Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 99-03-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

Δευτέρα 22 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Ολοκληρώθηκε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Καραμανλή σε Αρκαδία και Αργολίδα
  • [03] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου- Σολάνα
  • [04] Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών Ε.Ε.
  • [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [05] Φορολόγηση επιχειρήσεων
  • [06] Επισκόπηση οικονομικού Τύπου
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

  • [07] Δύο τράπεζες στόχοι βομβιστών κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • [08] Ικανοποιημένοι οι γιατροί από την πορεί ατης υγείας του Ευάγγελου Γιαννόπουλου
  • [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

  • [09] Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Στ. Λαμπρινίδη στην Αυστραλία.
  • [10] Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Σίδνεϊ.
  • [11] Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Ουκρανία.
  • [12] Το φετινό φεστιβάλ "Γλέντι" της Αδελαϊδας.
  • [13] Συνέδριο για εμπορικές και επενδυτικές συναλλαγές στην Ελλάδα.
  • [14] Στο Σίδνεϊ ο ηθοποιός Β. Κολοβός.
  • [15] Οικονομικές διαφορές του πρώην προέδρου της Παμμακεδονικής Ένωσης Νέας Νότιας Ουαλίας, κ. Αχ. Κωνσταντινίδη με τον πρώην πρωθυπουργό της Αυστραλίας κ. Π. Κήτιγκ.
  • [16] Απρόσμενη ισοπαλία για την "Ελλάς Μελβούρνης".
  • [Ε] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.

  • [17] Ο Ελληνισμός της Βενεζουέλας.
  • [ΣΤ] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ Σπορ

  • [18] Ξέφυγε η ΑΕΚ στη βαθμολογία από τον Παναθηναϊκό
  • [19] Α1-Κερδισμένος της αγωνιστικής ο Ολυμπιακός
  • [20] Κυπελλούχος τα Βριλήσσια στο βόλει γυναικών
  • [Ζ] Ο καιρός της ημέρας


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Ολοκληρώθηκε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

    Εθνικό γεγονός, που δίνει προοπτική στον τόπο, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης το πέμπτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, του οποίου οι εργασίες ολοκληρώθηκαν χθες, με την επανεκλογή του κυρίου Σημίτη στην προεδρία του κόμματος.

    Ο κύριος Σημίτης πήρε το 65,7% από τους 5.666 συνέδρους που ψήφισαν. Τα λευκά ψηφοδέλτια έφτασαν σε ποσοστό 30%, ενώ περίπου 4% ήταν άκυρα.

    Ο κύριος Σημίτης στην ομιλία του χαρακτήρισε επίσης το συνέδριο ως ένα συνέδριο μεγάλης στροφής που κατοχυρώνει τη νέα συλλογικότητα και το νέο ξεκίνημα στο κόμμα.

    Εν τω μεταξύ, για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και με καταμετρημένα 2.750 ψηφοδέλτια, προηγείται ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ακολουθούν οι κύριοι Παπανδρέου, Βενιζέλος, Πάγκαλος, Λαλιώτης, Σκανδαλίδης και Βάσω Παπανδρέου.

    Η ενότητα είναι το κεντρικό μήνυμα του συνεδρίου, τόνισε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος συνεχάρη τον κύριο Σημίτη για την επιτυχία του.

    [02] Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Καραμανλή σε Αρκαδία και Αργολίδα

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής ολοκλήρωσε χθες την τριήμερη περιοδεία του στους νομούς Αρκαδίας και Αργολίδας.

    Ο κύριος Καραμανλής, μιλώντας χθες στο Κρανίδι, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα για την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια διοίκηση, την υγεία, την παιδεία, την εγκληματικότητα και γενικότερα την ποιότητα ζωής.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η πολιτική Σημίτη θα κριθεί στις ευρωεκλογές, οι οποίες θα είναι δημοψήφισμα για όλα τα θέματα.

    Τέλος, είπε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αλλάξει τον πολιτικό χάρτη της χώρας.

    [03] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου- Σολάνα

    Συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου σήμερα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα στις Βρυξέλλες. Ο κ. Σολάνα ζήτησε ενημέρωση για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών, στο Βουκουρέστι, καθώς και την άποψη της ελληνικής πλευράς, ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα όρια ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος.

    Παράλληλα, ελληνικές διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να περιμένουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Βερολίνο, πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

    [04] Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών Ε.Ε.

    Με αναφορά στην πρόσφατη παραίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, άρχισε χθες τις εργασίες του στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής των "15" στο Βερολίνο, στις 24 και 25 Μαρτίου.

    Η γερμανική προεδρία εισηγήθηκε ένα σχέδιο δήλωσης, στο οποίο τονίζεται ότι "χρειάζεται μια ισχυρή Επιτροπή με μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμότητα, που θα προκύψει και από την ενισχυμένη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου".

    Σύμφωνα με το κείμενο της δήλωσης, το Συμβούλιο σέβεται την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΚΟΜΙΣΙΟΝ) να παραιτηθεί και χαιρετίζει την επιθυμία της να συνεχίσει το έργο της μέχρι την αντικατάστασή της και ειδικότερα την ολοκλήρωση της "Ατζέντα 2000" στη σύνοδο του Βερολίνου.

    Αναφορικά με τις ελληνικές θέσεις για την "Ατζέντα 2000", ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι πιστεύει και ελπίζει πως αυτό το πακέτο θα είναι καλύτερο από τα προηγούμενα, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τους απαραίτητους πόρους για την αναπτυξιακή της πορεία και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [05] Φορολόγηση επιχειρήσεων

    Με προοδευτική κλίμακα φόρου που περιλαμβάνει τέσσερα κλιμάκια κερδών και συντελεστές φορολόγησης από 20 ως 35 τοις εκατό, θα φορολογούνται από το νέο έτος όλες οι προσωπικές εταιρίες, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, αστικές και αφανείς.

    [06] Επισκόπηση οικονομικού Τύπου

    Η εξαγορά της Ιονικής τράπεζας πρωτοστατεί στα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου σήμερα.

    Ειδικότερα η εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" φιλοξενεί τα σχέδια των τριών διεκδικητών της τράπεζας, δηλαδή του Γιάννη Κωστόπουλου, του Γιώργο Γόνδικα και του Μιχάλη Σάλα. Οι τρεις διεκδικητές της Ιονικής, τέσσερα 24ώρα πριν από την κρίσιμη καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά της, εξηγούν τι σημαίνει για τους ομίλους τους η απόκτηση της τέταρτης σε μέγεθος ελληνικής τράπεζας.

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι η μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των εισηγμένων εταιρειών στη Σοφοκλέους που σχεδιάζει το υπουργείο οικονομικών και ένας οδηγός για το πως θα πάρουν επιχορήγηση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Η εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ" στο πρωτοσέλιδο της αναφέρεται στην αντίστροφη μέτρηση που ήδη άρχισε για την πώληση της τράπεζας τα αναλυτικά στοιχεία που περιέχει ο φάκελος της Ιονικής.

    Άλλα θέματα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι το συμβούλιο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εξετάσει το πρόβλημα της "ατζέντας 2.000". Το πρόγραμμα κρατικών προμηθειών για το τρέχον έτος και η δεύτερη μεγάλη τουριστική κοινοπραξία που συγκροτείται με στόχο την διακίνηση των τουριστών εν όψει της Ολυμπιάδας του 2004.

    [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

    [07] Δύο τράπεζες στόχοι βομβιστών κατά τη διάρκεια της νύχτας

    Το υποκατάστημα της Citibank στη λεωφόρο Θησέως 284, στην Καλλιθέα επέλεξαν αυτή τη φορά βομβιστές, προκαλώντας ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές.

    Ίδιος ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός εξουδετερώθηκε μισή ώρα αργοτερα σε υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας στην οδό Αχιλλέως 53α, στο Π. Φάληρο.

    Άγνωστος είχε προειδοποιήσει για επικείμενες εκρήξεις βομβών με τηλεφώνημα στον τηλεοπτικό σταθμό "Star" και στην "Ελευθεροτυπία", χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποια οργάνωση αναλάμβανε την ευθύνη.

    [08] Ικανοποιημένοι οι γιατροί από την πορεί ατης υγείας του Ευάγγελου Γιαννόπουλου

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι είναι οι θεράποντες γιατροί του Ιατρικού Κέντρου από την πορεία της υγείας του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Γιαννόπουλου. Το Σάββατο βγήκε από τη Μονάδα Εντατικής θεραπείας, όπου νοσηλευόταν για προληπτικούς λόγους, μετά την πολύωρη χειρουργική επέμβαση, στην οποία είχε υποβληθεί, λόγω διάγνωσης αποφρακτικού ειλεού. Οι γιατροί πιστεύουν ότι σύντομα θα εκδοθεί εξιτήριο για τον κ. Γιαννόπουλο, ο οποίος καθ' όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου ζητούσε συνεχώς ενημέρωση για το συνέδριο.

    [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

    Αθήνα, 22/03/1999

    [09] Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Στ. Λαμπρινίδη στην Αυστραλία.

    ΕΡΑ 5 - Σίδνεϊ

    Την ελπίδα του, η επίσκεψή του τις προσεχείς ημέρες στην Μελβούρνη να λειτουργήσει κατευναστικά για την επίλυση των εσωτερικών διαφορών του ΣΑΕ Ωκεανίας, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Σταύρος Λαμπρινίδης.

    Ο κ. Λαμπρινίδης φθάνει αύριο το βράδυ στην Αυστραλία, προερχόμενος από την Νότια Αφρική, με σκοπό να παραστεί στο Συνέδριο Νεολαίας που διοργανώνει το ΣΑΕ Ωκεανίας αυτή την εβδομάδα, στην συνεδρίαση της ολομέλειας του περιφερειακού οργάνου και στις εκδηλώσεις για την εθνική μας επέτειο που θα γίνουν το προσεχές Σαββατοκύριακο στη Μελβούρνη.

    Σε συνέντευξή του στην ελληνική εκπομπή του πολυγλωσσικού ραδιοφωνικού σταθμού της Αυστραλίας SBS, ο κ. Λαμπρινίδης; σημείωσε ότι το ΣΑΕ ιδρύθηκε για να ενώσει τον απόδημο ελληνισμό και όχι για να δημιουργήσει τριβές και διχασμούς.

    Υπενθύμισε τον συμβουλευτικό, προς την ελληνική πολιτεία, ρόλο του οργάνου αυτού και κάλεσε άπαντες τους παράγοντες του ΣΑΕ Ωκεανίας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλλουν στην ενότητα και δυναμική δραστηριοποίηση του αυστραλιώτη ελληνισμού.

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Λαμπρινίδης αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες που κινείται το πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας στον τρέχον έτος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα Συνέδρια Νεολαίας που διοργανώνονται στις διάφορες ηπείρους, και τα οποία θα κορυφωθούν με ένα παγκόσμιο συνέδριο νεολαίας στην Θεσσαλονίκη.

    Επίσης ο κ. Λαμπρινίδης μίλησε με έμφαση για την προσπάθεια της Γενικής Γραμματείας να συνδράμει στην καθιέρωση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και στα αυστραλιανά δημοτικά σχολεία.

    Για τον σκοπό αυτό, είπε, η Γενική Γραμματεία έχει προσκαλέσει φέτος στην Ελλάδα αρκετούς διευθυντές σχολείων, από τους οποίους και εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, εάν το μάθημα των Ελληνικών θα διδάσκεται στα σχολεία που διευθύνουν.

    Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος τού Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, κ. Ανδρέας ¶θενς, που αναμενόταν σήμερα στο Σίδνεϊ, δεν θα έρθει τελικώς, γιατί όπως έγινε γνωστό έπρεπε να μείνει στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να έχει επαφές με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

    [10] Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Σίδνεϊ.

    ΕΡΑ 5 - Σίδνεϊ

    Χιλιάδες συμπάροικοι παραβρέθηκαν χθες στην γιορτή της εθνικής μας επετείου, που διοργάνωσε στο κέντρο τού Σίδνεϊ η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του Σίδνεϊ και Νέας Νότιας Ουαλίας.

    Μετά την κατάθεση στεφάνων στο κενοτάφιο τού Μάρτιν Πλέης, οι μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Κοινότητας, τα μέλη των επιτροπών και άλλων τμημάτων της, χορευτικά συγκροτήματα και παροικιακά σωματεία πορεύθηκαν στους κεντρικούς δρόμους και κατέληξαν στο προαύλιο τού Όπερα Χάουζ όπου είχε στηθεί η κεντρική εξέδρα.

    Παραβρέθηκαν και μίλησαν εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ο βουλευτής ¶λαν Κάντμαν, από την αξιωματική αντιπολίτευση ο σκιώδης υπουργός Κων Σιάκκα, από την πολιτειακή κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Υγείας ¶ντριου Ρεσφώγκι, και από την πολιτειακή αντιπολίτευση ο γερουσιαστής, Τζων Ράιαν.

    Μίλησε ακόμη ο Εργατικός ομοσπονδιακός βουλευτής Ανδρέας Θεοφάνους, ενώ για λογαριασμό της Κοινότητας τον χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρός της, Σάββας Σαββίδης.

    Η εκδήλωση περιελάμβανε μουσικό πρόγραμμα και απαγγελίες ποιημάτων.

    [11] Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Ουκρανία.

    ΕΡΑ 5

    Με δυο συναυλίες που θα δοθούν στην Κριμαία με συνθέσεις Ελλήνων συνθετών και τη σύμπραξη της γνωστής Ελληνοαμερικανίδας σοπράνο Ιωάννας Σφήκα - Καρβελά θα τιμηθεί η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου στη μακρινή Ουκρανία.

    Οι συναυλίες θα δοθούν στις 27 και 28 Μαρτίου στις πόλεις Γιάλτα και Συμφερούπολη, όπου το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο.

    Ο εορτασμός θα είναι διπλός, αφού παράλληλα θα τιμηθεί και η επέτειος των 220 χρόνων από την μεταφορά των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας στην Αζοφική θάλασσα από την Αικατερίνη τη Μεγάλη. Αυτό γινόταν στο πλαίσιο της πολιτικής των Ρώσων, για ενθάρρυνση των Ελλήνων και άλλων χριστιανών στην εγκατάστασή τους σε "ευαίσθητες" περιοχές της αυτοκρατορίας, όπου κυριαρχούσε τότε το μουσουλμανικό στοιχείο.

    [12] Το φετινό φεστιβάλ "Γλέντι" της Αδελαϊδας.

    ΕΡΑ 5 - Σίδνεϊ

    Στην Αδελαϊδα ο καιρός δεν έκανε το χατίρι στο φεστιβάλ "Γλέντι" το Σαββατοκύριακο.

    Η διήμερη εκδήλωση που συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες και χαρακτηρίζεται σαν η μεγαλύτερη στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, φέτος δεν μπόρεσε να επαναλάβει προηγούμενες επιτυχίες της, αφού η δυνατή βροχόπτωση δεν το επέτρεψε.

    Ωστόσο, έδωσε το παρών ικανοποιητικός για τα δεδομένα κόσμος, ενώ ευρεία ήταν η εκπροσώπηση των πολιτικών και δημοτικών αρχών.

    Η Δημαρχία της Αδελαϊδας θέλοντας να τιμήσει το μεγάλο γεγονός σημαιοστόλισε τον κεντρικό δρόμο King William Street με τις σημαίες της Νότιας Αυστραλίας, της Ελλάδας και του φεστιβάλ "Γλέντι".

    [13] Συνέδριο για εμπορικές και επενδυτικές συναλλαγές στην Ελλάδα.

    ΑΠΕ

    Για δεύτερη χρονιά, πραγματοποιείται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο του Μανχάταν, ένα διεθνές φόρουμ, που στοχεύει στην ενημέρωση των θεσμικών επενδυτών για την επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας, την εναρμόνιση των εμπορικών συναλλαγών της με τις ΗΠΑ και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, που αναλαμβάνει τις παραμονές της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, για την ανάπτυξη των σχέσεων της Αμερικανικής Ηπείρου με τις χώρες της Βαλκανικής και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

    Τις εργασίες του σεμιναρίου -που οργανώνεται και φέτος από την εταιρία της Νέας Υόρκης "Capital Link"- θ' ανοίξει ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλέξανδρος Φίλων, ενώ κύριος ομιλητής στο επίσημο γεύμα, θα είναι ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Νέας Υόρκης, Γουϊλιαμ Τζόνστον.

    Θα συμμετάσχουν στο συμπόσιο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σταύρος Θωμαδάκης, ο πρόεδρος του ΟΤΕ, Βασίλειος Ραπάνος, ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων Λουκάς Βαλετόπουλος και οι επικεφαλής της διοργάνωσης και προγραμματισμού των έργων της Ολυμπιάδας του 2004, Κων. Μπακούρης και Γεώργιος

    Λεβέντης, ενώ των διαφόρων πάνελ θα ηγηθούν οι Δημήτρης Δασκαλόπουλος αντιπρόεδρος της Δέλτα, Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος της εταιρίας Μυτιληναίος, Κων. Καρατζάς, γενικός διευθυντής και αντιπρόεδρος του Ομίλου Ασπίς, ο επικεφαλής της εταιρίας Σίγμα, Ιω. Μαρμόπουλος, ο πρόεδρος της Inguest Θεοδ. Φέσσας και ο πρόεδρος της ΑΛΤΕ, Απόστολος

    Αλλαμάνης.

    [14] Στο Σίδνεϊ ο ηθοποιός Β. Κολοβός.

    ΕΡΑ 5 - Σίδνεϊ

    Στο Σϊδνεϊ βρίσκεται από προχθές ο Έλληνας ηθοποιός και συγγραφέας Βασίλης Κολοβός προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις τού φετινού Ελληνικού φεστιβάλ της πόλης.

    Ο κ. Κολοβός θα δώσει δύο ομιλίες. Μία αύριο με θέμα "Ο Μακρυγιάννης και το άγιο εμείς", και μια την ερχόμενη εβδομάδα για τον ποιητή Κώστα Βάρναλη.

    Την προσεχή Κυριακή, ο κ. Κολοβός θα μιλήσει στην τελετή απονομής των μαθητικών βραβείων "Διονύσιος Σολωμός" στους μαθητές και μαθήτριες που πρώτευσαν στο μάθημα των Ελληνικών κατά την περασμένη σχολική περίοδο στα Λύκεια της ΝΝΟ.

    Το βιβλίο του κ. Κολοβού με τίτλο "Θυμάσαι Πατέρα", συμπεριλαμβάνεται στην εξεταστέα ύλη των απολυτηρίων εξετάσεων τού μαθήματος των νεοελληνικών στα Λύκεια της Πολιτείας.

    Έχουν προγραμματισθεί μάλιστα επισκέψεις σε δημόσια Λύκεια και συναντήσεις του με μαθητές και μαθήτριες που θα εξετασθούν στο προαναφερθέν βιβλίο του.

    [15] Οικονομικές διαφορές του πρώην προέδρου της Παμμακεδονικής Ένωσης Νέας Νότιας Ουαλίας, κ. Αχ. Κωνσταντινίδη με τον πρώην πρωθυπουργό της Αυστραλίας κ. Π. Κήτιγκ.

    ΕΡΑ 5 - Σίδνεϊ

    Κάποτε, η ομογένεια της Αυστραλίας μπορούσε να λεει ότι στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού Πωλ Κήτιγκ ήταν ένας Έλληνας, όχι σαν σύμβουλός του, αλλά ως στενός φίλος και συνεταίρος του σε επιχειρήσεις.

    Ήταν ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντινίδης, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Νέας Νότιας Ουαλίας, και η ιδιότητά του αυτή, προσέδιδε μεγαλύτερη σημασία στην φιλία του με τον κύριο Κήτιγκ, που κυβέρνησε την Αυστραλία από τον Δεκέμβριο του 1991 μέχρι τον Μάρτιο τού 1996. Επί των ημερών του δηλαδή, πραγματοποιήθηκαν τα μεγάλα ομογενειακά συλλαλητήρια για την Μακεδονία.

    Τώρα οι δύο φίλοι έχουν γίνει θανάσιμοι εχθροί λόγω οικονομικών διαφορών. Οι δυο τους είχαν κοινά συμφέροντα σε μεγάλο χοιροστάσιο.

    Ο κ. Κήτιγκ είχε γίνει αντικείμενο κριτικής και έρευνας από την τότε αντιπολίτευση για την συμμετοχή του στην εταιρεία αυτή, και σταδιακά αναγκάσθηκε να πουλήσει το μερίδιό του κάνοντας μάλιστα και σχετική δήλωση από το βήμα της αυστραλιανής βουλής, ενόσω ήταν πρωθυπουργός.

    Λίγες μέρες μετά την ήττα του και την αφυπηρέτησή του από την πολιτική, προέβη μαζί με τον κ. Κωνσταντινίδη στην πώληση της επιχείρησης χοιροστασίου, αλλά όπως καταγγέλλει τώρα ο ομογενής επιχειρηματίας, ο μόνος ωφελημένος ήταν ο πρώην πρωθυπουργός.

    Ο κ. Κωνσταντινίδης, που διατηρεί στενές σχέσεις με την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και έχει αρκετές συμπάθειες στην ομογένεια, εμφανίσθηκε χθες βράδυ σε μεγάλης ακροαματικότητας εκπομπή επικαίρων, του παναυστραλιανής εμβέλειας καναλιού 9.

    Κατήγγειλε ότι ο κ Κήτιγκ αθετώντας υποσχέσεις του, απεκόμισε από την πώληση της εταιρείας πάνω από $4 εκ., ενώ ο ίδιος έλαβε μόνο $100.000, δηλαδή όχι μόνο βγήκε ζημιωμένος σε σύγκριση με το αρχικό κεφάλαιο που είχε επενδύσει, αλλά βρέθηκε προ της απειλής της πτωχεύσεως.

    Λόγω ορισμένων όρων στις μεταξύ τους ενυπόγραφες συμφωνίες ο κ. Κωνσταντινίδης αρνήθηκε να απαντήσει ρητά στον καταιγισμό των δημοσιογραφικών ερωτήσεων, αρκούμενος πολλές φορές να δηλώσει "ουδέν σχόλιον".

    Όμως κατέστησε σαφές ότι ο πρώην πρωθυπουργός πρόδωσε την φιλία, και φάνηκε άτιμος στην συνεργασία τους.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κήτιγκ διατείνεται ότι δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτόν στην όλη υπόθεση και ότι ο ίδιος ενήργησε σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, και ουδέποτε, ως βουλευτής και πρωθυπουργός παραπλάνησε το Κοινοβούλιο, αποκρύπτοντας περιουσιακά του στοιχεία ή συμμετοχή του σε διάφορες επιχειρήσεις.

    Τα στοιχεία και έγγραφα που έφερε στο φως της δημοσιότητας το τηλεοπτικό πρόγραμμα περιήλθαν τώρα στην κατοχή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να διατάξει την διενέργεια έρευνας.

    Το θέμα απασχολεί σήμερα όλο το φάσμα του αυστραλιανού τύπου, και τα άρθρα συνοδεύονται από φωτογραφίες του ομογενούς επιχειρηματία, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η υπόθεση θα καταλήξει στα δικαστήρια.

    [16] Απρόσμενη ισοπαλία για την "Ελλάς Μελβούρνης".

    ΕΡΑ 5 - Σίδνεϊ

    Σε απρόσμενη παραχώρηση βαθμών προέβη η πρωτοπόρος του αυστραλιανού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Ελλάς Μελβούρνης στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής.

    Το ελληνικό συγκρότημα έφερε ισοπαλία 1-1 χθες στην έδρα του με την ιταλική ομάδα Adelaide City.

    Η Ελλάς έφτασε τους 48 βαθμούς αλλά έχει τώρα συγκάτοικο στην κορυφή την κροατική Σίδνεϊ Γιουνάϊτεντ.

    Η Ελλάς Αδελαίδας, για την ίδια αγωνιστική κέρδισε 1-0 στην Αδελαίδα τους Melbourne Knights. Οι τρεις βαθμοί όμως, δεν βελτιώνουν την βαθμολογική της θέση αφού είναι πολύ χαμηλά στον πίνακα, ενώ ο Σύλλογος, δοκιμάζεται από έντονα οικονομικά προβλήματα, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στη διάλυσή του ή στην καλύτερη περίπτωση στην απομάκρυνσή του από την μεγάλη κατηγορία.

    [Ε] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.

    [17] Ο Ελληνισμός της Βενεζουέλας.

    (της Ιουστίνης Φραγκούλη)

    Στη Βενεζουέλα της αιώνιας ζέστης και του καυτού ήλιου δυόμιση χιλιάδες Ελληνες ζουν οργανωμένοι σε κοινότητες στις δύο μεγάλες πόλεις, το Καράκας (πρωτεύουσα) και τη Βαλένσια. Την περασμένη εβδόμαδα η εκπομπή της ΕΡΑ 5 "Οι Ελληνες παντού" μεταδόθηκε από την ελληνική κοινότητα της Βαλένσιας, όπου ζουν μόλις 80 ελληνικές οικογένειες σε πλήρη οργάνωση και με πλήρη εξάρτηση από την Ελλάδα. Ποιο είναι το στίγμα αυτής της ιδιότυπης ελληνικής παροικίας, που ανασαίνει στο ρυθμό της μακρινής πατρίδας;

    Στη Βενεζουέλα άρχισαν να μεταναστεύουν οι Ελληνες στο 1954, οπότε υπήρξε κύμα αποδημίας από την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Η Βενεζουέλα ζήτησε την τεχνογνωσία τότε από εκείνες τις χώρες, οπότε συνέρρευσαν επιστήμονες και ειδικευμένοι εργάτες, προκειμένου να αρχίσουν να κατασκευάζονται δρόμοι και να χτίζεται η βιομηχανία της. Εκεί εισχώρησαν και οι Ελληνες μετανάστες, οι οποίοι αμέσως μόλις έφτασαν στη χώρα αυτή, ασχολήθηκαν πολύ επιτυχημένα με το εμπόριο, αλλά και με την παραγωγή ενδυμάτων, υποδημάτων, τσαντών.

    Πολλοί υπήρξαν πρωτοπόροι στην κατασκευή και τη βιομηχανία του πλαστικού.

    Οι Ελληνες σε αυτή τη χώρα πέτυχαν οικονομικά, δημιουργώντας μικρές περιουσίες. Νιώθωντας βαθιά την εθνική τους ταυτότητα, οι περισσότεροι από αυτους αναζήτησαν τη διατήρησή της επιστρέφοντας στην πατρίδα με τις οικογένειές τους, προκειμένου τα παιδιά να

    φοιτήσουν στα ελληνικά σχολεία. Επιστρέφοντας στη Βενεζουέλα η νέα γενιά των Ελλήνων γνωρίζει τη γλώσσα και την κουλτούρα της Ελλάδας, ούτως ώστε να μεταγγίσει την ελληνικότητα και στην επόμενη γενιά. Είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό το στοιχείο που κυριαρχεί στον ελληνισμό της Βενεζουέλα.

    Στη Βαλένσια ζουν περίπου 80 οικογένειες που έχουν καταφέρει να επιβληθούν στην αγορά της πόλης του ενός εκατομμυρίου, ασχολούμενοι κατά το πλείστον με το εμπόριο των παπουτσιών και των ρούχων. Σε κάθε τετράγωνο στο εμπορικό κέντρο της Βαλένσιας ένα κατάστημα ανήκει σε κάποιον Ελληνα. Αργά, μόλις τέσσερα χρόνια πριν, αγόρασαν ιδιόκτητο οικόπεδο, όπου σήμερα βρίσκονται μισοχτισμένα το σχολείο και η Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Παρασκευόπουλου, που υπήρξε στυλοβάτης της ελληνικής

    κοινότητας. Κορμός στήριξης της ελληνικής παροικίας είναι επίσης ο αδελφός του Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο οποίος έχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο υποδημάτων σε όλη τη Βενεζουέλα.

    Τούτοι οι Ελληνες, που χωρίς καμία υποστήριξη από τη μητρόπολη στηρίζουν την ελληνικότητά τους στο συναίσθημα, τώρα ζητούν από την πατρίδα την ανταπόκρισή της. Ζητούν δάσκαλο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά της τρίτης γενιάς και ζητούν την αναμετάδοση του σήματος της ΕΡΤ-ΝΕΤ δορυφορικά, για να έρχονται σε καθημερινή επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. Η μοναδική τους πρόσβαση αυτή τη στιγμή στα ελληνικά δρώμενα είναι το

    Ιντερνετ, υποστηρίζουν.

    Ο Στράτος Δουκάκης, Μυτιληνιός στην καταγωγή, έμπορος και λόγιος, ο οποίος είχε εκδώσει εφημερίδα στην Βαλένσια δίνει σε τρυφερό τόνο την ιστορία της παροικίας τους:

    "Δεν υπάρχει αρχείο για την ιστορία της κοινότητας. Μόνο από το προσωπικό μου αρχείο και την εφημεριδούλα μου, καθώς και από προσωπική μνήμη μπορώ να πω λίγα λόγια. Το 1968 μια χούφτα Ελληνες αποφασίσαμε να ιδρύσουμε μια ελληνική κοινότητα. Ηταν υπαρξιακή ανάγκη να παρθεί αυτή η απόφαση. Η κοινότητα ιδρύθηκε και πέρασε από χίλιες συμπληγάδες και υπάρχει σήμερα. Πρώτη φροντίδα της κοινότητας ήταν η δημιουργία ενός ελληνικού σχολείου. Και όντως άρχισε να λειτουργεί ένα με 10 παιδιά, με μία δασκάλα που βρέθηκε να

    ζει εδώ. Νοικιάστηκε ένα φτωχόσπιτο σε μία υποβαθμισμένη περιοχή της Βαλένσιας, όπου χρησίμευε ως έδρα της κοινότητας και ως σχολείο. Το καταστατικό μας, το οποίο συνέταξε στο Καράκας ο καθηγητής κ. Ρουφουγάλης γραμμένο στην καθαρεύουσα, χρειάστηκε ερμηνεία για να γίνει κατανοητό.

    Σίγουρα υπήρξαν στιγμές ακμής, αλλά και παρακμής. Ωστόσο ίσχυσε αυτό που λένε και για την πατρίδα μας: "Μόνο λίγο καιρό ξαποστένει και ξανά προς τη δόξα τραβά". Τις εποχές της ακμής, η κοινότητα υπήρξε η πιο δημιουργική, η πιο παραγωγική, η πιο ζωντανή.

    Κάποια εποχή η οργάνωση ελληνικών κοινοτήτων του Καράκας μας άφησε πολύ πίσω αν και η δική μας νεολαία προσπαθούσε να τους συναγωνιστεί.

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε το 1974 μια ραδιοφωνική εκπομπή, 2 ώρες κάθε Κυριακή, ήταν μέσα στα θετικά επιτεύγματα, μια ποδοσφαιρική ομάδα που και αυτή γνώρισε θριάμβους, μια ομάδα εθνικών χορών, με επιτυχημένες συμμετοχές όλων των παροικιών.

    Πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τη νεολαία του Καράκας, αφιερωμένες στο Πολυτεχνείο, στον Σεφέρη, Ελύτη. Με γιορτές που όμοιές τους δεν μπόρεσε να κάνει καμία άλλη κοινότητα, είχαμε το χάρισμα βλέπετε και τέλος με την έκδοση μιας 15ημερης εφημερίδας που αγαπήθηκε από όλους εδώ. Αναγνωρίστηκε από το υπουργείο Τύπου, από την ΓΓΑΕ και πλήθος οργανισμών. Με την εισήγηση του τότε πρέσβη Νίκου Δημάδη, επιχορηγήθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Ομως, λόγω του κλεισίματος ποτέ δεν έγινε δεκτή αυτή η επιχορήγηση.

    Ηταν η εφημερίδα "Ανθρωποι" που άντεξε δυόμιση χρόνια. Ο ελληνικός πληθυσμός της Βαλένσιας, εχει εμπλουτιστεί με τη νέα γενιά που ξεπετιέται και μάλιστα σε σημείο το σχολείο να αριθμεί 50 με 60 παιδιά. Το σχολείο μας, καμάρι μας, έχει τόσα να επιδείξει μεταξύ άλλων. Παιδιά που έφυγαν για σπουδές στην Ελλάδα, πολύ λίγες ή καθόλου δυσκολίες δεν βρήκαν, γιατί εδώ οι βάσεις τέθηκαν με ζήλο, με μια δασκάλα να συνεχίζει το κοπιαστικό της έργο

    και πάντα να προσπαθεί και ας μην μπορούμε εμείς να κάνουμε κάτι για να αναγνωριστεί το έργο της από το ελληνικό κράτος. Τι κρίμα! Εδώ τελειώνει μια περίοδος και αρχίζει μια άλλη για την παροικία. Τώρα οι ανάγκες μάς κάνουν να χτίζουμε σε ιδιόκτητη γη ζηλευτά έργα σαν το σχολείο, την εκκλησία, το γήπεδο και άλλα. Με την ελπίδα να τελειώσουν γρήγορα, ώστε η επόμενη γενιά να τα έχει και να τα προστατεύει. Σε μία εποχή που η οικονομική κρίση αυτής της χώρας μας μαστίζει, σίγουρα εμείς δεν αποτελούμε εξαίρεση, γι' αυτό και εμείς όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται ειναι για το καλό όλων μας και προπάντων για το καλό των παιδιών μας".

    Η σύντομη παρουσίαση της ιστορίας της κοινότητας ιστορεί το άξιο έργο της τόσο ενδιαφέρουσας αυτής ελληνικής κοινότητας.

    Ο πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Βουρσούκης με καταγωγή από το Μόλυβο της Μυτιλήνης ασχολήθηκε επί χρόνια με την παροικία της Βαλένσιας. Θα πει: "Χτίζουμε σχολείο και εκκλησία ταυτοχρόνως. Θα ήθελα, όπως και εμείς κάνουμε κάποιον αγώνα να διατηρήσουμε την

    ελληνικότητα της παροικίας μας εδώ, όλοι οι Ελληνες που βρίσκονται στην ξενιτιά να κάνουν και αυτοί τον ίδιο αγώνα. Πρέπει να επιβιώσει το ελληνικό στοιχείο πανταχού της γης, έστω και με προσωπικό κόστος και θυσίες".

    Ανθρωποι καλοβαλμένοι, χωρίς επίπλαστα στοιχεία, οι Ελληνες της Βαλένσιας από τις πιο αυθεντικές παροικίες που υπάρχουν στον κόσμο.

    Ετσι περίπου τα περιγράφει ο γραμματέας της ελληνικής κοινότητας Ευάγγελος Μάρκου:

    "Ο ελληνισμός εδώ ξεκινά το 1954. Μπορώ να πω ότι ήρθαν Ελληνες κάπως διαλεχτοί. Και αυτό οφείλεται σε ορισμένους παράγοντες, ένας από αυτούς ήταν ότι το κράτος της Βενεζουέλας ζήτησε απόδημους από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία που ήξεραν κάποια τέχνη. Μαζί με

    αυτούς εισχώρησαν και Ελληνες, άλλοι από χωριά και άλλοι αγρότες. Ετσι υπάρχει ένας καλός ελληνισμός. Τα παιδιά μας έχουν γίνει επιστήμονες, κρατάμε τα ήθη και τα έθιμα. Είμαστε πιο πολύ Ελληνες από εσάς στην Ελλάδα. Αγαπάμε την πατρίδα και τη στηρίζουμε με όλες

    μας τις δυνάμεις σε όλα τα προβλήματά της. Υπάρχει ένα δέσιμο των παιδιών με την οικογένεια. Προσπαθούμε να τα στηρίζουμε. Στηρίξτε μας και σεις στην Ελλάδα, υποστηρίξτε τα παιδιά μας για να μεταλαμπαδεύσουν την ελληνική ταυτότητα στα δικά τους παιδιά".

    Αυτοί οι άνθρωποι τόσο μακριά, δεν νιώθουν ωστόσο την απομόνωση από την πατρίδα. Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, επιχειρηματίας, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υποδημάτων στη Βενεζουέλα επί χρόνια έχει προσφέρει στην παροικία: "Χαιρόμαστε που η φωνή μας ακούγεται στην Ελλάδα. Ο,τι κάνουμε και ό,τι γίνεται στην κοινότητα της Βαλένσιας, γίνεται περισσότερο από μεράκι και ενδιαφέρον παρά από μία υποχρέωση.

    Και ελπίζουμε και τα παιδιά μας να συνεχίσουν αυτή την παράδοση".

    Η μάνα μάς γέννησε, αλλά η μητριά είχε το γάλα. Ετσι νιώθουν

    οι Ελληνες εδώ, νιώθουν το δέσιμο με την Ελλάδα.

    Η Ιωάννα Παρασκευοπούλου, που ασχολήθηκε με το εμπόριο, είναι

    μητέρα και γιαγιά. Εστειλε και εκείνη τα παιδιά της στην Ελλάδα για

    να τους μεταλαμπαδεύσει το ελληνικό πνεύμα αυτούσιο από τα ελληνικά

    σχολεία.

    "Ηρθα πολύ μικρή εδώ, έχω τρία παιδιά. Την Ελλάδα δεν την

    ξεχνούμε ποτέ, αλλά και η Βενεζουέλα μας έδωσε ό,τι δεν μας έδωσε η

    Ελλάδα. Διατηρούμε τα ήθη και τα έθμια. Εχω δύο εγγόνια που μιλούν

    απταίστως τα ελληνικά. Είμαστε μια κοινότητα πολύ επιτυχημένη εδώ και

    είμαστε ενωμένοι. Αυτό είναι το κυριότερο στοιχείο της επιτυχίας

    μας".

    Τελευταίος μιλάει ο νεότερος, ο εκπρόσωπος της δεύτερης

    γενιάς των Ελλήνων της Βαλένσιας, ο γιατρός Ηλίας Παρασκευόπουλος.

    Είναι από εκείνους που τελείωσαν το γυμνάσιο στην Ελλάδα και

    επέστρεψε να σπουδάσει ιατρική στη Βενεζουέλα. Τα ελληνικά του

    άπταιστα και η ελληνική συνείδηση ανέπαφη από την πραγματικότητα της

    Βενεζουέλα.

    Ο ίδιος θα πει: "Είμαστε περήφανοι τόσο για όσα έχουμε

    παραλάβει από τους γονείς μας και γιατί θέλουμε να τα μεταδώσουμε στα

    παιδιά μας. Δυστυχώς, είμαστε τόσο συνδεδεμένοι με τα ελληνικά έθιμα

    με ένα πρότυπο ελληνικό, που όταν πάμε στην Ελλάδα αισθανόμαστε σαν

    ξένοι. Αλλά και εδώ αισθανόμαστε ξένοι. Είναι αυτή η μετέωρη

    κατάσταση των ξενητεμένων.

    Εδώ στην ξενιτιά, θέλουμε να συνεχίσουμε το έργο των γονιών

    μας, να κρατήσουμε την ελληνική κουλτούρα ανέπαφη. Για μας που έχουμε

    ένα ελληνικό όνομα, αυτό μας επιβάλλει μια υποχρέωση ηθική, ένα βάρος

    που το κρατάμε με μεγάλη υπερηφάνεια. Προσπαθούμε με αξιοπρέπεια να

    το ανταποδώσουμε, μολονότι εδώ περιβαλλόμαστε από διαφορετικά επώνυμα

    και συνήθειες".

    Υπεύθυνη Ύλης : Δ. Ριμπά

    Επιμέλεια Δελτίου : Α. Ηλιάδης - Κ. Θανασούλα

    [ΣΤ] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ Σπορ

    [18] Ξέφυγε η ΑΕΚ στη βαθμολογία από τον Παναθηναϊκό

    Αν και με την ψυχή στο στόμα, η ΑΕΚ κατάφερε τελικά να λυγίσει την αντίσταση της Προοδευτικής με 1-0 και να αποσπαστεί στη βαθμολογία 5 βαθμούς από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος έχασε στην Καβάλα από την τοπική ομάδα το Σάββατο με 2-1.

    Τα υπόλοιπα αποτελέσματα:

    ΠΑΟΚ - Ξάνθη 0-0

    Αρης - Εθνικός 4-0

    Πανελευσινιακός - ΟΦΗ 1-2

    Απόλλων - Πανηλειακός 5-0

    Ιωνικός - Ηρακλής 0-2

    [19] Α1-Κερδισμένος της αγωνιστικής ο Ολυμπιακός

    Η νίκη του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ στο ΣΕΦ με 85-63, σε συνδυασμό με την ήττα του Παναθηναϊκού στο Αλεξάνδρειο από τον Άρη με 68-61, έφεραν την ομάδα του Πειραιά ένα πόντο μπροστά από τους πράσινους εν όψει του ντέρμπι των αιωνίων την Κυριακή. Η ομάδα του Σούμποτιτς πρέπει τώρα νε κερδίσει τον Ολυμπιακό με 11 πόντους διαφορά αν θέλει να τερματίσει πρώτη στην κανονική περίοδο.

    Στην ουρά της βαθμολογίας, το δρόμο για την Α2 πήραν Παπάγου και Απόλλων Πάτρας.

    Τα αποτελέσματα:

    ΑΕΚ - Παπάγου 80-61

    Ηράκλειο - Ηρακλής 68-63

    Πανιώνιος - Νήαρ Ηστ 95-71

    Περιστέρι - Μαρούσι 68-66

    Σπόρτιγκ - Απόλλων Π. 74-72

    [20] Κυπελλούχος τα Βριλήσσια στο βόλει γυναικών

    Εύκολα επικράτησαν τα Βριλήσσια του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο βόλει γυναικών. Μετά την επιτυχία και την κατάληψη της 3ης θέσης στο φάϊναλ φορ του Κυπέλλου Κυπελλούχων στην Προύσσα, η ομάδα των βορείων προαστείων επικράτησε άνετα με 3-0.

    [Ζ] Ο καιρός της ημέρας

    Ηλιοφάνεια και παροδικές νεφώσεις προβλέπονται σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τοπικές βροχές ενδέχεται να σημειωθούν, μόνο, στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

    Οι άνεμοι θα είναι Δυτικοί και Βορειοδυτικοί μέτριοι, αλλά αργότερα θα στραφούν σε Νοτιοδυτικούς, οι οποίοι θα διατηρηθούν και αύριο.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σήμερα στην Αθήνα από 6 έως 15 βαθμούς, στα βόρεια από μείον 3 έως 12,στα νησιά του Αιγαίου από 6 έως 15 και στην υπόλοιπη Ελλάδα από μηδέν έως 15 βαθμούς Κελσίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 March 1999 - 11:18:29 UTC