Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 99-04-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Εξελίξεις στην Γιουγκοσλαβική κρίση
  • [02] Ελληνικές αντιδράσεις για τη Γιουγκοσλαβική κρίση
  • [03] Επιστολή Κλίντον προς ομογενείς
  • [04] Κύπρος-Επέτειος απελευθερωτικού αγώνα
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [05] Γνωμοδότηση Αρείου Πάγου για τις πορείες διαμαρτυρίας
  • [06] Έκθεση πεπραγμένων για το 1998 του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης<font
  • [07] Ημέρα Αγάπης και Αλληλεγγύης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο η Μεγάλη Τρίτη
  • [08] Ελλάς -- Αυστραλία - Ολυμπιακοί αγώνες
  • [09] Ίαση Γιαννόπουλου
  • [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ 1)

  • [10] Μαύρη λίστα φοροφυγάδων
  • [11] Επισκόπηση οικονομικού τύπου
  • [12] Συνομιλίες για σύμβαση εργασίας ΟΤΟΕ - Τράπεζες
  • [13] Μετά το "ταρακούνημα" ανέβηκε και πάλι ο δείκτης τιμών στην Σοφοκλέους
  • [Δ] ΔΙΕΘΝΗ

    [Ε] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ (επιμέλεια ειδήσεων από τη Φωνή της Ελλάδας)

  • [14] Επιστολή Κλίντον σε Έλληνες ομογενείς.
  • [15] Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου Αλβανίας για τους πρόσφυγες από το Κόσοβο.
  • [16] Επιστολές του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας και στον Μητροπολίτη Βελιγραδίου.
  • [17] Η Εταιρία Σερβοελληνικής Φιλίας ευχαριστεί τον ελληνικό λαό.
  • [18] Στ. Λαμπρινίδης : "Αδιάλλακτη η Αυστραλία στο θέμα των συντάξεων των ομογενών".
  • [19] Αιτήματα των Ελλήνων της Ρουμανίας στον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
  • [20] "Η ελληνική Παιδεία στη Γερμανία" θέμα διημερίδας που διοργανώνει το ΣΑΕ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη.
  • [21] Ελληνικό γλέντι στο Σϊδνεϊ.
  • [ΣΤ] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

    [Ζ] ΑΘΛΗΤΙΚΑ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ-Σπορ)

  • [22] Eνώνει για την ειρήνη
  • [23] "Εχουμε ελπίδες"
  • [24] Ευρωπαίος ο Ηρακλής
  • [25] Παγκόσμιος Ολυμπιακός
  • [26] Αλλαγές στο νέο αθλητικό νόμο
  • [27] Κακή μέρα για δελφίνια
  • [28] Ερχεται ο Καβάζης
  • [29] Στο ΣΕΦ η Γιουγκοσλαβία
  • [30] Σενάρια για επιστροφή του air
  • [Η] ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ (Πρόγνωση της ΕΜΥ)


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Εξελίξεις στην Γιουγκοσλαβική κρίση

    Σε στρατοδικείο θα προσαχθούν σήμερα οι τρεις αιχμάλωτοι Αμερικάνοι στρατιώτες που συνελήφθησαν χθες το πρωί αιχμάλωτοι, στα σύνορα μεταξύ Σκοπίων και Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με τις σερβικές αρχές είχαν εισέλθει παράνομα στο γιουγκοσλαβικό έδαφος.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον κατέστησε προσωπικά υπεύθυνο τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς για την τύχη των τριών Αμερικανών στρατιωτών.

    Η πορεία των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία παραμένει αμετάβλητη και μετά τη σύλληψη των τριών στρατιωτών, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ουϊλιαμ Κοέν.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία για έξοδο από την κρίση αφήνει η χθεσινή συνάντηση του Πρόεδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με τον ηγέτη των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Οι δύο άνδρες, τους οποίους η γιουγκοσλαβική τηλεόραση τους έδειξε να κάθονται δίπλα-δίπλα και να σφίγγουν τα χέρια, με κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν, δεσμεύθηκαν προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.Η συνάντηση των δύο ανδρών έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

    Η Μόσχα χαιρέτισε τη συνάντηση αυτή, την οποία χαρακτήρισε ως ένα βήμα προς την πολιτική διευθέτηση της κρίσης.

    Στη Βόννη ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ, δήλωσε "πολύ επιφυλακτικός" σχετικά με την γνησιότητα της κοινής ανακοίνωσης.

    "Εάν ο Ρουγκόβα μετείχε σε αυτή τη συνάντηση με τη δική του θέληση, τότε ενήργησε με τρόπο τελείως ανεύθυνο", δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Παντελή Μάϊκο.

    Για εσχάτη προδοσία κατηγορούν τον ηγέτη των Αλβανοφώνων οι αντάρτες του Κοσσυφοπεδίου (UCK)που βρίσκονται στην Αλβανία.

    Συνεχίζονται οι νατοϊκές επιχειρήσεις εναντίον σερβικών στόχων. Το Βελιγράδι ανακοίνωσε ότι ένα αεροπλάνο και δύο ελικόπτερα του ΝΑΤΟ με 50 πεζοναύτες καταρρίφθηκαν από τη γιουγκοσλαβική Αεράμυνα. Την είδηση διέψευσε το ΝΑΤΟ.

    Η καταστροφή της γέφυρας στο Δούναβη στην πόλη Νόβισαντ της Βόρειας Γιουγκοσλαβίας από τα νατοϊκά αεροσκάφη, μπορεί να παρεμποδίσει τις ποτάμιες μεταφορές στον Δούναβη για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανακοίνωσε χθες η διεθνής "Επιτροπή Δούναβη".

    Εν τω μεταξύ, εγκατέλειψαν τις θέσεις τους σε πολλά χωριά του Κοσσυφοπεδίου οι αντάρτες του αυτονομιστικού Απελευθερωτικού Στρατού (UCK), καθώς αναμένεται επέλαση των σερβικών δυνάμεων, όπως μεταδίδει η σερβική τηλεόραση.

    Η Μόσχα κλιμακώνει την ίδια ώρα τις αντιδράσεις της για τη συνέχιση των νατοϊκών βομβαρδισμών. Από το λιμάνι της Σεβαστούπολης θα αποπλεύσουν σήμερα για την Αδριατική τρία από τα επτά συνολικά ρωσικά πολεμικά πλοία Σκληραίνει τη στάση της η Μόσχα.

    Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει ότι η σύγκρουση δεν θα σταματούσε εντός των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε στη Μόσχα ο υπουργός εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο της, τόνισε ότι η αποστολή ρωσικών πολεμικών στην Αδριατική δεν θα εξομαλύνει την κρίση.

    Έκκληση, ωστόσο, για έκτακτη σύγκληση της ομάδας των οκτώ περισσότερων ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών "G-8", απηύθυνε ο Μπορις Γιελτσιν.

    Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι έχει λάβει δύο ειδοποιήσεις από τη Μόσχα ότι θα διαπλεύσουν τα στενά του Βοσπόρου περισσότερα από οκτώ πλοία της.

    Η αποστολή ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Αδριατική θα ενισχύσει το σερβικό ηθικό και η σύγκρουση θα κλιμακωθεί δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ.

    Η Τουρκία θα παρακολουθήσει στενά τον διάπλου των ρωσικών πλοίων υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας Χικμέτ Σακί Τουρκ.

    Ψυχρά υποδέχθηκε την πρόταση του Ρώσου προέδρου η Ουάσιγκτον. Θετικά την αντιμετώπισε η Βόννη, η οποία θα έχει επαφές με τα υπόλοιπα μέλη για την υλοποίηση της πρότασης.

    [02] Ελληνικές αντιδράσεις για τη Γιουγκοσλαβική κρίση

    Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία, τόνισε για άλλη μία φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

    Εξ άλλου η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει την πρόταση της γερμανικής προεδρίας για την επίλυση του γενικότερου θέματος των Βαλκανίων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μετά το τέλος της διεθνούς διάσκεψης για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου, που πραγματοποιήθηκε στη Βόννη.

    Εν τω μεταξύ, στα Σκόπια μετέβη χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης με ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες τής γιουγκοσλαβικής κρίσης.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος επισκέφθηκε το Βουκουρέστι και σήμερα μεταβαίνει στη Βουλγαρία και τα Σκόπια.

    Οι Μητροπολίτες Ξάνθης Παντελεήμων, Βέροιας Παντελεήμων και Μυτιλήνης Ιάκωβος μετέβησαν χθες στο Βελιγράδι και παρέδωσαν επιταγή ύψους 30 εκατομμυρίων δραχμών, στον Πατριάρχη Σερβίας Παύλο, ως ανθρωπιστική βοήθεια για τους δοκιμαζόμενους γιουγκοσλάβους.

    Συνεχίστηκε και χθες η αποστολή υγειονομικού υλικού υλών πρώτης ανάγκης και κοντέινερς, προς Αλβανία και FΥRΟΜ συνολικού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    Ένα C-130 μετέφερε στα Τίρανα ένα ασθενοφόρο και 80 σκηνές, ενώ στα Σκόπια μεταφέρθηκαν εκτός των άλλων 350 κουβέρτες, 20 σκηνές, πέντε τόνοι φάρμακα και 4,5 τόνοι τρόφιμα.

    Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν σήμερα στην Αθήνα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΓΕΣΕΒΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία.

    Η Θεσσαλονίκη γίνεται σήμερα το επίκεντρο αντιπολεμικών εκδηλώσεων, με τη συναυλία που οργανώνει στις έξι το απόγευμα στην Πλατεία Αριστοτέλους η πρωτοβουλία Πολιτών για ειρήνη στα Βαλκάνια Ειρήνη στον κόσμο, σε συνεργασία με καλλιτέχνες και διανοούμενους.

    Στη συναυλία, που θα μεταδοθεί απευθείας από την τηλεόραση του Βελιγραδίου με τη βοήθεια της ΕΤ-3, παίρνουν μέρος ο Γκόραν Μπρέκοβιτς, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Διονύσης Σαββόπουλος και άλλοι καλλιτέχνες, καθώς και συγκροτήματα από τη Βουλγαρία, την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας και την Αλβανία.

    [03] Επιστολή Κλίντον προς ομογενείς

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον έστειλε απαντητική επιστολή προς τον Αντζελο Τσακόπουλο και την "Εθνική Επιτροπή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις" στην οποία τονίζει ότι έχουν δημιουργηθεί ευκαιρίες για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    "Οι ΗΠΑ θεωρούν τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία σημαντικές συμμάχους", τονίζει στην επιστολή του ο Πρόεδρος Κλίντον, ο οποίος επισημαίνει ότι υπάρχουν περαιτέρω ευκαιρίες για βελτίωση των τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών.

    " Θεωρώ ότι η επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας λόγω της υπόθεσης Οτσαλάν είναι αναστρέψιμη", υπογραμμίζει ο Αμερικανός Πρόεδρος, και καταλήγει με την διαβεβαίωση προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα, ότι θα βρεθεί μία δίκαιη λύση στο κυπριακό.

    [04] Κύπρος-Επέτειος απελευθερωτικού αγώνα

    Τα Κυπριακά κόμματα με διακηρύξεις τίμησαν την επέτειο της 1ης Απριλίου, ημέρα έναρξης τού Απελευθερωτικού Αγώνα τής Κύπρου από την αγγλική αποικιοκρατία και απότισαν φόρο τιμής στους ήρωες και αγωνιστές της ΕΟΚΑ.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού, σε ομιλία του, τόνισε την ανάγκη για πραγματική ενότητα και ομοψυχία στο εσωτερικό μέτωπο, εν όψει των κρίσιμων στιγμών που περνά η Κύπρος.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής σημείωσε ότι τα φαινόμενα που παρατηρούνται είναι απαράδεκτα. Χρειάζεται άμεση αποκατάσταση, πρόσθεσε, της αξιοπιστίας των Ηνωμένων Εθνών, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

    Έφθασε χθες στην Κύπρο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις των Κυπρίων για τον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ.

    Σε δήλωσή του, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, ο κ.Τσοβόλας κάλεσε τις πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδος και της Κύπρου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

    [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [05] Γνωμοδότηση Αρείου Πάγου για τις πορείες διαμαρτυρίας

    Με γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου οι πορείες διαμαρτυρίας πρέπει στο μέλλον να γίνονται με μέτρο ώστε να μην παρεμποδίζουν την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.

    Η σχετική γνωμοδότηση συντάχθηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με αφορμή ανάλογα ερωτήματα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Σύμφωνα με αυτή ισχύει το διάταγμα με το οποίο απαγορεύονται οι υπαίθριες συναθροίσεις στις κεντρικές οδικές αρτηρίες και τις εθνικές οδούς σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής καθώς και έξω από τις κατοικίες των μελών της κυβέρνησης καθώς και τις πρεσβείες ξένων κρατών. Διευκρινίζεται όμως ότι υποχρέωση των αστυνομικών αρχών είναι να αποτρέπουν τους κινδύνους αντί της πλήρους απαγόρευσης των εκδηλώσεων. Το ίδιο ισχύει και για τη συγκέντρωση και στάθμευση οχημάτων στο εθνικό οδικό δίκτυο που μπορεί να απαγορεύεται αν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στη δημόσια ασφάλεια ή αν απειλείται με διαταραχή η οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

    [06] Έκθεση πεπραγμένων για το 1998 του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης

    Την έκθεση πεπραγμένων για το 1998 του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης επέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη ο πρόεδρος του Συμβουλίου Παύλος Σούρλας.

    Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του ΕΣΡ, και κυρίως στην επιβολή κυρώσεων σε τρεις ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς για την παράβαση του νόμου κατά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

    Στον προγραμματισμό για το 1999, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην προσπάθεια του Συμβουλίου να ξεκαθαριστεί η χρήση των ραδιοφωνικών συχνοτήτων καθώς και η λειτουργία των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών.

    [07] Ημέρα Αγάπης και Αλληλεγγύης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο η Μεγάλη Τρίτη

    Ημέρα Αγάπης και Αλληλεγγύης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο αποφάσισε να καθιερώσει τη Μεγάλη Τρίτη κάθε έτους το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών υπό αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση.

    Εφέτος, λόγω των δραματικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στα Βαλκάνια αυτή την εποχή το Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών αποφάσισε να αφιερώσει την ημέρα αυτή στα θύματα των νατοϊκών βομβαρδισμών της Σερβίας.

    Έτσι, ο σύνδεσμος καλεί τους νεφροπαθείς και τις οικογένειές τους να φέρουν τη Μεγάλη Τρίτη (από 9 π.μ. έως 2.30 μ.μ.) όσα φάρμακα

    μπορούν, κυρίως αντιβιοτικά και παυσίπονα στα γραφεία του συνδέσμου, στην οδό Καλλισπέρη 32 και Προπυλαίων, για να διατεθούν μέσω της ΑΡχιεπισκοπής στους πληγέντες συνάνθρωπους μας.

    [08] Ελλάς -- Αυστραλία - Ολυμπιακοί αγώνες

    Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει και έμπρακτα το Σίδνεϋ στη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2000. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Οργανωτικής Επιτροπής, η Αθήνα θα αποστείλει στην Αυστραλία πενήντα πολίτες για να βοηθήσουν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων τού Σίδνεϋ, αλλά και να αποκτήσουν εμπειρίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που θα διεξαχθούν στην Αθήνα.

    "Τα άτομα αυτά θα μας βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση των αγώνων " δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος και τόνισε πως η Ελληνική Κυβέρνηση θα αναλάβει όλο το οικονομικό κόστος, περίπου 2,6 εκατομμύρια δολάρια, για τα έξοδα αποστολής και τις αποδοχές των ανθρώπων αυτών, που θα μείνουν για δεκαέξι μήνες στο Σίδνεϋ.

    [09] Ίαση Γιαννόπουλου

    Εξήλθε χθες από το "Ιατρικό Κέντρο Αθηνών" ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Σχολιάζοντας τη νατοϊκή επίθεση εναντίον τής Γιουγκοσλαβίας ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι οι δράστες θα μετανιώσουν για τις πράξεις τους, σημειώνοντας ότι δεν σεβάστηκαν τις διεθνείς συνθήκες.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 16 Μαρτίου με αποφρακτικό ειλεό και είχε υποβληθεί την επόμενη ημέρα σε χειρουργική επέμβαση.

    [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ 1)

    [10] Μαύρη λίστα φοροφυγάδων

    Νέα λίστα με ονόματα καλλιτεχνών γιατρών, δικηγόρων συμβολαιογράφων και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή έδωσε στη χθες δημοσιότητα το υπουργείο οικονομικών.

    Στη λίστα περιλαμβάνονται συνολικά 30 ονόματα μεταξύ των οποίων είναι και αυτά του δικηγόρου Αλέξανδρου Λυκουρέζου, των καλλιτεχνών Μάκη Χριστοδουλόπουλου, Πασχάλη Τερζή, Νίκου Καρβέλα, Σταμάτη Γονίδη και των πλαστικών χειρούργων Ανδρέα Φουστάνου και Θεόδωρου Βουκίδη.

    [11] Επισκόπηση οικονομικού τύπου

    Στις επιπτώσεις της κρίσης της Σερβίας στη Σοφοκλέους επικεντρώνουν σήμερα τα πρωτοσέλιδα θέματά τους οι οικονομικές εφημερίδες.

    Ειδικότερα, η εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ σχολιάζει το "κύμα φυγής" επενδυτών και από τη Σοφοκλέους, υπό την πίεση των σεναρίων κινδυνολογίας, προσθέτοντας ότι στις αγορές συναλλάγματος και ομολόγων οι "μεγάλοι παίκτες" έδειξαν ψυχραιμία.

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι η διετία αλλαγών στις τράπεζες που επιφέρει ο ανταγωνισμός και η εισαγωγή του ΕΥΡΩ, και η δυσφορία από την πετρελαϊκή και βιομηχανική αγορά για τον πόλεμο συγκράτησης των τιμών.

    Ψυχραιμία και σοβαρότητα συμβουλεύουν τους επενδυτές οι πρόεδροι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου κύριοι Σταύρος Θωμαδάκης και Σπύρος Κουνιάκης στο αναλυτικό ρεπορτάζ που φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδο κύριο θέμα της η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ.

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της είναι η αύξηση κεφαλαίου κατά 120 δις από την Τράπεζα Πίστεως και οι προτάσεις των λογιστών για μείωση των φόρων σε ακίνητα και εταιρίες.

    Στο "προσφυγικό κύμα" των επενδυτών από τη Σοφοκλέους επικεντρώνει το πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ, που βλέπει το γενικό δείκτη να πλησιάζει επικίνδυνα τα σύνορα των 3000 μονάδων.

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι οι επιχειρηματικοί στόχοι του προέδρου της ΑΛΦΑ ΠΙΣΤΕΩΣ Γιάννη Κωστόπουλου και η νέα λίστα φοροφυγάδων που παραδόθηκε από τον ΣΔΟΕ.

    "Οι σοβαροί επενδυτές παρέμειναν ψύχραιμοι" σχολιάζει στο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ εστιάζοντας το σχόλιό της στις διακυμάνσεις της Σοφοκλέους μετά τα γεγονότα στη Σερβία. Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι η εγκύκλιος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που ρυθμίζει θέματα που προέκυψαν από ανατοκισμό των τόκων, και τα 4,7 τρισεκατομμύρια που διεκδικεί το ΥΠΕΧΩΔΕ από το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης για τα μεγάλα έργα υποδομής.

    [12] Συνομιλίες για σύμβαση εργασίας ΟΤΟΕ - Τράπεζες

    Νέα συνάντηση θα έχουν στις 15 Απριλίου η ΟΤΟΕ και Ένωση Τραπεζών για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καθώς οι χθεσινές συνομιλίες των δύο πλευρών δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα .

    Στη συνάντηση υπήρξε και διαφωνία μεταξύ των ιδιωτικών και των κρατικών τραπεζών, αφού οι πρώτες φαίνεται να προωθούν και την απογευματινή λειτουργία των καταστημάτων τους προσφέροντας ως αντιπαροχή το 35ωρο.

    [13] Μετά το "ταρακούνημα" ανέβηκε και πάλι ο δείκτης τιμών στην Σοφοκλέους

    Άνοδος 5, 83% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κλείνοντας την εβδομάδα στις 3. 303, 49 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο ύψος των 113, 17 δις δρχ.

    Στο φίξινγκ το δολάριο έκλεισε στις 303,000 δραχμές, το γερμανικό μάρκο στις 166,835 δραχμές και το ευρώ στις 326,300 δραχμές.

    [Δ] ΔΙΕΘΝΗ

    Η ηγεσία των Παλαιστινίων, δηλαδή η Οργάνωση για την Απελευθέρωση τής Παλαιστίνης, το παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο και το Υπουργικό Συμβούλιο, θα συναντηθούν στό τέλος Απριλίου για να αποφασίσουν τελικά για το αν πρέπει ή όχι να ανακηρυχθεί το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στις 4 Μαΐου. Η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί την ίδια μέρα.

    Αυτό δήλωσε ο Γιασέρ Αραφάτ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο τής Αιγύπτου Χόσνυ Μουμπάρακ.

    Η Ιαπωνία θα αναπτύξει και θα κατασκευάζει στο εξής δικούς της κατασκοπευτικούς δορυφόρους και ήδη αποφάσισε να θέσει σε τροχιά τέσσερις δορυφόρους του προγράμματος αυτού έως τον Μάιο του 2003.

    Στην Ινδονησία, τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώθηκαν χθες σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πόλη Τούαλ του νησιού Καν, μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

    [Ε] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ (επιμέλεια ειδήσεων από τη Φωνή της Ελλάδας)

    [14] Επιστολή Κλίντον σε Έλληνες ομογενείς.

    Απαντητική επιστολή στην οποία τονίζει ότι, έχουν δημιουργηθεί ευκαιρίες για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον στον Άντζελο Τσακόπουλο και την "Εθνική Επιτροπή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις" Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι "μέσα στους επόμενους μήνες η αμερικανική κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειες της για να πείσει όλα τα μέρη ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος να οικοδομηθεί ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλους του Κύπριους".

    [15] Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου Αλβανίας για τους πρόσφυγες από το Κόσοβο.

    "Μεγάλο κύμα προσφύγων που ίσως πλησιάζουν και τους 100.000 έχουν ήδη περάσει τα σύνορα της Αλβανίας και η τάση με την οποία κινούνται είναι αυξητική", είπε χθες στο Δίκτυο Ιονίων Νήσων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος. "Βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα", πρόσθεσε ο Μακαριώτατος "και εργαζόμαστε σκληρά για την ανακούφιση του πόνου όλων όσοι υποφέρουν. Όμως ο αριθμός των προσφύγων είναι ήδη πολύ μεγάλος για την Αλβανία των 2 εκατομμυρίων που έχει και αυτή τη δική της προσφυγιά``. Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας είπε ακόμη ότι υπάρχει σχετική ανησυχία στις περιοχές που ζουν Έλληνες της μειονότητας "γιατί όταν έρχεται ένας χείμαρρος, κανείς δεν ξέρει που θα κατευθυνθεί".

    [16] Επιστολές του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας και στον Μητροπολίτη Βελιγραδίου.

    Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, αφού του ζητεί να επιδιώξει, με όλες τις δυνάμεις του, την ειρήνη στην περιοχή, τονίζει : "Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια, για να επέλθει η ειρήνη και η σταθερότητα στο λαό σας". Με άλλη επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Πεκίου, Μητροπολίτη Βελιγραδίου και Καρλοβακίου και Πατριάρχη των Σέρβων Παύλο, ο κ. Σπυρίδων εξέφρασε "την υποστήριξη του Ελληνορθόδοξου λαού της Αμερικής σ' αυτή την περίοδο της μεγάλης δοκιμασίας".

    [17] Η Εταιρία Σερβοελληνικής Φιλίας ευχαριστεί τον ελληνικό λαό.

    Την ευγνωμοσύνη της προς τον ελληνικό λαό για την υποστήριξη που παρέχει στη Σερβία τις δύσκολες αυτές μέρες εκφράζει με μήνυμά της η Εταιρία Σερβοελληνικής Φιλίας που εδρεύει στο Βελιγράδι.

    Στο μήνυμά της η Εταιρία Σερβοελληνικής Φιλίας τονίζει τους δεσμούς Ελλάδας- Σερβίας και διαβεβαιώνει ότι "οι βόμβες του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να σκοτώσουν την επιθυμία του σερβικού λαού να ζήσει ελεύθερος στην πατρίδα του".

    Έντονη ελληνική παρουσία σε διαδήλωση στη Νέα Υόρκη για τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο.

    Έντονη ήταν η παρουσία των Ελλήνων στην προχθεσινή διαδήλωση στο Μανχάταν για τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο.

    Οι διαδηλωτές -μέλη κυρίως της σερβοαμερικανικής κοινότητας της Νέας Υόρκης- μετά από μικρή πορεία κατέληξαν μπροστά στις κτιριακές εγκαταστάσεις της εφημερίδας New York Times.

    Στη διαδήλωση πήραν μέρος εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, εκπρόσωποι των φοιτητών "Hellenic Front", καθώς και εκπρόσωποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

    [18] Στ. Λαμπρινίδης : "Αδιάλλακτη η Αυστραλία στο θέμα των συντάξεων των ομογενών".

    "Η αυστραλιανή πλευρά εμφανίζεται αδιάλλακτη στο θέμα των συντάξεων των Ελλήνων της Αυστραλίας. Ωστόσο, η Αθήνα προτίθεται να παρακαθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και προωθεί από την πλευρά της εναλλακτική λύση". Αυτό είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησε στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, μετά το τέλος της επίσκεψής του στην Αυστραλία, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Στ. Λαμπρινίδης.

    [19] Αιτήματα των Ελλήνων της Ρουμανίας στον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

    Στα πλαίσια της περιοδείας του στις χώρες της Βαλκανικής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος επισκέφθηκε χθες το Βουκουρέστι και συζήτησε με τον Ρουμάνο ομολογό του Βίκτορ Μπαμπιουκ την κρίση στο Κόσοβο.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος στο Βουκουρέστι συναντήθηκε και με παράγοντες της ομογένειας και συζήτησε τα θέματα των Ελλήνων της Ρουμανίας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρουμανίας, Σωτ. Φωτόπουλος, ζήτησε από τον υπουργό, να φιλοξενούνται, κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, στις κατασκηνώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων συνταξιούχοι Έλληνες της Ρουμανίας.

    Σήμερα ο Έλληνας υπουργός Άμυνας θα επισκεφθεί τη Σόφια και τα Σκόπια.

    [20] "Η ελληνική Παιδεία στη Γερμανία" θέμα διημερίδας που διοργανώνει το ΣΑΕ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη.

    Διημερίδα με θέμα "Η ελληνική Παιδεία στη Γερμανία και οι προοπτικές της την επόμενη πενταετία" διοργανώνει αύριο και μεθαύριο στη Θεσσαλονίκη το ΣΑΕ Ευρώπης.

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ευρώπης, Αγγ. Ασλανίδης, δήλωσε ότι η διημερίδα αυτή διοργανώνεται μετά από αίτημα των Ομοσπονδιών Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης-Βυτεμβέργης, Βαυαρίας και Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας καθώς και συλλόγων εκπαιδευτικών της Γερμανίας.

    [21] Ελληνικό γλέντι στο Σϊδνεϊ.

    Το Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ διοργανώνει μεθαύριο Κυριακή, ολοήμερο γλέντι στην πόλη Γούλουγκογκ, η οποία βρίσκεται μιάμιση ώρα νοτίως του Σϊδνεϊ, στοχεύοντας να προσελκύσει τον ελληνόφωνο κόσμο, αλλά και τους αλλοεθνείς.

    [ΣΤ] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

    [Ζ] ΑΘΛΗΤΙΚΑ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ-Σπορ)

    [22] Eνώνει για την ειρήνη

    Η ΑΕΚ θα δώσει φιλικό παιχνίδι με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στον δοκιμαζόμενο σερβικό λαό, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΠΑΕ.

    [23] "Εχουμε ελπίδες"

    Ο Βασίλης Δανιήλ δηλώνει αισιόδοξος παρά την ισοπαλία της Εθνικής μας με την Λετονία στη Ρίγα. "Εχουμε ελπίδες να πάρουμε την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρώ 2000" αναφέρει ο ομοσπονδιακός τεχνικός. Ο Γιάννης Καλιτζάκης έθεσε εαυτόν εκτός Εθνικής ομάδας.

    [24] Ευρωπαίος ο Ηρακλής

    Ο Ηρακλής νίκησε για δεύτερη φορά το Σπόρτιγκ και εξασφάλισε την έξοδό του στην Ευρώπη και την είσοδό του στην οκτάδα του πρωταθλήματος. Ο Γηραιός επιβλήθηκε 78-75 στα Πατήσια και έκανε το 2-0. Αντίθετα, τρίτο ματς θα χρειαστούν Ηράκλειο και Μαρούσι, καθώς οι Κρητικοί νίκησαν 82-73 στο "Λίντο". Η πρώτη φάση των πλέι οφ συνεχίζεται την Παρασκευή 2/4 με τους αγώνες Πανιώνιος - ΑΕΚ και Περιστέρι - Νήαρ Ηστ.

    [25] Παγκόσμιος Ολυμπιακός

    Στη 16η θέση του κόσμου βρίσκεται η ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού για τον μήνα Μάρτιο, σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Στατιστικής και Ποδοσφαίρου. Οι ερυθρόλευκοι ήταν 20οι τον Φεβρουάριο. Στο σχετικό πίνακα, καλύτερη ομάδα του κόσμου, αυτή τη στιγμή, είναι η Μπάγερν Μονάχου.

    [26] Αλλαγές στο νέο αθλητικό νόμο

    Πολλές αλλαγές στον αθλητισμό προβλέπει ο υπό ψήφιση νέος αθλητικός νόμος που δόθηκε στη δημοσιότητα. Προβλέπει αμοιβώμενη διαιτησία, καθορίζει στο 8% το ποσοστό που θα δικαιούνται οι ομάδες από ΠΡΟΠΟ και ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ. Επιτρέπει στις ομάδες να διαπραγματεύονται οι ίδιες τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές μεταδόσεις των αγώνων τους, ενώ η ΕΠΑΕ μετονομάζεται σε ΕΣΑΠΕ.

    [27] Κακή μέρα για δελφίνια

    Αποκλείστηκαν όλοι οι Ελληνες κολυμβητές που αγωνίστηκαν την πρώτη ημέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 25άρας πισίνας

    [28] Ερχεται ο Καβάζης

    Ο Γιώργος Καβάζης πήρε απολυτήριο από τον Κυπριακό στρατό και έρχεται στην Αθήνα για να ενσωματωθεί στην ΑΕΚ.

    [29] Στο ΣΕΦ η Γιουγκοσλαβία

    Η ΕΟΠΕ έκανε δεκτό το αίτημα της Εθνικής ομάδας της Γιουγκοσλαβίας, η οποία θα χρησιμοποιήσει ως έδρα της το ΣΕΦ στους αγώνες της στο World League. Ολα αυτά εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία.

    [30] Σενάρια για επιστροφή του air

    Οι φήμες για την επιστροφή του Τζόρνταν στα γήπεδα την επόμενη σεζόν γίνονται όλο και πιο έντονες, ο μάνατζέρ του όμως διαψεύδει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

    [Η] ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ (Πρόγνωση της ΕΜΥ)

    Άστατος προβλπεπεται ο καιρός για σήμερα και το σαββατοκύριακο στη χώρα, με νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ηπειρωτικά.

    Οι άνεμοι πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.

    Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στα βόρεια από 4 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 19 βαθμούς Κελσίου και στο Αιγαίο από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

    Νεφώσεις με πιθανότητα βροχής και άνεμοι ασθενείς έως μέτριοι προβλέπονται για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 8 έως 18 και 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 2 April 1999 - 13:44:56 UTC