δεν στάθηκαν ικανά να σταματήσουν τις επιδρομές του ΝΑΤΟ. Αλλεπάλληλες εκρήξεις σημειώθηκαν, σήμερα τα ξημερώματα, στις τέσσερις παρά είκοσι (ώρα Ελλάδος), στην περιοχή του Βελιγραδίου.

    Σύμφωνα με τηλεγραφήματα του γαλλικού πρακτορείου και του γιουγκοσλαβικού Τανγιούγκ, επλήγησαν ένα διυλιστήριο στο Πάντσεβο, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μπατάνιτσα, αλλά και το κέντρο της πόλης.

    Το Τανγιούγκ μετέδωσε επίσης, ότι πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο Κραγκούγεβατς και οκτώ πύραυλοι χτύπησαν την αυτοκινητοβιομηχανία Ζάσταβα, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά.

    Το εργοστάσιο είχε βομβαρδιστεί και την περασμένη εβδομάδα και οι σερβικές αρχές ανακοίνωσαν τότε, ότι 124 εργάτες τραυματίστηκαν. Από τη σημερινή επίθεση δεν υπάρχουν προς το παρόν, πληροφορίες για θύματα.

    Νωρίτερα, στη μία, ώρα Ελλάδος, εννέα ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο νότιο τμήμα της Πρίστινα.

    [08] Τα Τίρανα ζήτησαν από το ΝΑΤΟ να πλήξει τις σέρβικες πυροβολαρχίες

    Τα Τίρανα ζήτησαν από το ΝΑΤΟ να πλήξει τις σέρβικες πυροβολαρχίες, που βρίσκονται κοντά στα αλβανικά σύνορα, μετά το θάνατο δύο ατόμων, χθες, από οβίδες του σέρβικου πυροβολικού που έπεσαν σε αλβανικό έδαφος, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων των σερβικών δυνάμεων με αντάρτες του "Απελευθερωτικού Στρατού" του Κοσσυφοπεδίου.

    Ένας Ευρωπαίος δημοσιογράφος, τα στοιχεία του οποίου δεν ανακοινώθηκαν, και τρεις Αλβανόφωνοι αντάρτες τραυματίστηκαν σοβαρά, αργά χθες το βράδυ, ενώ επιχειρούσαν να περάσουν από την Αλβανία στο Κοσσυφοπέδιο.

    [09] Σχέδιο για την αποστολή ανδρών στην Αλβανία,ενέκρινε το Μόνιμο Συμβούλιο Πρεσβευτών του ΝΑΤΟ

    Σχέδιο για την αποστολή 8.000 ανδρών στην Αλβανία, στο πλαίσιο ανθρωπιστικής επιχείρησης για τούς πρόσφυγες από τό Κοσσυφοπέδιο, ενέκρινε το Μόνιμο Συμβούλιο Πρεσβευτών του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μία δέσμευση που αναλαμβάνεται από τη Βόρειο-ατλαντική Συμμαχία για πρώτη φορά από την ίδρυσή της. Πάντως, η εισροή των προσφύγων στην Αλβανία, συνεχίζεται

    [10] Γερμανικό ειρηνευτικό σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο

    Η Γερμανία προωθεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο βασίζεται στην ανάπτυξη στην περιοχή μιας διεθνούς δύναμης του ΟΑΣΕ και όχι του ΝΑΤΟ, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν".

    Η τύχη του σχεδίου αυτού ενδέχεται να κριθεί, σήμερα, στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των 19 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, υποστηρίζεται στο ίδιο δημοσίευμα.

    Επικαλούμενη "διπλωματικές πηγές" -τις οποίες δεν κατονομάζει - η εφημερίδα γράφει, οτι το σχέδιο προβλέπει την αποστολή, εκ μέρους του Οργανισμού, για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) μιας διεθνούς δύναμης, στην οποία θα μετέχουν και ρωσικά στρατεύματα, προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο.

    Προϋπόθεση, για την εφαρμογή του, παραμένει η απομάκρυνση των σερβικών δυνάμεων από την περιοχή. Ταυτόχρονα, όμως, το σχέδιο αυτό θα διασφάλιζε, στο Βελιγράδι το "απαραβίαστο των συνόρων" της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και επομένως την εγκατάλειψη κάθε ιδέας, για ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

    [11] Ανθρώπινη ασπίδα σε υποψήφιους στόχους

    Κάτω από το βαρύ κλίμα των Νατοϊκών βομβαρδισμών οι Σέρβοι συνέρευσαν στις εκκλησίες για το Πάσχα.

    Χιλιάδες κάτοικοι του Βελιγραδίου αψήφησαν για άλλη μια φορά τόσο τις σειρήνες που τους καλούσαν να μεταβούν στα καταφύγια όσο και το χιονόνερο που έπεφτε στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα και συγκεντρώθηκαν στις τρεις γέφυρες της πόλης για να τις προστατεύσουν από ενδεχόμενους νατοϊκούς βομβαρδισμούς, γιορτάζοντας ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο την Κυριακή του Πάσχα.

    "Ήρθαμε να δείξουμε οτι δεν φοβόμαστε κανέναν και οτι η τελική νίκη μας πλησιάζει" είπε ένας νεαρός στη γέφυρα Γκαζέλα του Δούναβη. Αρκετές ηλικιωμένες γυναίκες έφτασαν στη γέφυρα κρατώντας στα χέρια τους δίσκους με παραδοσιακά πασχαλινά γλυκά.

    Πολλοί κάτοικοι συγκεντρώθηκαν, για έκτη συνεχόμενη ημέρα, και στη γέφυρα Μπράνκοφ. Η σερβική τηλεόραση, που μετέδωσε τις εκδηλώσεις αυτές σε απευθείας σύνδεση, ανέφερε οτι εκατοντάδες άνθρωποι κατέκλυσαν και τη γέφυρα Πάντσεβο στα περίχωρα του Βελιγραδίου.

    Το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο Τανγιούγκ εξάλλου μετέδωσε οτι ένα μεγάλο πλήθος είχε συγκεντρωθεί και στη μοναδική εναπομένουσα γέφυρα της πόλης Νόβι Σαντ. Επικεφαλής της πομπής αυτής είχε τεθεί ο Επίσκοπος Ειρηναίος.

    [12] Ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια

    Ακινητοποιημένη εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ουγγαρία, ρωσική αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια πρός τη Γιουγκοσλαβία. Οι ουγγρικές αρχές υποστηρίζουν πως μεταφέρει περισσότερα καύσιμα από όσα δικαιολογεί η αποστολή της.

    [13] Άλλες εξωτερικές ειδήσεις

    Δολοφονήθηκε χθες, στο Βελιγράδι, ο δημοσιογράφος τς αντιπολίτευσης Ζλάβκο Κουροβίγια, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρόσφατα σε ποινή φυλάκισης, επειδή είχε υποστηρίξει οτι Σέρβος κυβερνητικός αξιωματούχος είχε αναμιχθεί σε εγκληματική υπόθεση.

    Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν, από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών εναντίον στόχων στο Νότιο Ιράκ.

    Περιοδεία στα Τίρανα και τα Σκόπια πραγματοποιεί ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, σε μία προσπάθεια να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Άγκυρας στην περιοχή.

    Τρεις άνδρες στρατιωτικής περιπόλου και ένας πολίτης, σκοτώθηκαν, χθες, από έκρηξη βόμβας κοντά στην πόλη Οσμανίγιε της Νότιας Τουρκίας, ενώ συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ Κούρδων και οπαδών τής παραστρατιωτικής Οργάνωσης των "Γκρίζων Λύκων". Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 30 Κούρδους, τους οποίους χαρακτηρίζει οπαδούς του ΡΚΚ.

    Εννέα άτομα σκοτώθηκαν, χθες, στην Κεντρική Κολομβία, εξ αιτίας κατολισθήσεων που προκάλεσαν καταρρακτώδεις βροχές, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στην περιοχή, από την κακοκαιρία, σε 24 τα τρία τελευταία 24ωρα.

    Να παραλύσουν σήμερα την κυκλοφορία σε εννέα πόλεις της Βρετανίας, σκοπεύουν οι Βρετανοί ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκίνητων, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση της τιμής του ντίζελ και των διοδίων.

    [Δ] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

    [14] Έκθεση αρχαίου δράματος

    "Έλληνες σκηνογράφοι-ενδυματολόγοι και Αρχαίο Δράμα" τιτλοφορείται η ενδιαφέρουσα έκθεση που φιλοξενείται στο κτίριο "Κωστής Παλαμάς" του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Η έκθεση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, θα διαρκέσει έως το τέλος Απριλίου.

    [Ε] ΑΘΛΗΤΙΚΑ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ-Σπορ)

    bot="Timestamp" i-checksum="17263" endspan -->

    [15] Αναχώρησε η Εθνική ομάδα της άρσης βαρών

    Χωρίς τους Πύρρο Δήμα, Βίκτωρα Μήτρου και Λεωνίδα Κόκα αναχώρησε η Εθνική ομάδα της άρσης βαρών για την Λακορούνια της Ισπανίας, όπου την Πέμπτη ξεκινάει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Βουλγαρία , Ρωσία, Γερμανία και Τουρκία οι μεγάλοι αντίπαλοί μας σύμφωνα με τον Χρήστο Ιακώβου.

    [16] Θα μείνουν στον ΠΑO;

    Συνάντηση με τους Νικοπολίδη, Αλεξούδη και Λαγωνικάκη θα επιδιώξει ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιώργος Βαρδινογιάννης για να συζητήσει από τώρα την ανανέωση των συμβολαίων τους που λήγουν το καλοκαίρι. Επιθυμία του Ρότσα να παραμείνουν και οι τρεις παίκτες στην Παιανία.

    [17] Αύριο ο επαναληπτικός ημιτελικός

    Αθηναϊκός - Παναθηναϊκός παίζουν αύριο στις 4 στο Βύρωνα στον επαναληπτικό ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδας.

    [18] Αυλαία της 2ης φάσης των πλέι οφ

    Ο αγώνας Ολυμπιακού - Αμαρουσίου ανοίγει αύριο στις 9 στο ΣΕΦ την αυλαία της 2ης φάσης των πλέι οφ της Α1 του μπάσκετ.

    [19] Στη Φλωρεντία η ομάδα πόλο του Ολυμπιακού

    Στη Φλωρεντία βρίσκεται η ομάδα πόλο του Ολυμπιακού όπου αύριο αντιμετωπίζει την ομώνυμη ομάδα στον επαναληπτικό ημιτελικό του κυπέλλου κυπελλούχων. Στον Πειραιά οι ερυθρόλευκοι είχαν νικήσει με 10-3.

    [20] Τρία χρυσά μετάλλια στο ανσάμπλ

    Τρία χρυσά μετάλλια για την εθνική του ανσάμπλ στο διεθνές μίτιγκ που έγινε στην πόλη Τιέ της Γαλλίας.

    [21] Κάταγμα ο Βασίλης Μπορμπόκης

    Κινδυνεύει να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν ο Βασίλης Μπορμπόκης, μετά το κάταγμα στο σαγόνι που υπέστη από αγκωνιά του Φαν Χόιτουγκ στον σαββατιάτικο αγώνα της Ντέρμπι με την Νότιγχαμ.

    [22] Στον τελικό η Νιούκαστλ

    Η Νιούκαστλ των Νταμπίζα - Γεωργιάδη νίκησε 2-0 την Τότεναμ και προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας. Στον άλλο ημιτελικό Μάντσεστερ Γ. και Αρσεναλ αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0 και θα ξανασυναντηθούν για τη μια θέση στο Γουέμπλεϊ.

    [23] Για Α' με Μπίλι

    Με δύο γκολ του Βασίλη Τσάρτα η Σεβίλη νίκησε εκτός έδρας 3-1 την Εϊμπαρ και ελπίζει σε άνοδο στην Α' Κατηγορία της Ισπανίας.

    [24] Πρώτος ο Μίκα

    Ο Μίκα Χάκινεν ήταν ο πρωταγωνιστής του 2ου αγώνα της χρονιάς για τη Φόρμουλα 1. Ο φινλανδός πιλότος της Mc Laren κέρδισε στην δύσκολη πίστα του "Ιντερλάγκος" της Βραζιλίας αφήνοντας δεύτερο τον Μίκαελ Σουμάχερ. Ο Εντι Ιρβάιν κατετάγη 5ος και παραμένει πρώτος στην κούρσα των οδηγών (12β.) μετά από δυο αγώνες, ενώ η Ferrari είναι πρώτη στους κατασκευαστές με 18β.

    [25] "Εγώ έφταιγα"

    Ο Γρηγόρης Γεωργάτος ξακαθάρισε πως έφταιγε μόνο αυτός για το επεισόδιο με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς κατά τη διάρκεια του αγώνα Κυπέλλου με τον Ηρακλή. Ζήτησε συγνώμη και το επεισόδιο θεωρείται λήξαν.

    [26] Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός 4-1

    Οι παλαίμαχοι του Ολυμπιακού νίκησαν 4-1 αυτούς της Προοδευτικής στο καθιερωμένο παιχνίδι της Μεγάλης Παρασκευής. Σαργκάνης, Λεμονής, Μίχος, Βαμβακούλας τα γκολ του Βραδυποριακού, ο Ντραβέλης το γκολ του Ταλαιπωριακού.

    [27] 4ος στην Ευρώπη ο Ντέμης

    Ο Ντέμης Νικολαϊδης βρίσκεται στην τέταρτη θέση των σκόρερ της Ευρώπης, σύμφωνα με την ειδική βαθμολογία για το "Χρυσό Παπούτσι". Ο Ντέμης έχει 40 βαθμούς με τα 20 γκολ που έχει σημειώσει και ακολουθεί τους Ζαρντέλ (Πόρτο, 58 βαθμοί), Βαν Νιστερλόι (Αϊντχόβεν, 44 βαθμοί) και Ρούσφελντ (Ρόζενμποργκ, 40,5 βαθμοί).

    [28] Ματζόν ως το 2001

    Ο Ιταλός προπονητής Αντρέα Ματζόν ανανέωσε το συμβόλαιό του με την ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου. Το νέο του συμβόλαιο έχει ισχύ 2 χρόνων και θα του αποφέρει 200.000 δολλάρια το χρόνο.

    [29] Μένει ο Ζευγώλης

    Ο Γιώργος Ζευγώλης θα ανανεώσει πιθανότατα το συμβόλαιό του με τη Νήαρ Ηστ. Την Δευτέρα του Πάσχα θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της ομάδας της Καισαριανής, κατά την οποία λογικά θα "πέσουν" οι υπογραφές.

    [30] Η Ιστορία έγραψε...

    Δυο γκολ εναντίον του πολέμου. Παρτιζάν και ΑΕΚ αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 στον φιλικό αγώνα της Ειρήνης, στο Βελιγράδι. Το ματς διεκόπη στο 61' όταν Ελληνες και Σέρβοι μπήκαν στο γήπεδο να αποθεώσουν τους πρωταγωνιστές της συνάντησης. Οι 25.000 φίλαθλοι διαδήλωσαν την ειρήνη και την ελπίδα με συνθήματα εναντίον του πολέμου. Στο ημίχρονο του αγώνα μια ρίζα ελιάς, που μετέφερε από την Αρχαία Ολυμπία ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, φυτεύθηκε σε γλάστρα στο κέντρο του γηπέδου. Η "αποστολή της ειρήνης" επέστρεψε στην Αθήνα τα ξημερώματα της Μεγάλης Πέμπτης (4:30).

    [ΣΤ] ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ (Πρόγνωση της ΕΜΥ)

    Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αλλά με τοπικές νεφώσεις και σποραδικές βροχές, κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, σήμερα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Η θερμοκρασία κυμαίνεται γενικά από 5 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Αττική από 12 έως 21 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 8 έως 19 βαθμούς Κελσίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 12 April 1999 - 19:58:00 UTC