Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νικήτας Κακλαμάνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:Το 2018 θα είναι έτος εκλογών
  • [02] Ν. Ανδρουλάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:Λυπηρό ότι στο ΠΑΣΟΚ το σύνολο των οργάνων έχει καταργηθεί
  • [03] Συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ στο Πεκίνο
  • [04] Π.Παυλόπουλος: Εθνική η συνεισφορά της Μητέρας στον Τόπο
  • [05] Αναστάσιος: Πιστεύουμε σε έναν θεό και από εκεί αντλούμε την οικουμενική μας αισιοδοξία
  • [06] Βλ.Πούτιν: Ο προστατευτισμός γίνεται «κανόνας» σε διεθνές επίπεδο
  • [07] Προβάδισμα 10 μονάδων για τη Μέρκελ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση
  • [08] Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει στο δρόμο της ανάπτυξης, μετά από πολλά χρόνια σοβαρής κρίσης
  • [09] Η Πορτογαλία η μεγάλη νικήτρια της Eurovision

  • [01] Νικήτας Κακλαμάνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:Το 2018 θα είναι έτος εκλογών

    «Το 2018 θα είναι έτος εκλογών» εκτιμά , στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο και στην Ευτυχία Αδηλίνη, ο Νικήτας Κακλαμάνης «παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από τον κ. Τσίπρα», όπως διευκρινίζει. Ερωτηθείς «αν συμφωνεί με την ολική άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει τη συμφωνία με τους δανειστές» ο Νικήτας Κακλαμάνης υποστηρίζει ότι «τα αντίμετρα είναι το τυρί και τα σίγουρα μέτρα λιτότητας η φάκα».

    Ο αντιπρόεδρος της Βουλής στο ερώτημα αν «το συνεχές αίτημα για εκλογές από τη ΝΔ κουράσει τους πολίτες», δηλώνει ότι «η στρατηγική για τις εκλογές δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένη μόνο με την αξιολόγηση», τη χαρακτηρίζει «σωστή στρατηγική» και επισημαίνει ότι «η τακτική θα αναπροσαρμόζεται με βάση κάθε νέο δεδομένο». Ο Νικήτας Κακλαμάνης υποστηρίζει, ωστόσο, ότι « η ΝΔ θα στηρίξει την αναδιάρθρωση του χρέους και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αν και ξεκαθαρίζει ότι «μέχρι να συμβούν αυτά ο δρόμος είναι μακρύς».

    Στη ερώτηση αν «η υλοποίηση των παραπάνω στόχων "στριμώξουν" τη ΝΔ» ο αντιπρόεδρος της Βουλής δηλώνει: «Όσο ο λαός είναι στριμωγμένος στη γωνία και στην φτωχοποίηση, ο μόνος στριμωγμένος θα είναι ο κ. Τσίπρας».

    Αναφερόμενος στην εξεταστική για την Υγεία, ο Νικήτας Κακλαμάνης ως πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι περιμένει με αγωνία την πρόσκλησή του για να υπενθυμίσει, όπως λέει, το σημαντικό έργο που είχε παραχθεί τους 22 πρώτους μήνες της κυβέρνησης Καραμανλή.

    Μιλώντας για τον πρώην πρωθυπουργό, ο Νικήτας Κακλαμάνης ( ο οποίος προ ημερών παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη βιβλίο που αναφέρεται στα οικονομικά της χώρας την περίοδο 2000-2015), χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη μελέτη 26 καθηγητών «ιστορική δικαίωση» του Κώστα Καραμανλή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όπως έγινε με το Βατοπέδι και ενδεχομένως να συμβεί με τη δίκη της ΕΛΣΤΑΤ, τις υποκλοπές και το σχέδιο "Πυθία"».

    Τέλος, σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις συνεντεύξεις του Ιβάν Σαββίδη, ο Νικήτας Κακλαμάνης τονίζει: «Ακόμη και αν είχε κάποιο δίκιο για τη ΣΕΚΑΠ, το έχασε με την πολιτική απαράδεκτη δήλωσή του».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης με τον Νικήτα Κακλαμάνη:

    Κύριε Κακλαμάνη, σε λίγες μέρες η κυβέρνηση φέρνει, προς ψήφιση στη Βουλή, τη συμφωνία με τους δανειστές. Συμφωνείτε με την ολική άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει έστω κάποια από τα αντίμετρα;

    «Σας υπενθυμίζω ότι τον Αύγουστο του 2015 η ΝΔ, παραμερίζοντας το κομματικό της συμφέρον, ψήφισε εθνικά προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ταυτόχρονα, κατά την προεκλογική περίοδο προτείναμε όχι συγκυβέρνηση αλλά συνεργασία σε θέματα εθνικής διαπραγμάτευσης. Ο κ. Τσίπρας μας λοιδόρησε. Τώρα λοιπόν πάμε σε μετωπική πολιτική και ιδεολογική σύγκρουση. Τα αντίμετρα είναι το "τυρί" και τα σίγουρα μέτρα λιτότητας η "φάκα"? Υπό αυτή την έννοια θα προσέλθουμε στην ψηφοφορία με συνολικό όχι».

    Η πράξη αυτή μήπως είναι παρόμοια με την άρνηση της ΝΔ να πει «ναι» στο επίδομα που δόθηκε στους συνταξιούχους;

    «Η ΝΔ δεν είπε όχι στο επίδομα (το είχαμε άλλωστε δώσει εμείς πρώτοι) αλλά στη διαδικασία χορήγησης (το πήραν ακόμη και βουλευτές) και την παρουσίασή του ως 13ησύνταξη»

    Μετά την ψήφιση του «4ου μνημονίου» όπως το χαρακτηρίζει η ΝΔ τελειώνει πιστεύετε και το σίριαλ» των πρόωρων εκλογών; Με άλλα λόγια εκτιμάτε ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού για εξάντληση τετραετίας είναι πραγματική;

    «Το 2018 θα είναι έτος εκλογών παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος δυστυχώς έχει "εθιστεί στο ψέμα"»

    Πάρα ταύτα εσείς, ως ΝΔ, έχετε επενδύσει στο συνεχές αίτημα για εκλογές. Μήπως, εν τέλει, αποδειχθεί κουραστικό για τους πολίτες;

    «Η στρατηγική της ΝΔ για τις εκλογές δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένη μόνο με την αξιολόγηση. Αφορούσε τους χειρισμούς της κυβέρνησης και σ' άλλα θέματα, όπως τα εθνικά, το προσφυγικό , της δημόσιας τάξης, της παιδείας, της υγείας κα. Επομένως, η στρατηγική ήταν σωστή. Η τακτική μας όμως για να πετύχουμε το στόχο θα αναπροσαρμόζεται, με βάση κάθε νέο δεδομένο»

    Ωστόσο, κ. Κακλαμάνη η συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών συνοδεύτηκε με μία συνεχή πτώση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση του χρέους που υπόσχεται ο πρωθυπουργός για το προσεχές διάστημα δεν οδηγεί την Ελλάδα στις αγορές;

    «Μακάρι να συμβούν όλα αυτά τα "ονειρικά" που περιγράψατε. Η ΝΔ θα στηρίξει μια τέτοια προοπτική. Αλλά μέχρι να συμβούν, ο δρόμος είναι μακρύς?»

    Η παραπάνω εξέλιξη, αν γίνει πράξη, δεν θα «στριμώξει» τη ΝΔ;

    «Σας υπενθυμίζω ότι και επί κυβέρνησης ΝΔ η χώρα είχε βγει στις αγορές έστω πιλοτικά. Όσο όμως ο Λαός είναι στριμωγμένος στη γωνία και στην φτωχοποίηση, ο μόνος στριμωγμένος θα είναι ο κ. Τσίπρας?»

    Κύριε Κακλαμάνη, προ ημερών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία 239 κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας. Ως πρώην υπουργός Υγείας πως σχολιάζετε αυτή την εξαγγελία;

    «Σας υπενθυμίζω ότι το πρώτο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου δημιουργήθηκε επί των ημερών μου στον Βύρωνα και εγκαινιάστηκε από τον Κώστα Καραμανλή, ενώ και το δεύτερο στα Καλύβια Αττικής ήταν επίσης κατά τη θητεία μου στο υπ. Υγείας. Άλλο οι εξαγγελίες και άλλο οι πράξεις. Όταν το σχετικό νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή θα τα ξαναπούμε?»

    Ωστόσο, αναφορικά με την Εξεταστική για την Υγεία που ξεκίνησε, προ ημερών, θα ήθελα να σας ρωτήσω: Σας φοβίζει το ενδεχόμενο τυχόν αποκαλύψεων;

    «Κυρία Αδηλίνη, ο κάθε διατελέσας υπουργός είναι υπεύθυνος για τα χρόνια της δικής του θητείας. Προσωπικά περιμένω με "αγωνία" την πρόσκλησή μου, αφού για μένα είναι μια ευκαιρία να υπενθυμίσω το σημαντικό έργο που είχε παραχθεί τους πρώτους 22 μήνες της κυβέρνησης Καραμανλή»

    Προ ημερών συμμετείχατε, στη Θεσσαλονίκη, στην παρουσίαση της μελέτης για τα οικονομικά της χώρας την περίοδο «2000-2015» παρουσία και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Τι βγαίνει από αυτή τη μελέτη; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αποτελεί, στην ουσία, τη δικαίωση της περιόδου Καραμανλή.

    «Το βιβλίο αυτό είναι ένα ντοκουμέντο που γράφτηκε από 26 καθηγητές με πολιτική άποψη και όχι με κομματική ταμπέλα περιλαμβάνει αδιάσειστα στοιχεία κι' απαντά σε δύο καίρια ζητήματα: Πρώτον υπήρχε άλλος δρόμος απ' αυτόν του "Καστελόριζου"; Η απάντηση είναι σαφώς και ναι. Το δεύτερο θέμα ήταν η τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος (15,5%) αφού άλλος σχεδίαζε, άλλος παρήγγειλε, άλλος υπέγραψε εξοπλισμούς 60 περίπου δισ. ευρώ (η κυβέρνηση Σημίτη τα έκανε και τα τρία) κι' άλλος πλήρωσε (κυβέρνηση Καραμανλή). Ναι, λοιπόν, είναι η ιστορική δικαίωση του Κώστα Καραμανλή, όπως έγινε με το Βατοπέδι, κι' ενδεχομένως να συμβεί με τη δίκη για την ΕΛΣΤΑΤ, τις υποκλοπές αλλά και το σχέδιο "Πυθία"»

    Θα ήθελα να σας κάνω και μία ποδοσφαιρική ερώτηση. Ήταν «πέτσινο» το κύπελο Ελλάδος όπως το χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

    «Ο ΠΑΟΚ είναι μια μεγάλη και ιστορική ομάδα και δεν χρειαζόταν την βοήθεια της σφυρίχτρας. Ήταν καλύτερος μέσα στο γήπεδο αλλά το 2ο γκολ «άστα να πάνε»?»

    Και μια που μιλάμε για τον ισχυρό άνδρα του ΠΑΟΚ συμφωνείτε με την τοποθέτηση Σαββίδη ότι, ως πολίτης μπορεί να εκφράζει άποψη, για τα πολιτικά πράγματα της χώρας;

    «Άλλο άποψη και άλλο να προδικάζει το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών. Ακόμη κι αν είχε κάποιο δίκιο για την ΣΕΚΑΠ, το έχασε με την πολιτικά απαράδεκτη δήλωσή του».

    [02] Ν. Ανδρουλάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:Λυπηρό ότι στο ΠΑΣΟΚ το σύνολο των οργάνων έχει καταργηθεί

    «Είναι λυπηρό ότι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, το σύνολο των οργάνων έχει καταργηθεί. Τέτοιες αντιδράσεις δεν βοηθούν την προσπάθεια ανασύστασης του χώρου, ο οποίος διαθέτει σημαντικές διαθεσιμότητες, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

    Επιμένει στην πρότασή του για ανοιχτό συνέδριο, σημειώνει ότι «το ζητούμενο είναι η συγκρότηση του νέου φορέα και η αποσαφήνιση της ιδεολογικής φυσιογνωμίας του» και εξηγεί ότι «πρώτα θα φτιάξουμε το νέο κόμμα και μετά θα μας απασχολήσει το ζήτημα εκλογής της ηγεσίας. Βέβαια, όταν έρθει αυτή η στιγμή, είναι αυτονόητο, ότι και η εκλογή πρόεδρου πρέπει να γίνει από τη βάση με ανοιχτές και αξιόπιστες διαδικασίες».

    Ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζει ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και εκτιμά ότι η «σημερινή γενιά δεν πρόκειται να βιώσει την κοινωνική κινητικότητα των τελευταίων δεκαετιών και ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε μια κοινωνία κληρονομικής ισχύος».

    Αναφερόμενος στην έξοδο στις αγορές, τονίζει ότι «με βάση το Μνημόνιο Τσίπρα, αυτό θα συνέβαινε τον Αύγουστο του 2018» και προσθέτει ότι «είναι πλέον προφανές ότι αυτό δεν θα συμβεί, η χώρα θα αναγκαστεί να υιοθετήσει ένα τέταρτο πρόγραμμα, χωρίς χρήματα, και θα πρέπει να χρηματοδότει τον δανεισμό της από μέτρα λιτότητας».

    Για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να μπορέσουν να τα εξαγοράσουν πριν αυτά πουληθούν σε funds».

    Τέλος για το αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψηφίσει τα αντίμετρα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τα «αντίμετρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι πλασματικά και αποσκοπούν απλά στην επικοινωνιακή διαχείριση των μέτρων» και ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμμετάσχει η ΔΗΣΥ σε αυτό το παιχνίδι αντιπερισπασμών».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη στη Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ερ. Πώς σχολιάζετε το κλείσιμο της αξιολόγησης; Θεωρείτε ότι θα μπορέσουμε να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση και στη συνέχεια να βγούμε στις αγορές;

    Απ. Το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι θετικό αν και εκκρεμεί περισσότερο από ένα χρόνο, έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2016. Δυστυχώς, η κυβέρνηση καθυστέρησε συνειδητά και το μόνο που κατάφερε ήταν να ζήσουμε μια μακρά αναμονή τροφοδοτούμενη από υπέρογκους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους προμηθευτές. Είχαμε δύο χαμένες χρονιές ύφεσης (2015-2016), για τις οποίες οι αρχικές εκτιμήσεις προέβλεπαν ανάπτυξη.

    Περά από τη ζημία, που έχει ήδη συντελεστεί όλο αυτό το διάστημα, πρέπει να προσθέσουμε και την αδυναμία πρόσβασης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο δεν θα είναι διαθέσιμο στο διηνεκές. Το πιθανότερο είναι ότι θα τερματιστεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πρόσβαση στην ποσοτική χαλάρωση δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών οι οποίες κατέχουν πολύ λίγα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Όσο για την έξοδο στις αγορές το ζητούμενο δεν είναι απλώς να κάνουμε μια δοκιμαστική έξοδο αλλά να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση όπως μια φυσιολογική οικονομία. Υποτίθεται, με βάση το Μνημόνιο Τσίπρα, ότι αυτό θα συνέβαινε τον Αύγουστο του 2018. Είναι πλέον προφανές ότι αυτό δεν θα συμβεί, η χώρα θα αναγκαστεί να υιοθετήσει ένα τέταρτο πρόγραμμα, χωρίς χρήματα, και θα πρέπει να χρηματοδότει τον δανεισμό της από μέτρα λιτότητας. Όλα αυτά δεν προμηνύουν θετικές εξελίξεις.

    Ερ. Το κλείσιμο μιας αξιολόγησης, συνήθως συνοδεύεται από εκτιμήσεις για επαναφορά της σταθερότητας στην οικονομία. Πιστεύετε πως υπάρχει τώρα η ευκαιρία για επιστροφή στην ανάπτυξη; H Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ψηφίσει τα αντίμετρα που θα φέρει η κυβέρνηση;

    Απ. Ακόμα και όταν κλείσει επίσημα η αξιολόγηση οι προοπτικές της οικονομίας δεν θα βελτιωθούν με μια κυβέρνηση της οποίας όλες οι πολιτικές είναι αντιαναπτυξιακές. Είναι πλέον δεδομένο ότι η κυβέρνηση ούτε αντιλαμβάνεται τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας ούτε έχει την δυνατότητα να παράγει πολιτική στο συγκεκριμένο πεδίο. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον κόσμο είναι και τα κόκκινα δάνεια τα οποία έχουν φτάσει στο δυσθεώρητο ύψος των 108 δισ. Ένα λογικό βήμα θα ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να μπορέσουν να τα εξαγοράσουν πριν αυτά πουληθούν σε fund όπως γίνεται και στην Κύπρο. Η κυβέρνηση μάς λέει ότι είχε καταθέσει σχετική πρόταση αλλά απορρίφθηκε από τις θεσμούς. Πριν από λίγες ημέρες όμως o επίτροπος Μοσκοβισί διευκρίνισε, έπειτα από ερώτηση μου στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι οι ελληνικές αρχές ήταν αυτές που είχαν την πρωτοβουλία για τη σύνταξη του σχετικού κειμένου. Πολύ φοβάμαι ότι με τέτοιες επιλογές ούτε διαμορφώνονται συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης ούτε σταματά ο φαύλος κύκλος της ύφεσης.

    Σε ό,τι αφορά τα αντιμετρά που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι πλασματικά και αποσκοπούν απλά στην επικοινωνιακή διαχείριση των μέτρων. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα εφαρμογής τους και η κυβέρνηση το ξέρει πολύ καλά αυτό. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμμετάσχει η ΔΗΣΥ σε αυτό το παιχνίδι αντιπερισπασμών.

    Ερ. Ασκείτε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Θεωρείται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της ή πρέπει να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες;

    Απ. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν είναι θετική για την οικονομία, άρα και μη επιθυμητή. Στη δική μας περίπτωση όμως είναι δεδομένο ότι σημερινή κυβέρνηση προκαλεί συσσωρευόμενες βλάβες και σπαταλά πολύτιμο χρόνο. Ακόμα και στα ζητήματα στα οποία η Αριστερά είχε μια παραδοσιακή ευαισθησία, το σημερινό πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων. Έχουν περάσει σχεδόν δυο χρόνια από τότε που εγκατασταθήκαν στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και εξακολουθούν να διαμένουν υπό απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τέντες. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι -σύμφωνα με στοιχεία που πήρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από σχετική ερώτηση- η χρηματοδοτική στήριξη για το προσφυγικό προς την Ελλάδα ξεπερνά τα 845 εκατομμύρια ευρώ. Είναι λογικό να έχουμε ανθρώπους εκτεθειμένους στα καιρικά φαινόμενα με τόσα πολλά χρήματα διαθέσιμα; Είναι συμπεριφορά αυτή από πολιτικούς που υποστηρίζουν ότι υπερασπίζονται ένα ανθρωπιστικό ιδεώδες;

    Ερ. Στην Ευρώπη τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα δεν καταγράφουν επιτυχίες, σε αρκετές δε περιπτώσεις καταποντίζονται. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι στην Ελλάδα τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά;

    Απ. Είναι αλήθεια ότι η Σοσιαλδημοκρατία και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχει απολέσει μέρος του παραδοσιακού της ακροατήριου. Τα μη προνομιούχα στρώματα στρέφονται προς ξενοφοβικές και λαϊκίστικες επιλογές ενώ η μεσαία τάξη συρρικνώνεται αριθμητικά -έτσι στην Αγγλία είδαμε περιοχές οι οποίες ήταν παραδοσιακά κάστρα των Εργατικών να ψηφίζουν υπέρ του Brexit. Φυσικά, υπήρξαν και λάθη στρατηγικής. Στη Γαλλία το Σοσιαλιστικό Κόμμα επέλεξε ως υποψήφιο τον κ. Αμόν προσπαθώντας να μειώσει τις απώλειες προς τα αριστερά και τελικά συνέβη το εντελώς αντίθετο.

    Το ερώτημα για τη Σοσιαλδημοκρατία είναι πώς μπορεί να αντιδράσει υπό τέτοιες συνθήκες. Το στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Για να συμβεί αυτό πρέπει να επινοήσουμε, μέσω των παραδοσιακών ιδεών μας, σύγχρονα εργαλεία που θα αντιλαμβάνονται ότι η παγκοσμιοποίηση αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες και θα δημιουργούν τις συνθήκες για την αντιμετώπισή τους. Τέτοια εργαλεία όπως η έξυπνη χρήση της φορολογικής πολιτικής μπορούν να ελέγξουν τον καπιταλισμό casino, όπως έγινε με την Apple στην Ιρλανδία, και να προσδώσουν μια απτή διάσταση στην εφαρμογή των πολιτικών μας. Στην Ελλάδα, η οποία κατέληξε να είναι εργαστήριο πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών η μεσαία τάξη συρρικνώθηκε δραστικά με την υπερφορολόγηση και τις υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές. Εάν δεν υπάρξει κάποιος φραγμός σε αυτή την τάση οι κοινωνίες θα πάνε σε περισσότερο συντηρητικές λύσεις και βαθμιαία θα καταλήξουμε απομονωμένοι και φοβικοί.

    Το ζητούμενο για εμάς είναι να βρούμε μια νέα εξιστόρηση που να απαντά σε αυτά τα προβλήματα και όχι να αναλωνόμαστε σε προσωπικές στρατηγικές των στελεχών της παράταξης. Η δημοκρατική παράταξη πρέπει να αποκτήσει ένα σύγχρονο, και προοδευτικό προγραμματικό λόγο, μια ρεαλιστική πρόταση που θα ανταποκρίνεται στα σύγχρονα προβλήματα του λαού ώστε να καταστεί ελκυστική στην κοινωνία.

    Ερ. Έχουν γίνει μέχρι σήμερα αρκετές προσπάθειες για να υπάρξει ένας ενιαίος σχηματισμός στο χώρο της Κεντροαριστεράς και έχουν αποτύχει. Για ποιο λόγο δεν ευοδώνονται τέτοιες κινήσεις; Υπάρχουν προσωπικές φιλοδοξίες που δεν επιτρέπουν ουσιαστικές συνεργασίες;

    Απ. Το αίτημα για έναν ενιαίο προοδευτικό πόλο που θα εισπράξει τις δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης είναι καθολικό στον κόσμο της Κεντροαριστεράς. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα οι ηγεσίες των κομμάτων του χώρου δεν βρίσκουν πεδίο συνεννόησης. Για αυτό και υποστηρίζω ότι χρειαζόμαστε ανοιχτές διαδικασίες πολιτικής συμμετοχής, χωρίς ίχνος πολιτικής περιχαράκωσης. Ο τόπος έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε από μία ισχυρή δημοκρατική παράταξη, ένα μαζικό θεσμικό κόμμα που θα μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή επιλογή, έτοιμη να πρωταγωνιστήσει απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Ερ. Το 40% των Γάλλων ψήφισε κατά της σημερινής Ευρώπης. Η εκλογή Μακρόν στη γαλλική προεδρία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για την αλλαγή των πολιτικών που ακολουθούνται στην Ευρώπη;

    Απ. Το εύχομαι αλλά η ιστορία διδάσκει ότι οι μεγάλες αλλαγές στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έρχονται όταν αλλάζουν οι ευρύτεροι διεθνείς συσχετισμοί και όχι απλά μια κυβέρνηση. Μετά τα μεγάλα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όπως η ΟΝΕ, τη δεκαετία του '90, επικράτησε σταδιακά μια θεσμική στασιμότητα. Παρά το γεγονός ότι προβλέπονταν αλλαγές οι οποίες θα συμπλήρωναν την ΟΝΕ και με μια δημοσιονομική ένωση αυτό δεν κατέστη δυνατόν γιατί επικρατήσαν συντηρητικές κυβερνήσεις. Έτσι, όταν ήρθε η κρίση, η ΕΕ ήταν θεσμικά ανέτοιμη να την αντιμετωπίσει. Είναι ενδεικτικό, ότι την ίδια περίοδο, οι ΗΠΑ, αντιμετωπίζοντας παρόμοια προβλήματα, λειτούργησαν αποφασιστικά και απέφυγαν τις αρνητικές επιπτώσεις σε μεγάλο βαθμό. Σήμερα, η συντηρητική άποψη που επικρατεί, οχυρωμένη πίσω από μια τυπολατρική ανάγνωση του άρθρου 125 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης θεώρει ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να τεθεί θέμα αμοιβαιοποίησης του χρέους μέσω έκδοσης κοινών ευρωομόλογων. Αυτό είναι λάθος, γιατί κάτι τέτοιο είναι ασύμβατο με την λειτουργία μιας βέλτιστης νομισματικής περιοχής όπως είναι η ΟΝΕ. Σε μια τέτοια ένωση πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί εξισορρόπησης που θα λειτουργούν πυροσβεστικά όταν υπάρχουν περιφερειακές κρίσεις, όπως υπάρχουν και σε μια συμβατική οικονομία. Αυτοί οι μηχανισμοί κάπως θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν, για αυτό πρέπει να μπορεί η ΟΝΕ να εκδώσει ευρωομόλογα. Για αυτό έχει και πολύ μεγάλη σημασία ποιος είναι ο διεθνής, και ειδικά ο ευρωπαϊκός, συσχετισμός δυνάμεων. Εάν είχαμε σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

    Το ερώτημα είναι τι μπορεί να γίνει τώρα; Υπάρχουν τρεις δρόμοι μπροστά μας. Ο πρώτος είναι η επιλογή της διάλυσης της Ένωσης την οποία οραματίζονται οι εχθροί της. Ο δεύτερος, είναι η λεγομένη «Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων», και εκφράζει τις συντηρητικές δυνάμεις. Η τρίτη επιλογή είναι η προοδευτική και οραματίζεται ένα άλμα προς τα μπροστά: Περισσότερη ενοποίηση για όλους ως απάντηση στις σημερινές κρίσεις. Είναι προφανές ότι ως χώρα μας εξυπηρετεί η τρίτη επιλογή, πάση θυσία.

    Ερ. Μετά τις εκλογές και εφόσον προκύψει νίκη της ΝΔ αλλά χωρίς αυτοδυναμία, θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με τη ΝΔ ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική;

    Απ. Τα σενάρια που κυκλοφορούν δεν έχουν καμία προστιθέμενη αξία σήμερα γιατί δεν ξέρουμε τον πολιτικό συσχετισμό που θα προκύψει από τις εκλογές. Μόνο ο λαός μπορεί με τη βούληση του να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει σενάρια συνεργασίας. Πρώτα πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα της κάλπης και μετά να συζητήσουμε το μετεκλογικό τοπίο και το ενδεχόμενο συνεργασιών, στην περίπτωση που προκύπτει αυτή η ανάγκη. Οφείλουμε όμως να είμαστε ξεκάθαροι: οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία προϋποθέτει προγραμματική συμφωνία, ώστε η συνεργασία να μην αποτελεί απλά ένα διαμοιρασμό θώκων εξουσίας που αργά ή γρήγορα οδηγεί σε αποτυχία.

    Ερ. Αμφισβητήσατε τις επιλογές της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να γίνει ανοιχτό συνέδριο και να υπάρξει διάλογος με Ποτάμι και τις άλλες δυνάμεις του χώρου. Ποιος είναι ο στόχος σας;

    Απ. Αγωνία μου είναι η συγκρότηση μιας ενιαίας δημοκρατικής παράταξης μέσα από διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν τον πλουραλισμό, τη συμμετοχικότητα και την αγωνιστική αντιπαράθεση ιδεών και προγραμματικών προτάσεων. Η ενοποίηση του χώρου δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια γραφειοκρατική διαδικασία συνένωσης των σημερινών κομμάτων και φορέων, αλλά πρέπει να περιλαμβάνει και την αποσαφήνιση της ιδεολογικής ταυτότητας και των πολιτικών θέσεων του νέου φορέα που θα προκύψει. Προϋπόθεση για αυτό είναι η ιστορική αυτογνωσία και η δημιουργία μιας δέσμης προτάσεων για το μέλλον. Ο λόγος που έθεσα αυτό το θέμα και υποστηρίζω την πρόταση ενός ανοιχτού συνεδρίου είναι ότι η κοινωνία δεν ακολουθεί κόμματα και συνδικαλιστικούς φορείς όπως τις προηγούμενες δεκαετίες. Με τέτοιες επιλογές χάνεται η αμεσότητα και υπό-εκπροσωπούνται μεγάλες κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα οι νέοι και οι άνεργοι. Τα σύγχρονα κόμματα συζητούν, συνθέτουν, αποφασίζουν. Είναι λυπηρό ότι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ το σύνολο των οργάνων έχει καταργηθεί. Τέτοιες αντιδράσεις δεν βοηθούν την προσπάθεια ανασύστασης του χώρου ο οποίος διαθέτει σημαντικές διαθεσιμότητες.

    Ερ. H πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για διασπαστικές κινήσεις, και στελέχη χρησιμοποίησαν ακραίες εκφράσεις. Μήπως τελικά αυτά που σας χωρίζουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που σας ενώνουν;

    Απ. Αλίμονο αν φτάσουμε στο σημείο να θεωρείται διάσπαση η διατύπωση μιας πολιτικής πρότασης στο κορυφαίο κομματικό όργανο. Είμαι από αυτούς που αγωνίστηκαν για να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ κοινοβουλευτικό κόμμα και όχι από αυτούς που έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη και τώρα το παίζουν τιμητές. Για αυτό δεν δέχομαι κανέναν τέτοιο χαρακτηρισμό. Οφείλουμε να συζητάμε χωρίς ταμπού και ειλικρινά, συνθέτοντας τις διαφορετικές απόψεις χωρίς να προσπαθούμε να τις απαξιώσουμε ηθικά. Όποτε αυτό συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν οδηγηθήκαμε σε αρνητικές εξελίξεις.

    Να δούμε όμως λίγο την ουσία; Εδώ υπάρχουν δύο αντικρουόμενες αντιλήψεις. Η πρώτη θεωρεί ότι με μία συμφωνία κορυφής μεταξύ ορισμένων από τα κόμματα του χώρου, με γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες θα συγκροτηθεί ένας νέος φορέας ο οποίος θα εκμεταλλευθεί την οργή των πολιτών από τις κυβερνητικές επιλογές και η παράταξη θα αναταχθεί. Αυτό μέχρι σήμερα δεν επιβεβαιώνεται. Η δεύτερη προσέγγιση υποστηρίζει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία, καθώς και στα άλλα κόμματα και φορείς της ευρύτερης Κεντροαριστεράς με διάθεση ανανέωσης. Με αυτό τον τρόπο θα ενώσουμε τον χώρο στη βάση ενός νέου πολιτικού ήθους που συγκρούεται με τη δημαγωγία, τον ανορθολογισμό και το πελατειακό κράτος και θα διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό προγραμματικό σχέδιο.

    Ερ. Σε ένα ανοιχτό συνέδριο θα βλέπατε τον εαυτό σας υποψήφιο για την προεδρία;

    Απ. Αυτό το ερώτημα είχε τεθεί και πριν από το συνέδριο του 2015 και η απάντηση μου και σήμερα παραμένει η ίδια. Προτιμώ να είμαι ένας από τους πολλούς που θα οδηγήσουν την παράταξη στον ρόλο που ιστορικά κατείχε παρά ο ένας που θα την οδηγήσει στο περιθώριο. Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος του ανοιχτού συνεδρίου πρέπει να είναι διαφορετικός. Το ζητούμενο σήμερα είναι η συγκρότηση του νέου φορέα και η αποσαφήνιση της ιδεολογικής φυσιογνωμίας του, αυτό πρέπει να είναι ο στόχος του συνεδρίου και όχι η εκλογή ηγεσίας. Πρώτα θα φτιάξουμε το νέο κόμμα και μετά θα μας απασχολήσει το ζήτημα εκλογής της ηγεσίας. Βέβαια, όταν έρθει αυτή η στιγμή, είναι αυτονόητο, ότι και η εκλογή πρόεδρου πρέπει να γίνει από τη βάση με ανοιχτές και αξιόπιστες διαδικασίες.

    Ερ. Σε πρόσφατο άρθρο σας υποστηρίζετε ότι «στη δημόσια σφαίρα κυριαρχεί ακόμα μια "χρυσή" γενιά μεσηλίκων η οποία, έχοντας συσσωρεύσει τεράστια προνόμια σε σχέση με τις πραγματικές της δυνατότητες, λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανανέωση ιδεών και νοοτροπιών». Είναι ηλικιακό το πρόβλημα του πολιτικού συστήματος, κύριε Ανδρουλάκη;

    Απ. Η νεώτερη γενιά είναι σημαδεμένη από την κρίση. Πρόκειται για μια γενιά με τα περισσότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα αλλά και με τις λιγότερες ευκαιρίες. Είναι μια γενιά η οποία δεν πρόκειται να βιώσει την κοινωνική κινητικότητα των τελευταίων δεκαετιών όπως την βιώσαν οι γονείς μας, και ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε μια κοινωνία κληρονομικής ισχύος. Ταυτόχρονα όμως η κρίση τής έχει προσδώσει και διαφορετικά χαρακτηριστικά, τρόπο σκέψης και προσλαμβάνουσες. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε ένα διαφορετικό τρόπο κριτικής εξέτασης της πραγματικότητας και ένα νέο ήθος. Είναι κρίσιμο λοιπόν να υπάρξει ανανέωση του πολιτικού προσωπικού με την συμβολή και των νέων που έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και που μπορούν να λειτουργήσουν ως ιμάντες μεταφοράς ιδεών από άλλες χώρες.

    [03] Συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ στο Πεκίνο

    Με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρ. Λαγκάρντ συναντάνται ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, στο περιθώριο του Φόρουμ "Belt and Road". Στη συνάντηση συμμετέχει, από ελληνικής πλευράς, και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.Η Κρ. Λαγκάρντ, προσερχόμενη στη συνάντηση, είπε στους Έλληνες δημοσιογράφους «καλησπέρα» (στα ελληνικά), αφού στο Πεκίνο είναι ήδη μεσημέρι...Στη συνάντηση που είναι σε εξέλιξη, αναμένεται να τεθούν τα θέματα του ελληνικού χρέους και του συνολικού κλεισίματος της αξιολόγησης.

    Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και αμέσως μετά με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν

    [04] Π.Παυλόπουλος: Εθνική η συνεισφορά της Μητέρας στον Τόπο

    «Εθνική» χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τη συνεισφορά της Μητέρας στον Τόπο, με αφορμή τηνΗμέρα της Μητέρας.

    Ο κ. Παυλόπουλος, στο μήνυμά του επισημαίνει:

    «Η Ημέρα της Μητέρας μας υπενθυμίζει, στο διηνεκές και ιδίως κατά την σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τον Τόπο μας και τον Λαό μας, την σημασία της Οικογένειας και της Μητέρας, ως αναντικατάστατης αντηρίδας του οικογενειακού θεσμού.

    «Η Μητέρα διαδραματίζει, νομοτελειακώς, κορυφαίο ρόλο τόσο για την συνοχή της Οικογένειας όσο και για την διαμόρφωση της προσωπικότητας των μελών της, πρωτίστως δε των παιδιών.»

    Μέσα σεαυτό το πλαίσιο η Ημέρα της Μητέρας μας καλεί, επιπροσθέτως, να έχουμε πλήρη συνείδηση του ότι στο ιερό πρόσωπο της Μητέρας, ως υπόδειγμα αγάπης και υπομονής, οφείλουμε, κατά μεγάλο μέρος, το ότι η σύγχρονη βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση δεν έχει οδηγήσει στην ρήξη του κοινωνικού μας ιστού. Για τούτο στον Τόπο μας αυτή η συνεισφορά της Μητέρας είναι, κυριολεκτικώς, εθνική».

    [05] Αναστάσιος: Πιστεύουμε σε έναν θεό και από εκεί αντλούμε την οικουμενική μας αισιοδοξία

    «Η παρουσία του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου στη 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης αποτελεί τη σημαντικότερη στιγμή της φετινής διοργάνωσης». Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε και σύστησε στο κοινό τον Αναστάσιο ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, το μεσημέρι του Σαββάτου 13 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.

    Μιλώντας για το έργο του Αναστάσιου, ο Π. Κιτρομηλίδης το χώρισε σε θρησκειολογικό, ιεραποστολικό (στην Αφρική και σε πολλά άλλα σημεία του κόσμου) και οικουμενικό (ο αγώνας συμπαράστασης στη «βίωση των προβλημάτων της ανθρωπότητας»).

    Αφού εξέφρασε την έκπληξή του για το πλήθος και τη θερμότητα του ακροατηρίου του, ο Αναστάσιος μίλησε για τους αγώνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική: «Η Αφρική δεν είναι απλός χώρος.

    Ο Θεός είχε δώσει εκεί τη μαρτυρία του, αλλά θα έπρεπε να προηγηθούν της αποστολής μελέτες για την αφρικανική θρησκευτικότητα. Δεν θα πηγαίναμε να πείσουμε τους ανθρώπους με καραμελίτσες και εικονίτσες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δυο τρίτα του πληθυσμού της γης δεν συμμερίζονται τις δικές μας απόψεις και τη δική μας οπτική για τον κόσμο. Όταν εξελέγην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, κατάλαβα πως θα έπρεπε να μελετήσουμε τις θρησκείες των άλλων: τον βουδισμό και το Ισλάμ, επί παραδείγματι. Επισκέφθηκα εν συνεχεία όχι μόνο την Αφρική, αλλά και την Ασία, την Αμερική και την Καραϊβική. Κάθε φορά που επέστρεφα από ένα ταξίδι μου, επέστρεφα όχι από μιαν έρευνα βιβλίων, αλλά από μιαν εμπεριστατωμένη προσέγγιση της θρησκευτικής πραγματικότητας. Μόνο κατ? αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να κατανοηθεί το σύνθετο φαινόμενο της θρησκείας στις παγκόσμιες διαστάσεις του».

    Η μεγάλη περιπέτεια της ιεραποστολής ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν εκδόθηκε το περιοδικό «Πορευθέντες». Μέσα από την αρθρογραφία του περιοδικού «αναζητούσαμε», παρατήρησε ο Αναστάσιος, «όχι μια ρομαντική φυγή σε δύσκολες και όμορφες χώρες, αλλά την υποταγή στο Ευαγγέλιο. Και χρειαζόταν όχι να παρακολουθήσουμε και να εφαρμόσουμε τις εντολές του Θεού κατεπιλογήν, αλλά να τις θέσουμε όλες μαζί στο κέντρο της προσοχής μας. Θέλαμε να πλησιάσουμε τη θεολογία από μιαν εντελώς διαφορετική, ριζικά καινούργια άποψη, και μας σνόμπαραν. Οι μεν έλεγαν πως αυτά είναι προτεσταντικά πράγματα και πως δεν χρειάζονταν, οι δε φαντάζονταν πως θα πηγαίναμε στο εξωτερικό και πως θα κάναμε διαμιάς τους πάντες ορθόδοξους. Εμείς πάλι ήμασταν πεπεισμένοι πως επιχειρούσαμε κάτι καινοφανές, κάτι όχι φερμένο από τη δύση, αλλά ολοζώντανο και ενσωματωμένο στη δική μας παράδοση».

    [06] Βλ.Πούτιν: Ο προστατευτισμός γίνεται «κανόνας» σε διεθνές επίπεδο

    Ο προστατευτισμός μετατρέπεται σε κανόνα σε διεθνές επίπεδο καθώς το δυναμικό προηγούμενων οικονομικών αναπτυξιακών μοντέλων μοιάζει να έχει εξαντληθεί πλέον, σημείωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του στην επίσημη τελετή έναρξης της πρωτοβουλίας Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος στο Πεκίνο.

    «Οι κίνδυνοι κατακερματισμού του παγκόσμιου οικονομικού και τεχνολογικού πεδίου γίνονται όλο και πιο εμφανείς. Ο προστατευτισμός γίνεται κανόνας, οι μονομερείς, αθέμιτοι περιορισμοί, όπως στις πωλήσεις και στην εξάπλωση των τεχνολογιών, είναι μια έμμεση εκδήλωσή του», ανέφερε ο Πούτιν.

    Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, τα οικονομικά υποδείγματα του 20ού αιώνα βρίσκονται σήμερα σε κρίση. «Πολλά προηγούμενα υποδείγματα και παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης έχουν πλέον εξαντληθεί σχεδόν τελείως. Η έννοια του κράτους πρόνοιας, που δημιουργήθηκε τον 20ό αιώνα, βρίσκεται επίσης σε κρίση. Σήμερα, όχι μόνο υπάρχει αδυναμία στο να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ανάπτυξη της πρόνοιας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και να παραμείνει στο επίπεδο που διατηρούσε».Για τον Πούτιν οι ιδέες των ανοικτών οικονομιών και του ελεύθερου εμπορίου απορρίπτονται όλο και πιο συχνά σήμερα, «ενίοτε από μέχρι πρόσφατα υποστηρικτές τους».

    «Η ανισορροπία στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και η κρίση του προηγούμενου μοντέλου παγκοσμιοποίησης συνεπάγονται αρνητικές συνέπειες για τις διακρατικές σχέσεις και την παγκόσμια ασφάλεια», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

    «Δεν θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις εάν δεν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την αποτελμάτωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης», προειδοποίησε ο Πούτιν. «Πρέπει να έχουμε επίσης στο μυαλό μας τις απειλές που θέτουν οι περιφερειακές συρράξεις και οι περιοχές όπου υπάρχουν διενέξεις που διαρκούν δεκαετίες κι επιμένουν σε πολλά μέρη της Ευρασίας», συμπλήρωσε ο ρώσος πρόεδρος.

    [07] Προβάδισμα 10 μονάδων για τη Μέρκελ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

    Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της οποίας ηγείται η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και το αδελφό βαυαρικό κόμμα της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) προηγούνται πλέον του βασικού τους αντιπάλου, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των οποίων ηγείται ο Μάρτιν Σουλτς, κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες, καθώς απομένουν τέσσερις μήνες πριν διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, καταγράφει μια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Emnid, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sonntag, το 37% των Γερμανών τάσσεται υπέρ των συντηρητικών της Μέρκελ, ενώ το 27% προτιμά τους σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς. Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό του SPD που καταγράφεται σε δημοσκόπηση αφότου ο Σουλτς ονομάστηκε υποψήφιος του κόμματός του για την καγκελαρία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την κυριακάτικη Μπιλτ.

    Στα τέλη Απριλίου η διαφορά βρισκόταν στο 8%, με το 37% των ψηφοφόρων να τάσσεται υπέρ των CDU/CSU και το 29% υπέρ του SPD. Το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) διατηρεί το 10% των προτιμήσεων. Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν το 8%, ίσο ποσοστό με το δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) βρίσκονται στο 6%.

    Η δημοσκόπηση αυτή διεξήχθη από την 4η ως τη 10η Μαΐου σε δείγμα 1.900 ψηφοφόρων.

    Οι ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στη Γερμανία την 24η Σεπτεμβρίου.

    [08] Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει στο δρόμο της ανάπτυξης, μετά από πολλά χρόνια σοβαρής κρίσης

    Μια «μακρόπνοη πρωτοβουλία του 21ου αιώνα, που οικοδομήθηκε στη σοφία της ιδέας της αρχαίας Κίνας, του Δρόμου του Μεταξιού», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το σχέδιο «Μία Ζώνη- Ένας δρόμος», μιλώντας από το βήμα του ομώνυμου Φόρουμ. Παράλληλα, συνεχάρη την Κίνα και προσωπικά τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για το όραμά του και την θερμή φιλοξενία του ως οικοδεσπότη αυτού του Φόρουμ.

    Ειδικότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε «τη μεγάλη σημασία που έχει ένα τέτοιο όραμα στην εποχή μας», ειδικά σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία όλοι γύρω από αυτό το τραπέζι βρίσκονται αντιμέτωποι με ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Στο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην κινητικότητα των ανθρώπων και τη μετανάστευση, στην ασφάλεια και την περιφερειακή σταθερότητα. Σε αυτούς τους καιρούς -όπου είναι μεγάλος ο πειρασμός, όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός, να απαντηθούν οι κρίσεις της παγκοσμιοποίησης με μεγαλύτερο απομονωτισμό, προστατευτισμό, την έγερση τειχών, αυτή η πρωτοβουλία έρχεται να αναδείξει ένα όραμα συνεκτικότητας, συνεργασίας και διαλόγου κατά μήκος της Ευρώπης και της Ασίας, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

    Συνεπώς, η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύεται σε ένα κρίσιμης σημασίας μέσο για τη διεύρυνση της οικονομικής ανάπτυξης, του εμπορίου και των επενδύσεων. Με συμπράξεις στις επενδύσεις και την ώθηση του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας και των δικτύων τηλεπικοινωνιών μέσω σχεδίων που μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις εθνικές οικονομίες, υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας. Και άρα, σε αυτή τη βάση, η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίζει ενεργά ότι η χώρες που μετέχουν στην Πρωτοβουλία αυτή πρέπει να δώσουν προσοχή στην ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας, ακόμη στην ενσωμάτωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.

    Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι ο συντονισμός με άλλα περιφερειακά πλαίσια όπως το ASEM, η πλατφόρμα Διασύνδεσης ΕΕ- Κίνας ή το China Europe Land Sea Express Route θα προσδώσουν περαιτέρω αξία στην Πρωτοβουλία. Φυσικά, ενώ θα προωθείται πάντα ένα διεθνές σύστημα συναλλαγών που θα βασίζεται σε κανόνες, θα είναι διαφανές και ανοικτό σε όλους, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στον πυρήνα του.

    «Αυτό που είναι ιδιαίτερα θετικό για εμάς είναι ότι οι στόχοι της Πρωτοβουλίας της Ζώνης και του Δρόμου είναι συμβατοί με τους δικούς μας οικονομικούς στόχους σε περιφερειακό επίπεδο. Και η δυναμική μας, πλήρης, στρατηγική συνεργασία με την Κίνα θέτει μια σταθερή βάση ώστε να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός από το βήμα του Φόρουμ.

    «Η Ελλάδα -έπειτα από πολλά χρόνια σοβαρής κρίσης- επιστρέφει στον δρόμο της ανάπτυξης, ανοίγοντας σπουδαίες ευκαιρίες για τις επενδύσεις και το εμπόριο», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός από το βήμα του "Belt and Road Forum", και πρόσθεσε: «Η χώρα μου για μία ακόμη φορά επωφελείται πλήρως από τη μοναδική της γεωπολιτική ταυτότητα, ως μια χώρα της Ευρώπης, της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, όπως επίσης ως μια ναυτιλιακή χώρα με δυνατότητες να προωθεί τις σχέσεις της πολύ πιο μακριά από τη γειτονιά της». Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, η Ελλάδα διευρύνει τον ρόλο της ως σημαντικός περιφερειακός κόμβος στους τομείς του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, του εφοδιασμού, του πολιτισμού και του τουρισμού.

    Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έκανε ιστορική αναδρομή αναφερόμενος στους Έλληνες πολίτες που ζουν στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχουν εμπορικές συναλλαγές, εργάζονται και μεταναστεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ηγέτιδα δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο στην τουριστική βιομηχανία, δίνει ιδιαίτερη αξία στη σημασία αυτής της Πρωτοβουλίας, υπέρ των διαπροσωπικών επαφών, των πολιτιστικών ανταλλαγών και του τουρισμού. Φέτος, θύμισε, είναι το έτος πολιτισμικών ανταλλαγών Ελλάδας Κίνας, πριν από λίγες εβδομάδες υπήρξε στενή συνεργασία για τη διεξαγωγή του πρώτου Συνεδρίου σε επίπεδο υπουργών του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, ενώ στον τομέα του τουρισμού, η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κίνας θα ξεκινήσει πολύ σύντομα.

    Ως μια κορυφαία ναυτιλιακή χώρα, που αναζητά νέους δρόμους εμπορίου, η Ελλάδα βλέπει τους μεγάλους Έλληνες εφοπλιστές κατασκευάζουν τα πλοία τους στην Κίνα, ενώ στο μεγαλύτερο λιμάνι, στο λιμάνι του Πειραιά έγινε μια πολύ σημαντική επένδυση από την COSCO και αναδεικνύεται σε μια παγκόσμια πύλη εξόδου για την Ευρώπη των προϊόντων που προέρχονται από κινεζικά και άλλα λιμάνια της Ασίας, περιλαμβανομένων εκείνων μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Από το λιμάνι του Πειραιά, τα εμπορεύματα μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σιδηροδρομικώς σε πολλούς προορισμούς στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη. Υπ' αυτό το πνεύμα, το 2015 υπήρξε το έτος ναυτιλίας Ελλάδας -Κίνας, και η Κίνα θα είναι η κεντρική τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης φέτος, ενώ καταβάλλονται σκληρές προσπάθειες και για την εκπόνηση νέων σχεδίων υποδομών στην περιοχή.

    Τέλος, σε διπλωματικό επίπεδο, αυτό το πολυμερές Φόρουμ θέτει τις βάσεις για νέες σημαντικές πρωτοβουλίες, ανέφερε συμπερασματικά ο Αλ. Τσίπρας. Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση προωθεί ενεργά φιλόδοξες διπλωματικές πρωτοβουλίες με στόχο τη συνεργασία και το διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου, με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Και υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες την εγκαθίδρυση τριγωνικών σχέσεων γύρω από σχέδια υποδομών στη Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο.

    Και κατέληξε, «σε αυτό το πλαίσιο, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα μία ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω για το σημερινό πολύ σημαντικό φόρουμ και να υπογραμμίσω τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στην ανάπτυξη της Πρωτοβουλίας της Ζώνης και του Δρόμου».

    [09] Η Πορτογαλία η μεγάλη νικήτρια της Eurovision

    Στην Πορτογαλία θα γίνει του χρόνου ο 63ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision καθώς ο Σαλβαδόρ Σομπράλ και το τραγούδι Amar Pelos Dois (Αγάπη για δύο) κέρδισαν τον φετινό διαγωνισμό που έγινε στο Κίεβο της Ουκρανίας. Η Ελλάδα με την Demy και το This is Love, συγκέντρωσε 77 ψήφους και κατέλαβε την 19η θέση, ενώ η Κύπρος με το τραγούδι «Gravity» που ερμήνευσε ο Hovig συγκέντρωσε 68 ψήφους και κατατάχθηκε 21η σε σύνολο 26 χωρών που συμμετείχαν στον τελικό του 62ου διαγωνισμού τραγουδιού. Στη δεύτερη θέση αναδείχθηκε η Βουλγαρία, στην τρίτη η Μολδαβία, στην τέταρτη το Βέλγιο και στην πέμπτη θέση η Σουηδία.

    Χαρά στην Πορτογαλία μετά τον θρίαμβο του τραγουδιστή της

    Η Πορτογαλία, όπως και οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζουν τη χαρά τους για τη νίκη στην Ουκρανία του τραγουδιστή Σαλβαντόρ Σομπράλ, ο οποίος προσέφερε χθες Σάββατο στη χώρα του την πρώτη νίκη της στη Eurovision. «Όταν είμαστε πολύ καλοί, είμαστε οι καλύτεροι μεταξύ των καλύτερων. Συγχαρητήρια στον Σαλβαντόρ Σομπράλ», έγραψε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα σε μήνυμα που απηύθυνε στον 27χρονο τραγουδιστή.

    «Μια σελίδα ιστορίας γράφτηκε απόψε στα πορτογαλικά στη Eurovision. Μπράβο Σαλβαντόρ! Μπράβο Πορτογαλία!» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

    Ο Σαλβαντόρ Σομπράλ, ο οποίος πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια και περιμένει να κάνει μεταμόσχευση, κέρδισε τον διαγωνισμό μ' ένα μελαγχολικό κομμάτι με τίτλο «Amar Pelos Dois» (σε αγαπώ και για τους δυό μας), το οποίο τραγούδησε στη γλώσσα του, κάτι μάλλον σπάνιο στη Eurovision.

    Ακόμη και η ποδοσφαιρική ομάδα Μπενφίκα της Λισαβόνας φρόντισε να συγχαρεί τον Σαλβαντόρ Σομπράλ και να μεταδώσει το κομμάτι του από γιγάντια μεγάφωνα ενώ οι οπαδοί της γιόρταζαν ακόμη στους δρόμους της πρωτεύουσας τον τίτλο της πρωταθλήτριας Πορτογαλίας που η ομάδα είχε κερδίσει μερικές ώρες νωρίτερα. «Και δεν είμαστε οι μόνοι νικητές της βραδιάς...! Μπράβο Σαλβαντόρ Σομπράλ!», αντέδρασε η ομάδα.

    Η νίκη του νεαρού τραγουδιστή χαιρετίσθηκε επίσης πέραν των συνόρων της χώρας. Οι χρήστες του Ίντερνετ, ήδη γοητευμένοι από την ερμηνεία του πορτογάλου υποψηφίου, άφησαν τη χαρά τους να εκδηλωθεί τη στιγμή του θριάμβου του. Με τις ετικέτες #Salvador ή #Salvadorable, εκατοντάδες Πορτογάλοι και φαν σ' ολόκληρο τον κόσμο τίμησαν έναν «καλλιτέχνη που τραγουδάει αληθινά», μια «αποκάλυψη της μουσικής», «έναν νέο όλο απλότητα και ταλέντο».

    Πριν καν τελειώσει ο διαγωνισμός, ο βραζιλιάνος τραγουδιστής Καετάνο Βελόζο είχε κρίνει πως ο Σαλβαντόρ Σομπράλ αξίζει να νικήσει «διότι είναι πάρα πολύ καλός». Η βρετανίδα συγγραφέας του Χάρι Πότερ Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, εκδήλωσε τη χαρά της στο Twitter γράφοντας «Yay Portugal» μετά τη νίκη του αγαπημένου της υποψηφίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 May 2017 - 6:31:41 UTC